Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Fasolada- grekisk bönsoppa

Fasolada grekisk bönsoppa2
Fasolada. (Foto: Markus Olsson)

Det var länge sedan jag gav mig på något grekiskt till lunch men idag blev det en soppa med stora vita bönor, selleri, morot och tomat. Med grekisk schlager i högtalarna och en deciliter olivolja i grytan så gick det inte att misslyckas.

Ingredienser

1 dl olivolja
1 gul lök
2 morrötter
3 selleriskälkar med blad
2 tomater
1 burk stora vita bönor (ca 400 gr)
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 nypa socker
5 dl vatten
Salt och peppar
Citronsaft

Tillagning

Skär löken i stora bitar, skiva morötterna och sellerin. Fräs lök, morötter och selleri i lite av oljan tills löken börjar bli glansig och genomskinlig. Hacka tomaterna och lägg i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning samt tomatpuré och låt det koka tills morötterna är mjuka. Låt bönorna rinna av och tillsätt i soppan, salta och peppra, häll i resten av olivoljan och lägg i en nypa socker och låt det koka upp igen. Smaka av med citronsaft. Servera med en bit bröd och strö över hackade selleriblad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Recept på moussaka

Grekisk moussaka

Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk moussaka är en av de grekiska maträtter som får gommen att minnas den där fantastiska greklandssemestern tidigare under året, förra året eller ännu längre tillbaka. När vi började resa till Grekland för ungefär tio år sedan så var moussaka vår måttstock för prissättning. Jag vet inte hur många av denna rätt vi åt den resan men än idag är det bland det mest grekiska jag kan tänka mig.  Det finns otaliga varianter av moussaka och det här är ett recept som jag brukar hålla mig till. Vissa vill bara använda aubergine medan andra, som jag, vill göra den med både potatis och aubergine.

Ingredienser

2 st aubergine
1 kg potatis
1 gul lök
2,5 dl vitt vin
1 kg blandfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
olivolja
1 msk hackad rosmarin
1 krm kanel
salt och peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl varm mjölk
2 uppvispade ägg
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj auberginen och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i ugnen tills de börjar mjukna. Skala och skär potatisen i skivor och råstek dem lät i olivolja. Salta och ta dem åt sidan. Stek löken och köttfärsen, häll på vin och krossade tomater. Tillsätt pressad vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt koka i 20-30 minuter.

Under tiden kan du gör ostsåsen. Vispa ihop mjölet med olivoljan. Tillsätt den uppvärmda mjölken och vispa ut mjölblandningen. Koka upp och låt koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och vispa i de uppvispade äggen och till sist den rivna osten.

Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen. Grädda i mitten på ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Servera med en grekisk sallad till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Dakos- grekisk bruschetta

Ikväll blev det grekiskt. Dakos och ett glas Retsina, eller två. Dakos är en kretansk meze-rätt och kallas ofta för grekisk bruschetta eller "koukouvayia" som den också kan heta i Grekland. Dakos är enkel att göra och funkar som förrätt eller som meze-rätt. Med detta väder, lite grekisk musik, ett grekiskt vin och ett par Dakos så är det inte mycket som saknas för att få en perfekt greklandskänsla. Ja, förutom att vara i Grekland då förstås. Det finns varianter av Dakos men här kommer ett recept på den jag tror är den vanligaste.

Ingredienser

Mjukt bröd (sort efter smak, jag använde ett vitt surdegsbröd)Tomater
Fetaost
Olivolja
Oregano
Salt och peppar

Tillagning

Rosta brödet en till två gånger i brödrosten så att det blir riktigt krispigt. Låt det svalna. Hacka tomater och lägg dem ovanpå brödskivorna. Salta och peppra efter smak. Smula över fetaosten och ringla över olivolja. Strö till sist över torkad oregano. Enkelt, gott.

Dakos
Dakos. (Foto: Markus Olsson)

Kikärtssoppa från Sifnos

Kikärtssoppa Sifnos
Kikärtssoppa. (Foto: Markus Olsson) 

Här om dagen provade jag en av Sifnos traditionella rätter, kikärtssoppa. En ganska mild soppa som i mitt tycke kräver sin citron vid serveringen. Här kommer receptet.

Ingredienser

500 gr torkade kikärtor
375 gr gul lök
0,5 dl olivolja
Salt
Peppar
Vatten
1 citron

Tillagning

Lägg kikärtorna i blöt kvällen innan. Byt vatten på morgonen och kokar upp kikärtorna och skumma av dem. Slå på ugnen på 150 grader. Skär löken i fina strimlor och lägg dem tillsammans med kikärtorna och olivoljan i en ugnsfast form med lock. Salta och peppra. Häll över vatten så att det täcker kikärtorna och lägg på locket. Låt soppan koka sakta i ugn i sex timmar i 150 grader. Servera med citron.

Vodino salata- grekisk sallad med nötkött

Vodino salata
Vodino salata. (Foto: Markus Olsson)

En grekisk sallad, eller en sallad från Grekland kanske är bättre att skriva, som jag har fastnat för är Vodino salata (oxköttssallad). Jag har aldrig ätit den på plats i Grekland utan enbart här hemma efter det att jag hittade ett recept i en grekisk kokbok. En utmaning för 2014 års resa till Grekland kanske är att prova att äta rätten i det land där den har skapats.

Denna sallad med potatis, gröna bönor, tomater och ett nötkött som faller isär är god som både förrätt och som huvudrätt en varm sommardag.

Ingredienser (6 portioner)

1 kg nötkött
1 lagerblad
1 gullök
1 morot
Kryddpeppar
Salt 

3 kokta potatisar
250 gr gröna bönor (haricot verts)
1 rödlök
2 tomater
Inlagda smågurkor (cornichons)
Hackad persilja (kan uteslutas) 

0,5 dl olivolja
1 citron (saften)
0,5 tsk senap
Salt och peppar

Tillagning

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttet tillsammans med övriga ingredienser. Låt det koka under lock i upp till 2,5 timmar tills köttet har blivit riktigt mört. Skiva potatis, lök och tomater och blanda det tillsammans med bönorna, smågurkorna och persiljan. Bland ner små bitar av det kokta köttet. Blanda dressingen och häll den över salladen. Blanda ordentligt. Njut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kumminpotatis- en smak av Grekland

Kumminpotatis
Kumminpotatis. (Foto: Markus Olsson)

För oss som längtar till Grekland och som kanske snart ska åka, eller som nyligen har varit där, kan grekisk matlagning alltid få en att njuta av Grekland en stund till. Ett av mina absoluta favoritrecept är det för Kumminpotatis som passar utmärkt til både kyckling och kött. Det blir en rund, nästan söt, smak som skapar härliga drömmar om medelhavet.

Ingredienser

4 medelstora potatisar
400 gr krossade tomater
1 stor gul lök
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk kanel
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i halvor och skär löken i stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över spiskummin, kanel, salt, peppar och olivolja. Rör om ordentligt. Häll över de krossade tomaterna och vattnet. Täck formen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta av locket/flolien och grädda i ytterligare 30 minuter. Känn på potatisen med en sticka om de är färdiga. Njut!

Kayanas- grekisk omelett

KayanasKayans- grekisk omelett. (Foto: Markus Olsson)

Jag botaniserar i den grekiska matlagningen och fastnade för kayanas, en typ av omelett. Man kan säga att det är den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!

Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Ingredienser

1 gul lök
3-4 tomater
1 förpackning fetaost (120 gr)
oliver
3 kokta, tärnade potatisar
6 ägg
oregano
salt
peppar
olivolja

Tillagning

Sätt ugnen på180 grader.
Hacka löken och tomaterna och fräs dem i ganska mycket olja i några minuter. Vispa äggen och tillsätt kryddorna i äggsmeten. Lägg i övriga ingredienser (tärnad feta, tränad potatis och oliver) i lök- och tomat fräset och häll över äggblandningen. Rör om. Ställ i stekpannen i mitten av ugnen och grädda i drygt 20 minuter eller tills äggen har stannat och fått fin färg.

Jag botaniserar vidare i den grekiska matlagningen och fastnade genast för kayanas. Den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!
Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Grekiskt lantbröd med oliver- olivbröd

Grekiskt lantbröd med oliver

Grekiskt lantbröd med oliver och timjan
Grekiskt lantbröd med oliver. (Foto: Markus Olsson)

Även om jag inte kan vara i Grekland just nu så kan Grekland alltid komma till mig. Genom magen vill säga. Därför bakade jag ett enkelt grekiskt lantbröd med oliver för att "greka till" tillvaron lite.

Ingredienser

4 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
1 ½ tsk socker
½ paket torrjäst
1 ½ dl varmt vatten
½ dl mjölk
1 dl hackade gröna oliver
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano

Tillagning

Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst i en bunke. Värm vatten och mjölk till lite mer än fingervarmt. Blanda ner vätskan i torrvarorna och arbeta ihop en deg så att den släpper bunkens kanter. Arbeta degen i minst 10 minuter om du knådar för hand. Mot slutet av knådningen, blanda ner oliverna i degen och arbeta in dem ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i en timme tills den blivit dubbelt så stor.
Pensla en vanlig rund sockerkaksform med olja (ca 24 cm i diameter). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt och forma den till en rund boll. Lägg ner den i formen och platta till den lätt. Täck formen med en plastpåse och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och pensla brödet med olivoljan. Strö över den torkade oreganon och grädda det mitt i ugnen i ca 35-40 minuter eller tills brödet har en innetemperatur på 97 grader. Själv använder jag en vanlig stektermometer för att mäta innetemperaturen. Låt det svalna på ett galler.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb