Blogg

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Långloppet Dolihos mellan Delphi och Olympia i april 2018

Funderar du redan på nyårslöftena? Kanske kan det här vara något om du redan har lite spring i benen.

En gång i tiden avverkade jag en mil i löparspåret vilket är sjukt långt ifrån långlopp som spänner över 25 mil. Jag använder dock min fantasi till att ändå göra det och vad vore inte den ultimata platsen för att göra detta om inte på gamla antika platser som Delphi och Olympia i Grekland?

Delphi
Delphi. (Foto: Pixabay)

Mellan 27-29 april 2018 går loppet på 255 kilometer i varierande landskap på asfalt men framför allt på grusvägar och gamla vandringsleder. En av världens längsta hängbroar, Rio Antirrobron, är också något som du kommer att låta skosulorna slitas på i 2,8 kilometer.

Loppets totala stigning ligger på 5 400 meter och du startar i dagsljus och löper genom natten för att gå i mål i Olympia, platsen för de antika olympiska spelen. Totalt 28 pausstationer finns längs vägen där du kan fylla på energidepåerna men pausa inte för länge för du måste klara loppet på 48 timmar.

Olympia Greece 17187206895
Olympia. (Foto: Wikimedia)

Är du sugen på detta så tar du dig till Aten där arrangörerna tar dig till starten i Delphi för att fyra dagar senare ta dig tillbaka till Aten.

Namnet på loppet, Dolihos, kommer ursprungligen från de antika spelen där Dolihos var det längsta loppet på 4,6 kilometer.

Nyfiken på att utmana dig i en helt otrolig miljö? Läs mer på www.doliho.gr (länk) där du hittar alla detaljer och hur du anmäler dig till loppet. Sista dag för anmälan är 25:e mars.

Min topp-fem-lista över årets Greklandsupplevelser

Året börjar lida mot sitt slut och därmed också Greklandsåret 2017. Det blev två stycken underbara resor till Grekland i år och jag hoppas att det kan bli ännu fler under 2018. Jag kan ju liksom aldrig få nog av detta land och dess natur, kultur, gastronomi och folk. Jag vill känna, smaka och prata Grekland så ofta det bara går och jag gör mina tappra försök med min webbsida, min matlagning och min närvaro på sociala medier, allt medan jag fantiserar om och planerar min nästa resa söderut.

Min första resa 2017 avgick 23:e maj med sedvanlig start i Aten för att sedan med inrikesflyg ta mig till en försynt ö som jag under några år varit riktigt nyfiken på: Skyros. Trots att vädergudarna inte riktigt var på min sida fick jag några fina dagar på ön i Sporaderna och åkte därifrån med en känsla av en ö som möter oss turister med viss blyghet, en ö som inte riktigt har förstått sin fulla potential. Efter en mellanlandning i den kokande kitteln Aten fortsatte jag med färja ner till en gammal kär vän, Naxos. Här hade jag bestämt mig för att upptäcka några av de platser som jag ännu inte har tagit mig tid att besöka som till exempel Kykladernas högsta berg Zas (Zeus).

Efter Naxos fortsatte jag till Schinoussa, en av öarna i Småkykladerna, eftersom jag har en lätt dragning till det småskalig och ensliga. Utanför säsong är just det väldigt märkbart på en ö som Schinoussa och det fanns tillfällen när min ensamma steg ekade mellan husväggarna i den lilla byn. Efter Schinoussa fortsatte jag till Donoussa som lockade med samma förutsättningar men istället fick jag uppleva en helt annan känsla trots sin litenhet.

Efter Donoussa blev det ett par dagar i min favoritstad Aten igen och ett möte med Antonella och Jonas som driver webbsidan untraveled.se för alla oss som är nyfikna på vad både Aten och resten av fastlandet har att erbjuda. I oktober igen visade kompassen riktning mot samma stad och ett nytt med untraveled.se Jag hade tidigare aldrig rest ner i oktober och jag möttes både av 25 grader och strålande sol och jag hade några fantastiska dagar med möjlighet att röra mig i de områden som jag ännu inte har upptäckt ordentligt.

Om jag summerar året och gör det nästan omöjliga att försöka lista årets fem toppupplevelser så blir det med mycket möda (allt är i princip toppupplevelser) på följande sätt:

1. Donoussa- helheten

Mat vid Corona Borealis Bar Donoussa
Mat vid Corona Borealis Bar, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Donoussa är en liten ö med ett stort välkomnande som har hittat en skön nivå på turism och vardagsliv. En fantastisk ö med otroligt fina stränder och bra vandring.

2. Naxos-Zas

Vilar på toppen av berget Zas Naxos
Vilar på toppen av Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Visst är det något speciellt att bestiga ett berg med epitetet "det högsta"? Zas är Kykladerna högsta berg men med en vandring som de flesta klarar av med en belöning av en underbar utsikt.

3. Aten-weekend i oktober

Anafiotika Aten
Anafiotika, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Att besöka metropolen Aten på hösten ger en riktigt energikick med skön temperatur och färre turister.

4. Skyros- Chora

Gata i Skyros stad Grekland
Chora, Skyros. (Foto: Markus Olsson)

Chora på Skyros ligger högt ovanför kusten och har just de där snirkliga gränderna som får dig att vilja gå runt nästa hörn bara för att se vad som gömmer sig där.

5. Schinoussa- vyerna

Vägen mot Mesaria och Psili Ammos
Vy på Schinoussa, Skyros. (Foto: Markus Olsson)

Lilla Schinoussa bjuder på vågiga landskap med vyer som får dig att stanna upp och bara njuta av skådespelet.

Nyhet gällande Greklands historia och kultur 19 januari!

Det är ju knappast någon hemlighet att var du i Aten än dig vänder så finns det alltid en fornlämning av betydelse. En fornlämning som skapar tankar och som sätter ingång fantasin kring hur det en gång faktiskt kan ha varit.

Det kan inte vara lätta att bygga något i Aten för i princip överallt där skopan sätts ner hittar man nya antika lämningar. Det är dock inte ofta som man hittar rester av människor som går att rekonstruera. Tidigare har man rekonstruerat en 11-årig flicka, kallad Myrtis, från 430 f. Kr. men nu har de hittat en 18-årig ung kvinna med 7000 år på nacken, Dawn.

Myrtis reconstruction
Rekonstruktionen av Myrtis. (Foto: wikimedia.org)

Den 19 januari presenteras Dawn på seminariet "Dawn at Civilization Dawn" på Akropolis muséets amfiteater. Dawn är en 18-år ung kvinna som levde i Grekland för 7000 år sedan och som upptäcktes av arkeologer i Theopetragrottan. Efter en del svårigheter har Dawn fått sitt ansikte rekonstruerat och kommer officiellt presenteras på seminariet.

Enligt professor Manolis Papagrigorakis från Atens universitet är Dawn en kvinna från den mesolitiska eran (7000 f.Kr.) som bodde i Theopetragrottan och hennes ansiktsrekonstruktion (hennes kläder och hår i synnerhet) har varit full av problem med tanke på avsaknaden av väsentliga bevis. Trots problemen förväntas hennes upptäckt och rekonstruktion öka den nuvarande förståelsen av Greklands historia och kultur.
Den tidigare (och första) rekonstruktionen av den 11-åriga flickan Myrtis som en gång bodde i antikens Aten blir nu petat av tronen utan Dawn. Myrtis hittades 1994 medan man byggde tunnelbanestationen Kerameikos och konstaterades ha dött utav tyfus år 430 f. Kr. Är du nyfiken att veta mer om Myrtis så finns hon att beskåda på National Archaelogical Museum of Athens.

Nu väntar vi med spänning till den 19 januari för att få se hur Dawn kan ha sett ut.

Källa: greekreporter.com

Öluffa i Grekland med barn

Hur är det egentligen att öluffa med små barn? Anneli och Daniel har skickat in sin reseberättelse från resor i Grekland med deras två barn Algot och Edda. Tack Anneli och Daniel för att ni har delat med er av era erfarenheter!

Vi är en småbarnsfamilj bestående av mamma Anneli och pappa Daniel, samt barnen Algot, sex år, och Edda, två år. För inte alltför många veckor sedan kom vi hem från en härlig ljummen oktoberresa till Chrissi Akti strax utanför Chania på Kreta. Det blev ingen öluff den här gången utan snarare motsatsen: ett resorthotell med all inclusive, med buffé, Zorba-dans, läskmaskiner och hela köret, till barnens stora förtjusning. Oavsett vad man tycker om AI-konceptet så var det en helt ny, och väldigt lyckad, upplevelse att åka så sent på medelhavssäsongen. Havet är ljummet och härligt vid den här tiden på året och vi hade tur med vädret. Sol och 22-23 grader alla dagar. Det var dessutom en angenäm upplevelse att få utforska Chania stad utan svettigt turistmyller á la högsäsong.

Strand
Sen eftermiddag på stranden Chrissi Akti, Chania den 19:e oktober 2017.
Vindstilla och 24 grader i vattnet. Med vetskap om att nu följer ett halvår
utan sol och strand så ville ingen av oss riktigt gå hem till hotellet.
(Foto: Anneli Nordvall)

Vi är annars "allätare" när det gäller resor och gillar både det lyxiga och det enkla. Som tur är kan man få både och i Grekland, så det är ett resmål som passar de flesta. Vanligtvis är det dock den lite mer nerskalade varianten av resa som gäller för oss – öluffen. Det är svårt att svara på exakt varför, men känslan är att man får "mer" av Grekland när man reser runt. Mer blått hav, mer naturupplevelser, och mer variation vad gäller stränder, byar och tavernor. Dessutom kan man välja bort de värsta turistghettona. Det gillar vi!

Eftersom vi bor i jönköpingstrakten så reser vi nästan alltid från Göteborg (eller möjligen Skavsta) och tyvärr är utbudet på resor till Grekland ganska skralt från Landvetter. En möjlighet är att ta Apollos "lördagsflyg" till Santorini. Det går vid åttasnåret på morgonen och vänder tillbaka från Santorini mot Göteborg runt två-tiden på eftermiddagen. Apollo har haft den rutten så länge jag kan minnas och vill man till Kykladerna (vilket vi i stort sett alltid vill) så är det perfekt. Perfekt för en tvåveckorsluff! Annars får man flyga reguljärt till Aten och sedan vidare därifrån. I hamn-väg har vi testat både Piraeus och Rafina. Rafina är nog trevligast eftersom där finns en hyfsat fin strand och ett trevligt litet torg med ett gäng tavernor. Det känns som en normal grekisk småstad och det går många färjor därifrån.

Barn tittar på tidningar
Spanar in grekiska serietidningar på Antiparos – vem gillar inte Miky Maoys!
(Foto: Anneli Nordvall)

Vilka öar ska man då välja som småbarnsfamilj? Vårt bästa tips för resor med småbarn är – inte helt otippat- Naxos! Stränderna är helt enkelt oslagbara! Favoritstranden är Plaka, men vi gillar också Ag Prokopios, Ag Anna och Ag Georgios. Ett besök på den mexikanska restaurangen Picasso vid Plaka kan vi lova uppskattas av alla svenska tacoälskande barn. Barn-ö nummer två är den lilla ön Antiparos. Antiparos har en väldigt mysig huvudgata utan biltrafik och man kan leka på öns skolgård när de grekiska barnen har sommarlov. Det finns många mysiga små barer, bland annat runt torget, där det funkar fint att ha barnen med. Storebror Paros är också en bra barn-ö.

Barn äter glass
En svalkande glass i den ganska stökiga hamnen i Parikia, Paros. (Foto: Anneli Nordvall)

Platser som vi inte rekommenderar: att vistas i Aten med småbarn – det är för mycket trafik för att man ska känna sig trygg. Vi rekommenderar heller inte att man försöker sig på alltför avsides öar eller åker kors och tvärs genom arkipelagen. Det ska ju ändå kännas som semester och inte bara en massa fläng. Santorini är en härlig ö men stränderna funkar inte med småbarn eftersom det är både vågigt och otroligt hett i lava-sanden, så den funkar bäst som transit-ö.

Mat för barn: Vi har kräsna små telningar men upplever ändå att Grekland är ett av de enklaste länderna att hitta lämplig mat för barn. Gyros (utan rödlök), fiskspett, grillad kyckling och souvlaki går hem hos våra ungar. De brukar få ris eller grekiska hemgjorda pommes till maten. Lite gurka och tomat att knapra på så är väl nästan hela kostcirkeln fylld. Grekerna är även bra på diverse möra köttgrytor som brukar gå hem hos barn. Pizza och pastarätter hittar man "överallt" och yoghurt och nybakat bröd till frukost är standard i Grekland. Små saftiga gröna druvor och vattenmelon varvat med glass blir mellanmål.


Grekiskt hus
Mysig balkong vid Ag Georgios på Naxos. (Foto: Anneli Nordvall)

Planerna för sommaren 2018 är just nu väldigt spretiga. Naxos är självskrivet, men vi har även funderingar på Koufonissi, byn Kini på Syros, Batsi på Andros, Amorgos mm. Jag bor gärna på orter där stranden ligger västerut så att man får uppleva vackra solnedgångar om kvällarna. Någon gång i vinter måste vi bestämma oss och "sy ihop" resan, vilket är ett rent nöje enligt mig. Förr om åren var det lite mer spontant resande som gällde men nuförtiden gör vi som många andra och bokar både boende och vissa färjor i förväg via nätet. Visst är det lite tråkigare men när man reser med småbarn blir man lite som en pensionär – man uppskattar lugn och ro, trygghet och förutsägbarhet.

Läs mer om Annelis och Daniels bästa barnresehacks på sidan för  Reseberättelser (länk)!

 

Det lackar mot min stora, feta grekiska jul

...eller nja snarare mot min lilla, magra grekiska jul. Några få grekiska smaker gömda i diverse bakverk och enstaka jullåtar på grekiska som skrålar i högtalaren. Men det gör ingenting för det lilla kan också vara det stora, det magra kan vara det feta liksom. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland och om både resor från dåtiden och om vad som väntar. Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna en chokladboll med smak av Metaxa eller en havrevbar med grekisk yoghurt eller en bit mjuk pepparkaka med färskostfrosting av grekisk yoghurt. Därtill klassisk julmusik men på det ljuva språket grekiska skapar ett ljus i den mörkaste årstiden och bringar en längtan mot nya möten, sommar och värme.

Chokladbollar med Metaxa

Chokladbollar med Metaxa
Chokladbollar med Metaxa. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (25 st)

100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)

Tillagning

Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.

Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt

Havrebar med tranbär och grekisk yoghurt
Havrebars/havrerutor med tranbär och grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

0,5 dl grekisk yoghurt
50 gr torkade tranbär
200 gr havregryn
4 tsk flytande honung
1 äggvita
1 nypa salt

Rippel

5 msk florsocker
1 msk grekisk yoghurt

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Kläd en ugnsfastform, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en skål och tryck sedan ut smeten i formen. Pressa den ganska hårt med till exempel baksidan av en slev. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter och låt det svalna därefter i cirka 10 minuter. Ta därefter ut havrekakan ur formen och låt den svalan helt innan du skär upp önskad storlek på barsen/rutorna.
Blanda i ordning rippelsmeten av grekisk yoghurt och florsocker och ringa över de skurna bitarna.

Mjuk pepparkaka med färskostfrosting på grekisk yoghurt

Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt
Mjuk pepparkaka med färskostfrosting. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

150 gr smör
3 ägg
3 dl rårörsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlika (malen)
2 msk kanel
1 msk ingefära
2 dl grekisk yoghurt

Frosting

300 gr färskost (här hittar du receptet för att göra egen färskost på grekisk yoghurt, men den ska givetvis vara utan kryddor i detta fall. OBS! Måste påbörjas dagen innan.)
0,5 dl florsocker
0,5 dl frysta vinbär/lingon/tranbär
2 msk strösocker

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröda en springform. Vispa ägg och socker poröst och smält smöret under tiden. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner det smälta smöret och den grekiska yoghurten i äggsmeten. Vänd ner de torra ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna.

Vispa färskost och florsocker och bred frostingen över kakan. Blanda de frysta bären med lite strösocker och garnera kakan vid servering.

Givetvis kräver julbaket också sin julmusik och jag har gjort en liten låtlista på Spotify med jullåtar på grekiska som du hittar här:

Två av världens 50 bästa stränder finns i Grekland!

FlightNetwork har kategoriserat världens 50 bästa stränder och nu när listan presenteras representeras Grekland av två fantastiska ständer: Navagio Beach (mer känd som Shipwreck Beach) på Zakynthos på plats fem och Elafonissi Beach på Kreta på plats 30.

För att kunna skapa en lista över världens 50 bästa stränder har FlightNetwork rådgjort med 600 journalister, redaktörer, bloggare och resebyråer världen över för att ta del av deras åsikter och expertis.
Fem olika kriterierna har använts vid bedömningen:

  • ren, orörd skönhet
  • avlägsenhet
  • sand och vattenkvalitet
  • antal årliga soldagar
  • genomsnittlig årstemperatur

Var och en av de 50 stränderna som ingår i denna lista genomgick en röstningsprocess och rankades utifrån ovanstående kriterier och antalet givna röster.

Här är hela listan över världens 50 bästa stränder:

1. Grace Bay, Turks- och Caicosöarna
2. Whitehaven Beach, Australien
3. Anse Lazio, Seychellerna
4. Pink Sands Beach, Bahamas

Shipwreck Zakynthos Vy 5
Shipwreck Beach, Zakynthos.

5. Navagio Beach, Grekland

  • ren, orörd skönhet: 10/10
  • avlägsenhet: 8/10
  • sand och vattenkvalitet: 8/10
  • antal årliga soldagar: 275
  • genomsnittlig årstemperatur: 19 grader celcius

6. Baia Dos Porcos, Brasilien
7. Playa Paraiso, Mexico
8. Hyams Beach, Australien
9. Hidden Beach, Mexico
10. Trunk Bay, US Virgin Islands
11. Maya Bay, Thailand
12. Pig Beach, Bahamas
13. Blue Lagoon, Fiji
14. El Nido, Philippinerna
15. Muri Beach, Cook Islands
16. Saltwhistle Bay, St. Vincent & Grenadines
17. Half Moon Bay, Antigua
18. Lucky Bay, Australien
19. Flamenco Beach, Puerto Rico
20. Reynisfjara Beach, Island
21. Île aux Cerfs, Mauritius
22. Fulhadhoo Beach, Maldiverna
23. Vaeroy, Norge
24. Cayo Coco, Kuba
25. Seven Mile Beach, Cayman Islands
26. Anse Source d'Argent, Seychellerna
27. Horseshoe Bay, Bermuda
28. Honokalani Beach, USA
29. Turquoise Bay, Australien

Lonley Elafonissi - panoramio - wprag4s0
Elafonissi beach, Kreta.

30. Elafonissi Beach, Grekland

  • ren, orörd skönhet: 9/10
  • avlägsenhet: 7/10
  • sand och vattenkvalitet: 9/10
  • antal årliga soldagar: 116
  • genomsnittlig årstemperatur: 19 grader celcius

31. Champagne Beach, Vanuata
32. Tunnels Beach, USA
33. Kaputas Beach, Turkiet
34. Dhigurah Island, Maldiverna
35. Île aux Nattes, Madagascar
36. Cala Goloroitze, Italien
37. Los Roques, Venezuela
38. Long Beach, Kanada
39. Grand Anse, Grenada
40. Boulders Beach, Sydafrika
41. Lanikai Beach, USA
42. Cala Mitjana, Spanien
43. Shoal Bay, Anguilla
44. One Foot Island, Cook Islands
45. Ao Nang, Thailand
46. Radhanagar Beach, Indien
47. Eagle Beach, Aruba
48. Agiba Beach, Egypten
49. Diani Beach, Kenya
50. Cannon Beach, USA

Källa: www.flightnetwork.com

Aten: National Museum of Contemporary Art

Om jag ska vara helt ärlig så är jag egentligen ingen museimänniska. Jag kan känna en omedelbar nyfikenhet men blir väldigt snabbt mätt på intrycken som packats in mellan fyra väggar. Trots det gör jag emellanåt några museibesök och Aten är verkligen en stad med museer av rang så det händer att jag äter intryck på någon av stadens alla samlingar.

Ett besök på Akropolismuseet är förstås obligatoriskt när du är i Aten. Att skolka från det ofrånkomliga momentet är nästan belagt med kvarsittning. Museet innehåller mängder av pinaler från en tid som nästan är svår att ta in, att den faktiskt har utspelats just där, på en klippa en bit in på fastlandet. Utöver Akropolismuseet finns en rad museum som visar upp Greklands och Atens magnifika historia och en bra överblick av utbudet hittar du på www.athens-museums.com.

National Museum of Contemporary Art Fasad Aten
National Museum of Contemporary Art, Aten. (Foto: Markus Olsson)

När jag besökte Aten i oktober hade jag ställt in siktet på National Museum of Contemporary Art som jag tidigare slentrianmässigt passerat på mina stadsvandringar. Nu var det dags att låta AC:n svalka mig samtidigt som jag matade min kulturmage med modern grekisk konst. Trodde jag ja. Jag insåg snabbt att min bristande erfarenhet av museibesök inte riktigt gav mig den kulturmåltid jag hade förväntat mig. Det första jag borde ha gjort var att läsa på, inta förrätt, vilken typ av utställning som just nu serverades innanför det tjocka betongväggarna. Hade min aptit retats av detta och lockat mig till huvudrätten, själva utställning, hade jag inte gått därifrån hungrig som jag gjorde nu. I museets källarvåning visades modern kinesisk konst, nästan så långt man kan komma från modern grekisk konst. Något jag naturligtvis skulle ha läst på om innan.

National Museum of Contemporary Art  Figur Aten
National Museum of Contemporary Art, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Inte fick jag heller ta del av efterrätten, museets shop, för en sådan fanns helt enkelt inte. Summa summarum så ska jag vid nästa besök till ett konstmuseum läsa menyn för att se vilka rätter som serveras en småsugen kulturmage.

Museet för modern konst Aten
National Museum of Contemporary Art, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Men, som så många museibyggnader är även National Museum of Contemporary Art en sevärdhet i sig. Betong, raka linjer och planerat ljusinsläpp som vittnar om en känsla och en vision från en hungrig arkitekt. Att bara sitta ner och beskåda konstruktion, lösningar och finish är en upplevelse som för mig är tillräcklig när utställningen inte levererar utifrån en fattig research.

Är du en konstintresserad turist ska du naturligtvis besöka National Museum of Contemporary Art och om du som jag är lite kräsmagad och väljer dina utställningar så kan du på museets hemsida (länk) givetvis se aktuell visning.

Hitta hit:

mittgrekland.se i tur & returs´s resepodd

För ett tag sedan fick jag sitta ner med Sara Arnald från Tur & Retur och prata en massa Grekland. Ett samtal som också blev hennes senaste poddavsnitt: Tur & Retur: Gammal kärlek rostar aldrig - grekland är hett igen! (länk). Vi pratar om allt ifrån hur min kärlek till Grekland uppstod, krisens Grekland till härliga resminnen. Jag skulle vilja förtydliga att samtalet om krisen syftar på hur jag som turist har upplevt Grekland under denna period inte hur grekerna själva har haft det.

Greppa hörlurarna och lyssna på våra tankar, erfarenheter och drömmar om Grekland!

Besök även Tur & Returs hemsida (länk) och läs om och lyssna på alla spännade resmål som Sara har bloggat och poddat om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Diomidous botaniska trädgård i Aten

Aten är ett myller av hus, trafik och människor. Var du än dig vänder finns en bil, en moped, en husfasad och en massa människor. Det låter, det oftar och det känns men det är precis just det om är en av de anledningarna till att jag älskar denna stad. Så mycket puls, så mycket liv. Men trots att det är just det som gör Aten så levande så finns det även skarpa kontraster i fyra-miljoners-staden där fågelkvitter ersätter motorljud, där små organiska trähus ersätter betongfasader och där växterna konkurrerar ut människorna. Jag pratar om Diomidous botaniska trädgård i Atens ytterområde Haidari.

Diomidous botaniska trädgård Aten 1
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Diomidous botaniska trädgård är faktiskt en av sydöstra Europas största botaniska trädgårdar med sina 460 hektar och runt 2 500 olika växtarter i tyglade parkområden och i vilda träddominerade domäner. Det finns anlagda dammar för vattenälskande växter, stenpartier för de som tillber det karga och spaljéer för de som strävar uppåt. Inrättade planteringar för de som stolt visar upp sig och partier för de ouppfostrade.

Diomidous botaniska trädgård Aten 2
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Diomidous botaniska trädgård anlades så sent som på 1950-talet och öppnade först för allmänheten 1975. Parken är organiserad utifrån geografi och olika teman, alltifrån grekisk mytologi, det gamla testamentet till ekonomi som symboliseras av den moderna handeln av grönsaker, frukt och kryddor. Om du kan grekiska kan du dessutom läsa dig till det ordnade arrangemanget på de skyltar som bryter växtkraftens utbredande.

Diomidous botaniska trädgård Aten 4
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Det finns flera ingångar till parken men jag rekommenderar huvudentrén där du direkt till höger har ett kafé och det område som heter Dendronas trädgård. Dendronas trädgård är indelad i sex sektioner med träd från hela världen: olivträd, akacior, cedrar, kokosnöt och eukalyptus bara för att nämna några. Det är lätt att förtrollas av växtligheten och av de abrupta uppenbarelserna av träd som på något sätt inte riktigt ska växa där. Helt klart fascinerade.

Diomidous botaniska trädgård Aten 6
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Att ta sig till Diomidous botaniska trädgård är ett mindre projekt i sig men väl värt mödan. Antingen gör du som jag och tar den blå tunnelbanelinjen i riktning mot Aghia Marina som också är linjens slutstation. Därifrån tar det cirka 30 minuter att promenera till parken. Gör du inte som jag, så hoppar du på en buss vid tunnelbanestationen och låter busschauffören tala om när du ska hoppa av.

Diomidous botaniska trädgård Aten 3
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Hitta hit:

Vad tycker du om grekiska viner?

Vissa rynkar på näsan, andra ler medan några ställer sig frågande. Jag tillhör de som ler, de som vet att Grekland har en spännande vintillverkning och där nya vingårdar och nya generationer av vintillverkare växer fram. Det är orättvis att bedöma grekiska viner efter en billig Retsina på charterresan eller som enda möjlighet till inköp på Systembolagets hyllor. Det finns SÅ mycket mer och nu har förenade krafter landat i en gemensam agenda att lyfta viner från fastlandet.

Fruit-Agriculture-Wine-Planting-Grape-Purple-1133201
(Foto: Max Pixel)

Attica-Wine and Food Experience är en samling vinmakare, aktörer inom turismbranschen och gastronomiska proffs som har gått samman för att marknadsföra viner från Attika-området (grovt uttryckt är Attika den delen av fastlandet som inhyser Aten) i Grekland. Med enade krafter ska de förbättra ryktet och presentera nya smaker när det kommer till grekiska viner från vingårdar i Attika. Traditionella framställningsmetoder i kombination med moderna recept ska bana ny väg för områdets ädla dryck. Vad denna kraftansamling kommer att leda fram tills er jag med spänning fram emot.

Grundana av Attica-Wine and Food Experience är:

Vassilios Allagiannis av "Allagiannis Winery" i Markopoulo, George Vassiliou från Vassiliou Estate i Koropi, Andreas Gikas från "Gikas Winery" i Spata, Sotirios Ginis från "Aoton Domaine" i Peania, Vassilios Kaniaris från "Chateau Kaniaris" på Megara, Stavros Koulocheris från "Evinos Domaine" i Spata, Konstantinos Lazaridis från "Oenotria Land" i Kapandriti, Maria Maltezou från "Strofilia" i Anavyssos, Vassilios Nikolou från Nikolou Winery, i Koropi, Vassilios Panagiotou från Markopoulo, Serpieris från "Chateau Serpieris" i Aten och Assimina Fragou från "Fragou Domaine" baserat i Spata.

Deltagare från andra branscher är Maria Alfragi från "Signature Travel", Dimitris Alexiou från "Gastronomads", Elena Agyridi från "Hellenic Traveling", Fotini Gavalou från "View Studio", Ignatios Kontos från restaurang "Kazba", Katerina Nikolou från "Intelligent Collaborations", Timos Petridis från "Timos Petridis´ Gastronomy and Culture Team ", Christos Fotiadis från "Lazaridis Domaine", Yiannis Tsakalos från "Electra Hotels & Resorts" och George Pittas från "Greek Gastronomy Guide".

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb