Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Hydra- primitivt och nutida

Den grundläggande tystnaden som sicksackar mellan de vardagliga ljuden på Hydra kan verkligen ge själslig ro och lugn. Det spelar ingen roll att klockorna i den gräddvita klockstapeln nere i hamnen vid udda tider får frispel och ljuder ut en obegriplig serenad. Tystnaden finns där ändå och pressar bort de sista tonerna från klockorna när ringaren till slut fått ur sig sin frustration. Kvar finns fåglarnas kvitter, åsnornas klagan och en och annan röst som ropar något ur ett fönster till grannen i kvarteret bredvid.

Katt i hamnen på HydraNågon väntar på frukost, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

All motortrafik på Hydra är förbjuden men den lilla näpna servitrisen skvallrade att det trots allt finns tre fordon på ön. Hennes nätta fingrar, som faktiskt kunde hålla upp en hel bricka med frukost till fyra, visade tydligt antalet tre och hennes lilla mun berättade att det är en lastbil, en sopbil och en ambulans. Vi tyckte oss även se en brandbil men det är klart, samma fordon kan ju användas för flera syften som lastbil och brandbil i ett eller ambulans och sopbil under samma chassi. Det ena mer troligt än det andra. Istället lyder åsnorna under trafikverkets regler och en och annan av muskelkraft dragen kärra. På ett sätt väldigt primitivt, på ett annat sätt väldigt nutida. Och det är just det som är Hydras charm och anledning att åka hit. Det är ett utmärkt sätt att landa i vardagen på, att andas, att återgå till det som vi en gång lämnat och reflektera över att livet ibland är alldeles för intensivt där hemma. Ta till exempel en middag på Sunset Restaurant i utkanten av Hydra stad där middagen kan intas i samma lugna takt som med solnedgången. Naturens skådespel blir liksom middagens efterrätt som inte kan mätas i varken eurosedlar eller tryckas på ett kvitto.

Solnedgång Sunset Retaurant Hydra
Solnedgång vid Sunset Retaurant, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Vi gjorde inte många knop under våra dagar på Hydra utan lät oss invaggas i hennes trygga lugn, samtalade på vår balkong, njöt av god mat på restaurangerna, tog en båttur till en av stränderna och vandrade i gränderna. En lätt förälskad start på årets öluff.

Amalour Bar Hydra
Amalour Bar, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Hydra- en första förälskelse

Det är med stapplande steg vi kliver av den gröna snabbåten ifrån Aten påtagligt påverkade av dieseldimmorna, de slitna motorernas klagovisa och skrikande barns missnöje med att känna sig fängslade i sina säten. Solen skiner och ljuset reflekteras på de nötta stenarna som utgör hela Hydra stads gatubeläggning. En bit bort skriar en åsna och från de närliggande kaféerna klirrar porslinet lockande. Det är ett påtagligt lugn, en grundläggande tystnad som vilar tungt mellan de vardagliga ljuden. Luften känns frisk och upplyftande och jag tror att jag växer flera centimeter när jag ser mig omkring och letar efter en bra samlingsplats för att stämma av nästa steg med mina medresenärer. Vi går en bit bort längs kajkanten där flera vit-röda taxibåtar guppar och slår mot den gjutna kanten i väntar på sin tur.

Hydra stad
Hydra stad. (Foto: Markus Olsson)

Resesällskapets damer hinner inte mer än tända sina cigaretter förrän en väl tilltagen man med lika grått hår som färgen på sin t-shirt frågar oss om vi har ett boende. Irriterat van säger jag att det redan är ordnat och skjuter upp de repiga solglasögonen högre upp på näsan. Han frågar var och jag svarar korthugget Botsis Guest House. Med mullrande röst hälsar han oss välkomna och presenterar sig som herr Botsis himself och med en hand lika stor som ett grytlock visar han riktningen han vill att vi vrider näsorna mot. Resesällskapets damer håller vant cigaretten i den ena handen och drar sina rullväskor över stenbeläggningen med den andra. Runt omkring oss klättrar vita och stenbelagda hus med röda tegeltak upp längs sluttningarna och skapar en trygg vagga mellan sig. Vi går förbi de trötta åsnorna som förflyttar både turister och varor på Hydra och beger oss in i en smal gränd där ett par tavernor huserar tätt intill husväggarna.

Solnedgång Hydra hamn
Hamnen i Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Innanför de ljusgrå pardörrarna till Botsis Guest House förkunnar grytlocket med en svepande rörelse över en karta var stränderna på Hydra ligger och med sin allra djupast röst, säkert 20 oktaver lägre än vad som är möjligt, varnar herr Botsis oss för att risken är överhängande att vi förälskar oss i Hydra. Vi nickar allvarligt och bedyrar att vi tar varningen på största allvar innan han tar oss ungefär 28,53 trappsteg upp i huset där våra rum ligger. Rummen som ligger vägg i vägg överträffar vår förväntningar med hästlängder (ja, eller när man är på Hydra så handlar det väl om åsnelängder) och vi proklamerar Botisi Guest House till ett av de bästa boendet som vi har mött på våra greklandsresor.

Eftermiddagen är sen och vi tar ett glas vin ute på våra balkonger och samtalar kring hur fantastisk en plats kan vara. Är det så att vi redan håller på att bli förälskade? Framför oss bestiger de olikformade husen bergets sluttning och vi betraktar arkitekturen in i detalj. Den rosa och lila bougainvillean klättrar krampaktigt på några av husknutarna och ger färg åt de vita fasaderna. Till vänster om oss glänser det egeiska havets blå vatten över de tegelröda taken och försöker bjuda in oss till nya äventyr. Ja, det verkar nog som om att vi redan håller på att bli förälskade i Hydra och vi drar in djupa andetag och sitter tysta en stund. Vi njuter. Vi är. Vi är på Hydra.

Balkong Hydra
Balkong på Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Aten: Antik- och loppismarknad varje söndag

Igår lämnade vi Aten bakom oss och for ut i övärlden, bort från myller, ljud, lukter, utsatta och välbärgade. Aten är verkligen kontrasternas stad med rivningsfärdiga hus på ena sidan och lyxlägenheter på den andra, tomma butikslokaler på ena sidan och välbesökta boutiquer på den andra, sargade uteliggare på ena sidan och businessmän på den motsatta sidan. Och det är på något sätt blandningen av allt, av liv och det som knappt kan kallas liv, som utgör själen i Greklands huvudstad samtidigt som majestätiska Akropolis övervakar livets gilla gång ända sedan antikens glansdagar. Mäktigt, magiskt och ibland till och med tragiskt.

Loppis Monastiraki Aten 4 2016
Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ett sätt att ta del av grekernas historia är att gå på antik- och loppismarkanden som anordnas på söndagar i området runt Monastiraki. Här kan du verkligen hitta allt ifrån förra seklets dvd:er till bruksföremål med betydligt högre ålder. Det är ett hav av både människor och prylar, högt och lågt. Ibland skär någons höga röst om ett erbjudande som inte går att motstå rakt igenom den darrande luften och folkmängden skiftar riktning. Det plockas, granskas och köpslås. Skådespelet tar sin början där båda aktörerna spelar sina roller väl. Besvikelse, ironi och upprördhet omvandlas till slut i ett leende och ett handslag. Jag gillar verkligen att strosa omkring bland alla dessa akter och betrakta de olika små teaterstyckena och kanske själv till och med ingå i ensemblen.

Loppis Monastiraki Aten 2016
Antik- och loppismarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Monastiraki är en av Atens smältdeglar där öst möter väst, där utsatthet möter kommersialism och där pulsen aldrig slutar slå. Inne i Monastirakis hjärta ligger den delen av antikmarknaden som alltid håller öppet men som på söndagar breder ut sig runt om i kvarteret och ut på gångvägen mot Akropolis. Det här är en plats där nästan alla turister passerar och är du här på en söndag kan du dessutom njuta av de tillfälliga köpmöjligheterna.

Loppis Monastiraki Aten 2 2016
Antik- och loppismarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Loppis Monastiraki Aten 3 2016
Antik- och loppismarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Åter på grekisk mark- Aten

Nu har vi äntligen landat på grekisk mark, fått insupa lukterna, synintrycken och en och annan öl, njutit av Atens myllrande nattliv och strosat genom gatorna för att återupptäcka vanda mönster och samtidigt dragit några nya lärdomar.

Lärdom #1: Om du vill ta dig fram i Atens galna trafik, lägg dig i höger svängfil, slå på blinkern och när du kommer fram till korsningen kasta dig tillbaka i vänsterfilen och fortsätt rakt fram. Då vinner du dyrbara sekunder. Muttra gärna och maximera ljudet på bilstereon. Att du endast är mikromillimeter ifrån att krocka med en otvättad svart Minicooper hör till spelet. Tuta, hytta med näven och anse att det är den andres fel. Du äger spelet.

Lärdom #2: När du kommer fram till hotellet, checkat in och vill utforska utsikten från balkongen, backa tillbaka runt sängen, vrid in kroppen under skrivbordet och lägg ena benet över den lilla bruna pallen med grönt tyg på sittdynan så får du upp balkongdörren. Akta näsan så att den inte fastnar i AC:ns fläkt som upptar hela balkongytan när du försöker inandas atmosfären. Blinka två gånger och åla dig tillbaka in på den en kvadratmeterstora fria golvytan.

Husfasad Aten 2016
Utsikt från balkong, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Lärdom #3: Retsina är alltid Retsina och är helt underbart i rätt miljö med rätt känsla. Det spelar ingen roll att den lilla reseskruvkorken är för liten och endast drar med en tredjedel av korken och att du måste trycker ner den sista biten i flaskan med den gula etiketten. Retisna är alltid Restina och är helt underbart gott.

Lärdom #4: Abba-musik och Grekland är en för alltid en oslagbar och konstruerad kombination men berikar Retsinadrickandet till att nå nya nivåer. Thank you for the music!

Varje resa fylls alltid med nya lärdomar och jag ser fram emot andra kvällen här i Aten, en ny flaska Retsina och vackra balkongvyer.

Vad vore livet utan frappe?

En het sommardag i Grekland. En het sommardag i Grekland och en kall kaffe i handen. Livet är underbart. Var än du tittar så finns en frappe i någons hand, i en plastbägare med lock och sugrör. Och det är faktiskt riktigt enkelt att göra en riktigt god frappe själv. I onsdags drog jag i mig tre stycke efter varandra och sprang sedan några varv runt huset. Testa själv.

Hur du gör en egen frappe ser du här: Frappe

Frappe

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Grekisk mat: Keftedes- grekiska lammköttbullar

Ah, det finns knappast något starkare reseminne än ett smakminne och när jag lagade Keftedes här om dagen var inget undantag. Direkt befann jag mig på en liten taverna i en av de små byarna i Kykladerna, hungrig efter en lång vandring till en avlägsen strand, törstig efter ett allt för litet vätskeintag. På bordet framför mitt står en tallrik med Keftedes och friterad potatis och bakom imman på glaset porlar en kall Mythos. Jag njuter.

Man skulle väl kunna säga att Keftedes är grekiska köttbullar i tomatsåsmen när de landar i tomatsås kallas det egentligen Soutzoukakia. Oavsett, underbart goda och runda i smaken.

Receptet hittar du här: Keftedes

Keftedes 2
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

De fyra p:na- pass, pesetas, p-piller, piljetter

Ja, eller kanske inte riktigt, snarare- pass, pengar, p(b)lodtrycksmedicin och piljetter. De fyra livsvikta p:na för en resa... och prit då förstås. Det kommer knappast bli så att vi sitter inne på en av Arlandas toaletter och dukar upp med nötter och snaps men vi kommer garanterat slå oss ner och inta den obligatoriska Arlanda-ölen... och om halsen är lite öm, en Jäger. Jag ska inte sticka under toalettstolen med att jag är en vän av rutiner och att starta en resa med en Arlanda-öl är lika viktigt som att komma ihåg piljetterna. Annars blir det fel liksom. Det spelar ingen roll om klockan är 06.00 eller 18.00, den ska ner. Understrykas ska att jag inte på något sätt är beroende av alkoholhaltiga drycker utan jag är snarare beroende av traditioner när det gäller resandet. Och det får gärna uppstå nya traditioner och kanske kan vi skapa en ny på lördag när vingarna styr mot underbara Aten.

Arlandaölen
Den obligatoriska Arlanda-ölen. (Foto: Markus Olsson)

En annan tradition vi har när vi kommer ner till Aten är att antingen gå ner till Gyristroula för att inta en Mythos och en Gyros Pork in Pita men när klockan slår sent får det bli den alternativa traditionen att inhandla delikatesser och en flaska grekiskt på den lilla butiken på flygplatsen och duka upp på en servett på hotellrummet. Då är det semester med stort p som i punderbart. Jag räknar ner nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Nytt avsnitt av öluffarpodden ute nu! Avsnitt sju: Naxos

Nu finns ett nytt avsnitt av öluffarpodden ute, avsnitt sju!

I avsnitt sju snackar min vän Johan och jag om Naxos, Kykladernas drottning. Naxos är Kykladernas största ö med 18 000 bofasta invånare och med ögruppens högsta berg, Zeus, på drygt 1000 meter. Här finns magiska stränder, vackra byar och fina vandringsleder. En ö värd att upplevas.

Vi pratar reseminnen och om olika besöksmål, stränder samt bubblar en del om mat och dryck.

Podden hittar du på Itunes, Soundcloud, Acas eller DoublePod eller här på mittgrekland.se.

Öluffarpoden avsnitt sju

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vädret i Grekland- när är det som varmast?

"Vi hade i alla fall tur med vädret." Ja, oavsett vad som kan hända på en resa så refererar vi nästan alltid till vädret och dess makter och det är klart att vädret har betydelse när vi reser. En öluff eller en charterresa i Grekland i regn och drivis är förstås en annan upplevelse än en öluff eller charter i sol och värme. Frågan är då när det bästa vädret i Grekland är och när värmen är som skönast?

Jag har sammanställt medel- och maxtemperaturer på olika platser i Grekland, från Aten till respektive ögrupp och Kreta. Det ger en liten fingervisning om när solen värmer som mest men vi som varit i Grekland tidigare vet att det finns dagar med högre temperaturer än så här. En solig augustidag i Aten när luften står helt stilla i det kittelformade landskapet når temperaturen till exempel lätt 40 grader.

Väder

Källa: www.foreca.se

Jag har en gång fått mig berättat att vädret ofta tar en vändning i mitten av maj. Innan halvmånadskiftet kan vädret vara varierande och delvis regnigt medan det stabiliserar sig och ger oss riktigt fint väder under senare delen av maj och framåt. Jag vet inte om det stämmer men det året jag åkte till Grekland i början av maj så var det ganska ostadigt för att sedan bli betydligt mer stabilt och njutbart. Jag hoppas att det blir lika njutbart som oftast nu när jag sätter min fot på Atens flygplats nästa lördag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Reseplanering för öluff i Grekland 2016

Ja, det här med att reseplanera, finns det egentligen någon mer angenäm planering? Jag tror inte det. Jag är alltid full av förväntan och iver när jag planerar min resa även om jag till viss del lämnar planeringen helt öppen. Jag vet ju aldrig vilka jag möter längs vägen och vilka tips jag får så en bit av kakan måste liksom vara oglaserad. Toppingen får helt enkelt smetas ut på den sista kakbiten när jag är på plats i Grekland.

Ett verktyg som jag ofta använder när jag spånar på en öluffarrutt är www.openseas.gr. Det är en av flera sajter där man kan se de olika färjelinjerna och deras avgångar mellan olika öar. Fördelen med openseas.gr är att du i listan kan välja en avreseö/hamn och sedan välja "alla" under listan för destinationer. På så sätt får du fram en lista över vilka destinationer som färjorna går till vilka dagar och det är inte bara en gång jag har upptäckt en ny ö som jag har valt ut på detta sätt.

Datorn är ett verktyg som jag använder när jag reseplanerar men förutom att söka resvägar, googla fram bilder och reseberättelser så skissar jag även på ett papper. Ritar lite pilar hit och dit, skriver upp datum, vad jag bokat i hotell- och resväg samt lite annat som är kopplat till resan. Det blir mer fysiskt och mer visuellt på det sättet.

Skiss reseplanering Grekland 2016
Reseplanering. (Foto: Markus Olsson)

Nu är det två veckor kvar tills jag ger mig ut i den grekiska övärlden igen och jag kommer nog inte planera så mycket mer än vad jag har gjort. Vad som händer efter Karpathos, vilken topping på kakan det blir, det får vi helt enkelt se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Copyright 2016 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb