Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Sökmotorer för färjor- ett verktyg att planera öluffen i Grekland med

Att planera din öluff i Grekland kan du göra på olika sätt, till exempel genom att läsa öluffarböcker om den grekiska övärlden, genom att kolla upp reseguider och bloggar som skriver om ämnet eller helt enkelt utgå från en karta över Grekland. När du väl har landat i åtminstone en ö du vill besöka kan du även använda sökmotorerna för färjorna som ett verktyg i planerandet. Jag brukar alltid använda detta sätt som en del i planerandet för att få fram hur färjorna går mellan olika öar och när transporterna mellan öarna kan ske. Viktigt att tänka på är att turlistorna och biljettpriser uppdateras över tid under året och flest turer mellan öarna finns under sommarsäsongen.

I första hand använder jag www.openseas.gr. Den sökmotorn är relativt komplett och ger möjlighet att söka efter alla destinationer från en specifik ö med ett enda knapptryck. Det händer dock att inte de små färjorna som trafikerar vissa grekiska öar kommer med i träffarna samt att du inte kan se kostnaden för vissa specifika turer. Om du samtidigt vill planera för kostnaderna som öluffen kommer att ge så brukar jag använda www.greekferries.gr för det ändamålet.

Så här brukar jag göra:

I det här fallet kommer jag att starta min öluff på Santorini. Jag har hittat en billig flygstol till en av Kykladernas riktiga pärlor och tycker det verkar vara en bra utgångspunkt för en öluff. Jag landar en fredag och känner att måndag är en bra dag att resa vidare på:

 1. Bocka i rutan för "One way" och välj "Santorini" i listan för "From" (öarna är grupperade utifrån ögrupp). I listan för "To" låter jag valet "All" vara kvar. Eftersom jag tänker att jag vill åka vidare på måndagen väljer jag det datumet för den dagen.

  Open seas ETTA

 2. Listan över tänkbara öar att resa vidare till är lång och flera turer under dagen avgår till samma öar. Utifrån kolumnen för avresetid och ankomsttid kan du se hur lång tid det tar mellan destinationerna. Om resetiden till samma ö varierar vid olika tider på dagen handlar det troligtvis om snabbåtar kontra de mer långsamma färjorna. Klicka på i-tecknet för att få fram vilka stopp som görs längs vägen.

  Open seas 2

 3. Jag väljer att åka till Naxos klockan 15.30 med ankomst klockan 18.00 och klickar på i-tecknet. Om det finns en onlinebokning för färjan ligger en länk nere till vänster där du även kan se tillgängligheten på biljetter.

  Open seas 3

Därefter fortsätter jag att kolla upp destinationer från Naxos och vilka öar i den grekiska övärlden som färjorna länkar samman därifrån. På så sätt går jag hela tiden vidare mellan öarna och destinationer och börjar skissa upp en tänkt öluffarrutt.

Om jag sedan vill ha en bild över kostnaderna och det inte finns länkar på www.openseas.gr kan jag ibland surfa in på denna webbsida www.greekferries.gr för att få fram priset på biljetten.

 1. Sök fram resan

  greekferries

 2. Fyll i resesätt och passageraruppgifter. I regel blir det priset som anges som lägsta pris i träffen om du är vuxen och inte reser med bil.

  greekferries 1
 3. Resultat kommer upp och du har möjlighet att boka biljett.

  greekferries 2

Jag brukar inte boka färjebiljetter i förväg då jag oftast reser utanför högsäsong samt att jag alltid vill hålla möjligheten för ändrad resrutt öppen. Skulle jag däremot resa under högsäsong och vara säker på vilka öar i den grekiska övärlden jag vill besöka så kanske jag skulle tänka annorlunda. Om det börjar bli många turister som reser runt när jag är i Grekland så brukar jag köpa min färjebiljett ett par dagar innan avresa och hittills har jag aldrig blivit strandsatt... även om det har varit nära.

Det här är ett sätt att skissa på en öluff i Grekland men som sagt så finns det många sätt att göra det på och givetvis behöver du inte planera alls utan ta dagen precis så som den kommer. Allt hänger på vilken typ av person du är. Själv gillar jag att ha en viss ram att hålla mig inom och jag vill gärna veta vilka möjligheter som finns. När man som jag reser utanför säsong kan det vara lite glesare mellan turerna och det kan bli lite mer pyssel att få ihop det.

Utanför fönstret strilar regnet ner och löven på hängbjörkarna börjar bli gula. Det är i slutet av augusti och jag längtar redan till Grekland men än så länge är det för tidigt att använda sig av detta sätt för att rita upp en öluff för 2017. Just nu låter jag mest Instagram inspirera mig med alla bilder från Grekland som dyker upp i mitt flöde. Vem vet var luffen 2017 bär av?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Det här med att rekommendera upplevelser till andra

Ja, det här med att rekommendera andra när det gäller platser i Grekland att resa till, restauranger att äta på eller boenden att hyra rum vid, det kan vara lite knepigt ibland. Det har till exempel visat sig att tavernan jag blev serverad fantastisk mat vid en gång för tre år sedan nu har bytt ägare och serverar torr och trött mat. Den lilla stranden som en gång gav mig en fantastisk eftermiddag tas inte längre om hand och kaféet med den sagolika salladen finns inte längre kvar. Det kan till och med vara så enkelt att vi har olika preferenser och vad som är bra för den ena är inte särskilt uppseendeväckande för den andra.

Fira Santorini rekommendation
Fira på Santorini. (Foto: Markus Olsson)

Mina upplevelser på plats i Grekland beror förstås på en rad olika faktorer. Det kan vara sällskapet, en aggressiv hunger, vädret eller en lång och besvärlig resa som sätter prägel på situationen. Ofta handlar det även om bemötandet från personal, busschaufförer, rumsuthyrare eller bofasta invånare. Ett vänligt och välkomnande bemötande kan sudda ut skavanker och andra brister, men det kan förstås också vara så att det helt enkelt är så jäkla bra, så himla gott och så otroligt vackert! Det blir liksom just den unika upplevelsen där och då som skapar upplevelsen jag för vidare. Och det står jag givetvis för men ibland förändras förutsättningarna på plats över tid och det går inte att uppleva samma sak. Därför får ni gärna berätta om era upplevelser, både helt nya och de som vi delar. Tycker vi lika eller skiljer det sig? Ni skickar enkelt in era tankar, foton, tips med mera via kontaktformuläret och har ni dessutom skrivit en reseberättelse om era erfarenheter får ni gärna skicka in dem via Reseberättelser så publiceras de här på mittgrekland.se.

Chora Folegandros rekommendation
Chora på Folegandros. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vad gör jag om jag inte får tag på boende under min öluff i Grekland?

Att resa till Grekland och ge sig ut på en öluff under högsäsong (juli-augusti) kan medföra vissa svårigheter om du inte har planerat din resa i förväg. Ett trångmål du kan hamna i är att det blir riktigt svårt att få tag på ett bra rum eller ett rum överhuvudtaget. Under framför allt augusti kan det bli riktigt klurigt att få tag på ett rum om du på vinst eller förlust kliver iland på en ö och ska leta boende, särskilt på de mindre öarna. Vad är det du då kan göra när du hamnar i en sådan situation? Här kommer fem tips på vad du kan göra:

Anländ tidigt på dagen

Hamn Amorgos
Om du kommer fram på eftermiddagen kan det vara tomt på kajen. (Foto: Markus Olsson)

Se till att komma fram till ön på morgonen då chansen att få tag på ett ledigt rum är större då än på eftermiddagen.

Fråga runt

Om det inte står några rumsuthyrare i hamnen när du kliver iland, gå runt till tavernor och kaféer för att höra efter om de känner till om det finns lediga rum eller rumsuthyrare som kan tänkas ha ledigt boende. Ofta har de bofasta invånarna rätt bra koll.

Leta på webben och ring

Syros Ermoupolis Paradise Rooms
Hotellen lägger inte ut alla rum på till exempel booking.com. Ring och kolla. (Foto: Markus Olsson)

Kolla av webbsajter som till exempel booking.com vilka boenden som finns på ön. Bara för att det inte finns några lediga via uthyrningssajterna på webben behöver det inte betyda att det inte finns lediga rum. Ofta lägger rumsuthyrare och hotellet endast ut ett par rum på dessa sajter för att helt enkelt synas i mediebruset. Slå en signal och fråga rumsuthyraren.

Kolla campingen

Kolla upp om det finns en camping på ön och om de har några enkla boendeformer att erbjuda. Även om "vanliga" rum i övrigt är fullbokade kan campingen fortfarande ha plats. Det kanske inte riktigt blir enligt den standard du hade tänkt dig men klart bättre än att sova under öppen himmel direkt på stranden.

Använd social medier

Kolla sociala medier efter aktuella inlägg från platsen och skicka meddelande till personerna på plats om de känner till något ledigt boende. Det kanske inte känns helt bekvämt att göra det men nöden har ingen lag och du kanske får napp om du har tur. Eller lägg helt enkelt ut ett eget inlägg om att du letar boende och tagga platsen du är på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tio år på luffen i Grekland!

Det slog mig faktiskt först här om dagen att det i år är tio år sedan som jag gjorde min första öluff. Tio år sedan! Det var inte min första resa till Grekland men den första resan då jag öluffade och jag föll direkt för reseformen och min kärlek till Grekland slog verkligen rot.

Jag på Blue Star Ferries
På väg mot Naxos från Santorini. (Foto: Johan Grufman)

Det var jag och två vänner som med liten budget hittade flygstolar till Santorini för 700:- och letade efter den billigaste Moussakan i varenda by vi kom till. Plånboken kanske inte var så tjock men vi hade våra livs resa och även om vi försökte både bo och äta så billigt som möjligt njöt vi i fulla drag.

Vi hade bara bokat boende den första natten men därefter gav vi oss in i diskussionerna med rumsuthyrare. Själv tyckte jag att det var lite jobbigt och skickade gärna fram de andra att förhandla om priset. Det blev både sura miner och tandagnissel men slutade nästan alltid med ett leende och ett handslag. Vi kom att bo fantastiskt bra och... tja... lite mindre bra men det gjorde ingenting. Vädret var fantastiskt, vattnet var varmt och vi njöt av solen och värmen.

Jag och Fredrik på Santorini
Jag och Fredrik på Santorini. (Foto: Johan Grufman)

Jag kommer ihåg hur vi blev helt betagna i Fira på Santorini och vandrade i gränderna längs bergsluttning fram och tillbaka, tog en öl, vandrade lite till och hittade till slut en prisvärd Moussaka vid torget bakom alla turistaffärer. Vi kunde inte förstå hur något kunde vara så vackert. Vi brände våra fotsulor i den svarta sanden i Kamari, vi drack drinkar för halva priset och mindes inte hemgången och vi bekämpade intensiva myrstråk i boendet.

Från Santorini tog vi sedan färjan till Naxos och kunde inte förstå hur något kunde vara så vackert. Staden, stränderna och bergen. Vi tyckte oss ha hittat Paradiset vid Plaka Beach och tumlade runt i vattnet som vilda delfiner. Vi duschade utan varmvatten, bråkade med rumsuthyraren och fick välja maträtt ur kastruller med hjälp av handrörelser.

Jag och Johan på Naxos
Jag och Johan på Naxos. (Foto: Fredrik Karlsson)

Vi hann även med ett kort stopp på Ios innan vi for hem, drack vår första frappe, såg storögda den största fullmåne vi någonsin sett och badade nakna vid Koubara Beach. Vi hade som sagt våra livs resa!

Nu tio år och 33 öar senare kan jag bli lika betagen, storögd och bränner mina fotsulor varje gång jag reser till Grekland. Var jag mig än vänder i detta land finns det nya scenerier att hänföras av. Jag verkligen ÄLSKAR Grekland!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Fem (5) saker du inte får missa på Sifnos

Om jag verkligen tänker efter vilka av de grekiska öarna som har lämnat störst avtryck hos mig så är en av dem den lilla ön Sifnos i ögruppen Kykladerna. Här finns bland annat fantastiska möjligheter till vandring som är en av de aktiviteter som jag ägnar mig mest åt när jag är i Grekland. Jag formligen älskar de grekiska bergen och de gamla vandringslederna och åsnestigarna som går att följa i all oändlighet. Tänk dig att få känna historien i att människor har vandrat där i årtionden och längre än så för att ta sig mellan olika platser på de olika öarna.

Sifnos har förstås även annat än vandring att erbjuda och här kommer fem tips på saker att inte missa när du är på Sifnos.

Kamares

Solnedgång vid Kamares Sifnos
Solnedgång vid Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

När du anländer till Sifnos kommer du till den lilla hamnbyn Kamares med en av ögruppens finaste stränder som skyddas av höga bergssluttningar på vardera sida om sanddynen. Strax intill stranden ligger den lilla byn med sina vita hus med blå detaljer och inhyser faktiskt en av de bästa pizzarestaurangerna jag någonsin har upplevt, Da Claudio- Restaurante Italiano.

De gånger jag har rest till Sifnos så har jag bott nere i Kamares som har goda bussförbindelser med resten av ön och gillar du att vandra precis som jag så finns det bra vandringsleder som startar just här.

Stranden i Kamares Sifnos
Stranden vid Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Apollonia

Apollonia Sifnos
Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Apollonia är Sifnos huvudort, Chora, och ligger högt belägen på öns mitt. Här finns Sifnos största utbud av restauranger, kaféer och barer. De vita husen är byggda tätt intill varandra med klassiska små gränderna som skapar just det där kykladiska virrvarret som så många av oss inte kan få noga av.

Vandring

Åsnestig Sifnos
Åsnestig, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Ja, som sagt, Sifnos är en fantastisk ö att vandra på och har väl märkta vandringsleder och gamla åsnestigar som tar dig mellan de olika byarna. Vyerna är magiska och ger dig utsikt mot närliggande öar och det azurblåa Medelhavet. Jag har utgått både från Kamares, Apollonia och Fáros vid mina vandringar på ön och det finns leder som passar både den vane och nybörjaren.

Keramik

Keramik på Sifnos
Keramik, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos är känd för sin keramik och den gamla tradition av keramiskt hantverk som har anor ifrån långt före Kristus födelse har gjorts. Från början arbetade keramikerna uppe i byarna i bergen för att undkomma piraterna som härjade i medelhavet men numera finns de även i byar längs kusterna och framför allt i byar som är skyddade från den starka vinden i från norr. På 1700-talet började keramiker från Sifnos resa över hela Grekland för att sälja sina skapelser och flera av dem valde att bosätta sig på andra öar eller på fastlandet och det finns till och med en koloni av keramiker från Sifnos i Atens förort Amaroussi.

Kunskapen att skapa i lera har förts vidare från generation till generation och många använder fortfarande samma redskap som farfars far gjorde. Det finns fler olika keramiker på ön som har sin alldeles säregna stil så passa på att åka runt på Sifnos och se vad som tilltalar just dig.

Kastro

Kastro på Sifnos
Kastro, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos Kastro på östkusten tillhör en av den grekiska övärldens bäst välbevarade och spektakulära Kastron. Här är historien påtaglig men samtidigt nutida för innanför Kastro´s skyddande hölje bor det fortfarande Sifnosbor. Precis i utkanten av Kastro ligger ett par restauranger i etage där du kan njuta av god mat och dryck.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Anledningar att resa till Grekland under september

Några av mina bästa greklandsresor ha varit utanför högsäsongen (juli-augusti) när de stora turistmassorna har lämnat landet och havet är behagligt varmt, klimatet som en svenska sommar och priserna är mer överkomliga. Tänk dig möjligheten att förlänga sommaren i september och samtidigt spara in några kronor?

Iraklia sept
Vorini Spilia Beach en dag i september, Iraklia. (Foto: Markus Olsson)

Här kommer några anledningar till varför du ska åka till Grekland i just september:

Vädret

Vädret i september är som en svensk sommar med sköna, behagliga temperaturer och varmt i vattnet. Kvällarna är behagligt ljumna medan dagarna fortfarande ger en skön värme. Det regnar dessutom sällan i september vilket gör att en septemberresa är ganska solsäker.

Färre turister

I september har de stora turistmassorna lämnat Grekland och invånarna i länderna runt Medelhavet har återgått till arbetet efter sina semesterperioder. Färjorna är inte längre överfulla och det är lättare att få tag på ett schysst boende. Proppfulla restauranger är inte lika vanligt och allt har börjat liksom börjat gå i ett litet saktare tempo. Det är lugnare, tystare och mer rofyllt.

Priset

I och med att färre turister åker till Grekland i september ökar konkurrensen att fånga upp dem och priserna på boende sjunker till skillnad mot högsäsongen i juli-augusti. Du kan göra riktigt bra fynd och kanske hitta ett boende med bättre standard till en kostnad som annars bara hade räckt till ett mindre flådigt boende.
Om du tar en sen charterresa kan även priserna på dessa ha sjunkit i och med att skolorna har börjat och efterfrågan på resor har minskat.

Förlänga sommaren

Att resa i september är ett bra sätt att förlänga sommaren på, att dra ut lite på den varma sköna säsongen med sol och bad innan mörkret och kylan gör intåg. Det är en bra chans till att ladda energidepåerna inför hösten och arbetet.

Naxos sept
Solnedgång i september, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Att resa med sina föräldrar (i vuxen ålder)- de bästa tipsen för en lyckad resa

OBS! Detta inlägg ska läsas med en viss ironi och framförallt med en stor portion kärlek till dem som har satt oss till världen.

Jag har rest med mina föräldrar vid upprepade tillfällen, både till Grekland men även till andra platser i Europa. Oavsett resmål så har vi alltid fått nya härliga minnen som binder oss samman ännu starkare. För att resan ska bli så friktionsfri som möjligt har jag sammanfattat några saker att tänka på, både innan resan men även under resan.

Innan resan

Ja, vad ska du tänka på när du ska ut och resa med dina föräldrar? Vad ska du tänka på när ni flyger och hur underlättar du själva resandet? Det finns en rad saker att fundera kring och här kommer mina bästa tips för att du och dina föräldrar ska få den resa som ni alltid har drömt om.

Som med det mesta handlar det framför allt om en gedigen planering. Låt föräldrarna vara med i förberedelserna, dröm tillsammans och lär dem till exempel några bra-att-ha-fraser på engelska som till exempel "A glass of white wine, please!" och "I have lost my travel companions, please call 0046-xx-xxx-xxx". Bläddra i resebroschyrer och visa dem googlade bilder på webben och prata om hur det kan komma att vara på plats. Att förbereda föräldrarna på en annan kultur och ett annat sätt att leva minskar risken för konflikter och besvikelser på plats. Ta gärna upp hur ni kommer att resa, till exempel med bil, flygbuss, mellanlandningar, taxi etc så att föräldern är förberedd och vet vad som kommer att hända. Ta upp det vid upprepade tillfällen.

Kolla så att era pass är giltiga i minst sex månader efter hemresedatumet. Att lämna kvar en ledsen förälder på flygplatsen är ingen rolig situation eller att för den delen försöka hinna med att skaffa ett tillfälligt pass hos polisen vid flygplatsen.

Hur ser det ut med vaccinationer? Är du osäker, kontakta förälderns vårdcentral.

Glöm inte att tillämpa den så kallade "tidsregeln", det vill säga lägg till 45 minuter extra tid på varje förälder vilket innebär att ni åker ut till flygplatsen redan 1,5 timmar tidigare än vad du annars hade gjort. I regel tar det längre tid att resa med en förälder.

För att flygresan och resan ska gå så smidigt som möjligt, ta med ett par av dina föräldrars favoritsaker och kanske framför allt det så kallade svenska kaffet. Vem vet vad som serveras på hotellet?

Packa även en särskild väska med allehanda prylar att ha med som handbagage. Ju mer förberedd du är desto härligare flygresa kommer ni att få.

 • En bok (den senaste deckaren av Camilla Läckberg)
 • Spel (en kortlek- ett parti gin kan lugna den mest rastlösa föräldern)
 • Snacks som torkade katrinplommon, kex eller en hård karamell att suga på.
 • Stödstrumpor (i fall att föräldern har glömt att tagit på sig sina)
 • Värktabletter, nässpray (bra mot tryckförändringarna) och eventuella nikotinplåster (i fall modern eller fadern är inbiten rökare)
 • Överraskning (det är alltid bra att ha med en överraskning till föräldern- en glad förälder=ett glatt barn)

Tänk på att välja flygtider som så långt som möjligt passar era föräldrars normala sovtider. Vad reser du helst med? En trött och irriterad förälder eller en förälder som är utsövd och upprymd när ni väl landar vid resmålet?

Glöm inte att vara noggrann när du bokar boendet på resmålet. Tänk alltid bottenvåning. Det blir enklare för stela leder och förflyttningar med eventuella rullatorer på plana ytor än om ni måste ta er flera trappor upp.

Det finns en rad saker som kan vara bra att ha med till resmålet men listan varierar förstås beroende på var du ska resa. Här är några exempel på bra-att-ha-saker att ta med sig:

 • Svenskt kaffe
 • Korkskruv
 • Reseapotek (värktabletter, plåster, sårtvätt, kylbalsam, myggmedel, vätskeersättning, imodium samt alla de receptbelagda mediciner föräldern vanligtvis intar)
 • Solskyddsmedel
 • Badskor
 • Extra bok (ytterligare en deckare av Camilla Läckberg)
 • Silvertejp (lagar allt ifrån brustna glasögonbågar till tappade mobiltelefoner)
 • Laddare till mobiltelefon oavsett operativsystem (en förälder kan lätt glömma sin laddare hemma)
 • Torkade katrinplommon

Om ni åker på en solresa kan följande råd vara bra att ha i åtanke:

 • Föräldrar över 70 år bör inte vistas i solen i mer än korta stunder så var uppmärksam på att hitta platser i skuggan att placera föräldern i.
 • Om det är ont om skugga hjälp föräldern att skydda sig mot solens strålar med en solhatt, solskyddsfaktor och om möjligt med ett parasoll.
 • Se till att alltid ha en vattenflaska med er så att föräldern kan släcka törsten om behovet uppstår.

Håll din förälder under uppsikt. En förälder kommer lätt bort i stora folksamlingar eller tar åt fel håll på väg tillbaka till hotellet. Se även till att modern eller fadern inte viftar med hela sin kontantkassa vid betalning till tunnelbana, vid en marknad eller allehanda försäljningsstånd. Var även beredd att behöva svara på alla tänkbara frågor som "Varför står den där mannen just här?" och "Varför går den här dörren inåt och inte utåt?".

Sist men inte minst, tänk på att försöka planera in lite egen tid under resan för att allas humör ska hållas gott. Kanske finns det en trevlig bar att lämna föräldrarna vid eller passa på att gå en sväng i området medan föräldrarna tar sin eftermiddagslur.

Glöm inte bort att få resa med sina föräldrar är en ynnest och kan vara en fantastisk upplevelse. Och om ni planerar resan tillsammans och du tänker på det där lilla extra så lovar jag att resan kommer att bli den bästa ni någonsin gjort. ;-)

Jag och mor framför Akropolis
Jag och min älskade moder, Aten. (Foto: Johan Grufman)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Förslag på öluff i Grekland: Kreta-Kassos-Karpathos-Kreta

Nu finns ytterligare ett förslag på en öluff på mittgrekland.se. Den här öluffarrutten startar och avslutas på Kreta med en avstickare till ett par öar i Dodekaneserna. Mer information hittar du här:
Kreta-Kassos-Karpathos-Kreta 

Sunset Restaurant på Hydra- tips på en fantastisk kväll i Grekland

Ja, när det gäller det här med fantastiska miljöer och utsökta maträtter så finns det en vackert belägen restaurang tryggt ovanför havets vågor och salta stänk, med en utsikt mot horisonten där solen sakta kryper ner under sitt täcke. Hon ligger på en klippa längs den slingrande, smala vägen som vetter mot öster, bort från Hydra stad. Hon heter Sunset Restaurant och går i vitt och grått, i alla fall tills solens ljusröda strålar färgar henne i orange och rosa.

Sunset Restaurant Hydra
Grekiska färsbiffar på Sunset Restaurant, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Rumsuthyraren Boris ville först inte peka ut någon restaurang som skulle kunna vara bättre än den andra. Alla restauranger på Hydra är bra menade han, men efter ett tag pekade hans valkiga finger på den lilla udden och den svaga markeringen för restaurangen på den slitna väggkartan i receptionen.

Sunset Restaurant Hydra Katt
Sällskap till middagen, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Samma kväll gick vi sakta runt hamnen och upp för den lilla vägen dit Boris hade pekat. Värmen strålade från det varma berget och några barn hoppade i havet vid det gjutna fundamentet vid vattenbrynet. Vi valde ett bord precis intill muren med en fantastiskt panoramavy över Medelhavets möte med himlen. Solen hade redan påbörjat sin färd nedåt och vi satt andäktigt och betraktade skådespelet medan vi väntade på våra maträtter. Vi småpratade med lågmälda röster som om vi annars skulle störa naturens framförande. Vi njöt av både mat, dryck och miljö den där varma majkvällen på Hydra. Ni vet så där som bara en fantastisk sommarkväll kan erbjuda.

Sunset Restaurant Hydra Solnedgång
Solnedgång vid Sunset Restaurant, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till Sunset Restaurant:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Fem (5) platser du inte får missa på Karpathos!

En av höjdpunkterna på årets öluff var min vecka på Karpathos, en av de mest variationsrika öar jag hittills har varit på i Grekland. Här finns charter, här finns avskildhet, här finns en stor huvudort, här finns små genuina byar, här finns mjuka, fina sandstränder här finns klapperstenstränder, här finns mäktiga skogsbeklädda berg, här finns karga slätter, här finns nytt och här finns gammalt. Karpathos är på något sätt nästan komplett. Om inte min luffarsjäl hade drivit mig vidare så hade jag stannat ännu längre på Karpathos och utforskat varje kvadratdecimeter av ön.

Under min vecka på Karpathos i månadsskiftet maj-juni åkte och vandrade jag runt om på Karpathos och fick på så sätt uppleva hennes olikheter. Det finns framför allt fem platser som jag verkligen kom att fastna för.

1. Apella Beach

Apella Beach Karpathos 1
Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Apella Beach på Karpathos är en av de absolut vackraste stränderna i Grekland jag någonsin varit vid. Vattnet skiftar i turkost och grönt och är så där alldeles otroligt klart att du kan se ned till botten oavsett hur djupt det än blir. Sanden är en blandning av klappersten och grov, vit sand som ger en helt magisk kontrast mot det färgrika vattnet.

Nere vid stranden finns det en del parasoller och solstolar att nyttja och på sluttingen snett ovanför ligger en taverna att förfriska sig vid. Det är alltså lätt att spendera en hel dag på Apella Beach då du har tillgång till både skugga och läskande drycker.

Att ta sig till Apella Beach är ett äventyr för sig och om du väljer att ta dig dit landvägen så åker du via de snirkliga och ibland alldeles för smala bergsvägarna. Den sista biten ner till stranden kräver sin chaufför men ansträngningen är helt klart värd när du väl kommer fram. Om du hellre tar en mer horisontell väg till Apella Beach kan du ta en badbåt ifrån Karpathos huvudort Pigadia. Båten avgår nere i hamnen och det är en av de båtar som ser lite ut som en gammal skuta som tyar dig till de olika stränderna på ostkusten.

2. Olympos

Olympos Karpathos 1
Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Olympos är en av Karpathos största sevärdheter enligt mig. Det är en liten by som ligger 230 meter över havet på Karpathos västra kust. Olympos är uppbyggd på bergssluttningen som vetter in mot land för att skyddas mot illvilliga sjöfarare och onda krigsherrar. Byn har anor ända från 700-talet och anses bland flertalet greker vara en av de bäst välbevarade bergsbyarna i Grekland.

Olympos Kvinnor Lagar Mat Karpathos
Matlagning inför öppen ridå i Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

I Olympos kan du framför allt lägga tid på att strosa i gränderna, äta gott och inhandla gediget hantverk som många av invånarna livnär sig på att tillverka. Det är allt ifrån textilier till keramik och läderhantverk. Om du, liksom jag, gillar att handla lokala råvaror så finns det även en bra butik för detta ändamål här.

Olympos Kyrktorn Karpathos
Kyrktorn i Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns tre sätt att ta sig till Olympos:

 1. Du kan hyra ett fordon och ta dig via de slingriga bergsvägarna dit. Väl framme finns det en relativt stor parkering som ligger precis i utkanten av byn. Personligen så skulle jag ta vägen på Karpathos östra sida som är mer rak och lite mer bred, i alla fall till en början.
 2. Under säsong går lokalbussar från Pigadia till Olympos men kolla även upp bussarna från just där du är. Busstationen i Pigadia ligger en bit ovanför kustremsan, mitt emot Supermarket Gergatsoulis.
 3. Du kan även ta en båttur från Pigadia till den lilla kustbyn Diafani. Från Diafani går det sedan en chartrad buss upp till Olympos. Jag valde just detta sätt att resa då bussarna till Olympos ännu inte hade börjat gå för säsongen. En stillsam och trevlig segeltur längs ostkusten som tog knappt två timmar enkel väg. Att välja just det här sättet att resa till Olympos innebär en heldagstur.

Diafani Karpathos 1
Diafani, Karpathos
. (Foto: Markus Olsson)

Diafani Strand Karpathos
Stranden i Diafani, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

3. Stränderna vid Lefkos

Strand vid Lefkos Karpathos
Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Karpathos kan skryta med några av de finaste stränderna i dess ögrupp Dodekaneserna. Några av dem ligger på Karpathos västkust, vid charterorten Lefkos. Här kan du gå mellan stränderna och välja just din favorit. Längs med stränderna finns en rad tavernor och restauranger att njuta av god mat vid. Trots att Lefkos är en charterort är den småskalig med låga små hotell/boenden vilket skapar en känsla av en mindre grekisk by snarare än en turistort.

Strand vid Lefkos Karpathos 1
Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

4. Stränderna vid Lakki

Ammoopi Beach Karpathos
Ammoopi Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Ett par andra riktigt fina stränder på Karpathos hittar du på västkusten intill vid byn Lakki. Även här finns det en del charterboenden men liksom vid Lefkos är det inte särskilt märkbart och Lakki har än så länge en skön och genuin känsla.

Pera Ammos Beach Karpathos
Pera Ammos Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Vid stränderna finns flertalet serveringar och intill vattenbrynet finns solstolar och parasoller att hyra. Ammoopi Beach och Pera Ammos Beach har fin vit och mjuk sand medan Votsalakia Beach har lite grövre underlag.

Votsalakia Beach Karpathos
Votsalakia Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Jag vandrade till Lakki ifrån Karpathos huvudort Pigadia på ungefär 75 minuter men under säsong går det lokalbussar hit.

5. Finiki

Finiki Hamn Karpathos
Hamnen i Finiki, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Finiki är en liten oas på Karpathos västkust. Här ligger ett par tavernor vid vattenbrynet och om gillar du fiskrätter ska är det här du ska njuta av det. Finiki är en liten fiskeby och på dagtid ligger fler små fiskebåtar och guppar i bukten. Fisken som fångas serveras sedan med fantastiska tillbehör på de olika tavernorna.

Finiki Taverna Karpathos
Vy från en av tavernorna i Finiki, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Finiki har även en liten strand med solstolar och parasoller och sanden är riktigt fin. Finiki erbjuder alltså både lugn, bad och god mat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Copyright 2016 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb