Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Gyroskryddad tornado potatoe

Tornado Potatoe (Spiralpotatis) är ett roligt sätt att servera potatis till en rätt. Eller som i det här fallet som ett eget snack tillsammans med sval coh fräsch tzatziki.

Tornado potatoe 1
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Potatis
Olivolja
Gyroskrydda
Salt

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Trä potatisen på ett grillspett. Skär tunna skåror diagonalt över potatisen. Låt kniven gå ner mot grillspettet.
Dra försiktigt isär potatisen så att den inte spricker sönder. Pensla med olivolja och grydda med gyroskrydda.Stek spiralpotatisen i mitten av ignen i cirka 25 minuter. Beroende hur tjocka skivorna är kan tiden i ugnen variera.

Tornado potatoe 2
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Zucchinichips med fetaostdipp

Jag kan verkligen frossa i chips. Det kan till och med bli chipsmiddag när orken tryter. Det är sällan som jag gör chips själv men ibland kan det vara gott att variera sig. Som här med zucchinichips. För att få lite mängd gör jag dem i vanlig ugn annars kan man utmana micron. Lägg då en bit bakplåtspapper på en tallrik och micra dem i cirka 4-5 minuter. Ha hela tiden koll så att det inte blir sot av hela alltet.

Zucchinichips med fetaostdip
Zucchinichips med fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Eftersom jag driver ut vätska med hjälp av salt så tycker jag inte att de behöver saltas mer men det är bara att låta smaken avgöra.

Ingredienser

Zucchini
Salt
Olivolja

150 gr fetaost
2 dl grekisk yoghurt
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 125 grader.
Hyvla zucchinin i tunna skivor med en osthyvel eller mandolin. Lägg dem på skärbrädor och salta lätt. Låt dem stå och dra i cirka 10 minuter och torka sedan försiktigt av vätskan med hushållspapper. Pensla skivorna med olivolja och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem torka i ugnen i cirka en timme, vänd zucchinin försiktigt och låt stå i en timme till. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten. Observera att ugnar kan fungera olika så ha hela tiden kolla så att zucchinin inte bränns vid.

Medan zucchinin står i ugnen gör du fetaostdippen. Smula ner fetaosten i yoghurten, salta och peppra efter smak och rör om. Förvara svalt.

Recept på egen gyroskrydda

Att göra egen gyros är faktiskt rätt enkelt och du når ett förvånansvärt likvärdigt resultat. Ett resultat som i alla fall duger väl här hemma på de mer nordliga breddgraderna. Recept på hur du gör din egen alldeles makalösa gyros hittar du här: Gyros.

Gyroskrydda
Kryddor till blandning av egen gyrsokrydda. (Foto: Markus Olsson)

För att få den där karakteristiska smaken på köttet eller kycklingen behövs gyroskrydda vilket är en blandning av flera olika kryddor som spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver, oregano, timjan och kanel. Här kommer recept på de rätta proportionerna:

Ingredienser

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått kanel

Tillagning

Mät upp kryddorna och blanda väl.

Gyroskrydda före blandning
Gyroskrydda före blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gyroskrydda efter blandning
Gyroskrydda efter blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gratinerat lantbröd med graviera, rosmarin och vitlök

Det här är så enkelt att göra och blir supergott att servera till ostbrickan eller som tillbehör till middagen.

Gratinerat bröd
Gratinerat bröd med graviera, rosmarin och vitlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 grekiskt lantbröd
100 gr graviera + lite mer att riva
Färsk rosmarin
0,5 vitlöksklyfta
0,5- 0,75 dl olivolja
Flingsalt

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skär ett rutmönster i brödet men se till att inte skära ända ner i botten på brödet.
Dela 100 gr graviera i små bitar och stoppa ner det i gliporna som bildats i brödet. Tryck ner önskad mängd rosmarin i gliporna. Pressa ner en halv vitlöksklyfta i olivolja och ringla över brödet. Strö över några nypor flingsalt och avsluta med att strö över riven graviera.

Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills brödet har fått fin gyllenbrun färg.

Enkelt recept på Halloumifries/ Halloumisticks

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifries/ Halloumisticks. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
Mjöl
Vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Dela halloumin på mitten, det vill säga där den redan är delad i förpackningen. Skiva därefter varje bit i 0,5 centimeter tjocka skivor/ fries. Häll upp vetemjöl på en tallrik och tillsätt lite vitpeppar. Blanda. Vänd varje halloumibit i mjölblandningen och lägg dem på en tallrik. Värm olivoljan i en stekpanna på ganska hög värme. Prova med en liten bit halloumi om oljan är tillräckligt varm. Är oljan det börjar det att bubbla direkt kring halloumibiten. Lägg ner halloumisticksen i oljan och stek dem tills de får en gyllenbrun färg. Vänd dem och stek klart dem på andra sidan. Ha hela tiden koll på stekytan. Jag använder en tång för att lyfta dem emellanåt för att kolla stekytan. Servera halloumin direkt när dne är klar då den är som krispigast.

Greek Salad Toast

Det här toastexperimentet blev riktigt lyckat! När fetaosten blir varm och mjuk ger den toasten en härlig krämig känsla. Det blir helt enkelt som att äta en grekisk sallad men i form av en toast. Testa och njut!

Greek Salad Toast
Greek Salad Toast. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 pers)

4 brödskivor
100 gr fetaost
1 tomat
¼ röd lök
¼ grön paprika
8 skivor gurka
6 Oliver
Kapris
Olivolja
Salt

Tillagning

Börja med att förbereda alla pålägg. Skiva tomaten, rödlöken, paprikan och oliverna. Hyvla av åtta decimeterlånga skivor från gurkan. Skär fyra skivor av valfritt bröd. Jag använde grekiskt lantbröd till denna toast. Lägg brödskivorna på en skärbräda och ringla över olivolja. Lägg två brödskivor åt sidan. Smula över fetaosten på de två kvarvarande skivorna, jämt fördelat. Lägg på önskad mängd kapris och fördela sedan lök, paprika och oliver ovanpå fetaosten. Lägg på två tomatskivor på vardera brödskiva och avsluta med att fördela gurkan. Salta lätt. Lägg över de andra brödskivorna på de garnerade brödskivorna. Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och stek dem i cirka fyra minuter på vardera sida på medelhög värme. Lyft dem försiktigt då och då för att se så att de inte bränns.

Grillad aubergine med vitlök och timjan

Här har vi en rätt som sätter doft i hela huset. Grillade aubergine med en massa vitlök och timjan är en utmärkt ensamrätt men fungerar klockrent som tillbehör till andra rätter. Du bestämmer. Servera auberginen direkt då den blir lite mjuk och svampig om den får stå för länge.

Grillad aubergine med vitlök och timjan
Grillad aubergine med vitlök och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 personer)

2 auberginer
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk salt
0,5 kruka färsk timjan

Tillagning

Skär auberginerna i skivor. Hacka timjan. Blanda olivolja, salt och timjan. Pressa ner vitlöksklyftorna och blanda väl. Lägg auberginskivorna i en form och hälla över marinaden. Se till att alla ytor får ta del av marinaden. Låt auberginen stå i marinaden i cirka 30 minuter.

Hetta upp en grillpanna och grilla skivorna i cirka två minuter på vardera sida så att de får fina grillränder. Servera auberginen som ensamrätt tillsammans med grekisk yoghurt eller som tillbehör till en kött- eller fiskrätt.

Citronstekt brysselkål med fetaost, valnötter och picklad rödlök

Okej, den här rätten kanske ser lite rörig ut men lika rörig som den är, är den också god. Om man gillar brysselkål förstås. Jag tillhör dem som gör det och jag tycker att jag har hittat en bra brytning med citron och fetaost och den sötsyrliga rödlöken. Servera som en ensamrätt bland andar mezerätter eller som tillbehör till fisk.

Brysselkål med fetaost valnötter och picklad lök
Citronstekt brysselkål med fetaost, valnötter och picklad rödlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr brysselkål
1 citron
300 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar
Valnötter
Picklad rödlök

Tillagning

Börja med att pickla rödlöken. Ett enkelt 15-minuters-recept hittar du här: Picklad rödlök.
Skölj och ansa brysselkålen och dela dem på hälften. Värm olivolja i en stekpanna och stek brysselkålen i cirka fem minuter. Tvätta citronen och riv över citronszest över brysselkålen och pressa över saften av en halv citron. Salta och peppra efter smak, rör om och stek i tre minuter till. Ställ brysselkålen åt sidan. Vill du hellre ha brysselkålen helt mjuk kan du koka den i några minuter inann stekning.

När brysselkålen svalnat så att den är ljummen lägg dem i en skål, smula över fetaosten, lägg ner önskad mängd valnötter och picklad lök, rör om och servera.

Chokladbollar med Metaxa

Det lackar mot min stora, feta grekiska jul... eller nja snarare mot min lilla, magra grekiska jul. Några få grekiska smaker gömda i diverse bakverk och enstaka jullåtar på grekiska som skrålar i högtalaren. Men det gör ingenting för det lilla kan också vara det stora, det magra kan vara det feta liksom. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland och om både resor från dåtiden och om vad som väntar. Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna en chokladboll med smak av Metaxa.

Chokladbollar med Metaxa
Chokladbollar med Meatxa. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (25 st)

100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)

Tillagning

Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.

Recept på sojabönshummus med fetaost och bacon

Älskar alla typer av röror och älskar sojabönor så varför inte göra en hummus på sojabönor? Sagt och gjort med frysta sojabönor, vitlök och en massa fetaost serverat med knaprigt bacon.

Sojabönshummus med fetaost och bacon
Sojabönshummus med fetaost och bacon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

250 gr frysta sojabönor
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
Vitpeppar
150 gr fetaost
1 paket bacon
Oregano

Tillagning

Koka upp vatten och ta av kastrullen från spisen. Lägg i de frysta sojabönorna och låt det stå i fem minuter. Häll av det ljumma vattnet och kyl ner dem med kallt vatten. Mixa sojabönorna med vitlök, olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och vitpeppar. Smula ner en tredjedel av fetaosten och rör om. Klipp baconet i småbitar och stek dem hårt. Servera hummusen med smulad fetaost, bacon och färsk oregano.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb