Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Fetaostens dag- trerätters med fetaost

Fetaostens dag infaller den 15 oktober varje år och igår var andra gången som jag fetaostifierade maten för att hylla min favoritost på dess egna dag. Anledningen till att jag inte har maxat med fetaost under just en hel dag tidigare är att jag faktiskt inte har känt till fetaostens dag. Nu finns den dock med i min kalender för all framtid så den 15 oktober är och förblir en matdag i fetaostens tecken.

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig för överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Igår var jag för en stund tillbaka i den grekiska övärlden även om det utanför mitt fönster var lika grått som på månen. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena.

Fullständiga recept ifrån gårdagens middag hittar ni på www.mittgrekiskakök.se (länk)

Förrätt- Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja

Spetspaprika med fetaost
Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja. (Foto: Markus Olsson)

Huvudrätt- Pytt med grekisk touch toppad med fetaost

Pytt med grekisk touch
Pytt med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Efterrätt- Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost

Stekta äpplen med fetaost
Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Information om fetaostens historia finns att läsa på fontanas hemsida (länk).

Min bucket list över platser i Grekland som jag vill besöka

Det finns så otroligt många platser jag fortfarande vill se i Grekland.  Platser som jag har fått uppleva genom böcker, film eller foton men aldrig i verkligheten. Här är min bucket list över i alla fall tio platser i Grekland som jag vill besöka.

Meteora

Jag drömmer om drömlandskapet i norra Grekland. Tankarna går delvis till filmen Avatar men det är också så pass unikt att det är svårt att jämföra något annat. Klippformationerna i sandsten skapar små "bergsöar" på fastlandet där kloster ligger som toppar på de stalagmitliknande formationerna. Underbart!

Paxos och Antipaxos

Det kristallturkosa vattnet vid Paxos och Antipaxos i de Joniska öarna har i flera år lockat mig och det är skrivet i stjärnorna att jag en gång ska bada där. För vem skulle inte vilja det?

Athos

Otillgängliga, styrda, hållna Athos kan inte annat än locka. Även om jag är ateist. Athos är en av de tre fingrarna som utgör Halkidiki och för att få besöka klosterhalvön måste du ha ett referensbrev från svenska ambassaden. Bara det får mig att vilja fara dit för att se vad det hela handlar om.

Parga

Parga har verkligen stigit på svenskarnas lista över resmål att åka till i Grekland och även jag är nyfiken på det grekiska fastlandets östra delar.

Zakynthos

En av Greklands mest fotograferade stränder, Shipwreck Beach, behöver även beskådas av min kameralins och är absolut en strand på min bucket-list.

Peloponnesos- Voidokilia

En annan strand som jag måste uppleva är Voidokili, den njurformade stranden på Peloponnesos västkust. Den sägs vara en av Greklands bästa och det vill jag förstås uppleva.

Olympus

Det mytomspunna Olympus, gudarnas boning, är givetvis med på listan över platser jag vill uppleva i Grekland. Har de grekiska gudarna bott där kan det inte annat än vara gudomligt vackert. Dessutom älskar jag berg.

Kefalonia

En ö som jag har spanat länge på är Kefalonia. Efter en kollegas bilder därifrån och tanken på att få strosa längs Myrtos beach är Kefalonia ett självklart framtida besöksmål.

Symi

Den lilla ön Symi intill charterjätten Rhodos har alltid lockat mig med sina färggranna hus och välkomnande bukt. Helst skulle jag vilja åka dit utanför högsäsong när turisterna från Rhodos belamrar hamnstaden Gialos.

Skyros

Ända sedan jag var på Skiathos, Skopelos och Alonissos har jag varit nyfiken på den "sista" ön i Sporaderna, Skyros. Huvudbyn verkar vara osannolikt vacker så en dag hoppas jag kunna vandra omkring i gränderna och njuta av skönheten där.

Klostret Evangelistria på Skiathos- ett totalt lugn i bergens grönska

nDet är väl synd att påstå att jag är religiös. Ja, man kan väl till och med säga att jag är ateist men det betyder inte att jag inte kan uppskatta religiösa boningar och den atmosfär som ofta omger dessa. En sådan plats är Evangelistria på Skiathos i ögruppen Sporaderna. Det är ett par år sedan jag var där nu men fortfarande kan jag känna igen just den där otroligt avkopplande lugna känslan som omger klostret och dess omgivningar.

Utskt från Evangelistria Skiathos
Utsikt från Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Evangelistria ligger drygt fyra kilometer norr om Skiathos stad och kan nås med eget fordon, med den lilla turistbussen (flera turer om dagen) eller med ungefär en timmes lång brant vandring på vandringsleden från Skiathos stad. Klostret ligger otroligt vackert beläget vid en ravin i ett frodigt landskap med utsikt över havet. Lugnet och tystnaden är påtaglig och det är lätt att förstå varför just den här platsen blev klostrets hemvist. Det än idag aktiva klostret stod färdigt 1794 och det sägs att det var här som den grekiska flaggan skapades och hissades för allra första gången. Det kostar ingenting att gå in på klostergården men till det lilla museet är inträdet några euro. Museet inhyser diverse föremål som instrument, hushållsföremål samt bilder från balkankriget.

Innergård Evangelistria Skiathos
Innergården vid Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Utanför klostret finns en trädgård och ett kafé med gott om sittplatser. Väljer du att vandra hit så känns möjligheten till dryckesintag extra förmånlig och vi satt en bra stund och lyssnade på vindens sus i träden runt omkring. Det finns även en lite butik där du kan handla lokala produkter såsom olivolja och vin.

Byggnad Evangelistria Skiathos
Del av Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Byggnad 2 Evangelistria Skiathos
Del av Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till Evangelistria:

Till var i Grekland ska jag åka nästa år?

Tänk att sommaren knappt har tagit slut och här sitter jag och längtar tillbaka till Grekland. Längtar och tänker. Tänker på var jag ska åka nästa gång. Vad vill jag se? Vad vill jag uppleva? Det finns så otroligt mycket kvar att upptäcka samtidigt som det finns vissa platser jag vill återbesöka för att utforska dem ännu mer.

var åka i grekland 2

Jag har varit på 33 öar men aldrig på till exempel någon av de Joniska öarna. Är det dags för Korfu och Zakynthos? Samtidigt finns det öar kvar bland Dodekaneserna som jag inte har besökt och till Kykladerna kan jag alltid återvända för att fördjupa mig i kobbarna som ligger där. Eller är det kanske till och med dags att satsa på fastlandet? Meteora verkar vara himmelriket på jorden, samtidigt som så många älskar Peleponessos. Oj, vad det är svårt att sortera tankarna. Som tur är så har jag ju lite tid att sortera på och jag ser fram emot mörka vinterkvällar med både reselitteratur, webbens stora utbud och min slitna greklandskarta.

Inte sällan får jag frågan om jag inte ska resa någon annanstans, om jag inte tröttnar på att resa tillbaka till Grekland hela tiden. Men nej, jag skulle inte byta ut Grekland mot något annat (och jo, jag reser även till andra platser) och nej jag tröttnar aldrig på att åka dit. Jag har ju bara upptäckt en bråkdel av vad hon har att erbjuda och varje gång jag åker dit blir jag förälskad i nya platser. Jag tycker om att bli förälskad så därför tänker jag fortsätta med mina resor till både nya och gamla kärlekar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Nytt avsnitt av öluffarpodden ute nu! Avsnitt nio: Anafi

Long time, no see, men nu finns ett nytt avsnitt av Öluffarpodden ute. I avsnitt nio snackar jag om den lilla pärlan Anafi i kykladerna, ett stenkast ifrån Santorini. Jag pratar om övermäktiga vyer, långa och tuffa vandringar och kontantbrist via öns bagare.

Öluffarpodden avsnitt nio

Podden hittar du på Itunes, Soundcloud, Acast eller DoublePod. Du kan även lyssna på avsnittet direkt på mittgrekland.se. Klicka här: Avsnitt nio- Anafi 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Fem (5) saker du inte får missa på Antiparos

Det är knappast någon hemlighet vad jag känner för Antiparos. Ja, det är väl snarare så att jag gång på gång har blogg-basunerat ut min kärlek för den lilla men samtidigt så stora ö. Liten till ytan men stor när det kommer till gästvänlighet, charm och skönhet.

Jag har som sagt varit flera gånger på Antiparos och kommer med säkerhet återvända inom kort igen. Det har faktiskt blivit så att jag har avslutat min öluff på Antiparos upprepade gånger och det har kommit att bli en perfekt avrundning på luffandet runtom i den grekiska övärlden. Det har blivit som att komma hem, som att knyta ihop säcken och samla intrycken, samtidigt som jag får ett par sista väldigt njutbara dagar innan färden fortsätter mot nordliga breddgrader.

Till Antiparos tycker jag att du ska åka om du vill ha vackra vyer, fina stränder, lugna dagar, klassiska grekiska sockerbitshus och ja, kanske övärldens godaste glass.

Vicky

Vicky Antiparos
Vicky, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

På gågatan i Antiparos stad hittar du den lilla anspråkslösa glassbutiken Vicky med övärldens kanske godaste glass. Här finns en rad olika smaker som varierar över tid. Känner Vicky för att göra en ny smak så gör hon det och det är därför inte säkert att du kan köpa den du fick som favorit förra gången. Men jag lovar dig, du kommer att hitta en ny.

Vicky glass Antiparos
Vicky´s fantastiska glass. (Foto: Markus Olsson)

Solnedången vid Sifneiko

Solnedgång Sifneiko Antiparos
Solnedgång vid Sifneiok, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Vi har väl alla suttit och betraktat de vackra solnedgångarna som naturen bjuder på i Grekland. Antiparos är inget undantag och den vackraste platsen att insupa den på är om du tar sikte mot Sifneiko, strax väster om Antiparos stad. Du går dit på fem minuter och ute vid kusten ligger flera barer där du kan njuta av ett glas gott i takt med att solen sakta går ner.

Stränderna

Strand Antiparos
Psarliki II, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos har förlovats med en rad fina stränder där det turkosa vattnet är alldeles kristallklart. Flera stränder är dessutom relativt långgrunda vilket passar barnfamiljer bra. Om du bor i Antiparos stad har du flera stränder på gångavstånd och längs med östkusten går en liten skyltad vandringsled bort till Fanari Beach.

Antiparos Glyfada Beach
Glyfada Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos Cave

Antiparos Grotta
Antiparos Grotta. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos är inte bara vacker på utsidan utan har även ett fascinerande inre, Antiparos Cave, med sina 85 meters djup. Grottan var känd redan på Alexander den stores tid, det vill säga på 300 talet före Kristus, och flera berömdheter har besökt grottan och ristat in sina signaturer på grottväggarna. I taket hänger stora stalaktiter som skapar en nästan utomjordisk upplevelse. Grottan är skickligt upplyst och gjutna trappor leder hela vägen ner till grottans botten.

Är du nyfiken på grottan så går det en minibuss några gånger per dag ifrån hamnen i Antiparos stad.

Kastro

Kastro Antiparos
Kastro, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Flera grekiska öar har magiskt vackra Kastron att stoltsera med. Ett Kastro som kanske är lite mindre känt är det som ligger inne i Antipaos stad och anledningen kan möjligen vara att det är lätt att missa det om du inte har bestämt dig för att sätta dina fotavtryck där inne. Ingången till Kastro hittar du vid torget ungefär i mitten av Antiparos stad där de flesta barer ligger. Det finns även ett litet museum med gratis inträde i anslutning till Kastro.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Fynda sista minuten-resor till Grekland till fantastiska priser

flygresor

Snabbt, alldeles för snabbt, har vardagen satt sina klor i min semesterstinna lekamen. Det har varit alldeles för lätt att komma in i lönearbetets fasta rutiner med den grådassiga väckarklockan ställd på 06.15 fem dagar i veckan. Jag vill ut och resa! Jag vill tillbaka till Grekland! Jag vill tillbaka till Medelhavsvärmen, ouzon, gyrosen och det azurblå havet. Jag vill sola, jag vill dricka, jag vill äta och jag vill tumla runt i vattnet som en delfin på havsferie.

Frågan är nu bara om jag ska plocka ut mina sista semesterdagar och ge mig iväg på en sistaminuten eller åtminstone en långweekend? Att resa till Grekland i september är en fantastisk period att besöka mitt älskade resmål. Atmosfären är som en ljummen sommarkväll, turistskarorna har tunnats ur och priserna dalar nedåt. I september kan fortfarande maxtemperatur under en solig dag närma sig 30-gradersstrecket så det finns alla möjligheter att ladda energidepåerna och tömma tuben med solskyddsfaktor.

Det är dessutom nu ni kan göra de riktiga fynden när det gäller sista minuten-resor och kan ni dessutom ha så pass mycket is i magen att ni väntar med att boka till strax inpå avresa så är det dags att revidera budgeten och minska posten för flygresan rejält. Eftersom resenärsklungorna i Grekland så sakteliga ebbar ut ju närmare hösten vi kommer desto fler lediga finns det dessutom att hyra.

Flygresor 2
Mina favoritstränder i Grekland: Apella Beach (Karpathos) och Pori Beach (Koufonissi). (Foto: Markus Olsson)

Skulle jag ha modet att skicka ett mail till chefen och hoppa på planet imorgon så skulle jag till exempel få en tur- och-returresa (flygresa) till Kreta för endast 498:-. Det är nästan så att pekfingervalsen styr mot mailprogrammet i just detta nu för att önska disponenten en skön vecka med sin grådassiga väckarklocka ställd på 06.15 fem dagar i veckan.

Går du liksom jag i resetankar, kolla in flygresor.se (länk) och deras sista minuten-funktion, så får du fram alla fantastiska platser i Grekland att resa till. Kan det till och med bli så att vi ses vi på Kreta imorgon?

Detta blogginlägg är ett samarbete med flygresor.se.

Grekiskt vin: The Lion Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon nu på Systembolagets hyllor!

I våras var jag säker på att det röda vinet Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills från vindproducenten Kir-Yianni Estate hade kommit för att stanna under bokstaven G i Systembolagets hyllor. Men säg den lycka som varar för evigt. Det finns visserligen kvar i Systembolagets beställningssortiment men istället för att erbjuda flera grekiska viner ersätter Systembolaget det med ett nytt rött vin från och med den 1 september, The Lion Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon från vinproducenten Giannikos Winery.

Vad jag vet har det inte tidigare funnits något vin på den svenska marknaden från Giannikos Winery och det ska bli riktigt spännande att prova på detta ekologiska vin som är gjort på den grekiska druvan agiorgitiko samt cabernet sauvignon. Vinet ska vara fruktigt med inslag av svarta vinbär, plommon, choklad, mynta, blåbär och vanilj.

Familjen Giannikos vinproduktion går tillbaka ända till 1896 med en avstickare till USA efter andra världskriget för att sedan återvända till Grekland på 1970-talet igen. Familjen har verkligen gått igenom sina prövningar med att återuppbygga vingården efter hemkomsten för att sedan se det mesta brinna ner på 1990-talet. Men skam den som ger sig och sonen Michalis Giannikos byggde åter upp vingården och valde då att satsa på ekologiska viner.

Det ska bli riktigt spännande att prova på detta vin och jag återkommer i slutet på veckan om ett eget tyckande.

Mer om vinproducenten och vinet hittar ni här: Giannikos Winery

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Sökmotorer för färjor- ett verktyg att planera öluffen i Grekland med

Att planera din öluff i Grekland kan du göra på olika sätt, till exempel genom att läsa öluffarböcker om den grekiska övärlden, genom att kolla upp reseguider och bloggar som skriver om ämnet eller helt enkelt utgå från en karta över Grekland. När du väl har landat i åtminstone en ö du vill besöka kan du även använda sökmotorerna för färjorna som ett verktyg i planerandet. Jag brukar alltid använda detta sätt som en del i planerandet för att få fram hur färjorna går mellan olika öar och när transporterna mellan öarna kan ske. Viktigt att tänka på är att turlistorna och biljettpriser uppdateras över tid under året och flest turer mellan öarna finns under sommarsäsongen.

I första hand använder jag www.openseas.gr. Den sökmotorn är relativt komplett och ger möjlighet att söka efter alla destinationer från en specifik ö med ett enda knapptryck. Det händer dock att inte de små färjorna som trafikerar vissa grekiska öar kommer med i träffarna samt att du inte kan se kostnaden för vissa specifika turer. Om du samtidigt vill planera för kostnaderna som öluffen kommer att ge så brukar jag använda www.greekferries.gr för det ändamålet.

Så här brukar jag göra:

I det här fallet kommer jag att starta min öluff på Santorini. Jag har hittat en billig flygstol till en av Kykladernas riktiga pärlor och tycker det verkar vara en bra utgångspunkt för en öluff. Jag landar en fredag och känner att måndag är en bra dag att resa vidare på:

 1. Bocka i rutan för "One way" och välj "Santorini" i listan för "From" (öarna är grupperade utifrån ögrupp). I listan för "To" låter jag valet "All" vara kvar. Eftersom jag tänker att jag vill åka vidare på måndagen väljer jag det datumet för den dagen.

  Open seas ETTA

 2. Listan över tänkbara öar att resa vidare till är lång och flera turer under dagen avgår till samma öar. Utifrån kolumnen för avresetid och ankomsttid kan du se hur lång tid det tar mellan destinationerna. Om resetiden till samma ö varierar vid olika tider på dagen handlar det troligtvis om snabbåtar kontra de mer långsamma färjorna. Klicka på i-tecknet för att få fram vilka stopp som görs längs vägen.

  Open seas 2

 3. Jag väljer att åka till Naxos klockan 15.30 med ankomst klockan 18.00 och klickar på i-tecknet. Om det finns en onlinebokning för färjan ligger en länk nere till vänster där du även kan se tillgängligheten på biljetter.

  Open seas 3

Därefter fortsätter jag att kolla upp destinationer från Naxos och vilka öar i den grekiska övärlden som färjorna länkar samman därifrån. På så sätt går jag hela tiden vidare mellan öarna och destinationer och börjar skissa upp en tänkt öluffarrutt.

Om jag sedan vill ha en bild över kostnaderna och det inte finns länkar på www.openseas.gr kan jag ibland surfa in på denna webbsida www.greekferries.gr för att få fram priset på biljetten.

 1. Sök fram resan

  greekferries

 2. Fyll i resesätt och passageraruppgifter. I regel blir det priset som anges som lägsta pris i träffen om du är vuxen och inte reser med bil.

  greekferries 1
 3. Resultat kommer upp och du har möjlighet att boka biljett.

  greekferries 2

Jag brukar inte boka färjebiljetter i förväg då jag oftast reser utanför högsäsong samt att jag alltid vill hålla möjligheten för ändrad resrutt öppen. Skulle jag däremot resa under högsäsong och vara säker på vilka öar i den grekiska övärlden jag vill besöka så kanske jag skulle tänka annorlunda. Om det börjar bli många turister som reser runt när jag är i Grekland så brukar jag köpa min färjebiljett ett par dagar innan avresa och hittills har jag aldrig blivit strandsatt... även om det har varit nära.

Det här är ett sätt att skissa på en öluff i Grekland men som sagt så finns det många sätt att göra det på och givetvis behöver du inte planera alls utan ta dagen precis så som den kommer. Allt hänger på vilken typ av person du är. Själv gillar jag att ha en viss ram att hålla mig inom och jag vill gärna veta vilka möjligheter som finns. När man som jag reser utanför säsong kan det vara lite glesare mellan turerna och det kan bli lite mer pyssel att få ihop det.

Utanför fönstret strilar regnet ner och löven på hängbjörkarna börjar bli gula. Det är i slutet av augusti och jag längtar redan till Grekland men än så länge är det för tidigt att använda sig av detta sätt för att rita upp en öluff för 2017. Just nu låter jag mest Instagram inspirera mig med alla bilder från Grekland som dyker upp i mitt flöde. Vem vet var luffen 2017 bär av?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Det här med att rekommendera upplevelser till andra

Ja, det här med att rekommendera andra när det gäller platser i Grekland att resa till, restauranger att äta på eller boenden att hyra rum vid, det kan vara lite knepigt ibland. Det har till exempel visat sig att tavernan jag blev serverad fantastisk mat vid en gång för tre år sedan nu har bytt ägare och serverar torr och trött mat. Den lilla stranden som en gång gav mig en fantastisk eftermiddag tas inte längre om hand och kaféet med den sagolika salladen finns inte längre kvar. Det kan till och med vara så enkelt att vi har olika preferenser och vad som är bra för den ena är inte särskilt uppseendeväckande för den andra.

Fira Santorini rekommendation
Fira på Santorini. (Foto: Markus Olsson)

Mina upplevelser på plats i Grekland beror förstås på en rad olika faktorer. Det kan vara sällskapet, en aggressiv hunger, vädret eller en lång och besvärlig resa som sätter prägel på situationen. Ofta handlar det även om bemötandet från personal, busschaufförer, rumsuthyrare eller bofasta invånare. Ett vänligt och välkomnande bemötande kan sudda ut skavanker och andra brister, men det kan förstås också vara så att det helt enkelt är så jäkla bra, så himla gott och så otroligt vackert! Det blir liksom just den unika upplevelsen där och då som skapar upplevelsen jag för vidare. Och det står jag givetvis för men ibland förändras förutsättningarna på plats över tid och det går inte att uppleva samma sak. Därför får ni gärna berätta om era upplevelser, både helt nya och de som vi delar. Tycker vi lika eller skiljer det sig? Ni skickar enkelt in era tankar, foton, tips med mera via kontaktformuläret och har ni dessutom skrivit en reseberättelse om era erfarenheter får ni gärna skicka in dem via Reseberättelser så publiceras de här på mittgrekland.se.

Chora Folegandros rekommendation
Chora på Folegandros. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Copyright 2016 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb