Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Grekisk pasta- grekisk sallad möter Tortiglioni

Det här är en av mina absoluta favoriträtter när det kommer till en massiv pastatallrik: grekisk sallad möter, i det här fallet, Tortiglioni. Vissa kanske rynkar på näsan åt varm gurka men trixet är att inte låta den gå varm för länge utan behålla gurkans krispighet genom att bara värma upp den. Smaker från en grekisk sallad blandat med creme fraiche och valfri pasta. Jag lovar, det är hur gott som helst!

Grekisk pasta
Grekisk pasta. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

300 gr pasta
1 rödlök
1 gurka
3 tomater
3 msk svarta oliver
2 dl creme fraiche
2 tsk torkad oregano
150 gr fetaost
Salt & peppar

Dressing

3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

Tillagning

Starta med att koka pastan. Medan pastan kokar, skala och skiva rödlöken, skär tomater och gurkan i grova bitar. Dela oliverna.

Fräs rödlöken i lite olivolja tills den blir mjuk. Rör ner tomater, gurka och oliver. Strö över oregano. Salta och peppra. Låt grönsakerna bli varma och tillsätt sedan creme fraiche och låt det koka upp. Ställ åt sidan.

Häll av vattnet från pastan och rör ner pastan i grönsaksröran. Blanda i ordning dressingen och ringla över den över pastarätten. Smula över fetaost och rör om. Servera gärna med en bit grekiskt lantbröd till.

Läs mer: Recept på grekiskt lantbröd med oliver (länk)

Grekisk pasta 2
Grekisk Pasta. (Foto: Markus Olsson)

Med inspiration från Ica.

Fetaost- och lökpaj

En paj som är lätt att tillaga och som passar bra som ensamrätt eller som tillbehör till sensommarens kräftor. Ett fullgott alternativ till västerbottenpaj.
Till pajen serverade jag en enkel tomatsallad dränkt i vinägrett.

Fetaost och lökpaj
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdegen

3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllningen

450 gr fetaost
450 gr gul lök
1 knippe dill
3 ägg
0,75 dl olivoilja
1,5 dl mjölk
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Mät upp mjölet i en skål. Tillsätt en nypa salt. Tärna ner det kylskåpskalla smöret och arbeta ihop det med fingrarna tills du får en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut degen i en springform (25 cm i diameter). Tryck ut degen ganska högt upp på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ den i frysen i 15 minuter.

Medan pajdegen står i frysen tillreder du fyllningen. Skiva löken tunt och stek den mjuk i lite olivolja. Låt svalna. Mosa fetaosten i en skål. Vispa ihop ägg, mjölk och olivolja och blanda ner äggsmeten i fetaosten. Hacka dillen och blanda ner den och löken i fetaoströran. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram pajskalet och fyll det med fetaost- och lökröran. Grädda pajen i mitten av ugnen i 35-40 minuter.

Fetaost och lökpaj 2
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)

Recept på Sofrito- grekisk köttgryta från Korfu

Mina dagar på Korfu är nu tre veckor bort och längtan efter Grekland är som alltid stor. Den liksom infinner sig så fort jag kliver av planet på Arlanda och tankarna rusar iväg om var och när jag kan göra nästa resa till Grekland.

Ett anspråkslöst sätt att hantera saknaden är att laga grekisk mat och med hjälp av smakminnen förflytta mig tillbaka för en stund. Ikväll har jag förflyttat mig tillbaka till Agios Spiridon Beach i Paleokastritsa (Korfu) där jag åt min livs första Sofrito, en köttgryta med hög syra, mycket vitlök, kapris och persilja. Underbart gott.

Läs mer: Recept på grekiska huvudrätter (länk)

Sofrito är en specialitet på just Korfu och ska inte förväxlas med andra länders definition av Sofrito som i regel är en slags såsbas.

Sofrito på Korfu serveras vanligtvis med någon form av potatistillbehör eller ris. Själv avnjuter jag den med vegetti gjord på zucchini.

Sofrito
Sofrito- köttgryta från Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

800 gr nötkött
0,5 dl vetemjöl
3 vitlöksklyftor
1,25 dl vitt vin
1 dl vit balsamvinäger
1 kycklingbuljongtärning
5 dl vatten
1 matsked socker
50 gr kapris
1 citron
Persilja
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Rensa köttet och skär det i mindre bitar. Lägg köttet i en skål, strö över vetemjöl, salta och peppra lätt och vänd runt köttet i mjölet ordentligt. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i olivolja i omgångar tills det får en fin gyllenbrun färg. Lägg över köttet i en gryta.

Pressa över vitlöksklyftorna och tillsätt vin, vinäger samt socker. Koka upp. Tillsätt kycklingbuljongtärningen och vattnet. Låt köttgryta småputtra i cirka två timmar. Tillsätt mer vatten om det behövs.

När grytan har kokat klart, tillsätt saften och skalet av en citron, kapris samt hackad bladpersilja efter smak. Jag använde närmare 100 gr.

Pasta med grekiska smaker- gratinerad i mugg

På något märkligt sätt gillar jag att laga mat i en mugg. Kanske beror det på portionsstorleken för det är inte alltid smidigare än att lagat mat i en vanlig gratängform. Kanske beror det på formen och serveringsmöjligheterna. Oavsett vad så kommer jag fortsätta laga mat i mugg.

Det här är en rätt som du kan variera i det oändliga utifrån tycke och smak. Den här varianten gjorde jag med de grekiska ostarna Graviera och Feta, Kalamataoliver och torkad oregano. Och visst är det det kul sätt att servera pasta på?

Read the blogpost in english

Gratinerad pasta i mugg
Pasta med grekiska smaker- gratinerad i mugg. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

2 dl tomatsås av valfri sort
ca 1 dl riven Graviera
4- 5 oliver
0,5 tsk torkad oregano
Pasta (Tortiglioni el. Rigatoni)
1 msk smulad fetaost

Tillagning

Starta med att koka pastan al dente och låt den svalna.

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg tre teskedar tomatsås i botten av muggen. Lägg över riven Graviera och därefter skivade oliver. Lägg över sex teskedar tomatsås och börja därefter ställa ner pastan på högkant i hela muggen. Lägg över 7-8 teskedar tomatsås och toppa med oregano och smulad fetaost.
Gratinera pastan i mitten av ugnen i 20 minuter. När pastan är klar, lägg en tallrik över muggen och stjälp upp pastan direkt innan osten hinner börja stelna. 

Nyfiken på fler pastarätter? Här hittar du recept på grekisk makaronilåda: Pastitsio (länk)

Grekisk lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver

Lammgryta

Det här är en mjuk och rund lammgryta med syrliga kronärtskockshjärtan och kalamatoliver. Jag tycker att gryta fungerar precis som den är och då gärna med smulad fetaost men kan givetvis serveras tillsammans med både potatis, pasta och ris.

Ingredienser

700 gr lammkött
4 msk grekisk yogurt (10%)
1 citron (skalet)
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
1 gul lök
1,5 dl vitt vin
450 gr tomater
1 tsk socker
3 msk tomatpuré
2 msk hackad färsk oregano
2 lagerblad
85 gr kalamataoliver
Ca 400 gr konserverade kronärtskockshjärtan

Tillagning

Börja med att ansa och tärna lammköttet i små bitar. Blanda yoghurt, citronskal, en matsked olivolja, pressad vitlök och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en skål och rör om ordentligt så att alla köttbitar täcks av marinaden. Låt köttet vila i minst en timme i kylskåpet.

Värm en matsked olivolja i en djup stekpanna och bryn lammköttet i tre-fyra omgångar i cirka fem minuter per omgång. Lägg köttet i en skål. Skiva löken tunt. Häll i den sista matskeden olivolja och stek löken mjuk.

Häll i vinet över löken och lägg i köttet. Hacka tomaterna och den färska oreganon. Rör ner tomater, tomatpuré, socker, oregano och lägg i lagerbladen. Lägg på ett lock och låt det småkoka i cirka två timmar. Dela kronärtskockshjärtarna och bland ner dem tillsammans med oliverna och låt det sjuda i cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar.

Serveringstips: smula över rikligt med fetaost och garnera med ytterligare oregano.

Grekisk lammgryta
Grekisk lammgryta. (Foto: Markus Olsson)

Zucchinipaj (Kolokithopita) med fetaost och Graviera

Det här är ett recept på en zucchinipaj med fetaost och riven Graviera. Gravieran hittar du i de flesta matbutiker och finnsr oftast bland specialostarna. Pajen är ganska enkel i sin smak men är fantastiskt saftig och mild. En sötsyrlig tomatsallad passa perfekt att servera till zucchinipajen eller Kolokithopita som den heter på grekiska.

Zucchinipaj
Zucchinipaj med fetaost och Graviera. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-5 port)

1 kg zucchini
1 gul lök
200 gr fetaost
1,5 dl Gravieraost (riven)
3 ägg
2 msk ströbröd
Salt & peppar
2 ark smördeg

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Riv zucchinin grovt och hacka löken fint. Koka zucchinin och löken på medelhög värme tills vätskan har absorberat (cirka 20 minuter). Smula fetaosten och riv Gravieran. Vispa äggen och blanda ner osten, ströbrödet och smaksätt med salt och peppar. När zucchiniröran är klar, låt den svalna lite innan du blandar ner den i ägg- och ostblandningen.

Täck botten och kanten på en springform med ett av arken smördeg. Nagga. Häll i fyllningen. Ta det andra arket smördeg och skär ut ett lock och lägg det över fyllningen. Nyp ihop locket med smördegen längs kanten. Skär några skåror i locket. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.

Zucchinipaj 2
Zucchinipaj med fetaost och Graviera. (Foto: Markus Olsson)

Pizza med fetaost och kantareller

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit. För att samtidigt hylla den svenska hösten så kommer kvällens middag bli en pizza med svenska kantareller och grekisk fetaost. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena!

Pizza med fetaost och kantareller
Pizza med fetaost och kantareller. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200-300 gr kantareller
0,5 gul lök
1 klick smör
Salt
150 gr Fetaost
Färsk oregano

Enkel tomatsås

1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

Värm ugnen till 225 grader.

Hacka löken. Stek kantarellerna tills all vätska har förvunnit. Lägg i en klick smör tillsammans med löken. Stek allt tills löken blivit genomstekt och svampen blivit lite krispig. Salta.

Blanda tomatsåsen.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela kantarell- och lökblandnigen på pizzorna. Smula fetosten över pizzan och avsluta med att strö över färsk oregano. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki

Säg det berövade recept som inte kan utmanas med inspiration från det grekiska köket! Som en Tacos till exempel. Mexikanskt i all ära men inget klår det grekiska köket. Inte i mitt kök i alla fall. Därför vigde jag fredagskvällen till att göra vegetariska Tacos i tortillabröd men fyllde dem med alla ingredienser från en grekiska sallad plus tzatziki utöver den vegetariska tacosfärsen. Den vegetariska tacofärsen gjorde jag på hackade valnötter.

Tacofusion tacos med grekiska sallad
Vegetariska tacos på valnötter med grekisk sallad och tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

300 gr valnötter
0,5 gul lök
1 msk olivolja
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten

1 pkt tortillabröd
1 burk tacossås

2 tomater
0,5 gurka
1 röd lök
1 paprika
Oliver
150 gr fetaost

Tzatziki

Tillagning

Börja med tzatzikin. Recept på hur du gör tzatziki hittar du här: Tzatziki (länk). Hacka alla grönsaker och smula fetaosten som du ska ha till serveringen. Ställ åt sidan.

Hacka valnötterna och den gula löken grovt. Stek löken mjuk i olivolja och tillsätt därefter de hackade valnötterna. Stek i cirka två minuter på medelhög värme. Häll över tacokryddmix och rör om. Tillsätt vatten och låt den puttra i ett par minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

Värm tortillabröden och fördela grönsaker, nötfyllning, fetaost, tzatziki och tacosås på bröden. Ät och njut!

Här hittar du fler recept inspirerade av de grekiska köket och recept på riktiga grekiska klassiker: Grekiska huvudrätter (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

Pizza är en sådan rätt där uttrycket "Man tager vad man haver" är lätt applicerbart. Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Att använda halloumi istället för vanlig pizza ost gör den en aning torrare men gör den även lite mer matig. Om du är nyfiken på att göra en pizza på halloumibotten så hittar du recept här: Pizza med halloumibotten

Pizza med riven halloumi
Pizza bianco med riven halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning

2 tomater
1 paprika
0,5 zucchini
0,5 rödlök
300- 400 gr skivade champinjoner på burk
150 gr halloumi
1 msk torkad oregano

Vitlöksröra*

Tillagning

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva tomater, paprika och rödlöken tunt, hyvla skivor av zucchinin med en osthyvel, riv halloumin grovt.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på vitlöksröran och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med halloumin. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

*Vitlöksröra till pizza bianco

2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk färsk oregano

Blanda pressad vitlök med olivoljan och den hackade oreganon. Bred ut på pizzabotten.

Här hittar du fler recept på maträtter inspirerade av Grekland: Recept

Friterad aubergine med tomatsås

Det här är en riktigt vitlöksstinn rätt med mycket smak av tomat och aubergine. Jag tycker att den passar utmärkt som ensamrätt och då gärna med en kall yoghurtsås (länk) till. Annars kan du servera rätten tillsammans med kyckling, fisk eller kött.

Friterad aubergine med tomatsås
Friterad aubergine med tomatsås. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-3 port)

2 auberginer
3 tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 tsk socker
1 msk oregano
1 msk timjan
Vetemjöl
Salt & peppar
Olivolja
Riven gravieraost

Tillagning

Skär auberginen i 0,5 centimeter tjocka skivor. Salta dem lätt på båda sidor och låt dem ligga i cirka 30 minuter. Skölj av dem väl och låt rinna av. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl och fritera/ stek dem i rikligt med olivolja på båda sidor tills de får en fin gyllenbrun färg.

Värm ugnen till 200 grader.

Pressa eller riv vitlöksklyftorna och stek i rikligt med olivolja. Häll på vinet. Hacka tomaterna och blanda ner dem i vitlöken och vinet. Blanda ner socker, tomatpuré, hackade färska (eller torkade) örter, salt och peppar och låt såsen puttra på medelhög värme tills den börjar tjockna (reducerat).

Lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form och häll över tomatsåsen och gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Efter halva tiden, ta ut formen och lägg på riven gravieraost (mängd efter smak). Gratinera klart auberginen och servera med en kall yoghurtsås.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb