Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Resa till Kreta: Sitia Geopark

Sitia Geopark Östra Krtetas VidsträcktaLandskap

Tre veckor har passerat sedan jag besökte Sitia Geopark, Kretas utpost mot öster. Och känslan av alla intryck och upplevelser är fortfarande obeskrivligt stark. Jag kan fortfarande förnimma dofterna, känna strukturen på bergmaterialet och jag kan fortfarande känna solen värma mitt ansikte. Det var en underbar resa som inrymde allt det där som jag verkligen värdesätter på en resa; vandring, natur, byggnadskonst, mat & dryck, möten och ny kunskap.

Vandring i Zakrosravinen 1
Föreståndare Vangelis Perakis, kommunrepresentant Fani Maraki och Roula Konstantopoulou från
Tourism Today.
(Foto: Markus Olsson)

Jag fick uppsöka ett enastående område som täcker den östra delen av Kreta och som kallas Sitia Geopark. En Geopark är ett enskilt och enhetligt geografiskt område där platser och landskap av internationell geologisk betydelse hanteras med ett slags helhetsgrepp av UNESCO. Och jag kan förstå varför. Speciellt när man har en guide med sig som kan landsändan utan och innan och förmedlar en fantastisk kunskap. Vem kunde tro att varenda liten sten kan ha en sådan rik historia? För att inte tala om de massiva bergen, växterna, djurlivet, de arkeologiska platserna och den njutningsfulla maten.


Vattenfallet i Richtisravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Till Sitia kan du ta dig med charter eller på egen hand genom att till exempel ta inrikesflyget från Aten direkt till Sitias flygplats. Du kan även flyga till Heraklion men en taxiresa tar uppemot två timmar till Sitia. Och en bussresa likaså.

I samarbete med VisitGreece och Sitia Geopark.

Läs mer:
Om du är nyfiken på Östra Kreta, vad hon har att erbjuda när det kommer till geologiska under, vandring, intressanta besöksmål samt underbar mat & dryck, ta en titt i min artikel om Sitia Geopark här:
Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Baklava- recept och historia

Då har jag med lätt ångest bakat min första Baklava. Inte ångest för den mäktiga sötman utan ångest för en förmodan om komplexiteten i att baka en Baklava. Men där hade jag rätt så fel. Det är inte svårare att baka en Baklava än något annat bakverk. Om du inte vill ge dig in på att göra egen filodeg vill säga. Den rutten i bakvärlden lämnade jag därhän och köpte därmed någon annans fullbordade filodeg.

Baklava 2
Baklava. (Foto: Markus Olsson)

Det finns en rad variationer av olika Baklavarecept och den variant som jag har valt är en avvikelse för någon annan. Börjar du gräva lite i Baklavahistorien så finns det inte bara variationer i tillagning utan också i dess ursprung.

Den kanske mest distinkta skillnaden i uppfattningen om Baklavans ursprung ligger i om ursprungslandet är Turkiet eller Grekland. Oavsett vad så verkar de flesta ändå landa i att Baklavan är en kvarleva från det Osmanska riket även om det också finns teorier om att assyrierna bakade en variant av Baklava redan på 800-talet före Kristus.

En annan tes är att grekerna under antiken upptäckte Baklavan på sina handelsresor, tog med den hem och modifierade receptet till att bakas med de lövtunna filodegsarken. En markant skillnad mot den mer robusta degen som användes av assyrierna.

Det finns även teorier där det grekiska ursprunget vidmakthålls då grekerna under antiken tillagade ett annat sött bakverk, Gastrin, som över tid utvecklades till just Baklava. Ett ytterligare antagande är att Baklavan har sitt ursprung från den bysantinska eran och då utvecklats ur bakverket Kopton.

Oavsett vad så är och förblir Baklava för mig ett bakverk som jag starkt förknippar med Grekland. Det är i Grekland som jag har njutit av detta praktfullt söta och samtidigt okonstlade bakverk.

Läs mer: Recept på Baklava- här är min variant (länk)

Källa: greekreporter.com

Vandra på Donoussa

Vandra på Donoussa

Jag har precis öppnat den vita glasförsedda dörren till altanen. Sval och frisk luft strömmar in i det snart 80 år gamla rummet. En känsla av sensommar och annalkande höst gör sig påmind och därmed även sensommarvandringar i tilltalande värmetillstånd. Att vandra sent på sommaren eller under tidig höst är mina absoluta favorittider att knyta på mig kängorna och ge mig ut. Så även i Grekland.

Jag har vid enstaka tillfällen vandrat på de grekiska öarna i augustihettan men det är inte i närheten lika njutbart som att göra det i september när temperaturen är betydligt behagligare.

Läs mer: Fem anledningar att resa till Grekland i september (länk)

Hamnen i Stavros 2 Donoussa
Hamnen i Stavros, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

En av mina favoritplatser i Grekland är den småväxta ön Donoussa i Kykladerna, ja eller i Småkykladerna som den lilla subögruppen kallas för. Donoussa har endast 120 bofasta invånare men under högsäsong uppgår antalet nästan till det tiofaldiga. Donoussa är en ö du åker till för att få stillhet, naturlig tystnad och för att varva ner. Donuossa erbjuder karg och mager natur med några riktigt fina stränder med ett otroligt klart vatten. Här hittar du vackra miljöer att läsa ut dina böcker i, att vandra i och att njuta av goda middagar i medan kvällssolen sakta går ner i havet.

När det kommer till vandring så vandrar du egentligen runt Donoussa på en dag eller två men tänk på att det inte direkt växer några träd som skänker skugga så ta med rikligt med vatten på din rundtur. Om du startar i byn Stavros (hamnbyn) kan du välja att vandra runt ön väster- eller österut.

Vandring västerut

Vandringsled västerut Donoussa
Vandringsled västerut, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Väljer du den västra vägen vandrar du upp längs bergskammen i dryga timmen innan du når en plats där hav möter land i form av en tillgänglig strand i byn Kalotaritissa. Vandringen startar på en väl upptrampad led, övergår i en ruff grusväg för att sedan åter övergå i en tydlig vandringsled igen. Leden har en viss stigning men är aldrig särskilt brant och erbjuder därmed en lätt vandring.

Vy mot Kalotaritissa Donoussa
Vy mot Kalotaritissa, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

I Kalotaritissa finns en taverna, Taverna Mitsos, att släcka törst och hunger vid. Det är knappast en underdrift när jag säger att jag har ett av de bästa matminnen från Grekland på exakt Taverna Mitsos. Just den dagen serverade de Spankorizo (spenat med ris) som har kommit att bli en av mina absoluta favoriter bland vegetariska rätter.

Läs mer: Så här lagar du din egen Spanakorizo (länk)

Kalotaritissa Beach Donoussa
Kalotaritissa Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Skulle du känna att detta var dagens vandringsinsats kan du ta bussen tillbaka till Stavros från grusplanen utanför Taverna Mitsos. Skulle du känna att ett dopp i det blå skulle kunna passa kan du svalka dig både vid stranden i byn eller gå stigen ut till Trypiti Beach. Här kan du även fortsätta att vandra ut på udden och det kliar i vandringsbenen.

Trypiti Beach Donoussa
Trypiti Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Vandring österut

Kedros Beach 2 Donoussa
Kedros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Börja med att ta sikte på byn Mersini via vägen som löper österut från Stavros. Efter en kvart kommer du fram till Donoussas populäraste strand, Kedros Beach, som ligger en bit ner för branten.

Led ner till Livadi Beach Donoussa
Led ner mot Livadi Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Vandringsleden fortsätter sedan över krön och runt kurvor i cirka en timme innan du är framme i Mersini. Utsikten här är fantastisk och nere vid havet ligger Livadi Beach. Det är här öns fricampare huserar och det är inte svårt att förstå med tanke på skuggan träden skänker och den otroligt vackra stranden.

Utsikt Mersini Donoussa
Utsikt vid taverna i Mersini, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Uppe i Mersini finns det ett par tavernor att förfriska sig vid innan du vandrar vidare till Kalotaritissa eller väljer att ta bussen tillbaka till Stavros alternativt vidare till Kalotaritissa.

Vandringsleden fortsätter sedan norrut från Mersina vidare upp på en platå med utsikt över havet åt alla håll. Efter cirka en timme kommer du fram till Kalotaritissa som ligger nere i viken vid kusten. Här kan du välja att ta bussen tillbaka eller vandra uppför berget och återkomma till Stavros längs den västra leden.

Även denna vandringsled är relativt lätt att vandra och du möter inga klättringspartier eller liknande. Vandringsleden löper emellanåt ut på asfaltsvägen innan den längre fram återgår ute i markerna. Det gäller att ha lite koll så att du inte missar återinträdet ut i terrängen.

Donoussa erbjuder behagliga och inte särskilt långa vandringar med fantastiska utsiktspunkter längs vägen. Trots att ön är så pass liten har du flera vattenhål i form av tavernor att stanna upp och njuta av god mat och dryck vid innan du vandrar vidare. Donoussa är verkligen en plats för stillhet, naturlig tystnad och för att kunna varva ner.

Läs mer: Donoussa (länk)

Nio recept med Halloumi

Halloumi 9 olika recept

Tänk vad mycket halloumi det har passera det här kakhålet egentligen! Jag kommer mycket väl ihåg när jag åt halloumi för första gången, aningen skeptisk till den gummiaktiga osten som gnisslade mellan tänderna. Sedan dessa har ett antal kilo halloumi gnisslat mellan mina tänder och det kommer garanterat bli många kilo till.

Vad man vet så tillverkades en variant av Halloumi redan på 1200-talet då får- och getbönderna konserverade sina djurs mjölk. Det var först på 50-talet som man började bland i ko-mjölk i osttillverkning när Cypern fick sina första kossor och det är än i dag den vanligaste blandningen när man tillverkar Halloumi: får-, get- och komjölk.

Proportionerna mellan de olika mjölksorterna beror helt enkelt på vilken tillgång det finns på dem. Under våren består Halloumin till större del av får- och getmjölk medan den senare på året innehåller mer komjölk. En äkta Halloumi får endast tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på Cypern. I alla fall i de flesta delar världen där Halloumin är ett skyddat varumärke.

Det har blivit några Halloumirätter de senaste åren och här får du ett smakprov på några av dem:

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Halloumismörgås
Halloumismörgås med coleslaw. (Foto: Markus Olsson)

En halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd men givetvis kan du använda det bröd som tilltala dig mest.

Receptet hittar du här: Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt (länk)

Halloumirårakor

Halloumirårakor
Halloumirårakor. (Foto: Markus Olsson)

Berika rårakorna med halloumi och rårakorna kommer för alltid vara berikade. Härligt krispiga med en naturligt god sälta. Servera med grekisk yoghurt blandad med soltorkade tomater.

Receptet hittar du här: Halloumirårakor (länk)

Halloumi- och jordgubbssallad

Halloumi och jordgubbssallad
Halloumi- och jordgubbssallad. (Foto: Markus Olsson)

En fräsch sommarsallad med Halloumi är supergott så fort solen strålar bryter igenom molntäcket. Ja, eller det är förresten alltid supergott. Enkelt att tillaga och smakar somrigt med jordgubbar.

Receptet hittar du här: Halloumi- och jordgubbssallad (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

 Pizza med riven halloumi
Pizza med riven Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Receptet hittar du här: Pizza bianco med riven Halloumi (länk)

Pizza med Halloumibotten

Halloumipizza hel
Pizza med Halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Vilken topping du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev det salami med färska champinjoner, paprika och lök.

Receptet hittar du här: Pizza med Halloumibotten (länk)

Halloumigryta

Hallouminese
Halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Det här receptet är inte fullt ut vegetariskt men om du utesluter bacon och oxbuljongen och istället använder grönsaksbuljong och smaksätter grytan med ett par teskedar Chipotle Paste så kommer du åt den lätt rökiga smaken ändå.

Receptet hittar du här: Halloumigryta (länk)

Halloumi med zucchinisallad

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinissallad. (Foto: Markus Olsson)

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Receptet hittar du här: Halloumi med zucchinisallad (länk)

Halloumifries

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifrise. (Foto: Markus Olsson)

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Receptet hittar du här: Halloumifries (länk)

Halloumi- och chorizosallad

Halloumi och chorizosallad
Halloumi- och chorizosallad. (Foto: Markus Olsson)

I det här receptet blandas sälta och en viss sötma i en neutral bas. Halloumi, soltorkade tomater, chorizo och grönsallad. Typ.

Receptet hittar du här: Halloumi- och chorizosallad (länk)

Läs mer: Andra recept inspirerade av det grekiska köket (länk)

Information om Paxos (och Antipaxos)

Startbild Paxos

I början av sommaren tillbringade jag några dagar på Paxos (och Antipaxos) bland de Joniska öarna. En angenäm upplevelse där jag bodde i hamnbyn Gaios och nyttjade bussen och båten för att ta mig runt på ön och till Antipaxos.

Mitt bestående intryck av Paxos är att det är en stilig ö, rustade för att ta emot dagsturister från Korfu och seglande jetsetare. Prisbilden blir också därefter men jag tycker inte det behöver vara negativt så länge man är medveten om det. Ju längre upp från hamnpromenaden i Gaios du går desto mer modesta blir priserna.

När det kommer till stränderna föredrar jag de helt otroliga stränderna på Antipaxos som kan tillhöra de absolut vackraste jag har upplevt i Grekland.

Jag har uppdaterat informationen om Paxos (Antipaxos) på hemsidan och du kan läsa mer om dessa platser här: Paxos med Antipaxos (länk)

Information om Parga

Parga startbilden

Det var hösten 2018 som jag vid ett dagsbesök blev riktigt nyfiken på denna semesterpärla och jag återvände därför till Parga för fem (allt för få) dagar nu maj/juni 2019.

Parga är definitivt en charterort men har på något sätt behållit sin bycharm och många menar att det finns en slags ö-känsla i Parga. Jag är benägen att hålla med och jag tror dessutom att bristen på stora hotellkomplex gör Parga gott och skapar en mer intim by-känsla. Men det är klart, det pratas skandinaviska friskt vid restaurangernas bord och på solstolarna intill. Mig gör det inget för Parga är förtjusande och hela området bjuder på många utflyktsmål och upplevelser.

Om du vill veta mer om Parga, stränderna och de olika utflyktsmålen kan du läsa mer om Parga här: Parga (länk)

Att resa med buss i Grekland- närmare bestämt på Korfu

Green Buses Station

När jag är ute och reser på de grekiska öarna, eller fastlandet med för den delen, så är jag sällan stagnerad på en och samma plats. Jag kan uppskatta de lata dagarna på stranden men föredrar att se mig omkring och ta del av ett område från olika vinklar och vrår. Vanligtvis vandrar jag till platser jag vill se, ofta hyr jag en vespa men inte allt för sällan nyttjar jag lokalbussen. Att bruka lokalbussarna, eller regionbussarna, i Grekland är många gånger ett smidigt och prisvärt sätt att ta sig runt på.

Fördelen med det grekiska bussystemet är att var du än är så kan du vinka till busschauffören så stannar denna och plockar upp dig. Oftast. Det är vid sällsynta tillfällen som detta inte fungerar, som i större städer men på öar och på mindre platser har det fungerat klockrent genom åren.

Olika platser har olika system för hur du köper bussbiljett men vanligtvis görs detta ombord på bussen av en person som går runt och tar betalt. Fråga på närmaste minimarket vad som gäller just där du är.

Korfu är en ganska stor ö och kan med fördel upptäckas via öns bussystem, de blå bussarna för stadstrafiken i Korfu stad och de gröna regionalbussarna som ombesörjer övriga ön.

Båt vid Paleokastitsa 2
Enkelt att ta buss till Paleokastritsa från Korfu stad. (Foto: Markus Olsson)

Jag valde att bo i Korfu stad där stationen för de gröna regionalbussarna ligger, Green Buses. Det tar cirka 15 minuter att gå från centrum till stationen där bussarna skickas ut åt olika håll. Stationen har ett antal gater där skyltar och utrop frekvent talar om vilken buss som går till vilken destination. Vill du köpa med dig något att äta och dricka på resan så finns det även ett kafé/ en kiosk att handla i.

Läs mer om Korfu här: Att upptäcka Korfu från Korfu stad (länk)

Du kan antingen köpa en bussbiljett i luckan inne på stationen eller direkt på bussen. Upptryckta tidtabeller gör det lätt att planera resdagarna och en uppdaterad hemsida ger även information om uppskattad restid. Att känna till den uppskattade restiden tycker jag är skönt att veta om förvirring kring var man egentligen är uppstår. Och jag brukar kunna blir en aning förvirrad på mina bussturer.

När jag besökte Korfu i somras valde jag ut vilka stränder och byar jag ville besöka, knallade till busstationen och for kors och tvärs över ön. Bussbiljetten köpte jag i from av en tur & returbiljett och det var bara att hoppa på den returbuss som passade bäst.

Olika färdmedel ger förstås olika möjligheter men på just den här resan så funkade buss bra för mig.

Hitta till busstationen i Korfu stad:

Information om avgångar och restider för Green Buses på Korfu: Green Buses (länk)

Att promenera till busstationen för Green Buses på Korfu:

Grekisk musik sommaren 2019

Mitt i sommaren med 30 grader runt knuten är det dags att förgylla årstiden med grekiska sommarhits. Närmare bestämt 20 stycken. Tjugo stycken sommarhits som Greek City Times (länk) nyligen har sammanställt.

De flesta låtarna är musiksläpp från i år med ett par undantag samt någon nygjord remix. Bitarna bestå av både upptempo och låtar i moll. Oavsett vad så älskar jag att berika min tidrymd med grekisk tonkonst och med njutfull sång. Grekland blir på så sätt alltid närvarande även när jag åtnjuter den svenska högsommaren.

Du hittar listan med grekisk sommarmusik 2019 (Greek summer 2019) på Spotify:

Jag har sedan en tid tillbaka även en längre lista (Grekisk musik) med grekisk musik sammanställd oavsett tidpunkt eller årstid. Du hittar den här:

Fem stränder du inte får missa på Syros i Grekland- Kykladernas högsäte

Syros start blogginlägg

För någon dag sedan fick jag en fråga om Syros och det fick mig att reflektera över min senaste visit på Kykladernas högsäte. Det är hela sju år sedan sist men jag har fortfarande starka minnen från min vandring längs kusten till magiska stränder som jag hade helt och hållet för mig själv.

Jag gillar verkligen Syros som bjuder på både stad och by, fina stränder och berg. Det är inte särskilt många skandinaver som hittar hit och ofta är det grekiska som oreras i byar och på stränder. Hamnstaden och provinsstaden Ermoupolis är ett myller av människor, fordon och varor. Ni vet en sådan där plats där man kan sitta och betrakta de grekiska vardagslivet i timtal. Jag tröttnar aldrig på sådant.

Måne över Ermoupolis Syros 2019
Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)

När färjan lade an i Ermoupolis i strålande solsken och dryga 25 grader kändes det riktigt skönt att kliva av direkt på hamnpromenaden som kantas av kaféer och barer. Jag satte mig genast ner på ett av dem och beställde in kaffe och en bit chokladpaj. Länge satt jag och lät den runda smaken leka Prästens lilla kråka i munnen och betraktade nyfiket folkmyllret. Det märktes att jag nu är i Kykladernas största stad, även ögruppens provinsstad. Gatorna är marmorbelagda, arkitekturen har en annan karaktär och grönsaksstånden kantar vägen upp till boendet jag har bokat. Jag har varit här förut och hittade den rätta vägen direkt. Till och med de gamla farbröderna satt kvar på det lilla kaféet i den smala gränden, precis som om de inte hade gjort något annat på tre år (juni 2012).

Ermoupolis har ingen direkt strand att prata om men längs västkusten finns flera stycken sand- och stenbäddar att gotta sig vid. Jag valde att spendera några nätter i en av de mer pittoreska byarna på Syros, Kini, vars egna strand är riktigt bra men från Kini kan du även fortsätta vandra vidare längs västkusten för att upptäcka magiska platser.

Kini Beach Syros
Kini Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Kini Beach Syros 2
Kini Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

I Kini finns egentligen två stränder; Kini Beach och Lotos Beach. Vid Kini Beach ligger några tavernor mot den gulvita, fina sanden och det är en perfekt plats att avnjuta en middag på medan den gyllengula solen sakta går ner vid horisonten. Här finns solstolar och parasoller att hyra men det finns även gott om plats att breda ut sin egen handduk vid sidan om.

Lotos Beach Kini Syros
Lotos Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Går du några minuter till vänster (om du har näsan pekandes ut mot vattnet) så kommer du till den mindre stranden Lotos Beach där stora träd skänker skugga. I backen ovanför finns även en större taverna att nyttja i fall hungern och törsten gör sig påmind.

Delfini Beach Syros
Delfini Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Tar du istället riktning höger vid Kini Beach når du med 30 minuters vandring klapperstenstranden Delfini Beach. Du startar vandringen så långt ut du kan komma på piren på höger sida i Kini där du till slut kommer till en betongtrappa som sedan övergår till en stig. Vid Delfini Beach finns ett par tavernor och några parasoller som skänker skugga intill dessa. Den del av stranden som ligger närmast Kini är omtyckt av nudister vilket jag upptäckte först på plats iklädd de största badshorts jag någons ägt .

Förste man på plats på stranden valde jag ut den mest bekväma delen och lade prydligt ut min blå handduk, gömde vattenflaskan från solen och lade mig tillrätta. Tiden gick och det började fyllas på med folk... naket folk. Lite lätt obekväm, alla naturistdrömmar till trots, insåg jag att jag tillhörde en tydlig minoritet med mina badbyxor på. Lätt obstinat bestämde jag mig för att jag minsann inte skulle behöva känna att min kritvita rumpa skulle behöva lysa som en fyr och locka fartyg på grund så jag behöll de svarta shortsen på. Fler och fler nakna människor samlades runt omkring mig och jag började skratta lite lätt nervöst för mig själv på min lilla filt (juni 2012).

Varvarousa Beach Syros
Varvarousa Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Från Delfini Beach kan du fortsätta vandringen till den mer avlägsna Varvarousa Beach (cirka en timmes vandring från Kini) med sin kritvita sand omfamnad av branta berg. Här finns inga faciliteter och du kan räkna med att vara ensam på förmiddagen och är du här off-season så är det inte säkert att någon ytterligare själ alls dyker upp. Jag delade stranden med en långnäbbad fågel och ljudet av min egna andning.

Aetos Beach Syros
Aetos Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Ett steg ännu längre bort från Kini, efter Varavarousa Beach, ligger den lilla stranden Aetos Beach. Ännu mer avlägset, ännu mer otillgänglig men kanske till och med snäppet vackrare än Varvarousa Beach.

Galissas Beach Syros
Galissas Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Om vi släpper vandringen med utgångspunkt Kini och åker till byn Galissas istället så finns där en ganska bred strand med fin, vit sand. Pinjeträd ger skugga en bit upp från vattnet och ger till och med möjlighet till vila i de krokiga, grova grenarna. Här finns solstolar och parasoll att hyra och några meter upp längs vägen kommer den första tavernan och därefter är det inte långt till korsningen där resten av restaurangutbudet ligger. Längs ena sidan av stranden finns en hamnpromenad och uppe på höjden ligger den lilla kyrkan Agios Pakou för den som vill tillskansa sig en religiös upplevelse.

Galissas träd Syros
Galissas Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till stränderna på Syros:

Nytt avsnitt om Aten på IGTV ute nu!

Ny finns ett nytt avsnitt ute på IGTV (Instagram TV) och återigen är det ett avsnitt om min älskade stad Aten. Visserligen är det ett avsnitt som enbart handlar om Athens Street Food Festival men samtidigt visar det på en av alla saker som staden har att erbjuda.

Athens Street Food Festival går av stapeln tre helger i maj varje år och det har inte varit lätt att pricka in den men i år lyckades jag med konststycket att botanisera i gatumaten. Det är inte bara grekisk street food som serveras här, snarare tvärtom. Det är kubanskt, jamaicanskt, indiskt, amerikanskt, italienskt och allt däremellan.

Läs mer: Athens Street Food Festival (länk)

Om du älskar street food kan jag lova dig att det är ett mecka där du kan hitta allt mellan himmel och jord, från sött till salt och från kött till vegetariskt. Inträdet ligge rpå 2,50 Euros och är helt klart värt det.

Kolla in min rundvandring där inne och läs blogginlägget via länken ovan:

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb