Untraveled

Jag har mycket kvar att upptäcka av det grekiska fastlandet men några som kan fastlandet och som till och med bor där är Antonella och Jonas som driver sajten untraveled.se. Med Untraveled vill de uppmärksamma Atens och Greklands potential som besöksmål och kasta ett sken över de mer okända platserna. De vill göra er medvetna om att det finns mycket mer att se och göra än vad den typiska guideboken säger. Deras mål är att få er intresserad av att upptäcka andra sidor av kända- och mindre kända- resmål och komma undan klichéer och turistfällor. Kolla in untraveled.se för spännande information om Greklands mer okända resmål. 

Jag hade förmånen att träffa Jonas och Antonella sommaren 2017 då de passade på att visa mig en annan sida av Aten än den jag är van vid. Jag utnyttjade även tillfället att ställa några frågor till dem för att få höra mer om deras grekiska pärlor.

Berätta om Untraveled.se och varför ni valde att starta er sajt?

Untraveled vill uppmärksamma Aten ur ett annat perspektiv än det typiska som står i guideböcker och turistguider. Aten har ett enormt stort utbud att erbjuda så länge man vet vart man ska ta sig och hur man tar sig dit. Och det är precis det som vi vill belysa. Självklart är Akropolis och Plaka (Atens äldsta område som ligger precis vid foten av Akropolis) ett måste när man besöker staden. Men har man redan sett det eller har några extra dagar i Aten så tycker vi att man borde utforska andra delar och det är de delarna av staden vi uppmärksammar.

Tanken att starta untraveled.se började gro i vintras. Vi bor i de norra delarna av Aten vilket gör att det faller sig naturligt för oss att spendera mycket av våran tid här. Och om man tar sig utanför centrala Aten märker man en ganska stor skillnad, framförallt får man känna på det riktiga Aten och det vardagliga livet för en Atenare. Det finns många trevliga områden som har väldigt mycket att erbjuda: bra uteliv, bra mat och bra shopping. Dessutom till ett betydligt rimligare pris. Vi åkte även ofta iväg på kortare resor, både dagsturer och över helger, till platser på fastlandet som är relativt okänt för utomstående och som vi fastnade väldigt mycket för. Då turismen till Grekland främst riktar sig till öar under sommartid kände vi att Grekland har saker att erbjuda året runt.

Vilka tre, mer okända, pärlor i Aten rekommenderar ni andra att besöka?

1) Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC)- Stavros Niarchos Foundation Cultural Center är precis som namnet avslöjar ett kulturcenter. Det är här den Nationella operan och det Nationella biblioteket huserar idag och bygget stod klart för bara något år sedan. Till området finns en vacker trädgård med grekiska växter och ett stort grönområde, vilket var något Aten verkligen behövde. I kulturcentret anordnas dessutom utställningar av olika slag med jämna mellanrum. SNFCC är byggt i området Kallithea, ungefär 4,5 kilometer från centrala Aten och är byggt precis intill havet. Även om man inte är kulturellt lagd är det ändå värt att besöka SNFCC. Själva kulturcentret är otroligt pampigt och tar man sig längst upp bjuds man på en panorama-vy över stora delar av Aten. Det är dessutom avgiftsfritt att ta sig in på området vilket såklart är ett stort plus.

niarchos foundation structure 3 svart vit
Niarchos Foundation, Aten. (Foto: Untraveled.se)

2) Under sommarmånaderna (juni-oktober) finns det utomhusbio lite överallt i Aten och det är absolut en grej vi tycker att så många som möjligt borde testa på. Att få sitta utomhus en sval sommarkväll och kolla på en bra film är absolut en fin start på kvällen. I stort sätt varje område har en utomhusbio och den äldsta av de alla i Aten är "Cine Thiseion" som ligger i området Thiseio i skuggan av Akropolisklippan.

3) Något vi rekommenderar våra läsare är att ta sig bort från den centrala kärnan och utforska andra delar av staden. Vi skulle vilja slå ett slag för de norra delarna av Aten, främst områdena Nea Filadelfia och Chalandri. Till Nea Filadelfia bör man komma om man är törstig/hungrig (eller både och). Här finns det massvis med tavernor/restauranger/barer/caféer att välja mellan och på kvällen fylls området på med festsuget folk. För att komma hit tar ni den gröna tåg-linjen (cirka 30 minuter från Monastiraki i riktning mot Kifisia) och går av vid stationen "Perissos". Därifrån är det enbart en kort promenad innan ni sätter fötterna i Nea Filadelfia.

Nea Filadelfia Avli
Nea Filadelfia, Aten. (Foto: Untraveled.se)

Chalandri når ni med den blåa linjen efter en halvtimmes färd från centrala Aten. Detta är ett område som har mycket att erbjuda i shoppingväg men också om man uppskattar mysiga caféer och mindre barer. Utbudet på affärer är väldigt stort och då det inte alls är turisttätt är priserna på mat och dryck betydligt lägre än i centrala Aten och detta gäller givetvis för Nea Filadelfia också.

chalandri torg m
Torg i stadsdelen Chalandri, Aten. (Foto: Untraveled.se)

Om jag skulle vilja uppleva en riktigt fantastisk grekisk måltid när jag är i Aten, var tycker ni att jag ska bege mig då?

Absolut till Lemonokipos i området Nea Filadelfia i norra Aten. Detta är en restaurang/taverna med väldigt tilltalande inredning som präglas av de handmålade väggarna och de fina handgjorda golvplattorna av mosaik. Maten här är både otroligt god och väldigt, väldigt prisvärd. På våren och sommaren kan man sitta i deras trädgård som skuggas av ett tak av citronträd. En rätt som vi rekommenderar är definitivt "Patates Saganaki" som är ungsbakad potatis med korv, ost och andra godsaker.

Nea Filadelfeia lemonokipos 1
Taverna Lemonopikos, Aten. (Foto: Untraveled.se)

Har ni något guldkorn på fastlandet som ni vill berätta om?

Många känner till Meteora. Men lika många känner inte till denna plats i norra Grekland. Säkert har flertalet sett bilder därifrån utan att inse att detta ligger i just Grekland. Meteora består av enorma kalkstensklippor som blivit formade av vind genom tiden. Uppe på många av dessa klippor är kloster byggda, vissa på upp till 80 meters höjd och några har öppet för besökare. Att gå runt i det här området är verkligen en häftig upplevelse. Det är svårt att greppa att de har byggt kloster längst upp på topparna före den moderna tekniken och maskinernas intåg. Från Aten tar det ca 4- 5 timmar att köra med bil om man tar motorvägen. Om man istället väljer att köra genom bergen (vilket vi gjorde på hemvägen och som vi verkligen rekommenderar) tar det några timmar till men det är absolut värt det. Landskapet är otroligt fint och på vägen passerar man vackert belägna sjöar och häftiga dalar som är omgivna av höga bergstoppar.

Jag som gillar att vandra, vad har Aten med närliggande områden att erbjuda?

Aten är omgivet av flera berg vilket ger känslan av att staden är innehållet i en enorm kittel. I de norra utkanterna av Aten reser sig berget Parnitha som är ett populärt tillhåll för vandrare och här finns även en vandringsklubb som erbjuder guidade turer men det går såklart bra att ge sig iväg på egen maskin så länge man håller koll på vart man går vill säga. Det finns gott om hjort på Parnitha. Anledningen till det ska vara att vargen är tillbaka i området vilket innebär att hjorten drar sig längre och längre ner på berget. Så ha det i åtanke om ni ger er iväg på vandringstur här. I öster har vi berget Ymitos som mäter strax över 1 000 meter och ligger förvånansvärt nära de centrala och livfulla delarna av Aten, inte minst området Kaisariani som man kör igenom och helt plötsligt befinner man sig i ett skogslandskap med lutning kraftigt uppåt. Ymitos är populärt för mängder av friluftsaktiviteter som enduro, mountainbike, terränglöpning och vandring. Fördelen med Ymitos är att det är väldigt nära stadspulsen och det är lätt att ta sig hit.

immitos vy 2
Vy från Ymitos. (Foto: Untraveled.se)

Om man gillar att kolla på fotboll, vad rekommenderar ni då?

Fotbollen i Grekland är religion. Den som har hängt med i debatten de senaste åren vet att Grekland har enormt stora problem med huliganism och matcher som präglas av oroligheter vilket innebär att endast hemmalagets supportrar är tillåtna att gå på matchen. Om man vill ha en biljett till en match måste man visa upp sitt Social Security Number (AMKA) men som utlänning brukar det räcka med att visa upp passet.

aek olympiacos oaka stadium m
AEK Olympiacos Oaka Stadium, Aten. (Foto: Untraveled.se)

Men detta är bara en sida av myntet. Fansen är otroligt passionerade och läktarkulturen är fantastiskt imponerande. Inte sällan är det häftiga tifon och fansen sjunger oavbrutet i 90 minuter. Överallt i Aten och Grekland ser man fotbollsrelaterat klotter vilket visar på att fotbollen ständigt är närvarande. I Aten är det främst tre lag som gäller: Olympiakos, Panathinaikos och AEK Athen. Att få en biljett till en match mellan dessa lag är svårt då de i första hand går till hemmalagets supportrar och det är alltid fullsatt. Men har ni möjlighet att få en biljett så ta den! Detta är något man inte bör missa som fotbollsälskare.

Till sist, ni bor ju i Aten och har nära ut till öarna. Vilken ö reser ni helst till och varför?

Detta är en lyx vi har och som vi passar på att utnyttja mellan varven. Och det som är väldigt lyxigt är att från Pireus kan man ta sig till otroligt fina öar på bara 45 minuter och för en billig slant dessutom, runt åtta euro. Vi tänker i första hand på Aegina och Agistri som ligger rakt ut från hamnen i Pireus. Aegina är den största av dessa två öar och är som vilken grekisk ö som helst vilket gör att detta är Atenarnas favoritställe att åka iväg till över en dag eller två. Agistri ligger mitt emot Aegina och är betydligt mindre men ack så vacker! Här är tempot lägre än på Aegina men allt som man behöver finns här. Vackra stränder, god mat och en chans till ordentlig avkoppling. Det går bussar från hamnen till andra sidan av ön där det är lite lugnare och som är ett populärt tillhåll för campare men även för människor som uppskattar lugnet, vacker natur och härliga badmöjligheter.

aegina hamnpromenad m
Hamnpromenaden i Aegina (Egina) stad, Aegina (Egina). (Foto: Untraveled.se)

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb