Blogg

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Atens bästa utsiktsplats: Mount Lycabettus med restaurang Orizontes

Det är lätt att trampa i de stora sevärdheternas spår när du besöker Aten. Ofta är semesterdagarna i Greklands huvudstad inte fler än ett par stycken och mycket ska hinnas med under dessa dygn. Utsikten från Akropolis, Greklands kanske mest besökta sevärdhet, går inte av för hackor men om du spanar nordost ser du en punkt som ligger ännu högre upp, nämligen kullen Lycabettus med sina 277 meter.

Vy mot Lycabettus Aten Grekland
Mount Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Lycabettus förekommer i en rad olika grekiska legender, allt ifrån att det en gång i tiden var en tillflyktsort för vargar (lycos= varg på grekiska) till att det var Athena som kastade ett berg som hon hade burit från Pallene till byggandet av Akropolis när hon fick dåliga nyheter av en korp.

Vy från Lycabettus Aten Grekland
Vy från Mount Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

I modern tid har en amfiteater byggts på norra sidan av toppen där en rad kända artister har genomfört konserter. Storheter som Ray Charles, B.B King, Chuck Berry, James Brown, Peter Gabriel, Björk, Pet Shop Boys, Patti Smith och Radiohead har framfört sina musikaliska stycken på denna magiska plats.

Mellan 1940-1941 användes underjordiska lokaler som flygförsvarets högkvarter när grekerna och italienarna låg i luven på varandra.

Från Lycabettus har du har en makalös utsikt över Aten ända ner till Greklands huvudhamn Pireus. Promenaden upp till toppen är rätt krävande men tar inte mer än cirka 20-25 minuter och utsikten är väl värd mödan. Det går även en kabinbana upp till toppen om fötterna inte bär. Kabinbanan hittar du vid hörnet av gatorna Aristippou och Ploutarchou och den transporterar utsiktstörstande fram till midnatt året runt.

Nattutsikt Lycabettus
Utsikt mot Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Är du istället bilburen tar du ringvägen nedanför Lycabettus och följer den i riktning uppåt så kommer til till slut fram till en stor parkering precis intill amfiteatern.

Uppe på Lycabettus säljer allt som oftast en gammal man kylda drycker på den torgliknande platsen framför kyrkan men rundar du hörnet på kyrkan så finns även en restaurang, Orizontes, att njuta en bit mat på. Att kombinera mat och utsikt är sällan en dålig kombination och kanske är det här du just får den bästa?

Servering restaurang Lycabettus
Servering av vin, Orizontes, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Servering förrätt restaurang Lycabettus
Förrrät restaurang Orizontes, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Del av restaurang Lyvabettus
Del av restaurang Orizontes, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Detta är ett uppdaterat inlägg från 2015. 

Hitta hit:

Detta inlägg är ett samarbete med Visitgreece men tankar, synpunkter och foton är mina egna om inte annat angivits.

Charter och gruppresor till Grekland 2019

Charter till Grekland 2019

Även i år sprakar vedspisen i köket och eldstungorna kämpar mot den kylslagna luften som krupit in inomhus. Tankarna seglar iväg mot varma Greklandsresor, soldränkta stränder och känslig solbränd hud. I min iver att få njuta av tankar om Grekland har jag sammanställt de största researrangörernas olika charter-/ gruppresedestinationer i Grekland för 2019. Vissa utav resmålen når du genom att resa till ett annat resmål vilket till exempel gör Apollos lista över destinationer extra lång.

Själv är jag i den fasen att jag börjar fundera på var i Grekland jag ska åka till den här sommaren. Jag flyger allt som oftast till Aten och plockar sedan ihop min resa genom att ta färja eller inrikesflyg vidare ut i övärlden. Eller blir det kanske fastlandet i år?

Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på bake-offvarianten medan andra bakar från grunden. Oavsett vad så brukar resultat bli minst lika bra.

Kolla in listan över charter och gruppresor i Grekland 2019:

Airtours

Aten (weekend)
Halkidiki
Karpathos
Kefalonia
Korfu
Kos
Kreta
Lefkas
Mykonos
Parga
Rhodos
Samos
Skiathos
Skopelos
Thassos
Zakynthos

Apollo

Alonissos
Ammoudia
Antiparos
Aten
Halkidiki
Ios
Kalymnos
Kanali
Karpathos
Kefalonia
Korfu
Kos
Kreta
Lefkas
Leros
Milos
Mykonos
Naxos
Parga
Paros
Paxos
Peloponnesos/ Kalamata
Pserimos
Rhodos
Samos
Santorini
Sivota
Skiathos
Skopelos
Symi
Thessaloniki
Tilos
Vrachos
Zagoria
Zakynthos

Detur

Kreta
Rhodos

Solresor

Aten
Kreta
Loutraki
Peloponnesos
Rhodos
Zakynthos

Tema Resor

Egina
Fastlandet
Karpathos
Kreta
Peloponnesos (kryssning)
Samos
Zakynthos

Tui

Aten
Kalymnos
Korfu
Kos
Kreta
Patmos
Rhodos
Samos
Zakynthos

Ving

Alonissos
Aten
Halkidiki
Kalymnos
Karpathos
Kavala
Korfu
Kos
Kreta
Lefkas
Lesbos
Pargaområdet
Rhodos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Symi
Telendos
Thassos
Thessaloniki
Tilos

Uppgifterna är hämtade från respektive resebolags hemsida 2019-01-21.

Semla med grekisk sallad och fetaostkräm- en osannolikt god förrätt

Grekisk sallad semla 2

Okej, det här är ingen semla i dess rätta bemärkelse utan snarare ett sätt att servera en grekisk sallad på. Förslagsvis om förrätt. Lite småroligt om inte annat men det blev också riktigt gott. Och okej, det är ett tag kvar till fettisdagen men vad gör man inte för att fylla sina depåer?

Det kompletta receptet på frallorna (semlorna), grekisk sallad och fetaostkräm hittar du här: Semla med grekisk sallad och fetaostkräm (länk)

 

Grekisk sallad semla 1
Semla med grekisk sallad och fetaostkräm. (Foto: Markus Olsson)

Båtpass för dig som ska öluffa- Interrail Greek Island Pass

båtpass

Visste du att du kan kombinera tågluff genom Europa med öluff i Grekland? Eller helt enkelt bara köpa ett slags öluffarpass- Interrail Greek Island Pass?

Jo, så är det och för mig som älskar att vara på väg, att ständigt se landskapet förändras runt omkring mig, så är detta en ultimat kombination. Tänk att få uppleva stora delar av Europa och samtidigt veta att de grekiska öarna väntar längs vägen.

Med ett interrailkort kan du alltså tåga genom Europa och med ett Interrail Greek Island Pass kan du sedan utforska några av de grekiska öarna med ett och samma luffarkort. Kortet är giltigt i en månad och gäller även för färja mellan Italien och Grekland.

Det finns en del saker att tänka på:

Endast europeiska medborgare kan resa med en Interrail Greek Island Pass. För övriga medborgare gäller Eurail Greek Island Pass.

Interrail Greek Island Pass är endast giltigt på de fartyg som tillhör Attica-gruppen och det innebär att särskilda villkor gäller (se nedan). Färjetrafiken kräver reservationer på alla avgångar och det är bra att göra dessa reservationer i förväg då det framför allt under högsäsongen kan bli fullt på färjorna. Reservationerna måste hämtas ut i hamnen innan du kliver ombord på färjan.

Interrail Greek Islands Pass har en giltighetstid på en (1) månad och omfattar följande:

• Två internationella resor mellan Italien (Venedig, Ancona eller Bari) och Grekland (Patras eller Igoumenitsa)
• Fyra inhemska resor bland de grekiska öarna
• Tåg och buss mellan Patras och Pireus där färjorna till öarna avgår

Det gå inte att byta ut de internationella färjeresorna mot fler inhemska båtresor i Grekland. Skulle du däremot vilja göra fler färjeturer får du 30 % rabatt på dessa med ditt Interrail Greek Island Pass på färjor som tillhör Attica group (länk). Blue Star Ferries, Hellenic Seaways och Superfast Ferries trafikerar följande öar vilket ger en rad möjligheter att hitta just din paradisö i Grekland:

Kykladerna

Amorgos
Anafi
Andros
Donoussa
Folegandros
Ios
Iraklia
Kea
Kimolos
Koufonissi
Kythnos
Milos
Mykonos
Naxos
Paros
Santorini
Schinoussa
Serifos
Sikinos
Syros
Tinos

Dodekaneserna

Astypalea
Karpathos
Kastellorizo
Kalymnos
Kassos
Kos
Leros
Lispsi
Nisyros
Patmos
Rhodos
Symi
Tilos

Sporaderna

Alonissos
Skiathos
Skopelos

Saroniska öarna och fastlandet

Agisti
Egina
Hermioni (fastlandet)
Hydra
Poros
Porto Heli (fastlandet)
Spetses

Nordöstra Egeiska öarna

Agios Efstratios
Chios
Fourni
Ikaria
Lemnos
Lesbos
Oinousses
Psara
Samos

Kreta

Chania
Heraklion

För fullständiga uppgifter: www.interrail.eu 

Text uppdaterad 2019-01-15 från ett inlägg publicerat 2016.

 

Sevärdhet i Aten: Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC)

Startbild SNFCC

Det finns en plats i Aten där reslig arkitektur och rik kultur möts, där betong, litteratur och arior växer i varandra. En plats som skapar intryck. Och det vare sig du uppskattar skrifter eller sångspel. Platsen är Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC), ett kulturkomplex som ligger cirka 4,5 kilometer söder om Aten centrum nere vid Faliro Bay.

SNFCC staty
SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Det är lätt att fastna i de magnifika linjerika byggnaderna och sväljas av den atletiska arkitekturen istället för att tänka på den frodiga kultur som inhyses i byggnadsverken. I SNFCC finns både The National Library och The Greek National Opera som ibland får stoltsera i skuggan av konstruktionen. Vid mitt besök vid SNFCC kapitulerade jag dock helt och hållet för arkitekturen men att kunna få njuta av en opera här står högt upp på min bucket list.

Akvariet från utsidan
SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Det var 2006 som Stavros Niarchos Foundation offentliggjorde sina planer för att finansiera Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Ett projekt som skulle innefatta nya anläggningar både för Greklands nationalbibliotek och den grekiska nationaloperan samt skapandet av Stavros Niarchos Park på cirka 210 000 kvadratmeter. Avsikten med projektet är att utbildning och kultur är samhällets ryggrad och att SNFCC ska vara kotorna i denna stomme.

Akvariet
"Akvariet", SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Först 2013 påbörjades byggandet av kulturcentret som hade föregåtts av en arkitekttävling, geotekniska undersökningar och grundläggande markarbeten. Tre år senare, 2016, stod kulturcentret klart och donerades enligt överenskommelse till den grekiska staten året efter.

Torget
Torget, SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Total kan 4 000 besökare kan vistas på centret samtidigt fördelat på fler byggnader och parken.

The National Library

Biblioteket
Bibliotekets lobby, SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Den närmare 24 000 kvadratmeterstora byggnaden kombinerar ett traditionellt bibliotek med teknisk innovation för att kunna följa samhällets digitala utveckling. Ingången till biblioteket leder in i en stor öppen lobbyn med stora mobiler hängandes från taket där informationsdisken försvinner bort nere i lobbyns högra hörn. Biblioteket är uppdelat i separata områden för vuxna, tonåringar och barn samt har flera ytor för läsning och grupparbeten.

Biblioteket mobil
Bibliotekets lobby, SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Bibliotekets innehav omfattar bland annat över 4 500 manuskript från 9 till 1900-talet och en mängd olika viktiga historiska dokument och arkiv. Greklands nationalbibliotek fungerar även som en plats för utställningar av sina innehav, ett sätt att dela med sig av sin rikedom till besökarna.

Biblioteket vy
Biblioteket, SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Greklands nationalbibliotek, grundat 1832, har som ambition att kunna stödja besökare i alla åldrar i hela utbildningstrappan - från barn och unga vuxna till akademiska forskare.

The National Opera

Operahuset
Foajén i operahuset, SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Det 28 000 kvadratmeterstora auditoriet med 1 400 sittplatser är utformad för att förbättra operaupplevelsen för både besökare och artister. Akustiken, mekaniken och den flexibla scenografin ger möjlighet att kunna inhysa de klassiska operorna men även moderna multimediaproduktioner.

I operahuset finns även en mindre scen med en kapacitet på 400 personer. Där genomförs mer intima produktioner som till exempel mer experimentella nutida musik, dans och dramatiska föreställningar. Den lilla scenen har en flexibel layout utan fasta sittplatser vilket gör den idealisk för experimentella produktioner.
Det nya operahuset ger även olika utbildningsprogram som föreläsningar, seminarier och andra evenemang. Ett särskilt fokus har också riktats till en yngre målgrupp för att stärka operan som musikform hos yngre generationer.

Skulptur SNFCC
SNFCC. (Foto: Markus Olsson)

Oavsett var man egentligen står i arkitekt- och kulturfrågor så är det svårt att säga något annat än att SNFCC verkligen imponerar. Det ger dessutom en intressant bild av en stad där antika lämningar huserar vägg i vägg med moderna byggnader. Och modernare än det här är nästan svårt att hitta i Aten. En av anledningarna till att jag älskar denna stad är just kombinationen av gammalt och nytt, de rika kontrasterna mellan ordnat respektive kaos samt historia och innovation.

Ett besök vid Stavros Niarchos Foundation Cultural Center är ett bra sätt att upptäcka mer av Aten än de klassiska sevärdheterna inne i centrum och ett sätt att få uppleva mer av hur anrik kultur kan förvaltas i modern tappning.

Hitta till Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC):

Det finns framför allt två smidiga sätt att ta sig till SNFCC. Dels kan du åka med den lilla bussen som transporterar besökare gratis mellan Syntagmatorget (med ett stopp vid tunnelbanestation Syggrou Fix) och kulturcentret. Tidtabellen hittar du här: Tidtabell (länk)

Dels kan du ta spårvagnen från Syntagma och hoppa av vid hållplats Τzitzifies, gå mot Navarhou Votsi street för att sedan svänga höger vid Peististratou street där det finsn en ingång till centret.

Öppettider på Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC):

Kulturcentret har generösa öppettider och öppnar i regel tidigt på morgonen och stänger sent. Aktuella öppettider hittar du här: Öppettider (länk)

Detta inlägg är ett samarbete med Visitgreece men tankar, synpunkter och foton är mina egna om inte annat angivits.

Vandring på Kimolos

Startbild Kimolos

Det är snart fyra år sedan jag var på den lilla ön Kimolos strax norr om Milos. Min vistelse där var lite avslagen och gick nästan obemärkt förbi. I princip hela befolkningen engagerade sig i en religiös tillställning under dagarna tre och det var knappt möjligt att få sig ett mål mat. Trots att jag var både obemärkt och smått hungrig så skapade det samtidigt unika minnen som gör att jag minns Kimolos så där lite extra mycket.
Som på de flesta öar jag besöker så spenderade jag mina dagar med att vandra och det här är en uppdaterad text från när jag vandrade över ön och vilade under ett fantastiskt naturfenomen: Skiadi.

Skiada Kimolos
Skiadi, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

I morse när jag gick ner till den ovanligt stora restaurangytan för att äta frukost syntes inte de gamla svärföräldrarna som brukligt till utan utrymmet ekade tomt och själlöst. Åtminstone tills den engelsktalande svärdottern tog ett steg framåt och inte längre var ett med den bleka interiören. Jag hoppade till av förvåning och satte mig med öppen mun vid det fyrkantiga bordet med gul- och brunrutig duk. På frågan om vilket kaffe jag ville ha svarade jag med munnen lika öppen som när jag satte mig tills jag stängde den med hjälp av ena handen. Oavsett hur det än lät så fick jag mitt rykande heta morgonkaffet serverat i en vit kaffekopp med tillhörande fat. Njutbart.

Efter en stund kom Kostas med fru in genom dörren och genast gjorde svärmodern ett korstecken mot taket, rusade in bakom disken och kom springande med en flaska vatten. Det verkar vara en synd att servera kaffe utan vatten här och svärdottern fick en blick som kunde bränna sönder de rostade brödskivorna som just skulle serveras mig. Jag åt upp de något brända brödskivorna, drack upp mitt kaffe och satte sedan av på dagens vandring mot Skiadi ner till Mavrospilia och tillbaka till Chora längs med kusten. Vandringen tar ungefär 3,5 timmar och bjuder både på häftiga naturfenomen och vacker utsikt.

Mayrospilia Kimolos
Mavrospilia, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Leden startar på grusvägen som leder ut ur byn och efter någon kilometer visar en skylt med ordet Skiada tydligt när det är dags att vika av till vänster ut på den upptrampade vandringsleden. De gamla stigarna går genom föråldrade, terrasserade landskap och du har utsikt ner mot kusten i princip hela tiden. Gamla bosättningar, inhägnader och murar blandas med böljande fält, blommor och fikonträd.

Skylt Mayrospilia Kimolos
Mavrospilia, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Vandringsleden omfattar inte precis någon restauranggata så någon lunch blev det återigen inte den dagen utan mina hungriga tankar gick istället till kvällens middag då jag skulle festa loss på kött och vin. Trodde jag ja, ända tills jag upptäckte att alla restauranger fortfarande höll stängt för de religiösa begivenheterna och istället blev kvällens skrovmål Mini Bake Rolls, en tomat och yoghurt.

Oavsett vad som styr upplevelserna när jag är ute och reser så skapar det i slutändan oftast goda minnen och jag minns tillbaka på Kimolos med bara ömhet. En stilla, vacker ö med oväntade naturfenomen.

Hus Kastro Kimolos
Kastro, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Vill du läsa mer om Kimolos kan du göra det här: Kimolos (länk)

Recept på Melomakarona

Då har jag bakat den andra av de två vanligaste julkakorna som serveras i Grekland runt jul, Melomakarona. Receptet på den första kakan, Kourabiedes, hittar du här: Recept på Kourabiedes (länk). Ofta serveras dessa kakor tillsammans men som det kakmonster jag är så hann jag äta upp alla Kourabiedes innan Melomakarona var klara.

Melomakarona
Melomakarona. (Foto: Markus Olsson)

Melomakarona är en småkaka med smak av apelsin, kanel och valnötter. När jag har letat recept hittar jag som vanligt en rad varianter av hur denna kaka ska bakas men till slut så valde jag ingredienserna från det familjerecept jag fick mig tillskickat av @chrissgreece. Det receptet är utan honung men i receptet finns även en variant med honung. 

Receptet på melomakarona hittar du här: Melomakarona (länk)

Restaurangtips i Aten: Chocolat Royal i området Thissio

Start Entre Chocolat Royal Athens

Namnet till trots så är restaurang Chocolat Royal inte en restaurang där choklad utövar ett allt för starkt inflytande på menyns anrättningar utan Chocolat Royal är en restaurang med bra och varierad mat, charmig personal och med en underbar utsikt mot Akropolis.

Utsikt Akropolis Chocolat Royal Athens
Utsikt mot Akropolis. (Foto: Markus Olsson)

Vinkarta Chocolat Royal Athens
Vinkarta Grekland, Wine Station, Chocolat Royal, Aten. (Foto: markus Olsson)

Chocolat Royal ligger i området Thissio strax nedanför Akropolis västra sida. Restaurangen består av flera våningar där du i bottenvåningen hittar det som benämns Wine Station. Om du är nyfiken på grekiska viner är Wine Station stället att kunna testa en rad intressanta grekiska viner på. Utbudet omfattar viner från hela Grekland och i samlingen finns 40 olika sorter att glädjas åt. I flera fall kan du även köpa en flaska vin med dig hem. Wine Station anordnar även temakvällar med till exempel jazz samt organiserar olika typer av smakprovningar.

Ancient Gourmet Chocolat Royal Athens
Ancient Gourmet, Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Knallar du en våning upp hittar du det som kallas Ancient Gourmet där både dukning och mat speglar antikens Grekland. En spännande möjlighet att prova på matkulturen från en svunnen tid.

Dukning Chocolat Royal Athens
C Restaurant, Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På andra våningen (och på takterrassen) ligger det som heter C Restaurant där grunden i det som serveras är mat från Medelhavet. Rätterna skapas utifrån vad säsongen erbjuder och tillsammans med restaurangens sommelier skapar de en häftig kombination av mat och vin.

Glas vitt vin Chocolat Royal Athens
Grekiskt vitt vin, Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Glas rött vin Chocolat Royal Athens
Grekiskt rött vin, Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Jag hade förmånen att avnjuta en flerrättersmåltid på takterrassen en ljummen höstkväll i oktober. Visserligen var terrassen inglasad för kommande höst- och vintersäsong men utsikten var inte mindre berörande för det. Det är något särskilt med att kunna avnjuta en måltid med blicken riktad mot den upplysta, befästa klippan i Aten. Tiden stannar nästan av och sinnet svävar iväg. Det gäller förstås att även kunna fokusera på mat och dryck, men är måltiden av riktig bra kvalitet så är kombinationen av smaklökarnas njutning och det ivägsvävande sinnet oslagbart. Precis så som det är på Chocolat Royal.

Lax Chocolat Royal Athens
Lax, Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Jag frågade vår fängslande servitör vad kopplingen till chokladen är och med ett leende på läpparna svarade han att det idag inte riktigt finns någon sådan men att en gång i tiden när verksamheten startade så startades det som ett kafé och att man trots restaurangens evolution har behållit namnet.

Efterrätt Chocolat Royal Athens
Chokladpaj, Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Och jag får nog lov att tacka evolutionen för den angenäma meny vi fick genomleva denna oktoberkväll. Till förrätt avnjöt vi tapas och sallad med getost, till huvudrätt smakade vi både på skaldjursrisotto, lax och lamm för att sedan avsluta med bland annat chokladpaj till efterrätt.

Personal Chocolat Royal Athens
Fantastisk personal, Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Chocolat Royal är ett schysst alternativ för en bättre middag när du är i Aten. Det kostar lite mer men samtidigt inte allt för mycket. Jag tycker att du får en bra måltid för det du betalar för och eftersom jag ofta håller relativt hårt i plånboken när jag reser är det emellanåt gottfinnande att lägga en slant på en god middag med en fantastisk utsikt till. Ett gottfinnande för både smaklökar och övriga sinnen.

Restaurangens hemsida: Chocolat Royal (länk)

Hitta hit:

Detta inlägg är ett samarbete med Visitgreece men tankar, synpunkter och foton är mina egna om inte annat angivits.

Grekiska julkakor- recept på Kourabiedes

Okej, det här kanske inte är de vackraste julkakor jag har bakat men de smakar i alla fall riktigt gott.

Kourbiedes är en av de vanligaste kakorna man bakar i Grekland runt jul tillsammns med Melomakarona. Kourbiedes är en enkel smörkaka smaksatt med Metxa och skulle Metaxa inte finnas i skåpet där hemma går det även bra med konjak. Spraya kakorna lite lätt med vatten innan du rullar dem i florsocker så fastnar det lättare.

Fullständigt recept hittar du här: Kourabiedes (länk)

Kourabiedes
Kourabiedes. (Foto: Markus Olsson)

Grekiska pajer, bröd och kakor- en varm och innerlig festival


Grekisk pajfestival

Grekiska matpajer, grekiska efterrättspajer, grekiskt bröd och kakor, kryddor ifrån Grekland och andra grekiska maträtter. Grekisk musik, grekisk dans och en enorm grekisk gästfrihet. Det är Grekiska folkdansföreningen i Sveriges årliga festival på Idungatan.

Jag är fortfarande fylld med energi dagen efter tillställningen som strålade i den mörkaste och regnigaste decemberkvällen. Känslan är nästan overklig och jag funderar på om jag endast såg en film eller om jag verkligen var med på denna varma grekiska fest.

Alla i föreningen
Från vänster den grekiska ambasadören Dimitrios Touloupas, kocken Antonios Kalikatzaros
föreningens ordförande Ellis Christaki, jag och ordförande för det grekiska kulturhuset
Apostolis Papakostas.
(Foto: Nicky Psychari)

Röd om kinderna klev jag in genom dörren till ett myller av glada tillrop, skratt och hjärtliga diskussioner ackompanjerad av klingande musik. I mitten av salen stod fullsatta långbord och längs med väggarna stod grekiska matlagare med serveringsfat fyllda av hemmagjorda pajer, egenbakat bröd och andra delikatesser från Grekland. Jag vinkade till det enda bekanta ansiktet jag såg på andra sidan av det stora rummet och därefter är allt som en enda stor, fet grekisk film. Musiken stängdes av, jag drogs fram på scen, micken slogs på och en presentation på grekiska tog fart. Det enda jag förstod var Markus och blogger. Folk visslade och applåderade och genast flyttades jag runt till den ena personen efter den andra för att bli presenterad. Hela rummet snurrade och jag försökte koncentrera mig på namnen och personerna.

Jag och kock
Antonios Kalikatzaros och jag. (Foto: Nicky Psychari)

Festivalen, 4th Festival of Greek traditional pie, bread and cake, innehåller ett tävlingsmoment där alla gäster röstar fram det godaste brödet, den godaste pajen och den godaste efterrätten. Jag fick en vit papperstallrik i min hand och längs med väggarna fylldes min tallrik med den ena maträtten efter den andra. Ett tjugotal röster bedyrade att just deras anrättning var den godaste. Jag bokstavligen matades med småbitar som sparats just till mig och historier berättades om de anrika recepten som följt med i generationer. Jag kunde inte låta bli att tänka på Mitt stora feta grekiska bröllop och festen när föräldrarna till brudparet för första gången träffades. Hela salen vibrerade av musik, röster, dofter och varma leenden och mjuka beröringar. Och mat. Mat, mat och mat. Mat från olika delar av Grekland som Thrakien, Makedonien, Epirus, Skopelos, Peloponnesos, Kreta och Kefalonia.

Kryddor
Kryddor från Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Dans
Grekisk folkdans. (Foto: Markus Olsson)

Just som jag slog mig ner för att börja smaka på de olika pajerna började det dansas grekiska folkdanser och röster runt omkring mig förklarade historien och ursprunget kring just den aktuella dansen. Gladlynta anslöt sig fler och fler i den långa orm som bildades runt långborden. Mitt i allt satt jag storögd och njöt av både smaker och synintryck medan mina bordsgrannar klappade händerna i takt med musiken. Nya ansikten presenterades och roller i föreningen förklarades.

Vinst
Vinnare. (Foto: Markus Olsson)

Mätt och nöjd började kvällen lida mot sitt slut och det alla hade väntat på organiserades snabbt upp framme vid scenen; prisutdelningen. Oavsett vilken placering och vilken typ av anrättning som ropades upp, så applåderade och hurrade publiken högt och lika högt som det applåderades och hurrades, lika glad blev vinnaren oavsett placering. Det var oerhört svårt att välja bland de olika rätterna, allt var lika gott, och det kanske var därför alla hurrade lika högt oavsett placering.

Vinnare
Vinnare för bästa dessert Christos Savlakis. (Foto: Markus Olsson)

Med ett stort leende på läpparna i en drömlik eufori vandrade jag längs med Norrtullsgatan mot Odenplan. Sällan har jag känt mig så levande och så välkommen. Det finns ett grekiskt ord som sammanfattar hela denna kväll, Filoxenia. Filoxenia står för att visa generositet och gästvänlighet till den som befinner sig hemifrån. Vi är nog många som har fått uppleva gästvänligheten i Grekland men det går lika bra att få erfara den bland greker på hemmaplan. Det är ett rent och uppriktigt välkomnande, ett intresse och omhändertagande för den som kommer utifrån. Jag är så otroligt glad att jag fick vara en del av detta denna kväll.

Jag spelar inte i samma division som grekerna när det gäller att tillaga grekiska pajer men jag har gott resultat lyckats med Spanakopita (spenat- och fetaostpaj). Här är mitt recept:

Spanakopita

Spenat och fetaostpaj 2018

Ingredienser (4 port)

600 gr fryst spenat
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
2 ägg
1,5 dl grädde
200 gr fetaost
50-60 gr pinjenötter
0,5 citron (zest)
salt, peppar
1- 1,5 rulle smördeg
olivolja

Tillagning

Tina spenaten.
Börja med att rosta pinjenötterna i en het stekpanna. Rör om hela tiden så att inte nötterna bränns vid. Häll upp nötterna i en skål. Skiva löken tunt och stek den tillsammans med spenaten och en pressad vitlöksklyfta i olivolja tills vattnet från spenaten har dunstat. Låt spenatblandningen svalna. Värm ugnen till 225 grader. Smörj en pajform med olivolja och tryck ut smördegen i botten och längs kanterna. Spar tillräckligt mycket smördeg så att det räcker till ett pajlock. Förgrädda pajskalet i tio minuter i mitten av ugnen.

Vispa ägg med grädde, smula ner fetaosten och riv ner citronzesten i äggsmeten. Blanda ihop äggsmeten med spenatblandningen och smaksätt med salt och peppar. Tänk på att fetaosten är salt i sig. Fyll det förgräddade pajskalet med ägg- och spenatblandningen. Lägg över smördegslocket och gör några snitt med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills pajen har fåt en gyllenbrun färg.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb