Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Papoutsakia: fyllda fetaostgratinerade auberginer

Det här är ett förhållandevis enkelt recept som går att variera i oändlighet. Vad du vill smaksätta auberginerna med avgör du själv men jag valde en klassisk variant med köttfärs, tomat och oregano. Varför till exempel inte göra dem vegetariska och helt enkelt ta bort köttfärsen och tillsätta soltorkade tomater och oliver istället?

Fyllda fetaostgratinerade auberginer
Fyllda auberginer. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 auberginer
500 gr nötfärs
1 gul lök
1 vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk oregano
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Hack lök och vitlök. Dela och gröp ur auberginerna. Stek köttfärsen tillsammans med löken och den urgröpta auberginen i olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna, oreganon och smaka av med salt och peppar. Fyll auberginerna med köttfärsröran och smula över fetaosten. Gratinera auberginerna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost

Stekta äpplen med fetaost
Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

3 äpplen, t ex Ingrid Marie
2 msk strösocker
1 tsk kanel
Rosmarin
Smör
Fetaost

Tillagning

Skölj äpplena och skär de i klyftor. Rensa bort kärnhusen. Smält en stor klick smör i en stekpanna. Lägg i äppelklyftorna i stekpannan när smöret blivit gyllenbrunt och doftar lite knäckigt. Stek dem i någon minut på ena sidan och vänd dem därefter. Strö över sockret, kanelen och lite rosmarin. Stek ihop en stund men var försiktig så att inte äpplena bara blir till mos. Servera äpplena med riven fetaost. Tips: frys fetaosten så blir det mycket enklare att riva.

Pytt med grekisk touch toppad med fetaost

Pytt med grekisk touch
Pytt med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

500 gr fläskkarré
6 medelstora potatisar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 gurka
Oliver
En knippe persilja
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär potatisen i tärningar och koka dem i saltat vatten i cirka fem minuter. Häll av vattnet.
Putsa fläskkarrén och skär den i tärningar. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Salta och peppar.
Skär paprikorna i bitar, hacka rödlöken, pressa vitlöksklyftorna och stek det tillsammans med potatisen i rikligt med olivolja. Hacka tomaterna och skär gurkan i grova bitar. När grönsakerna i stekpannan börjar få en fin stekyta tillsätt köttet, tomaterna, gurkan och oliverna och stek ihop allt i ett par minuter. Salta och peppra. Ta av stekpannan från spisen och smula över fetaosten. Hacka persiljan och lägg ovanpå.

Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja

Spetspaprika med fetaost
Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och perislja. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 spetspaprikor
150 gr fetaost
1 chili
En knippe persilja
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skölj paprikorna och skär av fästet på dem. Gröp försiktigt ut de frön som finns kvar i paprikorna. Mosa fetaosten med en gaffel. Hacka chilin och persiljan och blanda ihop det med fetaosten. Fyll paprikorna och lägg dem på i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja. Baka paprikorna i 20-30 minuter i mitten av ugnen.

Recept på citronkött med vegetti på gul zucchini

Ofta brukar man parta om att med hösten kommer mustiga grytor och långkok men ett långkok behöver inte alltid vara mustigt tänker jag. Det kan vara fräscht och syrligt också. Att smaksätta kött med citron är relativt vanligt runt Medelhavet och numera även här intill Mälaren.

Citronkött med gul zucchini
Citronkött med vegetti på gul zucchini. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Citronkött

Cirka 1 kg rostbiff (bit)
1-1,5 citron
Vatten
1 msk vit sirap eller strösocker
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Vegetti på gul zucchini (2 port)

1 gul zucchini
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Tillagning

Putsa köttet och skär det i bitar. Bryn köttet i några matskedar olivolja tills det har fått fin färg. Salta och peppra. Pressa 1- 1,5 citroner och häll saften över köttet. Späd med vatten så att det knappt täcker köttbitarna. Låt köttet koka i cirka 1,5- 2 timmar tills det faller isär när du delar det med en gaffel. Tycker du att köttet blir för syrligt kan du tillsätta 1 msk vit sirap eller socker och låta det koka ihop i någon minut. Hacka en knippe bladpersilja, strö över och ställ åt sidan.

Svarva zucchini med en grönsakssvarv eller hyvla den med en osthyvel. Hacka löken fint. Värm några matskedar olivolja i en stekpanna och fräs zucchini, lök och en pressad vitlöksklyfta i några minuter. Hacka en knippe bladpersilja och låt det steka med i någon minut. Salta och peppra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Recept på kladdkaka med fetaostglasyr

Man ska inte underskatta fetaosten när det kommer till sötebröd. Den ger en härlig syra och konstrast mot det söta, framför allt till en sådan söt sak som en kladdkaka. I det här receptet maxar jag chokladensmaken genom att både använda kakao och en chokladkaka. Ska det vara så ska det vara. Baka, ät och njut.

Kladdkaka med fetaostglasyr och hallon
Kladdkaka med fetaostglasyr.
(Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Kladdkaka

4 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
150 gr smör
100 gr mörk choklad 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fetaostglasyr

150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5-1 citron (0,5 saften, 1 skal)

Hallon till garnering.

Tillagning

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål. Rör samman socker och ägg i ytterligare en skål. Smält smöret och dra det av spisen. Bryt ner chokladen i smöret och rör om tills den har smält. Rör ihop äggsmeten med smör- och chokladblandning. Blanda därefter samman de torra ingredienserna med ägg- och chokladsmeten.

Smör och mjöla en form. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter. Olika ugnar beter sig olika så testa dig fram för att få en bra kladdighet i kakan. Låt kladdkakan svalna.

Gör fetaostglasyren under tiden kladdkakan svalnar. Smula ner fetaosten i florsockret och mosa ihop ingredienserna med hjälp av en gaffel. Riv ner skalet av en citron och pressa ner saften av en halv citron. Rör om. Mixa därefter smeten slät med hjälp av en stavmixer. Breda ut ett tjockt täcke av fetaostglasyren över den avsvalnade kladdkakan. Skär en stor bit och servera med några hallon.

Kladdkaka med fetaostglasyr
Kladdkaka med fetaostglasyr. (Foto: Markus Olsson)

Köttfärsfocaccia med örter och fetaost

I det här receptet kan du blanda ner de färska örter du har hemma och variera det utifrån din egen smak. Mina egenodlade örter börjar nu bli lite trötta så här på sensommaren så jag klippte av nästan all oregano, rosmarin och basilika som jag har. Hur mycket örter du vill ha i rätterna bestämmer du själv men jag tog två rejäla nävar och blandade ner två tredjedelar i köttfärsen och strödde sedan resten över tomaterna.

Köttfärsfocaccia med örter och  fetaost
Köttfärsfocaccia med örter och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Köttfärsfocaccia (4 port)

500 gr blandfärs
1 gul lök
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Färska örter (oregano, rosmarin, basilika, timjan)
150 gr fetaost

Ugnsgrillade tomater (4 port)

1 kilo tomater
Flingsalt
Vitpeppar
Strösocker
Färska örter (oregano, basilika)
20 oliver
Balsamicovinäger

1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla i tio minuter. Hacka löken och örterna. Blanda köttfärs, ströbrödsblandning, ägg, örter, salt och peppar. Tryck ut köttfärsblandningen i en ugnsfastform så att den är cirka två centimeter tjock. Tryck små förbjudningar i färsen och fyll dem med fetaostbitar.

Köttfärsfocaccia med örter och  fetaost ogräddad
Köttfärsblandningen med fetaost, rosmarin och vitlöksolja. (Foto: Markus Olsson)

Pressa ner en vitlöksklyfta i olivolja och ringla hälften över köttfärsen. Strö över rosmarin.

Dela tomaterna i två delar och lägg ut dem på en bakplåtsklädd plåt. Strö över en aning flingsalt, vitpeppar och socker samt rikligt med örter. Ringa över resten av olivoljan med vitlök.

Ugnsgrilllade tomater oklara

Delade tomater med kryddor, färska örter och vitlöksolja. (Foto: Markus Olsson)

Grädda båda rätterna samtidigt i ugnen i cirka 20 minuter. Köttfärsfocaccian högt upp i ugnen och tomaterna i nedre delen av ugnen. När köttfärsfocaccian är klar kan du vid behov sätta upp tomaterna högst upp i några minuter. Lägg på oliver och ringla över balsamicovinäger över tomaterna strax innan servering.

Ugnsgrilllade tomater klara
Ugnsgrillade tomater med oliver och balsamicovinäger. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Halloumi- och chorizosallad

Halloumi är alltid halloumi och jag kan inte leva utan den. Grillad eller stekt spelar ingen roll, ensam, med tillbehör eller som ingrediens. Spelar ingen roll. Halloumi är alltid halloumi. I det här receptet blandas sälta och en viss sötma i en neutral bas.

Halloumi och chorizosallad
Halloumi- och chorizosallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr halloumi
300 gr chorizo
160 gr sockerärtor
140 gr bacon
Soltorkade tomater
Romansallad
Rödlök
Olivolja

Tillagning

Skicka chorizon i skivor och stek dem i olivolja tills de fått fin färg. Skär bacon i små bitar och stek dem tills de blivit knapriga. Skölj och hacka romansalladen, skölj och dela socker ärtorna tvärs över och om du använder stora bitar av soltorkad tomat, dela dem i mindre bitar. Skiva den mängd rödlök du önskar. Blanda och lägg upp på en stor tallrik. Skiva haloumin och stek dem ett par minuter på vardera sidan så att den får fin färg. Lägg halloumin över salladen och servera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gyrospaj med tzatziki

Okej, det här kanske inte var min mest briljanta idé men det är ändå en idé. Jag älskar verkligen Gyros och började klura på en alternativ servering... om så bara för skojs skull. Så, genom att baka ett pajskal med gyroskrydda och sedan fylla det med gyros, potatis, tomater och röd lök för att sedan ringla över tzatziki strax innan servering så blir det i alla fall en alternativ servering.

Gyrospaj med tzatziki
Gyrospaj med tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 paj)

Pajskal

3 dl vetemjöl
125 gr smör
2 msk vatten
1 nypa salt
2 msk gyroskrydda

Pajinnehåll

600 gr fläskkarré
2 potatisar
2 tomater
0,5 röd lök
3 msk gyroskrydda
Salt & peppar
Olivolja

Recept på tzatziki hittar ni här: Tzatziki (lämk)
Recept på egen gyroskrydda hittar ni här: Gyroskrydda (länk)

Tillagning

Starta med att göra iordning tzatzikin och ställ den kallt.

Fortsätt sedan med pajskalet. Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt, gyroskrydda och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 minuter tills det har fått fin färg.

Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och baka dem i ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden potatisen står i ugnen, skär du köttet i tunna skivor och steker det i lite olivolja Tillsätt gyroskrydda och salt och stek köttet tills det har fått fin färg. Skär tomaterna i klyftor och skiva rödlöken. Fyll pajskalet med alla ingredienser och ringla över tzatziki strax innan servering.

Tips: lägg fläskkarrén i frysen i tre-fyra timmar innan du ska skära den. Det går lättare att skära tunna skivor om köttet är delvis fryst.

Recept på en klassisk grekisk Stifado

Stifado är en av de klassiska grekiska rätter som de flesta av oss som reser till Grekland någon gång har ätit när vi har varit där. Även om många grekiska rätter har variationer så är min erfarenhet av en Stifado att den är ungefär likadan i smaken oavsett var du än äter den. Tydliga smaker av tomat och kanel är Stifadons karaktär. Här är mitt recept på Stifado.

Stifado
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

700 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1 msk socker
1 msk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Skär löken i stora bitar och hacka/pressa vitlöksklyftorna. Skär köttet i bitar. Bryn köttet i olja tills de fått fin färg. Tillsätt lök och vitlök och stek dem tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger och eventuellt vatten så att det täcker köttbitarna. Tillsätt buljongtärningen, socker, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlikor. Koka i 2-3 timmar tills köttet blir mört och trådigt. Smaksätt med salt & peppar. Servera med potatisklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb