Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Fylld zucchini med fetaost och valnötter

Det här är en enkel och god vegetarisk rätt som går att variera med både nötter och kryddor. Fylld zucchini fungerar både som ensamrätt men även som tillbehör till andra livsmedel. Smakerna är enkla men skapar en god smakrik kombination. Om ni liksom jag älskar dill så kan du ta mer än vad som står i receptet. Det är bara att testa sig fram.

Fylld zucchini
Fylld zucchini med fetaost och valnötter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 zucchinier
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
75 gr fetaost
25 gr valnötter
3 msk ströbröd
1 ägg
1 msk färsk dill
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner zucchinin. Låt vattnet koka upp igen och koka zucchinin i tre minuter. Häll av vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten och låt zucchinin svalna i vattnet.

Värm ugnen till 180 grader.

Skär bort skalet på ena sidan av zucchinin. Gröp ur köttet med en sked och hacka det i småbitar. Hacka lök och vitlök. Värm olivolja i en panna och stek löken mjuk. Tillsätt zucchiniköttet och stek i cirka fem minuter. Salta & peppra. Ta av zucchiniröran från spisen och låt den svalna av. Hacka nötter, dill och smula fetaosten. Blanda ner nötter, dill, fetaost och ströbröd i zucchiniröran. Vispa upp ett ägg och rör ner.

Lägg zucchinin på ett folieark och fyll zucchinin med röran. Vik ihop foliearket och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Öppna foliepaketet, flytta upp zucchinin i ugnen och grädda i cirka 15 minuter tills den har fått en fin färg. Servera zucchinin varm.

Citronstekt brysselkål med fetaost, valnötter och picklad rödlök

Okej, den här rätten kanske ser lite rörig ut men lika rörig som den är, är den också god. Om man gillar brysselkål förstås. Jag tillhör dem som gör det och jag tycker att jag har hittat en bra brytning med citron och fetaost och den sötsyrliga rödlöken. Servera som en ensamrätt bland andar mezerätter eller som tillbehör till fisk.

Brysselkål med fetaost valnötter och picklad lök
Citronstekt brysselkål med fetaost, valnötter och picklad rödlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr brysselkål
1 citron
300 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar
Valnötter
Picklad rödlök

Tillagning

Börja med att pickla rödlöken. Ett enkelt 15-minuters-recept hittar du här: Picklad rödlök.
Skölj och ansa brysselkålen och dela dem på hälften. Värm olivolja i en stekpanna och stek brysselkålen i cirka fem minuter. Tvätta citronen och riv över citronszest över brysselkålen och pressa över saften av en halv citron. Salta och peppra efter smak, rör om och stek i tre minuter till. Ställ brysselkålen åt sidan. Vill du hellre ha brysselkålen helt mjuk kan du koka den i några minuter inann stekning.

När brysselkålen svalnat så att den är ljummen lägg dem i en skål, smula över fetaosten, lägg ner önskad mängd valnötter och picklad lök, rör om och servera.

Boureki- grekisk zucchini- och potatisgratäng

Boureki, en slags zucchinigratäng, är en vanlig rätt framför allt på Kreta. Det är en vegetarisk gratäng med fetaost och lite grädde. Jag äter den som en huvudrätt men den kan även ätas som tillbehör till kött eller fisk. I originalreceptet innehåller inte Bourekin lök men jag tycker att löken ger gratängen lite mer karaktär.

Boureki
Boureki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr potatis
500 gr zucchini
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 kruka färsk mynta
0,5 kruka färsk oregano
2–3 tomater
300 gr fetaost
0,75 dl grädde
0,75 dl olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Börja med att skiva potatis och zucchini i tunna skivor. Lägg skivorna i en stor skål och strö över vetemjöloch vänd runt skivorna ordentligt. Skiva löken. Olja en ugnssäker form och lägg i hälften av grönsaksskivorna och löken. Hacka kryddorna och smula sönder fetaosten. Lägg hälften av kryddorna och osten på grönsakerna. Lägg därefter på resten av löken, potatisarna och zucchinin och avsluta med resten av kryddorna och fetaosten. Skiva tomaterna och lägg dem överst i formen. Salta och peppra efter smak och häll sedan över grädde och olivolja. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Känn efter med en potatissticka så att potatisen har mjuknat, låt annars gratängen stå inne en stund till.

Grekisk lammfärspaj med fetaost, soltorkade tomater och oliver

Paj är för mig en rätt som liksom alltid går hem, dels som en enkel lunch dels som bjudmat. Att det går att variera en paj in i det oändliga gör ju också sitt till. Det här är en lammfärspaj med soltorkade tomater, fetaost och oliver. Vad du vill ha i din paj är det du själv som avgör. Jag älskar färska kryddor och hade nog kunnat mata på med lite mer än vad som står i receptet.

Servera pajen med en fräsch och krispig sallad.

Grekisk lammfärspaj
Grekisk lammfärspaj. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100-150 gr fetaost
2 msk tomatpuré
5-6 soltorkade tomater
1 msk rosmarin (färsk, hackad)
1 msk timjan (färsk, Hackad)
Svarta oliver
Olivolja
Salt & peppar

3 ägg
1,5 dl mjölk

Tillagning

Slå på ugnen, 225 grader.

Starta med pajdegen. Mät upp vetemjölet i en skål och tärna ner det kylskåpskalla smöret. Tillsätt en nya salt. Arbeta ihop en fin smuldeg med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Överarbeta inte. Tryck ut degen i en springform, nagga och ställ i frysen.

Fortsätt med fyllningen. Hacka löken och vitlöken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt lammfärsen och bryn den tills den är helt finfördelad. Hacka de färska kryddorna och skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Tillsätt tomatpuré, kryddor och soltorkade tomater och låt det puttra i cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram pajskalet* och fyll det med lammfärsfyllningen. Vispa äggen tillsammans med mjölken och häll det över lammfärsen. Dela fetaosten i småbitar och tryck ner dem i fyllningen tillsammans med önskad mängd svarta oliver.

Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggstanningen har fått en fin gyllenbrunfärg.

*Om du vill ha en krispigare botten på pajen kan du förgrädda det i cirka 8 minuter och därefter lägga i fyllningen.

Giouvarlakia- grekiska frikadeller i citronsås

Giouvarlakia, eller grekiska frikadeller i citronsås, har jag faktiskt aldrig provat på i Grekland och därför hade jag inga referenser att luta mig mot när jag här om dagen för första gången gav mig på att laga rätten. Jag började med att googla efter recept på Giouvarlakia och jag hittade ganska få variationer men i en del recept utesluter man de färska kryddorna. Personligen föredrar jag att smaksätta köttfärs med färska kryddor och i detta fall ger de frikadellerna mer karaktär.

Citronsåsen som frikadellerna kokas ner i kallas för Avgolemono och är en sås som används till allehanda rätter så som kycklingsoppa, kåldolmar och frikassé. Såsen är enkel på sås sätt att den egentligen bara innehåller ägg och citron men ska röras ner i en buljong som smaksatts av grönsaker eller kött för att få mer djup i smakerna.

Om jag ska vara helt ärlig så var jag lite skeptisk till denna maträtt men jag kan lova att den är riktigt god. Giouvarlakia är en rätt som har rena, klara smaker och ger verkligen mersmak.

Giouvarlakia Grekiska frikadeller i citronsås
Giouvarlakia. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr blandfärs
0,5 dl grötris
1,5 dl färsk persilja
1 dl färsk dill
1 gul lök
1 ägg
2 msk olivolja
Salt & peppar
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Avgolemono

2 ägg
2 citroner (saften av)
1 msk vetemjöl

Tillagning

Börja med frikadellerna. Hacka lök och de färska kryddorna fint. Blanda det väl med köttfärsen, riset (okokt) ägget, olivoljan samt smaka av med salt och peppar. Rulla smeten till cirka 20 stycken bollar. Låt dem vila i kylskåpet i cirka 15 minuter.

Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta. Sänk värmen och lägg försiktigt i frikadellerna. Buljongen ska precis täcka dem. Fyll på med mer vatten om det behövs. Låt det koka upp försiktigt och låt det sjuda i cirka 25 minuter. Ta av grytan från plattan och plocka upp frikadellerna. Sila av buljongen och häll tillbaka den i grytan.

Börja med citronsåsen, Avgolemono. Vispa upp äggen i en skål. Pressa ner citronsaften och lägg i mjölet och vispa ordentligt. Tillsätt lite av buljongen i taget samtidigt som du vispar så minskar du risken att det skär sig eller att äggen koagulerar av värmen. Blanda sedan samman äggsmeten och resten av buljongen i grytan och låt det koka upp under omrörning. Om såsen blir för lös, blanda ut lite mer vetemjöl i vatten och tillsätt under omrörning tills du får den konsistensen du vill ha. Lägg ner frikadellerna och låt det koka i cirka 10 minuter. Servera med färsk persilja.

Tips! Om du vill balansera upp syran lite grann kan du tillsätta en matsked vit sirap eller strösocker i citronsåsen.

Chokladbollar med Metaxa

Det lackar mot min stora, feta grekiska jul... eller nja snarare mot min lilla, magra grekiska jul. Några få grekiska smaker gömda i diverse bakverk och enstaka jullåtar på grekiska som skrålar i högtalaren. Men det gör ingenting för det lilla kan också vara det stora, det magra kan vara det feta liksom. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland och om både resor från dåtiden och om vad som väntar. Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna en chokladboll med smak av Metaxa.

Chokladbollar med Metaxa
Chokladbollar med Meatxa. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (25 st)

100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)

Tillagning

Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.

Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt

För den som vill ha ett litet nyttigare snacks är havrebars ett bra alternativ... ur ett sockerperspketiv i alla fall. Nästa gång jag gör dessa kommer jag att hacka ner nötter för att skapa en anna struktur på barsen. Feel free to experiment!

Havrebar med tranbär och grekisk yoghurt
Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

0,5 dl grekisk yoghurt
50 gr torkade tranbär
200 gr havregryn
4 tsk flytande honung
1 äggvita
1 nypa salt

Rippel

5 msk florsocker
1 msk grekisk yoghurt

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Kläd en ugnsfastform, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en skål och tryck sedan ut smeten i formen. Pressa den ganska hårt med till exempel baksidan av en slev. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter och låt det svalna därefter i cirka 10 minuter. Ta därefter ut havrekakan ur formen och låt den svalan helt innan du skär upp önskad storlek på barsen/rutorna.
Blanda i ordning rippelsmeten av grekisk yoghurt och florsocker och ringa över de skurna bitarna.

Mjuk pepparkaka med färskostfrosting på grekisk yoghurt

Att gör egen färskost på grekisk yoghurt är en enkel procedur men kräver ett dygn. Förutom att använda den som grund i en frosting är den utmärkt att anvöända som pålägg. I det här receptet använder jag den som grunden i en frosting. Syrlig och len.

Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt
Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

150 gr smör
3 ägg
3 dl rårörsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlika (malen)
2 msk kanel
1 msk ingefära
2 dl grekisk yoghurt

Frosting

300 gr färskost (här hittar du receptet för att göra egen färskost på grekisk yoghurt, men den ska givetvis vara utan kryddor i detta fall. OBS! Måste påbörjas dagen innan)
0,5 dl florsocker
0,5 dl frysta vinbär/lingon/tranbär
2 msk strösocker

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröda en springform. Vispa ägg och socker poröst och smält smöret under tiden. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner det smälta smöret och den grekiska yoghurten i äggsmeten. Vänd ner de torra ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna.
Vispa färskost och florsocker och bred frostingen över kakan. Blanda de frysta bären med lite strösocker och garnera kakan vid servering.

Bröd med fyllning- fetaost, rödlök, paprika, soltorkade tomater och örter

Det här är ett fyllt bröd som påminner om en slags brödig pizza. Egentligen kan du fylla brödet med vad du vill men jag valde fetaost som bas för att sedan lägga till grönsaker och örter. Brödet passar bra till en soppa, på buffébordet eller till en sallad.

Fyllt bröd
Fyllt bröd med fetaost, rödlök, paprika, soltorkade tomater och örter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 tsk torrjäst (20 gr färsk jäst)
2,5 dl vatten
6-7 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk honung

Fyllning

150 gr fetaost
0,25 rödlök
4 soltorkade tomater
0,25 paprika
Oregano (färsk)

1 msk tomatpuré
Vatten

Tillagning

Blanda mjöl, torrjäst och salt i en bunke. Värm vattnet till lite mer än fingervarmt och höll ner det i de torra ingredienserna. Tillsätt olivolja samt honung och arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 10 minuter för att frigöra glutentrådarna. Degen ska släppa från kanterna men vara lite kletig. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter.

Skär fetaosten, rödlöken och paprikan i tunna bitar och dela de soltorkade tomaterna på längden.
Kläd en pajform (29 centimeter) med bakplåtspapper.

Lägg upp degen på en mjölad yta. Dela degen i sex bitar. Knåda ej. Rulla varje bit till cirka 15 centimeter långa "korvar". Börja med att snurra en degbit i mitten av pajformen och fortsätt sedan hela vägen ut till kanten av pajformen. Var noga med att fästa ihop kanterna på varje degbit. Tryck ner ingredienserna i skårorna. Täck över och låt jäsa i 45 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Rör ut tomatpurén med lite vatten och pensla brödet. Hacka oreganon och strö över brödet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Recept på sojabönshummus med fetaost och bacon

Älskar alla typer av röror och älskar sojabönor så varför inte göra en hummus på sojabönor? Sagt och gjort med frysta sojabönor, vitlök och en massa fetaost serverat med knaprigt bacon.

Sojabönshummus med fetaost och bacon
Sojabönshummus med fetaost och bacon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

250 gr frysta sojabönor
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
Vitpeppar
150 gr fetaost
1 paket bacon
Oregano

Tillagning

Koka upp vatten och ta av kastrullen från spisen. Lägg i de frysta sojabönorna och låt det stå i fem minuter. Häll av det ljumma vattnet och kyl ner dem med kallt vatten. Mixa sojabönorna med vitlök, olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och vitpeppar. Smula ner en tredjedel av fetaosten och rör om. Klipp baconet i småbitar och stek dem hårt. Servera hummusen med smulad fetaost, bacon och färsk oregano.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb