Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Saganaki- så enkel att tillaga, så god att äta

Jag är nyss hemkommen från det gudabenådade landet Grekland och en massa måltider med Saganaki, den grekiska hårdosten. Den funkar utmärkt som en tillagad förrätt eller o-stekt på ostbrikan. Själv föredrar jag den stekt som en förrätt och det går supersnabbt utan en massa krångel.

Saganaki
Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Saganaki (önskad mängd)
Citron

Tillagning

Värm en teflonstekpanna på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör elelr olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.

Halloumi med hemmagjord sweet chili

Just nu är jag inne i en Halloumifas där jag äter, lever och till och med drömmer Halloumi. Jag kan liksom inte få nog och när jag såg Nigella Lawson snabbt och enkelt med svepande rörelse tillaga denna rätt så fanns det ingen återvändo. Stekt Halloumi med söt-syrlig chili ovanpå en salladsbädd, vad kan bli fel? Sältan från Halloumin, sötman från honungen, syran från limen och hettan från chilin är en oslagbar kombination. Prova och se!

Halloumi med sweechilisås storHalloumi med sweet chili. (Foto: markus Olsson)

Ingredienser

3 röda chilifrukter
2 msk flytande honung
Saften av 0,5 lime

150-200 gr Halloumi

Bladspenat eller den sallad som du föredrar

Olivolja

Tillagning

Kärna ur en av chilifrukterna för att minska styrkan och hacka alla tre i små bitar. Koka upp chilin tillsammans med honung och limesaft i cirka 5 minuter tills såsen börjar tjockna. Det finns en risk att det skummar över så rör om hela tiden.
Skiva Halloumin i sex till åtta skivor och stek dem så att de får fin färg. Servera direkt på en salladsbädd med sweet chili och lite olivolja.

Panerad fetaost med citron- och gurksallad

Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen. 

Panerad fetaost
Panerad fetaost med citron- och gurksallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Dubbelpanerad fetaost

150 gr fetaost
Mjöl
Ströbröd
2 ägg
2 msk olivolja

Citron- och gurksallad

0,5 gurka
1 citron
En knippe dill
Olivolja
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Honung

Tillagning

Starta med citron- och gurksalladen. Skala gurkan och skär den i grova tärningar. Häll upp olivoljan i en kastrull, riv ner citronskal och pressa ner saften av en citron. Lägg i gurkan och värm upp blandningen (koka ej). Ta av kastrullen från spisen, krydda och rör ner hackad dill och dijonsenap. Ställ svalt.

Ta ur fetosten ur förpackningen och torka av den med hushållspapper och skär den i smala skivor, cirka 0,5 centimeter tjocka. Vispa upp äggen i en djup tallrik och häll upp mjöl i en annan och ströbröd på en tredje tallrik. Börja med att doppa ostskivan i ägg, sedan i mjöl, därefter i ägg igen och till sist i ströbröd. Var försiktig så att du inte drar av paneringen med fingrarna. När du har panerat alla skivor steker du dem på medelhögvärme i rikligt med olivolja. Efter ett par minuter vänder du på osten och steker i någon minut till. När paneringen har fått en fin gyllenbrunfärg är de klara. Fetaosten klarar värmen bra och smälter inte ut eller tappar formen. Servera genast med citron- och gurksallad samt ringla över lite honung. Sältan från osten och syran från salladen gifter sig bra med sötman från honungen.

Zucchiniplättar (zucchinibollar) med yoghurtsås

En av mina bästa matupplevelser är när vi efter en lång vandring landade på en taverna i byn Agia Marina på Lesbos. Någon meny fanns inte att tala om utan istället lagade de mat utifrån de råvaror de hade för dagen. Jag beställde bland annat in friterade zucchinibollar som smakade gudomligt. Detta är en variant på dessa för oss som inte har en fritös.

Zucchiniplättar
Zucchiniplättar med yoghurtsås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Zucchiniplättar (2-3 port)

300 gr zucchini
2 ägg 
1 dl vetemjöl
150 gr fetaost
20 gr dill
20 gr bladpersilja
0,5 rödlök
vitpeppar
salt
olivolja till stekning

Yoghurtsås

2,5 dl grekisk yoghurt
0,5 gurka
2 msk mynta
1 msk olivolja
vitpeppar
salt

Tillagning

Börja med såsen. Riv gurkan och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt det stå någon minut innan du kramar ur överflödig vätska. Hacka myntan och blanda gurka, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Förvara såsen svalt.

Riv zucchinin och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt det stå någon minut innan du kramar ur överflödig vätska. Hacka kryddorna  och löken och blanda dem med zucchinin i en skål. Riv fetaosten, vispa äggen lätt och blanda ner det i zucchinin tillsammans med mjöl och kryddor. Låt röran stå cirka tio minuter i kylskåpet.

Hetta upp en stekpanna och häll i riktligt med olivolja. Klicka i zucchinismeten och forma den som plättar. Stek dem tills de fått en gyllenbrun färg och servera med yoghurtsås.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gratinerad halloumismörgås med tomat, basilika och nektarin

Förrätt, huvudrätt eller kanske till och med efterrätt. Denna gratinerade halloumismörgås funkar till allt.

Gratinerad halloumismörgås
Gratinerad halloumismörgås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 skivor grekiskt lantbröd, gärna med oliver i
150 gr halloumiost, riven
0,5 rödlök, hackad
200 gr körsbärstomater, skivade
Färsk basilika
Balsamvinäger
1 nektarin, skivad
Olivolja
Salt och vitpeppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg brödskivorna på en plåt och ringla över olivolja. Riv halloumin och fördela osten på brödskivorna. Gratinera brödet i mitten av ugnen i cirka tio minuter.
Hacka lök och basilika, skiva tomater och blanda dessa tillsammans med balsamvinäger (cirka en matsked). Skiva nektarinen i tunna skivor. När brödet är klart, lägg på tomatblandningen och dekorera med några nektarinskivor. Salta, peppra och ringla över olivolja. Njut.

Halloumismörgås gratinerad på tallrik
Gratinerad halloumismörgås. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dakos- grekisk bruschetta

Ikväll blev det grekiskt. Dakos och ett glas Retsina, eller två. Dakos är en kretansk meze-rätt och kallas ofta för grekisk bruschetta eller "koukouvayia" som den också kan heta i Grekland. Dakos är enkel att göra och funkar som förrätt eller som meze-rätt. Med detta väder, lite grekisk musik, ett grekiskt vin och ett par Dakos så är det inte mycket som saknas för att få en perfekt greklandskänsla. Ja, förutom att vara i Grekland då förstås. Det finns varianter av Dakos men här kommer ett recept på den jag tror är den vanligaste.

Ingredienser

Mjukt bröd (sort efter smak, jag använde ett vitt surdegsbröd)Tomater
Fetaost
Olivolja
Oregano
Salt och peppar

Tillagning

Rosta brödet en till två gånger i brödrosten så att det blir riktigt krispigt. Låt det svalna. Hacka tomater och lägg dem ovanpå brödskivorna. Salta och peppra efter smak. Smula över fetaosten och ringla över olivolja. Strö till sist över torkad oregano. Enkelt, gott.

Dakos
Dakos. (Foto: Markus Olsson)

Vodino salata- grekisk sallad med nötkött

Vodino salata
Vodino salata. (Foto: Markus Olsson)

En grekisk sallad, eller en sallad från Grekland kanske är bättre att skriva, som jag har fastnat för är Vodino salata (oxköttssallad). Jag har aldrig ätit den på plats i Grekland utan enbart här hemma efter det att jag hittade ett recept i en grekisk kokbok. En utmaning för 2014 års resa till Grekland kanske är att prova att äta rätten i det land där den har skapats.

Denna sallad med potatis, gröna bönor, tomater och ett nötkött som faller isär är god som både förrätt och som huvudrätt en varm sommardag.

Ingredienser (6 portioner)

1 kg nötkött
1 lagerblad
1 gullök
1 morot
Kryddpeppar
Salt 

3 kokta potatisar
250 gr gröna bönor (haricot verts)
1 rödlök
2 tomater
Inlagda smågurkor (cornichons)
Hackad persilja (kan uteslutas) 

0,5 dl olivolja
1 citron (saften)
0,5 tsk senap
Salt och peppar

Tillagning

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttet tillsammans med övriga ingredienser. Låt det koka under lock i upp till 2,5 timmar tills köttet har blivit riktigt mört. Skiva potatis, lök och tomater och blanda det tillsammans med bönorna, smågurkorna och persiljan. Bland ner små bitar av det kokta köttet. Blanda dressingen och häll den över salladen. Blanda ordentligt. Njut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kayanas- grekisk omelett

KayanasKayans- grekisk omelett. (Foto: Markus Olsson)

Jag botaniserar i den grekiska matlagningen och fastnade för kayanas, en typ av omelett. Man kan säga att det är den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!

Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Ingredienser

1 gul lök
3-4 tomater
1 förpackning fetaost (120 gr)
oliver
3 kokta, tärnade potatisar
6 ägg
oregano
salt
peppar
olivolja

Tillagning

Sätt ugnen på180 grader.
Hacka löken och tomaterna och fräs dem i ganska mycket olja i några minuter. Vispa äggen och tillsätt kryddorna i äggsmeten. Lägg i övriga ingredienser (tärnad feta, tränad potatis och oliver) i lök- och tomat fräset och häll över äggblandningen. Rör om. Ställ i stekpannen i mitten av ugnen och grädda i drygt 20 minuter eller tills äggen har stannat och fått fin färg.

Jag botaniserar vidare i den grekiska matlagningen och fastnade genast för kayanas. Den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!
Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb