Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Jag fortsätter min fanatiska resa med halloumin. Ju oftare jag äter den desto mer förtjust i osten blir jag. Jag gillar sältan, jag gillar konsistensen, jag gillar dess variationsrikedom. Den här gången blev det en halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd och receptet på det hittar du här: Kesobröd. Givetvis använder du det bröd som tilltalar dig bäst.

Halloumismörgås och coleslaw på grekisk yoghurt
Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Coleslaw

100 gr vitkål
0,25 rödlök
1 dl grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Halloumismörgås

200 gr halloumi
0,25 röd lök
1 tomat
Salladsblad (valfri)
10-15 oliver
4 skivor bröd (valfritt)
Balsamvinäger
Olivolja
Salt & peppar

1 avokado
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
Salt & peppar

Tillagning coleslaw

Strimla vitkålen. Skiva rödlöken i tunna skivor. Blanda allt med creme fraiche, majonnäs, dijonsenap, en skvätt vinäger och kryddor. Låt den vila en stund i kylskåpet.

Tillagning två stycken halloumismögåsar

Starta med avokadoröran. Mosa avokadon med en gaffel, pressa över vitlöken och rör ihop med crème fraiche och salt & peppar. Låt röran vila i kylskåpet en stund.

Skiva tomaten och lägg skivorna på en tallrik. Ringla över balsamvinäger. Värm olivolja i en stekpanna och skiva halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek dem tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Skär oliverna i mindre bitar.

Ta två skivor bröd och bred på avokadoröran, lägg över salladsblad, hälften av oliverna, tomater och rödlök. Lägg därefter på halloumin, resten av oliverna och lägg till sist två brödskivor bredda med avokadoröra ovanpå.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb