Sex gamla grekiska städer som alltid förblir unga

Om du planerar att besöka Grekland finns det två saker som du definitivt bör ta med dig: en högkvalitativ digitalkamera för att fånga hisnande landskap och ett minneskort med hög kapacitet för att lagra så många bilder du kan! Följ med oss på en promenad i de mest charmiga städerna i Grekland!

archanes crete s524758846 560
(Foto: GNTO)

Kos

Staden Kos har välbelagda, breda vägar, stora torg och parker med rader av träd. Staden är skyldig sin utmärkta stadsplan jordbävningen 1933 som nästan förstörde staden till marken. Italienarna som styrde ön vid den tiden återuppbyggde staden Kos enligt en väl genomtänkt stadsplan. Dess arkitektoniska mångfald är imponerande med italienska byggnader i kolonialstil (kommunala informationskontoret, guvernörens palats, kulturcenter, "Orpheas" biograf osv.) intill småhus typiska för en ö, moskéer, murar byggda av riddare, moderna lägenhetskomplex och äldre, restaurerade offentliga byggnader. Kos har ett omfattande cykelvägsnät som erbjuder cyklister enkel åtkomst till staden.

Dodecanese Kos 04 GNTO Y Skoulas
Dodekaneserna, Kos. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Hippocrates' Island (länk)

Platanos-torget (Plataner) eller Lotzia-torget, är en av stadens platser som lockar flest turister. Lotzia-moskén byggdes 1786 och på dess väggar kan du se integrerade bitar av forntida och medeltida monument. Hippokrates platan, tvärs över Lotzia-moskén, är det träd vars skugga den store läkaren nyttjade när han samlade sina lärlingar för undervisning men även för att undersöka sina patienter. Trädet är alltså mer än 2500 år gammalt! Yttermåttet av stammen är mer än 10 meter och dess gigantiska grenar skuggar hela torget.

Dodecanese Kos Platanos Ippokrati 02 GNTO Y Skoulas
Dodekaneserna, Kos, Hippocrates platan. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Stränder på Kos (länk)

Rhodos

Rhodos stad anses vara en av de vackraste städerna i världen. Den grundades 408 f.Kr. och dess medeltida arkitektoniska drag smälter väl in i modern byggnadsstil. Staden består av den gamla, befästa medeltida staden, och den moderna staden, med gamla och nyklassiska byggnader samt andra nybyggda strukturer.

rohdes 560
Dodekaneserna, Rhodos. (Foto: GNTO)

Läs mer: Promenera i Rhodos stad (länk)

Denna historiska stad är en del av UNESCO: s världsarvslista och har byggts i en halvcirkulär form runt hamnen. Det är en av de få kvarvarande medeltida städerna som har stått emot tidens förändringar anmärkningsvärt väl i all sin skönhet och prakt! Tiden verkar ha stannat under medeltiden och stadens riddarhistoria skapar en mystisk atmosfär. Kullerstensgränder och gotiska torn öppnas upp och avslöjar sina hemligheter för dig. Besök stormästarens palats (1300-talet e.Kr.), Kastello, en av de första byggnaderna byggda av Knights Hospitaller of Rhodes, det arkeologiska museet och klocktornet. Gå förbi den välkända riddargatan som har återställts till exakta dimensioner och form som den hade under medeltiden.

Medieval Rhodes port photo Vergas 510 331
Medeltidshamnen på Rhodos. (Foto: GNTO, Vergas)

Läs mer: Slott (länk)

Korfu

Kosmopolitiska Korfu är förmodligen en av Medelhavets mest populära destinationer. Det lockar hundratusentals turister varje år och är en outtömlig källa till konstnärlig inspiration. Staden är uppdelad i gamla stan eller 'Xopoli', mellan den gamla och nya fästningen, och tre nya förorter: Mantouki till nordväst; Saroko mellan Avrami och Sotiras kullar; och Garitsa som börjar vid Dougklas pelare som ligger vid södra stranden.

Corfu 0585 E Fili
Joniska öarna, Korfu. (Foto: GNTO, E. Fili)

Läs mer: Korfu- där venetierna, fransmännen och britterna bodde tidigare (länk)

Den historiska stadskärnan ligger i den gamla staden vars befästa murar förhindrade den från att växa och som ledde till en samlad arkitektonisk stil med höga flervåningshus och smala kullerstensgator (kantounia) där tvätt hängs ut för att torka från byggnader över gränder och små torg. Det är Greklands största bevarade medeltida stad och en av de vackraste i Medelhavet. Från och med 2007 har den historiska stadskärnan funnits med på listan över UNESCO: s världsarv.

Ionia islands Corfu Old town photo M Mitzithropoulos
Joniska öarna, Korfu, Old town. (Foto: GNTO, M. Mitzithropoulos)

Läs mer: Stränder på Korfu (länk)

Zakynthos

Det venetianska inflytandet på arkitekturen har satt sin stämpel på Zakynthos trots skadorna på grund av den seismiska verksamheten i området. Efter den kraftiga jordbävningen 1953 och den efterföljande branden, brann ett antal historiska byggnader och kyrkor ner till grunden. Följaktligen begravdes de betydande skatter som dessa byggnader inhyste i askan.

zakynthos town view 560 shutterstock 209119723
Panoramautsikt över Zakynthos stad. (Foto: GNTO)

Läs mer: Utforska Zakynthos dolda charm (länk)

Staden Zakynthos byggdes om enligt en stadsplan där strikta anti-seismiska regler tillämpades men som till stor del höll fast vid stadens tidigare arkitektoniska karaktär.
På Zakynthos gäller även skyddslagar för den oäkta karettsköldpaddan (Caretta - Caretta) och munksälen (Monachus - Monachus).

Site TFD Zante 510
Joniska öarna, Zakynthos. (Foto: GNTO)

Läs mer: Topp 6 familjedestinationer (länk)

Heraklion (Kreta)

Kreta är Greklands största ö och en charmig plats där besökare kan njuta av sin resa på alla de sätt som man tidigare har föreställt sig. Heraklion är den största staden Kreta och har en av Greklands största stadskärnor vars utveckling började i kölvattnet av 800-talet e.Kr. (i antiken var Knossos öns viktigaste centrum, följt av Gortyn). Under senare tid kom Heraklion under arabiskt, venetianskt och osmanskt styre. Under de olympiska spelen 2004 var staden Heraklion en av platserna för den olympiska fotbollsturneringen.

Crete Heraklion Knossos 8573 photo Y Skoulas
Kreta, Heraklion, Knossos. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer: Knossos- den minoiska civilisationens främsta centrum (länk)

I den gamla (venetianska) hamnen, bredvid de moderna anläggningarna, kan man se de välvda tarsanaderna där fartyg brukade byggas medan den västra sidan domineras av fästningen Koule (1500-talet).

Crete Heraklion VenetianHarbour 0976 photo Y Skoulas
Kreta, Heraklion. Venetianska hamnen. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer: Fakta om Heraklion (länk)

Chania

Chania stad är länets huvudstad och en av de vackraste städerna på Kreta och i hela landet. De venetianska fästningarna och de magnifika neoklassiska ståtliga hemmen skapar en unik miljö. I hamnen hittar du stadens största attraktioner, som Maritime Museum och den turkiska moskén, den äldsta osmanska byggnaden på ön.

Chania s134137613 560
Kreta, Chania. (Foto: GNTO)

Läs mer: Topp 5 höstdestinationer (länk)

Gamla stan är en fascinerande kombination av venetianska och osmanska arkitektoniska element. Det är välkänt, charmigt och ofta fotograferat med en atmosfär som påminner om förflutna tider. Promenera längs de smala gränderna och gatorna, stanna till och ta en kopp kaffe, snacks eller en måltid i de traditionella kaféerna och tavernorna där den gamla tidens magiska patina finns överallt.

Chania 2 560
Kreta, Chania. (Foto GNTO)

Läs mer: Mer om Kreta (länk)

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb