Sikinos

Sikinos-start
Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Sikinos ligger mellan Ios och Folegandros och gör inte så mycket väsen av sig bland turistdestinationer med sina 41 kvadratkilometer och drygt 200 bofasta invånare. Sikinos är en karg, terrasserad ö med få sandstränder, men har istället en huvudort, Chora, som tar dig tillbaka flera hundra år i tiden med små gränder, trappor och språng som förvillar det skarpaste lokalsinnet.

Sikinos har två byar, Choria- Kastro, och den lilla hamnbyn Alopronia som du anländer till med båten. Ifrån Alopronia är det cirka fyra kilometer i uppförsbacke genom karga bergsmarker till Choria- Kastro. I Alopronia finns Sikinos bästa sandstrand och de få turister som hittar hit bor i regel här eller uppe i Kastro som i sin tur bjuder på en fantastisk utsikt över havet.
Sikinos har inget jordbruk att prata om men ända sedan antiken produceras ett lokalt vin här och Sikinos kallas även för Oinoe (Vinön). Vinets serveras på de flesta tavernorna på ön.

Till skillnad mot flera andra småöar har Sikinos några intressanta sevärdheter att besöka som klostret Zoodhochos Piji och templet Episkopi. Runt Sikinos finns flera grottor som utgör häckningsplats för vilda duvor, Eleonorafalken och en rad andra havsfåglar. Sälen Monachus monachus hittar också sin tillflyktsort bland grottorna och har du tur så kan du skymta en och annan säl.

Till Sikinos åker du för att slappna av, gå ner i varv och betrakta den grekiska vardagen ända ut i fingerspetsarna.

Mer information om Sikinos hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Sikinos:

Copyright 2018 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb