Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Kir-Yianni Assyrtiko 2017- ett vitt vin ifrån Grekland

Kir Yianni Assyrtiko startbild 1

Jag har tidigare skrivit om de grekiska vinernas frammarsch och återtåg men nu är jag frestad att skriva att de faktiskt tagit sin rättmätiga plats i besittning. Truppförflyttningen är fullbordad. Domänerna är intagna. Grekiskt vin ska inte behöva upptäckas, bokstaven G ska vara ett självklart uppehåll för konsumenter på Systembolaget. Det finns inte längre någon anledning till en bagatellartad ordväxling om det grekiska vinets beskaffenhet.

I veckan hade jag privilegiet att få möta den grekiska vinproducenten Kir-Yianni och dess ägare Stellios Boutaris. En fängslande man med en rad karismatiska viner i bagaget. Totalt provsmakade vi tio olika viner varav flera finns i Systembolagets beställningssortiment medan kvällens huvudperson, det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017, faktiskt finns i Systembolagets fasta sortiment från och med idag. Opa!

Assyrtiko wine
Kir-Yianni Assyrtiko 2017. (Foto: Markus Olsson)

I 236 butiker kan du nu vid ditt uppehåll intill hyllan för Grekland hitta detta torra, fruktiga och krispiga vita vin. Den utsträckta eftersmaken har inslag av både mineraler, citrus och gröna äpplen. Kir-Yianni Assyrtiko 2017 är ett vin som passar utmärkt till fisk, pastarätter och lätta kycklingrätter samt vita ostar. Vinet har nr 2338 och kostar 99 kronor.

Vinprovning Gondolen
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Förrätt Gondolen
Lättgravad röding med tomatconsommé, avkoado och sötmandel. (Foto: Markus Olsson)

Huvudrätt Gondolen
Bakad hälleflundra Barigoule. (Foto: Markus Olsson)

Det gör mig uppriktigt lycklig över att kunna njuta av grekiska viner på hemmaplan. Vin av hög kvalité och långt ifrån den förlegade sinnebilden av den ljuvliga drycken från demokratins vagga.

Viner från Kir Yianni
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjevinföretaget som hans farfar grundade 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.

Stellios Boutaris 1
Stellios Boutaris, ägare av Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den moderna konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro.
Kir-Yiannis egendom ligger på fastlandet i norra delen av Grekland i området Makedonien, närmare bestämt i Naoussa och med odlingar i Amyndeon. Området präglas av ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar vilket skapar fina förutsättningar för vinodling.

Kir-Yianni är en vinproducent att räkna med, nu och i framtiden, och är du nyfiken på deras viner och kanske till och med ett besök på deras vingård så hittar du ytterligare information på Kir-Yiannis hemsida: https://kiryianni.gr (länk)

Detta inlägg är ett samarbete med Oenoforos som importerar, producerar, marknadsför och distribuerar viner i Sverige men synpunkter och bilder är mina egna.

Samos Vin Doux

För ett tag sedan hade jag förmånen att träffa Margaret Ikariuo från kooperativet UWC Samos som introducerade mig i viner från den gröna sköna ön. UWC Samos står för United Winemaking Agricultural Cooperative of Samos och är ett av Greklands äldsta vinkooperativ med export över hela världen. Kooperativet tillverkar både torra viner likväl som halvtorra och söta, viner av hög kvalitet som utvecklats över tid.

Samos Vin Doux
Samos Vin Doux. (Foto: Markus Olsson)

Ett av vinerna som jag har fastnat för är Samos Vin Doux som faktiskt är det mest populära vinet på Samos och som dessutom är det söta vin som det säljs mest av i Grekland. Vinet har en ljus, gyllene färg och doftar både aprikosjuice och mogen melon. Smaken påminner om sommarfrukter med en liten antydan av butterscotch och blommor.

Samos Vin Doux är ett klassiskt dessertvin som är lämpligt att servera med en temperatur på 8-10 grader celcius. Vinet kompletterar desserter som till exempel en nygräddad äppel- eller citronpaj samt olika frukttårtor men passar även mer fylliga och krämiga efterrätter. Vinet kan även serveras som en aperitif eller tillsammans med frukt, ost och nötter.

Samos Vin Doux finns på flera Systembolag men har just din butik inte vinet hemma går det bra att beställa hem det till butiken.

Vill du läsa mer om kopperativet och om deras viner kan du göra det här: Samos Wine (länk)

Detta inlägg är ett samarbete med UWC Samos, men synpunkter och bilder är mina egna.

Sknipa Strong Ale

Vem hade kunnat tro att en restaurang på den lilla ön Schinoussa i Kykladerna skulle kunna erbjuda en rikedom av olika grekiska ölsorter? När jag sedvanligt frågade efter en Alpha fick jag en blick som avslöjade att denna restaurang hade mer än så. Jag valde att prova Sknipas Strong Ale från Sknipa Microbrewery i Thessaloniki (est. 2010). En mörkorange öl med tydlig karaktär av aprikos, persika och apelsin och med en aningen bitter eftersmak. En trevlig Ipa helt enkelt som passade bra till förrätten Fava gjord på gula ärtor, olja och gul lök som serveras med röd lök och kapris (ej med på fotot).

Sknipa
Sknipa Strong Ale. (Foto: Markus Olsson)

Myntavatten- vatten med myntasmak

Något av det kanske mest enkla smaksatta vatten du kan göra är att stoppa ner en myntakvist i en flaska vatten och låta den stå en timme i kylskåpet. Sedan har du ett friskt smaksatt vatten som helt enkelt smakar mint/mynta. Gott att svalka sig med en varm sommardag.

Myntavatten
Myntavatten. (Foto: Markus Olsson)

Frappe- gör din egen frappe snabbt och enkelt

En het sommardag i Grekland. En het sommardag i Grekland och en kall kaffe i handen. Livet är underbart. Var än du tittar så finns en frappe i någons hand, i en plastbägare med lock och sugrör. Och det är faktiskt riktigt enkelt att göra en riktigt god frappe själv. I onsdags drog jag i mig tre stycke efter varandra och sprang sedan några varv runt huset. Testa själv.

Homemade Frappe
Hemmagjord Frappe. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 glas)

2 tsk snabbkaffe
1 tsk strösocker (kan ökas eller utelämnas beroende på hur söt frappe du önskar)
2 msk kallt vatten
3 isbitar
Vatten
Mjölk

Tillagning

Blanda kaffe, strösocker och två matskedar kallt vatten i en mixer eller en shaker (jag använder shaker). Skaka ordentligt. Lägg isbitarna i ett glas, häll över det skummade kaffet och fyll på med vatten och mjölk efter önskad mängd.

Parga Fresh- cocktail med ouzu, citron och basilika

Med fredag och helgen runt hörnet är det dags att njuta av en enkel och fantastisk god cocktail. Även om du inte gillar ouzo så tycker jag att du ska prova denna. Anissmaken ligger aningen dovt i bakgrunden medan citron och basilika träder fram. Yammas (skål) och skön helg på er!

Parga fresh ouzodrink
Parga Fresh. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 glas)

50 ml ouzo
20 ml citronsaft (saften från citron)
20 ml vit sirap
3-4 basilikablad
3 isbitar

Tillagning

Lägg ner isbitarna i en shaker och tillsätt övriga ingredienser. Skaka i cirka tio sekunder och servera direkt.

Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills

I september förra året började ett nytt grekiskt vin att säljas på Systembolaget. Vi grekofiler vet att det annars är sparsmakat på bokstaven G i det statliga vinsortimentet men det här röda vinet tror jag har kommit för att stanna. Vindproducenten Kir-Yianni Estate (grundat 1997) i Naoussa i region Makedonien producerar en rad viner och har nu lyckats med att nå den svenska marknaden med ytterligare ett vin på det svenskaste av sätten: Systembolaget.

Grekiskt vin
Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills. (Foto: Markus Olsson)
 
Vinet har en kryddig och nyanserad smak med fatkaraktär och med inslag av svartavinbär, björnbär, viol, mynta, kakao och rosor. Vinet passar till smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills innehåller följande druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah. Druvorna till vinet är handplockade på Yianakohori's sydöstra sluttningar och genomgår en så kallad kallmacerering i tre- fyra dagar innan alkoholjäsning. Det innebär att man låter den mjukpressade musten av druvorna ligga kvar i tanken för att dra med skaldelarna vid mycket låg temperatur. Därefter sker en malolaktisk jäsning innan det vilar på franska och amerikanska ekfat i 14 månader.

Vinet kom på tredje plats i Vinbankens ranking i spetmeber 2015 (betyg 4 av 5) och med all rätta. Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills är ett vin som visar Greklands potential som ett starkt vinland. Ofta förknippas grekiska viner med ett oförtjänt dåligt rykte, kanske beroende billigt charterblask, men det är dags att ge Grekland en ärlig chans i vinets värld.

Vin ifrån Grekland: Amalia Brut, en mousserande pärla

Grekland har ett ganska lågmält rykte som vinland men det finns gott om goda viner och i det här fallet även av bubblande karaktär. Grekland är ett av de äldsta "vinländerna" i Europa men någonstans längs vägen tappade Grekland mark och andra länders vinproduktion tog över. Det är först under de senaste årtiondena som Greklands anseende som vinland har börjat återuppstå. Det beror i mångt och mycket på de nyetablerade mindre vinproducenterna och den nya generationen av välutbildade vinmakare som brinner för att återskapa den forna äran.

En stor del av Greklands vinproduktion finns i Peloponnesos med produktion av både röda och vita viner medan regionerna norr om halvön i större utsträckning enbart producerar vita viner och framför allt Retsina. Ute på öarna produceras det förstås också viner som till exempel på Santorini där både torra och söta vita viner av assyrtikodruvan produceras. Den ö som har störst vinproduktion är Kreta vars vinkooperativ och enskilda tillverkare producerar 20 % av Greklands totala produktion.

Amalia Brut
Amilia Brut. (Foto: Markus Olsson)

Ett mousserande vin som jag har fastnat för är den prisvärda Amalia Brut som tillverkas på en privat vingård i Perpatiara, Peloponnesos. Amalia Brut har en lätt, gul- grön färg med fina, varaktiga bubblor med en karaktär av rosor, brioche och honung, därtill en uppfriskande syra som skapar en fin balans mellan smakerna.

Amalia Brut (72863) är beställningsvara på Systembolaget och kommer hem inom loppet av några dagar.

Pris: 149:-
Mängd: 750 ml
Alkoholhalt: 12 %

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb