Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Favabiffar med tomatsslald

Jag har verkligen kommit att fastna för Fava och allt vad man kan använda Favan till. Idag stekte jag favabiffar och gjorde en enkel tomatsallad till. Supergott! Det här receptet har inga mängdansvisningar utan bygger helt och hållet på mängder som du själv önskar.

Favabiffar med tomatsallad
Favabiffar med tomatssallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Fava (recept se här: Fava)

Körsbärstomater
Röd lök
Kapris
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Forma önskad mängd fava till pannbiffar. Stek dem i tre minuter på vardera sida i rikligt med olivolja. Favan är rätt mjuk så var försiktig när du ska vända dem.
Gör tomatsalladen medan Favan steks. Dela körsbärstomater och skiva rödlöken. Blanda tomater, lök och kapris i en skål. Ringla över olivolja, salta och peppar. Rör om. Servera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sötpotatissallad med fetaost, rostad paprika och zucchini

Det här är en ljummen sallad med sötpotatis som bas ackompanjerad av paprika, zucchini och framför allt fetaost. Rätten kanske inte är så grekisk men den klassiska fetaosten finns åtminstone där.

Sötpotatissallad med fetaost paprika zucchini
Sötpotatissallad med fetaost, rostad paprika och zucchini. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

3 sötpotatisar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
70- 100 gr bladspenat
1 röd lök
300 gr fetaost
5 soltorkade tomater
1 näve salta mandlar
Olivolja
Flingsalt

2 msk citronsaft (saften av en citron)
1 msk honung
Vitpeppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skala sötpotatisen och skär den i centimetertjocka bitar. Skär paprikorna och zucchinin i bitar. Fördela bitarna på en plåt, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta grönsakerna i den övre delen av ugnen i cirka 25 minuter.

Skölj bladspenaten. Skär rödlöken i tunna skivor, skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och smula fetaosten. Blanda ihop alla ingredienserna en skål när de rostade grönsakerna har svalnat lite grann. Blanda dressingen, häll över och blanda om försiktigt. Strö över de salta mandlarna.

Spanakorizo- spenat med ris

Det här är en rätt som jag introducerades till efter en vandring över bergen ner till stranden Mesa Ammos på ön Donoussa i Kykladerna. Lite darrig i benen slog jag mig ner på den enda tavernan bland byns fem hus och frågade efter vad som serverades just den dagen. "Spinach with rice" svarade den unga servitrisen och med viss skepticism valde jag att ta in just den rätten. Och oj vad jag kom att tycka om den! Jag har inte riktigt lyckats återskapa samma smak men det här är så närma jag kan komma. Otroligt god vegetarisk grekisk rätt som blir snäppet bättre med pressad citron.

Spanakorizo Spenat med ris
Spanakorizo. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 port)

1 dl olivolja
1 gul lök
500 gr färsk spenat
1 burk krossade tomater (400 gr)
2,5 dl vatten
1,5 dl ris (Avorio- risottoris)
1 tsk dillfrön
1 tsk torkad persilja
1 msk tomatpuré
1 stänk vitvinsvinäger
Salt & peppar

1 citron (till servering)

Tillagning

Värm olivoljan i en gryta. Hacka och fräs löken till den blir genomskinlig. Tillsätt spenaten och stek ner den under omrörning. Tillsätt de krossade tomaterna och vattnet. Låt det koka upp och tillsätt sedan kryddor och tomatpuré. Tillsätt riset och låt det koka i cirka 20 minuter eller tills riset är färdigt. Smaka av med salt, peppar och ett stänk av vitvinsvinäger.

Recept på fava

Under den senaste öluffarresan till Grekland kom jag verkligen att fastna för fava, en röra gjord på gula ärtor. Fava påminner om hummus i konsistensen men har givetvis karaktären från de gula ärtorna och inte från kikärtor.

Fava kan användas som tillbehör till maten, som dipp till en bit grekiskt lantbröd eller stekas som små biffar efter ett dygn i kylskåp. Servera då gärna en tomatsallad till. Jag föredrar att använda fava till en bit bröd som stekts snabbt i olivolja och fått den där gyllene och krispiga ytan. Servera fava med röd lök, kapris och olivilja.

Fava recept
Fava. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

2,5 dl gula ärtor (torkade)
1 gul lök
0,5 tsk salt + salt för avsmakning

0,5 röd lök
Kapris
Olivolja

Tillagning

Blötlägg ärtorna i tolv timmar. Slå av vattnet och lägg ärtorna i en kastrull. Skala och dela löken i fyra bitar och lägg i kastrullen. Fyll på med vatten så att det täcker ärtor och lök med råge. Salta. Koka ärtorna i 45 minuter.
Mosa ärtorna och löken med en stavmixer tills det blir en slät röra (massa) och smaka av med salt.
Skiva den röda löken och lägg ovanpå favan. Strö över kapris och ringla över olivolja.

Sknipa Strong Ale

Vem hade kunnat tro att en restaurang på den lilla ön Schinoussa i Kykladerna skulle kunna erbjuda en rikedom av olika grekiska ölsorter? När jag sedvanligt frågade efter en Alpha fick jag en blick som avslöjade att denna restaurang hade mer än så. Jag valde att prova Sknipas Strong Ale från Sknipa Microbrewery i Thessaloniki (est. 2010). En mörkorange öl med tydlig karaktär av aprikos, persika och apelsin och med en aningen bitter eftersmak. En trevlig Ipa helt enkelt som passade bra till förrätten Fava gjord på gula ärtor, olja och gul lök som serveras med röd lök och kapris (ej med på fotot).

Sknipa
Sknipa Strong Ale. (Foto: Markus Olsson)

Fräsch Halloumisallad med en känsla av sommar

Även om sommaren låter vänta på sig så är en fräsch sommarsallad med Halloumi supergott så fort solen strålar bryter igenom. Det är enkelt att tillaga och smakar somrigt och fräscht med jordgubbar.

Fräsch sommarsallad Halloumi
Halloumisallad med jordgubbar. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
65 gr Babyspenat
1 gul Paprika
3 Tomater
Jordgubbar
Olivolja
Balsamico

Tillagning

Skölj spenaten och lägg den på en tallrik. Skiva paprika, tomater och önskad mängd jordgubbar och blanda ner i spenaten. Skiva och stek Halloumin i olivolja. Blanda ner i salladen och servera omgående. Ringla över olivolja och Balsamico innan servering.

 

Vegetarisk pizza med tomat, fetaost och oregano -pizza á la Dakos

Det här är ett recept på en riktigt enkel pizza inspirerad av den grekiska förrätten Dakos. Tomater, fetaost och oregano i kombination med bröd. Njut!

Vegetarisk pizza med tomat fetaost oregano Dakos
Vegetarisk pizza med tomat, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1-2 port)

1 pizzakit
3 tomater
75 gr fetaost
Oregano
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.
Rulla ut den färdiga degen på en bakpappersklädd plåt och om du önskar en rund pizza, knåda och kavla om den till önskad form. Rulla upp kanterna och tryck till. Bred ut önskad mängd av den medföljande tomatsåsen. Skiva tomaterna och lägg på pizzabotten. Smula över fetaosten och strö över önskad mängd oregano. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills pizzan har fått en fin gyllenbrun färg. Ringla över olivolja och servera direkt.

Vegetarisk Calzonepizza med spenat, feta- och saganakiost

Det här är ett recept på en snabb och enkel men fantastiskt god vegetarisk Calzone med grekisk touch. Servera pizzan med en fräsch tomatsallad.

Grekisk Calzone med spenat fetaost saganaki
Grekisk Calzone med spenat, fetaost och Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 färdig pizzadeg (deg från ett pizzakit)
500 gr hackad, fryst spenat
150 gr fetaost
75 gr Saganaki
Oregano
Flingsalt
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.
Tina spenaten och kram ur vattnet. Smula ner fetaosten och riv ner Saganakin i spenaten. Salta, peppra och blanda ihop ingredienserna. Lägg ut den färdiga pizzadegen på en plåt och lägg fyllningen på ena deghalvan. Vik över resten av degen och tryck till längs kanterna. Pensla pizzan med olivolja och strö över oregano och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Servera gärna med en tomatsallad.

Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganki

Det här är ett recept på en paj som går att variera med olika kryddor och grönsaker. I just den här varianten blev det aubergine och smaker av kanel, spiskummin och hettan av cayennepeppar. Och eftersom jag älskar grekisk ost blev det både fetaost och Saganakiost. Servera pajen med en fräsch sallad till.

Grekisk köttfärspaj med aubergine fetaost saganaki
Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdeg

4 dl vetemjöl
150 gr smör (kylskåpskallt)
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
0,5 dl hackad färsk mynta
150 gr fetaost
3 ägg
175 gr Saganakiost
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Börja med att skära auberginen i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor och lägg dem på ett fat. Strö över salt och låt dem vätska ur i cirka 30 minuter. Fortsätt med pajdegen. Mät upp mjöl i en bunke, tillsätt salt och tärna ner det kalla smöret. Arbeta ihop ingredienserna till en smulig massa och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (cirka 28 centimeter), nagga och ställ in pajskalet i frysen i 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och hacka löken och vitlöken. Stek den mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek den i drygt fem minuter. Salta, peppra och tillsätt övriga kryddor, hacka myntan och blanda ner. Låt köttfärsblandningen svalna.

Skölj av aubergineskivorna och torka av dem med hushållspapper. Stek dem i olivolja i cirka 45 sekunder på vardera sida.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut det gräddade pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Lägg i hälften av aubergineskivorna i botten på pajskalet och smula över en tredjedel av fetaosten. Smula därefter ner resten av fetaosten i köttfärsblandningen och blanda ner tre stycken ägg. Bred ut blandningen i pajskalet, lägg på de sista aubergineskivorna. Riv Saganakiosten över pajen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills osten har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut pajen och garnera med lite mynta. Servera pajen med en krispig sallad till.

Recept på Bifteki- grekiska pannbiffar

Enligt mig är Bifteki, grekiska pannbiffar, de absolut godaste pannbiffarna som finns, mjuka och runda i smaken. Som så ofta med recept så finns det en rad varianter på samma rätt och just det här receptet är det som jag brukar laga efter. Och förstås serveras de med den obligatoriska citronen till.

Bifteki
Bifteki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl persilja, hackad
1 tsk spiskummin
3 msk oregano, torkad
3 msk tomatpuré
Salt & peppar
Olivolja
Citron

Tillagning

Hacka löken och persiljan. Blanda ner löken i köttfärsen tillsammans med pressad vitlök, ägg, persilja, spiskummin, oregano och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
Skölj av en tallrik med vatten. Forma pannbiffar i önskad storlek och lägg på den våta tallriken. Stek pannbiffarna i olivolja tills de har fått fi färg och är färdiga inuti.
Servera med potatisklyftor och förstås en massa citron.

Copyright 2017 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb