inspiration

Fetaost: fakta och goda recept med fetaost

Fetaost: fakta och goda recept med fetaost

  • Skriv ut

Fetaost 2020

Något som alltid finns i mitt kylskåp är fetaost. Och då pratar jag om den äkta fetaosten och inte den ost som kallas salladsost, vitost eller vilka namn man nu har döpt kopiorna till. Jag använder fetaosten i sallader, som fyllning eller i röror och till och med för att göra glass på!
Jag lovar, det är brutalt gott!

I århundraden har ost varit en viktig proteinkälla för människan och eftersom får och getter var huvudkällan för mjölk i Grekland blev också fetaosten den ost som i första hand försörjde grekerna med protein.

Äkta fetaost är sedan 2007 en skyddad produkt och får endast tillverkas i Grekland av naturliga ingredienser. Fetaosten har tillverkats sedan antiken och det sägs att det endast är grekerna som har det äkta receptet för att kunna tillverka äkta fetaost.

En äkta fetaost ska innehålla 100 % får- och getmjölk där minst 70% är fårmjölk och max 30 % är getmjölk. Till skillnad mot komjölk innehåller får- och getmjölk mer fett och kaseinprotein vilket får fetaosten att skilja sig från all annan ost.

Fetaost tillverkas mer eller mindre i alla delar av Grekland och de regioner som producerar mest fetaost i Grekland är:

  1. Thessalien
  2. Epirus
  3. Västra Grekland
  4. Peloponnesos
  5. Centrala Grekland

Greklands export av Fetaost har ökat det senaste åren och idag exporteras störst mängd Fetaost (inom EU) till Tyskland följt av Storbritannien, Italien och Sverige som står för 7,3 % av Greklands fetaostexport.

Nyligen har forskare i Grekland lyckats avkoda den äkta fetaostens ”DNA” och det visade sig att den innehåller upp till 489 olika typer av proteiner vilket gör den till en av de proteinrikaste ostarna i världen. Proteinerna påverkar nervsystemet, njurfunktionen, blodtrycket och kolesterolet på ett positivt sätt och gör Fetaosten till ett slags ”super food”.
(Källa: Magazine Ambrosia #9 januari 2020)

Recept med fetaost:

Panerad fetaost med citron- och gurksallad

Panerad fetaost 2020

Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen.

Recept: Panerad fetoast med citron- och gurksallad (länk)

Baconlindad fetaost med oreganopesto

Baconlindad fetaost med oreganopesto 2020

Baconlindad fetaost med oreganopesto är en förrätt som går snabbt att göra och är makalöst god. Sältan tillsammans med den runda smaken från oreganopeston är som mumma för själen. Funkar både som tapasrätt och som förrätt men tänk på att den är ganska mättande.

Recept: Baconlindad fetaost med oreganopesto (länk)

Fylld zucchini med fetaost och valnötter

Fylld zucchini 2020

Det här är en enkel och god vegetarisk rätt som går att variera med både nötter och kryddor. Fylld zucchini fungerar både som ensamrätt men även som tillbehör till andra livsmedel. Smakerna är enkla men skapar en god smakrik kombination.

Recept: Fylld zucchini med fetaost och valnötter (länk)

Fetaostglass med hallonrippel- glass med fetaost

Fetaostglass 2019

Fetaost i glass kanske inte låter som den mest klockrena kombinationen men POOOOW! vilken käftsmäll jag fick. I positiv bemärkelse alltså. Glassen får en mjuk cheescakesmak som smeker gommen som det vänaste väsen. Ja, eller en örfil som får klockorna att ringa. Både och på något sätt.

Recept: Fetaostglass med hallonrippel (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen