Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Om att vandra i Grekland

En av mina favoritaktiviteter på mina resor till Grekland är att dra på mig mina kängor och ge mig ut på vandring, att få vandra på smala upptrampade stigar, märkta leder och dammiga grusvägar där mina fotavtryck aldrig tidigare har stämplat den ockragula jorden. Det finns något starkt och något grundläggande i att låta kroppen jobba för att ta sig från en plats till en annan, att låta sinnena ta in de mest primära intrycken och att låta djupa andetag fylla lungorna med timjandoftande syre.

Det första jag gör när jag kommer fram till en ny ö är att investera i en karta där vandringslederna är märkta eller där de gamla åsnestigarna visar det forna logistiska nätverket. Jag breder ut kartan på det svala stenlagda golvet, slår upp ett glas vin och studerar strecken och punkterna som markerar mina möjligheter. Vilka vägar skapar en rundtur? Hur hög är stigningen? Leder markeringarna till en by eller till en avlägsen strand?

Inte allt för sällan gör jag missbedömningar i tid och kraft det tar att ta sig från punkt A till punkt B och vandringen tar nya vägar för att kunna knytas ihop. Men det gör ingenting för jag är där, jag ser, jag känner och jag möter underbara miljöer som jag aldrig hade kunnat tro existerar. Ofta når jag fram till mitt mål, kanske just den där helt magiskt vackra och enskilda stranden där jag spenderar ett par timmar för att samla kraft och för att tumla runt i det blå Medelhavet innan jag återvänder till mitt boende.

Vandringsled Syros
Vandringsleden från Kini, Syros. (foto: Markus Olsson)

En av mina favoritvandringar är den timmeslånga vandringen nordost från den pittoreska byn Kini på Syros. Här leder den smala stigen längs bergets sluttning vid kusten först fram till klapperstenstranden Delfini Beach för att sedan styra rakt över bergskammen och ner till Varvarousa Beach. Det är verkligen som att komma till "the perfect beach" långt borta från verklighet och kommers. Den dagen jag kom dit var jag, förutom en liten fågel, helt ensam på den kritvita stranden. De enda ljuden var vattnets stilla skvalpande och vinden svaga sus i växtligheten på sluttningarna intill mig. Det blev ett tillfälle för återhämtning och eftertanke, helt enkelt en underbar dag i Grekland.

Syros Varvarousa Beach Syros
Varvarousa beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en fantastisk möjlighet att upptäcka Grekland på, långt bortom charterkomplexen och den organiserade verksamheten. Att vandra är ett utmärkt sätt att hitta det unika Grekland och har du möjlighet till det, investera i en karta, knyt skosnörena, packa matsäcken och ge dig iväg! Grekland är så mycket mer än vad du kanske först tror.

Läs mer om Syros här: Syros (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Att lära sig grekiska

Ja, tänk om man kunde prata och förstå grekiska. Det vore något det. Jag kommer tyvärr aldrig längre än några artighetsfraser innan det tar stopp och tungan slår knut på sig själv. Jag skulle så gärna kunna prata med alla Kostas och Marior som inte kan så många ord engelska. Otaliga gånger har jag hyrt rum av icke engelsktalande greker och det finns så mycket värme, gästvänlighet och vilja men ändå så kan jag sakna möjligheten att få prata på riktigt med dem.

Jag har vid ett tillfälle påbörjat en distanskurs i nybörjargrekiska på universitet men gav ganska snabbt upp då både studieformen och heltidsarbetet inte riktigt gick att kombinera. Ambitionen fanns där men den kanske aldrig var tillräckligt stark. Min vetgirighet knackar dock alltid försiktigt på axeln och försöker locka mig till nya kurser så vem vet, en dag kanske kan får prata med alla Kostas och Marior som jag idag pratar teckenspråk med.

Jag har försökt att samla information om olika sätt att lära sig grekiska på här på mittgrkeland.se, från en tre veckors kurs i Aten till studieförbund och gratisappar. Informationen hittar ni här: Grekiska språket.

Skylt
Man vet aldrig när det kan vara bra att kunna grekiska. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om att återvända till tidigare platser eller upptäcka nya i Grekland?

Jag slits ständigt mellan att upptäcka nya platser i Grekland och att återvända till kära bekanta miljöer där jag har haft fantastiska upplevelser. Samtidigt som jag vill upptäcka nytt så finns det en skön känsla i att återvända till en plats, att få ytterligare perspektiv och att få upptäcka detaljer som sprang förbi mig förra gången jag var där. Det finns en skön känsla i att återvända, att kunna vara mer avslappnad och veta vad jag i grunden kommer att få. Det är troligtvis därför jag ständigt återvänder till några av mina favoritöar som Antiparos, Sifnos, Naxos, Paros och Syros.

Vandringsled trappa Sifnos
Vandringsled ovanför Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Jag känner mig inte färdig med de öar som jag ständigt vill åka tillbaka till och det händer att jag till och med gör om samma saker när jag väl kommer tillbaka. En sådan sak kan till exempel vara vandringen upp för berget bakom byn Kamares på ön Sifnos. Jag känner mig inte färdig med den vandringen trots att jag har gjort den tre gånger. Jag vill tillbaka, jag vill sätta ytterligare fotavtryck på den ockragula stigen förbi getternas sovplats, den lilla trappen som ser ut att leda direkt ut i ingenstans och vid de gamla bosättningarna uppe på krönet. Mina fötter vill liksom hela tiden tillbaka.

Antiparos hängmatta
Njuter i hängmattan, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

En annan sak kan vara den otroligt sköna känslan av att komma hem fastän det inte är hemma. Som det är för mig på Antiparos. Där vill jag bara vara, varva ner och känna att livet kan vara annat än nio till fem. Och det får jag. Varje gång jag åker dit. En anledning till att jag kan göra det är säkert för att jag har varit där flera gånger och vet vad som finns. Jag känner inte att jag behöver ta mig runt vartenda hörn för att se vad som gömmer sig där. Jag vet i princip redan det. Istället kan jag sträcka ut mig i hängmattan, läsa en bok och njuta av att bara vara. En viktig aspekt när vardagen annars bara rusar vidare.

Palaiokastritsa Korfu
Palaiokastritsa, Korfu. (Foto: Jocke Florén)

Nu när de gula höstlöven börjar falla, kylan kryper sig allt närmare inpå och ljuset knappt tar sig igenom det tjocka molntäcket så växer sig min Greklandslängtan allt starkare. Jag börjar fundera över nästa års resrutt och vågskålen väger mellan att återvända och att upptäcka nytt, att bara få vara och att drivas av upptäckarlust. Vad det i slutändan blir kommer nog inte utkristalliseras förrän efter årsskiftet och fram till dess kommer vågskålen slå åt både det ena och det andra hållet. Slag som jag verkligen gillar när det kommer till reseplanering. Ja, jag kanske ska ta en vandring på Sifnos igen? Eller ska jag för första gången sätta fotavtryck på någon av de Joniska öarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Fetaostens dag- trerätters med fetaost

Fetaostens dag infaller den 15 oktober varje år och igår var andra gången som jag fetaostifierade maten för att hylla min favoritost på dess egna dag. Anledningen till att jag inte har maxat med fetaost under just en hel dag tidigare är att jag faktiskt inte har känt till fetaostens dag. Nu finns den dock med i min kalender för all framtid så den 15 oktober är och förblir en matdag i fetaostens tecken.

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig för överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Igår var jag för en stund tillbaka i den grekiska övärlden även om det utanför mitt fönster var lika grått som på månen. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena.

Fullständiga recept ifrån gårdagens middag hittar ni på www.mittgrekiskakök.se (länk)

Förrätt- Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja

Spetspaprika med fetaost
Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja. (Foto: Markus Olsson)

Huvudrätt- Pytt med grekisk touch toppad med fetaost

Pytt med grekisk touch
Pytt med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Efterrätt- Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost

Stekta äpplen med fetaost
Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Information om fetaostens historia finns att läsa på fontanas hemsida (länk).

Min bucket list över platser i Grekland som jag vill besöka

Det finns så otroligt många platser jag fortfarande vill se i Grekland.  Platser som jag har fått uppleva genom böcker, film eller foton men aldrig i verkligheten. Här är min bucket list över i alla fall tio platser i Grekland som jag vill besöka.

Meteora

Jag drömmer om drömlandskapet i norra Grekland. Tankarna går delvis till filmen Avatar men det är också så pass unikt att det är svårt att jämföra något annat. Klippformationerna i sandsten skapar små "bergsöar" på fastlandet där kloster ligger som toppar på de stalagmitliknande formationerna. Underbart!

Paxos och Antipaxos

Det kristallturkosa vattnet vid Paxos och Antipaxos i de Joniska öarna har i flera år lockat mig och det är skrivet i stjärnorna att jag en gång ska bada där. För vem skulle inte vilja det?

Athos

Otillgängliga, styrda, hållna Athos kan inte annat än locka. Även om jag är ateist. Athos är en av de tre fingrarna som utgör Halkidiki och för att få besöka klosterhalvön måste du ha ett referensbrev från svenska ambassaden. Bara det får mig att vilja fara dit för att se vad det hela handlar om.

Parga

Parga har verkligen stigit på svenskarnas lista över resmål att åka till i Grekland och även jag är nyfiken på det grekiska fastlandets östra delar.

Zakynthos

En av Greklands mest fotograferade stränder, Shipwreck Beach, behöver även beskådas av min kameralins och är absolut en strand på min bucket-list.

Peloponnesos- Voidokilia

En annan strand som jag måste uppleva är Voidokili, den njurformade stranden på Peloponnesos västkust. Den sägs vara en av Greklands bästa och det vill jag förstås uppleva.

Olympus

Det mytomspunna Olympus, gudarnas boning, är givetvis med på listan över platser jag vill uppleva i Grekland. Har de grekiska gudarna bott där kan det inte annat än vara gudomligt vackert. Dessutom älskar jag berg.

Kefalonia

En ö som jag har spanat länge på är Kefalonia. Efter en kollegas bilder därifrån och tanken på att få strosa längs Myrtos beach är Kefalonia ett självklart framtida besöksmål.

Symi

Den lilla ön Symi intill charterjätten Rhodos har alltid lockat mig med sina färggranna hus och välkomnande bukt. Helst skulle jag vilja åka dit utanför högsäsong när turisterna från Rhodos belamrar hamnstaden Gialos.

Skyros

Ända sedan jag var på Skiathos, Skopelos och Alonissos har jag varit nyfiken på den "sista" ön i Sporaderna, Skyros. Huvudbyn verkar vara osannolikt vacker så en dag hoppas jag kunna vandra omkring i gränderna och njuta av skönheten där.

Klostret Evangelistria på Skiathos- ett totalt lugn i bergens grönska

nDet är väl synd att påstå att jag är religiös. Ja, man kan väl till och med säga att jag är ateist men det betyder inte att jag inte kan uppskatta religiösa boningar och den atmosfär som ofta omger dessa. En sådan plats är Evangelistria på Skiathos i ögruppen Sporaderna. Det är ett par år sedan jag var där nu men fortfarande kan jag känna igen just den där otroligt avkopplande lugna känslan som omger klostret och dess omgivningar.

Utskt från Evangelistria Skiathos
Utsikt från Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Evangelistria ligger drygt fyra kilometer norr om Skiathos stad och kan nås med eget fordon, med den lilla turistbussen (flera turer om dagen) eller med ungefär en timmes lång brant vandring på vandringsleden från Skiathos stad. Klostret ligger otroligt vackert beläget vid en ravin i ett frodigt landskap med utsikt över havet. Lugnet och tystnaden är påtaglig och det är lätt att förstå varför just den här platsen blev klostrets hemvist. Det än idag aktiva klostret stod färdigt 1794 och det sägs att det var här som den grekiska flaggan skapades och hissades för allra första gången. Det kostar ingenting att gå in på klostergården men till det lilla museet är inträdet några euro. Museet inhyser diverse föremål som instrument, hushållsföremål samt bilder från balkankriget.

Innergård Evangelistria Skiathos
Innergården vid Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Utanför klostret finns en trädgård och ett kafé med gott om sittplatser. Väljer du att vandra hit så känns möjligheten till dryckesintag extra förmånlig och vi satt en bra stund och lyssnade på vindens sus i träden runt omkring. Det finns även en lite butik där du kan handla lokala produkter såsom olivolja och vin.

Byggnad Evangelistria Skiathos
Del av Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Byggnad 2 Evangelistria Skiathos
Del av Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till Evangelistria:

Till var i Grekland ska jag åka nästa år?

Tänk att sommaren knappt har tagit slut och här sitter jag och längtar tillbaka till Grekland. Längtar och tänker. Tänker på var jag ska åka nästa gång. Vad vill jag se? Vad vill jag uppleva? Det finns så otroligt mycket kvar att upptäcka samtidigt som det finns vissa platser jag vill återbesöka för att utforska dem ännu mer.

var åka i grekland 2

Jag har varit på 33 öar men aldrig på till exempel någon av de Joniska öarna. Är det dags för Korfu och Zakynthos? Samtidigt finns det öar kvar bland Dodekaneserna som jag inte har besökt och till Kykladerna kan jag alltid återvända för att fördjupa mig i kobbarna som ligger där. Eller är det kanske till och med dags att satsa på fastlandet? Meteora verkar vara himmelriket på jorden, samtidigt som så många älskar Peleponessos. Oj, vad det är svårt att sortera tankarna. Som tur är så har jag ju lite tid att sortera på och jag ser fram emot mörka vinterkvällar med både reselitteratur, webbens stora utbud och min slitna greklandskarta.

Inte sällan får jag frågan om jag inte ska resa någon annanstans, om jag inte tröttnar på att resa tillbaka till Grekland hela tiden. Men nej, jag skulle inte byta ut Grekland mot något annat (och jo, jag reser även till andra platser) och nej jag tröttnar aldrig på att åka dit. Jag har ju bara upptäckt en bråkdel av vad hon har att erbjuda och varje gång jag åker dit blir jag förälskad i nya platser. Jag tycker om att bli förälskad så därför tänker jag fortsätta med mina resor till både nya och gamla kärlekar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Nytt avsnitt av öluffarpodden ute nu! Avsnitt nio: Anafi

Long time, no see, men nu finns ett nytt avsnitt av Öluffarpodden ute. I avsnitt nio snackar jag om den lilla pärlan Anafi i kykladerna, ett stenkast ifrån Santorini. Jag pratar om övermäktiga vyer, långa och tuffa vandringar och kontantbrist via öns bagare.

Öluffarpodden avsnitt nio

Podden hittar du på Itunes, Soundcloud, Acast eller DoublePod. Du kan även lyssna på avsnittet direkt på mittgrekland.se. Klicka här: Avsnitt nio- Anafi 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Fem (5) saker du inte får missa på Antiparos

Det är knappast någon hemlighet vad jag känner för Antiparos. Ja, det är väl snarare så att jag gång på gång har blogg-basunerat ut min kärlek för den lilla men samtidigt så stora ö. Liten till ytan men stor när det kommer till gästvänlighet, charm och skönhet.

Jag har som sagt varit flera gånger på Antiparos och kommer med säkerhet återvända inom kort igen. Det har faktiskt blivit så att jag har avslutat min öluff på Antiparos upprepade gånger och det har kommit att bli en perfekt avrundning på luffandet runtom i den grekiska övärlden. Det har blivit som att komma hem, som att knyta ihop säcken och samla intrycken, samtidigt som jag får ett par sista väldigt njutbara dagar innan färden fortsätter mot nordliga breddgrader.

Till Antiparos tycker jag att du ska åka om du vill ha vackra vyer, fina stränder, lugna dagar, klassiska grekiska sockerbitshus och ja, kanske övärldens godaste glass.

Vicky

Vicky Antiparos
Vicky, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

På gågatan i Antiparos stad hittar du den lilla anspråkslösa glassbutiken Vicky med övärldens kanske godaste glass. Här finns en rad olika smaker som varierar över tid. Känner Vicky för att göra en ny smak så gör hon det och det är därför inte säkert att du kan köpa den du fick som favorit förra gången. Men jag lovar dig, du kommer att hitta en ny.

Vicky glass Antiparos
Vicky´s fantastiska glass. (Foto: Markus Olsson)

Solnedången vid Sifneiko

Solnedgång Sifneiko Antiparos
Solnedgång vid Sifneiok, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Vi har väl alla suttit och betraktat de vackra solnedgångarna som naturen bjuder på i Grekland. Antiparos är inget undantag och den vackraste platsen att insupa den på är om du tar sikte mot Sifneiko, strax väster om Antiparos stad. Du går dit på fem minuter och ute vid kusten ligger flera barer där du kan njuta av ett glas gott i takt med att solen sakta går ner.

Stränderna

Strand Antiparos
Psarliki II, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos har förlovats med en rad fina stränder där det turkosa vattnet är alldeles kristallklart. Flera stränder är dessutom relativt långgrunda vilket passar barnfamiljer bra. Om du bor i Antiparos stad har du flera stränder på gångavstånd och längs med östkusten går en liten skyltad vandringsled bort till Fanari Beach.

Antiparos Glyfada Beach
Glyfada Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos Cave

Antiparos Grotta
Antiparos Grotta. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos är inte bara vacker på utsidan utan har även ett fascinerande inre, Antiparos Cave, med sina 85 meters djup. Grottan var känd redan på Alexander den stores tid, det vill säga på 300 talet före Kristus, och flera berömdheter har besökt grottan och ristat in sina signaturer på grottväggarna. I taket hänger stora stalaktiter som skapar en nästan utomjordisk upplevelse. Grottan är skickligt upplyst och gjutna trappor leder hela vägen ner till grottans botten.

Är du nyfiken på grottan så går det en minibuss några gånger per dag ifrån hamnen i Antiparos stad.

Kastro

Kastro Antiparos
Kastro, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Flera grekiska öar har magiskt vackra Kastron att stoltsera med. Ett Kastro som kanske är lite mindre känt är det som ligger inne i Antipaos stad och anledningen kan möjligen vara att det är lätt att missa det om du inte har bestämt dig för att sätta dina fotavtryck där inne. Ingången till Kastro hittar du vid torget ungefär i mitten av Antiparos stad där de flesta barer ligger. Det finns även ett litet museum med gratis inträde i anslutning till Kastro.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Fynda sista minuten-resor till Grekland till fantastiska priser

flygresor

Snabbt, alldeles för snabbt, har vardagen satt sina klor i min semesterstinna lekamen. Det har varit alldeles för lätt att komma in i lönearbetets fasta rutiner med den grådassiga väckarklockan ställd på 06.15 fem dagar i veckan. Jag vill ut och resa! Jag vill tillbaka till Grekland! Jag vill tillbaka till Medelhavsvärmen, ouzon, gyrosen och det azurblå havet. Jag vill sola, jag vill dricka, jag vill äta och jag vill tumla runt i vattnet som en delfin på havsferie.

Frågan är nu bara om jag ska plocka ut mina sista semesterdagar och ge mig iväg på en sistaminuten eller åtminstone en långweekend? Att resa till Grekland i september är en fantastisk period att besöka mitt älskade resmål. Atmosfären är som en ljummen sommarkväll, turistskarorna har tunnats ur och priserna dalar nedåt. I september kan fortfarande maxtemperatur under en solig dag närma sig 30-gradersstrecket så det finns alla möjligheter att ladda energidepåerna och tömma tuben med solskyddsfaktor.

Det är dessutom nu ni kan göra de riktiga fynden när det gäller sista minuten-resor och kan ni dessutom ha så pass mycket is i magen att ni väntar med att boka till strax inpå avresa så är det dags att revidera budgeten och minska posten för flygresan rejält. Eftersom resenärsklungorna i Grekland så sakteliga ebbar ut ju närmare hösten vi kommer desto fler lediga finns det dessutom att hyra.

Flygresor 2
Mina favoritstränder i Grekland: Apella Beach (Karpathos) och Pori Beach (Koufonissi). (Foto: Markus Olsson)

Skulle jag ha modet att skicka ett mail till chefen och hoppa på planet imorgon så skulle jag till exempel få en tur- och-returresa (flygresa) till Kreta för endast 498:-. Det är nästan så att pekfingervalsen styr mot mailprogrammet i just detta nu för att önska disponenten en skön vecka med sin grådassiga väckarklocka ställd på 06.15 fem dagar i veckan.

Går du liksom jag i resetankar, kolla in flygresor.se (länk) och deras sista minuten-funktion, så får du fram alla fantastiska platser i Grekland att resa till. Kan det till och med bli så att vi ses vi på Kreta imorgon?

Detta blogginlägg är ett samarbete med flygresor.se.

Copyright 2016 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb