Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt severad med marinerade apelsinklyftor

Det här är en lättsam dessert att njuta av efter den feta julmaten eller efter en härlig huvudrätt på nyårsafton. Toppa med marinerade apelsinklyftor eller annan frukt vid servering.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt
Kardemummamousse med marinerade apelsinklyftor. (Foto: Makus Olsson)

Ingredienser (4 port)

1 äggvita
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm kardemumma (malen)
2,5 dl grekisk yoghurt (10 %)

1 apelsin
1 dl vatten
1 dl strösocker
5 nejlikor

Tillagning

Börja med att filea apelsinen. Här kan du se hur du enkelt gör det: Filea apelsin. Koka upp sockerlagen tillsammans med nejlikorna och låt den svalna. Lägg ner apelsinklyftorna och låt dem marineras i minst en timme.

Vispa upp äggvitan vit och fluffig. Tillsätt sedan florsockret och vispa smeten till ett hårt skum. När du kan hålla skålen upp och ner med äggvitan kvar i skålen är den klar. Vispa ihop yoghurt, vaniljsocker och kardemumma i en annan skål och vänd sedan ner äggsmeten i yoghurten. Portionera moussen i skålar och ställ dem i kylen i cirka en timme.

Ta ut moussen ur kylen och garnera med apelsinklyftorna vid servering.

Macaroni and greek cheese

Idag provade jag att grekifiera en amerikansk favorit jag har. Macaroni and cheese blev helt enkelt macaroni and greek cheese. Rätten fungerar bra som en ensamrätt men passar även utmärkt som tillbehör till korv, bacon eller stekt fläsk.

Mac and cheese
Macaroni and greek cheese. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

300 gr makaroner
3 dl standardmjölk
2 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
1 tsk socker
65 gr babyspenat
150 gr saganakiost
150 gr fetaost
200 gr #snällost (anari)
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Riv saganakiosten och smula sönder feta- och #snällosten.
Koka pastan och rör under tiden ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken. Vispa hela tiden för att undvika att det bränns fast. När mjölken har kokat upp, tillsätt grädde, socker och smaka av med salt och peppar. Låt det koka upp igen och koka några minuter innan du drar av det från plattan. Skölj de färdigkokta makaronerna och blanda ner det i mjölkblandningen. Rör ner det mesta av osten men spara lite av saganakiosten som topping. Blanda ner babyspenaten. Häll allt i en ugnsfast form och toppa med resterande ost. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 min

Recept på müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad (yoghurttoppar)

Mitt julbak fortsätter i grekisk anda även om det i denna variant kanske är lite av den mindre graden. Oavsett vad så är det ett fantastiskt julgodis med smak av syrlig grekisk yoghurt, vit choklad samt äpple och kanel.
Müslitopparna/yoghurttopparna är enkla att göra och tar inte särskilt lång tid att kladda ihop. Prova dig gärna fram med mängden yoghurt. Jag anser nog att det skulle kunna vara lite mer av den varan och kommer att lägga till en matsked nästa gång jag gör dem. För det blir garanterat en nästa gång.

Muslitoppar med yoghurt
Müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (15 st)

150 gr vit choklad
2 msk grekisk yoghurt (10 %)
1 tsk vaniljsocker
2 dl äppel- och kanelmüsli

Tillagning

Blanda yoghurten med vaniljsockret. Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad eller mycket försiktigt i en skål i mikron. Bland ner lite av den smälta chokladen med yoghurten och tillsätt därefter resten av chokladen. Blanda till sist ner müslin och forma till små toppar. Dekorera med strössel om så önskas. Låt de stena i kylen innan servering.

Mjuk pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon

Ja, man kan väl nästan säga att det börjar lacka mot jul nu när det bara är 41 dagar kvar till julafton. Utanför fönstren gnistrar snön i det bleka solljuset och visst infinner sig en viss julkänsla i det vackra vinterlandskapet? I år har jag tänkt att julbaket ska få en touch av Grekland och därför blev det till att pimpa några klassiska recept med ingredienser inspirerade av Grekland. Först ut blev det en mjuk, saftig pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon. Här är receptet på men greklandsinspirerade mjuka pepparkaka.

Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka med fetaostglasyr och lingon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

3,25 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
100 gr smör
1,5 dl grekisk yoghurt
2 ägg
1 påse pepparkakskryddor (ca 17 gr)
2 tsk bakpulver

Fetaostglasyr

150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5 citron (saften)

Lingon

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröa en form (ca 1,5 liter). Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smör och grekisk yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en annan skål och rör sedan ihop det med övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler r och låt den svalna.
När kakan har svalnat är det dags att börja med glasyren. Mosa fetaosten i en bunke. Blanda ner florsocker och saften av en halv citron. Mixa glasyren slät med en stavmixer. Ringla över kakan och dekorera med lingon.

Grekiskt småplock

Vad passar bättre än ett glas grekiskt rödvin och några grekiska smaker en bister novemberkväll som denna? Det finns förstås olika sätt att servera småplock på men just ikväll fick det märkligt nog bli på ett spett. Fetaosten motarbetade mig in i det sista men ur den kampen gick bara en segrare; jag.

Grekiskt snacks
Grekiskt småplock med ett glas vin från Giannikos Winery. (Foto: Markus Olsson)

Förutom den vilda fetaosten blev det inlagda kronärtskockor, soltorkade tomater, korv och oliver från Halkidiki. I glaset blev det The Lion (Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon) från den ekologiska vinproducenten Giannikos Winery. Vinet är fruktigt med fatkaraktär och det finns inslag av vanilj, choklad, mynta, svarta vinbär, plommon och blåbär. Jag gillar vinet som inte är alltför tungt eller strävt och passar bra till smakrika tilltugg. Ett trelivligt sällskapsvin helt enkelt. Vinet finns att köpa på Systembolaget, nr 6259.

Fyllda, fetaostgratinerade auberginer

Det här är ett förhållandevis enkelt recept som går att variera i oändlighet. Vad du vill smaksätta auberginerna med avgör du själv men jag valde en klassisk variant med köttfärs, tomat och oregano. Varför till exempel inte göra dem vegetariska och helt enkelt ta bort köttfärsen och tillsätta soltorkade tomater och oliver istället?

Fyllda fetaostgratinerade auberginer
Fyllda auberginer. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 auberginer
500 gr nötfärs
1 gul lök
1 vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk oregano
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Hack lök och vitlök. Dela och gröp ur auberginerna. Stek köttfärsen tillsammans med löken och den urgröpta auberginen i olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna, oreganon och smaka av med salt och peppar. Fyll auberginerna med köttfärsröran och smula över fetaosten. Gratinera auberginerna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost

Stekta äpplen med fetaost
Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

3 äpplen, t ex Ingrid Marie
2 msk strösocker
1 tsk kanel
Rosmarin
Smör
Fetaost

Tillagning

Skölj äpplena och skär de i klyftor. Rensa bort kärnhusen. Smält en stor klick smör i en stekpanna. Lägg i äppelklyftorna i stekpannan när smöret blivit gyllenbrunt och doftar lite knäckigt. Stek dem i någon minut på ena sidan och vänd dem därefter. Strö över sockret, kanelen och lite rosmarin. Stek ihop en stund men var försiktig så att inte äpplena bara blir till mos. Servera äpplena med riven fetaost. Tips: frys fetaosten så blir det mycket enklare att riva.

Pytt med grekisk touch toppad med fetaost

Pytt med grekisk touch
Pytt med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

500 gr fläskkarré
6 medelstora potatisar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 gurka
Oliver
En knippe persilja
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär potatisen i tärningar och koka dem i saltat vatten i cirka fem minuter. Häll av vattnet.
Putsa fläskkarrén och skär den i tärningar. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Salta och peppar.
Skär paprikorna i bitar, hacka rödlöken, pressa vitlöksklyftorna och stek det tillsammans med potatisen i rikligt med olivolja. Hacka tomaterna och skär gurkan i grova bitar. När grönsakerna i stekpannan börjar få en fin stekyta tillsätt köttet, tomaterna, gurkan och oliverna och stek ihop allt i ett par minuter. Salta och peppra. Ta av stekpannan från spisen och smula över fetaosten. Hacka persiljan och lägg ovanpå.

Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja

Spetspaprika med fetaost
Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och perislja. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 spetspaprikor
150 gr fetaost
1 chili
En knippe persilja
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skölj paprikorna och skär av fästet på dem. Gröp försiktigt ut de frön som finns kvar i paprikorna. Mosa fetaosten med en gaffel. Hacka chilin och persiljan och blanda ihop det med fetaosten. Fyll paprikorna och lägg dem på i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja. Baka paprikorna i 20-30 minuter i mitten av ugnen.

Recept på citronkött med vegetti på gul zucchini

Ofta brukar man parta om att med hösten kommer mustiga grytor och långkok men ett långkok behöver inte alltid vara mustigt tänker jag. Det kan vara fräscht och syrligt också. Att smaksätta kött med citron är relativt vanligt runt Medelhavet och numera även här intill Mälaren.

Citronkött med gul zucchini
Citronkött med vegetti på gul zucchini. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Citronkött

Cirka 1 kg rostbiff (bit)
1-1,5 citron
Vatten
1 msk vit sirap eller strösocker
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Vegetti på gul zucchini (2 port)

1 gul zucchini
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Tillagning

Putsa köttet och skär det i bitar. Bryn köttet i några matskedar olivolja tills det har fått fin färg. Salta och peppra. Pressa 1- 1,5 citroner och häll saften över köttet. Späd med vatten så att det knappt täcker köttbitarna. Låt köttet koka i cirka 1,5- 2 timmar tills det faller isär när du delar det med en gaffel. Tycker du att köttet blir för syrligt kan du tillsätta 1 msk vit sirap eller socker och låta det koka ihop i någon minut. Hacka en knippe bladpersilja, strö över och ställ åt sidan.

Svarva zucchini med en grönsakssvarv eller hyvla den med en osthyvel. Hacka löken fint. Värm några matskedar olivolja i en stekpanna och fräs zucchini, lök och en pressad vitlöksklyfta i några minuter. Hacka en knippe bladpersilja och låt det steka med i någon minut. Salta och peppra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Copyright 2016 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb