Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Grekisk sallad på annorlunda vis

En grekisk sallad är en av de rätter som uppenbart förknippas med Grekland. Inte bara utifrån namnet utan även utifrån att den är lika självklar på det grekiska matbordet som tallriken vi äter på. Enkel, tillbörlig och liksom fundamental. Själv så äter jag grekisk sallad flera gånger i veckan. Som tillbehör till kött och kyckling eller helt enkelt som en sallad till en måltid. Oftast gör jag en klassisk grekisk sallad men det hindrar inte att jag ibland gör den på ett annorlunda sätt. Som här, med grekisk yoghurt och färsk timjan. Jag lovar, det blir supergott och passar perfekt till grillade livsmedel.

Grekisk sallad på annorlunda vis

Ingredienser (4 port)

1 gurka
3 tomater
1 rödlök
1 paprika
1,5 dl oliver
150 gr fetaost
1 tsk torkad oregano

2 dl grekisk yoghurt
3 msk majonnäs
4 msk hackad färsk timjan
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och skär grönsakerna i grova bitar. Lägg dem i en skål och tillsätt oliverna. Smula över fetaosten och strö över oreganon. Rör om. Blanda yoghurt och majonnäs. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner smeten i salladen. Klar att servera.

Småvarma rödbetor med fetaost, kapris, valnötter och glasört

En enkel sallad som passar både som en förrätt men även som tillbehör till en huvudrätt. Glasört är kanske inte den vanligaste örten att använda i matlagning och är inte alltid så ätt att få tag i. Glasörten har liksom en sursalt smak är svår att ersätta med något annat utan att det blir en helt annan smak. Hittar du inte glasört i din butik blir en rödbetssallad med en annan ört minst lika bra.

Röbetor med fetaost valnötter och glasörter
Småvarma rödbetor med fetaost, kapris, valnötter och glasört. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr färdigkokta rödbetor
Några kvistar glasört
75 gr fetaost
En näve valnötter
Kapris
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär rödbetorna i lite större bitar. Värm en stekpanna med olivolja i och värm upp rödbetorna tillsammans med önskad mängd glasört i några minuter. Salta och peppra. Lägg upp rödbetorna och glasörten på en tallrik, smula över fetaost och valnötter. Tillsätt önskad mängd kapris. Ringa över olivolja.

Halloumirårakor- rårakor med halloumi

Berika rårakorna med halloumi och rårakorna kommer för alltid vara berikade. Härligt krispiga med en naturligt god sälta. Servera med grekisk yoghurt blandad med soltorkade tomater.

Halloumirårakor
Halloumirårakor. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

350 gr potatis
50 gr palsternacka
200 gr halloumi
Vitpeppar
Olivolja

Grekisk yoghurt
Soltorkade tomater (antal efter smak)

Tillagning

Skala och riv potatis samt palsternacka. Krama ur vätskan. Riv halloumin. Blanda samman rotfrukterna och halloumin. Stek rårakorna i olivolja och peppra efter smak. Servera med grekisk yoghurt blandad med hackade soltorkade tomater.

Panerad Saganaki med citronsallad

Det här är ett recept på en dubbelpanerad Saganaki med en riktigt syrlig citronsallad till. Smaker som gifter sig fint. Vill du inte ha den skarpa syran till osten kan du tillsätta mer socker i citronsalladen. Det här är en rätt som är utmärkt som en förrätt men kan också vara en egen mezerätt.

Panerad saganaki med citronsallad
Panerad saganaki med citronsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Panerad Saganaki

150 gr Saganaki
1 ägg
1 msk vatten
Vetemjöl
Ströbröd
Salt & peppar
Olivolja

Citronsallad

1 citron
0,5 gul lök
1 knippe persilja
1 tsk strösocker
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med citronsalladen. Filea (ta bort den vita hinnan runt varje klyfta) citronklyftorna och dela dem i mindre bitar. Skiva löken i tunna skivor och hacka persiljan. Blanda ihop ingredienserna, sockra, salta, peppra och ringa över olivolja. Rör om och låt stå en stund.

Dela Saganakiosten i fyra delar. Vispa upp ägget tillsammans med en matsked vatten med en gaffel i en djup tallrik. Häll upp vetemjöl på ytterligare tallrik och ströbröd på en annan tallrik. Värm olivolja i en stekpanna. Doppa en bit ost i ägget och sedan i vetemjölet. Doppa därefter den mjölade ostbiten ytterligare en gång i ägget och sedan i ströbröd. Lägg ostbitarna i den varma pannan, salta och peppra. Stek i några minuter på vardera sida så att den panerade osten får en gyllenbrun färg.
Servera den varma Saganakin med citronsalladen.

Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja

Spetspaprika med fetaost
Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och perislja. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 spetspaprikor
150 gr fetaost
1 chili
En knippe persilja
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skölj paprikorna och skär av fästet på dem. Gröp försiktigt ut de frön som finns kvar i paprikorna. Mosa fetaosten med en gaffel. Hacka chilin och persiljan och blanda ihop det med fetaosten. Fyll paprikorna och lägg dem på i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja. Baka paprikorna i 20-30 minuter i mitten av ugnen.

Omelett med örtslungad fetaost- recept på omelett med fetaost

Det här är en enkel omelett till vilken du kan variera ingredienserna i oändlighet. Just den här gången blev det en omelett med zucchini, lök, champinjoner, tomater och örtslungad fetaost.

Omelett med örtslungad fetaost
Omelett med örtslungad fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

2 ägg
1 msk mjölk
¼ gul lök
0,5 zucchini
3 färska champinjoner
¼ fetaost
3 cocktailtomater
Färska örter
Salt & peppar
Smör
Olivolja

Tillagning

Börja med att hacka valda färska örter. Skär fetaosten i småbitar. Blanda fetaost, örter och en skvätt olivolja. Hacka och stek löken i en klick smör tills löken börjar bli genomskinlig. Därefter skivar du champinjonerna och steker dem i smör tills de fått gyllenbrun färg. Riv zucchinin till långa spagettin och stek även dem i en klick smör. Vispa ägg och mjölk samt tillsätt salt & peppar. Smält en ny klick smör i en stekpanna och häll i äggsmeten. Stek omeletten några minuter på vardera sidan och lägg upp på en tallrik. Lägg på ingredienserna och njut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Melon- och fetaostsallad

Melon- och fetaostsallad är en fräsch sommarsallad med sötma, sälta och lite syra och den går hur snabbt som helst att tillaga. Den funkar bra en riktigt varm sommardag, gärna tillsammans med ett glas kallt vitt vin.

Melon och fetaostsallad
Melon- och fetaostsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser(4 port)

0,5 vattenmelon
300 gr fetaost
Kalamataoliver
1 paket bacon
Färsk basilika
Balsamicovinäger

Tillagning

Skär baconet i små bitar och stek det i några minuter. Lägg det stekta baconet på en bit hushållspapper för att få bort överflödigt fett. Skär vattenmelonen i stora bitar, smula över fetaosten och strö över bacon. Lägg på önskad mängd oliver och ringla över balsamicokräm. Garnera med basilika blad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Saganaki- så enkel att tillaga, så god att äta

Jag är nyss hemkommen från det gudabenådade landet Grekland och en massa måltider med Saganaki, den grekiska hårdosten. Den funkar utmärkt som en tillagad förrätt eller o-stekt på ostbrikan. Själv föredrar jag den stekt som en förrätt och det går supersnabbt utan en massa krångel.

Saganaki
Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Saganaki (önskad mängd)
Citron

Tillagning

Värm en teflonstekpanna på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör elelr olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.

Halloumi med hemmagjord sweet chili

Just nu är jag inne i en Halloumifas där jag äter, lever och till och med drömmer Halloumi. Jag kan liksom inte få nog och när jag såg Nigella Lawson snabbt och enkelt med svepande rörelse tillaga denna rätt så fanns det ingen återvändo. Stekt Halloumi med söt-syrlig chili ovanpå en salladsbädd, vad kan bli fel? Sältan från Halloumin, sötman från honungen, syran från limen och hettan från chilin är en oslagbar kombination. Prova och se!

Halloumi med sweechilisås storHalloumi med sweet chili. (Foto: markus Olsson)

Ingredienser

3 röda chilifrukter
2 msk flytande honung
Saften av 0,5 lime

150-200 gr Halloumi

Bladspenat eller den sallad som du föredrar

Olivolja

Tillagning

Kärna ur en av chilifrukterna för att minska styrkan och hacka alla tre i små bitar. Koka upp chilin tillsammans med honung och limesaft i cirka 5 minuter tills såsen börjar tjockna. Det finns en risk att det skummar över så rör om hela tiden.
Skiva Halloumin i sex till åtta skivor och stek dem så att de får fin färg. Servera direkt på en salladsbädd med sweet chili och lite olivolja.

Panerad fetaost med citron- och gurksallad

Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen. 

Panerad fetaost
Panerad fetaost med citron- och gurksallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Dubbelpanerad fetaost

150 gr fetaost
Mjöl
Ströbröd
2 ägg
2 msk olivolja

Citron- och gurksallad

0,5 gurka
1 citron
En knippe dill
Olivolja
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Honung

Tillagning

Starta med citron- och gurksalladen. Skala gurkan och skär den i grova tärningar. Häll upp olivoljan i en kastrull, riv ner citronskal och pressa ner saften av en citron. Lägg i gurkan och värm upp blandningen (koka ej). Ta av kastrullen från spisen, krydda och rör ner hackad dill och dijonsenap. Ställ svalt.

Ta ur fetosten ur förpackningen och torka av den med hushållspapper och skär den i smala skivor, cirka 0,5 centimeter tjocka. Vispa upp äggen i en djup tallrik och häll upp mjöl i en annan och ströbröd på en tredje tallrik. Börja med att doppa ostskivan i ägg, sedan i mjöl, därefter i ägg igen och till sist i ströbröd. Var försiktig så att du inte drar av paneringen med fingrarna. När du har panerat alla skivor steker du dem på medelhögvärme i rikligt med olivolja. Efter ett par minuter vänder du på osten och steker i någon minut till. När paneringen har fått en fin gyllenbrunfärg är de klara. Fetaosten klarar värmen bra och smälter inte ut eller tappar formen. Servera genast med citron- och gurksallad samt ringla över lite honung. Sältan från osten och syran från salladen gifter sig bra med sötman från honungen.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb