Artiklar

Storstadsweekend i Grekland- oväntade kombinationer

Att resa på en storstadsweekend är en växande trend, framför allt för de som inte bara önskar sig en ytlig upplevelse på populära stadsdestinationer utan även för de som söker en djupare upplevelse inom kultur, den faktiska livsstilen och karaktären i en stad. Grekiska städer kombinerar alla de element som krävs för att tillfredsställa den krävande besökaren.

1 Athens AthenianTrilogy night photo Y Skoulas
Athenian Trilogy (Academy – University – Lycabetus hill). (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Aten- en antik stad och samtidigt så modern

Den grekiska huvudstaden är en stad som har allt; ett livligt kosmopolitiskt nav med en rik kultur, en lång historia och med ett milt klimat. Atens dragningskraft lockar turister från hela världen och lovar en minnesvärd vistelse både som en weekend eller som en längre resa. Njut av Atens dag- och nattliv med oss!

2 Athens Acropolis 8071 YSkoulas
Aten, Akropolis. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Landet med världens mest filmvänliga ljus i sitt DNA (länk)

Använd den moderna tunnelbanan, spårvagnen eller det moderna järnvägsnätet för att nå de flesta destinationerna i Aten och hennes ytterområden. Promenera längs med foten av Akropolis, besök stadens centrum och dess traditionella stadsdelar, museerna, de forntida platserna och monumenten, teatrarna och konstgallerierna. Och du, spara lite av din tid för Atens förorter också.

3 Athens Dromeas 001 photo Y Skoulas
Aten, Dromeas. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

4 Athens StavrosNiarchosFoundation 9812 YSkoulas
Aten, Stavros Niarchos Foundation. (Foto: GNTO, Y.Skoulas)

Läs mer: Kommande evenemang (länk)

De norra förorterna i Aten är mer gröna och öppna än andra områden. Här hittar du fantastiska restauranger, gallerior, nattklubbar och sportanläggningar. Kör söderut och följ kustlinjen längs Atens Riviera, upptäck de fina stränderna i södra Attika, besök historiska platser, koppla av vid havet, ta en uppfriskande simtur eller utöva någon av dina favoritvattensporter.

5 Attica Faliro photo Y Skoulas 4044
Aten. Faliro. (Foto: GNTO, Y.Skoulas)

Läs mer: Romantiska platser i Aten (länk)

Tänk på att huvudstaden i Grekland också är den grekiska underhållningens huvudstad. Vill du njuta av internationella kulturevenemang eller gå på klassiska eller moderna konserter på vintern eller på sommaren? Vill du dansa hela natten till rytmerna av både grekisk och internationell musik? Känner du för att äta middag efter midnatt? När du upptäcker nattlivet i Aten kan du uppleva allt det som nämns ovan och mycket mer!

6 Athens Psirri 6906 photo Y Skoulas
Aten, Psirri. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Fantastiskt nattliv i Grekland (länk)

Oavsett om du reser till Aten i jobbet eller för nöje, är hon det perfekta valet för att blanda båda två, när som helst på året!

7 top10 Athens

Läs mer: Aten (länk)

Thessaloniki- äventyr hela dagen

Thessaloniki (520 kilometer norr om Aten) är Greklands näst största stad och områdets viktigaste centrum. "The Lady of the North" är elegant och raffinerande och hon är en modern, livlig stad som välkomnar alla besökare för att lära sig allt om hennes historia och kultur. Thessaloniki är den perfekta destinationen om du är sugen på en helgutflykt likväl som en tredagarsresa.

8 Macedonia Thessaloniki AgPanteleimonas 1821 HKakarouhas
Macedonia, Thessaloniki. Agios Panteleimonas. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

Både lokalbefolkningens och besökarnas favoritpromenad ligger precis intill vattnet vid Thermaikosbukten. Numera sträcker sig promenaden längs New Beachfront (Nea Paralia) förbi Makedoniens palats upp till Thessaloniki konserthus och täcker hela fyra kilometer. Hela området har rekonstruerats och nya temaparker har byggts upp med fontäner och imponerande skulpturer som till exempel den iögonfallande "Umbrellas" av Zongolopulos.

9 Macedonia Thessaloniki port 1426 HKakarouhas
Macedonia, Thessaloniki. Port.(Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

10 Macedonia Thessaloniki NewSeaside 1915 HKakarouhas
Macedonia, Thessaloniki. New Seaside. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

Thessaloniki är en stad med 35 museer och tolv konstgallerier. Samtida konst har haft ett hem här sedan 1979 när Alexandros Iolas, en känd grekisk samlare, donerade sin samling med verk av Andy Warhol, Max Ernst, Max Beckmann och Fluxus samt andra konstverk till Macedonian Museum of Contemporary Art.

11 Macedonia Thessaloniki ConcertHall 1893 HKakarouhas
Macedonia, Thessaloniki. Concert Hall. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

Läs mer: Kulturliv i Thessaloniki (länk)

12 Macedonia Thessaloniki Walls 2734 HKakarouhas
Macedonia, Thessaloniki. Walls. (Foto: GNTO, H.Kakarouhas)

Det gamla Ladadikadistriktet ligger vid Thessalonikis västra ingång som brukade vara hjärtat i grossisthandeln för drygt 40 år sedan. Idag är distriktet känt för de kulinariska läckerheterna som erbjuds på matställena och i barerna, några av dem med levande musik, inrymda i de gamla, renoverade butikerna som ligger i de tegelstensbeklädda gränderna i området. Här är det lätt att förstå varför Thessalonikis kulinariska tradition är något som lokalbefolkningen tar på stort allvar.

13 Gastronomy photo P Merakos
(Foto: GNTO, P. Merakos)

Läs mer: Grekiska snacks vart du än går (länk)

14 Macedonia Thessaloniki NightLife 4356 HKakarouhas
Macedonia, Thessaloniki. Nightlife.(Foto: GNTO, H.Kakarouhas)

Läs mer: Weekend i Thessaloniki (länk)

En anledning att resa till Thessaloniki är de stora evenemangen "Thessaloniki International Fair" i september, "Thessaloniki International Film Festival" i november och "Thessaloniki Book Fair" i maj.

15 top ten Thessaloniki

Läs mer: Thessaloniki (länk)

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb