Baklava- recept och historia

Kategori: Mat och dryck
Skapad onsdag, 04 september 2019 11:57
Träffar: 7511

Då har jag med lätt ångest bakat min första Baklava. Inte ångest för den mäktiga sötman utan ångest för en förmodan om komplexiteten i att baka en Baklava. Men där hade jag rätt så fel. Det är inte svårare att baka en Baklava än något annat bakverk. Om du inte vill ge dig in på att göra egen filodeg vill säga. Den rutten i bakvärlden lämnade jag därhän och köpte därmed någon annans fullbordade filodeg.

Baklava 2
Baklava. (Foto: Markus Olsson)

Det finns en rad variationer av olika Baklavarecept och den variant som jag har valt är en avvikelse för någon annan. Börjar du gräva lite i Baklavahistorien så finns det inte bara variationer i tillagning utan också i dess ursprung.

Den kanske mest distinkta skillnaden i uppfattningen om Baklavans ursprung ligger i om ursprungslandet är Turkiet eller Grekland. Oavsett vad så verkar de flesta ändå landa i att Baklavan är en kvarleva från det Osmanska riket även om det också finns teorier om att assyrierna bakade en variant av Baklava redan på 800-talet före Kristus.

En annan tes är att grekerna under antiken upptäckte Baklavan på sina handelsresor, tog med den hem och modifierade receptet till att bakas med de lövtunna filodegsarken. En markant skillnad mot den mer robusta degen som användes av assyrierna.

Det finns även teorier där det grekiska ursprunget vidmakthålls då grekerna under antiken tillagade ett annat sött bakverk, Gastrin, som över tid utvecklades till just Baklava. Ett ytterligare antagande är att Baklavan har sitt ursprung från den bysantinska eran och då utvecklats ur bakverket Kopton.

Oavsett vad så är och förblir Baklava för mig ett bakverk som jag starkt förknippar med Grekland. Det är i Grekland som jag har njutit av detta praktfullt söta och samtidigt okonstlade bakverk.

Läs mer: Recept på Baklava- här är min variant (länk)

Källa: greekreporter.com

Tweet
Tipsa en vän