Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Kourabiedes- recept på grekiska julkakor

Kourbiedes är en av de vanligaste kakorna man bakar i Grekland runt jul. Det är en enkel smörkaka smaksatt med Metxa och skulle Metaxa inte finnas i skåpet där hemma går det även bra med konjak.

Kourabiedes
Kourabiedes. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (cirka 45 st)

100 gr florsocker
2 tsk vaniljsocker
400 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl Metaxa
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra kakorna med

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.
Börja med att blanda florsocker och vaniljsocker i en mixer. Tärna ner smöret och kör tills blandningen har fått en luftig konsistens. Blanda ner äggulorna, ägget och Metaxan. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner mjölblandningen under omrörning. Degen ska bli fast och smidig. Forma degen till ovala kakor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Låt kakorna svalna på ett galler. Spraya kakorna med lite vatten och doppade dem i florsocker. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.
Recept från fontana.se.

Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt

För den som vill ha ett litet nyttigare snacks är havrebars ett bra alternativ... ur ett sockerperspketiv i alla fall. Nästa gång jag gör dessa kommer jag att hacka ner nötter för att skapa en anna struktur på barsen. Feel free to experiment!

Havrebar med tranbär och grekisk yoghurt
Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

0,5 dl grekisk yoghurt
50 gr torkade tranbär
200 gr havregryn
4 tsk flytande honung
1 äggvita
1 nypa salt

Rippel

5 msk florsocker
1 msk grekisk yoghurt

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Kläd en ugnsfastform, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en skål och tryck sedan ut smeten i formen. Pressa den ganska hårt med till exempel baksidan av en slev. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter och låt det svalna därefter i cirka 10 minuter. Ta därefter ut havrekakan ur formen och låt den svalan helt innan du skär upp önskad storlek på barsen/rutorna.
Blanda i ordning rippelsmeten av grekisk yoghurt och florsocker och ringa över de skurna bitarna.

Mjuk pepparkaka med färskostfrosting på grekisk yoghurt

Att gör egen färskost på grekisk yoghurt är en enkel procedur men kräver ett dygn. Förutom att använda den som grund i en frosting är den utmärkt att anvöända som pålägg. I det här receptet använder jag den som grunden i en frosting. Syrlig och len.

Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt
Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

150 gr smör
3 ägg
3 dl rårörsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlika (malen)
2 msk kanel
1 msk ingefära
2 dl grekisk yoghurt

Frosting

300 gr färskost (här hittar du receptet för att göra egen färskost på grekisk yoghurt, men den ska givetvis vara utan kryddor i detta fall. OBS! Måste påbörjas dagen innan)
0,5 dl florsocker
0,5 dl frysta vinbär/lingon/tranbär
2 msk strösocker

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröda en springform. Vispa ägg och socker poröst och smält smöret under tiden. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner det smälta smöret och den grekiska yoghurten i äggsmeten. Vänd ner de torra ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna.
Vispa färskost och florsocker och bred frostingen över kakan. Blanda de frysta bären med lite strösocker och garnera kakan vid servering.

Bröd med fyllning- fetaost, rödlök, paprika, soltorkade tomater och örter

Det här är ett fyllt bröd som påminner om en slags brödig pizza. Egentligen kan du fylla brödet med vad du vill men jag valde fetaost som bas för att sedan lägga till grönsaker och örter. Brödet passar bra till en soppa, på buffébordet eller till en sallad.

Fyllt bröd
Fyllt bröd med fetaost, rödlök, paprika, soltorkade tomater och örter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 tsk torrjäst (20 gr färsk jäst)
2,5 dl vatten
6-7 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk honung

Fyllning

150 gr fetaost
0,25 rödlök
4 soltorkade tomater
0,25 paprika
Oregano (färsk)

1 msk tomatpuré
Vatten

Tillagning

Blanda mjöl, torrjäst och salt i en bunke. Värm vattnet till lite mer än fingervarmt och höll ner det i de torra ingredienserna. Tillsätt olivolja samt honung och arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 10 minuter för att frigöra glutentrådarna. Degen ska släppa från kanterna men vara lite kletig. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter.

Skär fetaosten, rödlöken och paprikan i tunna bitar och dela de soltorkade tomaterna på längden.
Kläd en pajform (29 centimeter) med bakplåtspapper.

Lägg upp degen på en mjölad yta. Dela degen i sex bitar. Knåda ej. Rulla varje bit till cirka 15 centimeter långa "korvar". Börja med att snurra en degbit i mitten av pajformen och fortsätt sedan hela vägen ut till kanten av pajformen. Var noga med att fästa ihop kanterna på varje degbit. Tryck ner ingredienserna i skårorna. Täck över och låt jäsa i 45 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Rör ut tomatpurén med lite vatten och pensla brödet. Hacka oreganon och strö över brödet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Metaxakaka- recept på sockerkaka med Metaxa

Det här blir en mjuk, porös sockerkaka med en rund smak av Metaxa. Passar perfekt till en kopp starkt kaffe.

Metaxakaka
Metaxakaka. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 kaka i 2-litersform)

250 gr smör
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl Metaxa
Olja

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Rör rumsvarmt socker och smör vitt och poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och blanda ner växelvis med Metaxan i ägg- och smörsmeten. Pensla formen med matolja och bröa den. Häll smeten i formen och grädda i cirka 55 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka mot slutet för att se om kakan är färdig. Om det inte fastnar någon smet på stickan är den klar. Ta ut kakan och låt den stå i tio minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att låta den svalna.

Mjuk pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon

Ja, man kan väl nästan säga att det börjar lacka mot jul nu när det bara är 41 dagar kvar till julafton. Utanför fönstren gnistrar snön i det bleka solljuset och visst infinner sig en viss julkänsla i det vackra vinterlandskapet? I år har jag tänkt att julbaket ska få en touch av Grekland och därför blev det till att pimpa några klassiska recept med ingredienser inspirerade av Grekland. Först ut blev det en mjuk, saftig pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon. Här är receptet på men greklandsinspirerade mjuka pepparkaka.

Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka med fetaostglasyr och lingon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

3,25 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
100 gr smör
1,5 dl grekisk yoghurt
2 ägg
1 påse pepparkakskryddor (ca 17 gr)
2 tsk bakpulver

Fetaostglasyr

150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5 citron (saften)

Lingon

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröa en form (ca 1,5 liter). Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smör och grekisk yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en annan skål och rör sedan ihop det med övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler r och låt den svalna.
När kakan har svalnat är det dags att börja med glasyren. Mosa fetaosten i en bunke. Blanda ner florsocker och saften av en halv citron. Mixa glasyren slät med en stavmixer. Ringla över kakan och dekorera med lingon.

Recept på kladdkaka med fetaostglasyr

Man ska inte underskatta fetaosten när det kommer till sötebröd. Den ger en härlig syra och konstrast mot det söta, framför allt till en sådan söt sak som en kladdkaka. I det här receptet maxar jag chokladensmaken genom att både använda kakao och en chokladkaka. Ska det vara så ska det vara. Baka, ät och njut.

Kladdkaka med fetaostglasyr och hallon
Kladdkaka med fetaostglasyr.
(Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Kladdkaka

4 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
150 gr smör
100 gr mörk choklad 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fetaostglasyr

150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5-1 citron (0,5 saften, 1 skal)

Hallon till garnering.

Tillagning

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål. Rör samman socker och ägg i ytterligare en skål. Smält smöret och dra det av spisen. Bryt ner chokladen i smöret och rör om tills den har smält. Rör ihop äggsmeten med smör- och chokladblandning. Blanda därefter samman de torra ingredienserna med ägg- och chokladsmeten.

Smör och mjöla en form. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter. Olika ugnar beter sig olika så testa dig fram för att få en bra kladdighet i kakan. Låt kladdkakan svalna.

Gör fetaostglasyren under tiden kladdkakan svalnar. Smula ner fetaosten i florsockret och mosa ihop ingredienserna med hjälp av en gaffel. Riv ner skalet av en citron och pressa ner saften av en halv citron. Rör om. Mixa därefter smeten slät med hjälp av en stavmixer. Breda ut ett tjockt täcke av fetaostglasyren över den avsvalnade kladdkakan. Skär en stor bit och servera med några hallon.

Kladdkaka med fetaostglasyr
Kladdkaka med fetaostglasyr. (Foto: Markus Olsson)

Olivbröd med ost och oregano

Ett supergott olivbröd med en massa lagrad ost och oregano. Gott till en varm soppa eller att bara äta precis som det är.

Olivbröd med ost oregano
Olivbröd med ost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

6,5 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
25 gr jäst
1 msk flingsalt
1 msk olivolja
1 msk sirap
2 dl lagrad prästost
1 msk torkad oregano
1 dl oliver
Färsk oregano
Smör

Tillagning

Rör ut jästen i 37-gradigt vatten. Tillsätt alla ingredienser utom osten, oreganon och oliverna. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt osten (spara två msk till garnering) och oreganon och knåda degen i cirka 10 minuter för att frigöra gluten. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Arbeta in oliverna i degen och dela degen i fyra lika stora delar. Smörj en bakform och lägg degbitarna i formen. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter. I slutet av jäsningen värm ugnen till 225 grader. Garnera brödet med färsk oregano och med resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Om brödet börjar få en alltför stark färg innan gräddningen är klar är det bara att lägga över en bit folie som skydd.

Recept på ett enkelt pitabröd

Att göra egen gyros är inte särskilt svårt och inte ett gott pitabröd att linda in härligheterna i heller. Det här är ett recept där du först gräddar det i ugnen för att sedan steka på det inann servering. På så sätt får du ett mjukare bröd som är mer böjligt.

Pitabröd till gyros
Pitabröd. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

8 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
3 dl vatten
2
msk olivolja
Mjöl till utbakning

Torkad oregano
Olivilja

Tillagning

Blanda mjöl, socker och salt och torrjäst i en bunke. Värm vattnet så att det är lite varmare än fingervarmt. Blanda vattnet med mjölblandningen och tillsätt olivolja. Arbeta degen ordentligt i cirka tio minuter. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa i 90 minuter. Värm ugen till 225 grader.

Dela degen i fyra- sex delar och kavla ut dem tunt. Nagga de utkavlade bröden och grädda dem i ugnen i sju minuter. Gräddar du dem längre blir de hårda i kanterna. Stek bröden lätt i olivolja och torkad oregano innan servering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Grekiskt lantbröd- knådfritt i gryta

Detta bröd tar lite längre tid att förbereda men kräver desto mindre bearbetning. Brödet får mer av en surdegskaraktär men bakas utan surdegsgrund.

Grekiskt bondbröd i gryta 2
Grekiskt lantbröd. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

5,2 dl (3 cups) vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk salt
0,25 tsk torrjäst
3,6 dl (1,5 cup) vatten

Tillagning kväll 1

Blanda mjöl, salt och torrjäst i en bunke. Tillsätt vattnet och låt den relativt kladdiga smeten vila övertäckt med plast på ett varmt ställe så som ovanpå kylskåpet.

Tillagning dag 2

På morgonen, pensla insidan av en ny mindre bunke med olivolja och häll/flytta över smeten från den stora bunken. Låt degen jäsa på nytt tills den har nått dubbel storlek och har stora blåsor (crika tre timmar).

Deg på jäsning
Färdigjäst deg. (Foto: Markus Olsson)

Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan du gräddar brödet. Ställ in en ugnsfast form med lock under uppvärmningen. Jag använder min gamla gjutjärnsgryta med lite mjöl i botten. När degen har jäst färdigt tar du ut grytan ur ugnen. Vänd försiktigt ned degen i grytan. Bry dig inte om, om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Grädda brödet i 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg. Vänd försiktigt ut brödet ur grytan. Om brödet låter ihåligt när du knackar på botten av det så är det klart. Låt brödet svalna på ugnsgaller.

Grekiskt bondbröd i gryta
Grekiskt lantbröd. (Foto: Markus Olsson)

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb