Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Gyrospaj med tzatziki

Okej, det här kanske inte var min mest briljanta idé men det är ändå en idé. Jag älskar verkligen Gyros och började klura på en alternativ servering... om så bara för skojs skull. Så, genom att baka ett pajskal med gyroskrydda och sedan fylla det med gyros, potatis, tomater och röd lök för att sedan ringla över tzatziki strax innan servering så blir det i alla fall en alternativ servering.

Gyrospaj med tzatziki
Gyrospaj med tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 paj)

Pajskal

3 dl vetemjöl
125 gr smör
2 msk vatten
1 nypa salt
2 msk gyroskrydda

Pajinnehåll

600 gr fläskkarré
2 potatisar
2 tomater
0,5 röd lök
3 msk gyroskrydda
Salt & peppar
Olivolja

Recept på tzatziki hittar ni här: Tzatziki (lämk)
Recept på egen gyroskrydda hittar ni här: Gyroskrydda (länk)

Tillagning

Starta med att göra iordning tzatzikin och ställ den kallt.

Fortsätt sedan med pajskalet. Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt, gyroskrydda och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 minuter tills det har fått fin färg.

Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och baka dem i ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden potatisen står i ugnen, skär du köttet i tunna skivor och steker det i lite olivolja Tillsätt gyroskrydda och salt och stek köttet tills det har fått fin färg. Skär tomaterna i klyftor och skiva rödlöken. Fyll pajskalet med alla ingredienser och ringla över tzatziki strax innan servering.

Tips: lägg fläskkarrén i frysen i tre-fyra timmar innan du ska skära den. Det går lättare att skära tunna skivor om köttet är delvis fryst.

Recept på en klassisk grekisk Stifado

Stifado är en av de klassiska grekiska rätter som de flesta av oss som reser till Grekland någon gång har ätit när vi har varit där. Även om många grekiska rätter har variationer så är min erfarenhet av en Stifado att den är ungefär likadan i smaken oavsett var du än äter den. Tydliga smaker av tomat och kanel är Stifadons karaktär. Här är mitt recept på Stifado.

Stifado
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

700 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1 msk socker
1 msk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Skär löken i stora bitar och hacka/pressa vitlöksklyftorna. Skär köttet i bitar. Bryn köttet i olja tills de fått fin färg. Tillsätt lök och vitlök och stek dem tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger och eventuellt vatten så att det täcker köttbitarna. Tillsätt buljongtärningen, socker, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlikor. Koka i 2-3 timmar tills köttet blir mört och trådigt. Smaksätt med salt & peppar. Servera med potatisklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vegetti på squash med soltorkade tomater och kalamataoliver


Det här är ett vegetariskt recept på en vegetti gjord på squash. Den grekiska touchen får du framför allt med kalamataoliver och om du serverar vegettin med till exempel fetaost. Själv hade jag bara lagrad prästost hemma vilket funkade utmärkt. En enkel rätt som går snabbt att tillaga.

Vegetti på zucchini
Vegetti på squash med soltorkade tomater och kalamataoliver. (Foto: Markus Olson)

Ingredienser (1 port)

0,5 squash
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 färska champinjoner
2 soltorkade tomater
Kalamataoliver
Färska örter
Salt & peppar
Olivolja
(Ost)

Tillagning

Börja med att hacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna i grova skivor. Hacka soltorkade tomater, oliver och de färska örter du önskar. Svarva squashen men om du inte har en grönskassvarv kan du hyvla strimlor med en osthyvel. Stek lök och vitlök i olivolja tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt champinjonerna och stek tills champinjonerna har fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt squashen och stek i cirka tre minuter. Tillsätt soltorkade tomater, oliver och örter. Salta och peppra. Servera med riven ost.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Olivbröd med ost och oregano

Ett supergott olivbröd med en massa lagrad ost och oregano. Gott till en varm soppa eller att bara äta precis som det är.

Olivbröd med ost oregano
Olivbröd med ost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

6,5 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
25 gr jäst
1 msk flingsalt
1 msk olivolja
1 msk sirap
2 dl lagrad prästost
1 msk torkad oregano
1 dl oliver
Färsk oregano
Smör

Tillagning

Rör ut jästen i 37-gradigt vatten. Tillsätt alla ingredienser utom osten, oreganon och oliverna. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt osten (spara två msk till garnering) och oreganon och knåda degen i cirka 10 minuter för att frigöra gluten. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Arbeta in oliverna i degen och dela degen i fyra lika stora delar. Smörj en bakform och lägg degbitarna i formen. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter. I slutet av jäsningen värm ugnen till 225 grader. Garnera brödet med färsk oregano och med resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Om brödet börjar få en alltför stark färg innan gräddningen är klar är det bara att lägga över en bit folie som skydd.

Omelett med örtslungad fetaost- recept på omelett med fetaost

Det här är en enkel omelett till vilken du kan variera ingredienserna i oändlighet. Just den här gången blev det en omelett med zucchini, lök, champinjoner, tomater och örtslungad fetaost.

Omelett med örtslungad fetaost
Omelett med örtslungad fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

2 ägg
1 msk mjölk
¼ gul lök
0,5 zucchini
3 färska champinjoner
¼ fetaost
3 cocktailtomater
Färska örter
Salt & peppar
Smör
Olivolja

Tillagning

Börja med att hacka valda färska örter. Skär fetaosten i småbitar. Blanda fetaost, örter och en skvätt olivolja. Hacka och stek löken i en klick smör tills löken börjar bli genomskinlig. Därefter skivar du champinjonerna och steker dem i smör tills de fått gyllenbrun färg. Riv zucchinin till långa spagettin och stek även dem i en klick smör. Vispa ägg och mjölk samt tillsätt salt & peppar. Smält en ny klick smör i en stekpanna och häll i äggsmeten. Stek omeletten några minuter på vardera sidan och lägg upp på en tallrik. Lägg på ingredienserna och njut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Världens mest enkla sommardessert- grekisk yoghurt med hallon (björnbärshallon)

Sommar och färdiga bjärnbärshallon (tayberries). Vad gör man? Jo, man ger grekisk yoghurt lite sötmna och serverar med hallon, i det här fallet björnbärshallon. Kanske världens mest enkla sommardessert och gudomligt god.

Ingredienser

Grekisk yoghurt
Flor- eller vaniljsocker
Hallon (björnbärshallon)
Florsocker till garnering

Tillagning

Pudra ner önskad mängd florsocker eller vaniljsocker i yoghurten så att du får den sötma du själv önskar. Häll över yoghurten i serveringsskålar, toppa med bär och pudra över flosrocker. Njut.

Grekisk yoghurt med hallon
Grekisk yoghurt med hallon. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Melon- och fetaostsallad

Melon- och fetaostsallad är en fräsch sommarsallad med sötma, sälta och lite syra och den går hur snabbt som helst att tillaga. Den funkar bra en riktigt varm sommardag, gärna tillsammans med ett glas kallt vitt vin.

Melon och fetaostsallad
Melon- och fetaostsallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser(4 port)

0,5 vattenmelon
300 gr fetaost
Kalamataoliver
1 paket bacon
Färsk basilika
Balsamicovinäger

Tillagning

Skär baconet i små bitar och stek det i några minuter. Lägg det stekta baconet på en bit hushållspapper för att få bort överflödigt fett. Skär vattenmelonen i stora bitar, smula över fetaosten och strö över bacon. Lägg på önskad mängd oliver och ringla över balsamicokräm. Garnera med basilika blad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Myntavatten- vatten med myntasmak

Något av det kanske mest enkla smaksatta vatten du kan göra är att stoppa ner en myntakvist i en flaska vatten och låta den stå en timme i kylskåpet. Sedan har du ett friskt smaksatt vatten som helt enkelt smakar mint/mynta. Gott att svalka sig med en varm sommardag.

Myntavatten
Myntavatten. (Foto: Markus Olsson)

Hamburgare med grekisk touch- grekiska hamburgare

Det här är ett recept på somriga hamburgare med en touch av Grekland. Smaker som vitlök, mynta, persilja och spiskummin tillsammans med tillbehör som fetaoströra tar dig tillbaka till Medlehavsvärmen och till tonerna av en Zorba.. Även om det är en hel del ingredienser i just denna kombination går det relativt snabbt att tillaga. Den picklade rödlöken är dessutom användbar till så mycket annat.

Grekisk hamburgare
Hamburgare med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Hamburgare

800 gr nötfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
3 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
2 krm spiskummin
Salt & peppar

Tillbehör

Snabbpicklad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 röd lök

Fetaoströra

2 dl grekisk yoghurt
75 gr fetaost
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt & peppar

Övriga tillbehör

6 brödskivor
1-2 tomat
1 gul paprika
6 Salladsblad

Tillagning

Börja med att snabbpickla rödlöken. Det är riktigt enkelt att göra och är supergott som tillbehör. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Rör till sockret har lösts upp. Skiva rödlöken tunt och lägg i ättikslagen. Låt stå i kylskåpet i 15 minuter, gärna lite längre.

Fortsätt sedan med fetaoströran. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt yoghurten och pressa ner vitlöksklyftan. Salta och peppra samt rör ner lite olivolja. Låt stå en stund i kylskåpet.

Slå på ugnen på 200 grader. Ringla olivolja på en plåt. Dela paprikan i sex delar och rensa bort kärnhus och det vita köttet. Lägg paprikadelarna på plåten och grilla dem i 20 minuter i mitten av ugnen.

Medna paprikan står i ugnen är det dags för att göra själva hamburgaren. Lägg köttfärsen i en skål. Knäck ner ett ägg och rör om. Hacka löken, kryddorna samt pressa vitlöksklyftorna och rör ner allt i köttfärssmeten. Rör ner salt och peppar efter smak samt tillsätt spiskummin. Forma färsen till hamburgare och stek dem i olivolja i fyra- fem minuter på varje sida.

Skiva tomaterna. Ta en brödskiva och bred på fetaoströran. Lägg över ett salladsblad och en tomatskiva. Lägg därefter på hamburgaren och smeta på ett lager till av fetaoströran. Garnera med picklad rödlök och grillad paprika. Ät och njut!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Saganaki- så enkel att tillaga, så god att äta

Jag är nyss hemkommen från det gudabenådade landet Grekland och en massa måltider med Saganaki, den grekiska hårdosten. Den funkar utmärkt som en tillagad förrätt eller o-stekt på ostbrikan. Själv föredrar jag den stekt som en förrätt och det går supersnabbt utan en massa krångel.

Saganaki
Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Saganaki (önskad mängd)
Citron

Tillagning

Värm en teflonstekpanna på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör elelr olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb