Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Fetaosfylld kycklingfilé med vitlök och oregano

Det här blev en rätt som känns ganska fräsch med lite sky och hyvlade grönsaker. Givetvis går det att pimpa till det med en fet sås om så önskas. Själv höll jag det lite mer sparsmakat denna gång och använde en smaksatt olivolja till grönsakerna.

Fylld kycklingfile med zucchini och morötter
Fetaostfylld kcklingfilé med vitlök och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 utbankade kycklingfileér
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
50 gr fetaost
1,5 msk oregano
Salt & peppar
Olivolja
0,5 buljongtärning
2,5 dl vatten
Tråd

1 zucchini
4 morötter
Olivolja (gärna smaksatt)

Tillagning

Börja med att hacka löken fint och blanda den tillsammans med pressad vitlök. Smula ner fetaosten och krydda med peppar och oregano. Spara saltet till stekningen.

Om du inte har köpt utbankade kycklingfiléer så banka ut dem försiktigt med hjälp av undersidan på en kastrull. Fördela ost- och lökröran på de fyra fileérna och knyt ihop dem med tråd alternativt fäst ihop dem med tandpetare.

Värm olivolja i stekpannan och stek filéerna på medelvärme i cirka fyra minuter på vardera sida. Salta. Lägg ner en halv buljongtärning och slå på 2,5 dl vatten och låt det puttra i fem minuter med locket på.

Hyvla zucchini och morötter i en skål fylld med isvatten. Då blir grönsakerna extra krispiga vid servering.
Servera den fyllda kycklingfilén med hyvlade grönsaker och ringla över olivolja och ev. sky ifrån kycklingen.

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Jag fortsätter min fanatiska resa med halloumin. Ju oftare jag äter den desto mer förtjust i osten blir jag. Jag gillar sältan, jag gillar konsistensen, jag gillar dess variationsrikedom. Den här gången blev det en halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd och receptet på det hittar du här: Kesobröd. Givetvis använder du det bröd som tilltalar dig bäst.

Halloumismörgås och coleslaw på grekisk yoghurt
Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Coleslaw

100 gr vitkål
0,25 rödlök
1 dl grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Halloumismörgås

200 gr halloumi
0,25 röd lök
1 tomat
Salladsblad (valfri)
10-15 oliver
4 skivor bröd (valfritt)
Balsamvinäger
Olivolja
Salt & peppar

1 avokado
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
Salt & peppar

Tillagning coleslaw

Strimla vitkålen. Skiva rödlöken i tunna skivor. Blanda allt med creme fraiche, majonnäs, dijonsenap, en skvätt vinäger och kryddor. Låt den vila en stund i kylskåpet.

Tillagning två stycken halloumismögåsar

Starta med avokadoröran. Mosa avokadon med en gaffel, pressa över vitlöken och rör ihop med crème fraiche och salt & peppar. Låt röran vila i kylskåpet en stund.

Skiva tomaten och lägg skivorna på en tallrik. Ringla över balsamvinäger. Värm olivolja i en stekpanna och skiva halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek dem tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Skär oliverna i mindre bitar.

Ta två skivor bröd och bred på avokadoröran, lägg över salladsblad, hälften av oliverna, tomater och rödlök. Lägg därefter på halloumin, resten av oliverna och lägg till sist två brödskivor bredda med avokadoröra ovanpå.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin

Doften av rosmarin och vitlök får den här grönsaksgratängen att locka fram ljuvliga matminnen från semestrar i Grekland. Gratängen passar både till kött och fisk eller kan ätas helt allena. Bara att välja.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin
Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin. (Foto: Markus olsson)

Ingredienser (4 port)

2 zucchini
2 paprikor (av olika färger)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
2 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
100 gr riven ost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skiva zucchini, paprika och lök. Hacka rosmarinen. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, pressa över vitlöksklyftorna samt strö över rosmarinen. Ringla över olivolja och blanda om. Grilla grönsakerna i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ur formen och koka upp gräddeni en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner yoghurten och rör ihop det till en jämn smet. Salta och peppra grönsakerna och häll över yoghurtsmeten. Strö över riven ost och grädda gratängen i 25 minuter tills den har fått en fin, gyllenbrun färg.

Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter

Det har inte blivit så många recept på efterrätter här på mittgrekiskakök.se vilket till stor del beror på att jag själv är ganska restriktiv när det gäller socker numera. Det är klart att det går att göra goda efterrätter utan socker men man ska inte heller sticka under den grekiska stolen med att socker förhöjer smakerna. Därför blev det nu en sötsyrlig efterrätt med grekisk yoghurt och citron.

Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter
Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

2,5 dl grekisk yoghurt
2 blad gelatin
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
3 msk outspädd måltidsdryck (citron)
Citronzest
100 gr blandade nötter
1,5 dl strösocker
1 msk honung

Tillagning

Mousse

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa ihop grädde och florsocker tills att grädden börjar tjockna. Rör ner yoghurten och citronsaften i grädden och rör om tills du får en jämn smet.

Värm gelatinet med cirka en dl av yoghurtsmeten under omröring så att bladen smälter. Låt det svalna en stund och blanda sedan ner det i yoghurtblandningen. Om du vill skippa gelatin i din mousse kan du vispa grädden lite hårdare och vända ner den mer försiktigt med yoghurten.

Lägg upp moussen i serveringsskålar och ställ svalt i cirka fyra timmar.

Kanderade nötter

Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.

Smält socker i en tjockbottnad kastrull/stekpanna under omröring. Tillsätt honungen när sockret börjar få en brun färg. Lägg ner nötterna och rör om så att alla nötter täcks av socker. Häll över nötblandningen på bakplåtspapper och dela nötterna snabbt med en sked. Sockret stelnar snabbt och för att undvika en stor klump med nötter måste du separera dem från varandra.
Lägg på nötter efter smak och riv över citronzest. Servera.

Parga Fresh- cocktail med ouzu, citron och basilika

Med fredag och helgen runt hörnet är det dags att njuta av en enkel och fantastisk god cocktail. Även om du inte gillar ouzo så tycker jag att du ska prova denna. Anissmaken ligger aningen dovt i bakgrunden medan citron och basilika träder fram. Yammas (skål) och skön helg på er!

Parga fresh ouzodrink
Parga Fresh. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 glas)

50 ml ouzo
20 ml citronsaft (saften från citron)
20 ml vit sirap
3-4 basilikablad
3 isbitar

Tillagning

Lägg ner isbitarna i en shaker och tillsätt övriga ingredienser. Skaka i cirka tio sekunder och servera direkt.

Paprikadip med fetaost och valnötter

Jag anser att man aldrig kan få för mycket av dipsåser och röror. De tillför måltiden något extra och skapar smakkombinationer som annars kan utebli. Den här dipen är en relativt söt paprikadip som passar både till fisk- och kötträtter.

Paprikadip
Paprikadip. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 röda paprikor
100 gr fetaost
25 gr valnötter
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft (saften av citron)
Salt & peppar

Tillagning

PaprikorGrillade paprikor

Värm ugnen till 250 grader. Dela varje paprika i fyra delar och rensa bort kärnor och väggar. Lägg paprikadelarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda dem i cirka 20 minuter högst upp i ugnen. Paprikorna ska bli svärtade i skalet. Ta ut paprikorna ur ugnen och låt dem svalna. Ta sedan bort skalet och mixa paprikorna tillsammans med olivoljan och saften av citronen.
Hacka valnötterna och smula fetaosten och blanda ner det i paprikamixen. Smaka av med salt och peppar.

Recept på köttbullar med smaker ifrån Grekland

Sverige och Grekland i en liten köttboll? Ja, varför inte. Det blir liksom det bästa av två världar i något som serveras till vardags i de flesta hem. Det finns förstås olika möjligheter att skapa denna fusion och det här är ett sätt att göra det på. Servera gärna med klyftpotatis och tzatziki till.

Köttbullar med smaker ifrån Grekland
Köttbullar med smaker ifrån Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 pers)

Ca 400 gr blandfärs
1 ägg
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 gr fetaost
1,5 tsk salt
1,5 kryddmått vitpeppar
1 msk oregano
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin
Olivolja

Tillagning

Hacka löken och vispa upp ägget. Blanda lök och ägg tillsammans med alla kryddor och den pressade vitlöken. Lägg i köttfärsen och smula ner fetaosten och blanda alla ingredienser väl. Skölj av en tallrik, rulla köttbullarna och lägg dem på den sköljda tallriken så finns det ingen risk för att de klibbar fast på porslinet.
Värm olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelhög värme i cirka fem minuter. Skaka stekpannan så att de blir brynta runt om.

Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills

I september förra året började ett nytt grekiskt vin att säljas på Systembolaget. Vi grekofiler vet att det annars är sparsmakat på bokstaven G i det statliga vinsortimentet men det här röda vinet tror jag har kommit för att stanna. Vindproducenten Kir-Yianni Estate (grundat 1997) i Naoussa i region Makedonien producerar en rad viner och har nu lyckats med att nå den svenska marknaden med ytterligare ett vin på det svenskaste av sätten: Systembolaget.

Grekiskt vin
Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills. (Foto: Markus Olsson)
 
Vinet har en kryddig och nyanserad smak med fatkaraktär och med inslag av svartavinbär, björnbär, viol, mynta, kakao och rosor. Vinet passar till smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills innehåller följande druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah. Druvorna till vinet är handplockade på Yianakohori's sydöstra sluttningar och genomgår en så kallad kallmacerering i tre- fyra dagar innan alkoholjäsning. Det innebär att man låter den mjukpressade musten av druvorna ligga kvar i tanken för att dra med skaldelarna vid mycket låg temperatur. Därefter sker en malolaktisk jäsning innan det vilar på franska och amerikanska ekfat i 14 månader.

Vinet kom på tredje plats i Vinbankens ranking i spetmeber 2015 (betyg 4 av 5) och med all rätta. Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills är ett vin som visar Greklands potential som ett starkt vinland. Ofta förknippas grekiska viner med ett oförtjänt dåligt rykte, kanske beroende billigt charterblask, men det är dags att ge Grekland en ärlig chans i vinets värld.

Grekisk röra med keso, fetaost och oregano

Jag är ingen såsmänniska men helt klart en röramänniska. Att bredda en maträtt med en kall röra lyfter den till en annan nivå och bryter smakerna på ett friskt sätt. En grekisk röra med keso, fetaost och oregano passar bra till kryddstarka och smakrika maträtter där den milda och lite salta röran smeker de övriga intensiva smakerna.

Grekisk röra med keso fetaost oregano
Grekisk röra med keso, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

250 gr keso
100 gr fetaost
1-2 vitlöksklyftor
1 gurka
En knippe färsk oregano
Svartpeppar
Olivolja

Tillagning

Grekisk röra med keso fetaost oregano 2
Grekisk röra med keso, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Skär fetaosten i små bitar och skär gurkan i grova bitar. Blanda keson med fetaosten och gurkan, och pressa ner vitlöksklyftorna. Hacka oreganon och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med svartpeppar och olivolja. Njut.

Kyckling med okra

Idag blev det kyckling med okra till söndagslunch. Jag kan inte påstå att jag någonsin använt okra i matlagning men det är ju en första gång för allting. Färsk okra kan vara lite knepig att få tag på i vanliga matbutiker men finns oftast i livsmedelsbutiker med medelhavs- eller mellanösterninriktning. I detta recept använde jag inlagd okra som bara behövde värmas upp. Kyckling med okra är en enkel rätt som är väldigt smidig att tillaga.

Kyckling med okraKyckling med okra. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 kycklinglår med ben
Två tomater
3 vitlöksklyftor
500 gr okra
1 msk tomatpuré
1 tsk kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm olja i en gryta och bryn kycklinglåren så att de får en fin färg. Skala och skiva vitlöken grovt och hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna och vitlöken tillsammans med matpuré, kanel och salt och peppar och låt det puttra på låg värme i cirka 30 minuter. Lägg ner okran i grytan och låt det koka i cirka fem minuter. Om du använder färsk okra så låter du det koka tills okran har blivit mjuk. Tänk på att inte röra om efter att du har haft i okran, annars blir det bara mos av den.

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb