Recept på Souvlaki

Souvlaki är en rätt som de flesta av oss förknippar med en njutningsfull måltid med grekiska smaker. Souvlaki är ofta gjorda på fläskkött men kan även vara av både lamm, nöt eller till och med kyckling. Själv föredrar jag att göra dem med fläskkött och då helst med karré.

För att få souvlakin så mör som möjligt bör du låta köttet ligga i marinad i ett par timmar. Det ger även djupare och godare smaker.

Kryddan till souvlaki är i all enkelhet torkad oregano samt syra i form av vinäger eller citron.

Souvlaki

Ingredienser

4 port

600- 700 gr fläskkarré
Grillspett

Souvlaki krydda (marinad)

1 citron (saften)
3 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Salt & peppar

Tillagning

Blötlägg grillspetten i minst tio minuter.

Putsa köttet och skär det i bitar (cirka 2 x 2 centimeter). Blanda i ordning marinaden och låt köttet stå i marinaden i minst två timmar, gärna över natten, i kylskåpet.

Trä köttet på grillspetten, strö över lite oregano och grilla dem i cirka åtta minuter på grill eller i ugnen. Vänd dem kontinuerligt. 

Servera gärna souvlakin med en grekisk sallad, potatisklyftor och tzatziki.

Rulla till toppen