Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Smördegspizza med grekiska smaker

Smördegspizza är en superenkel pizzavariant som går snabbt att tillaga. Det är en god kontrast mot vanlig pizzadeg och vad du lägger på pizzan går att variera i det oändliga. Det här är en pizza med grekiska smaker som bland annat fetaost, oliver, oregano och mynta.

Smördegspizza med grekiska smaker
Smördegspizza med grekiska smaker. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (3-4 port)

Smördeg (en rulle som finns i kyldisken)
0,5 dl pinjenötter
0,5 gul lök
Cocktailtomater
Oliver
150 gr fetaost
Kryddblandning (t.ex oregano, timjan, mynta)
Olivolja
Babyspenat

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär en skåra runt om smördegen, cirka en centimeter ifrån kanten. Nagga resten av smördegen.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skär löken tunt och stek den mjuk i lite olivolja. Sprid ut löken över smördegsplattan. Skiva önskad mängd tomater och oliver och sprid ut över smördegen. Smula över fetaosten, strö över pinjenötterna och krydda med kryddblandningen.
Grädda smördegspizzan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått fin färg. Ringla över olivolja och garnera med babyspenat innan servering. Servera gärna med en sallad till

Metaxakaka- recept på sockerkaka med Metaxa

Det här blir en mjuk, porös sockerkaka med en rund smak av Metaxa. Passar perfekt till en kopp starkt kaffe.

Metaxakaka
Metaxakaka. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 kaka i 2-litersform)

250 gr smör
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl Metaxa
Olja

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Rör rumsvarmt socker och smör vitt och poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och blanda ner växelvis med Metaxan i ägg- och smörsmeten. Pensla formen med matolja och bröa den. Häll smeten i formen och grädda i cirka 55 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka mot slutet för att se om kakan är färdig. Om det inte fastnar någon smet på stickan är den klar. Ta ut kakan och låt den stå i tio minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att låta den svalna.

Grönkålspaj med fetaost och soltorkade tomater

Nu är det inte långt kvar till julbordets överdåd och varför inte "dåda" till det med ytterligare en rätt? En vegetarisk grönkålspaj. Det här är en krämig paj med grönkål, soltorkade tomater och en massa fetost. Matig och samtidigt lättsam.

Grönkålspaj med fetaost
Grönkålspaj med fetaost och soltorkade tomater. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdegen

3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllningen

1 gul lök
200 gr grönkål
2 vitlöksklyftor
200 gr fetaost
8 soltorkade tomater
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl crème fraiche
Salt & vitpeppar
Olivolja

Pumpakärnor

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Mät upp mjölet i en skål. Tärna ner det kylskåpskalla smöret och arbeta ihop det med fingrarna tills du får en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut degen i en springorm (25 cm i diameter). Tryck ut den ganska högt upp på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ den i frysen i 15 minuter.

Medan pajdegen står i frysen tillreder du fyllningen. Hacka löken, pressa vitlöken och skölj och strimla grönkålen. Stek allt i olivolja i några minuter tills löken blivit blank och börjar bli genomskinlig. Salta. Strimla de soltorkade tomaterna. Smula sönder fetaosten.

Vispa ägg, mjölk och crème fraiche. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Ta fram pajskalet och fyll det med grönkål och lök. Lägg i de soltorkade tomaterna och fetaosten. Häll över äggblandningen och toppa med önskad mängd pumpakärnor.

Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 35- 40 minuter.

Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm

Älskar Pulled Pork. Älskar bröd. Älskar fetaost. Då får det bli en sandwich med pulled pork och fetaostkräm.

Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm
Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm.(Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

1 brödskiva
Pulled Pork*
Olivolja
0,5 tomat
0,5 rödlök
5 oliver

2,5 dl Creme Fraiche
75 gr fetaost
Vitpeppar

Tillagning

Om du vill göra egen Pulled Pork så hittar du receptet längst ner på sidan.

Börja med fetsostkrämen. Mosa 75 gr fetaost i en skål. Tillsätt en liten burk Creme Fraiche och rör om. Smaksätt med vitpeppar.

Stek brödskivan i olivolja så att det får en fin, gyllenbrun yta. Skiva tomaten och lägg ovanpå brödet. Skiva rödlöken tunt och lägg över tomatskivorna. Lägg på önskad mängd Pulled Pork. Klicka över fetaostkräm. Skiva oliverna och strö över smörgåsen.

*Recept på Pulled Pork (4 port)

Det finns en rad olika recept på Pulled Pork men efter att ha glömt att köpa chipotlepasta (används normalt) en gång så brukar jag köra efter detta recept.
Ingredienser
500 -700 gr fläskkarré utan ben (skinkstek går också bra att använda)
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1krm vitpeppar
1 krm cayennpeppar
0,5 tsk salt
1 msk soja
3 msk olivolja
Tillagning
Värm ugnen till 150 grader.
Putsa eventuellt köttet och lägg det i en ugnssäker form. Hacka löken. Blanda övriga ingredienser i en liten skål och pressa ner vitlöken. Gnid in köttet med smeten och strö över den hackade löken. Täck formen med lock eller en bit aluminiumfolie. Tillaga köttet i mitten av ugnen i cirka fyra timmar. Köttet ska falla isär när du delar på det.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt severad med marinerade apelsinklyftor

Det här är en lättsam dessert att njuta av efter den feta julmaten eller efter en härlig huvudrätt på nyårsafton. Toppa med marinerade apelsinklyftor eller annan frukt vid servering.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt
Kardemummamousse med marinerade apelsinklyftor. (Foto: Makus Olsson)

Ingredienser (4 port)

1 äggvita
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm kardemumma (malen)
2,5 dl grekisk yoghurt (10 %)

1 apelsin
1 dl vatten
1 dl strösocker
5 nejlikor

Tillagning

Börja med att filea apelsinen. Här kan du se hur du enkelt gör det: Filea apelsin. Koka upp sockerlagen tillsammans med nejlikorna och låt den svalna. Lägg ner apelsinklyftorna och låt dem marineras i minst en timme.

Vispa upp äggvitan vit och fluffig. Tillsätt sedan florsockret och vispa smeten till ett hårt skum. När du kan hålla skålen upp och ner med äggvitan kvar i skålen är den klar. Vispa ihop yoghurt, vaniljsocker och kardemumma i en annan skål och vänd sedan ner äggsmeten i yoghurten. Portionera moussen i skålar och ställ dem i kylen i cirka en timme.

Ta ut moussen ur kylen och garnera med apelsinklyftorna vid servering.

Macaroni and greek cheese

Idag provade jag att grekifiera en amerikansk favorit jag har. Macaroni and cheese blev helt enkelt macaroni and greek cheese. Rätten fungerar bra som en ensamrätt men passar även utmärkt som tillbehör till korv, bacon eller stekt fläsk.

Mac and cheese
Macaroni and greek cheese. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

300 gr makaroner
3 dl standardmjölk
2 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
1 tsk socker
65 gr babyspenat
150 gr saganakiost
150 gr fetaost
200 gr #snällost (anari)
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Riv saganakiosten och smula sönder feta- och #snällosten.
Koka pastan och rör under tiden ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken. Vispa hela tiden för att undvika att det bränns fast. När mjölken har kokat upp, tillsätt grädde, socker och smaka av med salt och peppar. Låt det koka upp igen och koka några minuter innan du drar av det från plattan. Skölj de färdigkokta makaronerna och blanda ner det i mjölkblandningen. Rör ner det mesta av osten men spara lite av saganakiosten som topping. Blanda ner babyspenaten. Häll allt i en ugnsfast form och toppa med resterande ost. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 min

Recept på müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad (yoghurttoppar)

Mitt julbak fortsätter i grekisk anda även om det i denna variant kanske är lite av den mindre graden. Oavsett vad så är det ett fantastiskt julgodis med smak av syrlig grekisk yoghurt, vit choklad samt äpple och kanel.
Müslitopparna/yoghurttopparna är enkla att göra och tar inte särskilt lång tid att kladda ihop. Prova dig gärna fram med mängden yoghurt. Jag anser nog att det skulle kunna vara lite mer av den varan och kommer att lägga till en matsked nästa gång jag gör dem. För det blir garanterat en nästa gång.

Muslitoppar med yoghurt
Müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (15 st)

150 gr vit choklad
2 msk grekisk yoghurt (10 %)
1 tsk vaniljsocker
2 dl äppel- och kanelmüsli

Tillagning

Blanda yoghurten med vaniljsockret. Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad eller mycket försiktigt i en skål i mikron. Bland ner lite av den smälta chokladen med yoghurten och tillsätt därefter resten av chokladen. Blanda till sist ner müslin och forma till små toppar. Dekorera med strössel om så önskas. Låt de stena i kylen innan servering.

Mjuk pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon

Ja, man kan väl nästan säga att det börjar lacka mot jul nu när det bara är 41 dagar kvar till julafton. Utanför fönstren gnistrar snön i det bleka solljuset och visst infinner sig en viss julkänsla i det vackra vinterlandskapet? I år har jag tänkt att julbaket ska få en touch av Grekland och därför blev det till att pimpa några klassiska recept med ingredienser inspirerade av Grekland. Först ut blev det en mjuk, saftig pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon. Här är receptet på men greklandsinspirerade mjuka pepparkaka.

Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka med fetaostglasyr och lingon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

3,25 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
100 gr smör
1,5 dl grekisk yoghurt
2 ägg
1 påse pepparkakskryddor (ca 17 gr)
2 tsk bakpulver

Fetaostglasyr

150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5 citron (saften)

Lingon

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröa en form (ca 1,5 liter). Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smör och grekisk yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en annan skål och rör sedan ihop det med övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler r och låt den svalna.
När kakan har svalnat är det dags att börja med glasyren. Mosa fetaosten i en bunke. Blanda ner florsocker och saften av en halv citron. Mixa glasyren slät med en stavmixer. Ringla över kakan och dekorera med lingon.

Grekiskt småplock

Vad passar bättre än ett glas grekiskt rödvin och några grekiska smaker en bister novemberkväll som denna? Det finns förstås olika sätt att servera småplock på men just ikväll fick det märkligt nog bli på ett spett. Fetaosten motarbetade mig in i det sista men ur den kampen gick bara en segrare; jag.

Grekiskt snacks
Grekiskt småplock med ett glas vin från Giannikos Winery. (Foto: Markus Olsson)

Förutom den vilda fetaosten blev det inlagda kronärtskockor, soltorkade tomater, korv och oliver från Halkidiki. I glaset blev det The Lion (Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon) från den ekologiska vinproducenten Giannikos Winery. Vinet är fruktigt med fatkaraktär och det finns inslag av vanilj, choklad, mynta, svarta vinbär, plommon och blåbär. Jag gillar vinet som inte är alltför tungt eller strävt och passar bra till smakrika tilltugg. Ett trelivligt sällskapsvin helt enkelt. Vinet finns att köpa på Systembolaget, nr 6259.

Fyllda, fetaostgratinerade auberginer

Det här är ett förhållandevis enkelt recept som går att variera i oändlighet. Vad du vill smaksätta auberginerna med avgör du själv men jag valde en klassisk variant med köttfärs, tomat och oregano. Varför till exempel inte göra dem vegetariska och helt enkelt ta bort köttfärsen och tillsätta soltorkade tomater och oliver istället?

Fyllda fetaostgratinerade auberginer
Fyllda auberginer. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 auberginer
500 gr nötfärs
1 gul lök
1 vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk oregano
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Hack lök och vitlök. Dela och gröp ur auberginerna. Stek köttfärsen tillsammans med löken och den urgröpta auberginen i olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna, oreganon och smaka av med salt och peppar. Fyll auberginerna med köttfärsröran och smula över fetaosten. Gratinera auberginerna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Copyright 2016 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb