Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Öluffa bland de Saroniska öarna

De Saroniska öarna kanske inte tillhör de öar som du först tänker på när det kommer till en öluff men borde få fler luffare med närheten till fastlandet, speciella karakärer och några av de finaste sevärdheterna.

Karta med pass
Ta kartan till hjälp när du planerar en öluff. (Foto: Markus olsson)

Vad sägs om ett av de absolut vackraste antika tempel, Afeas tempel, på Egina? Eller lockas du av en miljö helt fri från motorfordon som på Hydra? Eller vill du känna de runda svarta och vita stenarna under fötterna i Spetses stad eller kanske helt enkelt njuta av övärldens mest trevliga personal vid Kanali Beach på Poros?

Nu finns ett förslag på en öluffarrutt i de Saroniska öarna på hemsidan: Öluffa bland de Saroniska öarna (länk)

Charter till Grekland 2017

Just som vi går mot ljusare tider, temperaturen stiger och våren börjar kännas greppbar så finns det inget mer njutfullt än att planera sommarens Greklandsresa. Därför har jag sammanställt researrangörernas olika charterdestinationer i Grekland för 2017. Vissa resmål når du genom att resa till ett annat vilket till exempel gör Apollos lista extra lång.

Själv är jag i fasen att boka flygresan ner till Aten men sedan plockar jag ihop min resa själv genom att ta färja eller inrikesflyg. Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på bake-offvarianten medan andra bakar från grunden. Oavsett vad så brukar resultat bli lika bra.

Kolla in listan genom att klicka på den lilla bilden så öppnas en pdf med årets alla chartermål i Grekland.

Charter till Grekland 2017

Information om Hydra på hemsidan

Hydra startHydra. (Foto: markus Olsson)

Nu finns information om den magiska och lockande ön Hydra på hemsidan. Med de frekventa snabbåtarna ifrån pireus (Aten) tar du dig lätt till den förtrollande ön där all motortrafik är förbjuden. Kanske är det just lugnet och tystnaden som har lockat celebriteter som till exempel Leonard Cohen att skaffa sig en boning här. Har du inte varit på Hydra så är det dags att själv avgöra vad som är hennes dragningskraft.

Mer om Hydra kan du läsa här: Hydra (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Grekiska helgdagar 2017

De flesta grekiska helgdagarna infaller samtidigt som de svenska. Förutom påsken. Påsken är alldeles något extra i Grekland och är den största högtiden av dem alla. Är det någon gång du ska fira en helgdag i Grekland så är det då. Hur påsken firas skiljer sig åt mellan olika regioner men gemensamt är att det alltid är en festlig högtid som alla ser fram emot och som firas med stort F.

När påsken i Grekland infaller uträknas utifrån den julianska kalendern och bygger på när den första fullmånen efter vårdagjämningen inträffar. Ja, eller riktigt så enkelt är det inte heller för om det är fullmåne någon gång under de första 13 dagarna efter vårdagjämningen kan man istället beräkna påsken först efter nästa fullmåne. Nåja, påsk blir det och det är en fantastisk upplevelse. Har jag hört. Jag har själv inte haft förmånen att fira påsken med grekerna men det kanske blir någon gång framöver.

Kyrka Tinos Tinos Town
Tinos stad, Tinos. (Foto: Markus Olsson)

Om du, liksom jag, plockar ihop och planerar din egna resa så kan det vara bra att ha lite koll på de grekiska helgdagarna för det kan hända att inte alla transportmöjligheter ges under dessa heliga dagar. Därför har jag samlat datumen för de olika helgdagarna på den här sidan: Grekiska helgdagar (länk) där du enkelt kan se när de infaller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Grekland Panorama blir Panorama Medelhavet 2017

Logga panorama Medelhavet

Bild från www.mediterraneanpanorama.com

De senaste två åren har jag varit med som utställare på Grekland Panorama i Globen och har pratat Grekland med tusentals besökare. Grekland högt och lågt, vitt och brett. Det har varit otroligt njutbart att både få dela med sig av alla minnen men också få ta del av andras Greklandsupplevelser. Jag är en Greklandsnörd ända ut i fingerspetsarna och det finns inget bättre än att få prata med andra om samma sak.

I år flyttar Greklandsmässan ut till Älvsjö och blir Panorama Medelhavet, det vill säga det blir alla länder runt Medelhavet högt och lågt, vitt och brett. Medelhavet och dess länder är fantastiska resmål och det kommer säkert bli en bra mässa. Själv kommer jag inte delta med mittgrekland.se då det nya konceptet tappar lite av just den där magiska Greklandskänslan men jag kommer garanterat åka dit som besökare. Panorama Medelhavet 2017 går av stapeln 18-19 mars och ges alltså på Stockholmsmässan i Älvsjö. Program och tider hittar ni här: Panorama Medelhavet (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Resetrender 2017

Resetrender 2017

Just nu kliar det rejält i bokningsfingrarna men än är det inte riktigt dags att boka årets Greklandsresa. Jag står fortfarande och väger mellan olika alternativ och förstås den ständiga längtan att återvända till ett otal platser samtidigt som jag längtar efter att få upptäcka nya. I väntan på att jag ska landa i vilket målet det blir så har jag scannat av nätet för att se vilka trender inom reseindustrin som spås under 2017. Givetvis med en vinkling mot de förlovade landet i söder: Grekland.

1.Trygga resmål

Trygghet på semestern blir allt viktigare och länder som har det rörigt tappar i intresse vilket framför allt drabbar Turkiet. Grekland har haft och har fortfarande det besvärligt med ekonomin och turerna har de senaste säsongerna varit många. Jag kan dock konstatera att trots hot om strejker, kontantbrist och en kollapsande stat så har det inte påverkat möjligheterna att semestra i Grekland. Jag har inte stött på några problem under de senaste åren och om jag har råkat ut för en större strejk så har den annonserats flera dagar i förväg och hotellen har varit mer än hjälpsamma att ordna transporter om tunnelbanan i Aten har legat nere. För mig är Grekland tryggt och lätt att semestra i, trots rådande omständigheter.

2. Upplevelser/ äventyr/ sevärdheter

De lata dagarna på stranden verkar vara ett minne blott om man ska tro trendspanarna. Nu vill vi vara aktiva och upptäcka våra resmål. Resmålen väljer vi delvis utifrån vilka sevärdheter som finns att utforska.

Med Greklands rika och variationsrika natur finns det många aktörer som hänger på trenden med den aktiva semestern. Det anordnas träningsresor och vandringar, det erbjuds vattensporter och terrängaktiviteter var än du kommer. Själv älskar jag att vandra och drar alltid på mig vandringskängorna, köper en karta och beger mig ut på lederna så fort jag kommer fram till en ny plats. Vandringslederna blir allt oftare tydligt markerade och upprustade och det är lätt att kunna njuta av de otroligt vackra omgivningarna till fots.

När det gäller sevärdheter så är det nog få länder på denna jord som har så otroligt många sevärdheter att besöka. Då tänker jag framför allt på alla antika lämningar som finns i varenda vrå, både högt och lågt.

Något som kanske inte alla tänker på när det gäller Grekland är att det finns gott om varma, mineralrika källor och runt dessa olika spaanläggningar. Så varför inte kombinera semestern med en spaupplevelse?

3. Uppkopplat boende

För många resenärer är det viktigt att kunna vara uppkopplad på sin semester och än verkar inte någon mottrend göra sig påmind. Jag skulle vilja påstå att grekerna är betydligt bättre på att erbjuda gratis WIFI än vad vi gör i Sverige, till och med i de mest skrala uthyrningsrummen.

4. Mindre kända resmål/ okända pärlor

Grekland är förstås ett klassiskt resmål med många år av charterturism men det finns fortfarande otroligt många små öar där researrangörerna ännu inte har mutat in mark. Ibland finns dessa nära ett av de klassiska resmålen. Några av mina favoriter ligger inte mer än en båtresa bort från till exempel Santorini, Naxos, Skiathos eller Karpathos. Den grekiska övärlden är ofta väl trafikerad med färjor som lätt tar dig dit du vill.
Sist men inte minst så ska man inte glömma bort det grekiska fastlandet som fortfarande är en oupptäckt pärla i sig med bland annat skidåkning i bergen, det magiska landskapet i Meteora, Halkidiki eller Peloponnesos.

Oavsett resetrend så passar Grekland in; trygghet, upplevelser, uppkopplat och okända pärlor. Underbart!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Att resa med båt i den grekiska övärlden

Jag älskar att vara på väg, att ta mig från plats A till plats B, att befinna mig i rörelse. På något sätt upphör liksom möjligheten att påverka tid och rum. Det är bara att gilla läget. Om jag inte själv sitter bakom spakarna förstås.

Att ge sig ut på en öluff och resa runt i den grekiska övärlden är bland det bästa jag vet. Att luffa runt bland kobbarna, stanna några nätter och sedan hoppa på båten igen. Transport på transport på transport. Eller snarare att bara finnas, att bara finnas och att bara finnas. För det är just det jag gör, bara finns, när jag tillbringar mina timmar på färjan, oftast ute på däck under en klarblå medelhavshimmel. Det har inte alltid varit så men med åren har det kommit att bli så.

Att resa med färja

Från början var båtresan ofta ren tygellös stress eftersom det inte alltid är lätt att veta när, om och var båten avgår, vilka mellanstopp som görs eller när det är tänkt att vi ska vara framme. Har du aldrig varit på destinationen förut kan det vara svårt att veta exakt var båten lägger till när ankomsthamnen är skyltlös, högtalarsystemet påminner om en DJ´s scratchande eller vädret på något sätt har sänt dig signaler att restiden troligen påverkats. Numera kollar jag alltid upp avgångs- och ankomsttid via nätet för att få en känsla om när vi bör vara framme. Jag frågar även ombordpersonalen om de tror att vi håller tidtabell och snicksnackar med andra passagerare om det finns oklarheter. Alltid är det någon gammal räv med på färjan som har varit 20 gånger på samma ställe och vet exakt var vi är.

Oftast bokar jag ingen sittplats på de större färjorna utan jag vill tillbringa tiden ute på däck. Skulle jag mot all förmodan åka en nattfärja så betalar jag extra för en fåtölj. Vid ett tillfälle provade jag att ligga i en soffa i kafét men förvånansvärt många vill handla en nattmacka och diskutera de mest upprörande händelser med sina reskamrater nattetid.

Snabbfärjorna/katamaranerna har inget däck att njuta av så då är det sittplats som gäller vid biljettköp. Ibland kan samma stol råka säljas till flera personer så det gäller att vara beredd på att sitta någon helt annanstans än vad som står på biljetten. Det kan kännas lite jobbigt för en vän av ordning förstås. Jag skulle nog säga att ombordpersonalen på snabbåtarna är kvicka att hjälpa dig till en plats om det behövs för de vill alltid komma iväg. Omgående. Var därför fokuserad när du ska på och av en båt. Det är snabba puckar som gäller och räkna inte med att någon har tid att hjälpa dig om du känner dig osäker. Jag har varit med om resenärer som inte har hunnit av i tid och då är det nästa ö/hamn som gäller.

Om båten är försenad så anslås det i regel inte men finns det ett kafé eller liknande i närheten så vet de oftast statusen på turlistan. Annars är det bara att titta ut den personen som ser ut att äga ön och piren. Han eller hon brukar sitta på den senaste informationen. Inte sällan kan det vara en parant dam i 50-års åldern som använder hela handen när hon pratar.

Skulle hungern sätta in under tiden du är i rörelse så finns det alltid ett kafé eller en restaurang (på de större färjorna) att införskaffa nödvändig proviant vid. En grek kan ju inte klara sig utan sitt kaffe så jag aldrig varit på ett flytande färdmedel utan åtminstone ett kafé.

Jag har aldrig bokat färjebiljetter i förväg så jag kan inte säga något om hur smidig den processen är. Däremot brukar jag alltid köpa en biljett någon eller några dagar i förväg för att vara säker på att komma med färjan. Biljetter säljs i den lokala resebyrån eller nere i hamnen. Under högsäsong (juli-augusti) är det extra viktigt att köpa biljetter i förväg då mängden turister är enorm och platserna är begränsade. Jag reser oftast utanför säsong och har aldrig haft problem med att inte komma med. Det enda som en gång har hindrat en båtresa var vädret då det blev att stanna en extra natt på den ö jag var på. Tänk på just vädersituationen när du planerar din hemresa. Det är bra att komma fram till den plats som du ska flyga hem ifrån några dagar innan flyget avgår så att du har flera möjligheter att ta dig dit.

Sammanfattningsvis

  • Kolla upp avgångs- och ankomsttid innan via webben: till exempel www.openseas.gr
  • Fråga runt ombord om du känner dig osäker
  • Var fokuserad vid på- och avstigning
  • Köp biljetter någon dag i förväg
  • Res till den plats/ö som du flyger hem ifrån några dagar i förväg

Om att vandra i Grekland

En av mina favoritaktiviteter på mina resor till Grekland är att dra på mig mina kängor och ge mig ut på vandring, att få vandra på smala upptrampade stigar, märkta leder och dammiga grusvägar där mina fotavtryck aldrig tidigare har stämplat den ockragula jorden. Det finns något starkt och något grundläggande i att låta kroppen jobba för att ta sig från en plats till en annan, att låta sinnena ta in de mest primära intrycken och att låta djupa andetag fylla lungorna med timjandoftande syre.

Det första jag gör när jag kommer fram till en ny ö är att investera i en karta där vandringslederna är märkta eller där de gamla åsnestigarna visar det forna logistiska nätverket. Jag breder ut kartan på det svala stenlagda golvet, slår upp ett glas vin och studerar strecken och punkterna som markerar mina möjligheter. Vilka vägar skapar en rundtur? Hur hög är stigningen? Leder markeringarna till en by eller till en avlägsen strand?

Inte allt för sällan gör jag missbedömningar i tid och kraft det tar att ta sig från punkt A till punkt B och vandringen tar nya vägar för att kunna knytas ihop. Men det gör ingenting för jag är där, jag ser, jag känner och jag möter underbara miljöer som jag aldrig hade kunnat tro existerar. Ofta når jag fram till mitt mål, kanske just den där helt magiskt vackra och enskilda stranden där jag spenderar ett par timmar för att samla kraft och för att tumla runt i det blå Medelhavet innan jag återvänder till mitt boende.

Vandringsled Syros
Vandringsleden från Kini, Syros. (foto: Markus Olsson)

En av mina favoritvandringar är den timmeslånga vandringen nordost från den pittoreska byn Kini på Syros. Här leder den smala stigen längs bergets sluttning vid kusten först fram till klapperstenstranden Delfini Beach för att sedan styra rakt över bergskammen och ner till Varvarousa Beach. Det är verkligen som att komma till "the perfect beach" långt borta från verklighet och kommers. Den dagen jag kom dit var jag, förutom en liten fågel, helt ensam på den kritvita stranden. De enda ljuden var vattnets stilla skvalpande och vinden svaga sus i växtligheten på sluttningarna intill mig. Det blev ett tillfälle för återhämtning och eftertanke, helt enkelt en underbar dag i Grekland.

Syros Varvarousa Beach Syros
Varvarousa beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en fantastisk möjlighet att upptäcka Grekland på, långt bortom charterkomplexen och den organiserade verksamheten. Att vandra är ett utmärkt sätt att hitta det unika Grekland och har du möjlighet till det, investera i en karta, knyt skosnörena, packa matsäcken och ge dig iväg! Grekland är så mycket mer än vad du kanske först tror.

Läs mer om Syros här: Syros (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Att lära sig grekiska

Ja, tänk om man kunde prata och förstå grekiska. Det vore något det. Jag kommer tyvärr aldrig längre än några artighetsfraser innan det tar stopp och tungan slår knut på sig själv. Jag skulle så gärna kunna prata med alla Kostas och Marior som inte kan så många ord engelska. Otaliga gånger har jag hyrt rum av icke engelsktalande greker och det finns så mycket värme, gästvänlighet och vilja men ändå så kan jag sakna möjligheten att få prata på riktigt med dem.

Jag har vid ett tillfälle påbörjat en distanskurs i nybörjargrekiska på universitet men gav ganska snabbt upp då både studieformen och heltidsarbetet inte riktigt gick att kombinera. Ambitionen fanns där men den kanske aldrig var tillräckligt stark. Min vetgirighet knackar dock alltid försiktigt på axeln och försöker locka mig till nya kurser så vem vet, en dag kanske kan får prata med alla Kostas och Marior som jag idag pratar teckenspråk med.

Jag har försökt att samla information om olika sätt att lära sig grekiska på här på mittgrkeland.se, från en tre veckors kurs i Aten till studieförbund och gratisappar. Informationen hittar ni här: Grekiska språket.

Skylt
Man vet aldrig när det kan vara bra att kunna grekiska. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om att återvända till tidigare platser eller upptäcka nya i Grekland?

Jag slits ständigt mellan att upptäcka nya platser i Grekland och att återvända till kära bekanta miljöer där jag har haft fantastiska upplevelser. Samtidigt som jag vill upptäcka nytt så finns det en skön känsla i att återvända till en plats, att få ytterligare perspektiv och att få upptäcka detaljer som sprang förbi mig förra gången jag var där. Det finns en skön känsla i att återvända, att kunna vara mer avslappnad och veta vad jag i grunden kommer att få. Det är troligtvis därför jag ständigt återvänder till några av mina favoritöar som Antiparos, Sifnos, Naxos, Paros och Syros.

Vandringsled trappa Sifnos
Vandringsled ovanför Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Jag känner mig inte färdig med de öar som jag ständigt vill åka tillbaka till och det händer att jag till och med gör om samma saker när jag väl kommer tillbaka. En sådan sak kan till exempel vara vandringen upp för berget bakom byn Kamares på ön Sifnos. Jag känner mig inte färdig med den vandringen trots att jag har gjort den tre gånger. Jag vill tillbaka, jag vill sätta ytterligare fotavtryck på den ockragula stigen förbi getternas sovplats, den lilla trappen som ser ut att leda direkt ut i ingenstans och vid de gamla bosättningarna uppe på krönet. Mina fötter vill liksom hela tiden tillbaka.

Antiparos hängmatta
Njuter i hängmattan, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

En annan sak kan vara den otroligt sköna känslan av att komma hem fastän det inte är hemma. Som det är för mig på Antiparos. Där vill jag bara vara, varva ner och känna att livet kan vara annat än nio till fem. Och det får jag. Varje gång jag åker dit. En anledning till att jag kan göra det är säkert för att jag har varit där flera gånger och vet vad som finns. Jag känner inte att jag behöver ta mig runt vartenda hörn för att se vad som gömmer sig där. Jag vet i princip redan det. Istället kan jag sträcka ut mig i hängmattan, läsa en bok och njuta av att bara vara. En viktig aspekt när vardagen annars bara rusar vidare.

Palaiokastritsa Korfu
Palaiokastritsa, Korfu. (Foto: Jocke Florén)

Nu när de gula höstlöven börjar falla, kylan kryper sig allt närmare inpå och ljuset knappt tar sig igenom det tjocka molntäcket så växer sig min Greklandslängtan allt starkare. Jag börjar fundera över nästa års resrutt och vågskålen väger mellan att återvända och att upptäcka nytt, att bara få vara och att drivas av upptäckarlust. Vad det i slutändan blir kommer nog inte utkristalliseras förrän efter årsskiftet och fram till dess kommer vågskålen slå åt både det ena och det andra hållet. Slag som jag verkligen gillar när det kommer till reseplanering. Ja, jag kanske ska ta en vandring på Sifnos igen? Eller ska jag för första gången sätta fotavtryck på någon av de Joniska öarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb