Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Nordöstra egeiska öarna

Nordöstra egeiska öarna

En av de ögrupper som besöks minst av öluffare är Nordöstra egeiska öarna med bland annat Samos, Chios och Lesbos. Varje ö är på sitt sätt unik och även om flera av öarna har större städer är det lätt att komma undan de stora folkmassorna och hitta sin egna lugna vrå. Öarna ligger lite längre ifrån varandra än i till exempel Dodekaneserna och Thassos och Samothrake nås i princip bara ifrån hamnarna i norra Grekland.

Öarna ligger längs med Turkiets kust och det är lätt att ta sig över till det turkiska fastlandet för att berika resan ytterligare. Närheten till Turkiet görs sig bland annat påmind i det Ottomanska arvet på framför allt Chios, Lesbos och Limnos i form av framför allt arkitektur.

I menyn till vänster kan du läsa och ta del av information om de olika öarna i de Nordöstra egeiska öarna.

Thassos

Thassos

Thassos-start

Thassos.

Greklands nordligaste ö Thassos (Thasos) ligger knappt en mil ifrån kusten och staden Kavala på fastlandet. Thassos är en dramatisk ö med höga berg och inbjudande kuster med fantastiska stränder. Tack vare de gröna skogarna som växer längs sluttningarna kallas Thasso även för den gröna ön eller ibland smaragdön. Allt fler hittar till Thassos som inte är allt för påverkad av massturismen men fler och fler skandinaver får Thassos som sin favoritö i Grekland.

Stränderna på Thassos är svårslagna med sin fina, vita sand och det alldeles turkosblå vattnet. Runt hela Thassos går en asfalterad väg som gör att det är enkelt att transportera sig till de olika stränderna. Andra aktiviteter som Thassos erbjuder är fina vandringar, möjlighet att besöka en rad olika antika lämningar och att utöva olika äventyrssporter.

Alikes Beach Thassos 2
Båt vid Alikes, Thassos (Foto: Yanni Hatzimanolis)

Förutom turismen livnär sig Thassosborna på oliv- och vinodling, marmorbrytning och mindre jordbruk. Totalt bor cirka 15 000 bofasta på Thassos 384 kvadratkilometer.

Mer information om Thassos hittar du i vänstermenyn.

Psara

Psara

Information kommer att publiceras inom kort.

Oinousses

Oinousses

Information kommer att publiceras inom kort.

Limnos

Limnos

Limnos, eller Lemnos som ön också kallas, tillhör de Nordöstra Egeiska öarna och ligger mellan Thassos i norr och Lesbos i söder. Limnos har cirka 17 000 bofasta invånare och domineras av ett kargt, vulkaniskt landskap. Trots detta är jorden bördig och jordbruket är den näring som invånarna i första hand försörjer sig inom efter fiske, anställning på militärbasen eller till viss del turism.

Med sitt strategiska läge i det norra Egeiska havet har Limnos i dagsläget ett par tusen soldater stationerade på ön vilket av någon anledning provocerar Turkiet som gång på gång inkräktar på det grekiska luftrummet. Under 1980-talet var så många som 25 000 soldater stationerade på Limnos vilket förstås präglade den ännu relativt oupptäckta pärlan bland skandinaver. Under många år fanns till exempel ingen riktigt karta över ön på grund av den militära närvaron.

Turismen på Limnos är inte särskilt påtaglig och försök med charter har gjorts men har sedan lagts på is på grund av svalt intresse. De största turistgrupperna (om man nu kan tala om det) efter den inhemska turismen är danskar, britter, tjecker och italienare.

De två bukterna Pournia och Moudros delar praktiskt taget Limnos i två delar, en västlig och en östlig. Den västliga delen är mer bergig och består till mesta del av den magmatiska bergarten basalt som används både till kullerstenar och till husbyggen medan den ostliga delen är mer flack har en större del av odlingarna. På Limnos produceras både vitt vin, rosé och retsina tack vare flertalet vinodlingar som lämpar sig utmärkt på de vulkaniska slätterna.

Flertalet havsströmmar har skapat flera långa och fina sandstränder som är relativt långgrunda och passar bra för bland annat barnfamiljer. Det är sällan trångt på de behagliga sanddynerna vilket gör Limnos till ett härligt badparadis.

Mer information om Limnos hittar du i vänstermenyn.

Chios

Chios

Chios-startChios.(Foto: Markus Olsson)

På Chios bodde vi i en liten by som heter Daskalopetra, cirka sju kilometer norr om Chios stad. Den lilla byn ligger längs kusten och har en liten klapperstensstrand, ett par tavernor, en minimarket och ett bageri. Bebyggelsen ligger som en liten remsa längs vattnet och bakom husen tornar berget upp sig som ett par vita kamelpucklar. Det var nästan så att vi förväntade oss att kamelen skulle resa sig upp och ruska av sig alla små hus innan hon strosade vidare på sin färd. Det hände dock inte.

Eftersom vi anlände till Chios vid midnatt fick vi bara en dag att upptäcka omgivningen på vilket inte har givit oss en rättvis bild av ön skulle jag tro. Utav de vakna timmar vi tillbringade längs kustremsan gick tre timmar åt att leta efter en öppen taverna som kunde skänka lite mättnad åt hungriga magar med tillhörande kroppar och svaga sinnen. Det visade sig att den enda öppna restaurangen låg runt hörnet där vi bodde, Taverna Temptation. Det upptäckte vi efter 180 minuter. Etthundraåttiominuter av brist på föda, ständigt vandrande längs den blåsiga kusten där inte ens solen ville visa oss lite medlidande. Maten var i alla fall utmärkt och den blyga lilla tanten hade lagat alla rätter alldeles själv. Det märktes väl på den njutningsfulla, oformliga pastan jag valde. (Markus Olsson)

Chios är Greklands femte största ö men ändå en av de mindre kända öarna, i alla fall för turister. Chios ligger nära Turkiets kust mellan Lesbos och Samos och härbärgerar drygt 53 000 bofasta invånare på cirka 842 kvadratkilometer. Chios lockar av någon anledning inte till sig de stora turistmassorna och en resa hit är en resa till det genuina grekiska vardagslivet.

Landskapet är varierande med både karga berg, gröna dalar och bördig mark som vid Mastihohoria på södra Chios där Masticbuskarna växer. Masticbuskar växer på flera ställen runt om i Medelhavet men det är faktiskt bara de buskar som växer på södra Chios som producerar den unika kådan som man menar har läkande egenskaper. Kådan finns i en rad produkter, allt ifrån kosmetika till livsmedel, och säljs bland annat inne i Chios stad.

På Chios finns fler intressanta medeltidsbyar som Mesta, Olympi och Pyrgi, arkeologiska platser och en rad kloster varav Nea Moni är upptagen på FN's världsarvslista. Det finns mycket att se och upptäcka på Chios, inte minst den vällagade maten. Passa även på att prova Chios egen öl, Fresh Chios Beer, när du är här. En riktigt god färsköl/ale som bryggs på Chios Microbrewery strax söder om Chios stad.

Chios Fresh Beer
Chios Fresh Beer. (Foto: Markus Olsson)

Mer information om Chios hittar du i vänstermenyn.

Samos

Samos

Samos

"Det var på Samos som vädret vände och solen kom fram igen. Det grön-blå vattnet lyste starkt i våra ljuskänsliga ögon men vi kunde inte få nog av sol och strandtid efter en vecka med dåligt väder. Vi bodde vid Gagkou Beach, en klapperstenstrand i en skyddad vik, i Vathi på norra sidan av Samos. Här bodde vi kungligt på stora Samos Bay Hotel och vi njöt av varje solig stund på stranden och på vår balkong i kvällssolen. Hit ska vi återvända och skriva våra memoarer på ålderns höst bestämde vi över ett glas vin medan solen sakta gick ner i horisonten." (Markus Olsson)

Samos är en av Greklands grönaste, skönaste öar med böljande landskap och frodiga skogar. Samos är utmärkt för vandringar i berg och dal och har välbevarade åsnestigar som tar dig kors och tvärs i omgivningarna. På Samos finns cirka 35 000 bofasta invånare varav knappt 6000 bor i Vathi (Samos stad), men under högsäsongen befinner sig förstås ett antal tusen till på ön. Samos lockar både charterturister och öluffare, de som vill vandra, de som vill lapa sol vid de vackra stränderna eller besöka någon av Samos olika arkeologiska utgrävningar. Samos är Heras, äktenskapets och fruktbarhetens gudinna, födelseö och både matematikern Pythagoras och filosofen Epicurus föddes på Samos.

Samos ligger bara drygt två kilometer från Turkiets kust och ger möjlighet till dagsturer över till grannlandet och orten Kusadasi.

I menyn till vänster hittar du mer information om Samos.

Lesbos

Lesbos

Startbild-Lesbos
Lesbos. 
( Foto: Markus Olsson)

"Vi har haft lite varierande väder här på Lesbos. Ena stunden gassar solen från en klarblå himmel och vi lapar i oss den som en törstig katt, andra stunden täcks himlen av tunna, vita slöjor och vinden kräver en jacka. Idag täcktes himlen av tunna flor och vi valde att vandra längs ena sidan av bukten som utgör Mytilini. Efter cirka en timme av pust och stön i kraftig stigning kom vi fram till den lilla byn Agia Marina som sakta klättrar upp längs sluttningen. Här hördes knappt ett ljud förutom några fåglar som kvittrade och den svaga vinden som susade i pinjeträden. Till och med den överviktige prästen i sin lila kaftan och med grått, stripigt skägg såg ut att sväva ljudlöst ovanför marken. Tyngdlagen gällde visst inte i denna lilla by tänkte jag och lade mig raklång på marken för att se om det fanns en luftspalt mellan guds sändebud och den stenlagda kyrkoplanen. Den långa rocken och det grå skägget som hängde ända ner till markytan dolde dock en eventuell luftfärd och jag satte mig lätt generad upp igen när prästen gjorde ett korstecken och medlidande tittade på mig innan han seglade iväg.

Svaga av den långa vandringen sökte vi upp en av Greklands mest charmiga små tavernor, Oyzepi, och frossade i grekisk sallad, köttbullar, zucchiniplättar och pommes frites. Allt detta sköljdes ner med två kalla Mythos och två liter vatten. När vi satt där högt upp på berget under ett tak av vildvin och blickade ut över vidderna och havet konstaterade vi att vi nog mådde riktigt gott." (Markus Olsson)

Lesbos ligger i det Egeiska havet intill Turkiets kust och är Greklands tredje största ö och Medelhavets sjunde största ö. Det bor nästan 100 000 personer på Lesbos och det märks, framför allt i huvudorten Mytilini som myllrar av människor och trafik. Totalt bor cirka 30 000 personer i Mytilini som ligger på Lesbos sydostkust och utgör Lesbos huvudhamn. Det är troligtvis här du kliver i land när du kommer med färjan från Pireus eller Thessaloniki. Lesbos domineras inte av turism och ger därmed en skön inblick i det grekiska vardagslivet.

Lesbos är en grön ö med frodigt jordbruk och är framför allt känd för sina oliver men också för sin ouzo. Det är på Lesbos en av de godaste olivoljorna tillverkas, den biodynamiska Togora, som den grekisk-svenska Lambriní Theodossiou står bakom. Hon äger en olivlund på Lesbos södra sida där hon utan bekämpningsmedel driver upp fantastiska oliver.

Landskapet är variationsrikt med dalar, berg, slätter, skogar och områden med vulkanisk aktivitet. Lesbos är nästan som sin egen lilla kontinent med sina 1630 kvadratkilometer och bjuder på en rik variation av upplevelser och intryck.

Även under antiken var Lesbos en välmående ö och det var här som den kvinnliga poeten Sapfo drev en skola för unga kvinnor på 600-talet f. Kr. Sapfo skrev bland annat ömmande kärleksdikter till kvinnor och myntade därmed begreppet "lesbisk". Sapfo var dock gift med en man och enligt sägnen hade hon en manlig älskare Alkaios som också var poet.

Mer information om Lesbos hittar du i vänstermenyn.

Ikaria

Ikaria

Ikaria-start

"Jag tror faktiskt att vi var de enda turisterna på denna sida av ön och vi blev med stora ögon granskade av invånarna när vi rörde oss runt torget och i gränderna strax där bakom. Några inkastare eller ens försök till att dra in oss i just deras restaurang förekom inte utan här var det vi som fick locka in oss själva. En rätt befriande känsla efter några dagar i Aten. Och vi lockade in oss rätt rejält kan jag säga och jag tror att vi har ätit eller fikat på precis varenda servering i Agios Kirikos. Att göra just det är verkligen ett sant nöje för så god mat som vi åt där har vi inte ätit på någon Greklandsresa förut. Maten är fantastiskt god och vi fick oss förklarade att man endast använder lokala råvaror. "Very clean" som Dimitris förklarade för oss. "Very clean" sa han och pekade med sitt krokiga finger på de pressade kalkonskivorna till frukost som ingen av oss vågade äta. Dimitris var den något äldre hotellägaren som tänkte att han kunde rodda verksamheten från a till ö, från tidig morgon till sen natt, från bottenvåning till takterrass. Tanken var möjligtvis god men inte särskilt realistisk vid 75 års ålder, med krum rygg, med kritvita ögonbryn som växt ihop med luggen och med tydliga hjärtproblem." Markus Olsson

Ikaria är en ö som är smått opolerad i kanterna men bedårande vacker. Man kan säga att Ikaria är som en otämjd unghäst som både sparkar bakut och vill ha tillgivenhet, är full av liv och som samtidigt är återhållsam. Hon är en ö som inte har kapitulerat för massturismens järnklo utan står stolt, lite i utkanten av allt som skulle kunna skapa en helt annan ö. Det är inte många turister som hittar hit och en av anledningarna kan vara att det helt enkelt inte finns särskilt många färjeturer som angör någon av de två hamnbyarna, Agios Kirikos och Evdilos, eller att kommunen inte riktigt satsar på turismen. Ännu. Den tillbakåtlutande charmen visar sig bland annat i byn Christosrahes, strax ovanför semesterorten Armenistis, där du helt enkelt tar ditt bröd och lägger pengarna i en burk hos bagaren som efter den tidiga morgonen helt enkelt går hem. En annan charmig detalj och typiskt Ikaria är farbrorn i byn Therma som tagit hand om en övergiven killinmg som följer honom i vått och torrt.

Ikaria är 255 kvadratkilometer stor och har cirka 9000 bofasta invånare som i första hand försörjer sig på jordbruk. Turismen är i sin linda men allt fler börjar upptäcka denna katt bland de grekiska hermelinerna och i framtiden kommer nog även turismen vara en av de näringar som befolkningen försörjer sig genom.
Ikarias sydkust utgör branta bergssluttningar som stupar rakt ner i havet medan nordkusten är flackare och har de finaste stränderna. Ikarias högsta punkt, Melissa, mäter 1033 meter över havet och är en del av Atherasmassivet som markerar hela ön. Mellan de branta bergen finns både vildmark och gröna dalar med olivlundar och grönsaksodlingar.

Huvudhamnen ligger på Ikarias sydkust i byn Agios Kirikos medan den andra hamnen i byn Evdilos ligger på nordkusten. Det tar cirka en timme med buss mellan orterna på grund av eller kanske tack vare den hisnande serpentinvägen genom bergen. Vägen är magiskt vacker och svindlande och är väl värd sin tid. Ikarias enda egentliga turistort är Armenistis på nordkusten dit de flesta turister beger sig på sin Ikariasemester.

Den bästa tiden att åka till Ikaria är i maj eller september som till så många platser i Grekland. Om du åker till Ikaria under dessa månader, det vill säga utanför högsäsong, kan Ikaria kännas lite sluten men det är bara att fråga sig fram så bemöts du med en fantastisk värme och gästfrihet.

Ikaria har fått sitt namn efter Ikaros som tillsammans med sin far flydde från Kreta till fastlandet genom att tillverka vingar de fäste med vax mot kroppen. Med vingarna flög de mot tryggheten men Ikaros kom för nära solen och vaxet som band samman vingarna smälte och han störtade i havet vid Ikaria. En staty vid hamnen i Agios Kirikos visar just den störtande Ikaros.

Mer information om Ikaria hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Ikaria:

Fourni

Fourni

Fourni är egentligen en hel grupp av småöar, närmare bestämt tolv stycken varav endast två är bebodda; huvudön Fourni och Thymena. Fourni ligger mellan Samos och Ikaria och utgör en stilla utpost där turismen fortfarande är i sin linda. Fournis huvudsakliga näring är fiske och de flesta bofasta invånarna är engagerade i fisket eller möjligtvis turismen. Totalt bor det drygt 1000 bofasta invånare på ön av vilka merparten bor i huvudorten med samma namn, Fourni. Ett hundratal bor i den andra byn på ön, Chrysomilia och ett par familjer bor även i Kambi på Fournis sydostkust.

Landskapet är kargt och inte särskilt frodigt, stränderna består av både sand och klappersten, vattnet är kristallklart och Fournis högsta punkt når upp till 514 meter över havet. Den "veckade" kusten skapar fjordliknande bukter med orörd natur där du kan hitta din alldels egen strand. Ön lämpar sig bra för vandring och lugna, sköna dagar på stranden och goda måltider vid tavernorna. Fourni har inga direkta fornlämningar att visa upp så det är just den avslappnade atmosfären, stränderna och den goda, ofta fiskbaserade, maten som skapar upplevelserna här. Den ovanligt stora fiskeflottan förser tavernorna med god fisk och fantastiska skaldjur och är det någonstans i den grekiska övärlden du ska satsa på fiskrätter så är det på Fourni.
Båtar till Fourni går både från Samos och från Ikaria.

Mer information om Fourni hittar du i vänstermenyn.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb