Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Grekiskt lantbröd- knådfritt i gryta

Detta bröd tar lite längre tid att förbereda men kräver desto mindre bearbetning. Brödet får mer av en surdegskaraktär men bakas utan surdegsgrund.

Grekiskt bondbröd i gryta 2
Grekiskt lantbröd. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

5,2 dl (3 cups) vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk salt
0,25 tsk torrjäst
3,6 dl (1,5 cup) vatten

Tillagning kväll 1

Blanda mjöl, salt och torrjäst i en bunke. Tillsätt vattnet och låt den relativt kladdiga smeten vila övertäckt med plast på ett varmt ställe så som ovanpå kylskåpet.

Tillagning dag 2

På morgonen, pensla insidan av en ny mindre bunke med olivolja och häll/flytta över smeten från den stora bunken. Låt degen jäsa på nytt tills den har nått dubbel storlek och har stora blåsor (crika tre timmar).

Deg på jäsning
Färdigjäst deg. (Foto: Markus Olsson)

Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan du gräddar brödet. Ställ in en ugnsfast form med lock under uppvärmningen. Jag använder min gamla gjutjärnsgryta med lite mjöl i botten. När degen har jäst färdigt tar du ut grytan ur ugnen. Vänd försiktigt ned degen i grytan. Bry dig inte om, om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Grädda brödet i 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg. Vänd försiktigt ut brödet ur grytan. Om brödet låter ihåligt när du knackar på botten av det så är det klart. Låt brödet svalna på ugnsgaller.

Grekiskt bondbröd i gryta
Grekiskt lantbröd. (Foto: Markus Olsson)

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb