Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Pizza med fetaost och kantareller

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit. För att samtidigt hylla den svenska hösten så kommer kvällens middag bli en pizza med svenska kantareller och grekisk fetaost. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena!

Pizza med fetaost och kantareller
Pizza med fetaost och kantareller. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200-300 gr kantareller
0,5 gul lök
1 klick smör
Salt
150 gr Fetaost
Färsk oregano

Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

Värm ugnen till 225 grader.

Hacka löken. Stek kantarellerna tills all vätska har förvunnit. Lägg i en klick smör tillsammans med löken. Stek allt tills löken blivit genomstekt och svampen blivit lite krispig. Salta.

Blanda tomatsåsen.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela kantarell- och lökblandnigen på pizzorna. Smula fetosten över pizzan och avsluta med att strö över färsk oregano. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki

Säg det berövade recept som inte kan utmanas med inspiration från det grekiska köket! Som en Tacos till exempel. Mexikanskt i all ära men inget klår det grekiska köket. Inte i mitt kök i alla fall. Därför vigde jag fredagskvällen till att göra vegetariska Tacos i tortillabröd men fyllde dem med alla ingredienser från en grekiska sallad plus tzatziki utöver den vegetariska tacosfärsen. Den vegetariska tacofärsen gjorde jag på hackade valnötter.

Tacofusion tacos med grekiska sallad
Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

300 gr valnötter
0,5 gul lök
1 msk olivolja
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten

1 pkt tortillabröd
1 burk tacossås

2 tomater
0,5 gurka
1 röd lök
1 paprika
Oliver
150 gr fetaost

Tzatziki

Tillagning

Börja med tzatzikin. Recept på hur du gör tzatziki hittar du här: Tzatziki (länk). Hacka alla grönsaker och smula fetaosten som du ska ha till serveringen. Ställ åt sidan.

Hacka valnötterna och den gula löken grovt. Stek löken mjuk i olivolja och tillsätt därefter de hackade valnötterna. Stek i cirka två minuter på medelhög värme. Häll över tacokryddmix och rör om. Tillsätt vatten och låt den puttra i ett par minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

Värm tortillabröden och fördela grönsaker, nötfyllning, fetaost, tzatziki och tacosås på bröden. Ät och njut!

Här hittar du fler recept inspirerade av de grekiska köket och recept på riktiga grekiska klassiker: Grekiska huvudrätter (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

Pizza är en sådan rätt där uttrycket "Man tager vad man haver" är lätt applicerbart. Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Att använda halloumi istället för vanlig pizza ost gör den en aning torrare men gör den även lite mer matig. Om du är nyfiken på att göra en pizza på halloumibotten så hittar du recept här: Pizza med halloumibotten

Pizza med riven halloumi
Pizza bianco med riven halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

2 tomater
1 paprika
0,5 zucchini
0,5 rödlök
300- 400 gr skivade champinjoner på burk
150 gr halloumi
1 msk torkad oregano

Vitlöksröra*

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva tomater, paprika och rödlöken tunt, hyvla skivor av zucchinin med en osthyvel, riv halloumin grovt.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på vitlöksröran och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med halloumin. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

*Vitlöksröra till pizza bianco

2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk färsk oregano

Blanda pressad vitlök med olivoljan och den hackade oreganon. Bred ut på pizzabotten.

Här hittar du fler recept på maträtter inspirerade av Grekland: Recept

Friterad aubergine med tomatsås

Det här är en riktigt vitlöksstinn rätt med mycket smak av tomat och aubergine. Jag tycker att den passar utmärkt som ensamrätt och då gärna med en kall yoghurtsås (länk) till. Annars kan du servera rätten tillsammans med kyckling, fisk eller kött.

Friterad aubergine med tomatsås
Friterad aubergine med tomatsås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 port)

2 auberginer
3 tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 tsk socker
1 msk oregano
1 msk timjan
Vetemjöl
Salt & peppar
Olivolja
Riven gravieraost

Tillagning

Skär auberginen i 0,5 centimeter tjocka skivor. Salta dem lätt på båda sidor och låt dem ligga i cirka 30 minuter. Skölj av dem väl och låt rinna av. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl och fritera/ stek dem i rikligt med olivolja på båda sidor tills de får en fin gyllenbrun färg.

Värm ugnen till 200 grader.

Pressa eller riv vitlöksklyftorna och stek i rikligt med olivolja. Häll på vinet. Hacka tomaterna och blanda ner dem i vitlöken och vinet. Blanda ner socker, tomatpuré, hackade färska (eller torkade) örter, salt och peppar och låt såsen puttra på medelhög värme tills den börjar tjockna (reducerat).

Lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form och häll över tomatsåsen och gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Efter halva tiden, ta ut formen och lägg på riven gravieraost (mängd efter smak). Gratinera klart auberginen och servera med en kall yoghurtsås.

Pizza med halloumibotten

Det här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Ja, elelr för alla som älskar pizza. Vilken fyllning du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev den en salamipizza med färska champinjoner, paprika och lök. Var noga med att kolla på pizzabotten och pizzan när du gräddar den så att den inte bränns vid.

Halloumipizza hel
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 pizza)

Pizzabotten

150 gr halloumi
1 ägg
0,5 dl grädde
2 msk pofiber (finns ibland mjölprodukterna)

Fyllning

0,5 tomat
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
0,5 tsk torkad oregano
4-5 salamiskivor
0,25 gul lök
0,5 röd paprika
4 färska champinjoner
Färsk oregano
Riven ost

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.

Riv halloumin och blanda med ägg, grädde och pofiber. Låt smeten vila i tio minuter.
Bred ut halloumismeten till ett cirka 0,5 centimeter tjockt lager på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i tio minuter.

Ta ut pizzabotten och låt den vila i några minuter. Under tiden förbereder du övriga ingredienser. Hacka tomaten och blanda med tomatpuré, torkad oregano och olivolja. Bred ut smeten på pizzabotten. Lägg på önskad mängd salami. Skiva den gula löken riktigt tunt och lägg på pizzan. Skär champinjoner och paprika i strimlor och lägg på pizzabotten. Toppa med önskad mängd riven ost och färsk oregano. Grädda pizzan i tio minuter i mitten av ugnen. Var nog med att ha koll så att den inte bränns.

Halloumipizza skuren
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Färsfyllda paprikor

Det finns en rad variationer av denna rätt och recepten är många men här kommer mitt recept på färsfyllda paprikor som givetvis går att förändra utifrån tycke och smak. Tänka på att storleken på paprikorna gör att mängden köttfärs och ris kan variera. Jag använde relativt stora paprikor till 500 gr nötfärs och 1,5 dl ris. Servera gärna paprikorna med smulad fetaost.

Färsfyllda paprikor
Färsfylld paprika. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

6 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
1,5 dl ris
1 kruka persilja
2 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
1,5 dl vatten
1 krm spiskummin
2 krm kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skölj paprikorna och skär försiktigt av toppen. Rensa locket och ta ur eventuella kärnor och det vita "köttet" ur paprikorna.

Hacka lök och vitlök fint och fräs det i olivolja tills den gula löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och kanel och låt det fräsa i någon minut till. Tillsätt köttfärs och låt den bli genomstekt. Hacka persilja och tillsätt den i färsen tillsammans med ris, buljongtärning och vatten. Stek alltihop tills vätskan är borta. Smaka av med salt och peppar.

Olja en ugnsfast form. Ställ ner paprikorna och fyll dem med färsblandningen. Lägg på locket på paprikorna och ringa över olivolja. Grädda paprikorna i mitten av ugnen i cirka en timme.

Pizza med zucchini, fetaost och oregano

Det här är en pizza med enkla smaker: rödlök, zucchini, fetaost och oregano. Enkelt och hur gott som helst. Om du vill bredda smakerna ytterligare kan du klicka över vitlöksyoghurt gjord på krämig grekisk yoghurt.

Pizza med zucchini och fetaost
Pizza med zucchini, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

1 zucchini
0,5 rödlök
150 gr fetaost
1 kruka oregano
Tomatsås*

Vitlöksyoghurt

2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva rödlöken riktigt tunt, hyvla zucchinin med en osthyvel, hacka den färska oreganon och smula fetaosten.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Jag valde att göra mindre pizzor denna gång. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med fetosten. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg. Klicka över vitlöksyoghurt och njut.

Pizza med zucchini och fetaost vitlöksyoghurt
Pizza med zucchini, fetaost och oregano toppad med vitlöksyoghurt. (Foto: Markus Olsson)

*Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Blanda tomatpurén, olivoljan och oreganon. Tillsätt vatten tills du får den konsistens du önskar på såsen.

Caesarsallad med grekisk touch

Caesarsalladen skapades enligt historien i Mexiko på 1920-talet. Den ska ha skapats när övrig mat höll på att ta slut i köket och man fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror som fanns kvar. I all hast fick kocken slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna och Caesarsalladen var född.
Det här receptet bygger på en klassisk Caesarsallad men har berikats med en liten grekisk touch.

Grekisk Ceasarsallad
Caesarsallad med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Dressingen på grekisk yoghurt ger rätten en ganska syrlig ton så önskar du mindre syra kan du minska ner på citronsaften. Jag kan inte påstå att jag lagar den i alla hast men både kyckling, bacon och dressing kan tillagas i förväg och då går själva tillagningen innan servering rätt fort ändå.

Rätten är tillagad med inspiration från Melker Anderssons recept på Grekisk Caesarsallad.

Ingredienser (3- 4 pers)

1-2 romansalladshuven
2 kycklingfiléer
1 paket bacon
Fetaost
Brödkrutonger

Dressingen

2 dl grekisk yoghurt
0,5 citron (saften av)
2 sardeller
1 msk olivolja
1 msk majonnäs
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk honung
0,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
Vitpeppar

Tillagning

Lägg fetaosten i frysen så får den lättare att riva senare.
Värm ugnen till 200 grader. Tillaga kycklingfiléerna i en oljad ugnsfast form i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills de är genomstekta. Skär bacon i småbitar och stek dem knapriga. Om du vill göra egna brödkrutonger kan du enkelt riva små bitar av en formfranska och sedan rosta dem i en torr panna på medelhög värme. Vänd brödbitarna ofta så att de inte bränns. Ställ åt sidan.
Gör i ordning dressingen genom att blanda yoghurt, saften av citronen, olivolja, majonnäs, rödvinsvinäger, honung och vatten. Hacka sardellerna och pressa vitlöksklyftan och blanda ner dem i de övriga ingredienserna. Smaka av med vitpeppar.
Lägg upp romansallad på en tallrik och lägg därefter upp skivad kyckling och knaperstekt bacon. Ringla över dressing, riv över frusen fetaost över lägg på önskad mängd krutonger

Fetaostbiffar med potatis, broccoli och timjan

Någon gång under min ömsinta uppväxt på den västmanländska landsbygden serverade min mor potatisbullar gjorda på potatismos. Ett svagt matminne men som består än idag så här 35 år senare. Dessa fetaostbiffar påminner om dem men enbart till konsistensen och inte till smaken då både broccoli, timjan, soltorkade tomater men framför allt fetaost sätter helt andra smaker. Idag serverade jag mig ingenting till dessa biffar men jag kan tänka mig att en sötsyrlig tomatsallad skulle göra sitt till.

Fetaostbiffar
Fetaostbiffar med potatis, broccoli och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (8 biffar)

300 gr potatis
100 gr broccoli (färsk)
100 gr fetaost
3 soltorkade tomater (bitar)
1 knippe timjan (färsk)
1 ägg
4 msk ströbröd
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Skala och koka potatisen. Skölj och skär av buketterna på broccolin. När det återstår cirka fem minuter av koktiden, lägg ner broccolin. När potatis och broccoli är mjuka, häll av vattnet och låt det svalna en stund. Mosa sedan potatis och broccoli med en gaffel, hacka timjan och soltorkade tomater och rör ned. Smula ner fetaosten, knäck ner ett ägg och tillsätt fyra matskedar ströbröd. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Forma biffar och stek dem i olivolja i några minuter på vardera sida så att de får fin gyllenbrun färg. Servera gärna med en tomatsallad.

Hallouminese- halloumigryta

En äkta Bolognese (= från Bologna) innehåller i regel högrev men istället för en Ragú Bolognese så blev det här en Hallouminese med grovriven Halloumi. Receptet är inte fullt ut vegetariskt men om du utesluter bacon och oxbuljongen och istället använder grönsaksbuljong och smaksätter grytan med ett par teskedar Chipotle Paste så kommer du åt den lätt rökiga smaken ändå.

Hallouminese
Hallouminese- halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Min Hallouminese blev en perfekt söndagsgryta när tiden för att låta den puttra länge och väl fanns. Servera gärna grytan med en bit grekiskt lantbröd (länk).

Ingredienser (4 port)

Ca 400 gr Halloumi (2 paket)
120 gr bacon
200 gr rotselleri
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
1 oxbuljongtärning
5 dl vatten
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 kruka färsk timjan
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär bacon i småbitar bryn det i en stekpanna. Ställ åt sidan. Skala och hacka rotselleri, morot, lök och vitlök. Fräs grönsakerna med olivolja i en gryta i några minuter tills de mjuknar. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt bacon, krossade tomater, vatten, rödvin, buljongtärning, lagerblad och vinäger. Hacka timjan och lägg i grytan. Låt grytan småkoka i två timmar. Rör om då och då. När grytan kokat klart smaksätt med salt och peppar. Riv halloumin på den grova sidan av rivjärnet, hacka basilikan grovt och tillsätt allt i grytan strax innan servering.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb