Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Pastitsio- grekisk makaronilåda

På nästan alla tavernors menyer finns den grekiska makaronilåda, Pastitsio, att beställa. Varje taverna har sitt eget husrecept men det är inte svårt att laga sin egna Pastitsio. Här kommer en variant som tar smaklökarna tillbaka till Grekland för en stund.

Pastitsio
Pastitsio. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Köttfärssås

500 gr nötfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 msk rosmarin (hackad)
1,5 dl vitt vin
Olivolja
Salt & peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl (ca) riven Saganaki
Salt & peppar

300 gr makaroner
1 dl riven Saganaki

Tillagning

Börja med ostsåsen. Vispa ihop mjöl och olivolja i en kastrull. Värm mjölken i micron och vispa sedan ner den i mjölblandningen. Koka upp såsen och låt den koka i några minuter så att den tjocknar. Vispa upp äggen och riv osten (150 gr Saganaki räcker till hela rätten). Tillsätt de uppvispade äggen under omrörning och rör sedan ner osten och smaka av med salt och peppar. Låt såsen svalna.

Fortsätt med köttfärssåsen. Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek löken tillsammans med köttfärsen i olivolja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, paprikapulver, kanel, hackad rosmarin och vin. Låt köttfärssåsen koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 175 grader när 15 minuter återstår av koktiden samt koka pastan lite al dente i saltat vatten. Smörj en ugnsfast form och varva pasta, köttfärssås och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resten av Saganakin. Grädda pastitsion i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb