Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Sporaderna och Evia

Sporaderna och Evia

Sporaderna ligger längs Greklands östra kust och består av cirka 24 öar varav fem är bebodda. Det är bland dessa öar "Mamma Mia" är inspelad, framför allt på Skiathos och Skopelos. Det klara vattnet, de fina stränderna och den varierande, frodiga naturen ger en rik öluff bland dessa öar. De skogsbeklädda bergsslätterna lockar till sig många vandrare samtidigt som Skiathos bjuder på ett rikt nattliv för festsugna. Evia som nås från fastlandet med både broförbindelse eller färja, är Greklands näst största ö efter Kreta och har orörda skogar och till viss del oexploaterad kust. Evia besöks inte så ofta av skandinaver utan den största gruppen turister är grekerna själva.

I menyn till vänster kan du läsa och ta del av information om de olika öarna i Sporaderna och Evia.

Skyros

Skyros

Foto saknas
Foto publiceras inom kort.

Skyros är den största ön med en yta av 215 kvadratkilometer i ögruppen Sporaderna och den ö som ligger längst söderut av Skyros, Skiathos, Skopelos och Alonissos. Skyros största behållning är de vackra stränderna, den fantastiska huvudorten Chora, och dess traditionella hantverk. På Skyros finns en lång tradition av keramiktillverkning, kopparslageri och träsniderier som du kan njuta av och inhandla i framför allt Chora men även i den lilla hamnbyn Linaria.

Man kan säga att Skyros egentligen är uppdelad i två öar med ett näs emellan sig. Den norra delen, kallad Meroi, är den frodigaste delen med gröna skogar medan den södra delen, kallad Vouno, är mer karg och bergig. Huvudorten, Chora, ligger på den norra delen och klättrar mödosamt uppför en klippa med sina vita hus dekorerade med balkonger och prunkande blommor. Andra byar på Skyros är bland annat hamnbyn Linaria och de mer turistanpassade samhällena Magazia och Molos.

Skyros har många vackra stränder med klart vatten inbäddade i ett fantastiskt landskap. Under högsäsong går det en badbåt till de olika stränderna men annars är moped ett bra sätt att upptäcka de olika bäddarna med men även för att hitta egna små vikar att spendera dagen vid.

Mer information om Skyros hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Skyros:

Skopelos

Skopelos

Skopelos-start

Skopelos. (Foto: Markus Olsson)

"För några timmar sedan lade Apollon Hellas till i Skopelos hamn med en ganska stor skara resenärer som alla for iväg med sina rumsuthyrare i motsatt riktning mot vad jag gjorde med min. En glad dam i vita kläder, med mörkt lockigt hår och med ett bländande leende stod och viftade med ett papper i A4-storlek som hon hade skrivit Maxikus på när jag som sista passagerare klev av färjan. "Mr Maxikus, car over there" sa hon och pekade på den minsta lilla röda van jag någonsin sett. Till och med jag som är tre äpplen hög fick sitta med knäna upptryckta mot hakan för att rymmas i passagerarsätet. Med stora ögon såg jag hur alla andra turister for iväg i motsatt riktning medan vi med plattan i botten fräste iväg åt andra hållet. Den glada damen ursäktade sig för sin dåliga engelska och med några enstaka ord pekade hon ut tänkbara faciliteter jag skulle kunna komma att behöva; "rent car", "bus station", "supermarket". Med en tvär sväng åt höger trycktes mitt ansikte mot fönsterrutan och med mina stora ögon och sammanpressade näsa for vi runt en nerlagd bar och rakt ut på en gräsplätt. Bilens fjädring hade nog sett sina bästa dagar och min näsa gled upp och ner mot rutan i takt med det ojämna underlaget innan jag kunde vrida tillbaka ansiktet i färdriktningen. Med minskad fart rundade vi en stor vassansamling och stannade med en tvärnit. "Welcome mr Maxikus". På ett sätt är detta tjusningen med öluffandet, man vet liksom aldrig riktigt hur och var man kommer att bo. Ibland blir det riktigt bra och ibland lite mindre bra." (Markus Olsson)

Trots att den nu börjar bli några år sedan Mamma Mia-filmen hade premiär så är fortfarande ABBA-turismen påtaglig på Skopelos. Det är här som merparten av filmen spelades in och på många platser finns fortfarande tydliga referenser till filmen och musiken. Resebyråer ordnar Mamma Mia-utflykter, barer har ABBA-teman och en och annan restaurangägare berättar gärna att Meryl Streep har ätit på just deras krog. Men Skopelos har förstås mycket mer än så att erbjuda med en av de vackraste Chora i den grekiska övärlden, en grön och frodig natur, bra vandringsmöjligheter och ett magiskt blå-grönt vatten med fina stränder.

Skopelos stad takvy 2
Skopelos stad. (Foto: Markus Olsson)

Skopelos ligger strax öster om lillasystern Skiathos i ögruppen Sporaderna och har trots sin storlek och ABBA-referenser en mer dämpad turism. Det beror troligtvis på att Skopelos inte har någon flygplats och inte tar emot charterturister i samma omfattning men det beror nog också på Skopelos i sig på något sätt. Skopelos känns lugnare, mer stilla och mer skyddad. De flesta som åker hit gör det för att slappna av, vandra, besöka sevärdheter och njuta av stränderna och vattnet.

Skopelos har cirka 5000 invånare och de två största samhällena på ön är Skopelos stad (Chora) och Glossa som båda har egna hamnar där färjorna stannar. Om du åker färja från Skiathos tar det cirka 30 minuter till Glossa och cirka en timme till Skopelos stad som ligger på Skopelos östra kust. Skopelos är en grön ö med frodiga skogar, gröna olivlundar och välmående fruktodlingar. Speciellt känd är Skopelos för sina plommon och mandlar.

Mer information om Skopelos hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Skopelos:

Skiathos

Skiathos

Skiathos
Skiathos.
(Foto: Markus Olsson)

"Igår snörade vi på oss skorna och vandrade upp till Evangelistriaklostret från 1794. En promenad på cirka en timme i lutning rakt upp och vaderna fick känna på vad det kan innebära att gå i kloster. Utsikten var ansträngningen värd och munkarna vet hur man drar in en slant till verksamheten så vi köpte oss en glass och svalkade oss under pergolan. En väg upp brukar i regel även betyda en väg ner och vi valde att ta en av vandringslederna genom skogen för att ta oss tillbaka till Skiathos stad. Naturligtvis kom vi att träffa på en ny orm. Har man berättat för mig i alla fall. Jag såg den aldrig. Tydligen var det den superfarliga Miloshuggormen som bara finns på Milos men den måste ha simmat hit och slingrat sig upp för berget för från ingenstans hörde jag ett illvråll och en enorm skugga svepa högt över mitt huvud. Det var min vän Johan som såg den giftiga Miloshuggormen av en längd på 1,5 meter och decimetern tjock. Han landade ninjasäkert på stigen framför mig och skrek åt mig att löpa och den eftermiddagen satte vi nytt svenskt rekord i 100 meter häck. Vägen ner från klostret gick därmed mycket snabbare än vägen upp vilket gav oss lite extra tid att sitta i hotellbaren och ju fler Ouzo vi drack desto längre och fetare blev ormen." (Markus Olsson)

Skiathos stad
Vy över Skiathos stad. (Foto: Markus Olsson)

Tack vara goda färjeförbindelser och en flygplats som tar emot charter är Skiathos ögruppen Sporadernas mest välbesökta ö. Kombinationen av de gröna pinjeskogarna, bergen, de vackra sandstränderna och det klara, blå vattnet gör nog också sitt till för Skiathos är ett litet paradis om än ganska turistigt och proppfullt under juli och augusti.

På Skiathos finns upp emot 70 olika bukter med både organiserade stränder men även med små pärlor där du kan vara alldeles själv, åtminstone utanför högsäsongen. En av Greklands mest kända stränder, Koukounaries, ligger på Skiathos sydkust ungefär 13 kilometer från Skiathos stad. Längs med sydkusten går en bred asfalterad väg som gör det lätt att ta sig till de olika stränderna och de hotellkomplex som reser sig upp vid strandkanten.

Skiathos är ovanligt välordnad med grekiska mått mätt med en bra infrastruktur, med bra bussförbindelser med tydliga busshållplatser och en sophämtning som verkligen fungerar. Gillar du att vandra finns även väl märkta vandringsleder i bergen som du enkelt når från Skiathos stad.

Om du gillar barhäng, nattliv och klubbar så är det Skiathos stad som står för den biten och gör det dessutom bra. Intill den gamla hamnen ligger Rock n´Roll Bar som för några år sedan var utnämnd till Europas bästa bar. Vill du istället njuta av ett litet lugnare klimat så är det någonstans längs med kusterna du ska hänga.

I vänstermenyn hittar du mer information om Skiathos.

Blogginlägg om Skiathos:

Evia

Evia

Det är inte många skandinaver som känner till att Greklands näst största ö heter Evia, eller ens att Evia existerar. Evia ligger så pass nära fastlandet att det på kartan kan vara svårt att se att det är en ö men med sin broförbindelse med den grekiska östkusten utgör Evia till och med östra Medelhavets tredje största ö. Evias administrativa område sträcker sig från ön Skyros, till hela Evia och delar av fastlandet. Huvudorten på Evia heter Halkida och är den första staden du möter på när du kommer över bron ifrån fastlandet. Halkida är en moderna grekiska stad med myller, trafik och förstås en rad affärer restauranger, tavernor, kaféer och barer.

Evia mäter 175 kilometer på längden och har en fantastisk vacker och varierande natur med fina stränder på framför allt den norra delen och med ett mer dramatiskt bergslandskap på den södra delen. Utöver den storslagna naturen med bland annat vattenfall och grottor finns flera småstäder och byar att besöka samt antika fornlämningar som till exempel den homeriska staden Avlis. Det finns till och med en skidanläggning för den som vill vinterturista på Evia.

Evia ligger cirka åtta mil ifrån Aten och är därmed ett populärt resemål för atenbor under helger och semestrar. Från Aten kan du ta en regionalbuss, tåg eller hyra en bil och köra den dryga timmen hit. Evia utforskas kanske just bäst med en hyrbil med tanke på hennes storlek och det rika utbudet av sevärdheter och byar. Det finns ingen charterturism till Evia vilket märks när du turistar där, charterturismens tentakler är frånvarande och istället bygger turismen på den inhemska turistindustrin. Det finns flera varma källor på Evia vilket har lockat till etablering av flera lyxiga spahotell samtidigt som det finns enkla campingar för den som hellre föredrar det.

Mer information om Evia hittar du i vänstermenyn.

Alonissos

Alonissos

Alonissos start

"Efter en vecka bland öarna i Sporaderna klev jag en solig torsdagseftermiddag i land i Patitiri på Alonissos. Uppe i trappen mot den lilla höjden stod en kvinna med rosa tröja och mörkbrunt, vågigt hår. Det var Maria som väntade på just mig och min ryggsäck. Hon kunde inte många ord engelska men med handrörelser visade hon vägen till boendet uppe på kullen. Nästan direkt efter det att jag hade klivit i land kände jag hur lugnt och avslappnat det var på ön. Här rådde ingen stress eller hysteri utan långsamt, tryggt och makligt verkade invånarna leva i detta lilla paradis. Jag kom att trivas enormt under mina sköna, lata dagar och Alonissos är definitivt en ö jag kommer att återvända till." (Markus Olsson)

Alonissos med sina 3000 invånare är lite av bortglömd pärla i Sporaderna där både Skiathos och Skopelos dominerar vad gäller turisternas val av destination. På Alonisssos råder ett lugn som riktigt omfamnar dig när du kliver av färjan i hamnstaden Patitiri. Du åker inte hit för att festa nätterna igenom utan de flesta som hittar hit njuter av det fantastiska vattnet men framförallt av vandringsmöjligheterna som ön bjuder på.

På sextiotalet drabbades Alonissos av en kraftig jordbävning och öns Chora mer eller mindre raserades helt. För att snabbt ge invånarna nya hem byggdes hamnstaden Patitiri som idag är Alonissos huvudort. Estetik och utmärkande arkitektur fick stå tillbaka när nya bostäder snabbt behövde byggas. Det kanske är just det som gör att det känns så avslappnat och opretentiöst här. Idag är gamla Chora i princip helt återuppbyggd och är en otroligt charmig liten stad uppe i bergen.

Havet kring Alonissos är fantastiskt vackert och skyddat genom ett reservat, Alonissos Marine Park, som innefattar ett av de största bestånden av den utrotningshotade munksälen. Alonissos västkust består till största delen av branta klippor medan den östra sidan består av flera vikar med framför allt steniga stränder.

I vänstermenyn hittar du mer information om Alonissos.

Blogginlägg om Alonissos:

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb