Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vodino salata- grekisk sallad med nötkött

Vodino salata
Vodino salata. (Foto: Markus Olsson)

En grekisk sallad, eller en sallad från Grekland kanske är bättre att skriva, som jag har fastnat för är Vodino salata (oxköttssallad). Jag har aldrig ätit den på plats i Grekland utan enbart här hemma efter det att jag hittade ett recept i en grekisk kokbok. En utmaning för 2014 års resa till Grekland kanske är att prova att äta rätten i det land där den har skapats.

Denna sallad med potatis, gröna bönor, tomater och ett nötkött som faller isär är god som både förrätt och som huvudrätt en varm sommardag.

Ingredienser (6 portioner)

1 kg nötkött
1 lagerblad
1 gullök
1 morot
Kryddpeppar
Salt 

3 kokta potatisar
250 gr gröna bönor (haricot verts)
1 rödlök
2 tomater
Inlagda smågurkor (cornichons)
Hackad persilja (kan uteslutas) 

0,5 dl olivolja
1 citron (saften)
0,5 tsk senap
Salt och peppar

Tillagning

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttet tillsammans med övriga ingredienser. Låt det koka under lock i upp till 2,5 timmar tills köttet har blivit riktigt mört. Skiva potatis, lök och tomater och blanda det tillsammans med bönorna, smågurkorna och persiljan. Bland ner små bitar av det kokta köttet. Blanda dressingen och häll den över salladen. Blanda ordentligt. Njut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kumminpotatis- en smak av Grekland

Kumminpotatis
Kumminpotatis. (Foto: Markus Olsson)

För oss som längtar till Grekland och som kanske snart ska åka, eller som nyligen har varit där, kan grekisk matlagning alltid få en att njuta av Grekland en stund till. Ett av mina absoluta favoritrecept är det för Kumminpotatis som passar utmärkt til både kyckling och kött. Det blir en rund, nästan söt, smak som skapar härliga drömmar om medelhavet.

Ingredienser

4 medelstora potatisar
400 gr krossade tomater
1 stor gul lök
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk kanel
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i halvor och skär löken i stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över spiskummin, kanel, salt, peppar och olivolja. Rör om ordentligt. Häll över de krossade tomaterna och vattnet. Täck formen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta av locket/flolien och grädda i ytterligare 30 minuter. Känn på potatisen med en sticka om de är färdiga. Njut!

Kayanas- grekisk omelett

KayanasKayans- grekisk omelett. (Foto: Markus Olsson)

Jag botaniserar i den grekiska matlagningen och fastnade för kayanas, en typ av omelett. Man kan säga att det är den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!

Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Ingredienser

1 gul lök
3-4 tomater
1 förpackning fetaost (120 gr)
oliver
3 kokta, tärnade potatisar
6 ägg
oregano
salt
peppar
olivolja

Tillagning

Sätt ugnen på180 grader.
Hacka löken och tomaterna och fräs dem i ganska mycket olja i några minuter. Vispa äggen och tillsätt kryddorna i äggsmeten. Lägg i övriga ingredienser (tärnad feta, tränad potatis och oliver) i lök- och tomat fräset och häll över äggblandningen. Rör om. Ställ i stekpannen i mitten av ugnen och grädda i drygt 20 minuter eller tills äggen har stannat och fått fin färg.

Jag botaniserar vidare i den grekiska matlagningen och fastnade genast för kayanas. Den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!
Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Grekiskt lantbröd med oliver- olivbröd

Grekiskt lantbröd med oliver

Grekiskt lantbröd med oliver och timjan
Grekiskt lantbröd med oliver. (Foto: Markus Olsson)

Även om jag inte kan vara i Grekland just nu så kan Grekland alltid komma till mig. Genom magen vill säga. Därför bakade jag ett enkelt grekiskt lantbröd med oliver för att "greka till" tillvaron lite.

Ingredienser

4 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
1 ½ tsk socker
½ paket torrjäst
1 ½ dl varmt vatten
½ dl mjölk
1 dl hackade gröna oliver
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano

Tillagning

Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst i en bunke. Värm vatten och mjölk till lite mer än fingervarmt. Blanda ner vätskan i torrvarorna och arbeta ihop en deg så att den släpper bunkens kanter. Arbeta degen i minst 10 minuter om du knådar för hand. Mot slutet av knådningen, blanda ner oliverna i degen och arbeta in dem ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i en timme tills den blivit dubbelt så stor.
Pensla en vanlig rund sockerkaksform med olja (ca 24 cm i diameter). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt och forma den till en rund boll. Lägg ner den i formen och platta till den lätt. Täck formen med en plastpåse och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och pensla brödet med olivoljan. Strö över den torkade oreganon och grädda det mitt i ugnen i ca 35-40 minuter eller tills brödet har en innetemperatur på 97 grader. Själv använder jag en vanlig stektermometer för att mäta innetemperaturen. Låt det svalna på ett galler.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb