Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Geoparker i Grekland

annonsmärkningen

Var du än befinner dig i Grekland finns det flera miljoner år gamla naturfenomen att imponeras av. Dessa områden har en rik geologisk historia där naturkrafter har skapat både vackra och stilfulla vyer.

Crete sitia Vai beach Photo GNTO Y Skoulas
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Naturens under

Naturen i Grekland skiljer sig påtagligt beroende på var du befinner dig i landet. Miljoner år av evolution har skapat storartade naturfenomen. Det finns gott om både urskog, höga berg, bergspass, sjöar, floder, laguner och nationalparker runt om i Grekland. Det är lätt att förstå att upptäcktsresande och naturälskare hittar hit med de höga bergen, ravinerna, grottorna, dalarn och bergsplatåerna. På Kreta finns även den ovanliga cederträdsskogen.

Crete Samaria Gorge Photo GNTO Archive
Kreta, Samaria. (Foto: GNTO, archive)

Läs mer: Anledningar att förälska sig i Kreta (länk)

Sitia Geopark

Sitia geopark på östra Kreta är sedan fem år tillbaka med i den internationella organisationen för geoparker GGN (Global Geoparks Network). Anledningen är att området Sitias har däggdjursfossiler från den senare delen av den kvartära perioden, omkring 2,6 miljoner till 11 700 år sedan. Bland annat har man hittat en elefantliknande fossil (deinotherium giganteum) samt flera omfattande grottsystem som är unika för Greklands största ö, Kreta. Karaktäristiskt för området är även all kalksten och man har hittat över 170 grottor med kalksten i området.

Crete Sitia Vai beach Photo GNTO Y Skoulas
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Crete sitia Vai beach Photo GNTO Y Skoulas 2
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Sitia Geopark sträcker sig från östra Kreta och inkluderar områdena Sitia, Itanou and Lefkis. Några av de mest kända områdena i parken är Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou and Karydiou. Att parken sedan några år tillbaka är en del av den internationella organisationen för geoparker väntas medverka till att förbättra Sitias miljö, turism, lokala ekonomi samt att främja dess rika kulturarv.

Läs mer: Visit Sitia (länk)

Läs mer: Här hittar du detaljerad information om Sitia Geopark: www.sitia-geopark.gr (länk)

Mt. Psiloreitis Natural Park – en orörd skönhet

Mt. Psiloreitis Natural Park ligger även den på Kreta och har ett underbart landskap med både raviner, grottor, täta skogar och härliga vandringsleder. Den biologiska mångfalden med sin unika flora och fauna gör området till ett slags naturhistoriskt museum utomhus.

Stigarna uppe i bergen är perfekta för vandringsturer. Mygialeden, leden från Doxaro till Ptyches Vossakou och leden nedför Platania Gorge är både skyltade väl och är bra underhållna. Ett perfekt område om du vill komma ifrån storstadens höga puls!

Crete Psiloritis mountain Photo GNTO Y Skoulas
Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Crete Psiloritis mountain Photo GNTO Y Skoulas 2
Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Läs mer: Kretas heliga berg (länk)

Förstenade skogen på Lesbos – där tiden står stilla

Skogen Petrified forest of Lesvos formades för omkring 20 miljoner år sedan under Miocenperioden. Det unika området uppstod på grund av en intensiv vulkanisk aktivitet i Egeiska regionen. Skogen utsågs till ett naturminne 1985 och till en europeisk geopark mellan åren 2011-2014.

Det vackra i skogen är svårt att förklara. Skogen ligger på den västra sidan av Lesbos, där de förstenade trädstammarna reser sig i ett 150 kvadratkilometer stort område, omgivet av byarna Sigri, Eresos och Antissa.

I byn Sigri, i mitten av skogen, öppnade 1994 ett naturhistoriskt museum. Syftet med museet är att skydda skogen och visa upp regionens geologiska rikedom.

Lesvos Petrified Forest. Photo The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest
Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)

Läs mer: Ett unikt monument i naturen (länk)

Lesvos petrifiedforest photo D Talianis
Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)

Läs mer: Upptäck The National History Museum of the Lesvos Petrifeld Forest, www.lesvosmuseum.gr (länk)

Vikos- Aoos National Park – på jakt efter förhistorien

Vikos- Aoos nationalpark ligger i Zagoriregionen i området Epirus, norr om staden Ioannina. Man har hittat spår av mänskliga bosättningar från 40 000 f.Kr. i kraterna och grottorna i Vikos nationalpark. Områdets geologiska formation skapades av vatten som bildade ett landskap som är otroligt vackert. Parken kallas även "Towering Peak Park" tack vare bergen som stiger just här.

Det är en av de mest imponerande geologiska formationerna i Grekland. Totalt finns det fem grottor där den djupaste är Provatina som når 407 meter ner i marken. Det är faktuskt den näst djupaste grottan i världen!

Området är välbesökt och lockar till sig turister över hela året. Utöver grottorna finns flera fantastiska vandringsleder och olika aktiviteter att prova på som bergsklättring och bad.

Ioannina Vikos George. Photo GNTO A. Bonetti
Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, A. Bonetti)

Ioannina Vikos George. Photo GNTO H. Kakarouhas
Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

Läs mer: Vikos National Park (länk)

Hälsa & välmående- Spa- Termiska källor

annonsmärkningen

Välbefinnande gäller inte bara fysisk hälsa. Det är en allmän känsla, ett inre patos av hälsa, kraft och skönhet, en pågående process. Grekland är den ideala platsen för både psykisk och fysisk hälsa och Grekland är platsen att hitta sitt välbefinnande på! 

Naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor finns på 850 platser över hela Grekland.

Vouliagmeni- Atens Riviera

Du behöver inte ta en färja för att hitta kontrasten till Atens hektiska liv. Ta helt enkelt en kort bussresa så hittar du fantastiska lokala stränder längs den skyddade Saroniska viken.

I öster ligger Vouliagmenibukten med dess strand inbäddad i ett vackert läge framför berget Hymettus. En marina och ett par privata stränder är buktens signum och den pittoreska hamnen erbjuder en fantastisk utsikt över de avlägsna öarna i Saroniska viken.

Bara fem minuters promenad från det lilla torget i stadens centrum ligger sjön vars namn betyder "nedsänkt", Vouliagmeni-sjön. Sjöns mineralrika och bräckta vatten känns alldeles silkeslent medan du simmar i det och enligt uppgift är vattnet läkande för både reumatism och artrit!

VouliagmenisLake Y Skoulas 4050
Vouliagmeni Lake. (Foto: GNTO/Y. Skoulas)

Läs mer: Sjön Vouliagnmeni (länk) 

Evia

Evia, eller ibland omnämnd som Euboia, är den näst största ön i Grekland och den tredje i östra Medelhavet, ligger nära Aten i prefekturen Attika.

Staden Aidipsos ligger på Evia och är förmodligen den mest kända spa-staden i Grekland! Denna söta lilla stad ligger på norra Evia och nås från fastlandet med färja i Arkitsa i Fthiotis-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten eller knappt 1,5 timmar med bil via National Highway E75 eller med buss från Aten.
De läkande egenskaperna i de termiska källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns faktiskt i skrifterna från Plutarchos, Strabo och Aristoteles.

Evia Aidipsos photo GNTO Y Skoulas
Aidipsos. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)

Läs mer: Evia (länk) 

Kamena Vourla

Resorten Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en av de mest berömda orterna i Grekland eftersom dess terapeutiska egenskaper har varit välkända i många århundraden. Runt år 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, som ansågs ha ett stort värde för människors hälsa.

Kammena Vourla  photo GNTO M Mandreka
Kamena Vourla. (Foto: GNTO/M.Mandreka)

Läs mer:Termiska källor (länk) 

Loutraki

Loutraki ligger vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, en kuststad som är internationellt känd för sina termiska källor och span.

GNTO - Loutraki
Loutraki. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer:Loutraki (länk) och Loutraki termiska spa (länk)

Vrachati

Vrachati ligger tolv kilometer från Korint och har blivit en viktig turistattraktion de senaste åren. Det är ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk destination för familjesemestrar.

VRACHATI GNTO Archive
Vrachati. (Foto:GNTO Archive)

Kos

Kos är den tredje största ön i Dodekaneserna med sandstränder, turkost vatten, frodig vegetation, forntida och medeltida monument, trädkantade breda vägar, stora torg, parker, en utmärkt stadsplan och ett omfattande nätverk med cykelvägar. På Kos finns "termiska stränder" med bråda djup omgivna av branta klippor där du kan hitta varma termiska span.

Kos Thermes GNTO Y Skoulas
Kos. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)

Läs mer: Kos (länk)

Ikaria

Ikaria är en ö med ett rikt mytologiskt förflutet som har sitt namn knutet till den mytiska karaktären Ikarus. Sandstränder, rinnande vatten, berg och frodiga gröna kullar utgör öns majestätiska och omväxlande landskap.

Ikaria är även känd för sina termiska källor, unika i hela världen för sina kemiska sammansättningar och strålning. Dessutom är den oöverträffade lokala livsstilen med ett unikt förhållande till arbete och vila, de berömda festivalerna med traditionella danser och de lokala sederna mycket imponerande för de som besöker ön.

IKARIA PRIONI BEACH
Prioni Beach, Ikaria. (Foto: Region of N. Aegean)

Läs mer: Ikaria (länk)

Destination Grekland. Hälsa först.

Grekisk sommar är ett sinnestillstånd

annonsmärkningen

Epirus ligger i den nordvästra delen av Grekland, mellan bergskedjan i Pindos och det Joniska havet och kombinerar imponerande berg med ett charmigt havsnära landskap. Hela området omfattas av berg och floder som korsas av underbara välvda broar.

Parga Photo GNTO Archive
Parga. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer: Epirus (länk) 

Oemotståndligt stadsliv och paradisstränder

Sivota, som ännu inte är lika känd som många andra destinationer i Grekland, är både genuin och oförstörd. Sivota är för dig som vill kombinera sol, strand och upplevelser både på land och till havs. Det klara vattnet är perfekt för snorkling och vattensporter, eller varför inte en båttur där du kan segla ut för att utforska några av de små obebodda grekiska öarna och de vackra stränderna.

agia paraskevi beach Photo compliments Folkeferie dk
Agia Paraskevi Beach. (Foto: Compliments Folkeferie.dk)

Läs mer: Parga & Sivota (länk) 

Ioannina

Ioannina, regionshuvudstaden i Epirus, ligger alldeles intill den vackra sjön Pamvotida. Miljön, klimatet och Ioanninas karaktär definieras av denna sjö som liksom är områdets varumärke. Pamvotida med sitt stilla vatten och sin lilla ö är ett naturligt monument runt vilket hela området lever och andas.

Ioannina lake photo GNTO Y Skoulas
Ioaninna Lake. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)

Läs mer: Ioannina (länk) 

Ithaka: en resa till Odysseus ö

Om du frågar grekerna så är Ithaka Odysseus ö. Ithaka är en frodig och bergig ö med svindlande utsikt mot det blågröna havet, dramatisk natur och idylliska byar. Här finns en hisnande kombination av vacker natur och en genuin atmosfär - och det är lätt att ta sig runt på ön med bil, cykel eller till fots. Njut av en avkopplande semester på fina hotell i hamnstaden Vathi.

Vathi village Photo compliments Folkeferie dk
Vathi Village. (Foto: Compliments Folkeferie.dk)

Kefalonia

Denna gröna ö med sina vackra stränder och kristallklara vatten i grönblåa färger kommer att ta andan ur dig. Kefalonia är en riktig pärla i det Joniska havet med en rik historia och med en kulturell tradition. Kefalonia är den största joniska ön och hennes gröna berg smälter ihop med det blå vattnet vilket gör Kefalonia unik och en älskad destination.

Kefalonia Myrtos Beach photo GNTO D Rozaki
Myrtos Beach, Kefalonia. (Foto: GNTO/D. Rozaki)

Läs mer: Kefalonia (länk) 

Lefkas

Dussintals stränder med oöverträffbar skönhet kröner Lefkas kustlinje. Bland dessa stränder finns en av de mest fotograferade stränderna Porto Katsiki, men även underbara Egremnoi, välbesökta Gialos, vidsträckta Kathisma, fridfulla Myloi, vitala Agios Giannis i väster, kosmopolitiska Nydri, fantastiska Syvota och Vassilikibukten i öster.

PORTO KATSIKI LEFKADA GNTO Archive
Porto Katsiki Beach, Lefkas. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer: Lefkas (länk)

Destination Grekland. Hälsa först.

 

En oändlig sommar i Grekland: Thessaloniki, Halkidiki och Kassandra

annonsmärkningen

Milslånga stränder med kristallklart vatten, solsken, underbara lokala smaker och vackra solnedgångar.

Summer snowflake
Summer snowflake. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Sommar i Grekland (länk)

Thessaloniki

Thessaloniki, Lady of the North, är en modern och livlig stad som välkomnar besökare som är angelägna att lära sig mer om hennes historia och kultur samtidigt som de vill roa sig, koppla av, shoppa eller helt enkelt utforska Thessalonikis hamnpromenad.

White Tower Thessaloniki
The White Tower. Foto: GNTO/Archive

Thessaloniki, Greklands näst största stad, är byggd nära havet och är en modern metropol med spår av dess brokiga historia och dess kosmopolitiska karaktär. Det ger Thessaloniki en särskild skönhet och charm.

Thessaloniki, en respektabel värd av bysantinska monument (tack vare dess betydelse under den bysantinska perioden), anses med rätta vara ett friluftsmuseum för just bysantinsk konst.

Umbrellas Thessaloniki
Umbrellas. Foto: GNTO/Archive

Mat och nöje

Thessalonikis kulinariska tradition är något som lokalbefolkningen tar på stort allvar. Stadens tavernor, restauranger och konditorier har ett gott rykte för sina välsmakande rätter och skapelser. Området Ladadika, beläget vid stadens västra port, var för 40 år sedan ett centrum för grossisthandel men är idag känt för de kulinariska läckerheterna som erbjuds på matställen och i barer, några av dem med levande musik, inrymda i de renoverade gamla butikerna som ligger längs de stenlagda gränderna.

Ladadika Thessaloniki
Ladadika. Foto: GNTO/H.Kakarouhas

Läs mer: Thessaloniki (länk)

Halkidiki

Upptäck det hisnande Halkidiki med sitt klara vatten och gyllene sandstränder, vikar, små öar och gröna landskap. Här kommer din drömsemester att gå i uppfyllelse!


Strand Halkidiki
Halkidiki. Foto: GNTO/D. Rozaki.

En hisnande kombination av blått och grönt

Formad som Poseidons trident (Poseidons Vapen), strider Halkidiki ut i det Egeiska havet. Frodiga gröna skogar sträcker sig hela vägen ner till stränderna där reflektioner av solljus lägger glittrande nyanser i det turkosa vattnet. Långa sträckor av föränderliga strandlinjer, unika arkeologiska platser, världsberömda kristna monument, mindre kända naturfenomen och konstgjorda mästerverk har alla bidragit till att forma regionens rika identitet. Det rika lokala kulinariska och kulturella arvet har gjort Halkidiki till ett än mer intressant resmål.

Halkidiki strand
Halkidiki. Foto: GNTO/D. Rozaki

Kosmopolitiska Kassandra

Enligt mytologin var Kassandra, den första halvön i Halkidiki, platsen för kriget mellan titanerna. Idag är Kassandra en av Greklands mest moderna turistorter.

Vackra Sithonia

Den andra delen av Halkidiki, Sithonia, är hem till den antika staden Olynthos med sina unika mosaiker.

Vegetationen på Sithonia är tät där skogarna, främst pinje, når ända ner till de bedårande vackra stränderna. Det är som mumma för själen.

Mount Athos

På halvön längst till öster finns en unik kristen ortodox klosterstat, upptagen på UNESCO: s världsarvslista. Det är ett tusen år gammalt levande bevis på den bysantinska kulturen, omgiven av orörd natur.

Smakfulla tips

Prova läckra lokala rätter som oliver, njut av vita viner, rosé och hyllade röda viner från inhemska druvsorter (mavrotragano och xinomavro), smaka skaldjursdelikatesser som musslor och missa inte att prova den lokala doftande honungen av högsta kvalitet.

Grekisk honung
Honung. Foto: GNTO/F. Baltatzis

Aristotelian Walk- Mount Athos

I Mount Athos-området, i Halkidiki, bara 500 meter från den havsnära byn Olympiada, möter besökarna fantastiska naturliga, kulturella samt historiska landskap och fenomen. För att inte nämna den kulinarisk traditionen. Ryggen på det frodiga Aristoteliska berget, skyddad genom den europeiska konventionen Natura 2000, förfogar över tusentals träd av familjen Fagaceae och drygt 400 växter och örter. Samma växter som en gång hjälpte Alexander den Store att känna igen asiatisk flora. Sluttningarna korsas av hundratals vandringsleder som ingår i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Aristotelian Walk
Aristotelian Walk. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Halkidiki (länk), Mount Athos (länk), Härliga sandstränder (länk)

Destination Grekland. Hälsa först!

En grekisk sommar utan slut med pärlor bland de Joniska öarna

annonsmärkningen

Otaliga stränder med kristallklart vatten, konstant solsken, intensiva lokala smaker och storslagna solnedgångar.

De Joniska öarna ligger längs Greklands västkust och söder om Peloponnesos, en ögrupp som består av både stora och små öar.

Det Joniska havet och den Joniska ögruppen erbjuder nya äventyr med möjlighet att skapa oförglömliga minnen.

Paxos (Paxi)- med kärlek för gudar

Paxos är den perfekta ön för en lugn och avkopplande semester. Fjordformade stränder, undervattensgrottor, små vikar och gröna kullar välkomnar besökarna som kommer till Paxos.

Paxos
Paxos. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Paxos (länk)

Zakynthos - blomman i öst

Zakynthos (Zante) är en grönskande ö med bördiga dalar i ett tempererat klimat. Landskapet på Zakynthos bjuder på olika typer av stränder: på öns sydöstra sida finns sandstränder i avskilda vikar där det lugna, djupa vattnet är alldeles blått men om robusta klippor och en spännande undervattensvärld är mer i din smak, då ska du prova den västra delen av ön.

Zakynthos
Zakynthos, Shipwreck Beach. Foto: GNTO/Merakos

Läs mer:Zakynthos (länk)

Korfu- influenser från venetianer, fransmän och britter

Med tiden har Korfu förändrats, men det finns fortfarande en känsla av ett avlägset och spännande förflutet. Korfus rika multikulturella arv, hennes historiska monument, hennes fantastiska landskap, hennes kristallklara hav och Korfus utmärkta väder året runt förklarar varför Korfu är en av de mest kosmopolitiska destinationerna i Medelhavet som verkligen kan förtrolla sina besökare.

Joniska oarna Korfu gamla stad
Korfu gamla stad. Foto:GNTO/M.Mitzithropoulos

Läs mer:Korfu (länk)

Lefkas- en riktig skönhet i det Joniska havet

Lefkas är omgiven av totalt 24 småöar och ansluter via en svängbro till kusten i centrala Grekland på den östra sidan. På Lefkas hittar du betydande sevärdheter, kyrkor och kloster, pittoreska byar, frodig vegetation, idylliska vikar med kristallklart, turkost vatten, välbesökta och avskilda stränder med fantastisk skönhet, ett betydande kulturarv och inte minst den gästvänliga lokalbefolkningen.

Lefkas
Lefkas. Foto: GNTO/G. Filippini

Läs mer:Lefkas (länk)

Kethira/ Kithira

Kethira är Afrodites (kärlekens gudinna) födelseplats enligt Hesiod. Kethira är den sydligaste medlemmen bland de Joniska öarna och ligger vid ingången till viken Laconian. Det är en plats med en fantastisk skönhet: dalar som slutar vid havet; bergssidor klädda i grönt eller som är steniga och karga, källvatten som porlar eller forsar nerför sluttningarna, underbara stränder, vackra pittoreska byar, lokala välsmakande rätter och en arkitektur som blandar de uppenbara venetianska influenserna med den stil som finns på Kreta och Mani.

Kithira
Kethira. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Kethira (länk) och de Joniska öarna (länk)

Epirus-regionens Riviera

Vid den nordvästra kusten av Epirus, med utsikt över det blågröna havet bland de Joniska öarna, utgör magiska Parga och exotiska Sivota ett oemotståndligt par. Städerna, som har en slags ö-känsla men samtidigt en kosmopolitisk aura, kommer garanterat att stjäla era hjärtan.

Parga - som en liten målning

Parga är en havsnära stad i Preveza-området samt ett välkänt semestermål.

Sivota - den Joniska fjorden

Βlått och grönt är kännetecken för Thesprotias-området och är det främsta skälet till att Sivota betraktas som en av de mest exotiska destinationerna i Grekland. Spetsliknande stränder, sköna gröna holmar, långa skyddade stränder med kristallklart vatten och hemliga vikar är några av områdets särdrag som naturen har skapat och erbjuder sina besökare.

Läs mer:Parga-Sivota (länk)

Preveza

Preveza ligger vid mynningen av Amvrakikosbukten. Staden byggdes under slutet av 11: e århundradet efter att den forntida staden Nikopolis övergavs. Det är ett område med vackra landskap, gröna områden, fantastiska stränder, en rik historia samt med gamla platser och monument.

Preveza
Preveza. Foto: GNTO/H. Kakarouhas

Läs mer:Preveza (länk)

Destination Grekland. Hälsa först!

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb