Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Panerad fetaost med citron- och gurksallad

Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen. 

Panerad fetaost
Panerad fetaost med citron- och gurksallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Dubbelpanerad fetaost

150 gr fetaost
Mjöl
Ströbröd
2 ägg
2 msk olivolja

Citron- och gurksallad

0,5 gurka
1 citron
En knippe dill
Olivolja
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Honung

Tillagning

Starta med citron- och gurksalladen. Skala gurkan och skär den i grova tärningar. Häll upp olivoljan i en kastrull, riv ner citronskal och pressa ner saften av en citron. Lägg i gurkan och värm upp blandningen (koka ej). Ta av kastrullen från spisen, krydda och rör ner hackad dill och dijonsenap. Ställ svalt.

Ta ur fetosten ur förpackningen och torka av den med hushållspapper och skär den i smala skivor, cirka 0,5 centimeter tjocka. Vispa upp äggen i en djup tallrik och häll upp mjöl i en annan och ströbröd på en tredje tallrik. Börja med att doppa ostskivan i ägg, sedan i mjöl, därefter i ägg igen och till sist i ströbröd. Var försiktig så att du inte drar av paneringen med fingrarna. När du har panerat alla skivor steker du dem på medelhögvärme i rikligt med olivolja. Efter ett par minuter vänder du på osten och steker i någon minut till. När paneringen har fått en fin gyllenbrunfärg är de klara. Fetaosten klarar värmen bra och smälter inte ut eller tappar formen. Servera genast med citron- och gurksallad samt ringla över lite honung. Sältan från osten och syran från salladen gifter sig bra med sötman från honungen.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb