Markus Olsson
Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.
Veckans lista bjuder på några nya grekiska låtar sedan förra listan jag publicerade för två månader. Alla grekiska låtar är higlightade med sina videos.
Det här är de låtar som är populärast* i Grekland vecka 49 2020:
*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio
Mer grekisk musik:
Tweet Tipsa en vänVeckans lista bjuder på att par nya grekiska låtar sedan förra listan som jag publicerade för några veckor sedan. Alla grekiska låtar är higlightade med sina videos och de två nya sedan sist är nummer fem och nummer sju. Lyssna och njut!
4. Topic & A7S "Breaking Me"
5. Michalis Chatzigiannis "Horevo"
6. Saint Jhn "Roses"
7. Natasa Theodoridou "Paradothika Se Sena"
8. Dua Lipa "Physical"
9. Nikos Economopoulos "Skase Ena Fili"
10. Dynoro & Fumaratto "som"
11. Sia "Unstoppable"
12. Harry Styles "Watermelon Sugar"
13. Jawsh 685 & Jason Derulo "Savage Love"
14. Black Eyed Peas, Ozuna & J.Rey Soul "Mamacita"
15. Tones and I "Dance Monkey"
16. Dua Lipa "Don't start now"
17. Ava Max"Kings & Queens"
18. Regard "Ride it"
19. Doja Cat "Say So"
*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio
Mer grekisk musik:
Tweet Tipsa en vänNu är det ett tag sedan igen som jag skrev om vilka låtar som spelas och laddas ner mest i Grekland, det vill säga de låtar som är populärast* just när blogginlägget skrivs. Utöver de internationella hitsen så finns det några grekiska artister som bjuder på underbar musik. Jag har lyft dessa med YouTube-videos nedan.
*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio
Det är snart två månader sedan som jag skrev om vilka låtar som spelas och laddas ner mest i Grekland, det vill säga de låtar som är populärast* just när blogginlägget skrivs. Utöver de internationella hitsen så finns det några grekiska artister som bjuder på underbar musik. Jag har lyft dessa med YouTube-videos nedan.
*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio
Mer grekisk musik:
Tweet Tipsa en vänÄven i år har tv-bolaget ERT valt ut en låt som ska representera Grekland i Eurovision Song Contest. Valet föll på låten Supergirl! RL med den 17-åriga grekisk-nederländska sångerskan Stefania Liberakakis. Stefania har tidigare representerat Nederländerna i Junior Eurovision Song Contest 2016, då som en del av tjejgruppen Kisses.
Folket bakom låten är Dimitris Kontopoulos och gruppen Arcade som skrivit musiken och Sharon Vaughn som skrivit texten.
Jag föredrar som vanligt ett grekiskt bidrag sjunget på grekiska då jag tycker att det är ett så pass vackert språk. Jag tycker även att låten skulle vara bättre på grekiska då den har sydeuropeiska influenser och grekiska skulle ha förstärkt den känslan.
Grekland kommer inte vinna Eurovision i år men kan ta sig vidare från semifinalen om Sefania gör ett starkt framträdande.
Grekland kommer att uppträda under första halvan av den andra semifinalen den 14 maj.
Tweet Tipsa en vänDet är åter ett bra tag sedan jag skrev om vilka låtar som spelas och laddas ner mest i Grekland, det vill säga det låtar som är populärast* just när blogginlägget skrivs. Utöver de internationella hitsen så finns det några grekiska artister som bjuder på underbar musik. Jag har highlightat dessa med deras YouTube-videos nedan.
1. Christos Mastoras & Dimitris Mpasis med "Ena Lepto"
2. Tones and I med "Dance Monkey"
3. Nikos Economopoulos med "Kathimerina"
4. Lewis Capaldi med "Someone You Loved"
5. Giorgos Mazonakis med "Dianikterevo"
6. Shawn Mendes & Camila Cabello med "Senorita"
7. Natasa Theodoridou med "Hartopolemos"
8. Dua Lipa med "Don´t Start Now"
9. George Sampanis med "Allakse Ta Ola"
10. Black Eyed Peas med "Rytmos"
11. Regard med "Ride It"
12. Weeknd med "Blinding Lights"
13. Riton, Oliver Heldens & Vula med "Turn Me On"
14. Sia med "Unstoppable"
15. Saint John med "Roses"
16. Tyga med "Ayy Macarena"
17. Ed Sheeran & Justin Bieber "I Don't Care"
18. Aya Nakamura med "Djadja"
19. Meduza, Becky Hill & Goodboys med "Lose Control"
20. Dua Lipa med "Physical"
*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio
Tweet Tipsa en vän
Det är verkligen ett bra tag sedan jag skrev om vilka låtar som spelas och laddas ner mest i Grekland, det vill säga det låtar som är populärast* just när blogginlägget skrivs. Utöver de internationella hitsen så finns det några grekiska artister som bjuder på underbar musik. Jag har highlightat dessa med deras YouTube-videos nedan.
*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio
För en vecka sedan presenterade tv-bolaget ERT årets grekiska bidrag till Eurovision Song Contest. Till skillnad mot de senaste årens uttagningar där skivbolag har varit involverade i att ta fram ett bidrag så valde tv-bolaget i år att tillsätta en specialkomitté med uppgift att välja ut ett bidrag för Grekland.
Valet föll på den grekisk-kanadensisk sångerskan och låtskrivaren Katerine Duska med låten Better Love. Hennes musikaliska stil kanske bäst kan beskrivas som en blandning av Lykke Li, Jessie Ware och Amy Winehouse. Hon slog igenom stort med låten One in a million från debutalbumet Embodiment 2014/2015 där svenska Albin Lee Meldau var med och skrev låtar.
Efter förra årets bakstöt då Grekland, oförtjänt enligt mig, inte gick vidare från delfinalen hoppas jag att de går hela vägen i år. Better Love har en slags bombastisk känsla på något sätt, bombastisk och samtidigt lite återhållsam. Det finns dock en risk att den inte tar sig vidare från den första delfinalen den 14:e maj. Den är inte självklar i sin framtoning men jag håller förstås tummarna för Grekland.
Tweet Tipsa en vän
En vacker dag i början på maj hade jag förmånen att bli inbjuden till en filmvisning om den grekiska operaikonen Maria Callas. Jag kan motvilligt erkänna att jag faktiskt inte visste så mycket om henne och hennes höga toner mer än att hon i själva verket har funnits. Och opera är inte den musikstil som jag i första hand laddar min musiklista med. Men med tiden har jag fått uppleva att opera berör och att opera kan fylla ett tomrum som ingen annan musikstil kan. Därtill har jag alltid varit fascinerad av livsöden och filmen vi fick se, Our Own Maria Callas, visar ett känsligt porträtt av operadivan och hennes liv.
Babis Tsokas berättar om filmproduktionen. (Foto: Markus Olsson)
Filmens regissör, Babis Tsokas, var på plats och berättade om hur hans första tanke med filmen utgick från Maria Callas föräldrars födelseby, Messinia, men hur projektet expanderade i takt i möten med engagerade personer. Filmens ursprungliga fokus på Messinia flyttade snart ut i övriga Europa och till USA och hela Maria Callas liv.
Filmen kastar ljus på bland annat Marias komplicerade relation till sin mor och hennes största kärlek Aristotle Onassis och förlusten av hans passion. Maria Callas livsöde berör likväl som hennes kraftfulla röst som fortfarande åtnjuts av operaälskare, unga som gamla. Maria Callas italienska fans gav henne smeknamnet La Divina och kanske är det just det hon var, en diva. En lidelsefull diva med trasiga relationer.
Maria Callas har gjort mängder av inspelningar under sina aktiva år och det finns gott om material att ta del av för den som är nyfiken på denna drottning inom operan. Än idag genomförs tillställningar i Maria Callas ära och längre ner i texten kan du se några av de kommande arrangemangen. Tänk bara på en sådan sak som hologramkonserterna som genomförs runt om i Europa!
Maria Callas, eller Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulou som hon döptes till, föddes den 2 december 1923 i New York av grekiska föräldrar som nyligen hade emigrerat till det förlovade landet i väster. Maria var i grunden moderns stora förhoppning om att föda en son och Maria blev därmed en stor besvikelse i moderskapet. Det sägs att det tog flera dagar innan föderskan ens tittade på sin dotter. Besvikelsen över att inte få en son färgade den komplicerade relationen mellan dotter och mor livet igenom.
Maria Callas föräldrar valde att gå skilda vägar efter närmare 15 år i Amerika och Marias mamma tog sina döttrar och flyttade till Aten. Där började Maria att studera på musikkonservatoriet för att sedan redan som 18-åring debutera på operascenen i Aten.
Ryktet om den unga potenta operasångerskan bredde ut sig och hon gjorde sig snabbt ett namn. Ett namn som 1950 tog henne till Europas största operahus La Scala i Milano. Ett par år innan debuten på La Scala hade Maria gift sig med den äldre italienska affärsmannen Giovanni Battista Meneghini som sedan kom att bli hennes manager.
1959 blev Maria och hennes man inbjudna till Aristotle Onassis yacht i Medelhavet och en ny värld öppnade sig för Maria där hon förälskade sig djupt i Onassis. Maria och Govanni gick skilda vägar och Maria inledde ett förhållande med Onassisi som varade till och från i nio år. Under tiden blev hennes scenframträdande alltmer sällsynta då hon hellre ägnade sig åt sin stora kärlek. Maria hoppades innerligt på giftermål och barn men Onassis gifte sig istället oväntat med Jacqueline Kennedy vilket förkrossade den solida operadivan. Ett av Marias mest kända citat är sprunget ur relationen med Onassis: "First I lost weight, then I lost my voice, and now I've lost Onassis."
Maria Callas hade en bred repertoar med det mesta från dramatiska roller som Puccinis Turandot till koloraturroller som "Amina" i Bellinis La Sonnambula.
Maria Callas avled den 16 september 1977 i sitt hem i Paris där hon allt mer ensam spenderade de sista åren. Callas avled troligtvis till följd av en hjärtattack och hennes aska ströddes efter hennes önskan i Egeiska havet.
Det finns flera dokumentärer om Maria Callas varav några äldre fortfarande går att få tag på, några har precis släppts och en är på gång där minsann Noomi Rapace porträtterar primadonnan.
Om du är nyfiken på att lyssna på Maria Callas effektiva stämma kan jag rekommendera denna låtlista på Spotify:
Klicka på YouTube-loggan för att komma till kanalen med Maria Callas:
Det här är mitt favoritstycke med Maria Callas:
Första bilden är hämtad från wikimedia.org och sista bilden är en avfotad filmaffisch från visningen i maj.
Tweet Tipsa en vänNu när vi går in i maj månad går vi även in i Eurovisionmånad och det är knappast någon hemlighet att jag svärmar för musikfighten mellan länderna som bidrar till European Brodcasting Union (EBU). I år tävlar Grekland med ett riktigt bra bidrag, Yianna Terzi med Óneiró mou, och jag hoppas att hon får en placering hon förtjänar.
Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången 1974 och har sedan dessa deltagit under de flesta åren förutom vid sex tillfällen. Den enda vinsten som Grekland har haft i Eurovision Song Contest var 2005 med Helena Paparizou och låten My number one. En välförtjänt seger.
Efter att semifinalerna infördes 2004 är Grekland det mest framgångsrika landet när det gäller att ha en placering i topp 10. Grekland är nämligen det enda landet som har kommit i topp 10 åtta tävlingar efter varandra.
Genom åren har flera bidrag från Grekland fastnat i mitt schlagerhjärta och här kommer min fem absoluta favoriter från Grekland.
Det här är min absoluta favorit! Vem kan inte älska en grekisk melodi under ett pyrande drakhuvud? Kleopatra sjunger med just den där känslostarka rösten som jag förknippar med grekisk musik. Vacker vackert och lidelsefullt. Plats i finalen: 5.
En annan av mina absoluta favoriter. Refrängen sitter som en smäck! Och bara älskar man inte körens synkroniserade rörelser? Och en dansare i en plastfolietop som så smidigt glider in på rätt plats i kören? Plats i finalen: 16.
Det här bidraget har allt man kan önskas sig av ESC: catchy, grundläggande dansskolesteg, rullband, fastspänd i slalompjäxor, söndersliten tröja och en stor häftapparat att hoppa ner ifrån. Och vem skulle inte vilja inta dansgolvet med den pumpande bröströrelsen? Det kan knappast bli bättre än så här. Plats i finalen: 7.
Man kan inte låta bli att gilla något som sjungs på moderlandets språk helt enkelt. Trenden med vita kläder och blottade bröstkorgar håller i sig. Manligt brutalt och en himla massa Opa! Jag gillar´t. Plats i finalen: 8.
Efter en liten trevande start på låten i en liten för hög tonart sitter refrängen som en smäck och för att inte snacka om na-na-na partiet. Underbart! Däremot kan man undra om saxofonisten spelar i rätt låt? Och i rätt ton? Och om han faktiskt har klarat första steget i den kommunala musikskolan? Plats i finalen: 13.
Läs även andra bloggares åsikter om Grekland, grekisk, schlager, Eurovision Song Contest, ESC, musik.Tweet Tipsa en vänCopyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb