Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

En oändlig sommar i Grekland: Thessaloniki, Halkidiki och Kassandra

annonsmärkningen

Milslånga stränder med kristallklart vatten, solsken, underbara lokala smaker och vackra solnedgångar.

Summer snowflake
Summer snowflake. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Sommar i Grekland (länk)

Thessaloniki

Thessaloniki, Lady of the North, är en modern och livlig stad som välkomnar besökare som är angelägna att lära sig mer om hennes historia och kultur samtidigt som de vill roa sig, koppla av, shoppa eller helt enkelt utforska Thessalonikis hamnpromenad.

White Tower Thessaloniki
The White Tower. Foto: GNTO/Archive

Thessaloniki, Greklands näst största stad, är byggd nära havet och är en modern metropol med spår av dess brokiga historia och dess kosmopolitiska karaktär. Det ger Thessaloniki en särskild skönhet och charm.

Thessaloniki, en respektabel värd av bysantinska monument (tack vare dess betydelse under den bysantinska perioden), anses med rätta vara ett friluftsmuseum för just bysantinsk konst.

Umbrellas Thessaloniki
Umbrellas. Foto: GNTO/Archive

Mat och nöje

Thessalonikis kulinariska tradition är något som lokalbefolkningen tar på stort allvar. Stadens tavernor, restauranger och konditorier har ett gott rykte för sina välsmakande rätter och skapelser. Området Ladadika, beläget vid stadens västra port, var för 40 år sedan ett centrum för grossisthandel men är idag känt för de kulinariska läckerheterna som erbjuds på matställen och i barer, några av dem med levande musik, inrymda i de renoverade gamla butikerna som ligger längs de stenlagda gränderna.

Ladadika Thessaloniki
Ladadika. Foto: GNTO/H.Kakarouhas

Läs mer: Thessaloniki (länk)

Halkidiki

Upptäck det hisnande Halkidiki med sitt klara vatten och gyllene sandstränder, vikar, små öar och gröna landskap. Här kommer din drömsemester att gå i uppfyllelse!


Strand Halkidiki
Halkidiki. Foto: GNTO/D. Rozaki.

En hisnande kombination av blått och grönt

Formad som Poseidons trident (Poseidons Vapen), strider Halkidiki ut i det Egeiska havet. Frodiga gröna skogar sträcker sig hela vägen ner till stränderna där reflektioner av solljus lägger glittrande nyanser i det turkosa vattnet. Långa sträckor av föränderliga strandlinjer, unika arkeologiska platser, världsberömda kristna monument, mindre kända naturfenomen och konstgjorda mästerverk har alla bidragit till att forma regionens rika identitet. Det rika lokala kulinariska och kulturella arvet har gjort Halkidiki till ett än mer intressant resmål.

Halkidiki strand
Halkidiki. Foto: GNTO/D. Rozaki

Kosmopolitiska Kassandra

Enligt mytologin var Kassandra, den första halvön i Halkidiki, platsen för kriget mellan titanerna. Idag är Kassandra en av Greklands mest moderna turistorter.

Vackra Sithonia

Den andra delen av Halkidiki, Sithonia, är hem till den antika staden Olynthos med sina unika mosaiker.

Vegetationen på Sithonia är tät där skogarna, främst pinje, når ända ner till de bedårande vackra stränderna. Det är som mumma för själen.

Mount Athos

På halvön längst till öster finns en unik kristen ortodox klosterstat, upptagen på UNESCO: s världsarvslista. Det är ett tusen år gammalt levande bevis på den bysantinska kulturen, omgiven av orörd natur.

Smakfulla tips

Prova läckra lokala rätter som oliver, njut av vita viner, rosé och hyllade röda viner från inhemska druvsorter (mavrotragano och xinomavro), smaka skaldjursdelikatesser som musslor och missa inte att prova den lokala doftande honungen av högsta kvalitet.

Grekisk honung
Honung. Foto: GNTO/F. Baltatzis

Aristotelian Walk- Mount Athos

I Mount Athos-området, i Halkidiki, bara 500 meter från den havsnära byn Olympiada, möter besökarna fantastiska naturliga, kulturella samt historiska landskap och fenomen. För att inte nämna den kulinarisk traditionen. Ryggen på det frodiga Aristoteliska berget, skyddad genom den europeiska konventionen Natura 2000, förfogar över tusentals träd av familjen Fagaceae och drygt 400 växter och örter. Samma växter som en gång hjälpte Alexander den Store att känna igen asiatisk flora. Sluttningarna korsas av hundratals vandringsleder som ingår i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Aristotelian Walk
Aristotelian Walk. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Halkidiki (länk), Mount Athos (länk), Härliga sandstränder (länk)

Destination Grekland. Hälsa först!

En grekisk sommar utan slut med pärlor bland de Joniska öarna

annonsmärkningen

Otaliga stränder med kristallklart vatten, konstant solsken, intensiva lokala smaker och storslagna solnedgångar.

De Joniska öarna ligger längs Greklands västkust och söder om Peloponnesos, en ögrupp som består av både stora och små öar.

Det Joniska havet och den Joniska ögruppen erbjuder nya äventyr med möjlighet att skapa oförglömliga minnen.

Paxos (Paxi)- med kärlek för gudar

Paxos är den perfekta ön för en lugn och avkopplande semester. Fjordformade stränder, undervattensgrottor, små vikar och gröna kullar välkomnar besökarna som kommer till Paxos.

Paxos
Paxos. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Paxos (länk)

Zakynthos - blomman i öst

Zakynthos (Zante) är en grönskande ö med bördiga dalar i ett tempererat klimat. Landskapet på Zakynthos bjuder på olika typer av stränder: på öns sydöstra sida finns sandstränder i avskilda vikar där det lugna, djupa vattnet är alldeles blått men om robusta klippor och en spännande undervattensvärld är mer i din smak, då ska du prova den västra delen av ön.

Zakynthos
Zakynthos, Shipwreck Beach. Foto: GNTO/Merakos

Läs mer:Zakynthos (länk)

Korfu- influenser från venetianer, fransmän och britter

Med tiden har Korfu förändrats, men det finns fortfarande en känsla av ett avlägset och spännande förflutet. Korfus rika multikulturella arv, hennes historiska monument, hennes fantastiska landskap, hennes kristallklara hav och Korfus utmärkta väder året runt förklarar varför Korfu är en av de mest kosmopolitiska destinationerna i Medelhavet som verkligen kan förtrolla sina besökare.

Joniska oarna Korfu gamla stad
Korfu gamla stad. Foto:GNTO/M.Mitzithropoulos

Läs mer:Korfu (länk)

Lefkas- en riktig skönhet i det Joniska havet

Lefkas är omgiven av totalt 24 småöar och ansluter via en svängbro till kusten i centrala Grekland på den östra sidan. På Lefkas hittar du betydande sevärdheter, kyrkor och kloster, pittoreska byar, frodig vegetation, idylliska vikar med kristallklart, turkost vatten, välbesökta och avskilda stränder med fantastisk skönhet, ett betydande kulturarv och inte minst den gästvänliga lokalbefolkningen.

Lefkas
Lefkas. Foto: GNTO/G. Filippini

Läs mer:Lefkas (länk)

Kethira/ Kithira

Kethira är Afrodites (kärlekens gudinna) födelseplats enligt Hesiod. Kethira är den sydligaste medlemmen bland de Joniska öarna och ligger vid ingången till viken Laconian. Det är en plats med en fantastisk skönhet: dalar som slutar vid havet; bergssidor klädda i grönt eller som är steniga och karga, källvatten som porlar eller forsar nerför sluttningarna, underbara stränder, vackra pittoreska byar, lokala välsmakande rätter och en arkitektur som blandar de uppenbara venetianska influenserna med den stil som finns på Kreta och Mani.

Kithira
Kethira. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Kethira (länk) och de Joniska öarna (länk)

Epirus-regionens Riviera

Vid den nordvästra kusten av Epirus, med utsikt över det blågröna havet bland de Joniska öarna, utgör magiska Parga och exotiska Sivota ett oemotståndligt par. Städerna, som har en slags ö-känsla men samtidigt en kosmopolitisk aura, kommer garanterat att stjäla era hjärtan.

Parga - som en liten målning

Parga är en havsnära stad i Preveza-området samt ett välkänt semestermål.

Sivota - den Joniska fjorden

Βlått och grönt är kännetecken för Thesprotias-området och är det främsta skälet till att Sivota betraktas som en av de mest exotiska destinationerna i Grekland. Spetsliknande stränder, sköna gröna holmar, långa skyddade stränder med kristallklart vatten och hemliga vikar är några av områdets särdrag som naturen har skapat och erbjuder sina besökare.

Läs mer:Parga-Sivota (länk)

Preveza

Preveza ligger vid mynningen av Amvrakikosbukten. Staden byggdes under slutet av 11: e århundradet efter att den forntida staden Nikopolis övergavs. Det är ett område med vackra landskap, gröna områden, fantastiska stränder, en rik historia samt med gamla platser och monument.

Preveza
Preveza. Foto: GNTO/H. Kakarouhas

Läs mer:Preveza (länk)

Destination Grekland. Hälsa först!

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb