Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter

Det har inte blivit så många recept på efterrätter här på mittgrekiskakök.se vilket till stor del beror på att jag själv är ganska restriktiv när det gäller socker numera. Det är klart att det går att göra goda efterrätter utan socker men man ska inte heller sticka under den grekiska stolen med att socker förhöjer smakerna. Därför blev det nu en sötsyrlig efterrätt med grekisk yoghurt och citron.

Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter
Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

2,5 dl grekisk yoghurt
2 blad gelatin
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
3 msk outspädd måltidsdryck (citron)
Citronzest
100 gr blandade nötter
1,5 dl strösocker
1 msk honung

Tillagning

Mousse

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa ihop grädde och florsocker tills att grädden börjar tjockna. Rör ner yoghurten och citronsaften i grädden och rör om tills du får en jämn smet.

Värm gelatinet med cirka en dl av yoghurtsmeten under omröring så att bladen smälter. Låt det svalna en stund och blanda sedan ner det i yoghurtblandningen. Om du vill skippa gelatin i din mousse kan du vispa grädden lite hårdare och vända ner den mer försiktigt med yoghurten.

Lägg upp moussen i serveringsskålar och ställ svalt i cirka fyra timmar.

Kanderade nötter

Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.

Smält socker i en tjockbottnad kastrull/stekpanna under omröring. Tillsätt honungen när sockret börjar få en brun färg. Lägg ner nötterna och rör om så att alla nötter täcks av socker. Häll över nötblandningen på bakplåtspapper och dela nötterna snabbt med en sked. Sockret stelnar snabbt och för att undvika en stor klump med nötter måste du separera dem från varandra.
Lägg på nötter efter smak och riv över citronzest. Servera.

Parga Fresh- cocktail med ouzu, citron och basilika

Med fredag och helgen runt hörnet är det dags att njuta av en enkel och fantastisk god cocktail. Även om du inte gillar ouzo så tycker jag att du ska prova denna. Anissmaken ligger aningen dovt i bakgrunden medan citron och basilika träder fram. Yammas (skål) och skön helg på er!

Parga fresh ouzodrink
Parga Fresh. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 glas)

50 ml ouzo
20 ml citronsaft (saften från citron)
20 ml vit sirap
3-4 basilikablad
3 isbitar

Tillagning

Lägg ner isbitarna i en shaker och tillsätt övriga ingredienser. Skaka i cirka tio sekunder och servera direkt.

Paprikadip med fetaost och valnötter

Jag anser att man aldrig kan få för mycket av dipsåser och röror. De tillför måltiden något extra och skapar smakkombinationer som annars kan utebli. Den här dipen är en relativt söt paprikadip som passar både till fisk- och kötträtter.

Paprikadip
Paprikadip. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 röda paprikor
100 gr fetaost
25 gr valnötter
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft (saften av citron)
Salt & peppar

Tillagning

PaprikorGrillade paprikor

Värm ugnen till 250 grader. Dela varje paprika i fyra delar och rensa bort kärnor och väggar. Lägg paprikadelarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda dem i cirka 20 minuter högst upp i ugnen. Paprikorna ska bli svärtade i skalet. Ta ut paprikorna ur ugnen och låt dem svalna. Ta sedan bort skalet och mixa paprikorna tillsammans med olivoljan och saften av citronen.
Hacka valnötterna och smula fetaosten och blanda ner det i paprikamixen. Smaka av med salt och peppar.

Recept på köttbullar med smaker ifrån Grekland

Sverige och Grekland i en liten köttboll? Ja, varför inte. Det blir liksom det bästa av två världar i något som serveras till vardags i de flesta hem. Det finns förstås olika möjligheter att skapa denna fusion och det här är ett sätt att göra det på. Servera gärna med klyftpotatis och tzatziki till.

Köttbullar med smaker ifrån Grekland
Köttbullar med smaker ifrån Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 pers)

Ca 400 gr blandfärs
1 ägg
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 gr fetaost
1,5 tsk salt
1,5 kryddmått vitpeppar
1 msk oregano
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin
Olivolja

Tillagning

Hacka löken och vispa upp ägget. Blanda lök och ägg tillsammans med alla kryddor och den pressade vitlöken. Lägg i köttfärsen och smula ner fetaosten och blanda alla ingredienser väl. Skölj av en tallrik, rulla köttbullarna och lägg dem på den sköljda tallriken så finns det ingen risk för att de klibbar fast på porslinet.
Värm olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelhög värme i cirka fem minuter. Skaka stekpannan så att de blir brynta runt om.

Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills

I september förra året började ett nytt grekiskt vin att säljas på Systembolaget. Vi grekofiler vet att det annars är sparsmakat på bokstaven G i det statliga vinsortimentet men det här röda vinet tror jag har kommit för att stanna. Vindproducenten Kir-Yianni Estate (grundat 1997) i Naoussa i region Makedonien producerar en rad viner och har nu lyckats med att nå den svenska marknaden med ytterligare ett vin på det svenskaste av sätten: Systembolaget.

Grekiskt vin
Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills. (Foto: Markus Olsson)
 
Vinet har en kryddig och nyanserad smak med fatkaraktär och med inslag av svartavinbär, björnbär, viol, mynta, kakao och rosor. Vinet passar till smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills innehåller följande druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah. Druvorna till vinet är handplockade på Yianakohori's sydöstra sluttningar och genomgår en så kallad kallmacerering i tre- fyra dagar innan alkoholjäsning. Det innebär att man låter den mjukpressade musten av druvorna ligga kvar i tanken för att dra med skaldelarna vid mycket låg temperatur. Därefter sker en malolaktisk jäsning innan det vilar på franska och amerikanska ekfat i 14 månader.

Vinet kom på tredje plats i Vinbankens ranking i spetmeber 2015 (betyg 4 av 5) och med all rätta. Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills är ett vin som visar Greklands potential som ett starkt vinland. Ofta förknippas grekiska viner med ett oförtjänt dåligt rykte, kanske beroende billigt charterblask, men det är dags att ge Grekland en ärlig chans i vinets värld.

Grekisk röra med keso, fetaost och oregano

Jag är ingen såsmänniska men helt klart en röramänniska. Att bredda en maträtt med en kall röra lyfter den till en annan nivå och bryter smakerna på ett friskt sätt. En grekisk röra med keso, fetaost och oregano passar bra till kryddstarka och smakrika maträtter där den milda och lite salta röran smeker de övriga intensiva smakerna.

Grekisk röra med keso fetaost oregano
Grekisk röra med keso, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

250 gr keso
100 gr fetaost
1-2 vitlöksklyftor
1 gurka
En knippe färsk oregano
Svartpeppar
Olivolja

Tillagning

Grekisk röra med keso fetaost oregano 2
Grekisk röra med keso, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Skär fetaosten i små bitar och skär gurkan i grova bitar. Blanda keson med fetaosten och gurkan, och pressa ner vitlöksklyftorna. Hacka oreganon och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med svartpeppar och olivolja. Njut.

Kyckling med okra

Idag blev det kyckling med okra till söndagslunch. Jag kan inte påstå att jag någonsin använt okra i matlagning men det är ju en första gång för allting. Färsk okra kan vara lite knepig att få tag på i vanliga matbutiker men finns oftast i livsmedelsbutiker med medelhavs- eller mellanösterninriktning. I detta recept använde jag inlagd okra som bara behövde värmas upp. Kyckling med okra är en enkel rätt som är väldigt smidig att tillaga.

Kyckling med okraKyckling med okra. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 kycklinglår med ben
Två tomater
3 vitlöksklyftor
500 gr okra
1 msk tomatpuré
1 tsk kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm olja i en gryta och bryn kycklinglåren så att de får en fin färg. Skala och skiva vitlöken grovt och hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna och vitlöken tillsammans med matpuré, kanel och salt och peppar och låt det puttra på låg värme i cirka 30 minuter. Lägg ner okran i grytan och låt det koka i cirka fem minuter. Om du använder färsk okra så låter du det koka tills okran har blivit mjuk. Tänk på att inte röra om efter att du har haft i okran, annars blir det bara mos av den.

Halloumi med hemmagjord sweet chili

Just nu är jag inne i en Halloumifas där jag äter, lever och till och med drömmer Halloumi. Jag kan liksom inte få nog och när jag såg Nigella Lawson snabbt och enkelt med svepande rörelse tillaga denna rätt så fanns det ingen återvändo. Stekt Halloumi med söt-syrlig chili ovanpå en salladsbädd, vad kan bli fel? Sältan från Halloumin, sötman från honungen, syran från limen och hettan från chilin är en oslagbar kombination. Prova och se!

Halloumi med sweechilisås storHalloumi med sweet chili. (Foto: markus Olsson)

Ingredienser

3 röda chilifrukter
2 msk flytande honung
Saften av 0,5 lime

150-200 gr Halloumi

Bladspenat eller den sallad som du föredrar

Olivolja

Tillagning

Kärna ur en av chilifrukterna för att minska styrkan och hacka alla tre i små bitar. Koka upp chilin tillsammans med honung och limesaft i cirka 5 minuter tills såsen börjar tjockna. Det finns en risk att det skummar över så rör om hela tiden.
Skiva Halloumin i sex till åtta skivor och stek dem så att de får fin färg. Servera direkt på en salladsbädd med sweet chili och lite olivolja.

Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi

Ibland är det enkla det goda och det kan vara skönt att tillaga något som inte tar en för mycket tid i anspråk. En enkel tomat- och bönsallad med den förlovade osten Halloumi går snabbt att göra och är riktigt gott. Kom ihåg att servera den direkt efter att Halloumin är färdigstekt, just precis då när osten är som godast.

Bön och tomatsallad med Halloumi
Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr (ca) blandade bönor
2 tomater
0,5 röd lök
Oliver (gröna eller svarta)
150 gr Halloumi
2 msk blandade örter
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär tomaterna i klyftor samt skiva rödlöken och blanda ner dem med den avrunna och sköljda bönmixen. Blanda ner valfri mängd av oliver, ringla över olivolja och strö över de blandade örterna. Jag använde basilika, oregano och timjan i detta recept men givetvis går det att variera beroende på vad du har hemma och gillar för smaker.
Skiva Halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek den gyllenbruna i lite olivolja. Stick ner dem i tomat- och bönsalladen och servera direkt.

Ugnsbakad fetaost

Fetaosten, Greklands vita guld, är en fantastisk ost att äta varm. Den är mild och krämig samt fungerar bra som tillbehör till i princip all mat. I detta recept tillsätter jag dadel för att få viss sötma som bryter fint mot fetaosten sälta. Vill du hellre utelämna sötman kan du tillsätta lite hetta genom att strö över en hackad chilifrukt.

Ugnsbakad fetaost
Ugnsbakad fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

150 gr fetaost
1 tomat
1 dadel
0,5 tsk oregano
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut dubbla folieark och lägg på fetaostbiten på folien. Skär dadeln i mindre bitar och skiva tomaten. Lägg på tomater och dadelbitarna och ringla över lite olivolja samt strö på oreganon. Tillslut foliepaketet och baka mitt i ugnen i 30 minuter. Servera omgående. När fetaosten kallnar blir den hård igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb