Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

En grekisk matförälskelse i Stockholm: Symmetry ´N Life- butik, kafé och restaurang

Det finns tillfällen då ett första möte växer till en omedelbar intensiv romans, ett passionerat amoröst äventyr där hjärtat växer sig så stort att det värker i bröstet. Ett möte som du inte vill ska avstanna och lämna dig och ditt stora hjärta åt sina öden. Just ett sådant möte hade jag för några lidelsefulla dygn sedan och nu sitter jag här på avstånd och längtar tillbaka. Tillbaka till värmen, tillbaka till det ljusa omfamnandet och den njutbara tillfredsställelsen. Jag pratar om mitt första möte med Symmetry ´N Life (länk).

Symmetry n life Bord och nötrost
Symmetry ´N Life, Stockholm. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Bord
Symmetry ´N Life, Stockholm. (Foto: Markus Olsson)

Omedelbart efter det att jag klev in genom den brunbetsade dörren kände jag hur mitt hjärta slog ett extra slag. Ljuset, färgerna, dofterna, energin slog sina armar om mig och berörde mig omgående. Omtumlad sökte jag efter en plats att slå mig ner på för att kunna landa i rummets kraft. Jag fastnade för ett av lokalens hörn där möblerna gav ett organiskt intryck, där upplevelser över tid hade satt sina spår.

Symmetry n life Hörna i lokalen
Symmetry ´N Life, Stockholm. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Nötter
Butiksrostade mandlar och nötter, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Mitt besök på Symmetry ´N Life var inte spontant utan planerat, men vad jag skulle komma att möta hade jag i förväg inte kunnat ana. Symmetry ´N Life är en butik, ett kafé och en restaurang men samtidigt så mycket mer. Symmetry ´N Life är energi, drivkraft, kärlek och livsgärning. Mannen bakom verket heter George Tsakmakides och jag har nog aldrig träffat någon som pratar så passionerat om organiska, ekologiska livsmedel och produkter. George pratar om rena livsmedel, oprocessad mat och om kärleken i att kunna sälja vildväxande örter. När han berättar om sin idé och sin strävan lyser de bruna ögonen upp och rakryggad låter han händerna ackompanjera sin historia. Han pratar om att vi stoppar i oss alldeles för mycket smörja och han pratar om köttindustrins mörka sidor. Gång på gång använder han sig av begreppet "Du är vad du äter". Äter du dynga så... ja, ni förstår själva. En ganska så grundläggande filosofi egentligen. George berättar att det finns ett gammalt grekiskt ordspråk som lyder "Du är vad du äter och du är vad du säger". Jag gillar´t.

Symmetry n life George
George Tsakmakides, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Lavendel
Lavendel i lösvikt, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Chutney
Olika Chutney, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

På Symmetry ´N Life serveras soppor, vegetariska rätter, super food, ekologiskt och gärna från det vilda. De säljer örter, nötter, torkad frukt, ost, olivolja, vinäger, ris, pasta, bönor, ja allt vad man kan tänka sig och allt vad man kan tänka sig kommer också ifrån Grekland. George håller sig ifrån processade livsmedel så långt det går och på Symmetry ´N Life säljer de produkter och lagar mat av det som är personligt utvalt. George reser runt i Grekland och möter småskaliga livsmedelsproducenter, bygger relationer och köper bara in de produkter där han ser att det finns en tanke och kärlek i hela ledet, från ax till limpa. Utbudet på Symmetry ´N Life varierar över säsong då tillgången bygger på rätt tid för produkten.

Symmetry n life Oregano
Vildvuxen oregano, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Dakos
Dakos, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Mixed plate
Meze: Gravieraost, Fetaost, Inlagda kronärtskockor, Svamp och Dolmades,
Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Under min korta förbindelse med Symmetry ´N Life denna lördag fick jag innerlig ömhet i form av Dakos, Mezerätter, Fisk- och grönsakssoppa, Fava med Lax och Fava med karamelliserad lök. Sällan är de gånger då jag har fått uppleva en mättnadskänsla med sådant välbehag och med ett sådant lyckorus. Ren och skär kärlek. Trots att avståndet mellan oss är allt för kännbart så kommer jag med säkerhet att möta min nya kärlek nästa gång jag besöker den kungliga hufvudstaden. Jag kan helt enkelt inte leva utan dig.

Symmetry n life Soppa
Fisk- och grönsakssoppa, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Fava med Lax
Fava med lax, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Fava med Karamelliserad lök
Fava med karamelliserad lök, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Hitta hit:

Öppettider:

 Måndag:  Stängt 
 Tisdag- fredag:  10.00-19.00
 Lördag:  11.00-18.00
 Söndag:  12.00-18.00

En grekisk matupplevelse

I fredags hade jag privilegiet att vara inbjuden till en kulinarisk upplevelse med fokus på kordiala råvaror, innerliga drycker och ömt tillagade rätter ifrån mitt absoluta favoritland Grekland. För en grekofil som jag är det förstås en dröm inbäddad av dofter, smaker och till och med känsel som jag aldrig ville vakna upp ifrån. Arrangör för tilldragelsen var grekiska ambassaden i Stockholm, Office for Economic & Commercial Affairs, som hade bjudit in leverantörer, inköpare och ett par bloggare att får uppleva Greklands stora variation och kvalité av råvaror och livsmedel.

Grekiska ambassadören Dimitrios Touloupas IG
Grekiska ambassadören Dimitrios Touloupas. (Foto: Markus Olsson)

mittgrekland och pellasinspiration
Jag och Petra Nordin från Pellasinspiration (länk).

Närmare en tredjedel av Greklands export kommer ifrån jordbruket och har under senare år blivit en allt viktigare inkomstkälla för landet. Och i takt med att allt fler hittar en väg att återvända till ett skäligt liv med hjälp av jordbruket kommer sektorn säkert att fortsätta expandera. En av frågorna som lyftes under eventet var hur grekiska livsmedel ska kunna bli ett mer självklart val vid sidan av andra länders dominanta positioner. Ett avstamp är förstås att hitta plattformar för att nå ut med produkterna så att de blir mer lättillgängliga för oss konsumenter.

Bränna av aubergin
Tillagning av auberginröra. (Foto: Markus Olsson)

Kock dekorerar mat
Dekoration av taramasalata. (Foto: Markus Olsson)

Ett land i kris är givetvis ett tungt ok att bära och som tar lång tid på sig att lätta, men ur kris kommer också styrka, ambitioner och initiativkraft. Många är dem som har återvänt från karga städer till böljande landskap för att komma hem till det jordbruk som de en gång lämnat bakom sig. En ny generation livsmedelsproducenter har helt enkelt vuxit fram. Med nya idéer, variationer och med annan kunskap frodas lusten att tydligare sätta Grekland på kartan när det kommer till kulinariska upplevelser. Upplevelser som har sin grund i jordbruket. Den senaste tidens skifte till ekologiska och naturliga ingredienser inom den grekiska jordbrukssektorn leder också till ett helt annat mervärde för det som produceras.

Sesambröd och oliver
Bröd och oliver. (Foto: Markus Olsson)

Kock skär upp kött
Uppskäring av charketurier. (Foto: Markus Olsson)

Under dagen fick vi provsmaka allt ifrån marmelader, ostar, bröd, olivoljor, vin, charkuterier och grönsaker till omelett, röror, inläggningar, pajer och efterrätter. Variationen var på något sätt nästan ogripbar och totalt hänförande, allt tillagat av en äkta grekisk kock.

Vin från Samos
Provsmakning av vin från Samos Wine (länk). (Foto: Markus Olsson)

Det är alltid roligt att får träffa engagerade människor som brinner för sin sak vilket jag också gjorde under denna dag. Ett möte som kom att leda till ännu en ny upplevelse. Denna eskapad kommer i ett särskilt blogginlägg under nästa vecka, ett blogginlägg som kommer att handla om en av Stockholms nya kulinariska pärlor. En plattform för att hitta organiska, välsmakande livsmedel ifrån Grekland.

Matevent
"Connecting through Gastonomy Event". (Foto: Markus Olsson)

Min egen förmåga att laga grekiska maträtter, eller åtminstone maträtter med inspiration från det grekiska köket, är i jämförelse något begränsad men det går självklart att få till riktiga välsmakande anrättningar själv. Se mittgrekiskakök (länk) för mina egna recept på grekisk mat.

Atens äldsta hus- Benizelos Mansion

Otaliga är de gånger som jag varit i min absoluta favoritstad Aten och otaliga är de platser, objekt och upplevelser som jag har kvar att se och erfara. En av dessa tingestar som jag ännu inte har förvånats, imponerats och åtnjutit är Atens äldsta hus: Benizelos (Venizelos) Mansion i området Plaka.

Benizelos Mansion 1
Benizelos Mansion, Aten. (Foto: C messier)

Huset som tillhörde familjen Benizelos och som troligen byggdes under första hälften av 1700-talet är den sista kvarvarande "konakin" (traditionell bosättning) i Aten. Huset, som ligger i mitten av en större fastighet, har två våningar där bottenvåningen består av natursten och övervåningen i huvudsak av timmerramar. Det finns två gårdar, en i söder och en i norr, där tecken visar på att den gamla trädgården låg på den södra sidan.

Husets fasader i öst och väst har en gång haft fönster men som sedan blivit blockerade av senare byggnader. Den ursprungliga byggnaden måste dessutom ha varit mycket bredare vilket innebär att området söderut, där en medeltida olivpress har hittats, och bottenvåningen sannolikt verkar ha fortsatt längre mot öst. Kanske som en enplansbyggnad men med takterrass.

Benizelos Mansion öppnades för allmänheten så sent som i februari 2017. Museet berättar historien om Benizelos-familjen och dottern Agia Filothei och beskriver vanor och traditioner för aristokratin i Aten före revolutionen mot det ottomanska riket 1821.

Jag älskar att besöka platser som riktigt pyser av historia och anade anekdoter. Det skapar en fantasiexplosion om hur det en gång har varit och vad som kan ha skett på platsen. Det finns knappast något bättre att låta stussen vila på en väderbiten bänk och bara ta in omgivningen och känna dofter, konturer och texturer. Nästa gång jag kommer till Aten kommer jag definitivt att besöka Benizelos Manison. Kommer du?

Hitta hit:

Källa: http://archontiko-mpenizelon.gr/

Nytt recept: Fylld zucchini med fetaost och valnötter

Det här är en enkel och god vegetarisk rätt som går att variera med både nötter och kryddor. Fylld zucchini fungerar både som ensamrätt men även som tillbehör till andra livsmedel. Smakerna är enkla men skapar en god smakrik kombination. Om ni liksom jag älskar dill så kan du ta mer än vad som står i receptet. Det är bara att testa sig fram.

Receptet hittar du här: Fylld zucchini med fetaost och valnötter

Fylld zucchini
Fylld zucchini med fetaost och valnötter. (Foto: Markus Olsson)

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Öluff: Lesbos-Chios-Samos

Nu har jag har lagt till en ny öluffarrutt på öluffarsidan. Denna reserutt går mellan öarna Lesbos, Chios och Samos med utgångspunkt ifrån Pireus (Aten). Ett annat sätt att starta en öluff här är att ta en flygstol med något av charterbolagen till Samos eller Lesbos. Vilka charterbolag som flyger vart hittar du här: Charter till Grekland 2018 (länk).

Mytilini Lesbos
Mytilini, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

Öarna bland de Nordöstra egeiska öarna ligger nära Turkiets västkuts och ger även möjlighet till en avstickare till Turkiet. Om du stannar fyra nätter per ö är detta en luff som tar mellan cirka tolv dagar att genomföra och du kommer inte bli besviken på sevärdheter som en av världens största förstenade skogar på Lesbos, ett av antikens främsta byggnadsverk, Eupalinos tunneln, på Samos eller en av medeltidsbyarna på Chios, Pyrgi, med sina geometriskt mönstrade hus.

Tsamadou Beach Samos
Tsamadou Beach, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Chios Town
Hus i Chios stad. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer här: Aten-Lesbos-Chios-Samos-Aten (länk)

Information om Spetses

Två år har gått sedan jag spenderade att par dagar i de Saroniska öarnas sista utpost: Spetses. Där och då lämnade hon ett inte allt för starkt intryck på mig men så här två solvarv senare när jag går igenom materialet och fotografierna så känner jag att Spetses ändå har lämnat någon form av intryck, ett väldigt sympatiskt intryck.

Spetses bloggbild
Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Spetses är på något sätt en gnistrande ljus ö. Jag tror att det beror på det otroligt klara, turkosfärgade vattnet som omger ön och de ljusa husfasaderna som återger solens strålar på ett harmoniskt manér. Det liksom nästan glittrar om ön och jag minns att jag liksom kisade nästan hela vistelsen igenom.

Spetses är både fullkomlig avkoppling (under vardagar och lågsäsong) men kan också vara fullständig livlighet. Vad du kommer att få uppleva beror både på när du åker dit och var på Spetses du kommer att befinna dig. Spetses har många helgresenärer och säsongsresenärer med sommarhus som vill ha tillgång till ett gott utbud av tavernor, restauranger, barer kaféer och till vissa mån nattklubbar. Och allt finns på Spetses och det är förhållandevis gott om dem.

Agia Marina Beach Spetses
Agia Marina Beach, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Själv var jag där mitt i veckan under senare delen av maj så jag fick uppleva den fullkomliga avkopplingen med lugna stränder och nersläckta nattklubbar. Men visst såg jag vad Spetses skulle kunna komma att erbjuda när nästan alla krogägare snickrade och fejade på sina lokaler längs med den fantastiskt långa hamnpromenaden. Oavsett vad så lämnade Spetses ett riktigt sympatiskt intryck så här två år senare och jag känner att det nästan är läge att återvända för att få uppleva fler sidor av henne.

Är du också nyfiken på Spetses? Då kan du läsa mer på mittgrekland.se´s sida om Spetses här: Spetses

Charter till Grekland 2018

I köket sprakar vedspisen och eldstungorna kämpar mot den kylslagna luften som krupit in inomhus. Tankarna seglar iväg mot varma Greklandsresor, soldränkta stränder och känslig solbränd hud. I min iver att få njuta av tankar om Grekland har jag sammanställt researrangörernas olika charterdestinationer i Grekland för 2018. Vissa utav resmålen når du genom att resa till ett annat resmål vilket till exempel gör Apollos lista över charterdestinationer extra lång.

Själv är jag i fasen att börja fundera på var i Grekland jag ska åka till den här sommaren. Jag flyger allt som oftast till Aten och plockar sedan ihop min resa genom att ta färja eller inrikesflyg vidare ut i övärlden. Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på bake-offvarianten medan andra bakar ifrån grunden. Oavsett vad så brukar resultat bli minst lika bra.

Kolla in listan över charterresmål i Grekland 2018 genom att klicka på den lilla bilden så öppnas en pdf med årets alla chartermål.

Charter till Grekland 2018

Hantverksöl ifrån Grekland

Greklands position som vinland flyttas allt längre fram tack vare att projekt som Attica-Wine and Food Experience arbetar för att lyfta fram grekiska viner i ett ännu starkare ljus. Och med rätta! Grekiska viner är så mycket mer än Retsina som för övrigt sitter riktigt fint en het sommareftermiddag när dagens upplevelser summeras på en solvarmbalkong. Men, det är inte bara den ädla drycken vin som Grekland skapar utan även prima öl och framför allt hantverksöl.

Grekisk öl Fix
Fix. (Foto: Markus Olsson)

Mythos Beer
Mythos. (Foto: Markus Olsson)

Vi har väl alla njutit av de svalkande, stora ölsorterna som Mythos, Alpha och Fix, lättillgängliga på snabbköp och tavernor. Men många regioner i Grekland brygger även egna lokala ölsorter, ofta handgjorda och producerade i små mängder. Flertalet av dem kommer från små eller familjeägda mikrobryggerier och når aldrig den industriella tillverkningens klor. Något att utforska för en ölstörstande varelse som jag med andra ord. Här kommer tips på några hantverksöl som går att njuta av i Grekland. I Sverige är de svåra att få tag i men kan finnas på vissa barer och restuaranger. 

Volkan Beer
Volkan. (Foto: Markus Olsson)

En av de ölsorter som allt oftare syns i barerna är den fumaroliska ölen Volkan. Volkan har blivit synonym med Kykladernas vulkaniska pärla Santorini där man i bryggprocessen blandar lavastensfiltrerat mineralvatten och lokala ingredienser som vindruvshonung och Kitron-essens ifrån Naxos för att skapa Volkans särskilda karaktär. Volkans olika ölsorter är Volkan Santorini Blond, Volkan Santorini Black, Volkan Santorini Grey och Volkan Santorini White.

Nissos Pilsner är den första grekiska ölen som har fått silvermedalj i European Beer Star 2014 och det bara två år efter det att bryggeriet startade. Nissos produceras på Tinos och är en opastöriserad öl med en långsam fermenteringsprocess, traditionell, helt naturlig och innehåller varken konserveringsmedel eller tillsatser. Andra ölsorter är Nissos organic All-Day Lager, 7 Beaufort- Strong Dark Pilsner och Nissos Tholi-naturally hazy.

En annan opastöriserad öl är Fresh Chios Beer. Ölen kommer, som namnet avslöjar, från ön Chios och har kommit att få ett landsomfattande erkännande och finns nu över hela Grekland och är därmed ganska lätt att hitta i flera barer och på restauranger.

Siris Microbrewery, som bland annat producerar Voreias Beer, ligger i Serres och grundades så sent som 2013. Företaget har kapacitet att producera nästan 260 000 liter öl årligen fulla av dofter, rika smaker och lång eftersmak. Några av deras bästsäljande etiketter är Pilsner Beer och I.P.A. Beer. Därutöver tillverkar de Sout beer och Wit Beer.

På Rhodos bryggs öl vid bryggeriet Magnus Magister. Deras ölsorter Magnus Lager och Knights Beer of Rhodos är fullkorniga öl producerade på traditionellt sätt. De producerar även en weissbier, Magnus Weiss, med tydlig smak av humle och jäst.

Corfu Beer är en öl från ett bryggeri med samma namn, vilket är det första bryggeriet som gör äkta ale i Grekland. Bland ölsorterna finns Red Ale Special, Dark Ale Bitter, Amorosa Weiss, Contessa Ipa, Royal Ionian Pilsner, Ionian Epos, Ionian Gold och 1842 Ginger Beer.

På Greklands näst största ö Evia ligger bryggeriet Septem som är ett mikrobryggeri som producerar opastöriserad öl sedan 2009. De producerar bland annat öl som heter efter varje dag i veckan, till exempel Monday´s Pilsner, Thursday´s Red Ale, Friday´s Pale Ale, Saturday´s Porter elelr Sunday´s Honey Golden Ale.

På Kreta ligger sedan 2017 bryggeriet Lafkas som gör handgjord, opastöriserad och ofiltrerad öl. Deras öl, White Mountains, är en Triple Hop Pale Ale som är en fusion av kretensiska ingredienser.

Sknipa Beer
Sknipa. (Foto: Markus Olsson)

Sknipa Beer i Thessaloniki använder sig till 80 % av grekiska råvaror i tillverkningen av sina Sknipa Strong Ale, Sknipa Lady Saison Ale och Sknipa Bold Session Ale. Till och med utrustningen som används i bryggningen är tillverkad i Grekland. Jag har ännu inte varit i Thessaloniki men fick möjligheten att njuta av en Sknipa en sen eftermiddag på Schinoussa. Solen började närma sig horisonten, cikadorna hade börjat spela och jag satt på en av restaurangerna balkong och blickade ut över ängarna med betande getter. Ren och skär grekisk magi.

Utbudet av lokalproducerade ölsorter är på ett sätt oändligt och visst blir man sugen på att testa dem? Ett fantastiskt ställe i Aten att prova olika grekiska ölsorter på är Beertime som ligger i området Psiri som är ett av mina favoritställen att landa på när jag kommer ner till Aten. En oas i den kokande kitteln Aten.

Här hittar du Beertime:

Är du nyfiken på fler hantverksöl och hur de uppskattas av öldrickare? RateBeer är ett community där öl betygsätts av ölentusiaster och via denna länk, RateBeer, kan du läsa om de grekiska öl som har fått högst betyg.

Stränder på Karpathos

Jag ska inte sticka under stolen med att jag gillar vintern. Jag gillar den kalla, klara luften och knarret under skorna när jag vandrar i snön. Tyvärr är det väl så att det sällan riktigt blir så i Mälardalen under de kalla och mörka månaderna. Istället är det ofta ljummen, fuktig luft och klafs under skorna när jag vandrar i blasket. Men det är väl variationen i årstiderna som ändå är tjusningen med det hela, för vad vore våren och sommaren om de inte föregicks av de kalla perioderna? Och vad vore reseminnena med gnistrande sand och klarblått vatten om vi inte genomlevde den lerbruna vinterfasen?

Apella Beach Karpathos 2
Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Idag har jag tagit mig tiden att fylla på hemsidan med information om Karpathos med minnen som faller lika tätt som regndroppar från den gråaktiga himlen. Det är två år sedan jag var där men jag minns det nästan som igår. Jag kom att stanna längre på Karpathos än vad jag ursprungligen hade tänkt mig för jag trivdes så bra och det fanns så mycket att upptäcka på ön. Just den här typen av utfall är en av de saker jag älskar med att öluffa, att kunna anpassa resan utifrån vad jag upplever på plats. Även om jag valde att stanna på Karpathos ett par dagar längre än vad jag från början hade planerat så vet jag att det finns ännu mer att upptäcka på denna dramatiska ö.

Eftersom jag älskar strandtid, tid där tankarna får flyta iväg med vågskvalpet och tid där det mest kännbara är den heta, mjuka sanden som möter fotsulorna och det svala, salta vattnet som svalkar kroppen, brukar jag alltid besöka flertalet stränder på varje ö jag kliver i land på. Karpathos var förstås inget undantag.

Jag vet att det finns fler stränder på denna underbara ö att upptäcka men de finns kvar tills nästa gång jag kommer dit. Under min vecka på Karpathos blev det dessa sand- och stenbäddar som gav mig tid till eftertanke och solsveda.

Amoopi Beach

Amoopi Beach Karpathos
Amoopi Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Ett par riktigt fina stränder hittar du på västkusten intill byn Lakki, knappt en mil ifrån Karpathos stad- Pigadia. Det tog mig drygt en timme för mina skosulor att lämna kortvariga fotavtryck på grusvägarna över bergskammen till stränderna som ligger där.

I området finns det en del charterboenden som i regel går under namnet Amopi hos charterbolagen. Amoopi kan knappast kallas by utan består i princip av några hotell, tavernor och fantastiska stränder. Jag kan tänka mig att man åker hit för att få en avkopplande semester utan distraktion men det är å andra sidan inte långt till Pigadia om annan förströelse skulle behövas.

Apella Beach

Apella Beach Karpathos 1
Apella Beach, Karptahos. (Foto: Markus Olsson)

Apella Beach på Karpathos är en av de absolut vackraste stränderna i Grekland jag någonsin har varit vid. Vattnet skiftar i turkost och grönt och är så där alldeles otroligt klart att du kan se ned till botten oavsett hur djupt det än blir. Sanden är en blandning av klappersten och grov, vit sand som ger en magisk kontrast mot det färgrika vattnet.

Nere vid stranden finns det parasoller och solstolar att nyttja och på sluttingen snett ovanför ligger en taverna att förfriska sig vid. Det är alltså lätt att spendera en hel dag på Apella Beach då du har tillgång till både skugga och läskande drycker.

Att ta sig till Apella Beach är ett äventyr för sig och om du väljer att ta dig dit landsvägen så åker du via de snirkliga och ibland alldeles för smala bergsvägarna. Den sista biten ner till stranden kräver sin chaufför men ansträngningen är helt klart värd när du väl kommer fram. Om du hellre tar en mer horisontell väg till Apella Beach kan du ta en badbåt ifrån Pigadia. Båten avgår nere i hamnen och det är en av båtarna som ser ut som en gammal skuta som tar dig till de olika stränderna på ostkusten.

Diafani

Diafani Strand Stol Karpathos
Stranden i Diafani, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Diafani på Karpathos nordostkust är en sömning liten charmig by som vaknar upp och sträcker på sig när båtarna med Olymposresenärer lägger till vid den lilla betongpiren. Stranden som sträcker ut sig på båda sidor om piren består av grå klappersten och här bör nog badskor användas och om det inte finns några lediga solstolar så är det en fördel att ta med sin egen stol eller dyna.

Det finns ett par tavernor bakom stranden där du kan njuta av både mat och dryck samt välbehövlig skugga under stekheta dagar.

Lefkos

Strand vid Lefkos Karpathos
Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Lefkos är en utav charterorterna på Karpathos med rader av boende längs kusten men ändå utan de stora charterkomplexen vilket gör "byn" till lagom grekiskt charmig ändå. Här finns det gott om olika tavernor att njuta av mat och dryck vid. Stränderna vid Lefkos är organiserade med oorganiserade delar för den som inte vill nyttja solstol och parasoll.

Strand vid Lefkos Karpathos 1
Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Pera Ammos Beach

Pera Ammos Beach Karpathos
Pera Ammos Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Pera Ammos Beach är en av stränderna som ligger nedanför Lakki och är en organiserad strand med både serveringar, solstolar och parasoller. Sanden är mjuk och fin och den lilla bukten skapar en mysig och trygg inramning. Ute på udden ligger ett vitt kapell med himmelsblått tak och under pinjeträdens skugga kan du vila på en gammal väderbiten träbänk.

Votsalakia Beach

Votsalakia Beach Karpathos
Votsalakia Beach, Karptahos. (Foto: Markus Olsson)

En annan strand som ligger nedanför Lakki är Votsalakia Beach som har lite grövre sand än sina systrar strax intill. Stranden är inte särskilt djup då några meters markhöjning skapar en skyddande vägg precis bakom solsängarna. Här är det matat med solstolar och parasoller men det går säkert att lägga ut sin handduk mellan raderna eller längs kanten.

Vill du läsa mer om Karpathos kan du göra det här: Karpathos.

Grekisk lammfärspaj med fetaost, soltorkade tomater och oliver

Paj är för mig en rätt som liksom alltid går hem, dels som en enkel lunch dels som bjudmat. Att det går att variera en paj in i det oändliga gör ju också sitt till. Det här är en lammfärspaj med soltorkade tomater, fetaost och oliver. Vad du vill ha i din paj är det du själv som avgör. Jag älskar färska kryddor och hade nog kunnat mata på med lite mer av både rosmarin och timjan än vad som står i receptet som du hittar här: Grekisk lammfärspaj med fetaost, soltorkade tomater och oliver

Grekisk lammfärspaj
Grekisk lammfärspaj med fetaost, soltorkade tomater och oliver. (Foto: Markus Olsson)

Servera pajen med en fräsch och krispig sallad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb