Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Greklands bidrag till Eurovision Song Contest 2019

För en vecka sedan presenterade tv-bolaget ERT årets grekiska bidrag till Eurovision Song Contest. Till skillnad mot de senaste årens uttagningar där skivbolag har varit involverade i att ta fram ett bidrag så valde tv-bolaget i år att tillsätta en specialkomitté med uppgift att välja ut ett bidrag för Grekland.

Valet föll på den grekisk-kanadensisk sångerskan och låtskrivaren Katerine Duska med låten Better Love. Hennes musikaliska stil kanske bäst kan beskrivas som en blandning av Lykke Li, Jessie Ware och Amy Winehouse. Hon slog igenom stort med låten One in a million från debutalbumet Embodiment 2014/2015 där svenska Albin Lee Meldau var med och skrev låtar.

Efter förra årets bakstöt då Grekland, oförtjänt enligt mig, inte gick vidare från delfinalen hoppas jag att de går hela vägen i år. Better Love har en slags bombastisk känsla på något sätt, bombastisk och samtidigt lite återhållsam. Det finns dock en risk att den inte tar sig vidare från den första delfinalen den 14:e maj. Den är inte självklar i sin framtoning men jag håller förstås tummarna för Grekland.

 

Maria Callas- opera när den är som bäst

Maria Callas

En vacker dag i början på maj hade jag förmånen att bli inbjuden till en filmvisning om den grekiska operaikonen Maria Callas. Jag kan motvilligt erkänna att jag faktiskt inte visste så mycket om henne och hennes höga toner mer än att hon i själva verket har funnits. Och opera är inte den musikstil som jag i första hand laddar min musiklista med. Men med tiden har jag fått uppleva att opera berör och att opera kan fylla ett tomrum som ingen annan musikstil kan. Därtill har jag alltid varit fascinerad av livsöden och filmen vi fick se, Our Own Maria Callas, visar ett känsligt porträtt av operadivan och hennes liv.

Babis Tsokas
Babis Tsokas berättar om filmproduktionen. (Foto: Markus Olsson)

Filmens regissör, Babis Tsokas, var på plats och berättade om hur hans första tanke med filmen utgick från Maria Callas föräldrars födelseby, Messinia, men hur projektet expanderade i takt i möten med engagerade personer. Filmens ursprungliga fokus på Messinia flyttade snart ut i övriga Europa och till USA och hela Maria Callas liv.

Filmaffisch Maria Callas

Filmen kastar ljus på bland annat Marias komplicerade relation till sin mor och hennes största kärlek Aristotle Onassis och förlusten av hans passion. Maria Callas livsöde berör likväl som hennes kraftfulla röst som fortfarande åtnjuts av operaälskare, unga som gamla. Maria Callas italienska fans gav henne smeknamnet La Divina och kanske är det just det hon var, en diva. En lidelsefull diva med trasiga relationer.

Maria Callas har gjort mängder av inspelningar under sina aktiva år och det finns gott om material att ta del av för den som är nyfiken på denna drottning inom operan. Än idag genomförs tillställningar i Maria Callas ära och längre ner i texten kan du se några av de kommande arrangemangen. Tänk bara på en sådan sak som hologramkonserterna som genomförs runt om i Europa!

Maria Callas historia

Maria Callas, eller Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulou som hon döptes till, föddes den 2 december 1923 i New York av grekiska föräldrar som nyligen hade emigrerat till det förlovade landet i väster. Maria var i grunden moderns stora förhoppning om att föda en son och Maria blev därmed en stor besvikelse i moderskapet. Det sägs att det tog flera dagar innan föderskan ens tittade på sin dotter. Besvikelsen över att inte få en son färgade den komplicerade relationen mellan dotter och mor livet igenom.

Maria Callas föräldrar valde att gå skilda vägar efter närmare 15 år i Amerika och Marias mamma tog sina döttrar och flyttade till Aten. Där började Maria att studera på musikkonservatoriet för att sedan redan som 18-åring debutera på operascenen i Aten.

Ryktet om den unga potenta operasångerskan bredde ut sig och hon gjorde sig snabbt ett namn. Ett namn som 1950 tog henne till Europas största operahus La Scala i Milano. Ett par år innan debuten på La Scala hade Maria gift sig med den äldre italienska affärsmannen Giovanni Battista Meneghini som sedan kom att bli hennes manager.

1959 blev Maria och hennes man inbjudna till Aristotle Onassis yacht i Medelhavet och en ny värld öppnade sig för Maria där hon förälskade sig djupt i Onassis. Maria och Govanni gick skilda vägar och Maria inledde ett förhållande med Onassisi som varade till och från i nio år. Under tiden blev hennes scenframträdande alltmer sällsynta då hon hellre ägnade sig åt sin stora kärlek. Maria hoppades innerligt på giftermål och barn men Onassis gifte sig istället oväntat med Jacqueline Kennedy vilket förkrossade den solida operadivan. Ett av Marias mest kända citat är sprunget ur relationen med Onassis: "First I lost weight, then I lost my voice, and now I've lost Onassis."

Maria Callas hade en bred repertoar med det mesta från dramatiska roller som Puccinis Turandot till koloraturroller som "Amina" i Bellinis La Sonnambula.

Maria Callas avled den 16 september 1977 i sitt hem i Paris där hon allt mer ensam spenderade de sista åren. Callas avled troligtvis till följd av en hjärtattack och hennes aska ströddes efter hennes önskan i Egeiska havet.

Filmer/dokumentärer om Maria Callas

Det finns flera dokumentärer om Maria Callas varav några äldre fortfarande går att få tag på, några har precis släppts och en är på gång där minsann Noomi Rapace porträtterar primadonnan.

  • Callas: A Documentary (1978) by Tony Palmer vinnare av bästa dokumentär i musik och dans på Master of Art Film Festival
  • Maria Callas: Life and Art (1987) by Alan Lewens & Alistair Mitchell
  • Callas Forevever (2002) by Franco Zeffirelli
  • Callas: Maria Callas- Living and Dying for Art and Love (2004) by Steve Cole
  • Maria by Callas: In Her Own Words (2017) by Tom Wolf
  • Our Own Maria Callas (2017) by Babis Tsokas

Låtlista med Maria Callas

Om du är nyfiken på att lyssna på Maria Callas effektiva stämma kan jag rekommendera denna låtlista på Spotify:

YouTube-kanal med Maria Callas

Klicka på YouTube-loggan för att komma till kanalen med Maria Callas:

2000px-YouTube Logo 2017.svg

Det här är mitt favoritstycke med Maria Callas:

 

Just nu och kommande evenemang om Maria Callas

Första bilden är hämtad från wikimedia.org och sista bilden är en avfotad filmaffisch från visningen i maj.

Mina fem grekiska favoriter i Eurovision Song Contest!

Nu när vi går in i maj månad går vi även in i Eurovisionmånad och det är knappast någon hemlighet att jag svärmar för musikfighten mellan länderna som bidrar till European Brodcasting Union (EBU). I år tävlar Grekland med ett riktigt bra bidrag, Yianna Terzi med Óneiró mou, och jag hoppas att hon får en placering hon förtjänar.

Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången 1974 och har sedan dessa deltagit under de flesta åren förutom vid sex tillfällen. Den enda vinsten som Grekland har haft i Eurovision Song Contest var 2005 med Helena Paparizou och låten My number one. En välförtjänt seger.

Efter att semifinalerna infördes 2004 är Grekland det mest framgångsrika landet när det gäller att ha en placering i topp 10. Grekland är nämligen det enda landet som har kommit i topp 10 åtta tävlingar efter varandra.

Genom åren har flera bidrag från Grekland fastnat i mitt schlagerhjärta och här kommer min fem absoluta favoriter från Grekland.

1992 Kleopatra 


Det här är min absoluta favorit! Vem kan inte älska en grekisk melodi under ett pyrande drakhuvud? Kleopatra sjunger med just den där känslostarka rösten som jag förknippar med grekisk musik. Vacker vackert och lidelsefullt. Plats i finalen: 5.

1996 Mariana

En annan av mina absoluta favoriter. Refrängen sitter som en smäck! Och bara älskar man inte körens synkroniserade rörelser? Och en dansare i en plastfolietop som så smidigt glider in på rätt plats i kören? Plats i finalen: 16.

2009 Sakis

 

Det här bidraget har allt man kan önskas sig av ESC: catchy, grundläggande dansskolesteg, rullband, fastspänd i slalompjäxor, söndersliten tröja och en stor häftapparat att hoppa ner ifrån. Och vem skulle inte vilja inta dansgolvet med den pumpande bröströrelsen? Det kan knappast bli bättre än så här. Plats i finalen: 7.

2010 Giorgos

Man kan inte låta bli att gilla något som sjungs på moderlandets språk helt enkelt. Trenden med vita kläder och blottade bröstkorgar håller i sig. Manligt brutalt och en himla massa Opa! Jag gillar´t. Plats i finalen: 8.

1991 Sophia

Efter en liten trevande start på låten i en liten för hög tonart sitter refrängen som en smäck och för att inte snacka om na-na-na partiet. Underbart! Däremot kan man undra om saxofonisten spelar i rätt låt? Och i rätt ton? Och om han faktiskt har klarat första steget i den kommunala musikskolan? Plats i finalen: 13.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Greklands bidrag till Eurovision Song Contest 2018

Efter en något turbulent uttagning till Eurovision Song Contest fick till slut Yianna Terzi uppdraget att representera Grekland med låten "Óneiró mou" ("Min dröm"). Totalt skulle fem olika låtar ha tävlat om platsen i den nationella finalen den 22 februari men eftersom de fyra övriga bidragen diskvalificerades så fanns det helt enkelt bara ett bidrag kvar att skicka vidare. Anledningen till att de övriga bidragen diskvalificerades beror på att två av dem inte innehöll de typiska grekiska momenten som var önskvärt medan de andra två diskvalificerades eftersom de bakomliggande skivbolagen inte betalade in den avgift som tv-bolaget krävde.

Yianna Terzi föddes 1980 och är dotter till den grekiska sångaren Paschalis Terzis. För fem år sedan flyttade hon från Grekland till USA där hon släppte sin första engelskspråkiga singel "Love Is Your Name" under namnet Yianna 2012.

Själv tycker jag att det är ett av Greklands bättre bidrag under de senaste åren. Jag gillar att de fokuserat på att få med de etniska elementen och jag hoppas verkligen att hon sjunger bidraget på grekiska. Att byta språk skulle inte göra låten rättvisa.

"Óneiró mou" är en ballad i ett slags mellantempo med etniska grekiska element, precis så som önskades, och kombinerar både ett traditionellt orkesterljud med modern produktion.

Jag tror Grekland kommer att få en betydligt bättre placering i år än förra årets 19:e placering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Greklands bidrag till Eurovision Song Contest 2017

Det är inte ofta jag skriver om grekisk musik numera även om det är en viktig ingrediens för mig för att kunna njuta av Grekland även när jag inte är på plats. Musik och mat är två perfekta beståndsdelar för att få uppleva den där härliga Greklandskänslan hemma i Johannesbo. Medan grytorna puttrar på spisen brukar spellistan med grekisk musik (länk) går varm här hemma.

Nu är det mindre än en månad kvar till Eurovision Song Contest 2017 startar och sedan en tid tillbaka är det grekiska bidraget utsett, This is love med Demy. Det är en förhållandevis modern danslåt utan några klassiska grekiska influenser vilket jag annars vurmar för. Jag gissar att låten tar sig vidare från semifinalen men kommer säkert, liksom det svenska bidraget, inte lämna tävlingen med några större intryck.

Demy är en känd grekisk sångerska och skådespelerska och har spelat i flera musikaler, senast i den grekiska versionen av Mamma Mia i Aten. Hon har samarbetat med flera grekiska kända artister och har spottat ut några hits de senaste åren. Jag har haft svårt att hitta något live-klipp på This is love men flickan kan minst sagt sjunga så liveframträdandet borde bli bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Greklands bidrag till Eurovision Song Contest 2016

Greklands bidrag till Euroviosion Song Contest 2016 med gruppen Argo och låten Utopian Land blev utsedd av ERT för några dagar sedan. Ja, vad ska man säga... jag gillar de baltiska/grekiska inslagen men likt förra året så tycker jag att låten skulle göra sig bättre om de enbart sjöng på grekiska. Den förlorar liksom något när refrängen är på engelska...

Argo består av Vladimiros Sofianides, Christina Lachana, Konstantinos Topouzis, Alekos Papadopoulos, Maria Elbrus och Elias Kesides. De skapar musik med en blandning av hiphop och folkmusik och döpte om bandet till Argo i samband med deltagandet i Eurovision. Förut hette bandet Europond och har släppt en rad skivor och låtar. Kolla in dem på deras Youtube-kanal: Europond official

Lyssna och bedöm själva.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Topp 20 i Grekland- mitt stöd i det bruna och det gråa

Idag när regnet strilar ner utanför fönstren och den bruna, sargade åkern träder fram under det vita snötäcket måste jag injicera Grekland för att hålla humöret uppe. Att injicera Grekland går att göra på flera sätt, genom mat, genom foton men framför allt genom grekisk musik.

Varje vecka uppdaterar jag min spotify-lista över de 20 mest populära låtarna just nu i Grekland. Listan bygger på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio.

En av mina favoriter är Kings Edo Pou M' Afises.

Vill du också ha en aktuell injektion av Grekland, börja följ listan på Spotify så får du varje vecka en uppdaterad dos av energi.

Topp 20 i Grekland- nu på Spotify

Nu har jag skapat en offentlig spellista på Spotify med topp 20-låtar i Grekland just nu. Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio. Det är bara att börja följa listan på Spotify för att hålla dig uppdaterad med den musik som är populär i Grekland med uppdatering varje vecka.

Topp 20 i Grekland- mittgrekland.se

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Grekland topp 20- vecka 30

Nu när greklandsresa nummer två närmar sig är det dags att uppdatera spellistan, eller resans soundtrack, till den senaste musiken. Flera nya grekiska låtar har klättrat upp på topp 20* de senaste tio veckorna som får förgylla färjeturer och sena kvällar. Min favorit just nu är To Kalokeri med Dionisis Schinas, en skön sommarlåt som jag kommer att minnas Grekland till i höst.

Grekland topp 20 vecka 30

1. See you again- Wiz Khalifa & Charlie Puth

2. Ke Petao Psila- Ilias Vrettos

3. Lean On- Major Lazer, Snake & MO

4. To Kalokeri- Dionisis Schinas

5. Prin Peis S'Agapo- George Sampanis

6. Love Me Like You Do- Ellie Goulding

7. Me Stenachori- Stan

8. Want To Want Me- Jason Derulo

9. This Summer's Gonna Hurt Like A Mother!@#$^r- Maroon 5

10. Mi Stamatas- Dimitris Karadimos

11. Ghost Town- Adam Lambert

12. Walk- Kwabs

13. Senorita (Won't You Be My)- Andy Nicolas

14. Sugar- Maroon 5

15. Lay Me Down- Sam Smith

16. I Really Like You- Carly Rae Jepsen

17. El Perdon- Nicky Jam & Enrique Iglesias

18. Firestone- Kygo & Conrad

19. Somebody- Natalie La Rose & Jeremih

20. Like I Can- Sam Smith

*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Eurovision Song Contest och Greklands sista andetag?

Maria Elena Kyriakou- One last Breath eller Μαρία Έλενα Κυριάκου- Μια Αναπνοή?

Igår kunde vi se det första programmet av "Inför Eurovision Song Contest", i mitt tycke en slags lightprodukt av ett mer kaloririkt tv-program. I innehållsförteckningen fanns Greklands bidrag med och bara det i sig fick åtminstone mig att öppna locket på burken och provsmaka på innehållet. Föga förvånande hade det grekiska bidraget bland det lägsta energivärdet. Ibland är det så att en lightprodukt inte går att ersätta ett mer kraftfullare livsmedel, ett livsmedel där smaken är fylligare, rundare och mer känslosam. Precis så som Maria Elena Kyriakous med One last Breath inte kan gälda Μαρία Έλενα Κυριάκου med Μια Αναπνοή. På grekiska blir låten något annat. Att tillsätta grekiska ger ett mer känslofullt innehåll med en högre mättnadskänsla. Grekland, låt inte Maria gå på en kalorisnål diet utan plocka bort de förädlade livsmedlen och kör på födor direkt från bondens marknad! Var stolta över er nationella produktion. Lyssna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb