Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Kayanas- grekisk omelett

KayanasKayans- grekisk omelett. (Foto: Markus Olsson)

Jag botaniserar i den grekiska matlagningen och fastnade för kayanas, en typ av omelett. Man kan säga att det är den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!

Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Ingredienser

1 gul lök
3-4 tomater
1 förpackning fetaost (120 gr)
oliver
3 kokta, tärnade potatisar
6 ägg
oregano
salt
peppar
olivolja

Tillagning

Sätt ugnen på180 grader.
Hacka löken och tomaterna och fräs dem i ganska mycket olja i några minuter. Vispa äggen och tillsätt kryddorna i äggsmeten. Lägg i övriga ingredienser (tärnad feta, tränad potatis och oliver) i lök- och tomat fräset och häll över äggblandningen. Rör om. Ställ i stekpannen i mitten av ugnen och grädda i drygt 20 minuter eller tills äggen har stannat och fått fin färg.

Jag botaniserar vidare i den grekiska matlagningen och fastnade genast för kayanas. Den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!
Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Grekiskt lantbröd med oliver- olivbröd

Grekiskt lantbröd med oliver

Grekiskt lantbröd med oliver och timjan
Grekiskt lantbröd med oliver. (Foto: Markus Olsson)

Även om jag inte kan vara i Grekland just nu så kan Grekland alltid komma till mig. Genom magen vill säga. Därför bakade jag ett enkelt grekiskt lantbröd med oliver för att "greka till" tillvaron lite.

Ingredienser

4 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
1 ½ tsk socker
½ paket torrjäst
1 ½ dl varmt vatten
½ dl mjölk
1 dl hackade gröna oliver
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano

Tillagning

Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst i en bunke. Värm vatten och mjölk till lite mer än fingervarmt. Blanda ner vätskan i torrvarorna och arbeta ihop en deg så att den släpper bunkens kanter. Arbeta degen i minst 10 minuter om du knådar för hand. Mot slutet av knådningen, blanda ner oliverna i degen och arbeta in dem ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i en timme tills den blivit dubbelt så stor.
Pensla en vanlig rund sockerkaksform med olja (ca 24 cm i diameter). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt och forma den till en rund boll. Lägg ner den i formen och platta till den lätt. Täck formen med en plastpåse och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och pensla brödet med olivoljan. Strö över den torkade oreganon och grädda det mitt i ugnen i ca 35-40 minuter eller tills brödet har en innetemperatur på 97 grader. Själv använder jag en vanlig stektermometer för att mäta innetemperaturen. Låt det svalna på ett galler.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb