Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Gyrospaj med crème fraichefyllning

Idag provade jag att göra en ny variant av gyrospaj men den här gången med en crème fraichefyllning. Jag skulle nog vilja påstå att smaken inte var särskilt långt ifrån en riktig gyros pork in pita även om detta är en paj. Servera gärna pajen med gurka så har du nästan alla smaker där.

Gyrospaj med creme fraiche
Gyrospaj med crème fraichefyllning. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
En knivsudd salt
2 msk vatten

Pajinnehåll

300 gr gyros (här hittar du recept på gyros)
4 dl crème fraiche
1 ägg
150 gr fetaost
0,5 röd lök
2 tomater
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pajskalet. Möt upp mjöl och salt i en skål och tärna ner det kylskåpkalla smöret. Smula sönder smöret ihop med mjölet och tillsätt sedan 2 msk vatten. Arbeta snabbt ihop en det. Tryck ut degen i en springform och nagga. Ställ formen i frysen i cirka 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Tillaga gyros och låt den svalna lite. Skiva löken tunt och dela tomaterna i klyftor. Häll crème fraichen i en skål och vispa ner ägget. Smula ner fetaosten. Bland ner lök, pressad vitlök, gyros och smaksätt med salt och peppar. Ta fram pajskalet ur frysen och fördela smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

Kyckling i rödvin- stifado med kyckling

Kyckling och rödvin kanske inte är den första kombinationen du tänker på men det är fin konstellation. Grytan blir mustig och ger en dovare smak. Servera stifadon med klyftpotatis eller ris.Kyckling i rödvin
Kyckling i rödvin. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Ca 1000 gr kyckling, t ex kycklinglår
75 gr smör
250 gr steklök
3 msk Metaxa
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2,5 dl rödvin
Olivolja
Salt & peppar
Bladpersilja

Tillagning

Skala löken och stek den mjuk i smöret.
Bryn kycklingdelarna i olivolja tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg över kycklingdelarna i samma panna som löken. Häll över Metxan och flambera. Pressa över vitlöksklyftorna, häll på rödvinet, lägg i lagerbladen och salta och peppar. Låt det sjuda på svag värme i 45 minuter. Garnera med bladpersilja och servera med potatis, ris eller en sallad.

Egen cream cheese/ färskost med örter

Att göra egen färskost är hur enkelt som helst och det blir galet gott. Jag lovar. Den är lika god naturell som smaksatt och vad du smaksätter den med väljer du förstås själv. I det här receptet använder jag den grekiska yoghurten som är lite lösare i konsistensen och finns att köpa i enlitersförpackningar.

Cream cheese färskost
Cream cheese/färskost med vitlök och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 liter mild grekisk yoghurt (Arla)
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
En näve örter
Salt & peppar

Tillagning

Blanda yoghurten och creme fraichen i en kastrull. Värm under omröring tills blandningen når 38 grader. Låt yoghurtblandningen rinna av över natten. Du kan använda en kökshandduk, kaffefilter eller en silduk i en sil som du placerar över en skål.
När smeten har runnit av blandar du i salt & peppar efter smak samt tillsätter pressad vitlök och de örter du önskar. Den här gången använde jag en näve färsk timjan. Galet gott!

Omelett med fetaost- fetaostomelett

Ibland gör jag något extra till helgfrukosten, som till exempel en omelett med fetaost. Den här är enkel att göra och kan både stekas på spisen eller gräddas i ugnen på 180 grader.

Fetaostomelette
Fetaostomelett. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1-2 port)

2 ägg
0,5 dl mjölk
150 gr fetaost
Kryddblandning (oregano, mynta, timjan, rosmarin)
3 msk hackad spenat
Vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Vispa ägg tillsammans med mjölk och rör i den tinade spenaten. Mosa fetaosten med en gaffel och krydda med valfria kryddor. Blanda ihop ingredienserna och smaksätt med vitpeppar. Stek omeletten i olivolja tills den stelnat och du enkelt kan vika den på mitten. Servera förslagsvis med bacon och gurka.

Smördegspizza med grekiska smaker

Smördegspizza är en superenkel pizzavariant som går snabbt att tillaga. Det är en god kontrast mot vanlig pizzadeg och vad du lägger på pizzan går att variera i det oändliga. Det här är en pizza med grekiska smaker som bland annat fetaost, oliver, oregano och mynta.

Smördegspizza med grekiska smaker
Smördegspizza med grekiska smaker. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (3-4 port)

Smördeg (en rulle som finns i kyldisken)
0,5 dl pinjenötter
0,5 gul lök
Cocktailtomater
Oliver
150 gr fetaost
Kryddblandning (t.ex oregano, timjan, mynta)
Olivolja
Babyspenat

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär en skåra runt om smördegen, cirka en centimeter ifrån kanten. Nagga resten av smördegen.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skär löken tunt och stek den mjuk i lite olivolja. Sprid ut löken över smördegsplattan. Skiva önskad mängd tomater och oliver och sprid ut över smördegen. Smula över fetaosten, strö över pinjenötterna och krydda med kryddblandningen.
Grädda smördegspizzan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått fin färg. Ringla över olivolja och garnera med babyspenat innan servering. Servera gärna med en sallad till

Metaxakaka- recept på sockerkaka med Metaxa

Det här blir en mjuk, porös sockerkaka med en rund smak av Metaxa. Passar perfekt till en kopp starkt kaffe.

Metaxakaka
Metaxakaka. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 kaka i 2-litersform)

250 gr smör
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl Metaxa
Olja

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Rör rumsvarmt socker och smör vitt och poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och blanda ner växelvis med Metaxan i ägg- och smörsmeten. Pensla formen med matolja och bröa den. Häll smeten i formen och grädda i cirka 55 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka mot slutet för att se om kakan är färdig. Om det inte fastnar någon smet på stickan är den klar. Ta ut kakan och låt den stå i tio minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att låta den svalna.

Grönkålspaj med fetaost och soltorkade tomater

Nu är det inte långt kvar till julbordets överdåd och varför inte "dåda" till det med ytterligare en rätt? En vegetarisk grönkålspaj. Det här är en krämig paj med grönkål, soltorkade tomater och en massa fetost. Matig och samtidigt lättsam.

Grönkålspaj med fetaost
Grönkålspaj med fetaost och soltorkade tomater. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdegen

3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllningen

1 gul lök
200 gr grönkål
2 vitlöksklyftor
200 gr fetaost
8 soltorkade tomater
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl crème fraiche
Salt & vitpeppar
Olivolja

Pumpakärnor

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Mät upp mjölet i en skål. Tärna ner det kylskåpskalla smöret och arbeta ihop det med fingrarna tills du får en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut degen i en springorm (25 cm i diameter). Tryck ut den ganska högt upp på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ den i frysen i 15 minuter.

Medan pajdegen står i frysen tillreder du fyllningen. Hacka löken, pressa vitlöken och skölj och strimla grönkålen. Stek allt i olivolja i några minuter tills löken blivit blank och börjar bli genomskinlig. Salta. Strimla de soltorkade tomaterna. Smula sönder fetaosten.

Vispa ägg, mjölk och crème fraiche. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Ta fram pajskalet och fyll det med grönkål och lök. Lägg i de soltorkade tomaterna och fetaosten. Häll över äggblandningen och toppa med önskad mängd pumpakärnor.

Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 35- 40 minuter.

Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm

Älskar Pulled Pork. Älskar bröd. Älskar fetaost. Då får det bli en sandwich med pulled pork och fetaostkräm.

Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm
Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm.(Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

1 brödskiva
Pulled Pork*
Olivolja
0,5 tomat
0,5 rödlök
5 oliver

2,5 dl Creme Fraiche
75 gr fetaost
Vitpeppar

Tillagning

Om du vill göra egen Pulled Pork så hittar du receptet längst ner på sidan.

Börja med fetsostkrämen. Mosa 75 gr fetaost i en skål. Tillsätt en liten burk Creme Fraiche och rör om. Smaksätt med vitpeppar.

Stek brödskivan i olivolja så att det får en fin, gyllenbrun yta. Skiva tomaten och lägg ovanpå brödet. Skiva rödlöken tunt och lägg över tomatskivorna. Lägg på önskad mängd Pulled Pork. Klicka över fetaostkräm. Skiva oliverna och strö över smörgåsen.

*Recept på Pulled Pork (4 port)

Det finns en rad olika recept på Pulled Pork men efter att ha glömt att köpa chipotlepasta (används normalt) en gång så brukar jag köra efter detta recept.
Ingredienser
500 -700 gr fläskkarré utan ben (skinkstek går också bra att använda)
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1krm vitpeppar
1 krm cayennpeppar
0,5 tsk salt
1 msk soja
3 msk olivolja
Tillagning
Värm ugnen till 150 grader.
Putsa eventuellt köttet och lägg det i en ugnssäker form. Hacka löken. Blanda övriga ingredienser i en liten skål och pressa ner vitlöken. Gnid in köttet med smeten och strö över den hackade löken. Täck formen med lock eller en bit aluminiumfolie. Tillaga köttet i mitten av ugnen i cirka fyra timmar. Köttet ska falla isär när du delar på det.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt severad med marinerade apelsinklyftor

Det här är en lättsam dessert att njuta av efter den feta julmaten eller efter en härlig huvudrätt på nyårsafton. Toppa med marinerade apelsinklyftor eller annan frukt vid servering.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt
Kardemummamousse med marinerade apelsinklyftor. (Foto: Makus Olsson)

Ingredienser (4 port)

1 äggvita
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm kardemumma (malen)
2,5 dl grekisk yoghurt (10 %)

1 apelsin
1 dl vatten
1 dl strösocker
5 nejlikor

Tillagning

Börja med att filea apelsinen. Här kan du se hur du enkelt gör det: Filea apelsin. Koka upp sockerlagen tillsammans med nejlikorna och låt den svalna. Lägg ner apelsinklyftorna och låt dem marineras i minst en timme.

Vispa upp äggvitan vit och fluffig. Tillsätt sedan florsockret och vispa smeten till ett hårt skum. När du kan hålla skålen upp och ner med äggvitan kvar i skålen är den klar. Vispa ihop yoghurt, vaniljsocker och kardemumma i en annan skål och vänd sedan ner äggsmeten i yoghurten. Portionera moussen i skålar och ställ dem i kylen i cirka en timme.

Ta ut moussen ur kylen och garnera med apelsinklyftorna vid servering.

Macaroni and greek cheese

Idag provade jag att grekifiera en amerikansk favorit jag har. Macaroni and cheese blev helt enkelt macaroni and greek cheese. Rätten fungerar bra som en ensamrätt men passar även utmärkt som tillbehör till korv, bacon eller stekt fläsk.

Mac and cheese
Macaroni and greek cheese. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

300 gr makaroner
3 dl standardmjölk
2 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
1 tsk socker
65 gr babyspenat
150 gr saganakiost
150 gr fetaost
200 gr #snällost (anari)
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Riv saganakiosten och smula sönder feta- och #snällosten.
Koka pastan och rör under tiden ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken. Vispa hela tiden för att undvika att det bränns fast. När mjölken har kokat upp, tillsätt grädde, socker och smaka av med salt och peppar. Låt det koka upp igen och koka några minuter innan du drar av det från plattan. Skölj de färdigkokta makaronerna och blanda ner det i mjölkblandningen. Rör ner det mesta av osten men spara lite av saganakiosten som topping. Blanda ner babyspenaten. Häll allt i en ugnsfast form och toppa med resterande ost. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 min

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb