Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Zucchini- och fetaostdipp

En dipp, eller kanske snarare en röra, på grillad zucchini och fetaost passar galant som ett kallt tillbehör till olika varmrätter. Dippen fungerar även fint till fredagschipsen eller till de mer sunda, skivade grönsakerna.

Stek zucchinin ganska hårt så att du får sotade ränder vilket ger dippen mer smak. Prova även att smaksätta dippen med andra kryddor eller örter såsom oregano eller timjan.

Zucchinichips med fetaostdip 2
Zucchini- och fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 medelstor zucchini
75 gr fetaost
1 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
2 msk dill
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skiva zucchinin i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor. Pensla dem med olja och salta lätt. Stek dem i en riktigt varm grillpanna i 2-3 minuter på vardera sida. Det gör inget att de får sotiga ränder, det ger mer smak till dippen. Lägg zucchiniskivorna i en skål och mosa dem med en potatisstomp. Det får gärna bli ett ganska grovt mos. Smula ner fetaosten och tillsätt creme fraiche och citronsaft. Hacka dill och rör ner i dippen. Smaksätt med salt och peppar.

Zucchinichips med fetaostdip 3
Zucchini- och fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Zucchinipaj (Kolokithopita) med fetaost och Graviera

Det här är ett recept på en zucchinipaj med fetaost och riven Graviera. Gravieran hittar du i de flesta matbutiker och finnsr oftast bland specialostarna. Pajen är ganska enkel i sin smak men är fantastiskt saftig och mild. En sötsyrlig tomatsallad passa perfekt att servera till zucchinipajen eller Kolokithopita som den heter på grekiska.

Zucchinipaj
Zucchinipaj med fetaost och Graviera. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-5 port)

1 kg zucchini
1 gul lök
200 gr fetaost
1,5 dl Gravieraost (riven)
3 ägg
2 msk ströbröd
Salt & peppar
2 ark smördeg

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Riv zucchinin grovt och hacka löken fint. Koka zucchinin och löken på medelhög värme tills vätskan har absorberat (cirka 20 minuter). Smula fetaosten och riv Gravieran. Vispa äggen och blanda ner osten, ströbrödet och smaksätt med salt och peppar. När zucchiniröran är klar, låt den svalna lite innan du blandar ner den i ägg- och ostblandningen.

Täck botten och kanten på en springform med ett av arken smördeg. Nagga. Häll i fyllningen. Ta det andra arket smördeg och skär ut ett lock och lägg det över fyllningen. Nyp ihop locket med smördegen längs kanten. Skär några skåror i locket. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.

Zucchinipaj 2
Zucchinipaj med fetaost och Graviera. (Foto: Markus Olsson)

Baconlindad fetaost med oreganopesto

Baconlindad fetaost med oreganopesto är en förrätt som går snabbt att göra och är makalöst god. Sältan tillsammans med den runda smaken från oreganopeston är som mumma för själen. Funkar både som tapasrätt och som förrätt men tänk på att den är ganska mättande.

Baconlindad fetaost med oreganopesto 1 1
Baconlindad fetaost med oreganopesto. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 personer)

Baconlindad fetaost

150 gr fetaost
1 paket bacon
Peppar
Olivolja

Oreganopesto

2 krukor färsk oregano (cirka 2,5 dl)
1,25 dl riven parmesan
2 vitlöksklyftor
1,25 dl skållad mandel
1,25 dl olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.
Börja med att skära fetaosten i fem lika stora stänger. Linda varje fetaostbit med bacon och placera dem i en oljad ugnsfast form. Krydda med peppar. Stek den inlindade fetaosten i mitten av ugnen tills baconet har fått en fin "färdigstekt" färg.

Under tiden kan du göra i ordning oreganopeston. Skölj oreganon och lägg den i en matberedare. Tillsätt parmesan, vitlök och mandel. Mixa tills det blir en jämn massa. Ringla ner olivoljan medan mixern går och smaka till sist av med salt och peppar.

När den baconlindade fetaosten är klar låter du den vila i någon minut så att den återfår en fastare form innan du serverar den.

Baconlindad fetaost med oreganopesto
Baconlindad fetaost med oreganopesto. (Foto: Markus Olsson)

Semla med grekisk sallad och fetaostkräm

Grekisk sallad semla 2

Okej, det här är ingen semla i dess rätta bemärkelse utan snarare ett sätt att servera en grekisk sallad på. Förslagsvis om förrätt. Lite småroligt om inte annat men det blev också riktigt gott. Och okej, det är ett tag kvar till fettisdagen men vad gör man inte för att fylla sina depåer?

Ingredienser

Grekiskt lantbröd (12 st frallor)

50 gr jäst
3,2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1 dl grekisk yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk salt
ca 10 dl vetemjöl

Grekisk sallad

Gurka
Tomat
Paprika
Röd lök
Oliver
Fetaost
Oregano
Olivolja

Fetoastkräm (till 3-4 semlor)

50 gr Fetaost
1 dl grekisk yoghurt
1 msk majonäs
Salt & peppar

Garnering

Frusen fetaost (riven)

Tillagning

Starta med bröddegen.

Smula jästen i en bunke, häll över fingervarmt vatten och rör tills jästen har lösts upp. Blanda ner grekisk yoghurt, olivolja, honung och salt. Tillsätt mjölet. Degen ska var ganska kletig. Knåda i maskin i cirka åtta minuter eller för hand i cirka tio minuter. Låt degen jäsa i 45 minuter.

När degen har jäst till sin dubbla storlek delar du degen i tolv delar (mina delar vägde cirka 110 gram styck). Snurra varje del mot bakbordet i en cirkelrörelse med ena handen så att du får en jämn fralla. Låt frallorna jäsa övertäckta på en plåt i 30 minuter.

Värm ugnen till 220 grader. Under tiden ugnen blir varm kan du göra grekisk sallad och fetaostkräm. När du gör grekisk sallad, tänk på att skära grönsakerna i mindre bitar och smula ner fetaosten ni salladen. Ringa över olivolja och rör om. Fortsätt med fetaostkrämen. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt grekisk yoghurt samt majonnäs och rör om. Smaka av med salt och peppar. Ställ salladen och krämen i kylen.

När frallorna har jäst klart gräddar du dem i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt frallorna svalna på ett galler. Skär sedan försiktigt av toppen av frallorna, gröp ur bullen och fyll dem med grekisk sallad. Toppa med fetaostkräm, lägg på locken och riv över frusen fetaost.

Grekisk sallad semla 1
Semla med grekisk sallad. (Foto: Markus Olsson)

Melomakarona- recept på grekiska julkakor

Då har jag bakat den andra av de två vanligaste julkakorna som serveras i Grekland runt jul, Melomakarona. Receptet på den första kakan, Kourabiedes, hittar du här: Recept på Kourabiedes. Ofta serveras dessa kakor tillsammans men som det kakmonster jag är så hann jag äta upp alla Kourabiedes innan Melomakarona var klara.

Melomakarona är en småkaka med smak av apelsin, kanel och valnötter. När jag har letat recept hittar jag som vanligt en rad varianter av hur denna kaka ska bakas men till slut så valde jag ingredienserna från det familjerecept jag fick mig tillskickat av en vänlig själ. Det receptet är utan honung men nedan finns även en variant med honung. Jag har även valt att blanda alla ingredienser till en deg istället för att "fylla" kakorna med hackade valnötter.

Melomakarona
Melomakarona. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (ca 50 st)

1,25 dl färskpressad apelsinjuice
2 dl olivolja
1,5 msk konjak
1,5 msk strösocker
Apelsinzest från 0,5 apelsin
100 gr valnötter
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk nejlika (mald)

Sockerlag

4 dl strösocker
3,5 dl vatten
1 msk citronsaft
0,5 kanelstång

Sockerlag med honung (alternativ till vanlig sockerlag)

2,5 del flytande honung
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 kanelstång
Valnötter (hackade) och kanel till dekorering.

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Hacka valnötterna och blanda dem med olivolja, apelsinjuice, konjak, strösocker och apelsinzest. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och nejlika i en annan bunke. Tillsätt valnötsblandningen i mjölblandningen och arbeta ihop en deg. Om degen blir för torr kan du tillsätta mer olivolja.

Forma cirka 50 stycken ovala kakor och lägg ut dem på bakplåtar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden kakorna gräddas tillreder du sockerlagen som kakorna ska doppas i. Blanda samman strösocker, vatten, citronsaft och lägg ner en halv kanelstång och låt det puttra i cirka 10 minuter.

Ta ut kakorna och låt de svalna något och doppa dem sedan i den varma sockerlagen. För att hela kakan ska suga åt sig av sockerlagen bör du vända på dem en gång. Låt de ligga i lagen i cirka 30 sekunder totalt. Lyft upp kakorna med en gaffel, lägg dem på bakplåten igen och strö över hackade valnötter och lite kanel. Förvara i tättslutande burk.

Kourabiedes- recept på grekiska julkakor

Kourbiedes är en av de vanligaste kakorna man bakar i Grekland runt jul. Det är en enkel smörkaka smaksatt med Metxa och skulle Metaxa inte finnas i skåpet där hemma går det även bra med konjak.

Kourabiedes
Kourabiedes. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (cirka 45 st)

100 gr florsocker
2 tsk vaniljsocker
400 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl Metaxa
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra kakorna med

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.
Börja med att blanda florsocker och vaniljsocker i en mixer. Tärna ner smöret och kör tills blandningen har fått en luftig konsistens. Blanda ner äggulorna, ägget och Metaxan. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner mjölblandningen under omrörning. Degen ska bli fast och smidig. Forma degen till ovala kakor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Låt kakorna svalna på ett galler. Spraya kakorna med lite vatten och doppade dem i florsocker. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.
Recept från fontana.se.

Recept på Halva- grekisk dessert

Det händer att jag blir serverad halva efter en måltid i Grekland och ärligt talat har jag aldrig riktigt reflekterat över vad det är jag har bjudits på. Ofta har jag trott att det är en sockerkaka som är dränkt i sockerlag, men det är det ju inte. Halva är en riktigt söt dessert som är gjord på mannagryn. Ibland är den lagad helt naturell, ibland är den lagad med hackad mandel och vita russin. Jag provade att göra min med hackade valnötter eftersom jag tycker det är gott att bryta den söta smaken med nötter.

Jag tycker att det räcker med en liten bit halva och gärna med lite grekisk yoghurt eller en kula vaniljglass. Det sitter som en smäck efter en god måltid.

Halva Grekisk dessert
Halva. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Mannagrynsmet

1,5 dl olivolja
3 dl mannagryn
Hackade valnötter

Sockerlag

4,5 dl socker
6 dl vatten
1 tsk kanel

Tillagning

Börja med sockerlagen. Blanda socker och kanel, tillsätt vattnet. Koka upp och låt småkoka tills sockerlagen börjar tjockna i cirka 8-10 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.

Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt mannagrynen lite i taget under omrörning. När smeten börjar bubbla kan du dra ner på värmen men fortsätt att röra tills smeten börjar ändra färg till en mer gyllenbrun färg. Det tar drygt tio minuter men var försiktigt så att inte smeten får en allt för mörk färg för då får halvan en mer bitter smak. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt sockerlagen under omrörning. Värm hela smeten under omrörning igen och låt den småkoka tills den blir tjock och släpper från kanterna lätt. Ställ kastrullen åt sidan och låt smeten vila under en handduk i cirka tio minuter.

Ta en valfri form och klä den med bakplåtspapper. Lägg över halvasmeten och platta till den. Låt halvan vila i kylskåp i minst 1,5 timmar. Servera med grekisk yoghurt eller med vaniljglass.

Pizza med fetaost och kantareller

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit. För att samtidigt hylla den svenska hösten så kommer kvällens middag bli en pizza med svenska kantareller och grekisk fetaost. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena!

Pizza med fetaost och kantareller
Pizza med fetaost och kantareller. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200-300 gr kantareller
0,5 gul lök
1 klick smör
Salt
150 gr Fetaost
Färsk oregano

Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

Värm ugnen till 225 grader.

Hacka löken. Stek kantarellerna tills all vätska har förvunnit. Lägg i en klick smör tillsammans med löken. Stek allt tills löken blivit genomstekt och svampen blivit lite krispig. Salta.

Blanda tomatsåsen.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela kantarell- och lökblandnigen på pizzorna. Smula fetosten över pizzan och avsluta med att strö över färsk oregano. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki

Säg det berövade recept som inte kan utmanas med inspiration från det grekiska köket! Som en Tacos till exempel. Mexikanskt i all ära men inget klår det grekiska köket. Inte i mitt kök i alla fall. Därför vigde jag fredagskvällen till att göra vegetariska Tacos i tortillabröd men fyllde dem med alla ingredienser från en grekiska sallad plus tzatziki utöver den vegetariska tacosfärsen. Den vegetariska tacofärsen gjorde jag på hackade valnötter.

Tacofusion tacos med grekiska sallad
Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

300 gr valnötter
0,5 gul lök
1 msk olivolja
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten

1 pkt tortillabröd
1 burk tacossås

2 tomater
0,5 gurka
1 röd lök
1 paprika
Oliver
150 gr fetaost

Tzatziki

Tillagning

Börja med tzatzikin. Recept på hur du gör tzatziki hittar du här: Tzatziki (länk). Hacka alla grönsaker och smula fetaosten som du ska ha till serveringen. Ställ åt sidan.

Hacka valnötterna och den gula löken grovt. Stek löken mjuk i olivolja och tillsätt därefter de hackade valnötterna. Stek i cirka två minuter på medelhög värme. Häll över tacokryddmix och rör om. Tillsätt vatten och låt den puttra i ett par minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

Värm tortillabröden och fördela grönsaker, nötfyllning, fetaost, tzatziki och tacosås på bröden. Ät och njut!

Här hittar du fler recept inspirerade av de grekiska köket och recept på riktiga grekiska klassiker: Grekiska huvudrätter (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

Pizza är en sådan rätt där uttrycket "Man tager vad man haver" är lätt applicerbart. Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Att använda halloumi istället för vanlig pizza ost gör den en aning torrare men gör den även lite mer matig. Om du är nyfiken på att göra en pizza på halloumibotten så hittar du recept här: Pizza med halloumibotten

Pizza med riven halloumi
Pizza bianco med riven halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

2 tomater
1 paprika
0,5 zucchini
0,5 rödlök
300- 400 gr skivade champinjoner på burk
150 gr halloumi
1 msk torkad oregano

Vitlöksröra*

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva tomater, paprika och rödlöken tunt, hyvla skivor av zucchinin med en osthyvel, riv halloumin grovt.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på vitlöksröran och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med halloumin. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

*Vitlöksröra till pizza bianco

2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk färsk oregano

Blanda pressad vitlök med olivoljan och den hackade oreganon. Bred ut på pizzabotten.

Här hittar du fler recept på maträtter inspirerade av Grekland: Recept

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb