Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Recept på en klassisk grekisk Stifado

Stifado är en av de klassiska grekiska rätter som de flesta av oss som reser till Grekland någon gång har ätit när vi har varit där. Även om många grekiska rätter har variationer så är min erfarenhet av en Stifado att den är ungefär likadan i smaken oavsett var du än äter den. Tydliga smaker av tomat och kanel är Stifadons karaktär. Här är mitt recept på Stifado.

Stifado
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

700 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1 msk socker
1 msk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Skär löken i stora bitar och hacka/pressa vitlöksklyftorna. Skär köttet i bitar. Bryn köttet i olja tills de fått fin färg. Tillsätt lök och vitlök och stek dem tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger och eventuellt vatten så att det täcker köttbitarna. Tillsätt buljongtärningen, socker, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlikor. Koka i 2-3 timmar tills köttet blir mört och trådigt. Smaksätt med salt & peppar. Servera med potatisklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb