inspiration

Grekiska viner från Psaroulis Wine på Mykonos Taverna

Grekiska viner från Psaroulis Wine på Mykonos Taverna

  • Skriv ut

Startbild Psaroulis Wine

Här om dagen fick jag den vällustiga möjligheten att både få njuta av grekisk mat samt intressanta och spänningsfyllda grekiska viner på Mykonos Taverna. I en anslående miljö med tända ljus och rutiga dukar presenterade vinhuset Psaroulis Wine fem viner ur sitt sortiment, tre vita, en rosé och ett rött vin. Psaroulis Wines producerar sina viner i Kalamata av druvor från bland annat vinstockar som planterades redan 1948. Vinodlingarna ligger 120 meter över havet på en plats där temperaturskillnaderna mellan natt och dag är förhållandevis stora. Druvorna skördas nattetid när temperaturen är som lägst för att mana fram de finaste aromerna och för att behålla druvornas friskhet.

Psaroulis Wines
Viner från Psaroulis Wine, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Psaroulis Wines har förvärvat flera vinster för sina viner och en av triumferna i raden är en guldmedalj, två silvermedaljer och en bronsmedalji en av världens största vintävlingar, AWC i Wien 2017. Av 12 826 olika viner tilldelades Psaroulis Wines fyra medaljer vilket tydligt uttrycker vinernas kvalitet.

Psaroulis Wines 2
Viner från Psaroulis Wine, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Psaroulis Wines på Mykonos Taverna
Upphällning av vin, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Den grekiska druvan Assyrtiko

En av Greklands stoltheter när det kommer till druvor är den gröna druvan Assyrtiko som har kommit att bli en av mina stora favoriter när det kommer till vita viner. Assyrtikos druvklasar är stora, med skal som är gula till guldgula och som är lätt transparenta. Assyrtiko är vanlig på Santorini men odlas även i andra delar av Grekland som till exempel i Kalamata.

Vinglas Mykonos Taverna 1
Smakprovning av Assyrtiko- Malagouzia, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Min favorit denna kväll blev det vita vinet Assyrtiko- Malagouzia som är en blandning av de grekiska druvorna Malagousia och Assyrtiko. Druvan Malagousia ger vinet en rund och blommig karaktär och tillsammans med 20 procent Assyrtiko ger det vinet en behaglig syra och fräschör med sina citrustoner. En klockren kombination för mig som älskar vita, krispiga viner.

Somelier
Kvällens somelier Fredrik Styrlander ger målande beskrivningar, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Ledsamt nog är utbudet av grekiska viner på Systembolaget ringa även om det finns flera guldkorn i beställningssortimentet. Och det är därför jag blir så där sprudlande glad när det finns grekiska restauranger som Mykonos Taverna där de med engagemang och glöd vill ge oss ”grekomaner” det där extra när det kommer till mat och grekisk dryck. Utbudet är stort och välsmakande och spatserar du hit en lördag bjuds det även på musikalisk underhållning av den grekiska gruppen Taximi. En stycke Grekland så nära du kan komma när du är hemma i Sverige.

Kötträtt på Mykonos Taverna
Kvällens kötträtt, Taverna Mykonos. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till Mykonos Taverna:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen