Blogg

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Grekiska julkakor- recept på Kourabiedes

Okej, det här kanske inte är de vackraste julkakor jag har bakat men de smakar i alla fall riktigt gott.

Kourbiedes är en av de vanligaste kakorna man bakar i Grekland runt jul tillsammns med Melomakarona. Kourbiedes är en enkel smörkaka smaksatt med Metxa och skulle Metaxa inte finnas i skåpet där hemma går det även bra med konjak. Spraya kakorna lite lätt med vatten innan du rullar dem i florsocker så fastnar det lättare.

Fullständigt recept hittar du här: Kourabiedes (länk)

Kourabiedes
Kourabiedes. (Foto: Markus Olsson)

Grekiska pajer, bröd och kakor- en varm och innerlig festival


Grekisk pajfestival

Grekiska matpajer, grekiska efterrättspajer, grekiskt bröd och kakor, kryddor ifrån Grekland och andra grekiska maträtter. Grekisk musik, grekisk dans och en enorm grekisk gästfrihet. Det är Grekiska folkdansföreningen i Sveriges årliga festival på Idungatan.

Jag är fortfarande fylld med energi dagen efter tillställningen som strålade i den mörkaste och regnigaste decemberkvällen. Känslan är nästan overklig och jag funderar på om jag endast såg en film eller om jag verkligen var med på denna varma grekiska fest.

Alla i föreningen
Från vänster den grekiska ambasadören Dimitrios Touloupas, kocken Antonios Kalikatzaros
föreningens ordförande Ellis Christaki, jag och ordförande för det grekiska kulturhuset
Apostolis Papakostas.
(Foto: Nicky Psychari)

Röd om kinderna klev jag in genom dörren till ett myller av glada tillrop, skratt och hjärtliga diskussioner ackompanjerad av klingande musik. I mitten av salen stod fullsatta långbord och längs med väggarna stod grekiska matlagare med serveringsfat fyllda av hemmagjorda pajer, egenbakat bröd och andra delikatesser från Grekland. Jag vinkade till det enda bekanta ansiktet jag såg på andra sidan av det stora rummet och därefter är allt som en enda stor, fet grekisk film. Musiken stängdes av, jag drogs fram på scen, micken slogs på och en presentation på grekiska tog fart. Det enda jag förstod var Markus och blogger. Folk visslade och applåderade och genast flyttades jag runt till den ena personen efter den andra för att bli presenterad. Hela rummet snurrade och jag försökte koncentrera mig på namnen och personerna.

Jag och kock
Antonios Kalikatzaros och jag. (Foto: Nicky Psychari)

Festivalen, 4th Festival of Greek traditional pie, bread and cake, innehåller ett tävlingsmoment där alla gäster röstar fram det godaste brödet, den godaste pajen och den godaste efterrätten. Jag fick en vit papperstallrik i min hand och längs med väggarna fylldes min tallrik med den ena maträtten efter den andra. Ett tjugotal röster bedyrade att just deras anrättning var den godaste. Jag bokstavligen matades med småbitar som sparats just till mig och historier berättades om de anrika recepten som följt med i generationer. Jag kunde inte låta bli att tänka på Mitt stora feta grekiska bröllop och festen när föräldrarna till brudparet för första gången träffades. Hela salen vibrerade av musik, röster, dofter och varma leenden och mjuka beröringar. Och mat. Mat, mat och mat. Mat från olika delar av Grekland som Thrakien, Makedonien, Epirus, Skopelos, Peloponnesos, Kreta och Kefalonia.

Kryddor
Kryddor från Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Dans
Grekisk folkdans. (Foto: Markus Olsson)

Just som jag slog mig ner för att börja smaka på de olika pajerna började det dansas grekiska folkdanser och röster runt omkring mig förklarade historien och ursprunget kring just den aktuella dansen. Gladlynta anslöt sig fler och fler i den långa orm som bildades runt långborden. Mitt i allt satt jag storögd och njöt av både smaker och synintryck medan mina bordsgrannar klappade händerna i takt med musiken. Nya ansikten presenterades och roller i föreningen förklarades.

Vinst
Vinnare. (Foto: Markus Olsson)

Mätt och nöjd började kvällen lida mot sitt slut och det alla hade väntat på organiserades snabbt upp framme vid scenen; prisutdelningen. Oavsett vilken placering och vilken typ av anrättning som ropades upp, så applåderade och hurrade publiken högt och lika högt som det applåderades och hurrades, lika glad blev vinnaren oavsett placering. Det var oerhört svårt att välja bland de olika rätterna, allt var lika gott, och det kanske var därför alla hurrade lika högt oavsett placering.

Vinnare
Vinnare för bästa dessert Christos Savlakis. (Foto: Markus Olsson)

Med ett stort leende på läpparna i en drömlik eufori vandrade jag längs med Norrtullsgatan mot Odenplan. Sällan har jag känt mig så levande och så välkommen. Det finns ett grekiskt ord som sammanfattar hela denna kväll, Filoxenia. Filoxenia står för att visa generositet och gästvänlighet till den som befinner sig hemifrån. Vi är nog många som har fått uppleva gästvänligheten i Grekland men det går lika bra att få erfara den bland greker på hemmaplan. Det är ett rent och uppriktigt välkomnande, ett intresse och omhändertagande för den som kommer utifrån. Jag är så otroligt glad att jag fick vara en del av detta denna kväll.

Jag spelar inte i samma division som grekerna när det gäller att tillaga grekiska pajer men jag har gott resultat lyckats med Spanakopita (spenat- och fetaostpaj). Här är mitt recept:

Spanakopita

Spenat och fetaostpaj 2018

Ingredienser (4 port)

600 gr fryst spenat
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
2 ägg
1,5 dl grädde
200 gr fetaost
50-60 gr pinjenötter
0,5 citron (zest)
salt, peppar
1- 1,5 rulle smördeg
olivolja

Tillagning

Tina spenaten.
Börja med att rosta pinjenötterna i en het stekpanna. Rör om hela tiden så att inte nötterna bränns vid. Häll upp nötterna i en skål. Skiva löken tunt och stek den tillsammans med spenaten och en pressad vitlöksklyfta i olivolja tills vattnet från spenaten har dunstat. Låt spenatblandningen svalna. Värm ugnen till 225 grader. Smörj en pajform med olivolja och tryck ut smördegen i botten och längs kanterna. Spar tillräckligt mycket smördeg så att det räcker till ett pajlock. Förgrädda pajskalet i tio minuter i mitten av ugnen.

Vispa ägg med grädde, smula ner fetaosten och riv ner citronzesten i äggsmeten. Blanda ihop äggsmeten med spenatblandningen och smaksätt med salt och peppar. Tänk på att fetaosten är salt i sig. Fyll det förgräddade pajskalet med ägg- och spenatblandningen. Lägg över smördegslocket och gör några snitt med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills pajen har fåt en gyllenbrun färg.

Fetaostens dag 15:e oktober: pizza med fetaost och kantareller!

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit. För att samtidigt hylla den svenska hösten så kommer kvällens middag bli en pizza med svenska kantareller och grekisk fetaost. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena!

Pizza med fetaost och kantareller
Pizza med fetaost och kantareller. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200-300 gr kantareller
0,5 gul lök
1 klick smör
Salt
150 gr Fetaost
Färsk oregano

Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

Värm ugnen till 225 grader.

Hacka löken. Stek kantarellerna tills all vätska har förvunnit. Lägg i en klick smör tillsammans med löken. Stek allt tills löken blivit genomstekt och svampen blivit lite krispig. Salta.

Blanda tomatsåsen.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela kantarell- och lökblandnigen på pizzorna. Smula fetosten över pizzan och avsluta med att strö över färsk oregano. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

Kir-Yianni Assyrtiko 2017- ett vitt vin ifrån Grekland

Kir Yianni Assyrtiko startbild 1

Read the blogpost in english

Jag har tidigare skrivit om de grekiska vinernas frammarsch och återtåg men nu är jag frestad att skriva att de faktiskt tagit sin rättmätiga plats i besittning. Truppförflyttningen är fullbordad. Domänerna är intagna. Grekiskt vin ska inte behöva upptäckas, bokstaven G ska vara ett självklart uppehåll för konsumenter på Systembolaget. Det finns inte längre någon anledning till en bagatellartad ordväxling om det grekiska vinets beskaffenhet.

I veckan hade jag privilegiet att få möta den grekiska vinproducenten Kir-Yianni och dess ägare Stellios Boutaris. En fängslande man med en rad karismatiska viner i bagaget. Totalt provsmakade vi tio olika viner varav flera finns i Systembolagets beställningssortiment medan kvällens huvudperson, det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017, faktiskt finns i Systembolagets fasta sortiment från och med idag. Opa!

Assyrtiko wine
Kir-Yianni Assyrtiko 2017. (Foto: Markus Olsson)

I 236 butiker kan du nu vid ditt uppehåll intill hyllan för Grekland hitta detta torra, fruktiga och krispiga vita vin. Den utsträckta eftersmaken har inslag av både mineraler, citrus och gröna äpplen. Kir-Yianni Assyrtiko 2017 är ett vin som passar utmärkt till fisk, pastarätter och lätta kycklingrätter samt vita ostar. Vinet har nr 2338 och kostar 99 kronor.

Vinprovning Gondolen
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Förrätt Gondolen
Lättgravad röding med tomatconsommé, avkoado och sötmandel. (Foto: Markus Olsson)

Huvudrätt Gondolen
Bakad hälleflundra Barigoule. (Foto: Markus Olsson)

Det gör mig uppriktigt lycklig över att kunna njuta av grekiska viner på hemmaplan. Vin av hög kvalité och långt ifrån den förlegade sinnebilden av den ljuvliga drycken från demokratins vagga.

Viner från Kir Yianni
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjevinföretaget som hans farfar grundade 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.

Stellios Boutaris 1
Stellios Boutaris, ägare av Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den moderna konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro.
Kir-Yiannis egendom ligger på fastlandet i norra delen av Grekland i området Makedonien, närmare bestämt i Naoussa och med odlingar i Amyndeon. Området präglas av ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar vilket skapar fina förutsättningar för vinodling.

Kir-Yianni är en vinproducent att räkna med, nu och i framtiden, och är du nyfiken på deras viner och kanske till och med ett besök på deras vingård så hittar du ytterligare information på Kir-Yiannis hemsida: https://kiryianni.gr (länk)

Detta inlägg är skrivet utifrån mitt eget val att delta på eventet utan motkrav och innehåller mina egna synpunkter.

Pizzakväll- hemmagjord pizza med zucchini, fetaost och oregano

Igår blev det pizzakväll efter en helg fylld med fest. Kvällen spenderade jag djupt nersjunken i min gamla röda tv-fåtölj och åt pizzabit efter pizzabit. Jag tror kroppen behövde fylla på med både fett och kolhydrater. Jag valde att göra en pizza med rätt enkla och rena smaker men spetsade till den med att klicka över vitlöksyoghurt gjord på krämig grekisk yoghurt. Hur gott som helst!

Pizza med zucchini och fetaost
Pizza med zucchini, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Receptet på min pizza med zucchini, fetaost och oregano hittar du här: Pizza med zucchini, fetaost och oregano

Oríste- att njuta av smaker från Grekland

Oriste ny start 1

För oss "grekofiler" kan det ibland te sig lite sorgligt när vi inte ges möjlighet att insupa Grekland och allt vad hon har att erbjuda. För det är ju oftast det vi vill. Hela tiden. Ibland stillar vi hungern genom att börja planera nästa resa i anslutning till hemkomsten och dragningskraften söderut gör sig påmind så fort vi kliver in genom bostadens dörr. Ibland kryper vi upp i soffan och låter tv-skärmens flimmer ta oss till de miljöer vi så innerligt älskar. Ibland låter vi toner dirigera oss till omgivningar vi tidigare åtnjutit och ibland låter vi smaklökarna transportera oss till just den där platsen, till just de där ljuden, till just de där dofterna, till just de där skratten och de där goda samtalen vi njöt av på vår resa.

Oriste
Bordet framdukat med produkter, Oríste. (Foto: Markus Olsson)

För mig är smakminnet starkt och ett av de sätt jag oftast reser tillbaka till Grekland med. Smakrikedomen och variationerna att kunna åtnjuta Grekland är på ett sätt oändliga och ger en ny resa varje gång samtidigt som jag får återuppleva det goda med tidigare resor. Det finns förstås några guldgruvor här hemma att kunna hitta minnesförstärkande smaker i: restauranger, specialbutiker och i liten mån även livsmedelsbutiker. I dagsläget får vi förlita oss på eldsjälar som brinner för att sprida kunskap om grekisk mat och dryck, om grekiska livsmedelsprodukter. En sådan eldsjäl är gänget bakom Oríste. Ja, eller egentligen flera eldsjälar då förstås.

Julie Pilpilidou Oriste
Julie Pilpilidou, en av ägarna på Places & Flavors. (Foto: Markus Olsson)

För ett tag sedan hade jag förmånen att bli inbjuden till en av deras mat- och dryckesupplevelser på deras turné runt om i världen. Orístes evenemang skapar rum för att upptäcka nya produkter, ger möjlighet till att nätverka och att möta nya bekantskaper som också håller Grekland och grekiska produkter nära sitt hjärta. Ägarna Julie Pilpilidou och Lefteris Eleftheriadis formar en upplevelse där livsmedelsproducenter, inköpare och media kan mötas och både känna och reagera kring grekisk mat- och dryckeskultur.

Grekiska ambassadören i Sverige
Greklands ambassadör i Sverige, Dimitrios Touloupas, håller tal. (Foto: Markus Olsson)

Efter så många år och resor i och till Grekland kan jag inte låta bli att bli förvånad och lycklig över hur mycket jag fortfarande inte har smakat av Grekland. Maträtt på maträtt som serverades gav nya dimensioner och nya resor. För att inte tala om dryckerna; vin, öl och likörer. Viner som får en allt högre kvalité och som sakta men säkert vinner ny mark, alla mikrobryggerier som formligen poppar upp runtom i Grekland och berikar de mest kända ölsorterna och smakrika likörer som ger den bästa måltiden ett harmoniskt avslut.

Snittar med fetaost tomater gurka vårlök och vitlök
Snittar med fetaost, tomat, gurka, vårlök och vitlök. (Foto: Markus Olsson)

Snittar med cream cheese och glasört
Snittar med färskost och glasört. (Foto: Markus Olsson)

Under eftermiddagen fick vi möjlighet att njuta av förrätter som bruschetta med röd paprika och ansjovis, ost- och spenatpajer, snittar med fetaost, tomat, gurka, vårlök och vitlök samt snittar med färskost och picklad glasört. Aptitretare som picklad, vegetarisk sushi, olivolja, zucchiniblommor fyllda med ris och vinbladsdolmar, tomatsallad, oliver, yoghurtsoppa och förstås fetaost.

Person Oriste
Menyn presenteras. (Foto: Markus Olsson)

Vi fick prova på rätter som särskilt passar till öl så som buffalo soutzoukaki, kallskuret buffalokött, chili cheese sticks och zucchinibollar serverade med gurk- och majonässallad. Vi serverades varmrätter som vegetariska burgare med äggfri majonnäs, buffaloburgare med paprikaröra och ättiksgurka, stir fry kyckling med lime och tahini tillsammans med torkade persimoner, russin och champinjoner. Desserterna som dukades fram bestod bland annat av grekisk yoghurt med honung och russin, sötsaker och kexchoklad med hasselnötter. Allt och mycket annat serverades tillsammans med för smakerna lämpliga viner, ölsorter och likörer.

The art of Olive oil
Vi får lära oss om olivolja. (Foto: Markus Olsson)

Grönsalald med färskost
Grönsallad med färskost. (Foto: Markus Olsson)

Fyllda zucchiniblommor och vinblad med ris
Fyllda zucchiniblommor och vinbladsdolmar. (Foto: Markus Olsson)

Vin Oriste
Grekiskt vin. (Foto: Markus Olsson)

Att få vara med om en sådan här smakupplevelse är förstå en stor ynnest och jag blir uppriktigt glad över att allt det fantastiska som Grekland har att erbjuda "kommer upp på bordet". För oss konsumenter är det tyvärr lite snårigt att införskaffa dessa produkter till vardags men det finns några specialbutiker som säljer grekiska produkter runt om i landet, det finns restauranger med en uttalad grekisk meny och vissa produkter går givetvis att handla över nätet. Jag hoppas att allt fler inköpare upptäcker och får uppleva allt det goda som Grekland har att erbjuda och att produkterna får en lika självklar plats i livsmedelsbutiken som till exempel italienska eller franska fabrikat.

Klea oliver
Oliver. (Foto: Markus Olsson)

Äggfri majonnäs
Äggfri majonnäs. (Foto: Markus Olsson)

För oss som reser till Grekland ges förstås möjlighet att kunna avnjuta mycket av utbudet på plats och skulle du behöva lite hjälp på traven att hitta de där unika guldkornen så har gänget bakom Oríste även prisvärda mat- och dryckesupplevesler på plats som du kan boka via deras hemsida http://www.culinaryexperiences.gr/.

Vill du läsa mer om och bli inspirerad av de olika grekiska produkterna kan du göra det på respektive livsmedelsproducents hemsida. Låt oss njuta av Grekland!

Lagadas Farm: http://lagadasfarm.gr/

Elinos S. A: http://elinos.gr/en/index.php

To Xasapaki: http://toxasapaki.gr/

Deliblossoms: ingen webbsida

Olympos Beer: http://olymposbeer.gr/

Voras Flavors: https://vorasflavors.gr/en/

Pella Berries: http://pellaberries.com/

Kollias Family: http://koxyli.gr/index.php?lang=en

Klea: http://klea.gr/

Ta Nisiotika: https://tanisiotika.gr/en/?lang=en

Philippos Helennic Goods: https://www.philipposhg.gr/

Miliasfarm: ingen webbsida

Dartemis: http://dartemis.gr/

Galeni: https://galeni.gr/

Meleagros: https://www.meleagroshoney.gr/

Cooperative Olive Oils of Lesvos: http://lesel.eu/

Marianna`s: http://www.ntolmadakia.com/en/index.htm

Melidou Winery: ingen webbsida

Vatos: http://www.myvatos.com/

Divanis Cheese Dairy: http://www.divanischeese.com/

Golden Black: https://goldenblack.gr/

Naoumidis: http://www.piperiesflorinis.gr/en/

Novel Tradition Foods: http://www.noveltradition.com/

Detta inlägg är ett samarbete med Places & Flavors, men tankar, synpunkter och bilder är mina egna.

 

 

Greek Salad Toast

Det här toastexperimentet blev riktigt lyckat! Det blir helt enkelt som att äta en grekisk sallad men i form av en toast. När fetaosten blir varm och mjuk ger den toasten en härlig krämig känsla. Testa och njut! Receptet hittar du här: Greek Salad Toast

Greek Salad Toast
Greek Salad Toast. (Foto: Markus Olsson)

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vin från Samos

För ett tag sedan hade jag förmånen att träffa Margaret Ikariuo från kooperativet UWC Samos som introducerade mig i viner från den gröna sköna ön. UWC Samos står för United Winemaking Agricultural Cooperative of Samos och är ett av Greklands äldsta vinkooperativ med export över hela världen. Kooperativet tillverkar både torra viner likväl som halvtorra och söta, viner av hög kvalitet som utvecklats över tid.

Samos Vin Doux
Samos Vin Doux. (Foto: Markus Olsson)

Ett av vinerna som jag har fastnat för är Samos Vin Doux som faktiskt är det mest populära vinet på Samos och som dessutom är det söta vin som det säljs mest av i Grekland. Vinet har en ljus, gyllene färg och doftar både aprikosjuice och mogen melon. Smaken påminner om sommarfrukter med en liten antydan av butterscotch och blommor.

Samos Vin Doux är ett klassiskt dessertvin som är lämpligt att servera med en temperatur på 8-10 grader celcius. Vinet kompletterar desserter som till exempel en nygräddad äppel- eller citronpaj samt olika frukttårtor men passar även mer fylliga och krämiga efterrätter. Vinet kan även serveras som en aperitif eller tillsammans med frukt, ost och nötter.

Samos Vin Doux finns på flera Systembolag men har just din butik inte vinet hemma går det bra att beställa hem det till butiken.

Vill du läsa mer om kopperativet och om deras viner kan du göra det här: Samos Wine (länk)

Detta inlägg är ett samarbete med UWC Samos, men synpunkter och bilder är mina egna.

Fetaostbiffar med potatis, broccoli och timjan

Någon gång under min ömsinta uppväxt på den västmanländska landsbygden serverade min mor potatisbullar gjorda på potatismos. Ett svagt matminne men som består än idag så här 35 år senare. När jag idag skulle laga fetaostbiffar fanns moderns godhjärtade försök att ta hand om överbliven potatismos inte på kartan, men konsistensen på fetaostbiffarna påminner om barndomens kulinariska äventyr. Enbart till konsistensen förstås och inte till smaken då både broccoli, timjan, soltorkade tomater men framför allt fetaost sätter helt andra smaker.

Idag serverade jag mig ingenting till dessa biffar men jag kan tänka mig att en sötsyrlig tomatsallad skulle göra sitt till eller en smakstark röra på till exempel creme fraiche, chili och en klick honung.

Receptet hittar du här: Fetaostbiffar med potatis, broccoli och timjan (länk)

Fetaostbiffar
Fetaostbiffar med potatis, broccoli och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En grekisk matupplevelse

I fredags hade jag privilegiet att vara inbjuden till en kulinarisk upplevelse med fokus på kordiala råvaror, innerliga drycker och ömt tillagade rätter ifrån mitt absoluta favoritland Grekland. För en grekofil som jag är det förstås en dröm inbäddad av dofter, smaker och till och med känsel som jag aldrig ville vakna upp ifrån. Arrangör för tilldragelsen var grekiska ambassaden i Stockholm, Office for Economic & Commercial Affairs, som hade bjudit in leverantörer, inköpare och ett par bloggare att får uppleva Greklands stora variation och kvalité av råvaror och livsmedel.

Grekiska ambassadören Dimitrios Touloupas IG
Grekiska ambassadören Dimitrios Touloupas. (Foto: Markus Olsson)

mittgrekland och pellasinspiration
Jag och Petra Nordin från Pellasinspiration (länk).

Närmare en tredjedel av Greklands export kommer ifrån jordbruket och har under senare år blivit en allt viktigare inkomstkälla för landet. Och i takt med att allt fler hittar en väg att återvända till ett skäligt liv med hjälp av jordbruket kommer sektorn säkert att fortsätta expandera. En av frågorna som lyftes under eventet var hur grekiska livsmedel ska kunna bli ett mer självklart val vid sidan av andra länders dominanta positioner. Ett avstamp är förstås att hitta plattformar för att nå ut med produkterna så att de blir mer lättillgängliga för oss konsumenter.

Bränna av aubergin
Tillagning av auberginröra. (Foto: Markus Olsson)

Kock dekorerar mat
Dekoration av taramasalata. (Foto: Markus Olsson)

Ett land i kris är givetvis ett tungt ok att bära och som tar lång tid på sig att lätta, men ur kris kommer också styrka, ambitioner och initiativkraft. Många är dem som har återvänt från karga städer till böljande landskap för att komma hem till det jordbruk som de en gång lämnat bakom sig. En ny generation livsmedelsproducenter har helt enkelt vuxit fram. Med nya idéer, variationer och med annan kunskap frodas lusten att tydligare sätta Grekland på kartan när det kommer till kulinariska upplevelser. Upplevelser som har sin grund i jordbruket. Den senaste tidens skifte till ekologiska och naturliga ingredienser inom den grekiska jordbrukssektorn leder också till ett helt annat mervärde för det som produceras.

Sesambröd och oliver
Bröd och oliver. (Foto: Markus Olsson)

Kock skär upp kött
Uppskäring av charketurier. (Foto: Markus Olsson)

Under dagen fick vi provsmaka allt ifrån marmelader, ostar, bröd, olivoljor, vin, charkuterier och grönsaker till omelett, röror, inläggningar, pajer och efterrätter. Variationen var på något sätt nästan ogripbar och totalt hänförande, allt tillagat av en äkta grekisk kock.

Vin från Samos
Provsmakning av vin från Samos Wine (länk). (Foto: Markus Olsson)

Det är alltid roligt att får träffa engagerade människor som brinner för sin sak vilket jag också gjorde under denna dag. Ett möte som kom att leda till ännu en ny upplevelse. Denna eskapad kommer i ett särskilt blogginlägg under nästa vecka, ett blogginlägg som kommer att handla om en av Stockholms nya kulinariska pärlor. En plattform för att hitta organiska, välsmakande livsmedel ifrån Grekland.

Matevent
"Connecting through Gastonomy Event". (Foto: Markus Olsson)

Min egen förmåga att laga grekiska maträtter, eller åtminstone maträtter med inspiration från det grekiska köket, är i jämförelse något begränsad men det går självklart att få till riktiga välsmakande anrättningar själv. Se mittgrekiskakök (länk) för mina egna recept på grekisk mat.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb