Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Karta

Karta

Klicka på markörerna på kartan för att se sevärdheterna vid respektive markör. Mer information om sevärdheter/ restauranger/ boenden/ stränder hittar du under respektive rubrik i vänstermenyn.

Dodekaneserna

Dodekaneserna

Dodekaneserna eller Tolvöarna som de också kallas ligger i en båge längs Turkiets kust. De består av drygt 150 olika öar men domineras av de tolv "huvudöarna": Astypalea, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kassos, Kos, Leros, Nissyros, Patmos, Rhodos, Symi, Tilos. Anledningen att ögruppen även kallas Tolvöarna beror på att dessa tolv öar 1908 ingick i ett förbund i protest mot det turkiska parlamentet som begränsade deras rättigheter efter det att öarna tidigare hade behöv betalt mindre skatt än resten av Grekland.

Till skillnad mot Kykladerna är består inte merparten av bebyggelsen i Dodekaneserna av vita sockerbitshus med blå detaljer utan här finns en större variation i byggnaderna med bland annat röda tegeltak och gula fasader. Öarna i Dodekaneserna har i regel god tillgång på vatten vilket gör att öarna är lite grönare ön de i Kykladerna men även här saknas större skogsområden och landskapet kan uppfattas kargt. Det finns många vackra stränder med både klappersten och finkornig sand och varje ö har just sin karaktäristika.

Det grå bra att öluffa i Dodekaneserna då det inte är några långa avstånd mellan öarna och färjorna går ofta. Från Sverige brukar det gå bra att få tag på en flygstol med ett charterflyg till Rhodos, Kos eller till Samos (som tillhör ögruppen Nordöstra Egeiska öarna). De stora färjorna som utgår från Pireus kan ta dig till, till exempel, någon av öarna Rhodos eller Kos.

I menyn till vänster kan du läsa och ta del av information om de olika öarna i Dodekaneserna.

Telendos

Telendos

Telendos är en av Greklands minst befolkade öar med bara drygt 50 invånare som njuter av lugnet året runt. Lugn är just det ordet som beskriver Telendos bäst, lugn och tyst. Till Telendos åker du om du vill njuta av en meditativ stillhet långt borta ifrån massturismens larm.

Telendos är bara nio kvadratkilometer stor och består i princip av en bergstopp, Mount Rachi, som mäter 485 meter över havet. Berget gör att hela ön ser ut som en stor hatt, precis som den som gubben Pettson har. Den enda byn ligger vid foten av Mount Rachi och har ett tiotal tavernor och boenden samt ett par minimarkets. På Telendos finns inga motorfordon och inga vägar och det enda verktyget som tar dig runt den lilla ön är dina vandringsskor. Telendos är omtyckt bland klättrare och vid vissa tider under året kommer större klättringssällskap till ön och det kan vara svårt att få tag på boende.

Telendos ligger mitt emot Kalymnos med bara 700 meter emellan kusterna. Det sägs att öarna satt ihop tidigare men att ett stort jordskalv år 554 skiljde öarna åt och den dåvarande huvudorten sjönk till havets botten. Telendos är Klaymnos raka motsats när det gäller ljud och trafik och några dagar på Telendos gör under för själen. Det går båtar från Kalymnos flera gånger om dagen och det är lätt att ta sig över sundet.

Stränderna på Telendos kanske inte är något att direkt skryta med men vattnet är rent och klart och är populärt bland snorklare då det finns mycket att se längs med Telendos kust.

Mer information om Telendos hittar du i vänstermenyn.

Symi

Symi

Information kommer att publiceras inom kort.

Marathi

Marathi

Information kommer att publiceras inom kort. Välkommen tillbaka!

Arki

Arki

Foto saknas
Foto saknas. Har du foton från Arki? Skicka gärna in det via Reseberättelser.

Ögruppen Dodekanesernas minsta öbefolkning och förmodligen hela den grekiska ö-världens minsta öbefolkning bor på Arki med endast 40-talet bofasta invånare. Arki har ett samhälle och det är den lilla byn med samma namn och som också besitter Arkis hamn. Arki ligger fem kilometer norr om Lipsi och gör inte mycket väsen av sig med sina böljande kullar och ett par stränder.

Till Arki åker du om du vill ha det lugnare än lugnt och bara vill finnas till på något sätt. Det finns några tavernor i byn som även har rumsuthyrning, ett par kyrkor och ja... det är det som finns. Från de närliggande öarna Chios, Lipsi, Patmos och Samos går det dagsturer under högsäsong och de flesta turister väljer att komma hit över dagen. Det finns ett 30-tal uthyrningsrum i Arki by och trots att de flesta besökare enbart gör korta visiter så kan det vara svårt att hitta lediga rum under högsäsongen. Camping är inte tillåtet på Arki. I augusti lägger många segelbåtar till i bukten utanför Arki by som skyddar bra mot väder och vind.

På Arki tar du dig runt till fots för det finns bara två bilar och en motorcykel på ön och någon uthyrning av motorfordon finns alltså inte.

Det finns ingen post eller bankomat på Arki så tänk på att ta med dig kontanter.

Mer information om Arki hittar du i vänstermenyn.

Tilos

Tilos

Tilos är mångas favorit bland öarna i Dodekaneserna dit man återvänder år efter år, efter år. De flesta som ständigt återkommer den lilla genuina pärlan är skandinaver men även britter har fastnat för denna lilla, vackra men samtidigt oansenliga ö.

Tilos ligger drygt 60 kilometer väster om hektiska Rhodos och utgör en oväntad kontrast med sitt oerhörda lugn, fantastiska gästvänlighet och vackra natur. Trots närheten till charterjätten i öster så har Tilos behållit sin genuina känsla och lugn. FOTA, Friends of Tilos Association, är en sammanslutning av öbor, både sådana som levt där sedan barnsben men även av före detta turister som förälskat sig i ön och valt att bosätta sig där, som har drivet att bevara den vackra miljön men även öns charmiga lugn.

Tilos är bara 63 kvadratkilometer stor och har ungefär 500 bofasta invånare som lever i någon av de två byarna Megalo Chorio eller Livadia. Megalo Chorio är huvudorten på ön medan Livadia är den by där de flesta turister väljer att bo i och som ligger nere vid kusten. Trafiken på Tilos är nästan obefintlig men det går en buss mellan byarna som ligger cirka tio kilometer ifrån varandra.

Den stora sevärdheten på Tilos är klostret Agiou Panteleimona som tornar upp sig på öns västra sida. Många av dagsresenärerna från Rhodos tar sikte på denna byggnad innan de återvänder till larmet på den stora grannön. En annan, en lite mer oväntad sevärdhet, är elefantmuseet i Megalo Chorio för ja, det har faktiskt funnits minielefanter på Tilos för cirka 6000 år sedan. Bara det gör ju att man vill åka till Tilos.

Vad det är som gör att så många återvänder år efter år är svårt att sätta finger på men troligtvis handlar det om helheten där gästfriheten, den vackra naturen, vandringsmöjligheterna och lugnet är viktiga ingredienser.

Mer information om Tilos hittar du i vänstermenyn.

Rhodos

Rhodos

Start-Rhodos
Rhodos. Har du foton från Rhodos du vill dela med dig av? Skicka in dem via Reseberättelser.

Rhodos är i princip lika stor som Öland med sina 1400 kvadratkilometer och är i och med det Dodekansernas största ö. Närmare 118 000 invånare bor på Rhodos men under en turistsäsong kommer det även till en miljon turister som sätter sin prägel på ön. Många av dem är skandinaver, både barnfamiljer och festsugna ungdomar, och charterbolagen håller hårt i Rhodos som destination.

Tack vare sitt strategiska läge mellan tre kontinenter, Europa, Asien och Afrika, blev Rhodos tidigt en viktig handelshamn och har idag flera intressanta sevärdheter. Rhodos gamla stad och Kamiros är ett par av dem men Rhodos har också inhyst ett av världens sju underverk, Kolossen på Rhodos, en enorm bronsstaty med en höjd av drygt 30 meter. Statyn förstördes i en jordbävning år 224 f. Kr och dess enda bevis på existens är de anteckningar som arkeologer har hittat på gamla ark. Var statyn en gång stod är omtvistat, i hamnen eller längre upp på land, och vi lär kanske aldrig få veta det heller.

Även om Rhodos är en ganska bördig ö där citrus, vindruvor, oliver och grönsaker odlas så är turismen helt klart den största näringen och som mer eller mindre alla arbetsföra invånare är sysselsatta med. Masstrusimen är påtaglig och utbudet därefter likaså. Rhodos stad präglas av ett stort nöjesutbud med barer, restauranger, klubbar och diskotek som sätter nivån för semestern. Vill du bo i Rhodos stad men ändå ha lite lugn och ro så är det så långt ifrån centrum som möjligt du ska leta boende. I övrigt finns det flera turistorter intill havet, som Faliraki och Lardos, där du kan få en skön semester med mycket bad och god mat. Oavsett var du hamnar på Rhodos så har du nära till långa stränder och ett utbud av något slag. Rhodos västkust är den som är mest oberörd men har å andra sidan knappt något hotell heller.

Rhodos högsta punkt är berget Ataviros med 1215 meter över havet och utgör en del av Rhodos bergiga inland. Dagar då du vill komma bort från turism och charterhotell så är det till getterna i inlandet du ska bege dig. Rhodos mäter 97 kilometer på längden och är 38 kilometer bred och har cirka 220 kilometer kust. De finaste stränderna hittar du på Rhodos syd- eller ostkust och på den norra kusten hittar du de mest exploaterade områdena med mer blandade sten- och sandstränder.

Mer information om Rhodos hittar du i vänstermenyn.

Patmos

Patmos

Information kommer att publiceras inom kort.

Nissyros

Nissyros

Information kommer att publiceras inom kort.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb