Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Souvlaki

Souvlakispett är en rätt som de flesta av oss förknippar med Grekland. Souvlakispetten är ofta gjorda på fläskkött men kan även vara av både lamm och nöt. Kryddningen är i all enkelhet torkad oregano och timjan (vissa utesluter timjan) samt att man tillsätter lite syra i form av vinäger eller citron. I det här receptet provade jag att laga klart spetten i ugn tillsammans med potatis och andra grönsaker för att få en djupare smak av grönsakerna.

Souvlaki Souvlakispett
Souvlakispett i ugn. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

600 gr bitar av fläsk
4 potatisar
1 paprika
1 purjolök
Cocktailtomater
4 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
Några kvistar färsk oregano
4 msk olivolja samt en skvätt att steka i
1,5 tsk vitvinäger
Salt & peppar
Grillspett

Tillagning

Blötlägg grillspetten i cirka tio minuter.

Putsa köttet fritt från hinnor och fett och skär det i bitar (cirka 2 x 2 centimeter). Marinera köttet med torkad oregano, timjan, salt och peppar, olivolja och vinäger. Lått köttet stå i marinaden i cirka två timmar i kylskåpet.

Värm ugnen till 180 grader.

Stek fläskbitarna i olivolja i en het panna så att de får en fin stek yta. Köttet lagas sedan klart i ugnen. Trä köttet på grillspetten. Dela varje potatis i sex klyftor. Dela och rensa paprikan. Dela och skölj purjolöken. Lägg spetten, potatisen, paprikan, purjolöken och tomaterna på en plåt. Lägg över några kvistar färsk oregano, salta samt ringla över en skvätt olivolja. Sätt in plåten i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills potatisen har fått fin färg. Servera gärna med tzatziki till.

Recept på tzatziki

Vad vore det grekiska köket utan Tzatziki? Fantastiskt ändå skulle jag gissa men tzatziki är verkligen en av de kalla såser som jag gillar allra mest. Den kalla och lena såsen passar perfekt till grillat med mycket smak eller helt enkelt som en dippsås till det mesta.

Jag gissar att de flesta har sitt eget recept på den bästa tzatzikin men det här är den variant som jag jag brukar köra.

Tatziki mitt recept
Tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Gyros Pulled Pork in Pita

Det här är en variant av en klassisk Gyros Pork in Pita. Det kanske är som att svära i kyrkan men variation förnöjer sägs det. Köttet kräver ganska mycket krydda och det är viktigt att fördela köttet i formen när det är klart så att allt kött verkligen tar smak av gyroskryddan.

Pulled Pork Gyros
Gyros Pulled Pork in Pita. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pulled Pork (4-5 port)

500 -700 gr fläskkarré utan ben (skinkstek går också bra att använda)
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk gyroskrydda (länk)
1krm vitpeppar
0,5 tsk salt
3 msk olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 150 grader.
Putsa eventuellt köttet och lägg det i en ugnssäker form. Gnid in köttet med olivoljan och kryddorna. Hacka löken och pressa vitlöken. Strö över löken och täck formen med ett lock eller en bit aluminiumfolie. Tillaga köttet i mitten av ugnen i cirka fyra timmar. Köttet ska falla isär när du delar på det.

Ingredienser

Tzatziki (4 port)

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Övriga ingredienser (2 port)

2 pitabröd
1 tomat
2 potatisar
0,25 röd lök
Olivolja

Tillagning

Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Lägg dem på en plåt som du ringlat olivolja över. Baka potatisklyftorna i cirka 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Dela tomaterna i klyftor. Skiva rödlöken tunt. Öppna pitabrödet och fyll det med pulled pork, potatis, tomater, röd lök och tzatziki.

Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar

Det här är ett perfekt litet tilltugg eller snitt till festen. Kanske inte det mest grekiska men med lite inspiration från det grekiska köket i alla fall. Servera snittarna direkt medan brödet är krispigt.

Friterad pita med fetaostkräm
Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

1 pitabröd
4 klickar fetaostkräm*
0,25 röd lök
4 tsk röd kaviar
Olivolja

Tillagning

Starta med fetaostkrämen. Dela pitabrödet i fyra lika stora delar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödbitarna tills de fått gyllenbrun färg på båda sidor (kan gå ganska snabbt). Hacka den röda löken fint. Klicka på fetaostkräm, strö över lök och lägg på en tesked kaviar på respektive brödbit.

*Fetaostkräm

150 gr fetaost
2 dl crème fraiche
Salt & peppar

Mosa 150 gram fetaost i en skål. Rör ner 2 dl crème fraiche. Salta och peppra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Halloumi med zucchinisallad

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinisallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
1 Zucchini
Cocktailtomater
¼ Röd lök
1 Gul paprika
0,5 Citron
Olivolja

Tillagning

Skiva halloumin i önskad storlek och stek i några minuter i lite olivolja på vardera sida. Svarva zucchinin och pressa över saften av en halv citron. Dela önskad mängd cocktailtomater. Skiva den röda löken tunt och skär paprikan i bitar. Blanda ihop grönsakerna och lägg halloumin ovanpå. Ringa över olivolja.

Kleftiko- lammgryta

Grytor av alla dess slag ligger mig varmt om hjärtat, gärna riktiga långkok. Kleftiko är en lammgryta med potatis och grönsaker som kan tillagas i en gryta på spisen men även i foliepaket i ugn. Som i detta recept. Köttet blir alldeles mört och grönsakerna tar god smak av att koka tillsammans. Servera gärna kleftiko med smulad fetaost.

Kleftiko
Kleftiko. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Ca 800 gr lammstek (utan ben)
3 potatisar
1 aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 dl färska örter (timjan, persilja, mynta eller rosmarin)
2 msk tomatpuré
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Skär lammköttet i mindre bitar, ungefär 4 x 2 centimeter, och bryn köttet i en stor gryta tills att köttet har fått en fin stekyta. Skär potatis, aubergine, zucchini, paprikorna och löken i grova bitar och lägg ner i grytan. Pressa ner de två vitlöksklyftorna och stek allt tills grönsakerna börjar mjukna. Hacka örterna. Tillsätt vinet, tomatpurén och de färska, hackade örterna och låt det puttra i drygt fem minuter. Salta och peppra.

Gör i ordning fyra dubbla ark aluminiumfolie och fördela grytan jämnt på de fyra arken. Salta och peppra lite till och förslut varje ark till ett paket. Lägga paketen på en plåt och baka dem i ugnen i en timme.

Servera gärna smulad fetaost til kleftikon.

Halloumi med fattoush- en fusion av det grekiska och libanesiska

Den här maträtten är en slags fusion mellan libanesisk och grekisk mat; den syrliga libanesiska fattoushen med den vita, mjuka halloumin. Medelhavsmat från två olika håll helt enkelt.

Halloumi med fattoush
Halloumi med fattoush. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

2 pitabröd
1 gurka
3 tomater
1 gul paprika
1 röd lök
1 dl bladpersilja (hackad)
0,5 dl mynta (hackad)
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
Olivolja
Salt & peppar

Halloumi

Tillagning

Dela och kärna ur gurkan och tomaterna. Rens aur paprikan och skala löken. Hacka gurkan, tomaterna, paprikan och löken i små bitar.

Blanda alla grönsaker i en skål, pressa ner vitlöken och blanda ner citronsaften, olivoljan och de hackade kryddorna. Salta och peppra. Låt fattoushen vila i kylskåpet en stund. Under tiden värmer du rikligt med olivolja i en tjockbottnad stekpanna. Skär pitabrödet i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i olivoljan. Bland ner pitabrödet i fattoushen vid servering.

Värm lite olivolja i en stekpanna. Skiva önskad mängd halloumi och stek dem några minuter på vardera sida. Servera den varma halloumin med den syrliga fattoushen.

Favabiffar med tomatsallad

Jag har verkligen kommit att fastna för Fava och allt vad man kan använda Favan till. Idag stekte jag favabiffar och gjorde en enkel tomatsallad till. Supergott! Det här receptet har inga mängdansvisningar utan bygger helt och hållet på mängder som du själv önskar.

Favabiffar med tomatsallad
Favabiffar med tomatssallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Fava (recept se här: Fava)

Körsbärstomater
Röd lök
Kapris
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Forma önskad mängd fava till pannbiffar. Stek dem i tre minuter på vardera sida i rikligt med olivolja. Favan är rätt mjuk så var försiktig när du ska vända dem.
Gör tomatsalladen medan Favan steks. Dela körsbärstomater och skiva rödlöken. Blanda tomater, lök och kapris i en skål. Ringla över olivolja, salta och peppar. Rör om. Servera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sötpotatissallad med fetaost, rostad paprika och zucchini

Det här är en ljummen sallad med sötpotatis som bas ackompanjerad av paprika, zucchini och framför allt fetaost. Rätten kanske inte är så grekisk men den klassiska fetaosten finns åtminstone där.

Sötpotatissallad med fetaost paprika zucchini
Sötpotatissallad med fetaost, rostad paprika och zucchini. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

3 sötpotatisar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
70- 100 gr bladspenat
1 röd lök
300 gr fetaost
5 soltorkade tomater
1 näve salta mandlar
Olivolja
Flingsalt

2 msk citronsaft (saften av en citron)
1 msk honung
Vitpeppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skala sötpotatisen och skär den i centimetertjocka bitar. Skär paprikorna och zucchinin i bitar. Fördela bitarna på en plåt, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta grönsakerna i den övre delen av ugnen i cirka 25 minuter.

Skölj bladspenaten. Skär rödlöken i tunna skivor, skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och smula fetaosten. Blanda ihop alla ingredienserna en skål när de rostade grönsakerna har svalnat lite grann. Blanda dressingen, häll över och blanda om försiktigt. Strö över de salta mandlarna.

Spanakorizo- spenat med ris

Det här är en rätt som jag introducerades till efter en vandring över bergen ner till stranden Mesa Ammos på ön Donoussa i Kykladerna. Lite darrig i benen slog jag mig ner på den enda tavernan bland byns fem hus och frågade efter vad som serverades just den dagen. "Spinach with rice" svarade den unga servitrisen och med viss skepticism valde jag att ta in just den rätten. Och oj vad jag kom att tycka om den! Jag har inte riktigt lyckats återskapa samma smak men det här är så närma jag kan komma. Otroligt god vegetarisk grekisk rätt som blir snäppet bättre med pressad citron.

Spanakorizo Spenat med ris
Spanakorizo. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 port)

1 dl olivolja
1 gul lök
500 gr färsk spenat
1 burk krossade tomater (400 gr)
2,5 dl vatten
1,5 dl ris (Avorio- risottoris)
1 tsk dillfrön
1 tsk torkad persilja
1 msk tomatpuré
1 stänk vitvinsvinäger
Salt & peppar

1 citron (till servering)

Tillagning

Värm olivoljan i en gryta. Hacka och fräs löken till den blir genomskinlig. Tillsätt spenaten och stek ner den under omrörning. Tillsätt de krossade tomaterna och vattnet. Låt det koka upp och tillsätt sedan kryddor och tomatpuré. Tillsätt riset och låt det koka i cirka 20 minuter eller tills riset är färdigt. Smaka av med salt, peppar och ett stänk av vitvinsvinäger.

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb