Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Recept på Halva- grekisk dessert

Det händer att jag blir serverad halva efter en måltid i Grekland och ärligt talat har jag aldrig riktigt reflekterat över vad det är jag har bjudits på. Ofta har jag trott att det är en sockerkaka som är dränkt i sockerlag, men det är det ju inte. Halva är en riktigt söt dessert som är gjord på mannagryn. Ibland är den lagad helt naturell, ibland är den lagad med hackad mandel och vita russin. Jag provade att göra min med hackade valnötter eftersom jag tycker det är gott att bryta den söta smaken med nötter.

Jag tycker att det räcker med en liten bit halva och gärna med lite grekisk yoghurt eller en kula vaniljglass. Det sitter som en smäck efter en god måltid.

Halva Grekisk dessert
Halva. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Mannagrynsmet

1,5 dl olivolja
3 dl mannagryn
Hackade valnötter

Sockerlag

4,5 dl socker
6 dl vatten
1 tsk kanel

Tillagning

Börja med sockerlagen. Blanda socker och kanel, tillsätt vattnet. Koka upp och låt småkoka tills sockerlagen börjar tjockna i cirka 8-10 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.

Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt mannagrynen lite i taget under omrörning. När smeten börjar bubbla kan du dra ner på värmen men fortsätt att röra tills smeten börjar ändra färg till en mer gyllenbrun färg. Det tar drygt tio minuter men var försiktigt så att inte smeten får en allt för mörk färg för då får halvan en mer bitter smak. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt sockerlagen under omrörning. Värm hela smeten under omrörning igen och låt den småkoka tills den blir tjock och släpper från kanterna lätt. Ställ kastrullen åt sidan och låt smeten vila under en handduk i cirka tio minuter.

Ta en valfri form och klä den med bakplåtspapper. Lägg över halvasmeten och platta till den. Låt halvan vila i kylskåp i minst 1,5 timmar. Servera med grekisk yoghurt eller med vaniljglass.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb