Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Coronavirus och Grekland

Uppdaterat 2020-03-26

Jag kommer att fortsätta att publicera blogginlägg om resor i Grekland. Jag kommer att fortsätta lägga ut bilder på Instagram. Jag kommer inte lägga mitt eget tyckande kring andras funderingar kring kommande resor. Jag kommer att fortsätta fokusera på underbara resmål som finns kvar när pandemin är över.

Var och en måste fatta sina egna beslut utifrån den sakliga information som finns tillgänglig från myndigheter just nu. I dagsläget vet vi inte hur framtiden kommer att bli och när Coronaviruset COVID-19 har släppt taget om oss. Det måste vi förhålla oss till. Vi vet inte vilka företag som kommer klara smällen och vi vet inte vilka konsekvenserna för enskilda länder kommer att bli.

2020-03-26

För att få en överskådlig uppfattning om vad som gäller för invånare och turister just nu i Grekland sammanfattar VisitGreece löpande information på engelska. 

VisitGreece information om förhållandena i Grekland pga Covid-19 hittar du här:
VisitGreece- about Covid-19 (länk)

2020-03-22

Från och med måndag 23/3 kl. 06.00 råder utegångsförbud i Grekland. Utevistelser tillåts endast för transport till och från jobbet, för leverans av mat och medicin, för besök hos läkare eller för att vårda sjuka och för att rasta sitt husdjur. Även de som vill ta sig till sin permamenta bostad tillåts förflyta sig dit. (Information från amna.gr 2020-03-22)

2020-03-20

Endast bofasta på öarna får nyttja färjetrafiken mellan öarna och fastlandet för att ta sig hem. Träder i kraft 21/3. (Information från amna.gr)

2020-03-19

Alla passagerarflyg stoppas! Grekiska medier rapporterar att från och med 22/3 (eftermiddag) kommer all passagerarflyg till och från Grekland att stoppas. (Information från swedenabroad.se 2020-03-19)

2020-03-16

Parlamentet meddelar att utländska besökare kommer att sättas i karantän i 14 dagar.
(Information från amna.gr 2020-03-16)

2020-03-15

Vidare har allmänna stränder stängts samt att det har beslutats att hotell och uthyrningsrum, som vanligtvis välkomnar gäster under säsongen, måste hålla tillfälligt stängt till och med 30/4. Hotell som redan har öppnat för säsongen måste stänga sina verksamheter senast 23/3. 

För närvarande har Grekland tillfälligt upphört med alla transportförbindelser med Albanien, norra Makedonien, Spanien och Italien. Endast medborgare som bor i Grekland får resa till och från Albanien och norra Makedonien. Parlamentet beslutade även att genomföra ett förbud mot alla kryssningsfartyg och segelbåtar dockar i grekiska hamnar.
(Information från news.gtp.gr 2020-03-15)

2020-03-14

I fredags stängde Grekland ner kaféer, barer, shoppingcentra, och restauranger. Vidare har bibliotek, museum, akeologiska platser stängt samt att sportevenemang har ställts in. Supermarkets, bagerier och apotek håller öppet även om man nu har infört restriktioner om hur många personer som får vistas i lokalerna samtidigt. Öppet har även snabbmatställen och företag som levererar mat. (Information från amna.gr 2020-03-14) 

Agios Kirikos Ikaria FK
Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson

Jag utgår från att vi till slut ändå kommer att börja resa till våra favoritplatser igen men kanske med andra förutsättningar. Därför kommer jag fortsätta skriva och drömma om alla fantastiska platser som finns i Grekland. Otämjda Ikaria står på tur i bloggflödet och ett nytt inlägg om denna lite småkaxiga ö finns publicerat här: Fem platser att se och uppleva på Ikaria (länk)

Information om Coronaviruset i Grekland och om att resa just nu:

Sammanfattning på engelska av VisitGreece (uppdateras löpande):
http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19

Officiell information från grekiska parlamentet:
https://www.mfa.gr/en/coronavirus-covid-19-useful-information.html

Resenärer i Grekland uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar som kan nås här:
https://eody.gov.gr/tag/en/

Artiklar från The Athens News Agency - Macedonian Press Agency (ANA-MPA):
https://www.amna.gr/en

Information från Svenska ambassaden utomlands:
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Artiklar från Greek Travel Pages (GTP):
https://news.gtp.gr/

Information från Utrikesdepartementet:
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb