Markus Olsson
Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.
Jag tänker på grekiska viner. Jag tänker på variationsrikedom, på unika, inhemska druvsorter och på lång unik historia kring vintillverkning. Jag tänker på vingårdar med böljande, frodiga odlingar, karga slätter, fastland och ö-värld. Greklands egenartade förutsättningar skapar lika egenartade viner.
Grekiska viner är inte alltid lättillgängliga i Sverige utan kan kräva sin beställare men det finns förlitan. Det finns tillförsikt till vitala och modern producenter som frambringar nutidsmässiga viner av hög kvalitet. Viner som når hyllorna på Systembolaget.
Vinrankor på Kir-Yianni vingård. (Foto: Alex Grymanis)
Vinhuset Kir-Yianni intill berget Vermion i nordvästra Makedonien på det grekiska fastlandet är en av de producenter vars viner finns att tillgå för den svenska konsumenten. Kir-Yanni rankades så sent som förra året som en av topp 50 vingårdar i världen av "World's Best Vineyards", en omröstning som görs av över 500 vinexperter, sommelierer och resejournalister.
Stellios Boutaris. (Foto: Markus Olsson)
Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjeföretaget som hans farfar grundade redan 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.
Kir-Yianni vingård. (Foto: Kir-Yianni)
Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den nutida konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro (läs mer nedan).
Idag finns två viner från Kir-Yianni i Systembolagets fasta sortiment: Kir-Yianni Ramnista 2016 och Kir-Yianni Assyrtiko 2019. Det är inte självklart att du hittar dem under G som i Grekland utan det kan vara så att du måste styra stegen mot den ibland lite undangömda hyllan för viner under kategorin "Övriga världen". Vinerna finns tillsammans i cirka 184 butiker runt om i landet så det kan även vara en beställningsvara i just din stad.
Kir-Yianni Ramnista 2016. (Foto: Kir-Yianni)
Det röda vinet Ramnista har en nyansrik, kryddig smak med fatkaraktär, har inslag av körsbär, svarta oliver, torkade tranbär, rosépeppar, lagerblad samt kakao. Druvan är Xinomavro från Kir-Yannis odlingar i Naoussa. Ramnista passar utmärkt till bland annat rostade rotfrukter, grytor och hårdostar.
Vinet kostar 129 skr, har nummer 2070, har en alkoholhalt på 13,5 % samt har en sockerhalt under 3 gr/ liter.
Kir-Yianni Assyrtiko 2019. (Foto: Kir-Yianni)
Det vita vinet Assyrtiko har en fruktig, nyansrik, frisk, torr smak med inslag av gröna äpplen, päron, färska örter, krusbär och lime. Druvan är Assyrtiko från Kir-Yannis odlingar i Amyndeon. Assyrtiko passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter, grönsaksrätter, hårdostar likväl som före maten.
Vinet kostar 99 skr, har nummer 2338, har en alkoholhalt på 13,5 % samt har en sockerhalt under 3 gr/ liter.
Samtliga viner från Kir-Yiannis är veganska och håller låg sockerhalt.
Kir- Yianni vingård. (Foto: Kir-Yianni)
Visst kittlar tanken att göra en vinresa i Grekland den dagen då COVID-19 släpper taget om oss? Hos mig rör tanken lätt och området där Kir-Yianni ligger är bedårande vackert.
Kir-Yianni-vingårdarna ligger inbäddade i de böljande sluttningarna vid berget Vermion i nordvästra Makedonien som du smidigast når bilvägen från Thessaloniki på 1,5 timmar. Givetvis kan du även ta dig dit från Aten, en biltur på cirka fem timmar som uppmanar till fler stopp längs vägen.
Kir- Yianni vingård. (Foto: Kicki)
Ett besök hos Kir-Yianni kan kombineras med flera aktiviteter i och runt staden Naoussa som är rik på historia, bjuder på fin gastronomi och naturliga sevärdheter. I Naoussa finns olika hotell och vandrarhem att tillgå, högkvalitativa restauranger och två skidcenter som erbjuder en unik grekisk reseupplevelse.
Besök hos Kir-Yianni ska bokas och du hittar kontaktuppgifterna på deras hemsida: Kir- Yianni (länk)
Läs mer: Grekiska viner (länk)
Tweet Tipsa en vänNu finns ett nytt avsnitt av Öluffarpodden ute!
I avsnitt 15 lämnar jag ö-världen i Grekland för en stund och förflyttar mig till det grekiska köket och pratar om saganaki. För de flesta en stekt hårdost men visste du att det även kan vara något helt annat? Lyssna på avsnitt 15 för ta del av historien kring saganaki och hur du bäst tillagar den. Du hittar avsnitt 15 här på mittgrekland.se eller t ex på Acast.
Lyssna här: Avsnitt 15- Saganaki (länk)
Tweet Tipsa en vänTänk var mycket Grekland har att erbjuda! Det är öar, hav och förtrollande stränder men även ett genuint fastland som serverar skidåkning, spaanläggningar och gedigen vandring.
Ett glas vitt vin från Psaroulis Wine. (Foto: Markus Olsson)
På något sätt upphör aldrig Grekland att förvåna mig över vad hon har att erbjuda sina besökare. Allt ifrån klassiska charterresor till eskapader i norra Grekland där autentisk miljö bjuder på hikingturer, avslappnande hälsoresor och för den vinterälskande resenären; skidåkning.
Thessaloniki (länk) är en bra utgångspunkt för att ta sig till de olika byarna i norra Grekland. Nätverket med inrikesbussar är väl utbyggt och det är lätt att ta sig runt och uppleva ett annat Grekland än de klassiska charterresmålen.
Jag har själv en hel del kvar att upptäcka i Grekland och kanske framför allt på fastlandet. Något som jag ofta åtnjuter är att vandra längs de gamla lederna som genomsyrar landskapet på de olika öarna och nu lockar vandringslederna på fastlandet.
I måndags fick jag delta i en presentation om centrala Grekland och om västra Makedonien (= Grekland) där spamöjligheterna i Loutraki och i norra Grekland lyftes fram, där obeskrivbara vandringsleder som bryter det böljande landskapet visades upp och där skidåkning uppmärksammades som en lite okänd aktivitet när det kommer till Grekland.
Pavlos Mourmas från grekiska statens tursitbyrå presenterar centrala Grekland och
västra Makedonien. (Foto: Markus Olsson)
Naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor finns faktiskt på 850 platser över hela Grekland där bland annat staden Loutraki, vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, är internationellt känd för sina termiska källor och span.
Loutraki. (Foto: GNTO Archive)
Bland annat Maria Molin, Alexandra Pascalidou, Bobby Ljunggren och Jill Johnson. (Foto: Markus Olsson)
Med på presentationen var bland annat Jill Johnson och Maria Molin som med sin kärlek till Grekland och framför allt Kreta har gett ut en kokbok med recept på de smaker som manifesterar det grekiska.
Jill Johnson och Pavlos Mourmas från grekiska statens tursitbyrå. (Foto: Markus Olsson)
Det blev en kväll med nya upplevelser, nya insikter och en massa god mat och dryck på Mykonos Taverna i Stockholm. Det fick mig att längta ännu mer till alla de variationer som Grekland har att erbjuda!
Grekiska rätter på Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)
Läs mer: Skidåkning i Grekland (länk)
Läs mer: Hälsa & välmående- Spa- Termiska källor (länk)
Tweet Tipsa en vänNågot som alltid finns i mitt kylskåp är fetaost. Och då pratar jag om den äkta fetaosten och inte den ost som kallas salladsost, vitost eller vad man nu har namngivit kopiorna. Jag använder ofta fetaosten i sallader, som fyllning eller i röror. Jag kan till och med göra glass med fetaost! Jag lovar, det är brutalt gott!
Ost har varit en viktig proteinkälla för människan i århundraden och eftersom får och getter var huvudkällan för mjölk i Grekland blev också fetaosten den ost som i första hand försörjde grekerna med protein.
Äkta fetaost är sedan 2007 en skyddad produkt och får endast tillverkas i Grekland av naturliga ingredienser. Fetaosten har tillverkats sedan antiken och det sägs att det endast är grekerna som har det autentiska receptet för att kunna tillverka äkta fetaost.
En äkta fetaost ska innehålla 100 % får- och getmjölk där minst 70% är fårmjölk och max 30 % är getmjölk. Till skillnad mot komjölk innehåller får- och getmjölk mer fett och kaseinprotein vilket får fetaosten att skilja sig från all annan ost.
Fetaost tillverkas mer eller mindre i alla delar av Grekland och de regioner som producerar mest fetaost i Grekland är:
Greklands export av fetaost har ökat det senaste åren och idag exporteras störst mängd fetaost (inom EU) till Tyskland följt av Storbritannien, Italien och Sverige som står för 7,3 % av Greklands fetaostexport.
Nyligen har forskare i Grekland lyckats avkoda den äkta fetaostens "DNA" och det visade sig att den innehåller upp till 489 olika typer av proteiner vilket gör den till en av de mest proteinrika ostarna i världen. Proteinerna påverkar nervsystemet, njurfunktionen, blodtrycket och kolesterolet på ett positivt sätt och gör fetaosten till ett slags "super food". (Källa: Magazine Ambrosia #9 januari 2020)
Dagen till ära så blir det uteslutande rätter med fetaost i mitt kök. Här är ett par riktigt goda rätter med fetaost.
Grekisk sallad med stekt fetaost. (Foto: Markus Olsson)
4-6 tomater
1 röd lök
1 gurka
2 paprikor
1 dl kalamataoliver
1 msk torkad oregano
150 gr fetaost
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
Olivolja
Skiva grönsakerna och blanda i ordning salladen. Strö över torkad oregano.
Skär fetaosten i cirka 2,5 centimeter stora bitar. Vispa ägget i en djup tallrik. Häll upp vetemjölet på en assiett. Doppa fetaostbitarna i ägget och vänd dem sedan i mjölet.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek dem på medelhög värme tills de är gyllenbruna runt om.
Strö fetaostbitarna över salladen och servera.
Läs mer: Fetaost- och lökpaj (länk)
Minipajer med fetaost och oliver. (Foto: Markus Olsson)
250 gr vetemjöl
125 gr smör
1 tsk salt
0,5 dl vatten
1 ägg
3 äggulor
3 dl vispgrädde
150 gr fetaost
12 kalamataoliver
Färsk rosmarin
Salt & peppar
Olivolja
Mät upp mjöl och salt i en skål. Tärna ner det kylskåpskalla smöret i mjölblandningen och finfördela det med händerna. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop en deg. Dela degen i 12 bitar och tryck ut en bit i varje hål i muffinsplåten. Nacka botten av pajskalen med en gaffel. Ställ plåten i frysen i cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 180 grader.
Vispa ägget med äggulorna i en skål och smaksätt med salt och peppar. Smula fetaosten och fördela den i pajskalen. Fördela äggsmeten i de tolv pajskalen. Lägg ner en oliv i varje paj och garnerna med en liten rosmarinkvist.
Grädda pajerna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
Pajerna går att servera både varma och kalla.
Läs mer: Fetaostglass (länk)
Tweet Tipsa en vänVeckans lista bjuder på att par nya grekiska låtar sedan förra listan som jag publicerade för några veckor sedan. Alla grekiska låtar är higlightade med sina videos och de två nya sedan sist är nummer fem och nummer sju. Lyssna och njut!
4. Topic & A7S "Breaking Me"
5. Michalis Chatzigiannis "Horevo"
6. Saint Jhn "Roses"
7. Natasa Theodoridou "Paradothika Se Sena"
8. Dua Lipa "Physical"
9. Nikos Economopoulos "Skase Ena Fili"
10. Dynoro & Fumaratto "som"
11. Sia "Unstoppable"
12. Harry Styles "Watermelon Sugar"
13. Jawsh 685 & Jason Derulo "Savage Love"
14. Black Eyed Peas, Ozuna & J.Rey Soul "Mamacita"
15. Tones and I "Dance Monkey"
16. Dua Lipa "Don't start now"
17. Ava Max"Kings & Queens"
18. Regard "Ride it"
19. Doja Cat "Say So"
*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio
Mer grekisk musik:
Tweet Tipsa en vänVar du än befinner dig i Grekland finns det flera miljoner år gamla naturfenomen att imponeras av. Dessa områden har en rik geologisk historia där naturkrafter har skapat både vackra och stilfulla vyer.
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)
Naturen i Grekland skiljer sig påtagligt beroende på var du befinner dig i landet. Miljoner år av evolution har skapat storartade naturfenomen. Det finns gott om både urskog, höga berg, bergspass, sjöar, floder, laguner och nationalparker runt om i Grekland. Det är lätt att förstå att upptäcktsresande och naturälskare hittar hit med de höga bergen, ravinerna, grottorna, dalarn och bergsplatåerna. På Kreta finns även den ovanliga cederträdsskogen.
Kreta, Samaria. (Foto: GNTO, archive)
Läs mer: Anledningar att förälska sig i Kreta (länk)
Sitia geopark på östra Kreta är sedan fem år tillbaka med i den internationella organisationen för geoparker GGN (Global Geoparks Network). Anledningen är att området Sitias har däggdjursfossiler från den senare delen av den kvartära perioden, omkring 2,6 miljoner till 11 700 år sedan. Bland annat har man hittat en elefantliknande fossil (deinotherium giganteum) samt flera omfattande grottsystem som är unika för Greklands största ö, Kreta. Karaktäristiskt för området är även all kalksten och man har hittat över 170 grottor med kalksten i området.
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)
Sitia Geopark sträcker sig från östra Kreta och inkluderar områdena Sitia, Itanou and Lefkis. Några av de mest kända områdena i parken är Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou and Karydiou. Att parken sedan några år tillbaka är en del av den internationella organisationen för geoparker väntas medverka till att förbättra Sitias miljö, turism, lokala ekonomi samt att främja dess rika kulturarv.
Läs mer: Visit Sitia (länk)
Läs mer: Här hittar du detaljerad information om Sitia Geopark: www.sitia-geopark.gr (länk)
Mt. Psiloreitis Natural Park ligger även den på Kreta och har ett underbart landskap med både raviner, grottor, täta skogar och härliga vandringsleder. Den biologiska mångfalden med sin unika flora och fauna gör området till ett slags naturhistoriskt museum utomhus.
Stigarna uppe i bergen är perfekta för vandringsturer. Mygialeden, leden från Doxaro till Ptyches Vossakou och leden nedför Platania Gorge är både skyltade väl och är bra underhållna. Ett perfekt område om du vill komma ifrån storstadens höga puls!
Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO, Y.Soulas)
Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO, Y.Soulas)
Läs mer: Kretas heliga berg (länk)
Skogen Petrified forest of Lesvos formades för omkring 20 miljoner år sedan under Miocenperioden. Det unika området uppstod på grund av en intensiv vulkanisk aktivitet i Egeiska regionen. Skogen utsågs till ett naturminne 1985 och till en europeisk geopark mellan åren 2011-2014.
Det vackra i skogen är svårt att förklara. Skogen ligger på den västra sidan av Lesbos, där de förstenade trädstammarna reser sig i ett 150 kvadratkilometer stort område, omgivet av byarna Sigri, Eresos och Antissa.
I byn Sigri, i mitten av skogen, öppnade 1994 ett naturhistoriskt museum. Syftet med museet är att skydda skogen och visa upp regionens geologiska rikedom.
Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)
Läs mer: Ett unikt monument i naturen (länk)
Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)
Läs mer: Upptäck The National History Museum of the Lesvos Petrifeld Forest, www.lesvosmuseum.gr (länk)
Vikos- Aoos nationalpark ligger i Zagoriregionen i området Epirus, norr om staden Ioannina. Man har hittat spår av mänskliga bosättningar från 40 000 f.Kr. i kraterna och grottorna i Vikos nationalpark. Områdets geologiska formation skapades av vatten som bildade ett landskap som är otroligt vackert. Parken kallas även "Towering Peak Park" tack vare bergen som stiger just här.
Det är en av de mest imponerande geologiska formationerna i Grekland. Totalt finns det fem grottor där den djupaste är Provatina som når 407 meter ner i marken. Det är faktuskt den näst djupaste grottan i världen!
Området är välbesökt och lockar till sig turister över hela året. Utöver grottorna finns flera fantastiska vandringsleder och olika aktiviteter att prova på som bergsklättring och bad.
Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, A. Bonetti)
Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)
Läs mer: Vikos National Park (länk)
Det var inte självklart att jag skulle återvända till Koufonissi. Det var inte självklart att jag skulle åka till Grekland i år. Det var inte självklart att jag skulle uppskatta de förändringar som skett under de åtta år som gått sedan jag var där sist. Men det gjorde jag.
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Min Greklandsresa i september var inte alls så som ursprungsresan i maj skulle ha varit. Jag skulle ha upptäckt Evia för första gången för att sedan ta mig ner till Rhodos och utforskat de öar i Dodekaneserna som jag ännu inte har besökt. Men livet ville annorlunda. Istället blev det, efter lång fundering, en vecka i början av september med klassiska dagar i Aten, avkopplande dagar på Naxos och en spontanresa över till Koufonissi. Jag ville visa min vän ett av Greklands mest fantastiska vatten.
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Jag var osäker på om jag skulle uppskatta Koufonissi på samma sätt som jag gjorde för åtta år sedan. Jag vet att hon är populär bland oss skandinaver och jag vet att hon är omskriven. Hur exploaterad hade den lilla ön på endast sex kvadratkilometer blivit? Svaret är förvånansvärt lite. I alla fall ur min synvinkel. Visst, det finns fler byggnader numera men Koufonissi har fortfarande sin paradiskänsla och sin litenhet kvar.
Ammos Beach i Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Jag ville visa min vän stränderna längs kusten och vi gick från huvudbyn till Pori Beach och passerade alla de njutfulla stränderna som pryder ostkusten. Det som slog mig jämfört med förra gången var att Pori Beach kanske ändå inte är så fantastisk som jag mindes den. De andra stränderna lockade mer denna gång. Missförstå mig rätt, Pori Beach med sin gyllene sand, skimrande klara vatten är otroligt fin men den här gången slog hjärtat ett extra slag för övriga sandbäddar med sina turkosa vatten. Tilläggas kan att tavernan vid Pori Beach tog både överpriser och serverade rätt bleka maträtter. I alla fall denna dag i början av september 2020.
Fanos Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Vi åt vår kostnadsberikade tama mat och gick sedan tillbaka till stranden som ligger mitt i huvudbyn. Här var vårt paradis denna resa. Det är inte många huvudbyar som har denna typ av strand. Vit, gyllene sand och alldeles, alldeles klarblått vatten. På båda sidor om stranden ligger vitkalkade hus med sina blå dörrar och fönsterluckor. En bit ut i vattnet har fiskebåtar parkerat och snett till höger ligger betongpiren där färjorna lägger till.
Finikas Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Platia Pount Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Vi stannade vid stranden resten av eftermiddagen och badade i omgångar. Innan vi tog färjan tillbaka till Naxos gick vi till To Limani i hamnen och tog ett par reflektionsöl. Det blev en av de mest magiska stunderna på resan. En av de där magiska stunderna jag ofta upplever i Grekland. Stunderna när jag kan sitta hur länge som helst och bara titta och känna ett enormt välbefinnande.
Läs mer: Öluffa i Kykladerna (länk)
Till Koufonissi kan du enbart ta dig med båt. Du kan åka från fastlandshamnen Pireus men kommer i regel fram mitt i natten. Jag åkte över dagen med Sea Jets från Naxos där du även kan åka med rederiet Small Cyclades och båten Express Skopelitis som trafikerar Småkykladerna och Amorgos.
Från Aten kan du ta inrikesflyg till Naxos och därifrån färjan och under "normala" omständigheter kan du även flyga direkt till Santorini från Sverige och där ta dig till Koufonissi via Naxos.
Läs mer: Öluffa i Grekland (länk)
Tweet Tipsa en vänAtt resa eller inte resa, det är frågan.
För vissa finns ett självklart svar på denna fråga medan för andra inte ett lika tvivellöst genmäle. Jag tillhör den senare skaran. Att inte följa ursprungsplanen med en expedition i maj var givet, men när nya linjer drogs på resekartan i september slog hjärtat ett extra slag. Två extra slag. Hjärtat ville så innerligt till Grekland. Så obarmhärtigt provocerande innerligt. Och jag förnekar inte hjärtats lidelsefulla åtrå. Mitt hjärta och jag är således i Grekland nu.
Ett negativt PCR-test, ett bekräftat PLF-formulär (länk) och med tidstillägg för incheckning på Arlanda gick nedresan som en dans på munskydd. Att individer försöker argumentera bort test och regler är för mig omöjligt att begripa. Nästintill gåtfullt. Om, OM, man ska resa i dessa tider är det koll på och att följa regler som gäller. Punkt. Lika så munskyddskrav, att lämna flygplanet i särskild ordning och följa personalens påbud. Alla tänker dock inte på samma sätt.
På Atens flygplats var jag, mitt hjärta och mitt resesällskap bland de första att entra byggnaden. Mänskliga händer pekade oss i riktning, och tydliga röster manade oss om vad som gäller. Fram med dokumentation på negativt PCR-test och PLF-formulär. Den här gången verkade slumpen ge oss riktlinjen att gå direkt till bagagebandet "utan att passera gå". Ingen granskning av dokumenten. Ingen slumpmässig utvald testning. Tid från att planet landade till att vi satt i den förbeställda taxin: 20 minuter. Slag mitt hjärta slog av kärlek för att vara på grekisk mark: 40.
Den tystlåtne taxichauffören tog oss rutinerat genom den tidiga Atennatten till vårt hotell. De flesta rummen ekade tomma och de annars så tunna dörrarna fyllde för en gångs skull sitt syfte att stänga de få ljuden som nu studsade mellan väggarna ute. Väskdumpning och ut i stadens myller. Krogarna måste numera stänga 24.00 och öl-klockan manade oss till skyndsamhet.
Öl på Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)
Runt hörnet ligger vårt stammisställe, Beertime. Här pågick livet som vanligt med folkmyller, skratt och vilda diskussioner. Borden stod lika tätt som alltid. Personalen hälsade oss välkomna bakom plastvisir. Antal öl första kvällen: två. Antal ouzo: två. Mezerätter: fetaost, varma oliver, pitabröd och tzatziki. Slag mitt hjärta slog av kärlek för att få njuta av detta på plats: 50.
Morgonen grydde och vi var ensamma i frukostmatsalen. Det annars så oansenliga utbudet var om möjligt ännu mer oansenligt. Tre kaffekoppar senare rörde vi oss vant på Atens gator. Temperatur: 32 grader. Antal moln på himlen: inga.
Anafiotikas trånga prång, Plakas marmorgator, Monastirakis basargränder och Psiris bardistrikt. Vi njöt. Den gängse morgonsvärmen var frånvarande. Vi rörde oss lätt och rymligt. Gyros, Alfa och tzatziki. Vi beställde mer Tzatziki. Tid för eftermiddags-nap: 1,5 timmar. Antal köpta Retsinaflaskor i snabbköpet: två. Kostnad: 2,5 Euro.
Alfa. (Foto: Markus Olsson)
På kvällen intog vi trapporna i Plaka för att snart bli anvisade till takterrassen. En osttallrik, en köttallrik. Kvällen var varm, sorlet stillsamt. Akropolis upplyst och inramande. De vana dofterna gav trygghet; matos från grillen, varma gator, blommande jasmin och nu även en vittring av handsprit. Personalen möter oss bakom munskydd och ögonkontakten är än mer viktig när minspelet inte är lika läsbart.
Vi återvände till Beertime på vägen tillbaka mot hotellet. Antal krossade glas: ett. Antal kostnadsfria extraöl: en.
En ny morgon. Solen hade inte gått upp ännu och i mörkret tog vi tunnelbanan ner till Pireus. Det är krav på munskydd i kollektivtrafiken. Alla respekterade det. Ljuden var igenkännande, likaså gångstråket till gate E7 där Blue Star Delos väntade på att få kasta loss från betongpiren. För första gången hade jag köpt färjebiljetterna online och förlitade mig enbart på en fungerande mobiltelefon. En stor bedrift för någon som har både hängslen och livrem. Och resår. Möjligtvis även en och annan gummisnodd.
Tidig morgon i Pireus. (Foto: Markus Olsson)
En snabb scanning av QR-kod och inlämnande av Pre Boarding Information Form (länk) och vi var ombord. Vi var på väg mot Naxos. Uppfattad mängd resenärer: stor. Antal slag mitt hjärta slog av kärlek för att få åka till en av mina favoritöar: 70.
Ombord är det krav på munskydd oavsett var du än befinner dig, ute eller inne på däck. Personalen tog en runda och påminde oss. Vi köpte frukost och intog den med salta stänk från havet. Mitt resesällskap somnade sittandes i stolen och jag betraktade övriga medresenärer.
På väg i den grekiska övärlden. (Foto: Markus Olsson)
Färjan vibrerar och morrar. Antal timmar just nu innan ankomst: 2,5. Antal sms från myndigheterna om COVID-19 och om att vara försiktig: tre. Antal sms från myndigheterna om stor brandrisk: ett.
Tweet Tipsa en vänVälbefinnande gäller inte bara fysisk hälsa. Det är en allmän känsla, ett inre patos av hälsa, kraft och skönhet, en pågående process. Grekland är den ideala platsen för både psykisk och fysisk hälsa och Grekland är platsen att hitta sitt välbefinnande på!
Naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor finns på 850 platser över hela Grekland.
Du behöver inte ta en färja för att hitta kontrasten till Atens hektiska liv. Ta helt enkelt en kort bussresa så hittar du fantastiska lokala stränder längs den skyddade Saroniska viken.
I öster ligger Vouliagmenibukten med dess strand inbäddad i ett vackert läge framför berget Hymettus. En marina och ett par privata stränder är buktens signum och den pittoreska hamnen erbjuder en fantastisk utsikt över de avlägsna öarna i Saroniska viken.
Bara fem minuters promenad från det lilla torget i stadens centrum ligger sjön vars namn betyder "nedsänkt", Vouliagmeni-sjön. Sjöns mineralrika och bräckta vatten känns alldeles silkeslent medan du simmar i det och enligt uppgift är vattnet läkande för både reumatism och artrit!
Vouliagmeni Lake. (Foto: GNTO/Y. Skoulas)
Läs mer: Sjön Vouliagnmeni (länk)
Evia, eller ibland omnämnd som Euboia, är den näst största ön i Grekland och den tredje i östra Medelhavet, ligger nära Aten i prefekturen Attika.
Staden Aidipsos ligger på Evia och är förmodligen den mest kända spa-staden i Grekland! Denna söta lilla stad ligger på norra Evia och nås från fastlandet med färja i Arkitsa i Fthiotis-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten eller knappt 1,5 timmar med bil via National Highway E75 eller med buss från Aten.
De läkande egenskaperna i de termiska källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns faktiskt i skrifterna från Plutarchos, Strabo och Aristoteles.
Aidipsos. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)
Läs mer: Evia (länk)
Resorten Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en av de mest berömda orterna i Grekland eftersom dess terapeutiska egenskaper har varit välkända i många århundraden. Runt år 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, som ansågs ha ett stort värde för människors hälsa.
Kamena Vourla. (Foto: GNTO/M.Mandreka)
Läs mer:Termiska källor (länk)
Loutraki ligger vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, en kuststad som är internationellt känd för sina termiska källor och span.
Loutraki. (Foto: GNTO Archive)
Läs mer:Loutraki (länk) och Loutraki termiska spa (länk)
Vrachati ligger tolv kilometer från Korint och har blivit en viktig turistattraktion de senaste åren. Det är ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk destination för familjesemestrar.
Vrachati. (Foto:GNTO Archive)
Kos är den tredje största ön i Dodekaneserna med sandstränder, turkost vatten, frodig vegetation, forntida och medeltida monument, trädkantade breda vägar, stora torg, parker, en utmärkt stadsplan och ett omfattande nätverk med cykelvägar. På Kos finns "termiska stränder" med bråda djup omgivna av branta klippor där du kan hitta varma termiska span.
Kos. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)
Läs mer: Kos (länk)
Ikaria är en ö med ett rikt mytologiskt förflutet som har sitt namn knutet till den mytiska karaktären Ikarus. Sandstränder, rinnande vatten, berg och frodiga gröna kullar utgör öns majestätiska och omväxlande landskap.
Ikaria är även känd för sina termiska källor, unika i hela världen för sina kemiska sammansättningar och strålning. Dessutom är den oöverträffade lokala livsstilen med ett unikt förhållande till arbete och vila, de berömda festivalerna med traditionella danser och de lokala sederna mycket imponerande för de som besöker ön.
Prioni Beach, Ikaria. (Foto: Region of N. Aegean)
Läs mer: Ikaria (länk)
Epirus ligger i den nordvästra delen av Grekland, mellan bergskedjan i Pindos och det Joniska havet och kombinerar imponerande berg med ett charmigt havsnära landskap. Hela området omfattas av berg och floder som korsas av underbara välvda broar.
Parga. (Foto: GNTO Archive)
Läs mer: Epirus (länk)
Sivota, som ännu inte är lika känd som många andra destinationer i Grekland, är både genuin och oförstörd. Sivota är för dig som vill kombinera sol, strand och upplevelser både på land och till havs. Det klara vattnet är perfekt för snorkling och vattensporter, eller varför inte en båttur där du kan segla ut för att utforska några av de små obebodda grekiska öarna och de vackra stränderna.
Agia Paraskevi Beach. (Foto: Compliments Folkeferie.dk)
Läs mer: Parga & Sivota (länk)
Ioannina, regionshuvudstaden i Epirus, ligger alldeles intill den vackra sjön Pamvotida. Miljön, klimatet och Ioanninas karaktär definieras av denna sjö som liksom är områdets varumärke. Pamvotida med sitt stilla vatten och sin lilla ö är ett naturligt monument runt vilket hela området lever och andas.
Ioaninna Lake. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)
Läs mer: Ioannina (länk)
Om du frågar grekerna så är Ithaka Odysseus ö. Ithaka är en frodig och bergig ö med svindlande utsikt mot det blågröna havet, dramatisk natur och idylliska byar. Här finns en hisnande kombination av vacker natur och en genuin atmosfär - och det är lätt att ta sig runt på ön med bil, cykel eller till fots. Njut av en avkopplande semester på fina hotell i hamnstaden Vathi.
Vathi Village. (Foto: Compliments Folkeferie.dk)
Denna gröna ö med sina vackra stränder och kristallklara vatten i grönblåa färger kommer att ta andan ur dig. Kefalonia är en riktig pärla i det Joniska havet med en rik historia och med en kulturell tradition. Kefalonia är den största joniska ön och hennes gröna berg smälter ihop med det blå vattnet vilket gör Kefalonia unik och en älskad destination.
Myrtos Beach, Kefalonia. (Foto: GNTO/D. Rozaki)
Läs mer: Kefalonia (länk)
Dussintals stränder med oöverträffbar skönhet kröner Lefkas kustlinje. Bland dessa stränder finns en av de mest fotograferade stränderna Porto Katsiki, men även underbara Egremnoi, välbesökta Gialos, vidsträckta Kathisma, fridfulla Myloi, vitala Agios Giannis i väster, kosmopolitiska Nydri, fantastiska Syvota och Vassilikibukten i öster.
Porto Katsiki Beach, Lefkas. (Foto: GNTO Archive)
Läs mer: Lefkas (länk)
Copyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb