Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Joniska öarna

Joniska öarna

De Joniska öarna ligger längs Greklands västkust och kallas ibland "sjuöarna" utifrån de sju huvudöarna Korfu, Paxi, Lefakas, Ithaka, Kefalonia, Zakynthos och Kithira. Kithira ligger längst söderut och gränsar till det Kretiska havet och räknas ibland till de Saroniska öarna. Utöver huvudöarna finns fler andra mindre öar som hör till ögruppen.

Öarna är förhållandevis gröna med sina olivlundar, cypresser och många pinjeträd. De östra kusterna består i regel av grunda vikar medan de västra kusterna mer eller mindre störtar brant ner i havsdjupet. Arkitekturen har i första hand venetianska influenser men inflytande finns även från både Frankrike och Storbritannien.

De Joniska öarna förför med sina färger i guldgula sandstränder, varma gröna lundar och riktigt turkost vatten och trots att de stora öarna domineras av turism så går det fortfarande att hitta små guldkorn.

I menyn till vänster kan du läsa och ta del av information om de olika öarna i de Joniska öarna.

Zakynthos

Zakynthos

Foto saknas
Foton från Zakynthos saknas. Har du några bilder du vill bidra med, skicka in dem via Reseberättelser.

Zakynthos, eller Zante som ön också kallas, är frodig grönska, stup, mentolblått hav, spektakulära stränder, sköldpaddor och turism. Zakynthos är en otroligt vacker ö med ett landskap som får den mest kräsna att vekna och det kanske inte är så konstigt att venetianerna en gång i tiden kallade Zakynthos för "Orientens blomma". Och det kanske inte är så konstigt att många av charterplanen styr just hit.

Närmare 40 000 invånare bor på Zakynthos varav de flesta i Zakynthos stad, medan övriga bor i någon av turistorterna eller i bergsbyarna som Lagopodo eller Kiliomenos.

Zakynthos mäter 402 kvadratkilometer och är den ö bland de Joniska öarna som ligger längst söderut. Zakynthos kustremsa är 123 kilometer lång och varierar kraftigt från den västra sidan som är bergig med höga stup till den östra sidan som är flack med en rad fina sandstränder. Ett av de mest fotade motiven från Grekland är Shipwreck Beach (Navagio/ Smugglers Wreck) som ligger på Zakynthos nordvästra sida och som endast kan nås med båt.

De utrotningshotade sköldpaddorna Caretta- Caretta har blivit något av en symbol för Zakynthos och kommer varje år för att gräva ner sina ägg på utsatta stränder. Sköldpaddornas fortplantningsritual har blivit en turistattraktion och påverkar artens fortleverne både positivt och negativt. Positivt i den bemärkelsen att medel för att skydda äggläggningsplatserna samlas in, negativt i den bemärkelsen att möjlighet att hitta äggläggningsplatser för sköldpaddorna minskas i takt med strändernas exploatering.

Mer information om Zakynthos hittar du i vänstermenyn.

Paxos/ Paxi

Paxos/ Paxi

Startbild Paxos
Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Färjan anländer till den nya hamnen i Gaios vilket innebär en promenad på cirka 15 minuter längs med den naturliga kanal som löper mellan Paxos och kobben precis utanför. Vattnet är smaragdgrönt och moderna, eleganta segelbåtar ligger tätt intillvarandra som om de vore 100 siamesiska tvillingar beroende av varandras livsuppehållande system.

Efter några hundra meter börjar hus på min högra sida att pryda vattenbrynet. Fasaderna är i alla möjliga färger men ofta i en rosa-röd-orange ton med fönsterluckor som bryter i blått eller grönt. Serveringarna avbyter varandra och stärkta skjortkragar ger stöd åt personalens brunbrända halsar. En känsla av en självklar medvetenhet infinner sig och sneglar jag på menyerna så reflkteras medvetenheten även där. Dagsturisterna från Korfu är många och det gäller att göra affär med dem som inte återvänder. Min gyros kostar 10 Euro när jag med en enkel rätt försöker dämpa min hunger.

Vita, handmålade skyltar visar "vägen" till mitt boende: Faros. Trappstegen är ojämna och i olika höjd. Knäna knakar och jag tippar nästan baklänges av ryggsäckens tyngd. Jag gillar boendet som påminner om en 70-talsgrotta i brunt och grönt. Någon har någongång tänkt att detta är riktigt top notch och med bröstet fyllt av stoltet slagit upp portarna till verksamheten. (Markus Olsson)

Paxos, eller Paxi som ön också ofta kallas, med sina 19 kvadratkilometer är den minsta ön bland de Joniska öarna utanför Greklands västkust. Paxos ligger strax söder om Korfu men till skillnad från sin stora granne bor enbart drygt 2000 bofasta invånare här och turisttillströmningen under säsongen består i första hand av britter och italienare. Få skandinaver hittar till Paxos och de gröna olivlundarna som mynnar ut i den östra kustens lummiga landskap. Den västra kusten är betydligt mer ogästvänlig med branta klippor och grottor som i sig är en häftig upplevelse. Den blå grottan (Blue Cave) är till exempel en måste-utflykt när du är på Paxos.

Paxos huvudort heter Gaios och ligger på östkusten och har öns största hamn så det är hit du kommer när du anländer med färjan. Gaios är en liten, vacker by som ligger skyddad vid kusten tack vare de små öarna Agios Nikolas och Panagia. Färja är för övrigt det enda färdsättet att ta sig till Paxos med för det finns ingen flygplats på ön.

Det finns gott om vandringsleder på Paxos och det är kanske just därför du åker hit. På Paxos har du en lugn och avslappnad semester så letar du efter hålligång natten lång så är Korfu ett bättre alternativ.

Mer information om Paxos hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Paxos och Antipaxos:

Meganisi

Meganisi

Information kommer att publiceras inom kort.

Lefkas

Lefkas

Information kommer att publiceras inom kort.

Korfu

Korfu

Startsida Korfu

Jag känner mig förnöjdsam med att bo i Korfu gamla stad. Jag avgudar den gamla stadsdelen med all sin avskalade skönhet. Defekta fasader, övergivna våningsplan, skamfilade fönsterluckor och innovativa lösningar för att torka sin blöta tvätt. Restauranger, barer, butiker, hala gatstenar och trafik i gränder så smala att backspeglarna måste fällas in. Ljudet av diskplock, skratt, mopeder och fåglar blandas och delas ut och olika håll. Jag vandrar i timtal och undrar om någon har räknat alla fönsterluckor?

Varje morgon äter jag frukost till ljudet av en marsch som verkar spelas på en gammal grammofon. En sådan där som man vevar upp. Ljudet låter skrapigt och takten går upp och ner med jämna mellanrum. Jag kommer på mig själv att tugga det brända rostbrödet i samma takt som grannens truppförflyttning sker. Jag kommer sakna det. (Markus Olsson)

Korfu är den nordligaste och den västligaste ön bland de Joniska öarna utanför Greklands västkust och kallas Kerkyra på grekiska. Ungefär 114 000 personer bor på Korfu som mäter 60 kilometer från norr till söder och 30 kilometer från öst till väst. Korfu är en grön ö med olivträd, cypresser, citrusträd och mandelträd. Anledningen till att ön frodas är de regn som sveper in över de Joniska öarna under oktober till februari och skapar goda förutsättningar för det gröna livet. Stränderna på Korfu är riktigt fina med sin gula sand eller sina vita klapperstenar och det klara, blå vattnet. Många av orterna på Korfu domineras av charterturism men samtidigt finns det gott om vanringsmöjligheter i de frodiga omgivningarna och ger goda möjlighet att komma bort från larmet.

Korfu stad är med på Unescos världsarvslista och är ett fantastiskt resmål som inte bör missas. Husen går i olika pastellfärger med franska, brittiska, venetianska och grekiska influenser. Cirka 40 000 av Korfus invånare bor i Korfu stad och det finns därmed gott om bra restauranger, kaféer och barer i staden.

De vackraste vyerna på Korfu finns vid de höga bergen på den nordöstra sidan. Vikarna bjuder på ett otroligt turkosblått vatten som bryter mot de vita klapperstensstränderna.

Mer information om Korfu hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Korfu:

Kefalonia

Kefalonia

Information kommer att publiceras inom kort.

Ithaka

Ithaka

Ithaka Vathi hamn
Ithaka, Vathi. (Foto: Konstantinos Dafalias)

Ithaka ligger strax nordost om Kefalonia bland de Joniska öarna och är ögruppens näst minsta ö, bara Paxi är mindre. Ithaka mäter cirka 100 kvadratkilometer och har mellan tre och fyra tusen bofasta invånare men under sommarens högsäsong fördubblas antalet människor på ön.

Ithaka är relativt okänd bland skandinaver men är desto mer känd i den mytologiska historien. Enligt denna är Ithaka Odysseus hemö men det finns de som menar att de specifika beskrivningarna i eposet om Odysseus inte går att tillämpa fullt ut på Ithaka. Bland annat beskrivs Odysseus hemö som låglänt medan Ithaka är en bergig ö. Oavsett så är det en spännande tanke att den lilla ön skulle kunna vara krigarens hemvist.

Ithaka är cirka 23 kilometer lång och sträcker ut sig i syd-nordlig riktning. Öns smalaste område är bara 600 meter brett medan den vidaste delen är sex kilometer bred. Ithaka är en frodig ö omringad av klart turkosblått vatten och erbjuder en avslappnad atmosfär. Ithaka är en ö för en avspänd semester med lata dagar på stranden, härliga vandringar och goda måltider på de lokala tavernorna.

Mer information om Ithaka hittar du i vänstermenyn.

Elafonissos

Elafonissos

Foto saknas

Foto saknas. Har du foton från Elafonissos som du vill dela med dig av, skicka in dem via Reseberättelser.

Elafonissos tillhör en av de mindre öarna i den grekiska övärlden med bara 19 kvadratkilometer landmassa. Här bor cirka 270 invånare året om och under högsäsong så blir antalet tvåbenta varelser givetvis fler men än så länge så hittar inte många utländska turister hit. Det är i första hand inhemsk turism som utökar antalet individer på ön.

Elafonissos ligger bara 500 meter ifrån fastlandet, strax sydväst om Peloponessos ostligaste "finger", och lockar till att sparka av sig skorna, rulla upp byxbenen och vada över till ön. Vattnet är grunt och otroligt klart med vit sandbotten som nästan lyser underifrån. Det är i första hand för det osannolikt klara vattnet och det fina stränderna som du åker till Elafonissos.

Elafonissos ligger bortom alla vanliga färjerutter och kan vara lite svår att ta sig till. Enklast är att hyra bil på flyplatsen i Aten och sedan köra de sex timmarna ner till den lilla kuststaden Pounta och där ta bilfärjan över. Även om det kanske inte känns som den enklaste resvägen så är det resan värt om du älskar vackra stränder med kritvit sand, ett underbart klart, turkost vatten och lugna, behagliga dagar.

På Elafonissos finns flera stränder som du kan enkelt vandra till då den längsta delen av ön endast är fem kilometer lång. Har du rest hit med bil så finns det även bilväg runt ön. Det finns bara en by på Elafonissos som heter samma sak och det är där de flesta uthyrningsrum också finns.

Mer information om Elafonissos hittar du i vänstermenyn.

Antikythira

Antikythira

Foto saknas
Foto saknas.

Antikythira (Antikythera) är en av Greklands minsta öar som har en bofast befolkning. Antikythira har bara 45 åretruntboende invånare men under sommaren kan det bli uppåt 500 personer som rör sig på den 22 kvadratmeter stor kobben. Med andra ord är Antikythira ingen turistmagnet och lever sitt stilla liv strax sydost om Kythira bland de Joniska öarna.

Antikythira är kanske mest känd för Antikythira-mekanismen som en fiskare fann i ett vrak i havet utanför ön runt år 1900. Från början kunde ingen klura ut vad mekanismen hade använts till men till slut kunde man enas om att den använts till att räkna ut astronomiska positioner så tidigt som år 150 f Kr. Är du nyfiken att beskåda denna anordning så finns den på det arkeologiska museet i Aten.

För den ornitologiskt intresserade är Antikythira en intressant plats att skåda fåglar på. Grekland ornitologiska förening har gjort om den gamla grundskolan på ön (det finns inga barn kvar på Antikythira) till en fågelstation och det sägs att man har registrerat 250 olika fågelarter på Antikythira. Eleonorafalken är en av de arter som uppskattar Antikythiras miljö och det sägs att den största populationen av arten finns just här.

Antikythiras enda egentliga by och tillika hamn heter Potamos och det är där merparten av de 45 invånarna bor. Det är också här de få rummen att hyra finns när du besöker ön. Turismen är inte något invånarna i första hand försörjer sig inom utan fiske är den näring som de flesta livnär sig på.

Under de senaste årtiondena har det satsats på infrastrukturen på den lilla ön genom att asfaltera vägarna, byggandet av en helikopterplatta, el till alla hus har dragits fram och vattenförsörjningen har säkerställts.

Runt om Antikythira finns små fina stränder att tillbringa lata dagar på.

Mer information om Antikythira hittar du i vänstermenyn.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb