Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Zucchinichips med fetaostdipp

Jag kan verkligen frossa i chips. Det kan till och med bli chipsmiddag när orken tryter. Det är sällan som jag gör chips själv men ibland kan det vara gott att variera sig. Som här med zucchinichips. För att få lite mängd gör jag dem i vanlig ugn annars kan man utmana micron. Lägg då en bit bakplåtspapper på en tallrik och micra dem i cirka 4-5 minuter. Ha hela tiden koll så att det inte blir sot av hela alltet.

Zucchinichips med fetaostdip
Zucchinichips med fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Eftersom jag driver ut vätska med hjälp av salt så tycker jag inte att de behöver saltas mer men det är bara att låta smaken avgöra.

Ingredienser

Zucchini
Salt
Olivolja

150 gr fetaost
2 dl grekisk yoghurt
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 125 grader.
Hyvla zucchinin i tunna skivor med en osthyvel eller mandolin. Lägg dem på skärbrädor och salta lätt. Låt dem stå och dra i cirka 10 minuter och torka sedan försiktigt av vätskan med hushållspapper. Pensla skivorna med olivolja och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem torka i ugnen i cirka en timme, vänd zucchinin försiktigt och låt stå i en timme till. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten. Observera att ugnar kan fungera olika så ha hela tiden kolla så att zucchinin inte bränns vid.

Medan zucchinin står i ugnen gör du fetaostdippen. Smula ner fetaosten i yoghurten, salta och peppra efter smak och rör om. Förvara svalt.

Recept på egen gyroskrydda

Att göra egen gyros är faktiskt rätt enkelt och du når ett förvånansvärt likvärdigt resultat. Ett resultat som i alla fall duger väl här hemma på de mer nordliga breddgraderna. Recept på hur du gör din egen alldeles makalösa gyros hittar du här: Gyros.

Gyroskrydda
Kryddor till blandning av egen gyrsokrydda. (Foto: Markus Olsson)

För att få den där karakteristiska smaken på köttet eller kycklingen behövs gyroskrydda vilket är en blandning av flera olika kryddor som spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver, oregano, timjan och kanel. Här kommer recept på de rätta proportionerna:

Ingredienser

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått kanel

Tillagning

Mät upp kryddorna och blanda väl.

Gyroskrydda före blandning
Gyroskrydda före blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gyroskrydda efter blandning
Gyroskrydda efter blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gratinerat lantbröd med graviera, rosmarin och vitlök

Det här är så enkelt att göra och blir supergott att servera till ostbrickan eller som tillbehör till middagen.

Gratinerat bröd
Gratinerat bröd med graviera, rosmarin och vitlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 grekiskt lantbröd
100 gr graviera + lite mer att riva
Färsk rosmarin
0,5 vitlöksklyfta
0,5- 0,75 dl olivolja
Flingsalt

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skär ett rutmönster i brödet men se till att inte skära ända ner i botten på brödet.
Dela 100 gr graviera i små bitar och stoppa ner det i gliporna som bildats i brödet. Tryck ner önskad mängd rosmarin i gliporna. Pressa ner en halv vitlöksklyfta i olivolja och ringla över brödet. Strö över några nypor flingsalt och avsluta med att strö över riven graviera.

Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills brödet har fått fin gyllenbrun färg.

Färsfyllda paprikor

Det finns en rad variationer av denna rätt och recepten är många men här kommer mitt recept på färsfyllda paprikor som givetvis går att förändra utifrån tycke och smak. Tänka på att storleken på paprikorna gör att mängden köttfärs och ris kan variera. Jag använde relativt stora paprikor till 500 gr nötfärs och 1,5 dl ris. Servera gärna paprikorna med smulad fetaost.

Färsfyllda paprikor
Färsfylld paprika. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

6 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
1,5 dl ris
1 kruka persilja
2 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
1,5 dl vatten
1 krm spiskummin
2 krm kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skölj paprikorna och skär försiktigt av toppen. Rensa locket och ta ur eventuella kärnor och det vita "köttet" ur paprikorna.

Hacka lök och vitlök fint och fräs det i olivolja tills den gula löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och kanel och låt det fräsa i någon minut till. Tillsätt köttfärs och låt den bli genomstekt. Hacka persilja och tillsätt den i färsen tillsammans med ris, buljongtärning och vatten. Stek alltihop tills vätskan är borta. Smaka av med salt och peppar.

Olja en ugnsfast form. Ställ ner paprikorna och fyll dem med färsblandningen. Lägg på locket på paprikorna och ringa över olivolja. Grädda paprikorna i mitten av ugnen i cirka en timme.

Pizza med zucchini, fetaost och oregano

Det här är en pizza med enkla smaker: rödlök, zucchini, fetaost och oregano. Enkelt och hur gott som helst. Om du vill bredda smakerna ytterligare kan du klicka över vitlöksyoghurt gjord på krämig grekisk yoghurt.

Pizza med zucchini och fetaost
Pizza med zucchini, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

1 zucchini
0,5 rödlök
150 gr fetaost
1 kruka oregano
Tomatsås*

Vitlöksyoghurt

2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva rödlöken riktigt tunt, hyvla zucchinin med en osthyvel, hacka den färska oreganon och smula fetaosten.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Jag valde att göra mindre pizzor denna gång. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med fetosten. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg. Klicka över vitlöksyoghurt och njut.

Pizza med zucchini och fetaost vitlöksyoghurt
Pizza med zucchini, fetaost och oregano toppad med vitlöksyoghurt. (Foto: Markus Olsson)

*Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Blanda tomatpurén, olivoljan och oreganon. Tillsätt vatten tills du får den konsistens du önskar på såsen.

Grekisk sallad på annorlunda vis

En grekisk sallad är en av de rätter som uppenbart förknippas med Grekland. Inte bara utifrån namnet utan även utifrån att den är lika självklar på det grekiska matbordet som tallriken vi äter på. Enkel, tillbörlig och liksom fundamental. Själv så äter jag grekisk sallad flera gånger i veckan. Som tillbehör till kött och kyckling eller helt enkelt som en sallad till en måltid. Oftast gör jag en klassisk grekisk sallad men det hindrar inte att jag ibland gör den på ett annorlunda sätt. Som här, med grekisk yoghurt och färsk timjan. Jag lovar, det blir supergott och passar perfekt till grillade livsmedel.

Grekisk sallad på annorlunda vis

Ingredienser (4 port)

1 gurka
3 tomater
1 rödlök
1 paprika
1,5 dl oliver
150 gr fetaost
1 tsk torkad oregano

2 dl grekisk yoghurt
3 msk majonnäs
4 msk hackad färsk timjan
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och skär grönsakerna i grova bitar. Lägg dem i en skål och tillsätt oliverna. Smula över fetaosten och strö över oreganon. Rör om. Blanda yoghurt och majonnäs. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner smeten i salladen. Klar att servera.

Enkelt recept på Halloumifries/ Halloumisticks

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifries/ Halloumisticks. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
Mjöl
Vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Dela halloumin på mitten, det vill säga där den redan är delad i förpackningen. Skiva därefter varje bit i 0,5 centimeter tjocka skivor/ fries. Häll upp vetemjöl på en tallrik och tillsätt lite vitpeppar. Blanda. Vänd varje halloumibit i mjölblandningen och lägg dem på en tallrik. Värm olivoljan i en stekpanna på ganska hög värme. Prova med en liten bit halloumi om oljan är tillräckligt varm. Är oljan det börjar det att bubbla direkt kring halloumibiten. Lägg ner halloumisticksen i oljan och stek dem tills de får en gyllenbrun färg. Vänd dem och stek klart dem på andra sidan. Ha hela tiden koll på stekytan. Jag använder en tång för att lyfta dem emellanåt för att kolla stekytan. Servera halloumin direkt när dne är klar då den är som krispigast.

Småvarma rödbetor med fetaost, kapris, valnötter och glasört

En enkel sallad som passar både som en förrätt men även som tillbehör till en huvudrätt. Glasört är kanske inte den vanligaste örten att använda i matlagning och är inte alltid så ätt att få tag i. Glasörten har liksom en sursalt smak är svår att ersätta med något annat utan att det blir en helt annan smak. Hittar du inte glasört i din butik blir en rödbetssallad med en annan ört minst lika bra.

Röbetor med fetaost valnötter och glasörter
Småvarma rödbetor med fetaost, kapris, valnötter och glasört. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr färdigkokta rödbetor
Några kvistar glasört
75 gr fetaost
En näve valnötter
Kapris
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär rödbetorna i lite större bitar. Värm en stekpanna med olivolja i och värm upp rödbetorna tillsammans med önskad mängd glasört i några minuter. Salta och peppra. Lägg upp rödbetorna och glasörten på en tallrik, smula över fetaost och valnötter. Tillsätt önskad mängd kapris. Ringa över olivolja.

Greek Salad Toast

Det här toastexperimentet blev riktigt lyckat! När fetaosten blir varm och mjuk ger den toasten en härlig krämig känsla. Det blir helt enkelt som att äta en grekisk sallad men i form av en toast. Testa och njut!

Greek Salad Toast
Greek Salad Toast. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 pers)

4 brödskivor
100 gr fetaost
1 tomat
¼ röd lök
¼ grön paprika
8 skivor gurka
6 Oliver
Kapris
Olivolja
Salt

Tillagning

Börja med att förbereda alla pålägg. Skiva tomaten, rödlöken, paprikan och oliverna. Hyvla av åtta decimeterlånga skivor från gurkan. Skär fyra skivor av valfritt bröd. Jag använde grekiskt lantbröd till denna toast. Lägg brödskivorna på en skärbräda och ringla över olivolja. Lägg två brödskivor åt sidan. Smula över fetaosten på de två kvarvarande skivorna, jämt fördelat. Lägg på önskad mängd kapris och fördela sedan lök, paprika och oliver ovanpå fetaosten. Lägg på två tomatskivor på vardera brödskiva och avsluta med att fördela gurkan. Salta lätt. Lägg över de andra brödskivorna på de garnerade brödskivorna. Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och stek dem i cirka fyra minuter på vardera sida på medelhög värme. Lyft dem försiktigt då och då för att se så att de inte bränns.

Samos Vin Doux

För ett tag sedan hade jag förmånen att träffa Margaret Ikariuo från kooperativet UWC Samos som introducerade mig i viner från den gröna sköna ön. UWC Samos står för United Winemaking Agricultural Cooperative of Samos och är ett av Greklands äldsta vinkooperativ med export över hela världen. Kooperativet tillverkar både torra viner likväl som halvtorra och söta, viner av hög kvalitet som utvecklats över tid.

Samos Vin Doux
Samos Vin Doux. (Foto: Markus Olsson)

Ett av vinerna som jag har fastnat för är Samos Vin Doux som faktiskt är det mest populära vinet på Samos och som dessutom är det söta vin som det säljs mest av i Grekland. Vinet har en ljus, gyllene färg och doftar både aprikosjuice och mogen melon. Smaken påminner om sommarfrukter med en liten antydan av butterscotch och blommor.

Samos Vin Doux är ett klassiskt dessertvin som är lämpligt att servera med en temperatur på 8-10 grader celcius. Vinet kompletterar desserter som till exempel en nygräddad äppel- eller citronpaj samt olika frukttårtor men passar även mer fylliga och krämiga efterrätter. Vinet kan även serveras som en aperitif eller tillsammans med frukt, ost och nötter.

Samos Vin Doux finns på flera Systembolag men har just din butik inte vinet hemma går det bra att beställa hem det till butiken.

Vill du läsa mer om kopperativet och om deras viner kan du göra det här: Samos Wine (länk)

Detta inlägg är ett samarbete med UWC Samos, men synpunkter och bilder är mina egna.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb