Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Kreta: Kato Zakros- intagande stillhet på östra Kreta

Startbild KatoZakros

Lugna, stilla Katos Zakros är den perfekta hemvisten för oss som uppskattar en mer balanserad strandupplevelse. Här finns inte många uthyrningsrum och tavernorna ovanför stranden är enbart en handfull. Sanden är blandad med klappersten och stranden ligger väl skyddad i bukten där vattnet sällan gör uppror.

Par vid strand Kato Zakros Kreta
Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Båtar vid Kato Zakros Kreta
Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Hit åker du för att ta del av det lilla i det stora på något sätt. Stora Kreta som på sina ställen draperas av turism och lilla Kato Zakros som varken kan eller tar emot särskilt stora horder av besökare. Dagtid kan någorlunda många badsugna hitta till stranden men när solen börjar ta riktning mot horisonten minskar mängden besökare kraftigt och kvar blir vågornas ljud och cikadornas sång. Några toner av grekiska musik, lågmälda samtal och klirret av porslin när disken plockas av borden kan vara de fåtal ljud du uppfattar.

Nostos i Kato Zakros Kreta
Taverna Nostos i Katos Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Kato Zakros Beach Sitia Crete
Stranden i Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i Kato Zakros kreta
Stranden i Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ungefär 100 meter bakom stranden hittar du en av Kretas mest betydande arkeologiska platser, Palatset i Zakros, som en gång i tiden var ett av de viktigaste minoiska samhällena. Utifrån storleken sett så var det det fjärde största minoiska palatset som växte fram på denna skyddade plats med närheten till Kato Zakros kust där även minoernas hamn låg.

Archaeological site the entrance of Palace of Kato Zakros
Arkeologiska platsen för Palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset i Zakros byggdes omkring 1900 f.Kr men de nuvarande ruinerna är från den så kallade andra byggnadsfasen från cirka 1600 f.Kr men likt de andra minoiska platserna förstördes de runt 1450 f Kr.

Palatset i Zakros var viktigt både politiskt och religiöst men även kommersiellt och riktade sig mot de stora civilisationerna i Mellanöstern då resvägen från denna sida av Kreta var den smidigaste att nå dem.

Archaeological site Palace Kato Zakros
Arkeologiska platsen för palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset vid Zakros är en av de mest betydelsefulla arkeologiska platserna med tanke på att det är det enda minoiska palatset som inte har plundrats och man hittade till och med med dess kassavalv intakt. De flesta fynden förvaras numera i museer i Heraklion, Sitia och Agios Nikolaos.

Hitta till Kato Zakros:

Kato Zakros ligger cirka 45 kilometer sydost om Sitia dit du kan ta dig med både färja, inrikesflyg men även med svenska charterbolag. Den berömda vandringsleden Zakrosravinen mynnar ut strax innan den arkeologiska platsen för palatset i Zakros och vandrar du hela leden tar det cirka två timmar att komma fram till Kato Zakros.

Läs mer:Sitia Geopark-östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Läs mer:Vandra på Kreta (länk)

Läs mer:Vai Beach- östra Kretas unika palmstrand (länk)

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb