Om mig

Jag från Samos
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Funderar du på att öluffa för första gången?

Funderar du på att öluffa i Grekland för första gången? Då finns det en hel del att läsa för att forma en så pass bra resa som möjligt. Själv uppskattar jag att läsa om andras erfarenheter och få förslag på resrutter, ta del av tips och läsa om härliga minnen. Ofta ger det nya perspektiv på redan intagen kunskap och kan skapa en annorlunda resa än vad du tänkt ifrån början.

Packning Öluff 2016
Vad packar du när du ska ut och öluffa? (Foto: Markus Olsson)

Om du vill veta mer om mina upplevelser på luffen i Grekland, passa på att läsa Apollos reseinspirationsblogg där jag ger min syn på att öluffa, ger tips och berättar om ett av mina bästa reseminnen. Blogginläggen hittar ni här: 
Del 1: Inför resan (länk) och Del 2: Under resan (länk)

Vill du veta mer om reseformen kan du även läsa mer på mittgrekland.se´s öluffarsida eller läsa om de olika grekiska öarna på ö-sidorna.

Årets öluff i Grekland 2017

Då börjar äntligen årets öluffarresa till Grekland att forma sig eller i alla fall ta sig an vissa konturer. Som vanligt är jag kluven om jag enbart ska upptäcka nya platser eller om jag ska återvända till gamla sköna ställen. Troligtvis blir det en blandning av både och för att tillfredsställa mina inre parter. Risken för strejk är annars överhängande.

Vart i Grekland

Sedan några år tillbaka startar jag alltid mina öluffarresor genom att flyga till Aten, en stad jag verkligen har kommit att älska, och i år är inget undantag. Den 23 maj bär det av med Aegean Air till Atens internationella flygplats Elefthérios Venizélos. Efter en natt i Aten med mat, dryck och goda samtal är det sedan dags att bege sig ut i den grekiska övärlden.

Ända sedan jag var på Skiathos, Skopelos och Alonissos sommaren 2014 så har jag varit sugen på att besöka Skyros i samma ögrupp, Sporaderna. Däremot har det inte varit lätt att hitta färjeturer dit så den här gången får det bli inrikesflyg och till en riktigt bra kostnad; 600 kr tur och retur inklusive bagage. Efter fyra dygn bär det sedan åter av till Aten för ett par dygn med nära och kära innan jag vinkar av dem och fortsätter mot nya marker... eller om det nu blir gamla.

Jag är riktigt sugen på Schinoussa och Donoussa i Små Kykladerna så kanske blir det några lugna och stillsamma dagar där plus några dagar på Naxos som konstrast. Agia Anna på Naxos är en riktigt favorit och stranden Plaka är en av Greklands bästa skulle jag vilja påstå. Å andra sidan börjar det bli dags att resa till Greklands västkust och till de Joniska öarna eller varför inte till Parga och Ioannina som verkar vara en otroligt finns stad med goda vandringsmöjligheter i bergen runt omkring. Eller ska jag istället åka till Thassos som har stått på min bucketlist hur länge som helst eller ska jag ge Dodekaneserna en ny chans efter att jag var tvungen att avbryta min resa där 2013?

Peloponnesos är en annan del av Grekland jag också vill upptäcka och jag kan ju inte lämna detta jordeliv utan att ha besökt klippformationerna i Meteora. Kreta är annars en allt för oupptäckt del av Grekland för min del. Det är 14 år sedan jag var där och fokuset då var barer och att inmundiga de drycker som där kan erbjudas.
Men, det sköna med att öluffa är att jag faktiskt inte behöver bestämma mig nu utan jag kan gå helt på känsla när jag väl är där. Hoppa på en färja och bege mig ut på det Egeiska havet och låta impulsen komma överens med den part som för tillfället är starkast. Ja, kanske blir det just så eller så kommer en del av vilja bestämma riktning i förväg. Vi får helt enkelt se.

Och dina färger var blå...

Det finns så mycket som jag älskar med Grekland, från stora ämnen till små triviala saker. En färg till exempel. Den kan för vissa vara just en sådan där liten alldaglig sak men för mig är det en viktig substans. Jag kan betrakta nyanserna i timmar, se skiftningarna och förändringarna över dagen.
Grekland är för mig starkt förknippat med återhämtning och att bara kunna sitta och betrakta en ton är helt magiskt.

Färgen blå är väldigt mycket Grekland för mig; flaggan, havet, himlen och detaljer på husen som bryter mot det bländande vita. Jag brukar ta med mig blått hem från mina Greklandsresor och färgen lockar alltid fram varma minnen och känslor under bistra vinterkvällar.

Blå är ganska ovanlig i naturen men den självklara färgen när det kommer till himmel och hav. Två stora och starka element och det kanske är just det som blir så påtagligt när jag är i Grekland med blicken mot himlen och tårna i det stora blå.

DSC00596
Utsikt från klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

DSC02273
Mikri Vigla, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Milos 1
Milos. (Foto: Markus Olsson)

SAM 0701
Grekiska flaggan. (Foto: Markus Olsson)

Paros Naoussa 1
Naoussa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

DSC00217
Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

När bokar man den billigaste resan?

För mig är det lite av en sport när det kommer till att hitta billiga flygresor och visst känns det bra när man bokar resan till ett schysst pris? När är det billigast att boka en charter? Hur hittar man billigast flyg?

flygresor

När det kommer till Grekland så har Skyscanners analys visat att du hittar de lägsta priserna cirka 18 veckor före avresa. Då kan du spara upp till 18 % jämfört med snittpriset under ett år. Andra undersökningar visar även att tisdagar som avresedag ger ett lägre pris än till exempel om du flyger iväg en lördag.

Veckans dyraste dag att boka en resa på är måndagar medan torsdagar kan vara den billigaste dagen att boka en resa på. Många semestersugna ägnar helgen till att leta resor men väntar till på måndagen för att boka. Hittar du en kvällsavgång eller en olidligt tidig morgonavgång är de också i regel billigare än en eftermiddagsavgång.

Priserna är förstås också högre när skolorna har lov så kan du boka din resa under andra perioder på året så kan du tjäna en slant på det.

Kolla även priset på två enkelresor med olika flygbolag. Det kan ibland vara billigare än att resa tur-och-retur med samma bolag.

Hur är det med sista-minuten-resor då? När det kommer till sista-minuten-resor så kan du inte lika ofta kan göra bra fynd som förr i tiden även om du ibland kan göra en riktigt bra affär. Resebolagen är helt enkelt bättre på att planera sitt utbud kopplat till efterfrågan samt att de flesta researrangörer erbjuder riktigt bra boka-tidigt-rabatter som lockar till tidiga bokningar.

Så, summa summarum:

  • Boka cirka 18 veckor i förväg
  • Boka på en torsdag
  • Välj tisdag som avresedag
  • Res okristligt tidigt på morgonen eller sent på kvällen
  • Res inte när alla andra reser

Öluffa bland de Saroniska öarna

De Saroniska öarna kanske inte tillhör de öar som du först tänker på när det kommer till en öluff men borde få fler luffare med närheten till fastlandet, speciella karakärer och några av de finaste sevärdheterna.

Karta med pass
Ta kartan till hjälp när du planerar en öluff. (Foto: Markus olsson)

Vad sägs om ett av de absolut vackraste antika tempel, Afeas tempel, på Egina? Eller lockas du av en miljö helt fri från motorfordon som på Hydra? Eller vill du känna de runda svarta och vita stenarna under fötterna i Spetses stad eller kanske helt enkelt njuta av övärldens mest trevliga personal vid Kanali Beach på Poros?

Nu finns ett förslag på en öluffarrutt i de Saroniska öarna på hemsidan: Öluffa bland de Saroniska öarna (länk)

Charter till Grekland 2017

Just som vi går mot ljusare tider, temperaturen stiger och våren börjar kännas greppbar så finns det inget mer njutfullt än att planera sommarens Greklandsresa. Därför har jag sammanställt researrangörernas olika charterdestinationer i Grekland för 2017. Vissa resmål når du genom att resa till ett annat vilket till exempel gör Apollos lista extra lång.

Själv är jag i fasen att boka flygresan ner till Aten men sedan plockar jag ihop min resa själv genom att ta färja eller inrikesflyg. Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på bake-offvarianten medan andra bakar från grunden. Oavsett vad så brukar resultat bli lika bra.

Kolla in listan genom att klicka på den lilla bilden så öppnas en pdf med årets alla chartermål i Grekland.

Charter till Grekland 2017

Information om Hydra på hemsidan

Hydra startHydra. (Foto: markus Olsson)

Nu finns information om den magiska och lockande ön Hydra på hemsidan. Med de frekventa snabbåtarna ifrån pireus (Aten) tar du dig lätt till den förtrollande ön där all motortrafik är förbjuden. Kanske är det just lugnet och tystnaden som har lockat celebriteter som till exempel Leonard Cohen att skaffa sig en boning här. Har du inte varit på Hydra så är det dags att själv avgöra vad som är hennes dragningskraft.

Mer om Hydra kan du läsa här: Hydra (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Grekiska helgdagar 2017

De flesta grekiska helgdagarna infaller samtidigt som de svenska. Förutom påsken. Påsken är alldeles något extra i Grekland och är den största högtiden av dem alla. Är det någon gång du ska fira en helgdag i Grekland så är det då. Hur påsken firas skiljer sig åt mellan olika regioner men gemensamt är att det alltid är en festlig högtid som alla ser fram emot och som firas med stort F.

När påsken i Grekland infaller uträknas utifrån den julianska kalendern och bygger på när den första fullmånen efter vårdagjämningen inträffar. Ja, eller riktigt så enkelt är det inte heller för om det är fullmåne någon gång under de första 13 dagarna efter vårdagjämningen kan man istället beräkna påsken först efter nästa fullmåne. Nåja, påsk blir det och det är en fantastisk upplevelse. Har jag hört. Jag har själv inte haft förmånen att fira påsken med grekerna men det kanske blir någon gång framöver.

Kyrka Tinos Tinos Town
Tinos stad, Tinos. (Foto: Markus Olsson)

Om du, liksom jag, plockar ihop och planerar din egna resa så kan det vara bra att ha lite koll på de grekiska helgdagarna för det kan hända att inte alla transportmöjligheter ges under dessa heliga dagar. Därför har jag samlat datumen för de olika helgdagarna på den här sidan: Grekiska helgdagar (länk) där du enkelt kan se när de infaller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Grekland Panorama blir Panorama Medelhavet 2017

Logga panorama Medelhavet

Bild från www.mediterraneanpanorama.com

De senaste två åren har jag varit med som utställare på Grekland Panorama i Globen och har pratat Grekland med tusentals besökare. Grekland högt och lågt, vitt och brett. Det har varit otroligt njutbart att både få dela med sig av alla minnen men också få ta del av andras Greklandsupplevelser. Jag är en Greklandsnörd ända ut i fingerspetsarna och det finns inget bättre än att få prata med andra om samma sak.

I år flyttar Greklandsmässan ut till Älvsjö och blir Panorama Medelhavet, det vill säga det blir alla länder runt Medelhavet högt och lågt, vitt och brett. Medelhavet och dess länder är fantastiska resmål och det kommer säkert bli en bra mässa. Själv kommer jag inte delta med mittgrekland.se då det nya konceptet tappar lite av just den där magiska Greklandskänslan men jag kommer garanterat åka dit som besökare. Panorama Medelhavet 2017 går av stapeln 18-19 mars och ges alltså på Stockholmsmässan i Älvsjö. Program och tider hittar ni här: Panorama Medelhavet (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Resetrender 2017

Resetrender 2017

Just nu kliar det rejält i bokningsfingrarna men än är det inte riktigt dags att boka årets Greklandsresa. Jag står fortfarande och väger mellan olika alternativ och förstås den ständiga längtan att återvända till ett otal platser samtidigt som jag längtar efter att få upptäcka nya. I väntan på att jag ska landa i vilket målet det blir så har jag scannat av nätet för att se vilka trender inom reseindustrin som spås under 2017. Givetvis med en vinkling mot de förlovade landet i söder: Grekland.

1.Trygga resmål

Trygghet på semestern blir allt viktigare och länder som har det rörigt tappar i intresse vilket framför allt drabbar Turkiet. Grekland har haft och har fortfarande det besvärligt med ekonomin och turerna har de senaste säsongerna varit många. Jag kan dock konstatera att trots hot om strejker, kontantbrist och en kollapsande stat så har det inte påverkat möjligheterna att semestra i Grekland. Jag har inte stött på några problem under de senaste åren och om jag har råkat ut för en större strejk så har den annonserats flera dagar i förväg och hotellen har varit mer än hjälpsamma att ordna transporter om tunnelbanan i Aten har legat nere. För mig är Grekland tryggt och lätt att semestra i, trots rådande omständigheter.

2. Upplevelser/ äventyr/ sevärdheter

De lata dagarna på stranden verkar vara ett minne blott om man ska tro trendspanarna. Nu vill vi vara aktiva och upptäcka våra resmål. Resmålen väljer vi delvis utifrån vilka sevärdheter som finns att utforska.

Med Greklands rika och variationsrika natur finns det många aktörer som hänger på trenden med den aktiva semestern. Det anordnas träningsresor och vandringar, det erbjuds vattensporter och terrängaktiviteter var än du kommer. Själv älskar jag att vandra och drar alltid på mig vandringskängorna, köper en karta och beger mig ut på lederna så fort jag kommer fram till en ny plats. Vandringslederna blir allt oftare tydligt markerade och upprustade och det är lätt att kunna njuta av de otroligt vackra omgivningarna till fots.

När det gäller sevärdheter så är det nog få länder på denna jord som har så otroligt många sevärdheter att besöka. Då tänker jag framför allt på alla antika lämningar som finns i varenda vrå, både högt och lågt.

Något som kanske inte alla tänker på när det gäller Grekland är att det finns gott om varma, mineralrika källor och runt dessa olika spaanläggningar. Så varför inte kombinera semestern med en spaupplevelse?

3. Uppkopplat boende

För många resenärer är det viktigt att kunna vara uppkopplad på sin semester och än verkar inte någon mottrend göra sig påmind. Jag skulle vilja påstå att grekerna är betydligt bättre på att erbjuda gratis WIFI än vad vi gör i Sverige, till och med i de mest skrala uthyrningsrummen.

4. Mindre kända resmål/ okända pärlor

Grekland är förstås ett klassiskt resmål med många år av charterturism men det finns fortfarande otroligt många små öar där researrangörerna ännu inte har mutat in mark. Ibland finns dessa nära ett av de klassiska resmålen. Några av mina favoriter ligger inte mer än en båtresa bort från till exempel Santorini, Naxos, Skiathos eller Karpathos. Den grekiska övärlden är ofta väl trafikerad med färjor som lätt tar dig dit du vill.
Sist men inte minst så ska man inte glömma bort det grekiska fastlandet som fortfarande är en oupptäckt pärla i sig med bland annat skidåkning i bergen, det magiska landskapet i Meteora, Halkidiki eller Peloponnesos.

Oavsett resetrend så passar Grekland in; trygghet, upplevelser, uppkopplat och okända pärlor. Underbart!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb