Grekland

Fastlandet

Thessaloniki: Restauranger/ uteställen

Thessaloniki är känd för sin fantastiska mat till humana priser. Vi tackar stadens studenter för det humana. Och jag är inte sen att skriva under på ordet fantastisk. Däremot klarar inte denna lilla kropp av alltför stort matintag varför restaurangbesöken denna weekendresa var allt för få. Jag ser fram emot att åka tillbaka och njuta mer av Thessalonikis krogliv, men de få besök jag gjorde är dessa:

Lenas Bistro

Lenas Bistro ligger i området Ladadika där hon står för färgen grön. Bistron är minimal och inomhus finns bara några enstaka bord och på trottoaren utanför är de inte många fler. Men det är precis så det ska vara hos Lena tänker jag. Det är det lilla som gör att stället får sin charm. Och Lena själv förstås.

Lenas Bistro, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

På Lenas bistro njuter du av god dryck med tilltugg. Några maträtter finns inte och det är en bra start på kvällen eller kanske snarare ett skönt avslut efter förmiddagens shopping.

Lenas Bistro, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

Om du är här i juletid, missa inte Lenas egna likör gjord med julsmaker.

To Elliniko

Hur ofta har jag inte sagt ”Det här är det bästa jag någonsin har ätit” när jag är i Grekland? Och på To Elliniko var det dags igen. Hujedamej vad gott det var! Än idag, nästan en vecka senare, vattnas det i munnen av de rena, självklara smaker som serverades där. Uppmärksam och kunnig personal som gärna sjunger lite grann gör förstås också sitt till.

To Elliniko, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

To Elliniko har även ett stort utbud av olika ouzosorter för den som vill förkovra sig i denna ädla dryck.

To Elliniko, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

Varmt bröd, fava, horta och Tigania Agioreitiki (fläsk, kyckling och korv) som huvudrätt. Halleluja!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Το Ελληνικό (@toelliniko)

Terkenlis

Thessalonikis mest berömda bageri är Terkenlis. Och det vet de om. Och det är helt okej. Det är bara att glömma ett varmt bemötande och välja bland alla de fantastiska bakverk de har att erbjuda. För min del, strax efter frukost, landade det i en brioche med russin. Så mjuk och len att den knappt behöver tuggas.

Scroll to Top