Blogg

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Det lackar mot min stora, feta grekiska jul

...eller nja snarare mot min lilla, magra grekiska jul. Några få grekiska smaker gömda i diverse bakverk och enstaka jullåtar på grekiska som skrålar i högtalaren. Men det gör ingenting för det lilla kan också vara det stora, det magra kan vara det feta liksom. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland och om både resor från dåtiden och om vad som väntar. Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna en chokladboll med smak av Metaxa eller en havrevbar med grekisk yoghurt eller en bit mjuk pepparkaka med färskostfrosting av grekisk yoghurt. Därtill klassisk julmusik men på det ljuva språket grekiska skapar ett ljus i den mörkaste årstiden och bringar en längtan mot nya möten, sommar och värme.

Chokladbollar med Metaxa

Chokladbollar med Metaxa
Chokladbollar med Metaxa. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (25 st)

100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)

Tillagning

Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.

Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt

Havrebar med tranbär och grekisk yoghurt
Havrebars/havrerutor med tranbär och grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

0,5 dl grekisk yoghurt
50 gr torkade tranbär
200 gr havregryn
4 tsk flytande honung
1 äggvita
1 nypa salt

Rippel

5 msk florsocker
1 msk grekisk yoghurt

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Kläd en ugnsfastform, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en skål och tryck sedan ut smeten i formen. Pressa den ganska hårt med till exempel baksidan av en slev. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter och låt det svalna därefter i cirka 10 minuter. Ta därefter ut havrekakan ur formen och låt den svalan helt innan du skär upp önskad storlek på barsen/rutorna.
Blanda i ordning rippelsmeten av grekisk yoghurt och florsocker och ringa över de skurna bitarna.

Mjuk pepparkaka med färskostfrosting på grekisk yoghurt

Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt
Mjuk pepparkaka med färskostfrosting. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

150 gr smör
3 ägg
3 dl rårörsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlika (malen)
2 msk kanel
1 msk ingefära
2 dl grekisk yoghurt

Frosting

300 gr färskost (här hittar du receptet för att göra egen färskost på grekisk yoghurt, men den ska givetvis vara utan kryddor i detta fall. OBS! Måste påbörjas dagen innan.)
0,5 dl florsocker
0,5 dl frysta vinbär/lingon/tranbär
2 msk strösocker

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröda en springform. Vispa ägg och socker poröst och smält smöret under tiden. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner det smälta smöret och den grekiska yoghurten i äggsmeten. Vänd ner de torra ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna.

Vispa färskost och florsocker och bred frostingen över kakan. Blanda de frysta bären med lite strösocker och garnera kakan vid servering.

Givetvis kräver julbaket också sin julmusik och jag har gjort en liten låtlista på Spotify med jullåtar på grekiska som du hittar här:

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb