Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Recept på Halva- grekisk dessert

Det händer att jag blir serverad halva efter en måltid i Grekland och ärligt talat har jag aldrig riktigt reflekterat över vad det är jag har bjudits på. Ofta har jag trott att det är en sockerkaka som är dränkt i sockerlag, men det är det ju inte. Halva är en riktigt söt dessert som är gjord på mannagryn. Ibland är den lagad helt naturell, ibland är den lagad med hackad mandel och vita russin. Jag provade att göra min med hackade valnötter eftersom jag tycker det är gott att bryta den söta smaken med nötter.

Jag tycker att det räcker med en liten bit halva och gärna med lite grekisk yoghurt eller en kula vaniljglass. Det sitter som en smäck efter en god måltid.

Halva Grekisk dessert
Halva. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Mannagrynsmet

1,5 dl olivolja
3 dl mannagryn
Hackade valnötter

Sockerlag

4,5 dl socker
6 dl vatten
1 tsk kanel

Tillagning

Börja med sockerlagen. Blanda socker och kanel, tillsätt vattnet. Koka upp och låt småkoka tills sockerlagen börjar tjockna i cirka 8-10 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.

Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt mannagrynen lite i taget under omrörning. När smeten börjar bubbla kan du dra ner på värmen men fortsätt att röra tills smeten börjar ändra färg till en mer gyllenbrun färg. Det tar drygt tio minuter men var försiktigt så att inte smeten får en allt för mörk färg för då får halvan en mer bitter smak. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt sockerlagen under omrörning. Värm hela smeten under omrörning igen och låt den småkoka tills den blir tjock och släpper från kanterna lätt. Ställ kastrullen åt sidan och låt smeten vila under en handduk i cirka tio minuter.

Ta en valfri form och klä den med bakplåtspapper. Lägg över halvasmeten och platta till den. Låt halvan vila i kylskåp i minst 1,5 timmar. Servera med grekisk yoghurt eller med vaniljglass.

Baka med olivolja: äppelkaka med rosmarin, mandel och citron

Det här är mitt bidrag till vad du kan göra med de mängder av äpplen som får träden att digna just nu. Eller som i mitt fall, som täcker hela gräsmattan. Det här är inte ett recept som så tydligt är inspirerat av det grekiska köket men det är ett recept för dig som vill baka med olivolja istället för med smör. Givetvis använder jag en olivolja från Grekland. Vad annars? Baka och njut!

Äppelkaka med rosmarin
Äppelkaka bakad med olivolja med rosmarin, mandel och citron. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 stora eller 6 små äpplen
100 gr mandel
3 msk rosmarin (färsk)
1 citron (skalet)
1,5 dl olivolja
1 dl strösocker
1 dl kolasås alt. sirap eller honung
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
Florsocker

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Skala äpplena och skär dem i sockerbitsstora bitar. Hacka rosmarin och mandel. Riv skalet av en citron. Stek ihop äpplen, rosmarin, mandel och citron i några minuter i en skvätt olivolja. Ställ åt sidan.

Smöra och bröda en springform.

Vispa äggen och socker fluffigt. Blanda ner kolasåsen (jag använde färdig kolasås för glass) eller om du hellre använder sirap eller flytande honung.

Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, kanel och salt). Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda till sist ner den stekta äppelblandningen. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Lägg över en bit folie mot slutet om kakan börjar få för mycket färg. Använd en provsticka för att se när kakan är helt klar.

Låt kakan svalna och sikta därefter över florsocker. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt severad med marinerade apelsinklyftor

Det här är en lättsam dessert att njuta av efter den feta julmaten eller efter en härlig huvudrätt på nyårsafton. Toppa med marinerade apelsinklyftor eller annan frukt vid servering.

Kardemummamousse på grekisk yoghurt
Kardemummamousse med marinerade apelsinklyftor. (Foto: Makus Olsson)

Ingredienser (4 port)

1 äggvita
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm kardemumma (malen)
2,5 dl grekisk yoghurt (10 %)

1 apelsin
1 dl vatten
1 dl strösocker
5 nejlikor

Tillagning

Börja med att filea apelsinen. Här kan du se hur du enkelt gör det: Filea apelsin. Koka upp sockerlagen tillsammans med nejlikorna och låt den svalna. Lägg ner apelsinklyftorna och låt dem marineras i minst en timme.

Vispa upp äggvitan vit och fluffig. Tillsätt sedan florsockret och vispa smeten till ett hårt skum. När du kan hålla skålen upp och ner med äggvitan kvar i skålen är den klar. Vispa ihop yoghurt, vaniljsocker och kardemumma i en annan skål och vänd sedan ner äggsmeten i yoghurten. Portionera moussen i skålar och ställ dem i kylen i cirka en timme.

Ta ut moussen ur kylen och garnera med apelsinklyftorna vid servering.

Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost

Stekta äpplen med fetaost
Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

3 äpplen, t ex Ingrid Marie
2 msk strösocker
1 tsk kanel
Rosmarin
Smör
Fetaost

Tillagning

Skölj äpplena och skär de i klyftor. Rensa bort kärnhusen. Smält en stor klick smör i en stekpanna. Lägg i äppelklyftorna i stekpannan när smöret blivit gyllenbrunt och doftar lite knäckigt. Stek dem i någon minut på ena sidan och vänd dem därefter. Strö över sockret, kanelen och lite rosmarin. Stek ihop en stund men var försiktig så att inte äpplena bara blir till mos. Servera äpplena med riven fetaost. Tips: frys fetaosten så blir det mycket enklare att riva.

Världens mest enkla sommardessert- grekisk yoghurt med hallon (björnbärshallon)

Sommar och färdiga bjärnbärshallon (tayberries). Vad gör man? Jo, man ger grekisk yoghurt lite sötmna och serverar med hallon, i det här fallet björnbärshallon. Kanske världens mest enkla sommardessert och gudomligt god.

Ingredienser

Grekisk yoghurt
Flor- eller vaniljsocker
Hallon (björnbärshallon)
Florsocker till garnering

Tillagning

Pudra ner önskad mängd florsocker eller vaniljsocker i yoghurten så att du får den sötma du själv önskar. Häll över yoghurten i serveringsskålar, toppa med bär och pudra över flosrocker. Njut.

Grekisk yoghurt med hallon
Grekisk yoghurt med hallon. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter

Det har inte blivit så många recept på efterrätter här på mittgrekiskakök.se vilket till stor del beror på att jag själv är ganska restriktiv när det gäller socker numera. Det är klart att det går att göra goda efterrätter utan socker men man ska inte heller sticka under den grekiska stolen med att socker förhöjer smakerna. Därför blev det nu en sötsyrlig efterrätt med grekisk yoghurt och citron.

Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter
Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

2,5 dl grekisk yoghurt
2 blad gelatin
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
3 msk outspädd måltidsdryck (citron)
Citronzest
100 gr blandade nötter
1,5 dl strösocker
1 msk honung

Tillagning

Mousse

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa ihop grädde och florsocker tills att grädden börjar tjockna. Rör ner yoghurten och citronsaften i grädden och rör om tills du får en jämn smet.

Värm gelatinet med cirka en dl av yoghurtsmeten under omröring så att bladen smälter. Låt det svalna en stund och blanda sedan ner det i yoghurtblandningen. Om du vill skippa gelatin i din mousse kan du vispa grädden lite hårdare och vända ner den mer försiktigt med yoghurten.

Lägg upp moussen i serveringsskålar och ställ svalt i cirka fyra timmar.

Kanderade nötter

Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.

Smält socker i en tjockbottnad kastrull/stekpanna under omröring. Tillsätt honungen när sockret börjar få en brun färg. Lägg ner nötterna och rör om så att alla nötter täcks av socker. Häll över nötblandningen på bakplåtspapper och dela nötterna snabbt med en sked. Sockret stelnar snabbt och för att undvika en stor klump med nötter måste du separera dem från varandra.
Lägg på nötter efter smak och riv över citronzest. Servera.

Fetaostglass med hallonrippel- glass med fetaost

Fetaost i glass kanske inte låter som den mest klockrena kombinationen men POOOOW! vilken käftsmäll jag fick. I positiv bemärkelse alltså. Glassen får en mjuk cheescakesmak som smeker gommen som det vänaste väsen. Ja, eller en örfil som får klockorna att ringa. Både och på något sätt.

Fetaostglass
Fetaostglass med hallonrippel. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Hallonrippel

160 gr hallon
1 dl vit sirap

Glass (ca 3 dl)

100 gr fetaost
35 gr florsocker
1 krm vaniljsocker
1 skvätt grädde
1,3 dl grädde
2 äggulor
35 gr socker
1 tsk vaniljsocker

Tillagning

Starta med hallonrippel. Koka upp sirap och hallon och låt det koka i tio minuter. Pressa massan genom en sil för att få bort hallonfröna. Låt det svalna.
Mixa fetaost, florsocker, vaniljsocker och en skvätt grädde till en jämn smet.
Vispa grädden fluffig men inte för hård i en ny skål.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt i ytterligare en skål.
Blanda samman glassingredienserna och kör dem i en glassmaskin tills du får en krämig konsistens på glassen. Lägg över smeten i ett fryskärl och häll över önskad mängd hallonrippel. Dra några tag med en sked för att få ner ripplet i glassen. Frys glassen i ett par timmar.

Har du igen glassmaskin kan du hälla upp glassmeten i en form och medan den fryses röra i den ett par gånger. När glassen börjar få en fastare konsistens, rör ner hallonrippel och låt glassen frysa klart (cirka fyra timmar).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Glass på grekisk yoghurt och björnbärshallon

Detta enkla recept har jag lånat men modifierat en aning utifrån vilka ingredienser som fanns hemma. Glassen går snabbt att tillaga med få ingredienser och blir syrligt god i sommarvärmen.

Vilka bär du mosar ner i yoghurten bestämmer du själv och de bär jag hade hemma kom ifrån min björnbärshallon (tayberrry).

Yoghurtglass med björnbärshallon
Yoghurtglass med bjönbärshallon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

2 dl färska bär
4 dl grekisk yoghurt
3 tsk ljus sirap

Tillagning

Blanda yoghurt och sirap väl. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sirap för en sötare glass. Tänk på att vissa bär gör glassen ännu syrligare. Mosa bären och blanda med yoghurtsmeten. Fördela smeten i valfria formar och frys dem i cirka fyra timmar. Frysningen går snabbar ju mindre formar du använder. Låt glassen stå framme en stund innan servering. Njut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb