Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganki

Det här är ett recept på en paj som går att variera med olika kryddor och grönsaker. I just den här varianten blev det aubergine och smaker av kanel, spiskummin och hettan av cayennepeppar. Och eftersom jag älskar grekisk ost blev det både fetaost och Saganakiost. Servera pajen med en fräsch sallad till.

Grekisk köttfärspaj med aubergine fetaost saganaki
Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdeg

4 dl vetemjöl
150 gr smör (kylskåpskallt)
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
0,5 dl hackad färsk mynta
150 gr fetaost
3 ägg
175 gr Saganakiost
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Börja med att skära auberginen i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor och lägg dem på ett fat. Strö över salt och låt dem vätska ur i cirka 30 minuter. Fortsätt med pajdegen. Mät upp mjöl i en bunke, tillsätt salt och tärna ner det kalla smöret. Arbeta ihop ingredienserna till en smulig massa och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (cirka 28 centimeter), nagga och ställ in pajskalet i frysen i 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och hacka löken och vitlöken. Stek den mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek den i drygt fem minuter. Salta, peppra och tillsätt övriga kryddor, hacka myntan och blanda ner. Låt köttfärsblandningen svalna.

Skölj av aubergineskivorna och torka av dem med hushållspapper. Stek dem i olivolja i cirka 45 sekunder på vardera sida.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut det gräddade pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Lägg i hälften av aubergineskivorna i botten på pajskalet och smula över en tredjedel av fetaosten. Smula därefter ner resten av fetaosten i köttfärsblandningen och blanda ner tre stycken ägg. Bred ut blandningen i pajskalet, lägg på de sista aubergineskivorna. Riv Saganakiosten över pajen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills osten har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut pajen och garnera med lite mynta. Servera pajen med en krispig sallad till.

Recept på Bifteki- grekiska pannbiffar

Enligt mig är Bifteki, grekiska pannbiffar, de absolut godaste pannbiffarna som finns, mjuka och runda i smaken. Som så ofta med recept så finns det en rad varianter på samma rätt och just det här receptet är det som jag brukar laga efter. Och förstås serveras de med den obligatoriska citronen till.

Bifteki
Bifteki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl persilja, hackad
1 tsk spiskummin
3 msk oregano, torkad
3 msk tomatpuré
Salt & peppar
Olivolja
Citron

Tillagning

Hacka löken och persiljan. Blanda ner löken i köttfärsen tillsammans med pressad vitlök, ägg, persilja, spiskummin, oregano och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
Skölj av en tallrik med vatten. Forma pannbiffar i önskad storlek och lägg på den våta tallriken. Stek pannbiffarna i olivolja tills de har fått fi färg och är färdiga inuti.
Servera med potatisklyftor och förstås en massa citron.

Panerad Saganaki med citronsallad

Det här är ett recept på en dubbelpanerad Saganaki med en riktigt syrlig citronsallad till. Smaker som gifter sig fint. Vill du inte ha den skarpa syran till osten kan du tillsätta mer socker i citronsalladen. Det här är en rätt som är utmärkt som en förrätt men kan också vara en egen mezerätt.

Panerad saganaki med citronsallad
Panerad saganaki med citronsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Panerad Saganaki

150 gr Saganaki
1 ägg
1 msk vatten
Vetemjöl
Ströbröd
Salt & peppar
Olivolja

Citronsallad

1 citron
0,5 gul lök
1 knippe persilja
1 tsk strösocker
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med citronsalladen. Filea (ta bort den vita hinnan runt varje klyfta) citronklyftorna och dela dem i mindre bitar. Skiva löken i tunna skivor och hacka persiljan. Blanda ihop ingredienserna, sockra, salta, peppra och ringa över olivolja. Rör om och låt stå en stund.

Dela Saganakiosten i fyra delar. Vispa upp ägget tillsammans med en matsked vatten med en gaffel i en djup tallrik. Häll upp vetemjöl på ytterligare tallrik och ströbröd på en annan tallrik. Värm olivolja i en stekpanna. Doppa en bit ost i ägget och sedan i vetemjölet. Doppa därefter den mjölade ostbiten ytterligare en gång i ägget och sedan i ströbröd. Lägg ostbitarna i den varma pannan, salta och peppra. Stek i några minuter på vardera sida så att den panerade osten får en gyllenbrun färg.
Servera den varma Saganakin med citronsalladen.

Pastitsio- grekisk makaronilåda

På nästan alla tavernors menyer finns den grekiska makaronilåda, Pastitsio, att beställa. Varje taverna har sitt eget husrecept men det är inte svårt att laga sin egna Pastitsio. Här kommer en variant som tar smaklökarna tillbaka till Grekland för en stund.

Pastitsio
Pastitsio. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Köttfärssås

500 gr nötfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 msk rosmarin (hackad)
1,5 dl vitt vin
Olivolja
Salt & peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl (ca) riven Saganaki
Salt & peppar

300 gr makaroner
1 dl riven Saganaki

Tillagning

Börja med ostsåsen. Vispa ihop mjöl och olivolja i en kastrull. Värm mjölken i micron och vispa sedan ner den i mjölblandningen. Koka upp såsen och låt den koka i några minuter så att den tjocknar. Vispa upp äggen och riv osten (150 gr Saganaki räcker till hela rätten). Tillsätt de uppvispade äggen under omrörning och rör sedan ner osten och smaka av med salt och peppar. Låt såsen svalna.

Fortsätt med köttfärssåsen. Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek löken tillsammans med köttfärsen i olivolja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, paprikapulver, kanel, hackad rosmarin och vin. Låt köttfärssåsen koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 175 grader när 15 minuter återstår av koktiden samt koka pastan lite al dente i saltat vatten. Smörj en ugnsfast form och varva pasta, köttfärssås och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resten av Saganakin. Grädda pastitsion i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg.

Gyrospaj med crème fraichefyllning

Idag provade jag att göra en ny variant av gyrospaj men den här gången med en crème fraichefyllning. Jag skulle nog vilja påstå att smaken inte var särskilt långt ifrån en riktig gyros pork in pita även om detta är en paj. Servera gärna pajen med gurka så har du nästan alla smaker där.

Gyrospaj med creme fraiche
Gyrospaj med crème fraichefyllning. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
En knivsudd salt
2 msk vatten

Pajinnehåll

300 gr gyros (här hittar du recept på gyros)
4 dl crème fraiche
1 ägg
150 gr fetaost
0,5 röd lök
2 tomater
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pajskalet. Möt upp mjöl och salt i en skål och tärna ner det kylskåpkalla smöret. Smula sönder smöret ihop med mjölet och tillsätt sedan 2 msk vatten. Arbeta snabbt ihop en det. Tryck ut degen i en springform och nagga. Ställ formen i frysen i cirka 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Tillaga gyros och låt den svalna lite. Skiva löken tunt och dela tomaterna i klyftor. Häll crème fraichen i en skål och vispa ner ägget. Smula ner fetaosten. Bland ner lök, pressad vitlök, gyros och smaksätt med salt och peppar. Ta fram pajskalet ur frysen och fördela smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

Kyckling i rödvin- stifado med kyckling

Kyckling och rödvin kanske inte är den första kombinationen du tänker på men det är fin konstellation. Grytan blir mustig och ger en dovare smak. Servera stifadon med klyftpotatis eller ris.Kyckling i rödvin
Kyckling i rödvin. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Ca 1000 gr kyckling, t ex kycklinglår
75 gr smör
250 gr steklök
3 msk Metaxa
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2,5 dl rödvin
Olivolja
Salt & peppar
Bladpersilja

Tillagning

Skala löken och stek den mjuk i smöret.
Bryn kycklingdelarna i olivolja tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg över kycklingdelarna i samma panna som löken. Häll över Metxan och flambera. Pressa över vitlöksklyftorna, häll på rödvinet, lägg i lagerbladen och salta och peppar. Låt det sjuda på svag värme i 45 minuter. Garnera med bladpersilja och servera med potatis, ris eller en sallad.

Egen cream cheese/ färskost med örter

Att göra egen färskost är hur enkelt som helst och det blir galet gott. Jag lovar. Den är lika god naturell som smaksatt och vad du smaksätter den med väljer du förstås själv. I det här receptet använder jag den grekiska yoghurten som är lite lösare i konsistensen och finns att köpa i enlitersförpackningar.

Cream cheese färskost
Cream cheese/färskost med vitlök och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 liter mild grekisk yoghurt (Arla)
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
En näve örter
Salt & peppar

Tillagning

Blanda yoghurten och creme fraichen i en kastrull. Värm under omröring tills blandningen når 38 grader. Låt yoghurtblandningen rinna av över natten. Du kan använda en kökshandduk, kaffefilter eller en silduk i en sil som du placerar över en skål.
När smeten har runnit av blandar du i salt & peppar efter smak samt tillsätter pressad vitlök och de örter du önskar. Den här gången använde jag en näve färsk timjan. Galet gott!

Omelett med fetaost- fetaostomelett

Ibland gör jag något extra till helgfrukosten, som till exempel en omelett med fetaost. Den här är enkel att göra och kan både stekas på spisen eller gräddas i ugnen på 180 grader.

Fetaostomelette
Fetaostomelett. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1-2 port)

2 ägg
0,5 dl mjölk
150 gr fetaost
Kryddblandning (oregano, mynta, timjan, rosmarin)
3 msk hackad spenat
Vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Vispa ägg tillsammans med mjölk och rör i den tinade spenaten. Mosa fetaosten med en gaffel och krydda med valfria kryddor. Blanda ihop ingredienserna och smaksätt med vitpeppar. Stek omeletten i olivolja tills den stelnat och du enkelt kan vika den på mitten. Servera förslagsvis med bacon och gurka.

Smördegspizza med grekiska smaker

Smördegspizza är en superenkel pizzavariant som går snabbt att tillaga. Det är en god kontrast mot vanlig pizzadeg och vad du lägger på pizzan går att variera i det oändliga. Det här är en pizza med grekiska smaker som bland annat fetaost, oliver, oregano och mynta.

Smördegspizza med grekiska smaker
Smördegspizza med grekiska smaker. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (3-4 port)

Smördeg (en rulle som finns i kyldisken)
0,5 dl pinjenötter
0,5 gul lök
Cocktailtomater
Oliver
150 gr fetaost
Kryddblandning (t.ex oregano, timjan, mynta)
Olivolja
Babyspenat

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär en skåra runt om smördegen, cirka en centimeter ifrån kanten. Nagga resten av smördegen.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skär löken tunt och stek den mjuk i lite olivolja. Sprid ut löken över smördegsplattan. Skiva önskad mängd tomater och oliver och sprid ut över smördegen. Smula över fetaosten, strö över pinjenötterna och krydda med kryddblandningen.
Grädda smördegspizzan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått fin färg. Ringla över olivolja och garnera med babyspenat innan servering. Servera gärna med en sallad till

Metaxakaka- recept på sockerkaka med Metaxa

Det här blir en mjuk, porös sockerkaka med en rund smak av Metaxa. Passar perfekt till en kopp starkt kaffe.

Metaxakaka
Metaxakaka. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 kaka i 2-litersform)

250 gr smör
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl Metaxa
Olja

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Rör rumsvarmt socker och smör vitt och poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och blanda ner växelvis med Metaxan i ägg- och smörsmeten. Pensla formen med matolja och bröa den. Häll smeten i formen och grädda i cirka 55 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka mot slutet för att se om kakan är färdig. Om det inte fastnar någon smet på stickan är den klar. Ta ut kakan och låt den stå i tio minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att låta den svalna.

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb