Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Baconlindad fetaost med oreganopesto

Baconlindad fetaost med oreganopesto är en förrätt som går snabbt att göra och är makalöst god. Sältan tillsammans med den runda smaken från oreganopeston är som mumma för själen. Funkar både som tapasrätt och som förrätt men tänk på att den är ganska mättande.

Baconlindad fetaost med oreganopesto 1 1
Baconlindad fetaost med oreganopesto. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 personer)

Baconlindad fetaost

150 gr fetaost
1 paket bacon
Peppar
Olivolja

Oreganopesto

2 krukor färsk oregano (cirka 2,5 dl)
1,25 dl riven parmesan
2 vitlöksklyftor
1,25 dl skållad mandel
1,25 dl olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.
Börja med att skära fetaosten i fem lika stora stänger. Linda varje fetaostbit med bacon och placera dem i en oljad ugnsfast form. Krydda med peppar. Stek den inlindade fetaosten i mitten av ugnen tills baconet har fått en fin "färdigstekt" färg.

Under tiden kan du göra i ordning oreganopeston. Skölj oreganon och lägg den i en matberedare. Tillsätt parmesan, vitlök och mandel. Mixa tills det blir en jämn massa. Ringla ner olivoljan medan mixern går och smaka till sist av med salt och peppar.

När den baconlindade fetaosten är klar låter du den vila i någon minut så att den återfår en fastare form innan du serverar den.

Baconlindad fetaost med oreganopesto
Baconlindad fetaost med oreganopesto. (Foto: Markus Olsson)

Semla med grekisk sallad och fetaostkräm

Grekisk sallad semla 2

Okej, det här är ingen semla i dess rätta bemärkelse utan snarare ett sätt att servera en grekisk sallad på. Förslagsvis om förrätt. Lite småroligt om inte annat men det blev också riktigt gott. Och okej, det är ett tag kvar till fettisdagen men vad gör man inte för att fylla sina depåer?

Ingredienser

Grekiskt lantbröd (12 st frallor)

50 gr jäst
3,2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1 dl grekisk yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk salt
ca 10 dl vetemjöl

Grekisk sallad

Gurka
Tomat
Paprika
Röd lök
Oliver
Fetaost
Oregano
Olivolja

Fetoastkräm (till 3-4 semlor)

50 gr Fetaost
1 dl grekisk yoghurt
1 msk majonäs
Salt & peppar

Garnering

Frusen fetaost (riven)

Tillagning

Starta med bröddegen.

Smula jästen i en bunke, häll över fingervarmt vatten och rör tills jästen har lösts upp. Blanda ner grekisk yoghurt, olivolja, honung och salt. Tillsätt mjölet. Degen ska var ganska kletig. Knåda i maskin i cirka åtta minuter eller för hand i cirka tio minuter. Låt degen jäsa i 45 minuter.

När degen har jäst till sin dubbla storlek delar du degen i tolv delar (mina delar vägde cirka 110 gram styck). Snurra varje del mot bakbordet i en cirkelrörelse med ena handen så att du får en jämn fralla. Låt frallorna jäsa övertäckta på en plåt i 30 minuter.

Värm ugnen till 220 grader. Under tiden ugnen blir varm kan du göra grekisk sallad och fetaostkräm. När du gör grekisk sallad, tänk på att skära grönsakerna i mindre bitar och smula ner fetaosten ni salladen. Ringa över olivolja och rör om. Fortsätt med fetaostkrämen. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt grekisk yoghurt samt majonnäs och rör om. Smaka av med salt och peppar. Ställ salladen och krämen i kylen.

När frallorna har jäst klart gräddar du dem i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt frallorna svalna på ett galler. Skär sedan försiktigt av toppen av frallorna, gröp ur bullen och fyll dem med grekisk sallad. Toppa med fetaostkräm, lägg på locken och riv över frusen fetaost.

Grekisk sallad semla 1
Semla med grekisk sallad. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk sallad på annorlunda vis

En grekisk sallad är en av de rätter som uppenbart förknippas med Grekland. Inte bara utifrån namnet utan även utifrån att den är lika självklar på det grekiska matbordet som tallriken vi äter på. Enkel, tillbörlig och liksom fundamental. Själv så äter jag grekisk sallad flera gånger i veckan. Som tillbehör till kött och kyckling eller helt enkelt som en sallad till en måltid. Oftast gör jag en klassisk grekisk sallad men det hindrar inte att jag ibland gör den på ett annorlunda sätt. Som här, med grekisk yoghurt och färsk timjan. Jag lovar, det blir supergott och passar perfekt till grillade livsmedel.

Grekisk sallad på annorlunda vis

Ingredienser (4 port)

1 gurka
3 tomater
1 rödlök
1 paprika
1,5 dl oliver
150 gr fetaost
1 tsk torkad oregano

2 dl grekisk yoghurt
3 msk majonnäs
4 msk hackad färsk timjan
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och skär grönsakerna i grova bitar. Lägg dem i en skål och tillsätt oliverna. Smula över fetaosten och strö över oreganon. Rör om. Blanda yoghurt och majonnäs. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner smeten i salladen. Klar att servera.

Småvarma rödbetor med fetaost, kapris, valnötter och glasört

En enkel sallad som passar både som en förrätt men även som tillbehör till en huvudrätt. Glasört är kanske inte den vanligaste örten att använda i matlagning och är inte alltid så ätt att få tag i. Glasörten har liksom en sursalt smak är svår att ersätta med något annat utan att det blir en helt annan smak. Hittar du inte glasört i din butik blir en rödbetssallad med en annan ört minst lika bra.

Röbetor med fetaost valnötter och glasörter
Småvarma rödbetor med fetaost, kapris, valnötter och glasört. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr färdigkokta rödbetor
Några kvistar glasört
75 gr fetaost
En näve valnötter
Kapris
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär rödbetorna i lite större bitar. Värm en stekpanna med olivolja i och värm upp rödbetorna tillsammans med önskad mängd glasört i några minuter. Salta och peppra. Lägg upp rödbetorna och glasörten på en tallrik, smula över fetaost och valnötter. Tillsätt önskad mängd kapris. Ringa över olivolja.

Halloumirårakor- rårakor med halloumi

Berika rårakorna med halloumi och rårakorna kommer för alltid vara berikade. Härligt krispiga med en naturligt god sälta. Servera med grekisk yoghurt blandad med soltorkade tomater.

Halloumirårakor
Halloumirårakor. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

350 gr potatis
50 gr palsternacka
200 gr halloumi
Vitpeppar
Olivolja

Grekisk yoghurt
Soltorkade tomater (antal efter smak)

Tillagning

Skala och riv potatis samt palsternacka. Krama ur vätskan. Riv halloumin. Blanda samman rotfrukterna och halloumin. Stek rårakorna i olivolja och peppra efter smak. Servera med grekisk yoghurt blandad med hackade soltorkade tomater.

Panerad Saganaki med citronsallad

Det här är ett recept på en dubbelpanerad Saganaki med en riktigt syrlig citronsallad till. Smaker som gifter sig fint. Vill du inte ha den skarpa syran till osten kan du tillsätta mer socker i citronsalladen. Det här är en rätt som är utmärkt som en förrätt men kan också vara en egen mezerätt.

Panerad saganaki med citronsallad
Panerad saganaki med citronsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Panerad Saganaki

150 gr Saganaki
1 ägg
1 msk vatten
Vetemjöl
Ströbröd
Salt & peppar
Olivolja

Citronsallad

1 citron
0,5 gul lök
1 knippe persilja
1 tsk strösocker
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med citronsalladen. Filea (ta bort den vita hinnan runt varje klyfta) citronklyftorna och dela dem i mindre bitar. Skiva löken i tunna skivor och hacka persiljan. Blanda ihop ingredienserna, sockra, salta, peppra och ringa över olivolja. Rör om och låt stå en stund.

Dela Saganakiosten i fyra delar. Vispa upp ägget tillsammans med en matsked vatten med en gaffel i en djup tallrik. Häll upp vetemjöl på ytterligare tallrik och ströbröd på en annan tallrik. Värm olivolja i en stekpanna. Doppa en bit ost i ägget och sedan i vetemjölet. Doppa därefter den mjölade ostbiten ytterligare en gång i ägget och sedan i ströbröd. Lägg ostbitarna i den varma pannan, salta och peppra. Stek i några minuter på vardera sida så att den panerade osten får en gyllenbrun färg.
Servera den varma Saganakin med citronsalladen.

Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja

Spetspaprika med fetaost
Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och perislja. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 spetspaprikor
150 gr fetaost
1 chili
En knippe persilja
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skölj paprikorna och skär av fästet på dem. Gröp försiktigt ut de frön som finns kvar i paprikorna. Mosa fetaosten med en gaffel. Hacka chilin och persiljan och blanda ihop det med fetaosten. Fyll paprikorna och lägg dem på i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja. Baka paprikorna i 20-30 minuter i mitten av ugnen.

Omelett med örtslungad fetaost- recept på omelett med fetaost

Det här är en enkel omelett till vilken du kan variera ingredienserna i oändlighet. Just den här gången blev det en omelett med zucchini, lök, champinjoner, tomater och örtslungad fetaost.

Omelett med örtslungad fetaost
Omelett med örtslungad fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

2 ägg
1 msk mjölk
¼ gul lök
0,5 zucchini
3 färska champinjoner
¼ fetaost
3 cocktailtomater
Färska örter
Salt & peppar
Smör
Olivolja

Tillagning

Börja med att hacka valda färska örter. Skär fetaosten i småbitar. Blanda fetaost, örter och en skvätt olivolja. Hacka och stek löken i en klick smör tills löken börjar bli genomskinlig. Därefter skivar du champinjonerna och steker dem i smör tills de fått gyllenbrun färg. Riv zucchinin till långa spagettin och stek även dem i en klick smör. Vispa ägg och mjölk samt tillsätt salt & peppar. Smält en ny klick smör i en stekpanna och häll i äggsmeten. Stek omeletten några minuter på vardera sidan och lägg upp på en tallrik. Lägg på ingredienserna och njut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Melon- och fetaostsallad

Melon- och fetaostsallad är en fräsch sommarsallad med sötma, sälta och lite syra och den går hur snabbt som helst att tillaga. Den funkar bra en riktigt varm sommardag, gärna tillsammans med ett glas kallt vitt vin.

Melon och fetaostsallad
Melon- och fetaostsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser(4 port)

0,5 vattenmelon
300 gr fetaost
Kalamataoliver
1 paket bacon
Färsk basilika
Balsamicovinäger

Tillagning

Skär baconet i små bitar och stek det i några minuter. Lägg det stekta baconet på en bit hushållspapper för att få bort överflödigt fett. Skär vattenmelonen i stora bitar, smula över fetaosten och strö över bacon. Lägg på önskad mängd oliver och ringla över balsamicokräm. Garnera med basilika blad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Saganaki- så enkel att tillaga, så god att äta

Jag är nyss hemkommen från det gudabenådade landet Grekland och en massa måltider med Saganaki, den grekiska hårdosten. Den funkar utmärkt som en tillagad förrätt eller o-stekt på ostbrikan. Själv föredrar jag den stekt som en förrätt och det går supersnabbt utan en massa krångel.

Saganaki
Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Saganaki (önskad mängd)
Citron

Tillagning

Värm en teflonstekpanna på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör elelr olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb