Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Charter och gruppresor till Grekland 2021

Charter och gruppresor till Grekland 2021

Även i år sprakar vedspisen i köket och eldtungorna kämpar mot den kylslagna luften som krupit in inomhus. Tankarna seglar iväg mot varma Greklandsresor, soldränkta stränder och känslig solbränd hud. I min iver att få njuta av tankar om Grekland har jag sammanställt de största researrangörernas olika charter-/ gruppresedestinationer i Grekland för 2021. Vissa utav resmålen når du genom att resa till ett annat resmål vilket till exempel gör Apollos lista över destinationer särskilt lång.

I år är förstås situationen lite annorlunda när det gäller resandet och jag tänker att vi bara kan avvakta och se vad som händer. För den som vill boka en resa så är det viktigt att kolla upp vilka regler som finns kring om- och avbokning så att du inte förlorar dina pengar om resan måste ställas in.

Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på paketresor medan andra skapar sitt eget paket. Oavsett vad, så brukar resultat bli minst lika bra.

Här är listan över charter och gruppresor till Grekland 2021

Airtours

Aten & Atens Riviera- weekend (länk)
Halkidiki (länk) 
Karpathos (länk)
Kefalonia (länk) 
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk) 
Lefkas (länk)
Parga (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Sivota (länk)
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Thassos (länk)
Zakynthos (länk)

Apollo

Alonissos (länk)
Ammoudia (länk)
Antiparos (länk)
Aten (länk)
Halkidiki (länk)
Ios (länk)
Kalymnos (länk)
Kanali (länk)
Karpathos (länk)
Kefalonia (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Lefkas (länk)
Leros (länk)
Lesbos/ Lesvos (länk)
Limnos (länk)
Milos (länk)
Mykonos (länk)
Naxos (länk)
Parga (länk)
Paros (länk)
Paxos (länk)
Peloponnesos (länk)
Pserimos (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Santorini (länk)
Sivota (länk) 
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Symi (länk)
Thessaloniki (länk)
Tilos (länk)
Vrachos (länk)
Zagoria (länk)
Zakynthos (länk)

Detur

Kreta (länk)
Rhodos (länk)

Solresor

"Klassiska Grekland" (länk) "Klassiska Grekland" (länk) 
"Vandring Grekland" (länk)
Tolón (länk)
Aten- weekend (länk)

Sunweb

Kos (länk)Kos (länk)
Kreta (länk)
Rhodos (länk)
Zakynthos (länk)

Tema Resor

Egina samt fastlandet (länk)Egina samt fastlandet (länk)
Fastlandet (länk) 
Karpathos (länk)
Kreta- östra (länk)
Kreta- västra (länk)
Samos (länk)
Zakynthos (länk)

Tui

Aten (länk)
Kalymnos (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Patmos (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Zakynthos (länk)

Ving

Alonissos via Skiathos/ Skopelos (länk)Alonissos via Skiathos/ Skopelos (länk)
Aten (länk)
Halkidiki (länk)
Kalymnos (länk)
Karpathos (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Lefkas (länk)
Pargaområdet (länk)
Rhodos (länk)
Santorini (länk)
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Symi (länk)
Telendos (länk)
Thassos (länk)
Thessaloniki (länk)

Uppgifterna är hämtade från respektive resebolags hemsida 2021-01-20. Med rerservation för resebolagens ändringar.

Läs mer: Öarna i Grekland (länk)

 

AEGEAN air erbjuder flexibelt bokningsalternativ

Flyg i Grekland
(Foto: Markus Olsson)

AEGEAN erbjuder ett nytt flexibelt bokningsalternativ till sina passagerare med tanke på de plötsliga förändringar som kan ske på grund av resebegränsningar satta av EU-länder för att kontrollera Covid-19.

Med omedelbar verkan och till 28 mars 2021 introducerar AEGEAN ett nytt bokningsalternativ för passagerare vars flyg inte ställs in men som önskar avboka sin biljett på grund av införda restriktioner.

Nu ges alltså möjlighet att begära en voucher med samma värde som den köpta biljetten, berättigad att använda till framtida flyg inom de närmaste 18 månaderna.

Dessutom kan passagerare ändra sin bokning utan ombokningsavgift och utan att behöva betala någon prisskillnad på någon av de tillgängliga flygningarna till samma destination för framtida datum (med ett resedatum fram till 2021-10-31)*. Passagerare kan även alltid begära att ändra sin biljett till att vara "öppen" i ett år från den dag då den först bokades.

I händelse av AEGEAN ställer in flyg på grund av resebegränsningar, kan passagerare alltid kräva en voucher av samma värde som den köpta biljetten (plus ytterligare 10 procent) eller begära återbetalning.

*Gäller för bokningar som görs till och med 28 mars.

(Information från gtp.gr 2021-01-13)

Avsnitt 15 av Öluffarpodden ute nu!

Nu finns ett nytt avsnitt av Öluffarpodden ute!

Avsnitt 15 Saganaki

I avsnitt 15 lämnar jag ö-världen i Grekland för en stund och förflyttar mig till det grekiska köket och pratar om saganaki. För de flesta en stekt hårdost men visste du att det även kan vara något helt annat? Lyssna på avsnitt 15 för ta del av historien kring saganaki och hur du bäst tillagar den. Du hittar avsnitt 15 här på mittgrekland.se eller t ex på Acast.

Lyssna här: Avsnitt 15- Saganaki (länk)

Koufonissi- en av Greklands små paradisöar

Koufonissi En paradisö

Det var inte självklart att jag skulle återvända till Koufonissi. Det var inte självklart att jag skulle åka till Grekland i år. Det var inte självklart att jag skulle uppskatta de förändringar som skett under de åtta år som gått sedan jag var där sist. Men det gjorde jag.

Koufonissi stad
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Min Greklandsresa i september var inte alls så som ursprungsresan i maj skulle ha varit. Jag skulle ha upptäckt Evia för första gången för att sedan ta mig ner till Rhodos och utforskat de öar i Dodekaneserna som jag ännu inte har besökt. Men livet ville annorlunda. Istället blev det, efter lång fundering, en vecka i början av september med klassiska dagar i Aten, avkopplande dagar på Naxos och en spontanresa över till Koufonissi. Jag ville visa min vän ett av Greklands mest fantastiska vatten.

Koufonissi 2
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Jag var osäker på om jag skulle uppskatta Koufonissi på samma sätt som jag gjorde för åtta år sedan. Jag vet att hon är populär bland oss skandinaver och jag vet att hon är omskriven. Hur exploaterad hade den lilla ön på endast sex kvadratkilometer blivit? Svaret är förvånansvärt lite. I alla fall ur min synvinkel. Visst, det finns fler byggnader numera men Koufonissi har fortfarande sin paradiskänsla och sin litenhet kvar.

Stranden i Chora Koufonissi
Ammos Beach i Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Jag ville visa min vän stränderna längs kusten och vi gick från huvudbyn till Pori Beach och passerade alla de njutfulla stränderna som pryder ostkusten. Det som slog mig jämfört med förra gången var att Pori Beach kanske ändå inte är så fantastisk som jag mindes den. De andra stränderna lockade mer denna gång. Missförstå mig rätt, Pori Beach med sin gyllene sand, skimrande klara vatten är otroligt fin men den här gången slog hjärtat ett extra slag för övriga sandbäddar med sina turkosa vatten. Tilläggas kan att tavernan vid Pori Beach tog både överpriser och serverade rätt bleka maträtter. I alla fall denna dag i början av september 2020.

Fanos Beach Koufonissi
Fanos Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Vi åt vår kostnadsberikade tama mat och gick sedan tillbaka till stranden som ligger mitt i huvudbyn. Här var vårt paradis denna resa. Det är inte många huvudbyar som har denna typ av strand. Vit, gyllene sand och alldeles, alldeles klarblått vatten. På båda sidor om stranden ligger vitkalkade hus med sina blå dörrar och fönsterluckor. En bit ut i vattnet har fiskebåtar parkerat och snett till höger ligger betongpiren där färjorna lägger till.

Finikas Beach Koufonissi
Finikas Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Platia Pounta Beach Koufonissi
Platia Pount Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Vi stannade vid stranden resten av eftermiddagen och badade i omgångar. Innan vi tog färjan tillbaka till Naxos gick vi till To Limani i hamnen och tog ett par reflektionsöl. Det blev en av de mest magiska stunderna på resan. En av de där magiska stunderna jag ofta upplever i Grekland. Stunderna när jag kan sitta hur länge som helst och bara titta och känna ett enormt välbefinnande.

Läs mer: Öluffa i Kykladerna (länk)

Resa till Koufonissi

Till Koufonissi kan du enbart ta dig med båt. Du kan åka från fastlandshamnen Pireus men kommer i regel fram mitt i natten. Jag åkte över dagen med Sea Jets från Naxos där du även kan åka med rederiet Small Cyclades och båten Express Skopelitis som trafikerar Småkykladerna och Amorgos.

Från Aten kan du ta inrikesflyg till Naxos och därifrån färjan och under "normala" omständigheter kan du även flyga direkt till Santorini från Sverige och där ta dig till Koufonissi via Naxos.

Läs mer: Öluffa i Grekland (länk)

Ioannina- en perfekt weekendstad på det grekiska fastlandet

Ioannina blogginlägg

Så, nu har jag börjat strukturera upp informationen jag har om Ioannina på hemsidan. Vid två tillfällen har jag besökt denna perfekta weekendstad på det grekiska fastlandet, hösten 2018 och sommaren 2019. Det finns så klart otroligt mycket mer att se och att upptäcka och nästa gång jag åker dit så kommer jag att fylla på med än mer information.

Så här skrev jag bland annat om Ioannina sommaren 2019:

Jag vet inte riktigt varför jag har fastnat för Ioannina. Eller jo, det vet jag ju egentligen om jag tänker efter. Jag vet att jag har fastnat för det otroligt vackra läget mellan de praktfulla bergen intill sjön Pamvotida. Jag vet att jag har fastnat för hennes mäktiga historia och hennes föreningen med det nya. Jag vet att jag gillar det brutalromantiska i förfallna byggnader och det moderna livet innanför slottets massiva murar. Jag vet att hon förenar det klassiskt grekiska jag vanligtvis upplever med något helt nytt.

Om du vill läsa mer om vad jag har upplevt i Ioannina och se fler bilder, gå in på mittgrekland.se´s sidor om Ioannina: Ioannina (länk)

Kato Zakros- ett rofyllt resmål på östra Kreta

Kreta Kato Zakros

Om du letar efter ett stilla, självständigt resmål med fridfull strand, sagolika smaker, fin vandring och en fascinerande arkeologisk plats, då är Kato Zakros på östra Kreta ett idealiskt resmål.

Detta är ett uppdaterat inlägg från november 2019.

Par vid strand Kato Zakros Kreta
Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Båtar vid Kato Zakros Kreta
Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Så sent som i oktober 2019 hade jag förmånen att spendera en dag i Kato Zakros och hennes omgivning. Det var en vistelse som gav möjlighet att fylla depåerna med ny energi, att lära sig mer om minoernas kultur och att få njuta av riktigt bra mat.

Kato Zakros är en plats för dig som vill njuta av en vacker plats utan att trängas med horder av turister. Dagtid kan någorlunda många badsugna hitta till stranden men när solen börjar ta riktning mot horisonten minskar mängden besökare kraftigt och kvar blir vågornas ljud och cikadornas sång. Några toner av grekiska musik, lågmälda samtal och klirret av porslin när disken plockas av borden kan vara de fåtal ljud du uppfattar.

Kato Zakros är en plats för dig som vill komma nära lokalbefolkningen och för dig som vill uppleva en känsla av att befinna dig långt från stadens lärm och kvantitet.

Kato Zakros består av några tavernor, ett fåtal uthyrningsrum samt ett par bostäder och ligger cirka tre timmar sydöst om Heraklion och cirka 40 minuter från Sitia som också är den kommun som Kato Zakros tillhör. De flesta invånarna i Kato Zakros arbetar med jordbruk och framför allt med olivoljeproduktion. Det finns runt 250 000 olivträd i området som alla bevattnas med vatten från källorna i bergen ovanför. Det sägs att tack vare källvattnet så ger oliverna här en av de bästa olivoljorna på Kreta.

Stranden i Kato Zakros

Kato Zakros Beach Sitia Crete
Stranden i Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Stranden Kato Zakros är den perfekta hemvisten för oss som uppskattar en mer balanserad strandupplevelse. Tavernorna ovanför stranden är enbart en handfull och likaså solstolarna strax nedanför. Sanden är blandad med klappersten och stranden ligger väl skyddad i bukten vilket gör att vattnet sällan gör uppror.

Stranden i Kato Zakros kreta
Stranden i Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ett liten klippa, eller snarare ett utsprång, på den norra sidan av stranden delar kusten i två delar och norr om klippblocket är stranden mer otämjd och fylld med klappersten. Här finns ej heller någon taverna eller annan servering.

Tavernorna ovanför stranden i Kato Zakros bjuder på riktigt bra, lokal mat med rätter som inte alltid bjuds på någon annanstans. På taverna Nostos åt jag bland annat en köttgryta som innehåller åtta olika kryddor. Om du landar här så passa på att fråga hur rätten kom till. Det är en fascinerande historia som trollbinder de flesta.

Nostos i Kato Zakros Kreta
Taverna Nostos i Katos Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Vandring i Kato Zakros

Zakrosravinen Kreta
Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Den europeiska vandringsleden E4, som börjar i Portugal, korsar Frankrike, Schweiz, Österrike, Tyskland, Ungern och Bulgarien når Grekland uppe i Peloponnesos, avslutas på Kreta och slutligen i Kato Zakros.

Jag vandrade den delen som ligger i Zakrosravinen som startar i bergsbyn Ano Zakros (cirka 38 kilometer från Sitia) och slutar nere vid stranden i Kato Zakros. Det är en relativt lättvandrad led där början av leden visserligen går nedför men ganska snart följer ravinens botten. Svårigheten ligger möjligtvis i underlaget som bitvis består av större stenar. Att ravinen också kallas för "Dödens ravin" har inte att göra med att otalig vandrare har satt livet till utan syftar på att minoerna på sin tid begravde de döda i de olika hålrummen och grottorna som bergsväggarna erbjuder.

Zakros Gorge Flower Crete
Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Det finns även en andra ingång till Zakrosravinen som ligger fyra kilometer från Ano Zakros och kan ses lite som en genväg. Den andra ingången ligger vid en stor öppen plats intill asfaltsvägen som leder till Kato Zakros och det finns gott om plats för bilar att parkera här. Härifrån är det ungefär två timmars vandring ner till ledens slut, strax före den arkeologiska platsen för Palatset i Zakros och stranden vid Kato Zakros.

Läs mer: Vandra på östra Kreta (länk)

Palatset i Zakros- en arkeologisk plats på Kreta

Om du vandrar i Zakrosravinen kommer du till slut ner mot kusten där vandringsleden näst intill mynnar ut i den arkeologiska platsen för de minoiska palatset som en gång i tiden var ett av de viktigaste minoiska samhällena. Utifrån storleken sett så var det det fjärde största minoiska palatset som växte fram på denna skyddade plats med närheten till Kato Zakros kust där även minoernas hamn låg.

Archaeological site the entrance of Palace of Kato Zakros
Arkeologiska platsen för Palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset i Zakros byggdes omkring 1900 f.Kr men de nuvarande ruinerna är från den så kallade andra byggnadsfasen från cirka 1600 f.Kr men likt de andra minoiska platserna förstördes de runt 1450 f Kr.

Palatset i Zakros var viktigt både politiskt och religiöst men även kommersiellt och riktade sig mot de stora civilisationerna i Mellanöstern då resvägen från denna sida av Kreta var den smidigaste att nå dem.

Archaeological site Palace Kato Zakros
Arkeologiska platsen för palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset vid Zakros är en av de viktigaste arkeologiska platserna med tanke på att det är det enda minoiska palatset som inte har plundrats och man hittade till och med med dess kassavalv intakt. De flesta fynden förvaras numera i museer i Heraklion, Sitia och Agios Nikolaos.

Sitia Geopark

Stora delar av östra Kreta omfattas av Sitia Geopark som bjuder på otroliga upplevelser när det kommer till natur, geologi, stränder samt mat- och dryckeskultur. Här kan du läsa mer om Sitia Geopark: Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Hitta till Kato Zakros:

Kato Zakros ligger cirka 45 kilometer sydost om Sitia dit du kan ta dig med både färja, inrikesflyg men även med svenska charterbolag. Den berömda vandringsleden Zakrosravinen mynnar ut strax innan den arkeologiska platsen för palatset i Zakros och vandrar du hela leden tar det cirka två timmar att komma fram till Kato Zakros.

Läs mer:Vai Beach- östra Kretas unika palmstrand (länk)

Fem saker att se och att göra på Kythera/ Kithira- Afrodites ö

Fem platser på Kythera

Kythera har ett dramatiskt landskap med djupa raviner, branta klippor, täta skogar och vida slätter. Variationen i naturen är rik och jag skulle säga att Kythera upptäcks bäst med ett hyrt motorfordon som tar dig runt bland öns skiftande sceneri. Byar, vattenfall, grottor, ruiner, stränder och byggnadsminnen byter av varandra när du färdas på Kytheras kurviga vägar. Trafiken är lugn och vägarna förhållandevis bra så det är lätt att ta sig runt på kärlekens ö. Ja, Kythera kallas för kärlekens ö för enligt sägnen var det just här som Afrodite klev upp ur det brusande havet.

Kythera/Kithira ligger mellan Peloponnesos södra spets och Kreta men tillhör trots det de Joniska öarna (Korfu, Zakynthos etc.) som ligger betydligt längre bort längs Greklands västkust. Kythera har drygt 4000 invånare på den 279 kvadratkilometer stora ytan vars högst punkt, berget Mermingaris, mäter 506 meter över havet.

Kythera är en mångsidig ö som kanske på grund av, eller tack vare, sitt läge har ett betydande lugn utan massturism och här kommer tips på fem platser att upptäcka på Afrodites egna, lugna ö.

Avlemonas

Avlemonas Kythera
Avlemonas, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Byn Avlemonas ligger på Kytheras östra sida och är en stilla, vacker by som påminner lite om en by i Kykladerna med sina vita hus och därtill blå detaljer. Här råder fullständig harmoni och blomprakten är riktigt njutbar.

En rad tavernor och kaféer ligger i byn och det finns gott om uthyrningsrum. Att många väljer att bo här är lätt att förstå för det är tilldragande, harmoniskt och prunkande. En naturlig "swimmingpool" kopplad till havet ger en härlig badupplevelse med stegar ner i det klara vattnet från de ordnade platåerna.

Stranden Palaiopolis ligger inte långt ifrån byn för den som vill ha en mer traditionell strand där även en strandbar håller öppet under högsäsong.

Kapsali

Kapsali view Kythera
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Jag skulle säga att Kapsali är den by på Kythera som är den mest turistvänliga om man tänker på mängden boenden, kaféer, barer och restauranger. Även om jag var på Kythera innan säsongen riktigt hade startat så var det här det fanns en handfull turister som strosade längs den stenlagda hamnpromenaden.

Street in Kapsali Kythera
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson

Kapsali består av två bukter varav den närmast Chora har den finaste stranden där du både kan hyra solstol men även lägga ut din egen handduk direkt i sanden. Kapsali räknas även som Choras hamn varför flera yachter lägger till i bukten och går i land här. Utöver restauranger och barer finns även en livsmedelsbutik och biluthyrning.

Läs mer:Kytheras huvudby Chora med det gamla slottet (länk)

Kato Chora

Inside Kato Chora Settlement Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

En av Kytheras tydligaste och största kvarlämningar från den venetianska eran är Kato Chora nära byn Mylopotamos. Här bodde upp till 50 soldatfamiljer då det begav sig på 1500-talet men är nu helt övergiven. Inne på området finns fler bysantinska kyrkor och flera bosättningar och de svikna byggnaderna ger nästan ett litet spöklikt intryck.

Bysantinsk kyrka Kato Chora Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kato Chora ligger strategiskt mellan höjder och sluttningar och har en perfekt utblick mot havet. Här är det lätt att ta en paus på turen runt Kythera och fantisera om en tid som varit samt njuta av den sköna utsikten.

Katouni-bron

Katouni bridge
Bron Katouni, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Bron Katouni är ett känt landmärke för Kythera och är kvarlämning då britterna huserade på ön. Stenbron är Greklands längsta stenbro och mäter 110 meter på längden, 15 meter på höjden och sex meter på bredden. Den har totalt 13 symmetriska bågar och stod klar 1826 och därmed förband man byn Avlemonas och Chora med en betydligt kortare landsväg.

Legenden säger att den brittiska guvernören byggde bron för att kunna vara nära kvinnan han var kär i genom att själv övervaka projektet dagligen. En kärleksbro alltså. Kanske var det Afrodites förtjänst?

Vattenfallet i Mylopotmos

Neraida Waterfall Kythera
Vattenfallet Fonisa, Kythera. (Foto: Markus Olsson

Det lilla men alldeles magiska vattenfallet Fonisa i byn Mylopotamos är väl värt ett besök. Området är ren och skär magi och när jag var där var jag helt ensam vid fallet. Det är lummigt, svalt och välordnat med platåer och bänkar. Passa på att avnjuta en måltid vid torget i den lilla byn som också har en liten butik.

Bänk vid Neraida Waterfall Kythera
Vid vattenfallet Fonisa, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Om du kommer med bil till Mylopotamos är det bara att parkera vid byns parkering och följa skyltarna mot vattenfallet. Promenaden tar cirka tio minuter och är en lättsam vandring. Nere vid vattenfallet fortsätter leden nedåt och visar upp det gamla bevattnings- och kvarnsystemet som byggts för att förse arbetare, boskap och grödor med vatten.

Läs mer: Information om Kythera (länk)

Hitta till platserna på Kythera:

Nytt avsnitt av öluffarpodden ute nu!

Avsnitt 14 av Öluffarpodden Stränder på Karpathos

Så, då var det dags för ett nytt mikroavsnitt av Öluffarpodden: Avsnitt 14- Stränder på Karpathos.
I det här avsnittet berättar jag om de stränder jag besökte på Karpathos för några år sedan. Karpathos har fantastiska, variationsrika stränder. Allt ifrån klippor, klappersten till mjuk fin sand. En av mina favoritstränder i Grekland finns just här. In och lyssna!

Här hittar du det senaste avsnittet av Öluffarpodden: Avsnitt 14: Stränder på Karpathos (länk)

Gamla grekiska städer som fortfarande är vitala

annonsmärkningen

Om du planerar att besöka Grekland finns det två saker som du definitivt bör ta med dig: en kvalitativ kamera för att fånga hisnande landskap och ett minneskort med hög kapacitet för att lagra så många bilder du kan! Följ med på en promenad i de mest charmiga städerna i Grekland!

archanes crete s524758846 560
(Foto: GNTO)

Greek summer- A state of mind

Kos

Staden Kos har välbelagda, breda vägar, stora torg och parker med rader av träd. Stadens utmärkta stadsplan beror på jordbävningen 1933 som nästan förstörde staden helt och hållet. Italienarna som styrde ön vid den tiden återuppbyggde staden Kos med en väl genomtänkt stadsplan. Den arkitektoniska mångfalden är imponerande med italienska byggnader i kolonialstil (som t ex kommunala informationskontoret, guvernörens palats, kulturcenter, "Orpheas" biograf osv.) intill småhus typiska för en ö, moskéer, murar byggda av riddare, moderna lägenhetskomplex och äldre, restaurerade offentliga byggnader. Kos har ett omfattande cykelvägsnät som erbjuder cyklister enkel åtkomst till staden.

Dodecanese Kos 04 GNTO Y Skoulas
Dodekaneserna, Kos. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer:Hippocrates' Island (länk)

Platanos-torget (Plataner) eller Lotzia-torget, är en av stadens platser som lockar flest turister. Lotzia-moskén byggdes 1786 och på moskéns väggar kan du se integrerade bitar av forntida och medeltida monument. Hippokrates platan, tvärs över Lotzia-moskén, är det träd vars skugga den store läkaren nyttjade när han samlade sina lärlingar för undervisning men även för att undersöka sina patienter. Trädet är alltså mer än 2500 år gammalt! Yttermåttet av stammen är mer än tio meter och dess gigantiska grenar skuggar hela torget.

Dodecanese Kos Platanos Ippokrati 02 GNTO Y Skoulas
Dodekaneserna, Kos, Hippocrates platan. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer:Stränder på Kos (länk)

Rhodos

Rhodos stad anses vara en av de vackraste städerna i världen. Den grundades 408 f.Kr. och stadens medeltida arkitektoniska drag smälter väl in i den moderna byggnadsstilen. Rhodos stad består av den gamla, befästa medeltida delen och den moderna delen, med gamla och nyklassiska byggnader samt andra mer moderna konstruktioner.

rohdes 560
Dodekaneserna, Rhodos. (Foto: GNTO)

Läs mer:Promenera i Rhodos stad (länk)

Denna historiska stad är en del av UNESCO: s världsarvslista och har byggts som en halvcirkel runt hamnen. Det är en av de få kvarvarande medeltida städerna som har stått emot tidens förändringar riktigt bra i all sin skönhet och prakt! Tiden verkar ha stannat under medeltiden och stadens riddarhistoria skapar en mystisk atmosfär. Kullerstensgränder och gotiska torn öppnas upp och avslöjar sina hemligheter för besökaren.
Besök stormästarens palats (1300-talet e.Kr.), Kastello, en av de första byggnaderna byggda av Knights Hospitaller of Rhodes, det arkeologiska museet och klocktornet. Vandra på den välkända riddargatan som har återställts till exakta dimensioner och form som den hade under medeltiden.

Medieval Rhodes port photo Vergas 510 331
Medeltidshamnen på Rhodos. (Foto: GNTO, Vergas)

Läs mer:Slott (länk)

Korfu

Kosmopolitiska Korfu är förmodligen en av Medelhavets mest populära destinationer. Det lockar hundratusentals turister varje år och är en outtömlig källa till konstnärlig inspiration. Staden är uppdelad i gamla stan eller 'Xopoli', mellan den gamla och nya fästningen, och tre nya förorter: Mantouki till nordväst; Saroko mellan Avrami och Sotiras kullar; och Garitsa som börjar vid Dougklas pelare som ligger vid den södra stranden.

Corfu 0585 E Fili
Joniska öarna, Korfu. (Foto: GNTO, E. Fili)

Läs mer:Korfu- där venetierna, fransmännen och britterna bodde tidigare (länk)

Den historiska stadskärnan ligger i den gamla stadsdelen vars befästa murar har förhindrat den från att växa och som ledde till en samlad arkitektonisk stil med höga våningshus och smala kullerstensgator (kantounia) där tvätt hängs ut för att torka över gränder och små torg. Det är Greklands största bevarade medeltida stad och en av de vackraste runt Medelhavet. Från och med 2007 har den historiska stadskärnan funnits med på listan över UNESCO: s världsarv.

Ionia islands Corfu Old town photo M Mitzithropoulos
Joniska öarna, Korfu, Old town. (Foto: GNTO, M. Mitzithropoulos)

Läs mer: Stränder på Korfu (länk)

Zakynthos

Det venetianska inflytandet på arkitekturen har satt sin prägel på Zakynthos trots skadorna från den seismiska aktiviteten i området. Efter den kraftiga jordbävningen 1953 och den efterföljande branden, brann ett antal historiska byggnader och kyrkor ner till grunden. Följaktligen begravdes de betydande skatter som dessa byggnader inhyste i askan.

zakynthos town view 560 shutterstock 209119723
Panoramautsikt över Zakynthos stad. (Foto: GNTO)

Läs mer:Utforska Zakynthos dolda charm (länk)

Staden Zakynthos byggdes om enligt en stadsplan där strikta anti-seismiska regler tillämpades men som samtidigt höll fast vid stadens tidigare karaktär till stor del.

På Zakynthos gäller skyddslagar för karettsköldpaddan (Caretta - Caretta) och munksälen (Monachus - Monachus).

Site TFD Zante 510
Joniska öarna, Zakynthos. (Foto: GNTO)

Läs mer: Topp 6 familjedestinationer (länk)

Heraklion (Kreta)

Kreta är Greklands största ö och en underbar plats där besökare kan njuta av sin resa på alla de sätt som man knappt kan föreställa sig. Heraklion är den största staden på Kreta och har en av Greklands största stadskärnor vars utveckling började i kölvattnet av 800-talet e.Kr. (i antiken var Knossos öns viktigaste centrum, följt av Gortyn). Under senare tid kom Heraklion under arabiskt, venetianskt och osmanskt styre. Under de olympiska spelen 2004 var staden Heraklion en av platserna där den olympiska fotbollsturneringen genomfördes.

Crete Heraklion Knossos 8573 photo Y Skoulas
Kreta, Heraklion, Knossos. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer:Knossos- den minoiska civilisationens främsta centrum (länk)

I den gamla (venetianska) hamnen, bredvid de moderna byggnadsverken, kan man se de välvda tarsanaderna där fartyg brukade byggas medan den västra sidan domineras av fästningen Koule  från 1500-talet.

Crete Heraklion VenetianHarbour 0976 photo Y Skoulas
Kreta, Heraklion. Venetianska hamnen. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer:Fakta om Heraklion (länk)

Chania

Chania stad är regionshuvudstad och en av de vackraste städerna på Kreta och i hela Grekland. De venetianska fästningarna och de magnifika neoklassiska hemmen skapar en unik miljö. I hamnen hittar du stadens största attraktioner, som Maritime Museum och den turkiska moskén, den äldsta osmanska byggnaden på ön.

Chania s134137613 560
Kreta, Chania. (Foto: GNTO)

Läs mer: Topp 5 höstdestinationer (länk)

Gamla stan i Chania är en fascinerande kombination av venetianska och osmanska arkitektoniska element. Det är välkänt, charmigt och ofta fotograferat med en atmosfär som påminner om historiska tider. Promenera längs de smala gränderna och gatorna, stanna till och ta en kopp kaffe, snacks eller en måltid i de traditionella kaféerna och tavernorna där den gamla tidens magiska patina finns överallt.

Chania 2 560
Kreta, Chania. (Foto GNTO)

Läs mer: Mer om Kreta (länk)

Destination Greece- Health first

Tips på utflyktsmål- Klostret Toplou på östra Kreta

Kreta Klostret Toplou

I höstas besökte jag oöverträffliga östra Kreta med utgångspunkt i Sitia och så här åtta månader senare sitter jag nu vid mitt slitna köksbord med ett leende på läpparna och minns tillbaka till en fantastisk vecka i det som kallas Sitia Geopark. Sitia Geopark är ett geografiskt område som i princip sträcker sig över hela platån och kusten på Kretas östra sida. Området är fullt av fantastiska naturfenomen och engagerade öbor.

Läs mer: Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Klocktorn Klostret Toplou
Klocktornet på klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

En av de starkaste upplevelserna i Sitia Geopark var mitt besök i klostret Toplou med tillhörande dryckesproduktion. Och då menar jag inte styrkan i drycken utan styrkan i klostrets gedigna, kraftfulla historia och abbotens tidsenliga ledarskap och klostrets betydelse för regionen över tid. Klostret Toplou är idag ett av de kloster på Kreta som har den mest rika och betydelsefulla historien daterad ända tillbaka till 1300-talet.

Klocktorn 1 Klostret Toplou
Klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Klostret är befäst med en 10 meter hög mur som skyddade klostret från otaliga fiendens attacker. Klostret sträcker sig över en yta på 800 kvadratmeter och har tre våningar med 40 rum och med ett 33 meter högt klocktorn. Enligt historien har klostret 100 dörrar men endast 99 av dem har hittats. När jag var där fick jag dock en fingervisning om var dörr nummer 100 kan finnas men det är en hemlighet som stannar hos mig.

Innergård Klostret Toplou
Innergård i klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Klostret lagrar några stora och mycket gamla ikoner, till exempel Jesus Lord of John Kornaros (1770), Unwithering Rose (1771), Santa Anastasia och Jungfru Maria (som hittades i en närliggande grotta). Därutöver finns det flera välbevarade fresker från 1400-talet i klostret. Förutom att inhysa flera viktiga ikoner finns ett museum med ett antal gamla och historiska religiösa föremål, såsom biblar, böcker, kors, dräkter från ärkebiskopar, försvarsmateriel från olika epoker med mera.

Museum Toplou Sitia Crete
Del av museet i klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Namnet Toplou härstammar från det turkiska ordet för kanon, top, då klostret under de sista åren under den venetianska perioden utrustades med just en kanon för att kunna skydda sig mot pirater och mot de invasiva turkarna.

Klostret Toplou har genom åren fått utstå många tuffa attacker, så som den stora plundringen och ödeläggelsen av pirater 1498, av riddarna på Malta 1530 och sedan senare även av turkarna. Utöver dessa attacker var Toplou involverade i bland annat andra världskriget då klostret var ett gömställe för viktig kommunikationsutrustning som användes i kampen mot de främmande makterna.

Klostret har genom historien alltid gjort vin för sociala och religiösa ändamål och klostrets läge i de karga, torra och ofta blåsiga markerna är idealiskt för vinodling. Toplou är ett rikt kloster när det kommer till att äga mark och på ägorna odlas inte bara vinstockar utan flera olika grödor samt oliver.

Jag och abbott Philoteos Spanoudakis Klostret Toplou
Jag och abbot Philoteos Spanoudakis i klostret Toplou, Kreta. (Foto:Roula Konstantopoulou)

Den nuvarande abboten, Filotheos Spanoudakis, som jag fick privilegiet att möta och dricka kaffe med är en progressiv kraft inom kyrkans värld och såg värdet av de gamla vinstockarna på klostrets ägor och beslutade på 1990-talet att utveckla vinproduktionen.

Toplou vingård

Toplou Winery Sitia Crete
Toplou vingård, Kreta. (Foto: markus Olsson)

Grundidén med vinodlingen är att alltid respektera miljön och att produktion alltid ska bestå av rena och hälsosamma produkter. På denna grund baseras sedan hela produktionsprocessen: valet av platsen för grödorna och beredningen av marken, att uppfylla kraven hos välkända certifieringssystem när det kommer till ekologiskt jordbruk, valet av vindruvssorter baserat på de specifika egenskaperna för varje område och de unika egenskaperna för mikroklimatet på odlingsplatsen.

Toplou Winery Red Sitia Crete
Röda viner från Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Vinproduktionen består av flertalet röda viner, några vita viner och ett rosévin. Bland de röda vinerna finns även ett sött dessertvin som är min personliga favorit. Enbart under de år som druvorna är av riktigt bra kvalitet producerar man detta söta vin. Druvorna hängs upp i ställningar och får vila under solen så att det mesta av vattnet i druvan avdunstas och ger druvan en högre koncentration av smaker. Druvorna tas sedan till produktionsanläggningen för att jäsas och sedan processas de till detta smakfulla dessertvin.

Toplou Winery Rose Sitia Crete
Rosévin från Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Utöver vinerna gör klostret även Raki samt olika produkter satta till världen genom denna ädla dryck.
Vingården erbjuder guidade turer av vinframställningen som avslutas i det så kallade smakrummet en trappa ner. Där kan du smaka på de olika vinerna, rakin och även deras olivolja tillsammans med traditionella delikatesser som till exempel graviera- och fetaost.

Läs mer: Grekiska viner (länk)

Hitta till klostret Toplou

Från Sitia: klostret ligger cirka tio kilometer öster om Sitia. Vägen är slingrande men lätt att köra.
Från Agios Nikolaos (en timme), Heraklion (två timmar), Rethymno (3,5 timmar) och Chania (4,5 timmar): ta riksvägen mot Sitia. Vägen till Ierapetra-korsningen är bra, men den sista biten upp till Sitia är smal och slingrande.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb