Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Chokladbollar med Metaxa

Det lackar mot min stora, feta grekiska jul... eller nja snarare mot min lilla, magra grekiska jul. Några få grekiska smaker gömda i diverse bakverk och enstaka jullåtar på grekiska som skrålar i högtalaren. Men det gör ingenting för det lilla kan också vara det stora, det magra kan vara det feta liksom. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland och om både resor från dåtiden och om vad som väntar. Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna en chokladboll med smak av Metaxa.

Chokladbollar med Metaxa
Chokladbollar med Meatxa. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (25 st)

100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)

Tillagning

Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.

Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt

För den som vill ha ett litet nyttigare snacks är havrebars ett bra alternativ... ur ett sockerperspketiv i alla fall. Nästa gång jag gör dessa kommer jag att hacka ner nötter för att skapa en anna struktur på barsen. Feel free to experiment!

Havrebar med tranbär och grekisk yoghurt
Havrebars med tranbär och grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

0,5 dl grekisk yoghurt
50 gr torkade tranbär
200 gr havregryn
4 tsk flytande honung
1 äggvita
1 nypa salt

Rippel

5 msk florsocker
1 msk grekisk yoghurt

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Kläd en ugnsfastform, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en skål och tryck sedan ut smeten i formen. Pressa den ganska hårt med till exempel baksidan av en slev. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter och låt det svalna därefter i cirka 10 minuter. Ta därefter ut havrekakan ur formen och låt den svalan helt innan du skär upp önskad storlek på barsen/rutorna.
Blanda i ordning rippelsmeten av grekisk yoghurt och florsocker och ringa över de skurna bitarna.

Mjuk pepparkaka med färskostfrosting på grekisk yoghurt

Att gör egen färskost på grekisk yoghurt är en enkel procedur men kräver ett dygn. Förutom att använda den som grund i en frosting är den utmärkt att anvöända som pålägg. I det här receptet använder jag den som grunden i en frosting. Syrlig och len.

Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt
Mjuk pepparkaka med frosting på grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

150 gr smör
3 ägg
3 dl rårörsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlika (malen)
2 msk kanel
1 msk ingefära
2 dl grekisk yoghurt

Frosting

300 gr färskost (här hittar du receptet för att göra egen färskost på grekisk yoghurt, men den ska givetvis vara utan kryddor i detta fall. OBS! Måste påbörjas dagen innan)
0,5 dl florsocker
0,5 dl frysta vinbär/lingon/tranbär
2 msk strösocker

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröda en springform. Vispa ägg och socker poröst och smält smöret under tiden. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner det smälta smöret och den grekiska yoghurten i äggsmeten. Vänd ner de torra ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna.
Vispa färskost och florsocker och bred frostingen över kakan. Blanda de frysta bären med lite strösocker och garnera kakan vid servering.

Bröd med fyllning- fetaost, rödlök, paprika, soltorkade tomater och örter

Det här är ett fyllt bröd som påminner om en slags brödig pizza. Egentligen kan du fylla brödet med vad du vill men jag valde fetaost som bas för att sedan lägga till grönsaker och örter. Brödet passar bra till en soppa, på buffébordet eller till en sallad.

Fyllt bröd
Fyllt bröd med fetaost, rödlök, paprika, soltorkade tomater och örter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 tsk torrjäst (20 gr färsk jäst)
2,5 dl vatten
6-7 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk honung

Fyllning

150 gr fetaost
0,25 rödlök
4 soltorkade tomater
0,25 paprika
Oregano (färsk)

1 msk tomatpuré
Vatten

Tillagning

Blanda mjöl, torrjäst och salt i en bunke. Värm vattnet till lite mer än fingervarmt och höll ner det i de torra ingredienserna. Tillsätt olivolja samt honung och arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 10 minuter för att frigöra glutentrådarna. Degen ska släppa från kanterna men vara lite kletig. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter.

Skär fetaosten, rödlöken och paprikan i tunna bitar och dela de soltorkade tomaterna på längden.
Kläd en pajform (29 centimeter) med bakplåtspapper.

Lägg upp degen på en mjölad yta. Dela degen i sex bitar. Knåda ej. Rulla varje bit till cirka 15 centimeter långa "korvar". Börja med att snurra en degbit i mitten av pajformen och fortsätt sedan hela vägen ut till kanten av pajformen. Var noga med att fästa ihop kanterna på varje degbit. Tryck ner ingredienserna i skårorna. Täck över och låt jäsa i 45 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Rör ut tomatpurén med lite vatten och pensla brödet. Hacka oreganon och strö över brödet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Recept på sojabönshummus med fetaost och bacon

Älskar alla typer av röror och älskar sojabönor så varför inte göra en hummus på sojabönor? Sagt och gjort med frysta sojabönor, vitlök och en massa fetaost serverat med knaprigt bacon.

Sojabönshummus med fetaost och bacon
Sojabönshummus med fetaost och bacon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

250 gr frysta sojabönor
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
Vitpeppar
150 gr fetaost
1 paket bacon
Oregano

Tillagning

Koka upp vatten och ta av kastrullen från spisen. Lägg i de frysta sojabönorna och låt det stå i fem minuter. Häll av det ljumma vattnet och kyl ner dem med kallt vatten. Mixa sojabönorna med vitlök, olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och vitpeppar. Smula ner en tredjedel av fetaosten och rör om. Klipp baconet i småbitar och stek dem hårt. Servera hummusen med smulad fetaost, bacon och färsk oregano.

Souvlaki

Souvlakispett är en rätt som de flesta av oss förknippar med Grekland. Souvlakispetten är ofta gjorda på fläskkött men kan även vara av både lamm och nöt. Kryddningen är i all enkelhet torkad oregano och timjan (vissa utesluter timjan) samt att man tillsätter lite syra i form av vinäger eller citron. I det här receptet provade jag att laga klart spetten i ugn tillsammans med potatis och andra grönsaker för att få en djupare smak av grönsakerna.

Souvlaki Souvlakispett
Souvlakispett i ugn. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

600 gr bitar av fläsk
4 potatisar
1 paprika
1 purjolök
Cocktailtomater
4 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
Några kvistar färsk oregano
4 msk olivolja samt en skvätt att steka i
1,5 tsk vitvinäger
Salt & peppar
Grillspett

Tillagning

Blötlägg grillspetten i cirka tio minuter.

Putsa köttet fritt från hinnor och fett och skär det i bitar (cirka 2 x 2 centimeter). Marinera köttet med torkad oregano, timjan, salt och peppar, olivolja och vinäger. Lått köttet stå i marinaden i cirka två timmar i kylskåpet.

Värm ugnen till 180 grader.

Stek fläskbitarna i olivolja i en het panna så att de får en fin stek yta. Köttet lagas sedan klart i ugnen. Trä köttet på grillspetten. Dela varje potatis i sex klyftor. Dela och rensa paprikan. Dela och skölj purjolöken. Lägg spetten, potatisen, paprikan, purjolöken och tomaterna på en plåt. Lägg över några kvistar färsk oregano, salta samt ringla över en skvätt olivolja. Sätt in plåten i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills potatisen har fått fin färg. Servera gärna med tzatziki till.

Recept på tzatziki

Vad vore det grekiska köket utan Tzatziki? Fantastiskt ändå skulle jag gissa men tzatziki är verkligen en av de kalla såser som jag gillar allra mest. Den kalla och lena såsen passar perfekt till grillat med mycket smak eller helt enkelt som en dippsås till det mesta.

Jag gissar att de flesta har sitt eget recept på den bästa tzatzikin men det här är den variant som jag jag brukar köra.

Tatziki mitt recept
Tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Gyros Pulled Pork in Pita

Det här är en variant av en klassisk Gyros Pork in Pita. Det kanske är som att svära i kyrkan men variation förnöjer sägs det. Köttet kräver ganska mycket krydda och det är viktigt att fördela köttet i formen när det är klart så att allt kött verkligen tar smak av gyroskryddan.

Pulled Pork Gyros
Gyros Pulled Pork in Pita. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pulled Pork (4-5 port)

500 -700 gr fläskkarré utan ben (skinkstek går också bra att använda)
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk gyroskrydda (länk)
1krm vitpeppar
0,5 tsk salt
3 msk olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 150 grader.
Putsa eventuellt köttet och lägg det i en ugnssäker form. Gnid in köttet med olivoljan och kryddorna. Hacka löken och pressa vitlöken. Strö över löken och täck formen med ett lock eller en bit aluminiumfolie. Tillaga köttet i mitten av ugnen i cirka fyra timmar. Köttet ska falla isär när du delar på det.

Ingredienser

Tzatziki (4 port)

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Övriga ingredienser (2 port)

2 pitabröd
1 tomat
2 potatisar
0,25 röd lök
Olivolja

Tillagning

Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Lägg dem på en plåt som du ringlat olivolja över. Baka potatisklyftorna i cirka 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Dela tomaterna i klyftor. Skiva rödlöken tunt. Öppna pitabrödet och fyll det med pulled pork, potatis, tomater, röd lök och tzatziki.

Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar

Det här är ett perfekt litet tilltugg eller snitt till festen. Kanske inte det mest grekiska men med lite inspiration från det grekiska köket i alla fall. Servera snittarna direkt medan brödet är krispigt.

Friterad pita med fetaostkräm
Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

1 pitabröd
4 klickar fetaostkräm*
0,25 röd lök
4 tsk röd kaviar
Olivolja

Tillagning

Starta med fetaostkrämen. Dela pitabrödet i fyra lika stora delar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödbitarna tills de fått gyllenbrun färg på båda sidor (kan gå ganska snabbt). Hacka den röda löken fint. Klicka på fetaostkräm, strö över lök och lägg på en tesked kaviar på respektive brödbit.

*Fetaostkräm

150 gr fetaost
2 dl crème fraiche
Salt & peppar

Mosa 150 gram fetaost i en skål. Rör ner 2 dl crème fraiche. Salta och peppra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Halloumi med zucchinisallad

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinisallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
1 Zucchini
Cocktailtomater
¼ Röd lök
1 Gul paprika
0,5 Citron
Olivolja

Tillagning

Skiva halloumin i önskad storlek och stek i några minuter i lite olivolja på vardera sida. Svarva zucchinin och pressa över saften av en halv citron. Dela önskad mängd cocktailtomater. Skiva den röda löken tunt och skär paprikan i bitar. Blanda ihop grönsakerna och lägg halloumin ovanpå. Ringa över olivolja.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb