Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Greklands bidrag till Eurovision Song Contest 2017

Det är inte ofta jag skriver om grekisk musik numera även om det är en viktig ingrediens för mig för att kunna njuta av Grekland även när jag inte är på plats. Musik och mat är två perfekta beståndsdelar för att få uppleva den där härliga Greklandskänslan hemma i Johannesbo. Medan grytorna puttrar på spisen brukar spellistan med grekisk musik (länk) går varm här hemma.

Nu är det mindre än en månad kvar till Eurovision Song Contest 2017 startar och sedan en tid tillbaka är det grekiska bidraget utsett, This is love med Demy. Det är en förhållandevis modern danslåt utan några klassiska grekiska influenser vilket jag annars vurmar för. Jag gissar att låten tar sig vidare från semifinalen men kommer säkert, liksom det svenska bidraget, inte lämna tävlingen med några större intryck.

Demy är en känd grekisk sångerska och skådespelerska och har spelat i flera musikaler, senast i den grekiska versionen av Mamma Mia i Aten. Hon har samarbetat med flera grekiska kända artister och har spottat ut några hits de senaste åren. Jag har haft svårt att hitta något live-klipp på This is love men flickan kan minst sagt sjunga så liveframträdandet borde bli bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Tio av Greklands bästa stränder

Grekland har så oroligt många fina stränder; sandstränder, klapperstenstränder och klippbad. Stora organiserade stränder och små badvikar utan en solstol så långt ögat kan nå. Långgrunda stränder och stränder där det snabbt blir bråddjupt. Stränder där vattnet är så klart att minsta lilla sandkorn på botten syns och stränder där havsdjuren nafsar en i fötterna så fort du berör vattnet.

Det är knappast någon hemlighet att jag älskar att tumla runt som en euforisk delfin på technofest i det klarblå Medelhavsvattnet. Jag hoppar, simmar, plaskar, snurrar och flyter. Jag låter känslan av tyngdlöshet fylla mig och tar mig samtidigt ner till botten för att blick upp mot ytan.

Jag brukar ofta kombinera mina två favoritaktiviteter vandring och bad genom att snöra på mig vandringsskorna, packa ryggsäcken och sedan knalla iväg över berg och sten för att nå en av alla vackra stränder som finns i närheten. För mig består en strandupplevelse av flera olika aspekter. Utöver miljön kan till exempel en lång vandring i ett kargt landskap ge en otrolig belöningskänsla när jag når fram till en turkosblå vattenkam som stilla berör en mjuk och vit sandkant. Att kunna lägga ifrån mig packningen och bara finnas där och då skapar en känsla av ren magi långt borta från Mälarens bruna vatten med en massa måsten väntandes där hemma.

Oftast gillar jag de oorganiserade stränderna mest där det är få människor, stilla och nästan ödsligt. Stränder där lyxen består i känslan av att hitta något alldeles eget och där känslan av att vara "on top of the world" är lika stark som högst uppe på en bergstopp.

Jag har förstås många stränder kvar att uppleva i Grekland och nya favoriter kommer givetvis att dyka upp men just nu så är mina tio favoritstränder i Grekland dessa:

Plaka Beach- Naxos

Plaka Beach Naxos
Plaka Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos, Kykladernas drottning, har begåvats med en rad fantastiska stränder med kritvit, mjuk, fin sand med ett havsvatten som är lika blått som en påse Vicks blå. En av min absoluta favoritstränder är Plaka på Naxos västkust. Stranden är kilometerlång och består av flera organiserade delar men du kan även hitta din alldeles gena sanddyn utan fladdrande vindskydd och solkrämsindränkta solstolar.

Apella Beach- Karpathos

Apella Beach Karpathos 1
Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

En annan ö som också har många magiska stränder är Karpathos i ögruppen Dodekaneserna. En av de allra vackraste stränderna är Apella på Karpathos ostkust. Landvägen dit är en hisnande resa på serpentinvägar både uppför och nerför Karpathos distinkta berg och det gäller att ha is i magen. Resan dit är värd all möda. Vattnet har en nästan grönaktig färg och sanden är bländande vit och består av både småsten och sand.

Pori Beach- Koufonissi

Pori Beach Koufonissi
Pori Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

På en av mina öluffarresor fick jag namnet Koufonissi skrivet på en servett och med en uppmaning om att besöka den ö i Grekland som har de finaste stränderna. Sagt och gjort så tog jag den lilla färjan Express Skopelitis ut bland Små Kykladerna med slutdestination Koufonissi. Morgonen efter ankomsten snörade jag på mig skorna och vandrade runt den lilla ön och till den hästskoformade bukten som utgör Pori Beach. Vattnet har en otroligt härlig färg och stranden med en mjuk och fin sandbotten. Här är det lätt att låta synintrycket fylla en full av beundran.

Kamares Beach- Sifnos

Stranden i Kamares Sifnos
Kamares beach, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Hamnbyn Kamares på ön Sifnos har en av de där riktigt fina stränderna som gör Grekland till ett riktigt strandparadis. Sanden är finkornig och vit, vattnet klart och relativt långgrunt. Sifnos är en av mina favoritöar när det kommer till vandring och otaliga gånger har jag trött och svettig klättrat ner för bergskammen för att sedan bara kunna fläka ut mig på denna oemotståndliga playa.

Achladies Beach- Skiathos

Achladia Beach Skiathos
Achladies beach, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

När det kommer till organiserade stränder är Acladies Beach på Skiathos en klar favorit. Här ligger mysiga tavernor direkt vid strandkanten och flätade parasoller skänker skugga. Badbåten lägger till vid en sliten träbrygga men det går även bra att ta bussen från Skiathos stad som trafikerar hela kustremsan och stannar vid alla stränder.

Varvarousa Beach- Syros

Varvarousa Beach Syros
Varvarousa Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Om du liksom jag älskar öde stränder där känslan av att vara rätt liten på jorden är påtaglig så är Varavrousa Beach på Syros just en av de där stränderna som du knappt trodde existerar. Till Varavrousa Beach är det cirka en timmes vandring från den lilla pittoreska byn Kini på Syros västkust, en vandring som tar dig till flera stränder längs vägen. Läs mer om min stranddag på Varavrousa här: 2012-års öluff i Kykladerna. (länk)

Elafonissi Beach- Kreta

Elafonissi Beach Kreta
Elafonissi Beach, Kreta. (FOto: Markus Olsson)

Det är många år sedan jag var på Kreta och det var långt innan jag ens var i närheten av en tanke om att börja skriva om mina resor. Ett av de starkaste minnen jag har därifrån var när vi hyrde bil och körde över Kretas höga berg ner till den rosa sandstranden Elafonissi Beach. Och ja, stranden är faktiskt rosa.

Livadakia Beach- Serifos

Livadakia Beach Serifos
Livadakia Beach, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Livadakia Beach på Serifos har en långa rad med pinjeträd längs hela strandkanten som skänker en behaglig skugga när Medelhavssolen skiner som starkast. Sanden är mjuk och finkornig och den runda bukten skapar en lugn och harmonisk inramning. Här trängs inte uthyrningsmöbler om utrymmet utan det finns gott om plats för den egna handduken.

Klisidi Beach- Anafi

Klisidi Beach Anafi
Klisidi Beach, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Den lilla ön Anafi intill Santorini har flera fina sandstränder och en av dem är Klisidi Beach som ligger en kort vandring från Anafis hamn. Här tornar klipporna upp sig på båda sidor om stranden och en mjuk sandbädd binder ihop de nåda utsprången. Strax ovanför stranden ligger ett par tavernor med en vacker utsikt över stranden och havet.

Messakti Beach- Ikaria

Messakti Beach Ikaria
Messakti Beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Ikarias olika kuster skapar två helt olika karaktärer. Sydkusten är brant och mer ruff medan nordkusten skapar ett mjukare möte med havet. Där ligger också Messakti Beach, en lång fin vit sandstrand med turkosblått vatten. Det är bland annat Ikarias otroliga kontraster som skapar denna ljuvliga sandstrand.

Klostret Kalamiotissa på Anafi- en av de vackraste vandringar jag någonsin gjort

När jag reser runt i Grekland stannar jag ofta upp, pausar, ser mig omkring och förundras över hur vackra och hur överväldigande miljöerna är vilket jag annars sällan tar mig tid till att göra. Det är lätt att rusa på i vardagen här hemma men när jag är i det gudabenådade landet i söder så blir livet helt enkelt ganska annorlunda. När jag öluffar i Grekland uppskattar jag verkligen att få upptäcka alla platser jag reser till, till fots, att få luffa till olika mål med säcken på ryggen och liksom fysiskt ta in omgivningarna, stanna upp, sträcka på ryggen och blicka ut över vidderna.

Kalamos Anafi
Vandrinsgleden på berget Kalamos, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

I somras när jag var på den lilla ön Anafi i Kykladerna så var det inget undantag. Egentligen hade jag ingen plan på att resa dit men av olika anledningar tog jag en båt västerut istället för österut och hamnade på denna magiska lilla ö med endast 300 invånare och med en Chora (huvudby) som är bland det mest magiska när det kommer till grekiska byar. Att upptäcka Anafai till fots var självklart och ön erbjuder en bra vandringsled längs hela sydkusten.

Att vandra hela denna led ända upp till klostret Kalamiotissa skulle ta allt för lång tid för en dag och därför delade jag upp den i två dagar. Ena dagen betade jag av strand efter strand med gyllene sand och klarblått vatten och andra dagen tog jag bussen till klostret Zoodocho Pigi för att därifrån vandra den 75- 90 minuter långa vandringen (enkel väg) uppför berget till det idag övergivna klostret.

Klisidi Beach Anafi
Klisidi Beach, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Vy över Kalamiotissa Anafi
Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Mina vandringsskor har avlagt många mil bland de grekiska öarna men denna vandring tillhör en av de absolut vackraste och en av de absolut mest värda... hittills. Klostret Kalamiotissa ligger högst uppe på berget Kalamos och den enda vägen dit är vandringsleden ifrån Zoodocho Pigi-klostret. Leden är delvis krävande men jag lovar att vandringen är värd all möda. Utsikten är kanske bland det mest magiska jag har varit med om. Det gäller att inte vara höjdrädd när du är där uppe för längs klostrets ena sida stupar det rakt ner i det djupa Medelhavet. Klostret i sig är tyvärr låst och består av en mindre kyrka och några munkceller med anor ända från 1715. Att du inte har access till kyrkan kan jag nog känna är av sekundär betydelse för det är nästan enbart för utsiktens skull du vandrar upp hit. Tanken att några munkar ändå har levt här uppe är förstås också otroligt fascinerande.

Kalamiotissa Anafi
Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Skulle du vara på Anafi mellan 7-8 september så får du inte missa en av öns viktigaste fester som hålls vid de båda klostren. En av ritualerna är att bära ikonen av jungfru Maria upp till Kalamiotissa där en ceremoni hålls hela natten innan deltagarna vandrar ner på morgonen igen.

Kalamiotissa 2 Anafi
Klostret Kalamitotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Skulle du, liksom jag, vara lite mör i benen efter vandringen både upp och ner till klostret så går det utmärkt att pricka in lokalbussen tillbaka till Chora där du troligtvis ändå bor. Kolla bara med lokalborna eller där du bor när bussen går.

Resa hit

Båt från hamnstaden Pireus på fastlandet eller någon av de färjor som annars trafikerar Kykladerna. Santorini ligger strax intill och är en utmärkt start för en öluff med sin internationella flygplats.

Öppettider och inträde

Kyrkan är tyvärr låst men det är som sagt av sekundär betydelse och tillgång till platsen finns alltid.

Att tänka på

Ta med rikligt med vatten. Leden är delvis krävande och kräver sin beskärda del av vätska.

Funderar du på att öluffa för första gången?

Funderar du på att öluffa i Grekland för första gången? Då finns det en hel del att läsa för att forma en så pass bra resa som möjligt. Själv uppskattar jag att läsa om andras erfarenheter och få förslag på resrutter, ta del av tips och läsa om härliga minnen. Ofta ger det nya perspektiv på redan intagen kunskap och kan skapa en annorlunda resa än vad du tänkt ifrån början.

Packning Öluff 2016
Vad packar du när du ska ut och öluffa? (Foto: Markus Olsson)

Om du vill veta mer om mina upplevelser på luffen i Grekland, passa på att läsa Apollos reseinspirationsblogg där jag ger min syn på att öluffa, ger tips och berättar om ett av mina bästa reseminnen. Blogginläggen hittar ni här: 
Del 1: Inför resan (länk) och Del 2: Under resan (länk)

Vill du veta mer om reseformen kan du även läsa mer på mittgrekland.se´s öluffarsida eller läsa om de olika grekiska öarna på ö-sidorna.

Årets öluff i Grekland 2017

Då börjar äntligen årets öluffarresa till Grekland att forma sig eller i alla fall ta sig an vissa konturer. Som vanligt är jag kluven om jag enbart ska upptäcka nya platser eller om jag ska återvända till gamla sköna ställen. Troligtvis blir det en blandning av både och för att tillfredsställa mina inre parter. Risken för strejk är annars överhängande.

Vart i Grekland

Sedan några år tillbaka startar jag alltid mina öluffarresor genom att flyga till Aten, en stad jag verkligen har kommit att älska, och i år är inget undantag. Den 23 maj bär det av med Aegean Air till Atens internationella flygplats Elefthérios Venizélos. Efter en natt i Aten med mat, dryck och goda samtal är det sedan dags att bege sig ut i den grekiska övärlden.

Ända sedan jag var på Skiathos, Skopelos och Alonissos sommaren 2014 så har jag varit sugen på att besöka Skyros i samma ögrupp, Sporaderna. Däremot har det inte varit lätt att hitta färjeturer dit så den här gången får det bli inrikesflyg och till en riktigt bra kostnad; 600 kr tur och retur inklusive bagage. Efter fyra dygn bär det sedan åter av till Aten för ett par dygn med nära och kära innan jag vinkar av dem och fortsätter mot nya marker... eller om det nu blir gamla.

Jag är riktigt sugen på Schinoussa och Donoussa i Små Kykladerna så kanske blir det några lugna och stillsamma dagar där plus några dagar på Naxos som konstrast. Agia Anna på Naxos är en riktigt favorit och stranden Plaka är en av Greklands bästa skulle jag vilja påstå. Å andra sidan börjar det bli dags att resa till Greklands västkust och till de Joniska öarna eller varför inte till Parga och Ioannina som verkar vara en otroligt finns stad med goda vandringsmöjligheter i bergen runt omkring. Eller ska jag istället åka till Thassos som har stått på min bucketlist hur länge som helst eller ska jag ge Dodekaneserna en ny chans efter att jag var tvungen att avbryta min resa där 2013?

Peloponnesos är en annan del av Grekland jag också vill upptäcka och jag kan ju inte lämna detta jordeliv utan att ha besökt klippformationerna i Meteora. Kreta är annars en allt för oupptäckt del av Grekland för min del. Det är 14 år sedan jag var där och fokuset då var barer och att inmundiga de drycker som där kan erbjudas.
Men, det sköna med att öluffa är att jag faktiskt inte behöver bestämma mig nu utan jag kan gå helt på känsla när jag väl är där. Hoppa på en färja och bege mig ut på det Egeiska havet och låta impulsen komma överens med den part som för tillfället är starkast. Ja, kanske blir det just så eller så kommer en del av vilja bestämma riktning i förväg. Vi får helt enkelt se.

Och dina färger var blå...

Det finns så mycket som jag älskar med Grekland, från stora ämnen till små triviala saker. En färg till exempel. Den kan för vissa vara just en sådan där liten alldaglig sak men för mig är det en viktig substans. Jag kan betrakta nyanserna i timmar, se skiftningarna och förändringarna över dagen.
Grekland är för mig starkt förknippat med återhämtning och att bara kunna sitta och betrakta en ton är helt magiskt.

Färgen blå är väldigt mycket Grekland för mig; flaggan, havet, himlen och detaljer på husen som bryter mot det bländande vita. Jag brukar ta med mig blått hem från mina Greklandsresor och färgen lockar alltid fram varma minnen och känslor under bistra vinterkvällar.

Blå är ganska ovanlig i naturen men den självklara färgen när det kommer till himmel och hav. Två stora och starka element och det kanske är just det som blir så påtagligt när jag är i Grekland med blicken mot himlen och tårna i det stora blå.

DSC00596
Utsikt från klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

DSC02273
Mikri Vigla, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Milos 1
Milos. (Foto: Markus Olsson)

SAM 0701
Grekiska flaggan. (Foto: Markus Olsson)

Paros Naoussa 1
Naoussa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

DSC00217
Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

När bokar man den billigaste resan?

För mig är det lite av en sport när det kommer till att hitta billiga flygresor och visst känns det bra när man bokar resan till ett schysst pris? När är det billigast att boka en charter? Hur hittar man billigast flyg?

flygresor

När det kommer till Grekland så har Skyscanners analys visat att du hittar de lägsta priserna cirka 18 veckor före avresa. Då kan du spara upp till 18 % jämfört med snittpriset under ett år. Andra undersökningar visar även att tisdagar som avresedag ger ett lägre pris än till exempel om du flyger iväg en lördag.

Veckans dyraste dag att boka en resa på är måndagar medan torsdagar kan vara den billigaste dagen att boka en resa på. Många semestersugna ägnar helgen till att leta resor men väntar till på måndagen för att boka. Hittar du en kvällsavgång eller en olidligt tidig morgonavgång är de också i regel billigare än en eftermiddagsavgång.

Priserna är förstås också högre när skolorna har lov så kan du boka din resa under andra perioder på året så kan du tjäna en slant på det.

Kolla även priset på två enkelresor med olika flygbolag. Det kan ibland vara billigare än att resa tur-och-retur med samma bolag.

Hur är det med sista-minuten-resor då? När det kommer till sista-minuten-resor så kan du inte lika ofta kan göra bra fynd som förr i tiden även om du ibland kan göra en riktigt bra affär. Resebolagen är helt enkelt bättre på att planera sitt utbud kopplat till efterfrågan samt att de flesta researrangörer erbjuder riktigt bra boka-tidigt-rabatter som lockar till tidiga bokningar.

Så, summa summarum:

  • Boka cirka 18 veckor i förväg
  • Boka på en torsdag
  • Välj tisdag som avresedag
  • Res okristligt tidigt på morgonen eller sent på kvällen
  • Res inte när alla andra reser

Öluffa bland de Saroniska öarna

De Saroniska öarna kanske inte tillhör de öar som du först tänker på när det kommer till en öluff men borde få fler luffare med närheten till fastlandet, speciella karakärer och några av de finaste sevärdheterna.

Karta med pass
Ta kartan till hjälp när du planerar en öluff. (Foto: Markus olsson)

Vad sägs om ett av de absolut vackraste antika tempel, Afeas tempel, på Egina? Eller lockas du av en miljö helt fri från motorfordon som på Hydra? Eller vill du känna de runda svarta och vita stenarna under fötterna i Spetses stad eller kanske helt enkelt njuta av övärldens mest trevliga personal vid Kanali Beach på Poros?

Nu finns ett förslag på en öluffarrutt i de Saroniska öarna på hemsidan: Öluffa bland de Saroniska öarna (länk)

Charter till Grekland 2017

Just som vi går mot ljusare tider, temperaturen stiger och våren börjar kännas greppbar så finns det inget mer njutfullt än att planera sommarens Greklandsresa. Därför har jag sammanställt researrangörernas olika charterdestinationer i Grekland för 2017. Vissa resmål når du genom att resa till ett annat vilket till exempel gör Apollos lista extra lång.

Själv är jag i fasen att boka flygresan ner till Aten men sedan plockar jag ihop min resa själv genom att ta färja eller inrikesflyg. Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på bake-offvarianten medan andra bakar från grunden. Oavsett vad så brukar resultat bli lika bra.

Kolla in listan genom att klicka på den lilla bilden så öppnas en pdf med årets alla chartermål i Grekland.

Charter till Grekland 2017

Information om Hydra på hemsidan

Hydra startHydra. (Foto: markus Olsson)

Nu finns information om den magiska och lockande ön Hydra på hemsidan. Med de frekventa snabbåtarna ifrån pireus (Aten) tar du dig lätt till den förtrollande ön där all motortrafik är förbjuden. Kanske är det just lugnet och tystnaden som har lockat celebriteter som till exempel Leonard Cohen att skaffa sig en boning här. Har du inte varit på Hydra så är det dags att själv avgöra vad som är hennes dragningskraft.

Mer om Hydra kan du läsa här: Hydra (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb