Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Metaxakaka- recept på sockerkaka med Metaxa

Det här blir en mjuk, porös sockerkaka med en rund smak av Metaxa. Passar perfekt till en kopp starkt kaffe.

Metaxakaka
Metaxakaka. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 kaka i 2-litersform)

250 gr smör
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl Metaxa
Olja

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Rör rumsvarmt socker och smör vitt och poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och blanda ner växelvis med Metaxan i ägg- och smörsmeten. Pensla formen med matolja och bröa den. Häll smeten i formen och grädda i cirka 55 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka mot slutet för att se om kakan är färdig. Om det inte fastnar någon smet på stickan är den klar. Ta ut kakan och låt den stå i tio minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att låta den svalna.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb