Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Världens mest enkla sommardessert- grekisk yoghurt med hallon (björnbärshallon)

Sommar och färdiga bjärnbärshallon (tayberries). Vad gör man? Jo, man ger grekisk yoghurt lite sötmna och serverar med hallon, i det här fallet björnbärshallon. Kanske världens mest enkla sommardessert och gudomligt god.

Ingredienser

Grekisk yoghurt
Flor- eller vaniljsocker
Hallon (björnbärshallon)
Florsocker till garnering

Tillagning

Pudra ner önskad mängd florsocker eller vaniljsocker i yoghurten så att du får den sötma du själv önskar. Häll över yoghurten i serveringsskålar, toppa med bär och pudra över flosrocker. Njut.

Grekisk yoghurt med hallon
Grekisk yoghurt med hallon. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Melon- och fetaostsallad

Melon- och fetaostsallad är en fräsch sommarsallad med sötma, sälta och lite syra och den går hur snabbt som helst att tillaga. Den funkar bra en riktigt varm sommardag, gärna tillsammans med ett glas kallt vitt vin.

Melon och fetaostsallad
Melon- och fetaostsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser(4 port)

0,5 vattenmelon
300 gr fetaost
Kalamataoliver
1 paket bacon
Färsk basilika
Balsamicovinäger

Tillagning

Skär baconet i små bitar och stek det i några minuter. Lägg det stekta baconet på en bit hushållspapper för att få bort överflödigt fett. Skär vattenmelonen i stora bitar, smula över fetaosten och strö över bacon. Lägg på önskad mängd oliver och ringla över balsamicokräm. Garnera med basilika blad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Myntavatten- vatten med myntasmak

Något av det kanske mest enkla smaksatta vatten du kan göra är att stoppa ner en myntakvist i en flaska vatten och låta den stå en timme i kylskåpet. Sedan har du ett friskt smaksatt vatten som helt enkelt smakar mint/mynta. Gott att svalka sig med en varm sommardag.

Myntavatten
Myntavatten. (Foto: Markus Olsson)

Hamburgare med grekisk touch- grekiska hamburgare

Det här är ett recept på somriga hamburgare med en touch av Grekland. Smaker som vitlök, mynta, persilja och spiskummin tillsammans med tillbehör som fetaoströra tar dig tillbaka till Medlehavsvärmen och till tonerna av en Zorba.. Även om det är en hel del ingredienser i just denna kombination går det relativt snabbt att tillaga. Den picklade rödlöken är dessutom användbar till så mycket annat.

Grekisk hamburgare
Hamburgare med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Hamburgare

800 gr nötfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
3 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
2 krm spiskummin
Salt & peppar

Tillbehör

Snabbpicklad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 röd lök

Fetaoströra

2 dl grekisk yoghurt
75 gr fetaost
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt & peppar

Övriga tillbehör

6 brödskivor
1-2 tomat
1 gul paprika
6 Salladsblad

Tillagning

Börja med att snabbpickla rödlöken. Det är riktigt enkelt att göra och är supergott som tillbehör. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Rör till sockret har lösts upp. Skiva rödlöken tunt och lägg i ättikslagen. Låt stå i kylskåpet i ungefär en timme.

Fortsätt sedan med fetaoströran. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt yoghurten och pressa ner vitlöksklyftan. Salta och peppra samt rör ner lite olivolja. Låt stå en stund i kylskåpet.

Slå på ugnen på 200 grader. Ringla olivolja på en plåt. Dela paprikan i sex delar och rensa bort kärnhus och det vita köttet. Lägg paprikadelarna på plåten och grilla dem i 20 minuter i mitten av ugnen.

Medna paprikan står i ugnen är det dags för att göra själva hamburgaren. Lägg köttfärsen i en skål. Knäck ner ett ägg och rör om. Hacka löken, kryddorna samt pressa vitlöksklyftorna och rör ner allt i köttfärssmeten. Rör ner salt och peppar efter smak samt tillsätt spiskummin. Forma färsen till hamburgare och stek dem i olivolja i fyra- fem minuter på varje sida.

Skiva tomaterna. Ta en brödskiva och bred på fetaoströran. Lägg över ett salladsblad och en tomatskiva. Lägg därefter på hamburgaren och smeta på ett lager till av fetaoströran. Garnera med picklad rödlök och grillad paprika. Ät och njut!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Saganaki- så enkel att tillaga, så god att äta

Jag är nyss hemkommen från det gudabenådade landet Grekland och en massa måltider med Saganaki, den grekiska hårdosten. Den funkar utmärkt som en tillagad förrätt eller o-stekt på ostbrikan. Själv föredrar jag den stekt som en förrätt och det går supersnabbt utan en massa krångel.

Saganaki
Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Saganaki (önskad mängd)
Citron

Tillagning

Värm en teflonstekpanna på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör elelr olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.

Frappe- gör din egen frappe snabbt och enkelt

En het sommardag i Grekland. En het sommardag i Grekland och en kall kaffe i handen. Livet är underbart. Var än du tittar så finns en frappe i någons hand, i en plastbägare med lock och sugrör. Och det är faktiskt riktigt enkelt att göra en riktigt god frappe själv. I onsdags drog jag i mig tre stycke efter varandra och sprang sedan några varv runt huset. Testa själv.

Frappe

Frappe. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 glas)

2 tsk snabbkaffe
1 tsk strösocker (kan ökas eller utelämnas beroende på hur söt frappe du önskar)
2 msk kallt vatten
3 isbitar
Vatten
Mjölk

Tillagning

Blanda kaffe, strösocker och två matskedar kallt vatten i en mixer eller en shaker (jag använder shaker). Skaka ordentligt. Lägg isbitarna i ett glas, häll över det skummade kaffet och fyll på med vatten och mjölk efter önskad mängd.

Keftedes- grekiska lammköttbullar (Soutzoukakia)

Ah, det finns knappast något starkare reseminne än ett smakminne och när jag lagade Keftedes här om dagen var inget undantag. Direkt befann jag mig på en liten taverna i en av de små byarna i Kykladerna, hungrig efter en lång vandring till en avlägsen strand, törstig efter ett allt för litet vätskeintag. På bordet framför mitt står en tallrik med Keftedes och friterad potatis och bakom imman på glaset porlar en kall Mythos. Jag njuter.

Man skulle väl kunna säga att Keftedes är grekiska köttbullar men när de landar i tomatsås kallas det egentligen Soutzoukakia. Oavsett, underbart goda och runda i smaken.

Keftedes 2
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hacka mynta
1 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
Olivolja
Salt & Peppar

Tillagning

Hacka löken fint och lägg hälften i en skål. Pressa ner en vitlöksklyfta. Lägg ner lammfärsen och tillsätt ägg, hackade örter, spiskummin och salt och peppar efter smak. Rör ihop till e jämn smet och forma avlånga köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.

Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna. Efter några minuter tillsätter du resten av den hackade löken och en vitlöksklyfta och låter det steka med tills löken blivit mjuk. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, tomatpurén och sockret och koka ihop det i cirka tio minuter. Servera med ris eller potatis.

Keftedes 1
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

 

Fetaosfylld kycklingfilé med vitlök och oregano

Det här blev en rätt som känns ganska fräsch med lite sky och hyvlade grönsaker. Givetvis går det att pimpa till det med en fet sås om så önskas. Själv höll jag det lite mer sparsmakat denna gång och använde en smaksatt olivolja till grönsakerna.

Fylld kycklingfile med zucchini och morötter
Fetaostfylld kcklingfilé med vitlök och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 utbankade kycklingfileér
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
50 gr fetaost
1,5 msk oregano
Salt & peppar
Olivolja
0,5 buljongtärning
2,5 dl vatten
Tråd

1 zucchini
4 morötter
Olivolja (gärna smaksatt)

Tillagning

Börja med att hacka löken fint och blanda den tillsammans med pressad vitlök. Smula ner fetaosten och krydda med peppar och oregano. Spara saltet till stekningen.

Om du inte har köpt utbankade kycklingfiléer så banka ut dem försiktigt med hjälp av undersidan på en kastrull. Fördela ost- och lökröran på de fyra fileérna och knyt ihop dem med tråd alternativt fäst ihop dem med tandpetare.

Värm olivolja i stekpannan och stek filéerna på medelvärme i cirka fyra minuter på vardera sida. Salta. Lägg ner en halv buljongtärning och slå på 2,5 dl vatten och låt det puttra i fem minuter med locket på.

Hyvla zucchini och morötter i en skål fylld med isvatten. Då blir grönsakerna extra krispiga vid servering.
Servera den fyllda kycklingfilén med hyvlade grönsaker och ringla över olivolja och ev. sky ifrån kycklingen.

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Jag fortsätter min fanatiska resa med halloumin. Ju oftare jag äter den desto mer förtjust i osten blir jag. Jag gillar sältan, jag gillar konsistensen, jag gillar dess variationsrikedom. Den här gången blev det en halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd och receptet på det hittar du här: Kesobröd. Givetvis använder du det bröd som tilltalar dig bäst.

Halloumismörgås och coleslaw på grekisk yoghurt
Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Coleslaw

100 gr vitkål
0,25 rödlök
1 dl grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Halloumismörgås

200 gr halloumi
0,25 röd lök
1 tomat
Salladsblad (valfri)
10-15 oliver
4 skivor bröd (valfritt)
Balsamvinäger
Olivolja
Salt & peppar

1 avokado
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
Salt & peppar

Tillagning coleslaw

Strimla vitkålen. Skiva rödlöken i tunna skivor. Blanda allt med creme fraiche, majonnäs, dijonsenap, en skvätt vinäger och kryddor. Låt den vila en stund i kylskåpet.

Tillagning två stycken halloumismögåsar

Starta med avokadoröran. Mosa avokadon med en gaffel, pressa över vitlöken och rör ihop med crème fraiche och salt & peppar. Låt röran vila i kylskåpet en stund.

Skiva tomaten och lägg skivorna på en tallrik. Ringla över balsamvinäger. Värm olivolja i en stekpanna och skiva halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek dem tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Skär oliverna i mindre bitar.

Ta två skivor bröd och bred på avokadoröran, lägg över salladsblad, hälften av oliverna, tomater och rödlök. Lägg därefter på halloumin, resten av oliverna och lägg till sist två brödskivor bredda med avokadoröra ovanpå.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin

Doften av rosmarin och vitlök får den här grönsaksgratängen att locka fram ljuvliga matminnen från semestrar i Grekland. Gratängen passar både till kött och fisk eller kan ätas helt allena. Bara att välja.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin
Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin. (Foto: Markus olsson)

Ingredienser (4 port)

2 zucchini
2 paprikor (av olika färger)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
2 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
100 gr riven ost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skiva zucchini, paprika och lök. Hacka rosmarinen. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, pressa över vitlöksklyftorna samt strö över rosmarinen. Ringla över olivolja och blanda om. Grilla grönsakerna i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ur formen och koka upp gräddeni en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner yoghurten och rör ihop det till en jämn smet. Salta och peppra grönsakerna och häll över yoghurtsmeten. Strö över riven ost och grädda gratängen i 25 minuter tills den har fått en fin, gyllenbrun färg.

Copyright 2016 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb