Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Fem stränder på Korfu

Stränder på Korfu

Mina besök i västra Grekland har varit alldeles för få genom åren och framför allt på öarna utanför den frodiga kusten som lockar tusentals besökare varje år. I somras försökte jag råda bot på denna brist genom att bland annat besöka Paxos, Antipaxos och framför allt Korfu.

"En av Korfus alla fördelar är hennes kollektivtrafik. Blå bussar för stadstrafiken och närområdet samt gröna bussar för landsortstrafik. Som ensamresenär är jag inte alltid beredd att hyra ett fordon och ge mig ut på egen hand utan sällar mig hellre till det kollektiva. Kamratligt, tryggt och invant. Jag är nu inne på min fjärde dag i kollektivtrafiken och utnyttjar de gröna bussarna till fullo. Att bo i Korfu stad kräver sina bussresor för att nå de olika stränderna."

Jag valde alltså att bo i Korfu stad som bara den är värd en resa till Korfu men eftersom jag älskar att tumla runt i Medelhavets klara, turkosa vatten så uppvaktade jag även flera av Korfus stränder. Fem stränder är egentligen ingenting om man ska prata stränder på Korfu men det ger en liten hint om vad denna vackra ö har att erbjuda.

Bataria Beach

Bataria Beach Kassiopi Korfu ver 2
Bataria Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Bataria Beach är en av flera stränder runt byn Kassiopi på Korfus nordöstra kust. Stranden är inte särskilt stor men däremot finns det flera platåer med solbäddar under skuggan av olivträd strax intill där även många väljer att bada från klipporna nedanför. Tavernor och kaféer når du genom att gå några få minuter in till Kassiopis huvudgata.

Glyfada Beach

Glyfada Beach 2 Korfu ver 2
Glyfada Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Grön buss B17 tar dig från Korfu stad till Glyfada Beach och till den mjuka sanden som framför allt finns på västkusten. Glyfada är en organiserad strand där framför allt de två ändarna bjuder på mer fria alternativ. Du kan alltså välja att hyra dig en solsäng med möjlighet till skugga eller breda ut din handduk i sanden intill.

Glyfada Beach Korfu ver 2
Glyfada Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Stranden är en lång strand och även om många väljer att både bo här och att åka hit så finns det gott om plats.

Issos Beach

Issos Beach Korfu ver 2
Issos Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Issos beach är en lång sandstrand på Korfus sydvästkust. Riktigt lång. Det känns som att det inte finns något riktigt slut på stranden och ju längre bort du går desto mindre organiserad blir den. I början av stranden intill minimarkets, tavernor och någon enstaka beach club står solsängar och parasoller tätt medan ju längre bort du går på stranden desto tunnare blir det för att till slut upphöra helt.

Issos Beach 2 Korfu ver 2
Issos Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Bakom stranden och sanddynerna ligger sjön Korission som är en av Korfus viktigaste våtmarker.

Kalamionas Beach

Kalamionas Beach Kassiopi Korfu ver 2
Kalamionas Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

I Kassiopi finns som sagt var flera stränder i olika riktningar och den strand som lockar minst besökare är Kalamionas beach som ligger väster om byn. Stranden är mer eller mindre oorganiserad och består av klappersten/ grov sand. Jag tänker att Kalamionas är ett fullgott alternativ om det känns trångt på någon av de andra stränderna runt byn.

Närheten till huvudgatan i Kassiopi och till ett par tavernor som ligger strax intill stranden erbjuder ett rikt utbud på mat- och dryckesmöjligheter.

Paleokastritsa (Agios Spridion) Beach

Agios Spiridon Beach Paleokastritsa Korfu ver 2
Agios Spiridion Beach i Paleokastritsa, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Paleokastritsa ligger på Korfus västkust, rätt långt norröver, och är en av Korfus populäraste områden. Här kan du även knalla upp till klostret Paleokastritsa och njuta av omgivningarna ovanifrån.

 

"Fastän vi är oräkneliga som vill uppleva de grönklädda bergens kontrast mot de gulvita sandstränderna och det smaragdfärgade havet så hittar jag min plats i mängden och trivs bra här."

I området finns ett par stränder till och flera tavernor och kaféer att inta dryck och mat vid.

Läs mer: Korfu (länk) och Att upptäcka Korfu från Korfu stad (länk)

Fetaostens dag- åtta olika recept med fetaost

Fetaostens dag 2019

Då var det dags igen! Att njuta lite extra av fetaost på fetaostensdag den 15:e oktober.

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men får aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit.

Jag har samlat åtta olika recept med fetaost som någon form av ingrediens, antingen som huvudingrediens eller som smaksättare, från salt till sött.

Kladdkaka med fetaostglasyr

Kladdkaka med fetaostglasyr 2019
Kladdkaka med fetaostglasyr. (Foto: Markus Olsson)

Man ska inte underskatta fetaosten när det kommer till sötebröd. Den ger en härlig syra och konstrast mot det söta, framför allt till en sådan söt sak som en kladdkaka.

Receptet hittar du här: Kladdkaka med fetaostglasyr (länk) 

Fetaostglass med hallonrippel

Fetaostglass 2019
Fetaostglass med hallonrippel. (Foto: Markus Olsson)

Fetaost i glass kanske inte låter som den mest klockrena kombinationen men POOOOW! vilken käftsmäll jag fick. I positiv bemärkelse alltså. Glassen får en mjuk cheescakesmak som smeker gommen som det vänaste väsen.

Receptet hittar du här: Fetaostglass med hallonrippel (länk) 

Rödbetor med fetaots, valnötter och glasört

Röbetor med fetaost valnötter och glasörter 2019
Rödbetor med fetaost, valnötter och glasört. (Foto: Markus Olsson)

En enkel sallad som passar både som en förrätt men även som tillbehör till en huvudrätt. Hittar du inte glasört i din butik blir en rödbetssallad med en annan ört minst lika bra.

Receptet hittar du här: Rödbetor med fetaost, valnötter och glasört (länk) 

Fetaost- och lökpaj

Fetaost och lökpaj 2019
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)

En paj som är lätt att tillaga och som passar bra som ensamrätt eller som tillbehör till skaldjur Ett fullgott alternativ till västerbottenpaj.

Receptet hittar du här: Fetaost- och lökpaj (länk) 

Fetaostdipp

Zucchinichips med fetaostdip 2019
Fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

En enkel fetaostdipp som passar utmärkt till hemmagjorda zucchinichips.

Receptet hittar du här: Fetaostdipp med hemmagjorda zucchinichips (länk)

Stekta äpplen med rosmarin och fetaost

Stekta äpplen med rosmarin och fetaost 2019
Stekta äpplen med rosmarin och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Söta, mjuka äpplen med lite syrlig fetaost. Mums!

Receptet hittar du här: Stekta äpplen med rosmarin och fetaost (länk)

Panerad fetaost med citron- och gurksallad

Panerad fetaost 2019
Panerad fetaost med citron- och gurksallad (Foto: Markus Olsson)

Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen.

Receptet hittar du här: Panerad fetaost med citron- och gurksallad (länk)

Dakospizza

Dakospizza 2019
Dakospizza. (Foto: Markus Olsson)

Det här är ett recept på en riktigt enkel pizza inspirerad av den grekiska förrätten Dakos. Tomater, fetaost och oregano i kombination med bröd. Njut!

Receptet hittar du här: Dakospizza (länk)

 

Sex olika recept på grekiska grytor och långkok

Sex olika recept på grekiska grytor och långkok för hösten

-eller åtminstone smakrika gryträtter inspirerade av det grekiska köket.

Hösten är en tid att laga mustiga långkok som långsamt har lockat fram de djupa, varma smakerna. De kalla, fräscha sommarrätternas tid är liksom förbi och det är dags att fylla på depåerna med tyngre anrättningar igen.

De flesta av oss har nog ställt undan grillen och återvänt till spisen där grytor kan tillåtas puttra i ett par timmar för att ge det där möra, fina köttet. Se långkoket som morgondagens middag som bara är att värma upp så slipper du stressen över att hinna med den längre tillagningstiden efter en arbetsdag.

Jag har samlat sex stycken olika recept på grekiska grytor som jag har lagat både en, två och några fler gånger.

Stifado- grekisk köttgryta med tomat, lök och kanel

Stifado
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

En klassisk grekisk Stifado är i mitt tycke aldrig fel. Stifadons karaktär av tydliga smaker av tomat och kanel är så mycket Grekland för mig att jag snabbt återfinner mig på en grekisk taverna genom smakminnena.

Receptet hittar du här: Stifado (länk)

Lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver

Lammgryta med kronärtskockor och oliver
Lammgryta. (Foto: Markus Olsson)

Den här grytan är en en mjuk och rund lammgryta med syrliga kronärtskockshjärtan och kalamatoliver som gärna serveras med en massa fetaost.

Receptet hittar du här: Lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver (länk)

Halloumigryta- Hallouminese

Hallouminese
Halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en gryta som går att göra vegetarisk genom att utesluta bacon och oxbuljong och istället använda grönsaksbuljong och smaksätta grytan med ett par teskedar Chipotle Paste.

Receptet hittar du här: Halloumigryta- Hallouminese (länk)

Sofrito

Sofrito
Sofrito. (Foto: Markus Olsson)

Sofrito är en specialitet från Korfu och ska inte förväxlas med andra länders definition av Sofrito som i regel är en slags såsbas. Sofrito serveras vanligtvis med någon form av potatistillbehör eller ris och är syrlig, vitlöksstark köttgryta.

Receptet hittar du här: Sofrito (länk)

Kleftiko

Kleftiko
Kleftiko. (foto: Markus Olsson)

Kleftiko är en lammgryta med potatis och grönsaker som kan tillagas i en gryta på spisen men även i foliepaket i ugn, så som jag gör.

Receptet hittar du här: Kleftiko (länk)

Citronkött

Citronkött med gul zucchini
Citronkött. (Foto: Markus Olsson)

Okej, ett långkok behöver inte alltid vara mustigt. Det kan vara fräscht och syrligt också. Att smaksätta kött med citron är relativt vanligt runt Medelhavet och numera även här intill Mälaren.

Receptet hittar du här: Citronkött (länk)

Resa till Kreta: Sitia Geopark

Sitia Geopark Östra Krtetas VidsträcktaLandskap

Tre veckor har passerat sedan jag besökte Sitia Geopark, Kretas utpost mot öster. Och känslan av alla intryck och upplevelser är fortfarande obeskrivligt stark. Jag kan fortfarande förnimma dofterna, känna strukturen på bergmaterialet och jag kan fortfarande känna solen värma mitt ansikte. Det var en underbar resa som inrymde allt det där som jag verkligen värdesätter på en resa; vandring, natur, byggnadskonst, mat & dryck, möten och ny kunskap.

Vandring i Zakrosravinen 1
Föreståndare Vangelis Perakis, kommunrepresentant Fani Maraki och Roula Konstantopoulou från
Tourism Today.
(Foto: Markus Olsson)

Jag fick uppsöka ett enastående område som täcker den östra delen av Kreta och som kallas Sitia Geopark. En Geopark är ett enskilt och enhetligt geografiskt område där platser och landskap av internationell geologisk betydelse hanteras med ett slags helhetsgrepp av UNESCO. Och jag kan förstå varför. Speciellt när man har en guide med sig som kan landsändan utan och innan och förmedlar en fantastisk kunskap. Vem kunde tro att varenda liten sten kan ha en sådan rik historia? För att inte tala om de massiva bergen, växterna, djurlivet, de arkeologiska platserna och den njutningsfulla maten.


Vattenfallet i Richtisravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Till Sitia kan du ta dig med charter eller på egen hand genom att till exempel ta inrikesflyget från Aten direkt till Sitias flygplats. Du kan även flyga till Heraklion men en taxiresa tar uppemot två timmar till Sitia. Och en bussresa likaså.

I samarbete med VisitGreece och Sitia Geopark.

Läs mer:
Om du är nyfiken på Östra Kreta, vad hon har att erbjuda när det kommer till geologiska under, vandring, intressanta besöksmål samt underbar mat & dryck, ta en titt i min artikel om Sitia Geopark här:
Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Baklava- recept och historia

Då har jag med lätt ångest bakat min första Baklava. Inte ångest för den mäktiga sötman utan ångest för en förmodan om komplexiteten i att baka en Baklava. Men där hade jag rätt så fel. Det är inte svårare att baka en Baklava än något annat bakverk. Om du inte vill ge dig in på att göra egen filodeg vill säga. Den rutten i bakvärlden lämnade jag därhän och köpte därmed någon annans fullbordade filodeg.

Baklava 2
Baklava. (Foto: Markus Olsson)

Det finns en rad variationer av olika Baklavarecept och den variant som jag har valt är en avvikelse för någon annan. Börjar du gräva lite i Baklavahistorien så finns det inte bara variationer i tillagning utan också i dess ursprung.

Den kanske mest distinkta skillnaden i uppfattningen om Baklavans ursprung ligger i om ursprungslandet är Turkiet eller Grekland. Oavsett vad så verkar de flesta ändå landa i att Baklavan är en kvarleva från det Osmanska riket även om det också finns teorier om att assyrierna bakade en variant av Baklava redan på 800-talet före Kristus.

En annan tes är att grekerna under antiken upptäckte Baklavan på sina handelsresor, tog med den hem och modifierade receptet till att bakas med de lövtunna filodegsarken. En markant skillnad mot den mer robusta degen som användes av assyrierna.

Det finns även teorier där det grekiska ursprunget vidmakthålls då grekerna under antiken tillagade ett annat sött bakverk, Gastrin, som över tid utvecklades till just Baklava. Ett ytterligare antagande är att Baklavan har sitt ursprung från den bysantinska eran och då utvecklats ur bakverket Kopton.

Oavsett vad så är och förblir Baklava för mig ett bakverk som jag starkt förknippar med Grekland. Det är i Grekland som jag har njutit av detta praktfullt söta och samtidigt okonstlade bakverk.

Läs mer: Recept på Baklava- här är min variant (länk)

Källa: greekreporter.com

Vandra på Donoussa

Vandra på Donoussa

Jag har precis öppnat den vita glasförsedda dörren till altanen. Sval och frisk luft strömmar in i det snart 80 år gamla rummet. En känsla av sensommar och annalkande höst gör sig påmind och därmed även sensommarvandringar i tilltalande värmetillstånd. Att vandra sent på sommaren eller under tidig höst är mina absoluta favorittider att knyta på mig kängorna och ge mig ut. Så även i Grekland.

Jag har vid enstaka tillfällen vandrat på de grekiska öarna i augustihettan men det är inte i närheten lika njutbart som att göra det i september när temperaturen är betydligt behagligare.

Läs mer: Fem anledningar att resa till Grekland i september (länk)

Hamnen i Stavros 2 Donoussa
Hamnen i Stavros, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

En av mina favoritplatser i Grekland är den småväxta ön Donoussa i Kykladerna, ja eller i Småkykladerna som den lilla subögruppen kallas för. Donoussa har endast 120 bofasta invånare men under högsäsong uppgår antalet nästan till det tiofaldiga. Donoussa är en ö du åker till för att få stillhet, naturlig tystnad och för att varva ner. Donuossa erbjuder karg och mager natur med några riktigt fina stränder med ett otroligt klart vatten. Här hittar du vackra miljöer att läsa ut dina böcker i, att vandra i och att njuta av goda middagar i medan kvällssolen sakta går ner i havet.

När det kommer till vandring så vandrar du egentligen runt Donoussa på en dag eller två men tänk på att det inte direkt växer några träd som skänker skugga så ta med rikligt med vatten på din rundtur. Om du startar i byn Stavros (hamnbyn) kan du välja att vandra runt ön väster- eller österut.

Vandring västerut

Vandringsled västerut Donoussa
Vandringsled västerut, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Väljer du den västra vägen vandrar du upp längs bergskammen i dryga timmen innan du når en plats där hav möter land i form av en tillgänglig strand i byn Kalotaritissa. Vandringen startar på en väl upptrampad led, övergår i en ruff grusväg för att sedan åter övergå i en tydlig vandringsled igen. Leden har en viss stigning men är aldrig särskilt brant och erbjuder därmed en lätt vandring.

Vy mot Kalotaritissa Donoussa
Vy mot Kalotaritissa, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

I Kalotaritissa finns en taverna, Taverna Mitsos, att släcka törst och hunger vid. Det är knappast en underdrift när jag säger att jag har ett av de bästa matminnen från Grekland på exakt Taverna Mitsos. Just den dagen serverade de Spankorizo (spenat med ris) som har kommit att bli en av mina absoluta favoriter bland vegetariska rätter.

Läs mer: Så här lagar du din egen Spanakorizo (länk)

Kalotaritissa Beach Donoussa
Kalotaritissa Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Skulle du känna att detta var dagens vandringsinsats kan du ta bussen tillbaka till Stavros från grusplanen utanför Taverna Mitsos. Skulle du känna att ett dopp i det blå skulle kunna passa kan du svalka dig både vid stranden i byn eller gå stigen ut till Trypiti Beach. Här kan du även fortsätta att vandra ut på udden och det kliar i vandringsbenen.

Trypiti Beach Donoussa
Trypiti Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Vandring österut

Kedros Beach 2 Donoussa
Kedros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Börja med att ta sikte på byn Mersini via vägen som löper österut från Stavros. Efter en kvart kommer du fram till Donoussas populäraste strand, Kedros Beach, som ligger en bit ner för branten.

Led ner till Livadi Beach Donoussa
Led ner mot Livadi Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Vandringsleden fortsätter sedan över krön och runt kurvor i cirka en timme innan du är framme i Mersini. Utsikten här är fantastisk och nere vid havet ligger Livadi Beach. Det är här öns fricampare huserar och det är inte svårt att förstå med tanke på skuggan träden skänker och den otroligt vackra stranden.

Utsikt Mersini Donoussa
Utsikt vid taverna i Mersini, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Uppe i Mersini finns det ett par tavernor att förfriska sig vid innan du vandrar vidare till Kalotaritissa eller väljer att ta bussen tillbaka till Stavros alternativt vidare till Kalotaritissa.

Vandringsleden fortsätter sedan norrut från Mersina vidare upp på en platå med utsikt över havet åt alla håll. Efter cirka en timme kommer du fram till Kalotaritissa som ligger nere i viken vid kusten. Här kan du välja att ta bussen tillbaka eller vandra uppför berget och återkomma till Stavros längs den västra leden.

Även denna vandringsled är relativt lätt att vandra och du möter inga klättringspartier eller liknande. Vandringsleden löper emellanåt ut på asfaltsvägen innan den längre fram återgår ute i markerna. Det gäller att ha lite koll så att du inte missar återinträdet ut i terrängen.

Donoussa erbjuder behagliga och inte särskilt långa vandringar med fantastiska utsiktspunkter längs vägen. Trots att ön är så pass liten har du flera vattenhål i form av tavernor att stanna upp och njuta av god mat och dryck vid innan du vandrar vidare. Donoussa är verkligen en plats för stillhet, naturlig tystnad och för att kunna varva ner.

Läs mer: Donoussa (länk)

Nio recept med Halloumi

Halloumi 9 olika recept

Tänk vad mycket halloumi det har passera det här kakhålet egentligen! Jag kommer mycket väl ihåg när jag åt halloumi för första gången, aningen skeptisk till den gummiaktiga osten som gnisslade mellan tänderna. Sedan dessa har ett antal kilo halloumi gnisslat mellan mina tänder och det kommer garanterat bli många kilo till.

Vad man vet så tillverkades en variant av Halloumi redan på 1200-talet då får- och getbönderna konserverade sina djurs mjölk. Det var först på 50-talet som man började bland i ko-mjölk i osttillverkning när Cypern fick sina första kossor och det är än i dag den vanligaste blandningen när man tillverkar Halloumi: får-, get- och komjölk.

Proportionerna mellan de olika mjölksorterna beror helt enkelt på vilken tillgång det finns på dem. Under våren består Halloumin till större del av får- och getmjölk medan den senare på året innehåller mer komjölk. En äkta Halloumi får endast tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på Cypern. I alla fall i de flesta delar världen där Halloumin är ett skyddat varumärke.

Det har blivit några Halloumirätter de senaste åren och här får du ett smakprov på några av dem:

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Halloumismörgås
Halloumismörgås med coleslaw. (Foto: Markus Olsson)

En halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd men givetvis kan du använda det bröd som tilltala dig mest.

Receptet hittar du här: Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt (länk)

Halloumirårakor

Halloumirårakor
Halloumirårakor. (Foto: Markus Olsson)

Berika rårakorna med halloumi och rårakorna kommer för alltid vara berikade. Härligt krispiga med en naturligt god sälta. Servera med grekisk yoghurt blandad med soltorkade tomater.

Receptet hittar du här: Halloumirårakor (länk)

Halloumi- och jordgubbssallad

Halloumi och jordgubbssallad
Halloumi- och jordgubbssallad. (Foto: Markus Olsson)

En fräsch sommarsallad med Halloumi är supergott så fort solen strålar bryter igenom molntäcket. Ja, eller det är förresten alltid supergott. Enkelt att tillaga och smakar somrigt med jordgubbar.

Receptet hittar du här: Halloumi- och jordgubbssallad (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

 Pizza med riven halloumi
Pizza med riven Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Receptet hittar du här: Pizza bianco med riven Halloumi (länk)

Pizza med Halloumibotten

Halloumipizza hel
Pizza med Halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Vilken topping du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev det salami med färska champinjoner, paprika och lök.

Receptet hittar du här: Pizza med Halloumibotten (länk)

Halloumigryta

Hallouminese
Halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Det här receptet är inte fullt ut vegetariskt men om du utesluter bacon och oxbuljongen och istället använder grönsaksbuljong och smaksätter grytan med ett par teskedar Chipotle Paste så kommer du åt den lätt rökiga smaken ändå.

Receptet hittar du här: Halloumigryta (länk)

Halloumi med zucchinisallad

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinissallad. (Foto: Markus Olsson)

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Receptet hittar du här: Halloumi med zucchinisallad (länk)

Halloumifries

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifrise. (Foto: Markus Olsson)

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Receptet hittar du här: Halloumifries (länk)

Halloumi- och chorizosallad

Halloumi och chorizosallad
Halloumi- och chorizosallad. (Foto: Markus Olsson)

I det här receptet blandas sälta och en viss sötma i en neutral bas. Halloumi, soltorkade tomater, chorizo och grönsallad. Typ.

Receptet hittar du här: Halloumi- och chorizosallad (länk)

Läs mer: Andra recept inspirerade av det grekiska köket (länk)

Information om Paxos (och Antipaxos)

Startbild Paxos

I början av sommaren tillbringade jag några dagar på Paxos (och Antipaxos) bland de Joniska öarna. En angenäm upplevelse där jag bodde i hamnbyn Gaios och nyttjade bussen och båten för att ta mig runt på ön och till Antipaxos.

Mitt bestående intryck av Paxos är att det är en stilig ö, rustade för att ta emot dagsturister från Korfu och seglande jetsetare. Prisbilden blir också därefter men jag tycker inte det behöver vara negativt så länge man är medveten om det. Ju längre upp från hamnpromenaden i Gaios du går desto mer modesta blir priserna.

När det kommer till stränderna föredrar jag de helt otroliga stränderna på Antipaxos som kan tillhöra de absolut vackraste jag har upplevt i Grekland.

Jag har uppdaterat informationen om Paxos (Antipaxos) på hemsidan och du kan läsa mer om dessa platser här: Paxos med Antipaxos (länk)

Information om Parga

Parga startbilden

Det var hösten 2018 som jag vid ett dagsbesök blev riktigt nyfiken på denna semesterpärla och jag återvände därför till Parga för fem (allt för få) dagar nu maj/juni 2019.

Parga är definitivt en charterort men har på något sätt behållit sin bycharm och många menar att det finns en slags ö-känsla i Parga. Jag är benägen att hålla med och jag tror dessutom att bristen på stora hotellkomplex gör Parga gott och skapar en mer intim by-känsla. Men det är klart, det pratas skandinaviska friskt vid restaurangernas bord och på solstolarna intill. Mig gör det inget för Parga är förtjusande och hela området bjuder på många utflyktsmål och upplevelser.

Om du vill veta mer om Parga, stränderna och de olika utflyktsmålen kan du läsa mer om Parga här: Parga (länk)

Att resa med buss i Grekland- närmare bestämt på Korfu

Green Buses Station

När jag är ute och reser på de grekiska öarna, eller fastlandet med för den delen, så är jag sällan stagnerad på en och samma plats. Jag kan uppskatta de lata dagarna på stranden men föredrar att se mig omkring och ta del av ett område från olika vinklar och vrår. Vanligtvis vandrar jag till platser jag vill se, ofta hyr jag en vespa men inte allt för sällan nyttjar jag lokalbussen. Att bruka lokalbussarna, eller regionbussarna, i Grekland är många gånger ett smidigt och prisvärt sätt att ta sig runt på.

Fördelen med det grekiska bussystemet är att var du än är så kan du vinka till busschauffören så stannar denna och plockar upp dig. Oftast. Det är vid sällsynta tillfällen som detta inte fungerar, som i större städer men på öar och på mindre platser har det fungerat klockrent genom åren.

Olika platser har olika system för hur du köper bussbiljett men vanligtvis görs detta ombord på bussen av en person som går runt och tar betalt. Fråga på närmaste minimarket vad som gäller just där du är.

Korfu är en ganska stor ö och kan med fördel upptäckas via öns bussystem, de blå bussarna för stadstrafiken i Korfu stad och de gröna regionalbussarna som ombesörjer övriga ön.

Båt vid Paleokastitsa 2
Enkelt att ta buss till Paleokastritsa från Korfu stad. (Foto: Markus Olsson)

Jag valde att bo i Korfu stad där stationen för de gröna regionalbussarna ligger, Green Buses. Det tar cirka 15 minuter att gå från centrum till stationen där bussarna skickas ut åt olika håll. Stationen har ett antal gater där skyltar och utrop frekvent talar om vilken buss som går till vilken destination. Vill du köpa med dig något att äta och dricka på resan så finns det även ett kafé/ en kiosk att handla i.

Läs mer om Korfu här: Att upptäcka Korfu från Korfu stad (länk)

Du kan antingen köpa en bussbiljett i luckan inne på stationen eller direkt på bussen. Upptryckta tidtabeller gör det lätt att planera resdagarna och en uppdaterad hemsida ger även information om uppskattad restid. Att känna till den uppskattade restiden tycker jag är skönt att veta om förvirring kring var man egentligen är uppstår. Och jag brukar kunna blir en aning förvirrad på mina bussturer.

När jag besökte Korfu i somras valde jag ut vilka stränder och byar jag ville besöka, knallade till busstationen och for kors och tvärs över ön. Bussbiljetten köpte jag i from av en tur & returbiljett och det var bara att hoppa på den returbuss som passade bäst.

Olika färdmedel ger förstås olika möjligheter men på just den här resan så funkade buss bra för mig.

Hitta till busstationen i Korfu stad:

Information om avgångar och restider för Green Buses på Korfu: Green Buses (länk)

Att promenera till busstationen för Green Buses på Korfu:

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb