Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Fräsch Halloumisallad med en känsla av sommar

Även om sommaren låter vänta på sig så är en fräsch sommarsallad med Halloumi supergott så fort solen strålar bryter igenom. Det är enkelt att tillaga och smakar somrigt och fräscht med jordgubbar.

Fräsch sommarsallad Halloumi
Halloumisallad med jordgubbar. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
65 gr Babyspenat
1 gul Paprika
3 Tomater
Jordgubbar
Olivolja
Balsamico

Tillagning

Skölj spenaten och lägg den på en tallrik. Skiva paprika, tomater och önskad mängd jordgubbar och blanda ner i spenaten. Skiva och stek Halloumin i olivolja. Blanda ner i salladen och servera omgående. Ringla över olivolja och Balsamico innan servering.

 

Vegetarisk pizza med tomat, fetaost och oregano -pizza á la Dakos

Det här är ett recept på en riktigt enkel pizza inspirerad av den grekiska förrätten Dakos. Tomater, fetaost och oregano i kombination med bröd. Njut!

Vegetarisk pizza med tomat fetaost oregano Dakos
Vegetarisk pizza med tomat, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1-2 port)

1 pizzakit
3 tomater
75 gr fetaost
Oregano
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.
Rulla ut den färdiga degen på en bakpappersklädd plåt och om du önskar en rund pizza, knåda och kavla om den till önskad form. Rulla upp kanterna och tryck till. Bred ut önskad mängd av den medföljande tomatsåsen. Skiva tomaterna och lägg på pizzabotten. Smula över fetaosten och strö över önskad mängd oregano. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills pizzan har fått en fin gyllenbrun färg. Ringla över olivolja och servera direkt.

Vegetarisk Calzonepizza med spenat, feta- och saganakiost

Det här är ett recept på en snabb och enkel men fantastiskt god vegetarisk Calzone med grekisk touch. Servera pizzan med en fräsch tomatsallad.

Grekisk Calzone med spenat fetaost saganaki
Grekisk Calzone med spenat, fetaost och Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 färdig pizzadeg (deg från ett pizzakit)
500 gr hackad, fryst spenat
150 gr fetaost
75 gr Saganaki
Oregano
Flingsalt
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.
Tina spenaten och kram ur vattnet. Smula ner fetaosten och riv ner Saganakin i spenaten. Salta, peppra och blanda ihop ingredienserna. Lägg ut den färdiga pizzadegen på en plåt och lägg fyllningen på ena deghalvan. Vik över resten av degen och tryck till längs kanterna. Pensla pizzan med olivolja och strö över oregano och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Servera gärna med en tomatsallad.

Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganki

Det här är ett recept på en paj som går att variera med olika kryddor och grönsaker. I just den här varianten blev det aubergine och smaker av kanel, spiskummin och hettan av cayennepeppar. Och eftersom jag älskar grekisk ost blev det både fetaost och Saganakiost. Servera pajen med en fräsch sallad till.

Grekisk köttfärspaj med aubergine fetaost saganaki
Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdeg

4 dl vetemjöl
150 gr smör (kylskåpskallt)
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
0,5 dl hackad färsk mynta
150 gr fetaost
3 ägg
175 gr Saganakiost
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Börja med att skära auberginen i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor och lägg dem på ett fat. Strö över salt och låt dem vätska ur i cirka 30 minuter. Fortsätt med pajdegen. Mät upp mjöl i en bunke, tillsätt salt och tärna ner det kalla smöret. Arbeta ihop ingredienserna till en smulig massa och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (cirka 28 centimeter), nagga och ställ in pajskalet i frysen i 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och hacka löken och vitlöken. Stek den mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek den i drygt fem minuter. Salta, peppra och tillsätt övriga kryddor, hacka myntan och blanda ner. Låt köttfärsblandningen svalna.

Skölj av aubergineskivorna och torka av dem med hushållspapper. Stek dem i olivolja i cirka 45 sekunder på vardera sida.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut det gräddade pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Lägg i hälften av aubergineskivorna i botten på pajskalet och smula över en tredjedel av fetaosten. Smula därefter ner resten av fetaosten i köttfärsblandningen och blanda ner tre stycken ägg. Bred ut blandningen i pajskalet, lägg på de sista aubergineskivorna. Riv Saganakiosten över pajen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills osten har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut pajen och garnera med lite mynta. Servera pajen med en krispig sallad till.

Recept på Bifteki- grekiska pannbiffar

Enligt mig är Bifteki, grekiska pannbiffar, de absolut godaste pannbiffarna som finns, mjuka och runda i smaken. Som så ofta med recept så finns det en rad varianter på samma rätt och just det här receptet är det som jag brukar laga efter. Och förstås serveras de med den obligatoriska citronen till.

Bifteki
Bifteki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl persilja, hackad
1 tsk spiskummin
3 msk oregano, torkad
3 msk tomatpuré
Salt & peppar
Olivolja
Citron

Tillagning

Hacka löken och persiljan. Blanda ner löken i köttfärsen tillsammans med pressad vitlök, ägg, persilja, spiskummin, oregano och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
Skölj av en tallrik med vatten. Forma pannbiffar i önskad storlek och lägg på den våta tallriken. Stek pannbiffarna i olivolja tills de har fått fi färg och är färdiga inuti.
Servera med potatisklyftor och förstås en massa citron.

Panerad Saganaki med citronsallad

Det här är ett recept på en dubbelpanerad Saganaki med en riktigt syrlig citronsallad till. Smaker som gifter sig fint. Vill du inte ha den skarpa syran till osten kan du tillsätta mer socker i citronsalladen. Det här är en rätt som är utmärkt som en förrätt men kan också vara en egen mezerätt.

Panerad saganaki med citronsallad
Panerad saganaki med citronsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Panerad Saganaki

150 gr Saganaki
1 ägg
1 msk vatten
Vetemjöl
Ströbröd
Salt & peppar
Olivolja

Citronsallad

1 citron
0,5 gul lök
1 knippe persilja
1 tsk strösocker
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med citronsalladen. Filea (ta bort den vita hinnan runt varje klyfta) citronklyftorna och dela dem i mindre bitar. Skiva löken i tunna skivor och hacka persiljan. Blanda ihop ingredienserna, sockra, salta, peppra och ringa över olivolja. Rör om och låt stå en stund.

Dela Saganakiosten i fyra delar. Vispa upp ägget tillsammans med en matsked vatten med en gaffel i en djup tallrik. Häll upp vetemjöl på ytterligare tallrik och ströbröd på en annan tallrik. Värm olivolja i en stekpanna. Doppa en bit ost i ägget och sedan i vetemjölet. Doppa därefter den mjölade ostbiten ytterligare en gång i ägget och sedan i ströbröd. Lägg ostbitarna i den varma pannan, salta och peppra. Stek i några minuter på vardera sida så att den panerade osten får en gyllenbrun färg.
Servera den varma Saganakin med citronsalladen.

Pastitsio- grekisk makaronilåda

På nästan alla tavernors menyer finns den grekiska makaronilåda, Pastitsio, att beställa. Varje taverna har sitt eget husrecept men det är inte svårt att laga sin egna Pastitsio. Här kommer en variant som tar smaklökarna tillbaka till Grekland för en stund.

Pastitsio
Pastitsio. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Köttfärssås

500 gr nötfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 msk rosmarin (hackad)
1,5 dl vitt vin
Olivolja
Salt & peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl (ca) riven Saganaki
Salt & peppar

300 gr makaroner
1 dl riven Saganaki

Tillagning

Börja med ostsåsen. Vispa ihop mjöl och olivolja i en kastrull. Värm mjölken i micron och vispa sedan ner den i mjölblandningen. Koka upp såsen och låt den koka i några minuter så att den tjocknar. Vispa upp äggen och riv osten (150 gr Saganaki räcker till hela rätten). Tillsätt de uppvispade äggen under omrörning och rör sedan ner osten och smaka av med salt och peppar. Låt såsen svalna.

Fortsätt med köttfärssåsen. Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek löken tillsammans med köttfärsen i olivolja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, paprikapulver, kanel, hackad rosmarin och vin. Låt köttfärssåsen koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 175 grader när 15 minuter återstår av koktiden samt koka pastan lite al dente i saltat vatten. Smörj en ugnsfast form och varva pasta, köttfärssås och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resten av Saganakin. Grädda pastitsion i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg.

Gyrospaj med crème fraichefyllning

Idag provade jag att göra en ny variant av gyrospaj men den här gången med en crème fraichefyllning. Jag skulle nog vilja påstå att smaken inte var särskilt långt ifrån en riktig gyros pork in pita även om detta är en paj. Servera gärna pajen med gurka så har du nästan alla smaker där.

Gyrospaj med creme fraiche
Gyrospaj med crème fraichefyllning. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
En knivsudd salt
2 msk vatten

Pajinnehåll

300 gr gyros (här hittar du recept på gyros)
4 dl crème fraiche
1 ägg
150 gr fetaost
0,5 röd lök
2 tomater
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pajskalet. Möt upp mjöl och salt i en skål och tärna ner det kylskåpkalla smöret. Smula sönder smöret ihop med mjölet och tillsätt sedan 2 msk vatten. Arbeta snabbt ihop en det. Tryck ut degen i en springform och nagga. Ställ formen i frysen i cirka 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Tillaga gyros och låt den svalna lite. Skiva löken tunt och dela tomaterna i klyftor. Häll crème fraichen i en skål och vispa ner ägget. Smula ner fetaosten. Bland ner lök, pressad vitlök, gyros och smaksätt med salt och peppar. Ta fram pajskalet ur frysen och fördela smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

Kyckling i rödvin- stifado med kyckling

Kyckling och rödvin kanske inte är den första kombinationen du tänker på men det är fin konstellation. Grytan blir mustig och ger en dovare smak. Servera stifadon med klyftpotatis eller ris.Kyckling i rödvin
Kyckling i rödvin. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Ca 1000 gr kyckling, t ex kycklinglår
75 gr smör
250 gr steklök
3 msk Metaxa
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2,5 dl rödvin
Olivolja
Salt & peppar
Bladpersilja

Tillagning

Skala löken och stek den mjuk i smöret.
Bryn kycklingdelarna i olivolja tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg över kycklingdelarna i samma panna som löken. Häll över Metxan och flambera. Pressa över vitlöksklyftorna, häll på rödvinet, lägg i lagerbladen och salta och peppar. Låt det sjuda på svag värme i 45 minuter. Garnera med bladpersilja och servera med potatis, ris eller en sallad.

Egen cream cheese/ färskost med örter

Att göra egen färskost är hur enkelt som helst och det blir galet gott. Jag lovar. Den är lika god naturell som smaksatt och vad du smaksätter den med väljer du förstås själv. I det här receptet använder jag den grekiska yoghurten som är lite lösare i konsistensen och finns att köpa i enlitersförpackningar.

Cream cheese färskost
Cream cheese/färskost med vitlök och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 liter mild grekisk yoghurt (Arla)
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
En näve örter
Salt & peppar

Tillagning

Blanda yoghurten och creme fraichen i en kastrull. Värm under omröring tills blandningen når 38 grader. Låt yoghurtblandningen rinna av över natten. Du kan använda en kökshandduk, kaffefilter eller en silduk i en sil som du placerar över en skål.
När smeten har runnit av blandar du i salt & peppar efter smak samt tillsätter pressad vitlök och de örter du önskar. Den här gången använde jag en näve färsk timjan. Galet gott!

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb