Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Zucchiniplättar (zucchinibollar) med yoghurtsås

En av mina bästa matupplevelser är när vi efter en lång vandring landade på en taverna i byn Agia Marina på Lesbos. Någon meny fanns inte att tala om utan istället lagade de mat utifrån de råvaror de hade för dagen. Jag beställde bland annat in friterade zucchinibollar som smakade gudomligt. Detta är en variant på dessa för oss som inte har en fritös.

Zucchiniplättar
Zucchiniplättar med yoghurtsås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Zucchiniplättar (2-3 port)

300 gr zucchini
2 ägg 
1 dl vetemjöl
150 gr fetaost
20 gr dill
20 gr bladpersilja
0,5 rödlök
vitpeppar
salt
olivolja till stekning

Yoghurtsås

2,5 dl grekisk yoghurt
0,5 gurka
2 msk mynta
1 msk olivolja
vitpeppar
salt

Tillagning

Börja med såsen. Riv gurkan och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt det stå någon minut innan du kramar ur överflödig vätska. Hacka myntan och blanda gurka, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Förvara såsen svalt.

Riv zucchinin och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt det stå någon minut innan du kramar ur överflödig vätska. Hacka kryddorna  och löken och blanda dem med zucchinin i en skål. Riv fetaosten, vispa äggen lätt och blanda ner det i zucchinin tillsammans med mjöl och kryddor. Låt röran stå cirka tio minuter i kylskåpet.

Hetta upp en stekpanna och häll i riktligt med olivolja. Klicka i zucchinismeten och forma den som plättar. Stek dem tills de fått en gyllenbrun färg och servera med yoghurtsås.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gratinerad halloumismörgås med tomat, basilika och nektarin

Förrätt, huvudrätt eller kanske till och med efterrätt. Denna gratinerade halloumismörgås funkar till allt.

Gratinerad halloumismörgås
Gratinerad halloumismörgås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 skivor grekiskt lantbröd, gärna med oliver i
150 gr halloumiost, riven
0,5 rödlök, hackad
200 gr körsbärstomater, skivade
Färsk basilika
Balsamvinäger
1 nektarin, skivad
Olivolja
Salt och vitpeppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg brödskivorna på en plåt och ringla över olivolja. Riv halloumin och fördela osten på brödskivorna. Gratinera brödet i mitten av ugnen i cirka tio minuter.
Hacka lök och basilika, skiva tomater och blanda dessa tillsammans med balsamvinäger (cirka en matsked). Skiva nektarinen i tunna skivor. När brödet är klart, lägg på tomatblandningen och dekorera med några nektarinskivor. Salta, peppra och ringla över olivolja. Njut.

Halloumismörgås gratinerad på tallrik
Gratinerad halloumismörgås. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Pizza med grekisk touch på färdig pizzabotten

Äntligen har pizzabottnarna landat i en butik nära mig. Sökandet är över. Dagens inhandling slutade därmed helt annorlunda än vad tanken först hade skapat. Det var med av upphetsning darrande hand som jag till slut greppade en pizzabotten (fullkorn) i det sneda kartongstället. Jag kallade omgående in alla arbetare till hjärnkontoret för att klura ut vilken fyllning pizzorna skulle få och lite loja av semestertankar landade vi zucchini, lök och oliver med bladspenat och yoghurt.

Sökandet är över i flera bemärkelser för nu finns pizzabottnarna inte bara min närbutik utan nu är pizzavalet för alltid löst, den lokala pizzerian kommer behöva efterlysa mig fortsättningsvis.

Variationen på fyllning är ju ändlös, det är egentligen bara fantasin som sätter stopp eller möjligtvis vad kylskåpet härbärgerar. Pizzabotten som har en rund, lantlig smak och ger en mer kraftig känsla än en vanlig botten kan fyllas med vad som helst. Jag kommer då fortsättningsvis ha ett litet lager av pizzabottnar här hemma för att kunna göra pizzor när andan faller på.

Pizza med fontana pizzabotten
Pizza med färdig pizzabotten. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzabotten- fullkorn
Röd lök
Gul zucchini
Olivolja
Oiver Halkidiki Urkärnade
Pizzaost
Bladspenat
Äkta Grekisk Yoghurt

Tomatsås

1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk flytande honung
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk sambal oelek

Tillagning

Värm ugnen till 225grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du pizzafyllningen. Blanda i ordning tomatsåsen. En tomatsås kan givetvis göras på en rad olika sätt men denna brukar jag köra på. Skiva zucchinin i tunna skivor och stek dem i olivolja tills de fått fin färg. Skiva rödlöken tunt. Bred på tomatsåsen på pizzabotten, lägg ut zucchiniskivorna och strö över lök. Strö över pizzaosten. Grädda i övre delen av ugnen i fem-sju minuter tills den fått fin färg. Toppa pizzan med skivade oliver, bladspenat och yoghurt innan servering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Timjanbröd med fetaost

Timjandbröd med fetaost
Timjanbröd med fetaost. (Foto: Markus Olsson)

I väntan på årets avresa till Grekland passar jag på att gör en för-resa med hjälp av smak och lukt. Doften av timjan och smaken av äkta fetaost är ingredienserna som tar mig söderut för en stund. Man kan ju faktiskt resa på olika sätt även om jag föredrar att förflytta min kroppshydda rent fysik till en annan del av Europa. Ikväll blev det ett timjanbröd med fetaost som checkade in mig på flighten söderöver.

Ingredienser

25 gr jäst
2,5 dl rumsvarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 msk honung
0,5 dl kruskakli
5 dl vetemjöl
75 gr Fontana fetost
2 tsk hackad färsk timjan

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt olivolja, honung, salt, kruskakli och vetemjöl och arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i en timme.
Knåda degen lätt och forma den till en rund kaka, cirka en centimeter tjock. Dela fetaosten i tärningar och tryck ner dem i kakan och låt jäsa övertäckt i 30 minuter till. Värm under tiden ugnen till 220 grader. Pensla brödet med vatten och strö över den hackade timjan. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. När brödet har fått in färg och det låter ihåligt när du knackar på brödets botten är det färdigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Pizza med en touch av Grekland

Tortilla pizza
Tortillapizza med en touch av Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Idag gav jag mig ut i ICA Maxi-djungeln på systematisk jakt efter Fontanas färdiggräddade pizzabottnar. Denna nyupptäckta art måste anrättas, provsmakas och katalogiseras. Med tänkt machete svingade jag armen genom hylla efter hylla, stannade upp, lyssnade, luktade och fäktade vidare. Jag klättrade till butikens högsta punkt och rekognoserade butikens rika landskap, men utan resultat. Det var uppenbart att arten inte nått denna dela av djungeln och besviken fick jag ersätta den ovanliga "imo complevit" med tortillabröd.

Tortillapizza går snabbt att göra och är enkel att tillaga med rika variationsmöjligheter. Den här gången blev det en vegetarisk pizza med en touch av Grekland.

Ingredienser

Pizza Tortillabröd
4 msk tomatsås (finns färdig att köpa)
Gul lök
1 tomat
Bladspenat
Fontana Fetaost
Fontana Äkta Grekisk Yoghurt
Solrosfrön

Fontana Yoghurt Feta
Fontanaprodukter. (Foto: Markus Olsson)

Tillagning

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du brödet. Bred på tomatsåsen på tortillabrödet, skiva löken tunt och lägg på så mycket du själv önskar. Skiva tomaten och lägg ovanpå löken. Smula önskad mängd fetaost över tomaten och löken samt lägg på en näve bladspenat. För över pizzan på den varma plåten/stenen och grädda i 7-8 minuter tills pizzan har fått fin färg. Toppa med yoghurt, solrosfrön och eventuellt mer bladspenat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Fasolakia- recept på grekisk gryta med bönor och fetaost

Medan grekerna firar den ortodoxa påsken med parader, fest och god mat så gottar jag mig åt att laga Fasolakia med ena handen och förse mig med Retsina med den andra. En oslagbar kombination och vem vill inte njuta av både grekisk mat och grekiskt vin?

Fasolakia böngryta

Fasolakia. (Foto: Markus Olsson)

Faslolakia är en vegetarisk böngryta med potatis, krossade tomater och en massa god fetaost. Riktigt enkel att göra.

Ingredienser

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
450 gr Haricost verts
500 gr potatis
Olivolja att steka i
1 tsk salt
1 krm vit peppar
1,5 dl vatten
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
1 kruka persilja
2 st lagerblad
150 gr Fontana fetaost

Tillagning

Dela varje potatis i fyra delar och koka dem i saltat vatten i fem minuter. Häll av vattnet. Hacka halva löken och två av vitlöksklyftorna och bryn det tillsammans med Haricot verts i olivolja i några minuter. Lägg över bönorna och löken i en skål. Hacka resten av löken och vitlöken och stek det i olivolja tillsammans med potatisen tills det har fått en gyllenbrun färg. Tillsätt bön- och lökröran, vatten, krossade tomter, tomatpuré, lagerblad, buljongtärningar, salt, vitpeppar och persilja och koka i fem minuter. Smula ner fetaosten, rör om och servera med en brödbit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Fasolada- grekisk bönsoppa

Fasolada grekisk bönsoppa2
Fasolada. (Foto: Markus Olsson)

Det var länge sedan jag gav mig på något grekiskt till lunch men idag blev det en soppa med stora vita bönor, selleri, morot och tomat. Med grekisk schlager i högtalarna och en deciliter olivolja i grytan så gick det inte att misslyckas.

Ingredienser

1 dl olivolja
1 gul lök
2 morrötter
3 selleriskälkar med blad
2 tomater
1 burk stora vita bönor (ca 400 gr)
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 nypa socker
5 dl vatten
Salt och peppar
Citronsaft

Tillagning

Skär löken i stora bitar, skiva morötterna och sellerin. Fräs lök, morötter och selleri i lite av oljan tills löken börjar bli glansig och genomskinlig. Hacka tomaterna och lägg i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning samt tomatpuré och låt det koka tills morötterna är mjuka. Låt bönorna rinna av och tillsätt i soppan, salta och peppra, häll i resten av olivoljan och lägg i en nypa socker och låt det koka upp igen. Smaka av med citronsaft. Servera med en bit bröd och strö över hackade selleriblad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Recept på moussaka

Grekisk moussaka

Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk moussaka är en av de grekiska maträtter som får gommen att minnas den där fantastiska greklandssemestern tidigare under året, förra året eller ännu längre tillbaka. När vi började resa till Grekland för ungefär tio år sedan så var moussaka vår måttstock för prissättning. Jag vet inte hur många av denna rätt vi åt den resan men än idag är det bland det mest grekiska jag kan tänka mig.  Det finns otaliga varianter av moussaka och det här är ett recept som jag brukar hålla mig till. Vissa vill bara använda aubergine medan andra, som jag, vill göra den med både potatis och aubergine.

Ingredienser

2 st aubergine
1 kg potatis
1 gul lök
2,5 dl vitt vin
1 kg blandfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
olivolja
1 msk hackad rosmarin
1 krm kanel
salt och peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl varm mjölk
2 uppvispade ägg
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj auberginen och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i ugnen tills de börjar mjukna. Skala och skär potatisen i skivor och råstek dem lät i olivolja. Salta och ta dem åt sidan. Stek löken och köttfärsen, häll på vin och krossade tomater. Tillsätt pressad vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt koka i 20-30 minuter.

Under tiden kan du gör ostsåsen. Vispa ihop mjölet med olivoljan. Tillsätt den uppvärmda mjölken och vispa ut mjölblandningen. Koka upp och låt koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och vispa i de uppvispade äggen och till sist den rivna osten.

Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen. Grädda i mitten på ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Servera med en grekisk sallad till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Dakos- grekisk bruschetta

Ikväll blev det grekiskt. Dakos och ett glas Retsina, eller två. Dakos är en kretansk meze-rätt och kallas ofta för grekisk bruschetta eller "koukouvayia" som den också kan heta i Grekland. Dakos är enkel att göra och funkar som förrätt eller som meze-rätt. Med detta väder, lite grekisk musik, ett grekiskt vin och ett par Dakos så är det inte mycket som saknas för att få en perfekt greklandskänsla. Ja, förutom att vara i Grekland då förstås. Det finns varianter av Dakos men här kommer ett recept på den jag tror är den vanligaste.

Ingredienser

Mjukt bröd (sort efter smak, jag använde ett vitt surdegsbröd)Tomater
Fetaost
Olivolja
Oregano
Salt och peppar

Tillagning

Rosta brödet en till två gånger i brödrosten så att det blir riktigt krispigt. Låt det svalna. Hacka tomater och lägg dem ovanpå brödskivorna. Salta och peppra efter smak. Smula över fetaosten och ringla över olivolja. Strö till sist över torkad oregano. Enkelt, gott.

Dakos
Dakos. (Foto: Markus Olsson)

Kikärtssoppa från Sifnos

Kikärtssoppa

Kikärtssoppa. (Foto: Markus Olsson) 

Här om dagen provade jag en av Sifnos traditionella rätter, kikärtssoppa. En ganska mild soppa som i mitt tycke kräver sin citron vid serveringen. Här kommer receptet.

Ingredienser

500 gr torkade kikärtor
375 gr gul lök
0,5 dl olivolja
Salt
Peppar
Vatten
1 citron

Tillagning

Lägg kikärtorna i blöt kvällen innan. Byt vatten på morgonen och kokar upp kikärtorna och skumma av dem. Slå på ugnen på 150 grader. Skär löken i fina strimlor och lägg dem tillsammans med kikärtorna och olivoljan i en ugnsfast form med lock. Salta och peppra. Häll över vatten så att det täcker kikärtorna och lägg på locket. Låt soppan koka sakta i ugn i sex timmar i 150 grader. Servera med citron.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb