Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Charter och gruppresor till Grekland 2021

Charter och gruppresor till Grekland 2021

Även i år sprakar vedspisen i köket och eldtungorna kämpar mot den kylslagna luften som krupit in inomhus. Tankarna seglar iväg mot varma Greklandsresor, soldränkta stränder och känslig solbränd hud. I min iver att få njuta av tankar om Grekland har jag sammanställt de största researrangörernas olika charter-/ gruppresedestinationer i Grekland för 2021. Vissa utav resmålen når du genom att resa till ett annat resmål vilket till exempel gör Apollos lista över destinationer särskilt lång.

I år är förstås situationen lite annorlunda när det gäller resandet och jag tänker att vi bara kan avvakta och se vad som händer. För den som vill boka en resa så är det viktigt att kolla upp vilka regler som finns kring om- och avbokning så att du inte förlorar dina pengar om resan måste ställas in.

Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på paketresor medan andra skapar sitt eget paket. Oavsett vad, så brukar resultat bli minst lika bra.

Här är listan över charter och gruppresor till Grekland 2021

Airtours

Aten & Atens Riviera- weekend (länk)
Halkidiki (länk) 
Karpathos (länk)
Kefalonia (länk) 
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk) 
Lefkas (länk)
Parga (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Sivota (länk)
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Thassos (länk)
Zakynthos (länk)

Apollo

Alonissos (länk)
Ammoudia (länk)
Antiparos (länk)
Aten (länk)
Halkidiki (länk)
Ios (länk)
Kalymnos (länk)
Kanali (länk)
Karpathos (länk)
Kefalonia (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Lefkas (länk)
Leros (länk)
Lesbos/ Lesvos (länk)
Limnos (länk)
Milos (länk)
Mykonos (länk)
Naxos (länk)
Parga (länk)
Paros (länk)
Paxos (länk)
Peloponnesos (länk)
Pserimos (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Santorini (länk)
Sivota (länk) 
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Symi (länk)
Thessaloniki (länk)
Tilos (länk)
Vrachos (länk)
Zagoria (länk)
Zakynthos (länk)

Detur

Kreta (länk)
Rhodos (länk)

Solresor

"Klassiska Grekland" (länk) "Klassiska Grekland" (länk) 
"Vandring Grekland" (länk)
Tolón (länk)
Aten- weekend (länk)

Sunweb

Kos (länk)Kos (länk)
Kreta (länk)
Rhodos (länk)
Zakynthos (länk)

Tema Resor

Egina samt fastlandet (länk)Egina samt fastlandet (länk)
Fastlandet (länk) 
Karpathos (länk)
Kreta- östra (länk)
Kreta- västra (länk)
Samos (länk)
Zakynthos (länk)

Tui

Aten (länk)
Kalymnos (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Patmos (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Zakynthos (länk)

Ving

Alonissos via Skiathos/ Skopelos (länk)Alonissos via Skiathos/ Skopelos (länk)
Aten (länk)
Halkidiki (länk)
Kalymnos (länk)
Karpathos (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Lefkas (länk)
Pargaområdet (länk)
Rhodos (länk)
Santorini (länk)
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Symi (länk)
Telendos (länk)
Thassos (länk)
Thessaloniki (länk)

Uppgifterna är hämtade från respektive resebolags hemsida 2021-01-20. Med rerservation för resebolagens ändringar.

Läs mer: Öarna i Grekland (länk)

 

AEGEAN air erbjuder flexibelt bokningsalternativ

Flyg i Grekland
(Foto: Markus Olsson)

AEGEAN erbjuder ett nytt flexibelt bokningsalternativ till sina passagerare med tanke på de plötsliga förändringar som kan ske på grund av resebegränsningar satta av EU-länder för att kontrollera Covid-19.

Med omedelbar verkan och till 28 mars 2021 introducerar AEGEAN ett nytt bokningsalternativ för passagerare vars flyg inte ställs in men som önskar avboka sin biljett på grund av införda restriktioner.

Nu ges alltså möjlighet att begära en voucher med samma värde som den köpta biljetten, berättigad att använda till framtida flyg inom de närmaste 18 månaderna.

Dessutom kan passagerare ändra sin bokning utan ombokningsavgift och utan att behöva betala någon prisskillnad på någon av de tillgängliga flygningarna till samma destination för framtida datum (med ett resedatum fram till 2021-10-31)*. Passagerare kan även alltid begära att ändra sin biljett till att vara "öppen" i ett år från den dag då den först bokades.

I händelse av AEGEAN ställer in flyg på grund av resebegränsningar, kan passagerare alltid kräva en voucher av samma värde som den köpta biljetten (plus ytterligare 10 procent) eller begära återbetalning.

*Gäller för bokningar som görs till och med 28 mars.

(Information från gtp.gr 2021-01-13)

Snabbtåg mellan Aten och Thessaloniki

Den 18 januari anländer de nya snabbtågen, kallade "White Arrow", till Grekland med ambitionen att göra vissa tågsträckor betydligt kortare... tidsmässigt alltså. Tågen, som kommer kunna hålla en hastighet på 200 km/h, kommer i första hand att trafikera sträckan Aten- Thessaloniki med en restid på under tre timmar och 15 minuter mot nuvarande strax över fyra timmar. Tågen har en kapacitet att kunna ta totalt 600 passagerare och tågsetet mellan Aten och Thessaloniki kommer att ha nio vagnar, fyra ekonomiklass och tre förstklassiga sektioner, tillsammans med en bar och restaurang.

Jungfruresan mellan Greklands största orter kommer att genomföras 25 mars vilket sammanfaller med två hundraårsdagen av starten av Greklands självständighetskrig från det ottomanska riket 1821.

Nu blir det till att åka tåg vid nästa Greklandsbesök!

Fullständig artikel hittar du på greekreporter.com (länk).

Alonissos- throwback sunday

Det var ett tag sedan jag körde en "throwback" och det passar kanske ännu bättre nu när resandet har varit och är begränsat. Det här är ett blogginlägg från när jag kom fram till Alonissos i ögruppen Sporaderna (Skiathos, Skopleos och Skyros) sommaren 2014.

Ah! På Alonissos kommer jag nog att trivas. Jag bor uppe på en kulle precis vid hamnen med ett lågt hus och några stora tallar framför balkongen. Mellan grenverket skymtar jag det blå havet och vågorna som vinden har jagat upp nu på kvällskvisten. Nästan omedelbart efter det att jag hade klivit i land kände jag det lugn som Alonissos utstrålar. Jag bor i hamnstaden Patitiri, en ung stad, som snabbt byggdes på 60-talet efter en jordbävning som ödelade Chora och som tvingade befolkningen att flytta på sig. Här har inte arkitektur och estetik varit prioritet utan funktion och nytta. Det ger på sitt sätt staden sin charm och skalar av allt vad lyxtrurism och snobbighet heter. Jag gillar't.

Alonissos 3
Patitiri, Alonissos. (Foto: Markus Olsson)

Maria, som jag bor hos, är en dam i 70-årsåldern med kort brunt hår, blek hy och en blick som skulle kunna skära en mitt itu. Hon kan väldigt lite engelska och kommunikationen under promenaden från hamnen till boendet utgjordes av gester. Eftersom jag var i akut tvättnöd försökte jag fråga om det fanns någon tvättinrättning i staden som jag kunde nyttja. Med språket nådde jag inte fram men när jag med charader visade hur jag tvättade nere vid floden under tryckande hetta och pekade ner mot stan gick budskapet fram. Trodde jag ja. Hon försvann med ordet "wash" mumlandes för sig själv och kom strax tillbaka med tvättmedel och visade med sina fläckiga händer hur man sätter i proppen i handfatet. "You wash" sa hon och log brett. Jag bugade och tackade med högerhanden på hjärtat och satte därefter igång en stortvätt. Kvällen blev lugn med en bit mat på taverna Ostria med kanske det godaste lammet jag hittills har ätit, tillagat med öl och honung.

På morgonen vaknade jag till mörka moln och enstaka regnstänk. Kroppslig exponering på en av de lokala stränderna utgick och istället tog jag sikte på det gamla Chora, en vandring på cirka 40 minuter. Chora, eller Palea Alonissos som staden egentligen heter, totalförstördes som sagt var i en jordbävning på 60-talet men är nu i princip helt återuppbyggd. Något enstaka renoveringsobjekt kvarstår förstås men det finns det i alla grekiska städer, även i de mest attraktiva lägena. Det blev en riktigt angenäm upplevelse och staden är nog en av de finaste Chora jag har snurrat runt i vilket nu börjar bli dryga tjugotalet. Jag landade så småningom på bageriet och beställde in en frappuccino och äppelpaj och till ljudet av några som lärde sig dansa zorba i det rosa grannhuset njöt jag en bra stund av koffeinet och sockret i den svaga vinden på bageriets balkong. Förutom jag, satt endast en gammal och skäggig man ett par bord bort och sippade på en kaffe. Han satt ihopsjunken, iklädd trasiga jeans och en alldeles för stor stickad tröja. Då och då sträckte han på sig och gav i från sig en ljudlig rap. Han satt där när jag kom och han satt där när jag gick och han sitter säkert fortfarande där på balkongen... och då och då sträcker han på sig och rapar ljudligt. På vägen ut betalade jag i kassan och blev tilltalad med sir. Rak i ryggen av titulaturen observerade jag inte byggnadens konstruktion och jag for ut som en kanonkula när den höga tröskeln stoppade det naturliga steget. Jag landade skickligt på alla två på andra sidan den stenlagda vägen och fortsatte rakryggad min promenad ner till Patitiri precis som om att flygturen var planerad.

Alonissos 01
Palea Alonissos, Alonissos. (Foto: Markus Olsson)

Nu börjar eftermiddag övergå till kväll och vi får se om det blir strand eller berg imorgon men först av allt ska jag fyllas på med energi på någon av tavernorna i hamnen.

Läs mer: Alonissos (länk)

Grekiska julkakor och annat gott

Det är Lucia och mörkret ligger tungt där ute. Jag julpyntar och drömmer samtidigt om Grekland. Hur blir det nästa år? När kan jag resa igen? Jag fångar de få halmstrån jag känner till och gömmer grekiska smaker i diverse bakverk och låter enstaka jullåtar på grekiska ljuda i högtalaren. Men det gör ingenting att det bara är några få halmstrån, för det lilla kan också vara det stora. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland, om resor både från dåtiden och om vad som väntar.

Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna i en chokladboll med smak av Metaxa eller en havrebar med grekisk yoghurt eller en bit mjuk pepparkaka med fetaostglasyr. Eller varför inte klassiska grekiska julkakor som Kourabiedes och Melomakarona? Därtill klassisk julmusik men på det ljuva språket grekiska skapar ett ljus i den mörkaste årstiden och bringar en längtan mot nya möten, sommar och värme.

Kourabiedes 2020
Kourabiedes. (Foto: Markus Olsson)

Kourabiedes

Ingredienser (cirka 45 st)

100 gr florsocker
2 tsk vaniljsocker
400 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl Metaxa
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra kakorna med

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Börja med att blanda florsocker och vaniljsocker i en mixer. Tärna ner smöret och kör tills blandningen har fått en luftig konsistens. Blanda ner äggulorna, ägget och Metaxan. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner mjölblandningen under omrörning. Degen ska bli fast och smidig. Forma degen till ovala kakor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Låt kakorna svalna på ett galler. Spraya kakorna med lite vatten och doppade dem i florsocker. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.

Melomakarona 2019
Melomakarona. (Foto: Markus Olsson)

Melomakarona

Ingredienser (ca 50 st)

1,25 dl färskpressad apelsinjuice
2 dl olivolja
1,5 msk konjak
1,5 msk strösocker
Apelsinzest från 0,5 apelsin
100 gr valnötter
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk nejlika (mald)

Sockerlag

4 dl strösocker
3,5 dl vatten
1 msk citronsaft
0,5 kanelstång

Sockerlag med honung (alternativ till vanlig sockerlag)

2,5 del flytande honung
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 kanelstång
Valnötter (hackade) och kanel till dekorering.

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Hacka valnötterna och blanda dem med olivolja, apelsinjuice, konjak, strösocker och apelsinzest. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och nejlika i en annan bunke. Tillsätt valnötsblandningen i mjölblandningen och arbeta ihop en deg. Om degen blir för torr kan du tillsätta mer olivolja.

Forma cirka 50 stycken ovala kakor och lägg ut dem på bakplåtar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden kakorna gräddas tillreder du sockerlagen som kakorna ska doppas i. Blanda samman strösocker, vatten, citronsaft och lägg ner en halv kanelstång och låt det puttra i cirka 10 minuter.

Ta ut kakorna och låt de svalna något och doppa dem sedan i den varma sockerlagen. För att hela kakan ska suga åt sig av sockerlagen bör du vända på dem en gång. Låt de ligga i lagen i cirka 30 sekunder totalt. Lyft upp kakorna med en gaffel, lägg dem på bakplåten igen och strö över hackade valnötter och lite kanel. Förvara i tättslutande burk.

Metaxabollar
Chokladbollar med Metaxa. (Foto: Markus Olsson)

Chokladbollar med Metaxa

Ingredienser (25 st)

100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)

Tillagning

Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.

Havrebars
Havrebars med grekisk yoghurt och tranbär. (Foto: Markus Olsson)

Havrebars med grekisk yoghurt och tranbär

Ingredienser

0,5 dl grekisk yoghurt
50 gr torkade tranbär
200 gr havregryn
4 tsk flytande honung
1 äggvita
1 nypa salt

Rippel

5 msk florsocker
1 msk grekisk yoghurt

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Kläd en ugnsfast form, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en skål och tryck sedan ut smeten i formen. Pressa den ganska hårt med till exempel baksidan av en slev. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter och låt det svalna därefter i cirka 10 minuter. Ta därefter ut havrekakan ur formen och låt den svalna helt innan du skär upp önskad storlek på barsen/rutorna.
Blanda i ordning rippelsmeten av grekisk yoghurt och florsocker och ringla över de skurna bitarna.

Mjuk pepparkaka 2020
Mjuk pepparkaka med fetaostglasyr. (Foto: Markus Olsson)

Mjuk pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och med fetaostglasyr

Ingredienser

3,25 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
100 gr smör
1,5 dl grekisk yoghurt
2 ägg
1 påse pepparkakskryddor (ca 17 gr)
2 tsk bakpulver

Fetaostglasyr

150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5 citron (saften)

Lingon

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.

Smöra och bröa en form (ca 1,5 liter). Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smör och grekisk yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en annan skål och rör sedan ihop det med övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler r och låt den svalna.

När kakan har svalnat är det dags att börja med glasyren. Mosa fetaosten i en bunke. Blanda ner florsocker och saften av en halv citron. Mixa glasyren slät med en stavmixer. Ringla över kakan och dekorera med lingon.

Müslitoppar 2020
Müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad. (Foto: Markus Olsson)

Müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad

Ingredienser (15 st)

150 gr vit choklad
2 msk grekisk yoghurt (10 %)
1 tsk vaniljsocker
2 dl äppel- och kanelmüsli

Tillagning

Blanda yoghurten med vaniljsockret. Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad eller mycket försiktigt i en skål i mikron. Bland ner lite av den smälta chokladen med yoghurten och tillsätt därefter resten av chokladen. Blanda till sist ner müslin och forma till små toppar. Dekorera med strössel om så önskas. Låt de stelna i kylen innan servering.

Lite julmusik på grekiska:

Grekisk musik: topp 20 i Grekland vecka 49

Veckans lista bjuder på några nya grekiska låtar sedan förra listan jag publicerade för två månader. Alla grekiska låtar är higlightade med sina videos.

Det här är de låtar som är populärast* i Grekland vecka 49 2020:

1. Michalis Chatzigiannis "Horevo"

2. Weeknd "Blinding Lights"

3. Petros Iakovidis "Mi Thimoneis"

4. Jawsh 685 & Jason Derulo "Savage Love"

5. Giorgos Sabanis "Agria Thalassa"

6. Master KG, Burna Boy & Nomcebo Zikode "Jerusalema"

7. Natasa Theodoridou "Paradothika Se Sena"

8. Dynoro & Fumaratto "Me Provocas"

9. Giorgos Mazonakis "Ores Mikres"

10. Saint Jhn "Roses"

11. Joel Corry & MNEK "Head & Heart"

12. Jason Derulo "Take you dancing"

13. Ava Max"Kings & Queens"

14. Topic & A7S "Breaking me"

15. Miley Cyrus "Midnight sky"

16. Harry Styles "Watermelon Sugar"

17. David Guetta & Sia "Let's love"

18. Weeknd "In your eyes"

19. Sia "Unstoppable"

20. Jony "Love your voice"

*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio

Mer grekisk musik:

Olivlunden- grekisk olivolja, grekiska kryddor, oliver och en massa annat gott

I samarbete med Olivlunden

Jag älskar Grekland. Jag verkligen Ä-L-S-K-A-R Grekland! Och en stor del av min Greklandskärlek ligger faktiskt i smakerna. Smaker som är rena, smaker med historia och smaker som minner om fantastiska upplevelser och möten. Smaker som både förstärker intryck och bäddar in känslan i den omedelbara omgivningen. Hur många gånger har inte smakerna förflytta mig drygt 360 mil söderut till en blå- och vitrutig duk på en taverna vid havet, cikadornas sång och goda samtal. Och det är därför nästan all min matlagning tar sitt ursprung i inspiration från det grekiska köket. Jag reser nästan dagligen med hjälp av smaker.

Olivoljor Olivlunden
Prisbelönta olivoljor från Olivlunden. (Foto: Markus Olsson)

Jag lyckas med långt ifrån allt vad min kokkonst levererar och ibland tar sig min experimentlusta lite väl udda uttryck. Allt som oftast landar jag därför till slut i klassiska grekiska rätter som en mustiga Stifado, en len Moussaka eller kryddig, hemmagjord Gyros.

Vinäger Olivlunden
Vinäger från Olivlunden. (Foto: Markus Olsson)

Matlagning med tillblivelse ur det grekiska köket kräver givetvis sina grekiska råvaror. Råvaror som inte alltid är lätta att hitta i den lokala matbutiken vars utbud ofta fokuserar på ett fåtal produkter. Men det finns andra sätt. Som via näthandel. Som via www.olivlunden.se (länk).

20% rabatt hos www.olivlunden.se med rabattkod: GREK2020N 

(Giltig t o m 2020-12-16)

Olivlunden är ett familjeföretag i fjärde generation som distribuerar de sagolika grekiska smakerna på den svenska marknaden. Allt startade med pappous Nikos och giagia Elpiniki vars olivlundar både spred kunskap om olivodling och om genuina grekiska smaker i köket. Idag omfattar olivlundarna runt 2000 träd och förvaltas av fjärde generationen Kodogiorgi, Stratos och Helens döttrar.

Olivoljan kommer från familjens ekologiskt certifierade olivlundar på Lesvos och de övriga delikatesserna i Olivlundens utbud är noga utvalda av Helen själv. Samtliga produkter kommer från lokala odlingar i Grekland vilket ger den där genuina grekiska smaken på allt som landar i grytorna.

Oliver Olivlunden
Oliver från Olivlunden. (Foto: Markus Olsson)

Jag frågade Helen hur hennes första Greklandsmöte var och varför det blev just Grekland för hennes del.

"Jag åkte med några tjejkompisar till Kos. Det var en restresa på två veckor i maj 1988 där vi valde mellan Kos och Spanien. Att landa på Kos var helt underbart! Det kändes som att komma hem. Klimatet, människorna, sol, bad och en massa god mat! Och jag träffade den stora kärleken."

Olivlunden har sina olivlundar på Lesvos, kan du berätta varför det blev just Lesvos?

"Jag träffade min man, som jag fortfarande är gift med, på en restaurang med en egen strand så som det ofta är i Grekland. Det var på Kos under min första resa till Grekland. Man kan säga att jag drabbades av dubbel kärlek. Min man Stratos kommer från just Lesvos men arbetade på Kos när vi träffades.

Sommar på Kos, vinter och olivskörd på Lesvos- där vi har våra egna ekologiska olivlundar, och sedan en sväng till Sverige. Så där höll vi på i många år. När barnen kom så valde vi att byta miljö och att rota oss. Det gjorde vi i min hemstad Alingsås där vi fortfarande bor. Varje år åker vi till Lesvos flera gånger, till våra olivlundar och till Stratos familj och vänner."

Seasalt Olivlunden
Seasalt från Olivlunden. (Foto: Markus Olsson)

Och hur kommer det sig att ni tog steget att starta Olivlunden?

"Det var år 2010 och det kändes som rätt tajming. Jag ville erbjuda den svenska marknaden det bästa från Grekland och vi startade med en pall olivolja som blev väl emottagen. Jag ville göra något som innebar att vi kunde leva nära Grekland varje dag och så att jag fick använda språket. Jag ville inte tappa det som jag hade lärt mig. Att leva i två världar, i två kulturer, som vi gör är en ynnest så Olivlunden var på ett sätt som att knyta ihop säcken.

Barnen har växt upp med det grekiska köket och det grekiska språket. Jag vill gärna dela med mig av det bästa som Grekland har att erbjuda med genuina smaker som är bra både för oss och för miljön. Vi har utökat sortimentet under åren med noga utvalda produkter från små producenter. Vi arbetar med kvalité och naturliga och ekologiska produkter vilket har gjort att vi är certifierade av SMAK."

Oregano Olivlunden
Oregano från Olivlunden. (Foto: Markus Olsson)

Har du ett riktigt bra recept på en grekisk rätt som du skulle vilja dela med dig av?

Det finns så många favoriter! Något som är riktigt gott är grekisk yoghurt som du smular ner fetaost i, tillsätter lite olivolja, kryddar efter humör med oregano eller chili eller varför inte
ramslök? Denna röra passar till det mesta som kött, fågel, grönsaker eller bara till ett gott bröd. En annan favorit jag har är Spanakopita (spenatpaj).

Helens recept på Spanakopita

Ingredienser

1 knippe, ca 300 gr, salladslök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
500 gr färsk spenat (eller motsvarande fryst)
1 nypa muskot, riven
200 gr fetaost, smulad
2 ägg, lätt vispade
1- 2 msk färsk dill, hackad
1- 2 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
I paket färdig filodeg (eller gör din egen)

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Fräs löken i lite olivolja tills den mjuknat. Tillsätt vitlök och fräs i några minuter. Tillsätt spenaten och låt den fräsa på svag värme tills den mjuknat (krymper mycket). Låt blandningen svalna. Blanda i muskotnöt, fetaost, ägg, och kryddor.

Ta fram en ugnsfast form. Lägg i ett ark filodeg i formen och pensla med olivolja. Fortsätt på samma sätt med två-tre filodegsark. Häll ner fyllningen på filodegsarken och täck med
ytterligare några filoark som också penslas med olivolja. Vik över / vecka ihop för att försluta fyllningen (som en paj).

Pensla filodegen med olivolja och skåra ut portionsbitar med en kniv. I Grekland skär man ett rutmönster på diagonalen.

Grädda pajen i crika 60 minuter. Låt svalna lite och skär upp i portionsbitar. Lätt att göra vegansk! Så god!

Om du blir lika sugen som jag att laga grekiskt, missa inte chansen att beställa en massa gott från www.olivlunden.se. (länk)

20%  rabatt hos www.olivlunden.se med rabattkod: GREK2020N

(Giltig t o m 2020-12-16)

cropped-Olivlunden-Logo

Det här inlägget är ett samarbete med Olivlunden men tankar, synpunkter och foton är min egna om inte annat har angivits.

Grekiska viner i Sverige: Kir- Yianni

Jag tänker på grekiska viner. Jag tänker på variationsrikedom, på unika, inhemska druvsorter och på lång unik historia kring vintillverkning. Jag tänker på vingårdar med böljande, frodiga odlingar, karga slätter, fastland och ö-värld. Greklands egenartade förutsättningar skapar lika egenartade viner.

Grekiska viner är inte alltid lättillgängliga i Sverige utan kan kräva sin beställare men det finns förlitan. Det finns tillförsikt till vitala och modern producenter som frambringar nutidsmässiga viner av hög kvalitet. Viner som når hyllorna på Systembolaget.

Kir Yianni Alex Grymanis
Vinrankor på Kir-Yianni vingård. (Foto: Alex Grymanis)

Vinhuset Kir-Yianni intill berget Vermion i nordvästra Makedonien på det grekiska fastlandet är en av de producenter vars viner finns att tillgå för den svenska konsumenten. Kir-Yanni rankades så sent som förra året som en av topp 50 vingårdar i världen av "World's Best Vineyards", en omröstning som görs av över 500 vinexperter, sommelierer och resejournalister.

Stellios Boutaris i Stockholm
Stellios Boutaris. (Foto: Markus Olsson)

Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjeföretaget som hans farfar grundade redan 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.

Kir Yianni Visit
Kir-Yianni vingård. (Foto: Kir-Yianni)

Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den nutida konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro (läs mer nedan).

Grekiska viner på Systembolaget

Idag finns två viner från Kir-Yianni i Systembolagets fasta sortiment: Kir-Yianni Ramnista 2016 och Kir-Yianni Assyrtiko 2019. Det är inte självklart att du hittar dem under G som i Grekland utan det kan vara så att du måste styra stegen mot den ibland lite undangömda hyllan för viner under kategorin "Övriga världen". Vinerna finns tillsammans i cirka 184 butiker runt om i landet så det kan även vara en beställningsvara i just din stad.

Kir Yianni Ramnista 2016 ver 3
Kir-Yianni Ramnista 2016. (Foto: Kir-Yianni)

Kir-Yianni Ramnista 2016

Det röda vinet Ramnista har en nyansrik, kryddig smak med fatkaraktär, har inslag av körsbär, svarta oliver, torkade tranbär, rosépeppar, lagerblad samt kakao. Druvan är Xinomavro från Kir-Yannis odlingar i Naoussa. Ramnista passar utmärkt till bland annat rostade rotfrukter, grytor och hårdostar.

Vinet kostar 129 skr, har nummer 2070, har en alkoholhalt på 13,5 % samt har en sockerhalt under 3 gr/ liter.

Kir Yianni Assyrtiko 2019
Kir-Yianni Assyrtiko 2019. (Foto: Kir-Yianni)

Kir-Yianni Assyrtiko 2019

Det vita vinet Assyrtiko har en fruktig, nyansrik, frisk, torr smak med inslag av gröna äpplen, päron, färska örter, krusbär och lime. Druvan är Assyrtiko från Kir-Yannis odlingar i Amyndeon. Assyrtiko passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter, grönsaksrätter, hårdostar likväl som före maten.

Vinet kostar 99 skr, har nummer 2338, har en alkoholhalt på 13,5 % samt har en sockerhalt under 3 gr/ liter.

Samtliga viner från Kir-Yiannis är veganska och håller låg sockerhalt.

Kir-Yianni Visitor Center

Kir Yianni Cykel Visit
Kir- Yianni vingård. (Foto: Kir-Yianni)

Visst kittlar tanken att göra en vinresa i Grekland den dagen då COVID-19 släpper taget om oss? Hos mig rör tanken lätt och området där Kir-Yianni ligger är bedårande vackert.

Kir-Yianni-vingårdarna ligger inbäddade i de böljande sluttningarna vid berget Vermion i nordvästra Makedonien som du smidigast når bilvägen från Thessaloniki på 1,5 timmar. Givetvis kan du även ta dig dit från Aten, en biltur på cirka fem timmar som uppmanar till fler stopp längs vägen.

Lunch Kir Yianni style
Kir- Yianni vingård. (Foto: Kicki)

Ett besök hos Kir-Yianni kan kombineras med flera aktiviteter i och runt staden Naoussa som är rik på historia, bjuder på fin gastronomi och naturliga sevärdheter. I Naoussa finns olika hotell och vandrarhem att tillgå, högkvalitativa restauranger och två skidcenter som erbjuder en unik grekisk reseupplevelse.

Besök hos Kir-Yianni ska bokas och du hittar kontaktuppgifterna på deras hemsida: Kir- Yianni (länk)

Läs mer: Grekiska viner (länk)

Avsnitt 15 av Öluffarpodden ute nu!

Nu finns ett nytt avsnitt av Öluffarpodden ute!

Avsnitt 15 Saganaki

I avsnitt 15 lämnar jag ö-världen i Grekland för en stund och förflyttar mig till det grekiska köket och pratar om saganaki. För de flesta en stekt hårdost men visste du att det även kan vara något helt annat? Lyssna på avsnitt 15 för ta del av historien kring saganaki och hur du bäst tillagar den. Du hittar avsnitt 15 här på mittgrekland.se eller t ex på Acast.

Lyssna här: Avsnitt 15- Saganaki (länk)

Presentation om centrala Grekland och västra Makedonien

Tänk var mycket Grekland har att erbjuda! Det är öar, hav och förtrollande stränder men även ett genuint fastland som serverar skidåkning, spaanläggningar och gedigen vandring.

Vin Mykonos Taverns 1
Ett glas vitt vin från Psaroulis Wine. (Foto: Markus Olsson)

På något sätt upphör aldrig Grekland att förvåna mig över vad hon har att erbjuda sina besökare. Allt ifrån klassiska charterresor till eskapader i norra Grekland där autentisk miljö bjuder på hikingturer, avslappnande hälsoresor och för den vinterälskande resenären; skidåkning.

Thessaloniki (länk) är en bra utgångspunkt för att ta sig till de olika byarna i norra Grekland. Nätverket med inrikesbussar är väl utbyggt och det är lätt att ta sig runt och uppleva ett annat Grekland än de klassiska charterresmålen.

Jag har själv en hel del kvar att upptäcka i Grekland och kanske framför allt på fastlandet. Något som jag ofta åtnjuter är att vandra längs de gamla lederna som genomsyrar landskapet på de olika öarna och nu lockar vandringslederna på fastlandet.

I måndags fick jag delta i en presentation om centrala Grekland och om västra Makedonien (= Grekland) där spamöjligheterna i Loutraki och i norra Grekland lyftes fram, där obeskrivbara vandringsleder som bryter det böljande landskapet visades upp och där skidåkning uppmärksammades som en lite okänd aktivitet när det kommer till Grekland.

Pavlos Mourmas
Pavlos Mourmas från grekiska statens tursitbyrå presenterar centrala Grekland och
västra Makedonien. (Foto: Markus Olsson)

Naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor finns faktiskt på 850 platser över hela Grekland där bland annat staden Loutraki, vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, är internationellt känd för sina termiska källor och span.

GNTO - Loutraki
Loutraki. (Foto: GNTO Archive)

Gänget Mykonos Taverna 1
Bland annat Maria Molin, Alexandra Pascalidou, Bobby Ljunggren och Jill Johnson. (Foto: Markus Olsson)

Med på presentationen var bland annat Jill Johnson och Maria Molin som med sin kärlek till Grekland och framför allt Kreta har gett ut en kokbok med recept på de smaker som manifesterar det grekiska.

Jill Johnson och Pavlos
Jill Johnson och Pavlos Mourmas från grekiska statens tursitbyrå. (Foto: Markus Olsson)

Det blev en kväll med nya upplevelser, nya insikter och en massa god mat och dryck på Mykonos Taverna i Stockholm. Det fick mig att längta ännu mer till alla de variationer som Grekland har att erbjuda!

Mat Mykonos Taverna 1
Grekiska rätter på Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Skidåkning i Grekland (länk)

Läs mer: Hälsa & välmående- Spa- Termiska källor (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb