Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Kir-Yianni Assyrtiko 2017- ett vitt vin ifrån Grekland

Kir Yianni Assyrtiko startbild 1

Jag har tidigare skrivit om de grekiska vinernas frammarsch och återtåg men nu är jag frestad att skriva att de faktiskt tagit sin rättmätiga plats i besittning. Truppförflyttningen är fullbordad. Domänerna är intagna. Grekiskt vin ska inte behöva upptäckas, bokstaven G ska vara ett självklart uppehåll för konsumenter på Systembolaget. Det finns inte längre någon anledning till en bagatellartad ordväxling om det grekiska vinets beskaffenhet.

I veckan hade jag privilegiet att få möta den grekiska vinproducenten Kir-Yianni och dess ägare Stellios Boutaris. En fängslande man med en rad karismatiska viner i bagaget. Totalt provsmakade vi tio olika viner varav flera finns i Systembolagets beställningssortiment medan kvällens huvudperson, det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017, faktiskt finns i Systembolagets fasta sortiment från och med idag. Opa!

Assyrtiko wine
Kir-Yianni Assyrtiko 2017. (Foto: Markus Olsson)

I 236 butiker kan du nu vid ditt uppehåll intill hyllan för Grekland hitta detta torra, fruktiga och krispiga vita vin. Den utsträckta eftersmaken har inslag av både mineraler, citrus och gröna äpplen. Kir-Yianni Assyrtiko 2017 är ett vin som passar utmärkt till fisk, pastarätter och lätta kycklingrätter samt vita ostar. Vinet har nr 2338 och kostar 99 kronor.

Vinprovning Gondolen
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Förrätt Gondolen
Lättgravad röding med tomatconsommé, avokado och sötmandel. (Foto: Markus Olsson)

Huvudrätt Gondolen
Bakad hälleflundra Barigoule. (Foto: Markus Olsson)

Det gör mig uppriktigt lycklig över att kunna njuta av grekiska viner på hemmaplan. Vin av hög kvalité och långt ifrån den förlegade sinnebilden av den ljuvliga drycken från demokratins vagga.

Viner från Kir Yianni
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjevinföretaget som hans farfar grundade 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.

Stellios Boutaris 1
Stellios Boutaris, ägare av Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)

Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den moderna konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro.
Kir-Yiannis egendom ligger på fastlandet i norra delen av Grekland i området Makedonien, närmare bestämt i Naoussa och med odlingar i Amyndeon. Området präglas av ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar vilket skapar fina förutsättningar för vinodling.

Kir-Yianni är en vinproducent att räkna med, nu och i framtiden, och är du nyfiken på deras viner och kanske till och med ett besök på deras vingård så hittar du ytterligare information på Kir-Yiannis hemsida: https://kiryianni.gr (länk)

Detta inlägg är ett samarbete med Oenoforos som importerar, producerar, marknadsför och distribuerar viner i Sverige men synpunkter och bilder är mina egna.

Baka med olivolja: äppelkaka med rosmarin, mandel och citron

Det här är mitt bidrag till vad du kan göra med de mängder av äpplen som får träden att digna just nu. Eller som i mitt fall, som täcker hela gräsmattan. Det här är inte ett recept som så tydligt är inspirerat av det grekiska köket men det är ett recept för dig som vill baka med olivolja istället för med smör. Givetvis använder jag en olivolja från Grekland. Vad annars? Baka och njut!

Äppelkaka med rosmarin
Äppelkaka bakad med olivolja med rosmarin, mandel och citron. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 stora eller 6 små äpplen
100 gr mandel
3 msk rosmarin (färsk)
1 citron (skalet)
1,5 dl olivolja
1 dl strösocker
1 dl kolasås alt. sirap eller honung
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
Florsocker

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Skala äpplena och skär dem i sockerbitsstora bitar. Hacka rosmarin och mandel. Riv skalet av en citron. Stek ihop äpplen, rosmarin, mandel och citron i några minuter i en skvätt olivolja. Ställ åt sidan.

Smöra och bröda en springform.

Vispa äggen och socker fluffigt. Blanda ner kolasåsen (jag använde färdig kolasås för glass) eller om du hellre använder sirap eller flytande honung.

Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, kanel och salt). Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda till sist ner den stekta äppelblandningen. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Lägg över en bit folie mot slutet om kakan börjar få för mycket färg. Använd en provsticka för att se när kakan är helt klar.

Låt kakan svalna och sikta därefter över florsocker. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

Gyroskryddad tornado potatoe

Tornado Potatoe (Spiralpotatis) är ett roligt sätt att servera potatis till en rätt. Eller som i det här fallet som ett eget snack tillsammans med sval coh fräsch tzatziki.

Tornado potatoe 1
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Potatis
Olivolja
Gyroskrydda
Salt

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Trä potatisen på ett grillspett. Skär tunna skåror diagonalt över potatisen. Låt kniven gå ner mot grillspettet.
Dra försiktigt isär potatisen så att den inte spricker sönder. Pensla med olivolja och grydda med gyroskrydda.Stek spiralpotatisen i mitten av ignen i cirka 25 minuter. Beroende hur tjocka skivorna är kan tiden i ugnen variera.

Tornado potatoe 2
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Friterad aubergine med tomatsås

Det här är en riktigt vitlöksstinn rätt med mycket smak av tomat och aubergine. Jag tycker att den passar utmärkt som ensamrätt och då gärna med en kall yoghurtsås (länk) till. Annars kan du servera rätten tillsammans med kyckling, fisk eller kött.

Friterad aubergine med tomatsås
Friterad aubergine med tomatsås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 port)

2 auberginer
3 tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 tsk socker
1 msk oregano
1 msk timjan
Vetemjöl
Salt & peppar
Olivolja
Riven gravieraost

Tillagning

Skär auberginen i 0,5 centimeter tjocka skivor. Salta dem lätt på båda sidor och låt dem ligga i cirka 30 minuter. Skölj av dem väl och låt rinna av. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl och fritera/ stek dem i rikligt med olivolja på båda sidor tills de får en fin gyllenbrun färg.

Värm ugnen till 200 grader.

Pressa eller riv vitlöksklyftorna och stek i rikligt med olivolja. Häll på vinet. Hacka tomaterna och blanda ner dem i vitlöken och vinet. Blanda ner socker, tomatpuré, hackade färska (eller torkade) örter, salt och peppar och låt såsen puttra på medelhög värme tills den börjar tjockna (reducerat).

Lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form och häll över tomatsåsen och gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Efter halva tiden, ta ut formen och lägg på riven gravieraost (mängd efter smak). Gratinera klart auberginen och servera med en kall yoghurtsås.

Pizza med halloumibotten

Det här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Ja, eller för alla som älskar pizza. Vilken fyllning du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev den en salamipizza med färska champinjoner, paprika och lök. Var noga med att kolla på pizzabotten och pizzan när du gräddar den så att den inte bränns vid.

Halloumipizza hel
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 pizza)

Pizzabotten

150 gr halloumi
1 ägg
0,5 dl grädde
2 msk pofiber (finns ibland mjölprodukterna)

Fyllning

0,5 tomat
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
0,5 tsk torkad oregano
4-5 salamiskivor
0,25 gul lök
0,5 röd paprika
4 färska champinjoner
Färsk oregano
Riven ost

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.

Riv halloumin och blanda med ägg, grädde och pofiber. Låt smeten vila i tio minuter.
Bred ut halloumismeten till ett cirka 0,5 centimeter tjockt lager på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i tio minuter.

Ta ut pizzabotten och låt den vila i några minuter. Under tiden förbereder du övriga ingredienser. Hacka tomaten och blanda med tomatpuré, torkad oregano och olivolja. Bred ut smeten på pizzabotten. Lägg på önskad mängd salami. Skiva den gula löken riktigt tunt och lägg på pizzan. Skär champinjoner och paprika i strimlor och lägg på pizzabotten. Toppa med önskad mängd riven ost och färsk oregano. Grädda pizzan i tio minuter i mitten av ugnen. Var nog med att ha koll så att den inte bränns.

Halloumipizza skuren
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Zucchinichips med fetaostdipp

Jag kan verkligen frossa i chips. Det kan till och med bli chipsmiddag när orken tryter. Det är sällan som jag gör chips själv men ibland kan det vara gott att variera sig. Som här med zucchinichips. För att få lite mängd gör jag dem i vanlig ugn annars kan man utmana micron. Lägg då en bit bakplåtspapper på en tallrik och micra dem i cirka 4-5 minuter. Ha hela tiden koll så att det inte blir sot av hela alltet.

Zucchinichips med fetaostdip
Zucchinichips med fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Eftersom jag driver ut vätska med hjälp av salt så tycker jag inte att de behöver saltas mer men det är bara att låta smaken avgöra.

Ingredienser

Zucchini
Salt
Olivolja

150 gr fetaost
2 dl grekisk yoghurt
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 125 grader.
Hyvla zucchinin i tunna skivor med en osthyvel eller mandolin. Lägg dem på skärbrädor och salta lätt. Låt dem stå och dra i cirka 10 minuter och torka sedan försiktigt av vätskan med hushållspapper. Pensla skivorna med olivolja och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem torka i ugnen i cirka en timme, vänd zucchinin försiktigt och låt stå i en timme till. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten. Observera att ugnar kan fungera olika så ha hela tiden kolla så att zucchinin inte bränns vid.

Medan zucchinin står i ugnen gör du fetaostdippen. Smula ner fetaosten i yoghurten, salta och peppra efter smak och rör om. Förvara svalt.

Recept på egen gyroskrydda

Att göra egen gyros är faktiskt rätt enkelt och du når ett förvånansvärt likvärdigt resultat. Ett resultat som i alla fall duger väl här hemma på de mer nordliga breddgraderna. Recept på hur du gör din egen alldeles makalösa gyros hittar du här: Gyros.

Gyroskrydda
Kryddor till blandning av egen gyrsokrydda. (Foto: Markus Olsson)

För att få den där karakteristiska smaken på köttet eller kycklingen behövs gyroskrydda vilket är en blandning av flera olika kryddor som spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver, oregano, timjan och kanel. Här kommer recept på de rätta proportionerna:

Ingredienser

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått kanel

Tillagning

Mät upp kryddorna och blanda väl.

Gyroskrydda före blandning
Gyroskrydda före blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gyroskrydda efter blandning
Gyroskrydda efter blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gratinerat lantbröd med graviera, rosmarin och vitlök

Det här är så enkelt att göra och blir supergott att servera till ostbrickan eller som tillbehör till middagen.

Gratinerat bröd
Gratinerat bröd med graviera, rosmarin och vitlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 grekiskt lantbröd
100 gr graviera + lite mer att riva
Färsk rosmarin
0,5 vitlöksklyfta
0,5- 0,75 dl olivolja
Flingsalt

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skär ett rutmönster i brödet men se till att inte skära ända ner i botten på brödet.
Dela 100 gr graviera i små bitar och stoppa ner det i gliporna som bildats i brödet. Tryck ner önskad mängd rosmarin i gliporna. Pressa ner en halv vitlöksklyfta i olivolja och ringla över brödet. Strö över några nypor flingsalt och avsluta med att strö över riven graviera.

Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills brödet har fått fin gyllenbrun färg.

Färsfyllda paprikor

Det finns en rad variationer av denna rätt och recepten är många men här kommer mitt recept på färsfyllda paprikor som givetvis går att förändra utifrån tycke och smak. Tänka på att storleken på paprikorna gör att mängden köttfärs och ris kan variera. Jag använde relativt stora paprikor till 500 gr nötfärs och 1,5 dl ris. Servera gärna paprikorna med smulad fetaost.

Färsfyllda paprikor
Färsfylld paprika. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

6 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
1,5 dl ris
1 kruka persilja
2 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
1,5 dl vatten
1 krm spiskummin
2 krm kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skölj paprikorna och skär försiktigt av toppen. Rensa locket och ta ur eventuella kärnor och det vita "köttet" ur paprikorna.

Hacka lök och vitlök fint och fräs det i olivolja tills den gula löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och kanel och låt det fräsa i någon minut till. Tillsätt köttfärs och låt den bli genomstekt. Hacka persilja och tillsätt den i färsen tillsammans med ris, buljongtärning och vatten. Stek alltihop tills vätskan är borta. Smaka av med salt och peppar.

Olja en ugnsfast form. Ställ ner paprikorna och fyll dem med färsblandningen. Lägg på locket på paprikorna och ringa över olivolja. Grädda paprikorna i mitten av ugnen i cirka en timme.

Pizza med zucchini, fetaost och oregano

Det här är en pizza med enkla smaker: rödlök, zucchini, fetaost och oregano. Enkelt och hur gott som helst. Om du vill bredda smakerna ytterligare kan du klicka över vitlöksyoghurt gjord på krämig grekisk yoghurt.

Pizza med zucchini och fetaost
Pizza med zucchini, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

1 zucchini
0,5 rödlök
150 gr fetaost
1 kruka oregano
Tomatsås*

Vitlöksyoghurt

2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva rödlöken riktigt tunt, hyvla zucchinin med en osthyvel, hacka den färska oreganon och smula fetaosten.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Jag valde att göra mindre pizzor denna gång. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med fetosten. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg. Klicka över vitlöksyoghurt och njut.

Pizza med zucchini och fetaost vitlöksyoghurt
Pizza med zucchini, fetaost och oregano toppad med vitlöksyoghurt. (Foto: Markus Olsson)

*Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Blanda tomatpurén, olivoljan och oreganon. Tillsätt vatten tills du får den konsistens du önskar på såsen.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb