Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Kourabiedes- recept på grekiska julkakor

Kourbiedes är en av de vanligaste kakorna man bakar i Grekland runt jul. Det är en enkel smörkaka smaksatt med Metxa och skulle Metaxa inte finnas i skåpet där hemma går det även bra med konjak.

Kourabiedes
Kourabiedes. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (cirka 45 st)

100 gr florsocker
2 tsk vaniljsocker
400 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl Metaxa
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra kakorna med

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.
Börja med att blanda florsocker och vaniljsocker i en mixer. Tärna ner smöret och kör tills blandningen har fått en luftig konsistens. Blanda ner äggulorna, ägget och Metaxan. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner mjölblandningen under omrörning. Degen ska bli fast och smidig. Forma degen till ovala kakor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Låt kakorna svalna på ett galler. Spraya kakorna med lite vatten och doppade dem i florsocker. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.
Recept från fontana.se.

Recept på Halva- grekisk dessert

Det händer att jag blir serverad halva efter en måltid i Grekland och ärligt talat har jag aldrig riktigt reflekterat över vad det är jag har bjudits på. Ofta har jag trott att det är en sockerkaka som är dränkt i sockerlag, men det är det ju inte. Halva är en riktigt söt dessert som är gjord på mannagryn. Ibland är den lagad helt naturell, ibland är den lagad med hackad mandel och vita russin. Jag provade att göra min med hackade valnötter eftersom jag tycker det är gott att bryta den söta smaken med nötter.

Jag tycker att det räcker med en liten bit halva och gärna med lite grekisk yoghurt eller en kula vaniljglass. Det sitter som en smäck efter en god måltid.

Halva Grekisk dessert
Halva. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Mannagrynsmet

1,5 dl olivolja
3 dl mannagryn
Hackade valnötter

Sockerlag

4,5 dl socker
6 dl vatten
1 tsk kanel

Tillagning

Börja med sockerlagen. Blanda socker och kanel, tillsätt vattnet. Koka upp och låt småkoka tills sockerlagen börjar tjockna i cirka 8-10 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.

Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt mannagrynen lite i taget under omrörning. När smeten börjar bubbla kan du dra ner på värmen men fortsätt att röra tills smeten börjar ändra färg till en mer gyllenbrun färg. Det tar drygt tio minuter men var försiktigt så att inte smeten får en allt för mörk färg för då får halvan en mer bitter smak. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt sockerlagen under omrörning. Värm hela smeten under omrörning igen och låt den småkoka tills den blir tjock och släpper från kanterna lätt. Ställ kastrullen åt sidan och låt smeten vila under en handduk i cirka tio minuter.

Ta en valfri form och klä den med bakplåtspapper. Lägg över halvasmeten och platta till den. Låt halvan vila i kylskåp i minst 1,5 timmar. Servera med grekisk yoghurt eller med vaniljglass.

Pizza med fetaost och kantareller

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit. För att samtidigt hylla den svenska hösten så kommer kvällens middag bli en pizza med svenska kantareller och grekisk fetaost. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena!

Pizza med fetaost och kantareller
Pizza med fetaost och kantareller. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200-300 gr kantareller
0,5 gul lök
1 klick smör
Salt
150 gr Fetaost
Färsk oregano

Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

Värm ugnen till 225 grader.

Hacka löken. Stek kantarellerna tills all vätska har förvunnit. Lägg i en klick smör tillsammans med löken. Stek allt tills löken blivit genomstekt och svampen blivit lite krispig. Salta.

Blanda tomatsåsen.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela kantarell- och lökblandnigen på pizzorna. Smula fetosten över pizzan och avsluta med att strö över färsk oregano. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki

Säg det berövade recept som inte kan utmanas med inspiration från det grekiska köket! Som en Tacos till exempel. Mexikanskt i all ära men inget klår det grekiska köket. Inte i mitt kök i alla fall. Därför vigde jag fredagskvällen till att göra vegetariska Tacos i tortillabröd men fyllde dem med alla ingredienser från en grekiska sallad plus tzatziki utöver den vegetariska tacosfärsen. Den vegetariska tacofärsen gjorde jag på hackade valnötter.

Tacofusion tacos med grekiska sallad
Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

300 gr valnötter
0,5 gul lök
1 msk olivolja
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten

1 pkt tortillabröd
1 burk tacossås

2 tomater
0,5 gurka
1 röd lök
1 paprika
Oliver
150 gr fetaost

Tzatziki

Tillagning

Börja med tzatzikin. Recept på hur du gör tzatziki hittar du här: Tzatziki (länk). Hacka alla grönsaker och smula fetaosten som du ska ha till serveringen. Ställ åt sidan.

Hacka valnötterna och den gula löken grovt. Stek löken mjuk i olivolja och tillsätt därefter de hackade valnötterna. Stek i cirka två minuter på medelhög värme. Häll över tacokryddmix och rör om. Tillsätt vatten och låt den puttra i ett par minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

Värm tortillabröden och fördela grönsaker, nötfyllning, fetaost, tzatziki och tacosås på bröden. Ät och njut!

Här hittar du fler recept inspirerade av de grekiska köket och recept på riktiga grekiska klassiker: Grekiska huvudrätter (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

Pizza är en sådan rätt där uttrycket "Man tager vad man haver" är lätt applicerbart. Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Att använda halloumi istället för vanlig pizza ost gör den en aning torrare men gör den även lite mer matig. Om du är nyfiken på att göra en pizza på halloumibotten så hittar du recept här: Pizza med halloumibotten

Pizza med riven halloumi
Pizza bianco med riven halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

2 tomater
1 paprika
0,5 zucchini
0,5 rödlök
300- 400 gr skivade champinjoner på burk
150 gr halloumi
1 msk torkad oregano

Vitlöksröra*

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva tomater, paprika och rödlöken tunt, hyvla skivor av zucchinin med en osthyvel, riv halloumin grovt.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på vitlöksröran och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med halloumin. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

*Vitlöksröra till pizza bianco

2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk färsk oregano

Blanda pressad vitlök med olivoljan och den hackade oreganon. Bred ut på pizzabotten.

Här hittar du fler recept på maträtter inspirerade av Grekland: Recept

Kir-Yianni Assyrtiko 2017- ett vitt vin ifrån Grekland

Kir Yianni Assyrtiko startbild 1

Jag har tidigare skrivit om de grekiska vinernas frammarsch och återtåg men nu är jag frestad att skriva att de faktiskt tagit sin rättmätiga plats i besittning. Truppförflyttningen är fullbordad. Domänerna är intagna. Grekiskt vin ska inte behöva upptäckas, bokstaven G ska vara ett självklart uppehåll för konsumenter på Systembolaget. Det finns inte längre någon anledning till en bagatellartad ordväxling om det grekiska vinets beskaffenhet.

I veckan hade jag privilegiet att få möta den grekiska vinproducenten Kir-Yianni och dess ägare Stellios Boutaris. En fängslande man med en rad karismatiska viner i bagaget. Totalt provsmakade vi tio olika viner varav flera finns i Systembolagets beställningssortiment medan kvällens huvudperson, det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017, faktiskt finns i Systembolagets fasta sortiment från och med idag. Opa!

Assyrtiko wine
Kir-Yianni Assyrtiko 2017. (Foto: Markus Olsson)

I 236 butiker kan du nu vid ditt uppehåll intill hyllan för Grekland hitta detta torra, fruktiga och krispiga vita vin. Den utsträckta eftersmaken har inslag av både mineraler, citrus och gröna äpplen. Kir-Yianni Assyrtiko 2017 är ett vin som passar utmärkt till fisk, pastarätter och lätta kycklingrätter samt vita ostar. Vinet har nr 2338 och kostar 99 kronor.

Vinprovning Gondolen
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Förrätt Gondolen
Lättgravad röding med tomatconsommé, avkoado och sötmandel. (Foto: Markus Olsson)

Huvudrätt Gondolen
Bakad hälleflundra Barigoule. (Foto: Markus Olsson)

Det gör mig uppriktigt lycklig över att kunna njuta av grekiska viner på hemmaplan. Vin av hög kvalité och långt ifrån den förlegade sinnebilden av den ljuvliga drycken från demokratins vagga.

Viner från Kir Yianni
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjevinföretaget som hans farfar grundade 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.

Stellios Boutaris 1
Stellios Boutaris, ägare av Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den moderna konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro.
Kir-Yiannis egendom ligger på fastlandet i norra delen av Grekland i området Makedonien, närmare bestämt i Naoussa och med odlingar i Amyndeon. Området präglas av ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar vilket skapar fina förutsättningar för vinodling.

Kir-Yianni är en vinproducent att räkna med, nu och i framtiden, och är du nyfiken på deras viner och kanske till och med ett besök på deras vingård så hittar du ytterligare information på Kir-Yiannis hemsida: https://kiryianni.gr (länk)

Detta inlägg är ett samarbete med Oenoforos som importerar, producerar, marknadsför och distribuerar viner i Sverige men synpunkter och bilder är mina egna.

Baka med olivolja: äppelkaka med rosmarin, mandel och citron

Det här är mitt bidrag till vad du kan göra med de mängder av äpplen som får träden att digna just nu. Eller som i mitt fall, som täcker hela gräsmattan. Det här är inte ett recept som så tydligt är inspirerat av det grekiska köket men det är ett recept för dig som vill baka med olivolja istället för med smör. Givetvis använder jag en olivolja från Grekland. Vad annars? Baka och njut!

Äppelkaka med rosmarin
Äppelkaka bakad med olivolja med rosmarin, mandel och citron. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 stora eller 6 små äpplen
100 gr mandel
3 msk rosmarin (färsk)
1 citron (skalet)
1,5 dl olivolja
1 dl strösocker
1 dl kolasås alt. sirap eller honung
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
Florsocker

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Skala äpplena och skär dem i sockerbitsstora bitar. Hacka rosmarin och mandel. Riv skalet av en citron. Stek ihop äpplen, rosmarin, mandel och citron i några minuter i en skvätt olivolja. Ställ åt sidan.

Smöra och bröda en springform.

Vispa äggen och socker fluffigt. Blanda ner kolasåsen (jag använde färdig kolasås för glass) eller om du hellre använder sirap eller flytande honung.

Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, kanel och salt). Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda till sist ner den stekta äppelblandningen. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Lägg över en bit folie mot slutet om kakan börjar få för mycket färg. Använd en provsticka för att se när kakan är helt klar.

Låt kakan svalna och sikta därefter över florsocker. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

Gyroskryddad tornado potatoe

Tornado Potatoe (Spiralpotatis) är ett roligt sätt att servera potatis till en rätt. Eller som i det här fallet som ett eget snack tillsammans med sval coh fräsch tzatziki.

Tornado potatoe 1
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Potatis
Olivolja
Gyroskrydda
Salt

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Trä potatisen på ett grillspett. Skär tunna skåror diagonalt över potatisen. Låt kniven gå ner mot grillspettet.
Dra försiktigt isär potatisen så att den inte spricker sönder. Pensla med olivolja och grydda med gyroskrydda.Stek spiralpotatisen i mitten av ignen i cirka 25 minuter. Beroende hur tjocka skivorna är kan tiden i ugnen variera.

Tornado potatoe 2
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Friterad aubergine med tomatsås

Det här är en riktigt vitlöksstinn rätt med mycket smak av tomat och aubergine. Jag tycker att den passar utmärkt som ensamrätt och då gärna med en kall yoghurtsås (länk) till. Annars kan du servera rätten tillsammans med kyckling, fisk eller kött.

Friterad aubergine med tomatsås
Friterad aubergine med tomatsås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 port)

2 auberginer
3 tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 tsk socker
1 msk oregano
1 msk timjan
Vetemjöl
Salt & peppar
Olivolja
Riven gravieraost

Tillagning

Skär auberginen i 0,5 centimeter tjocka skivor. Salta dem lätt på båda sidor och låt dem ligga i cirka 30 minuter. Skölj av dem väl och låt rinna av. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl och fritera/ stek dem i rikligt med olivolja på båda sidor tills de får en fin gyllenbrun färg.

Värm ugnen till 200 grader.

Pressa eller riv vitlöksklyftorna och stek i rikligt med olivolja. Häll på vinet. Hacka tomaterna och blanda ner dem i vitlöken och vinet. Blanda ner socker, tomatpuré, hackade färska (eller torkade) örter, salt och peppar och låt såsen puttra på medelhög värme tills den börjar tjockna (reducerat).

Lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form och häll över tomatsåsen och gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Efter halva tiden, ta ut formen och lägg på riven gravieraost (mängd efter smak). Gratinera klart auberginen och servera med en kall yoghurtsås.

Pizza med halloumibotten

Det här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Ja, elelr för alla som älskar pizza. Vilken fyllning du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev den en salamipizza med färska champinjoner, paprika och lök. Var noga med att kolla på pizzabotten och pizzan när du gräddar den så att den inte bränns vid.

Halloumipizza hel
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 pizza)

Pizzabotten

150 gr halloumi
1 ägg
0,5 dl grädde
2 msk pofiber (finns ibland mjölprodukterna)

Fyllning

0,5 tomat
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
0,5 tsk torkad oregano
4-5 salamiskivor
0,25 gul lök
0,5 röd paprika
4 färska champinjoner
Färsk oregano
Riven ost

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.

Riv halloumin och blanda med ägg, grädde och pofiber. Låt smeten vila i tio minuter.
Bred ut halloumismeten till ett cirka 0,5 centimeter tjockt lager på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i tio minuter.

Ta ut pizzabotten och låt den vila i några minuter. Under tiden förbereder du övriga ingredienser. Hacka tomaten och blanda med tomatpuré, torkad oregano och olivolja. Bred ut smeten på pizzabotten. Lägg på önskad mängd salami. Skiva den gula löken riktigt tunt och lägg på pizzan. Skär champinjoner och paprika i strimlor och lägg på pizzabotten. Toppa med önskad mängd riven ost och färsk oregano. Grädda pizzan i tio minuter i mitten av ugnen. Var nog med att ha koll så att den inte bränns.

Halloumipizza skuren
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb