Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Fetaost- och lökpaj

En paj som är lätt att tillaga och som passar bra som ensamrätt eller som tillbehör till sensommarens kräftor. Ett fullgott alternativ till västerbottenpaj.
Till pajen serverade jag en enkel tomatsallad dränkt i vinägrett.

Fetaost och lökpaj
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdegen

3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllningen

450 gr fetaost
450 gr gul lök
1 knippe dill
3 ägg
0,75 dl olivoilja
1,5 dl mjölk
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Mät upp mjölet i en skål. Tillsätt en nypa salt. Tärna ner det kylskåpskalla smöret och arbeta ihop det med fingrarna tills du får en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut degen i en springform (25 cm i diameter). Tryck ut degen ganska högt upp på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ den i frysen i 15 minuter.

Medan pajdegen står i frysen tillreder du fyllningen. Skiva löken tunt och stek den mjuk i lite olivolja. Låt svalna. Mosa fetaosten i en skål. Vispa ihop ägg, mjölk och olivolja och blanda ner äggsmeten i fetaosten. Hacka dillen och blanda ner den och löken i fetaoströran. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram pajskalet och fyll det med fetaost- och lökröran. Grädda pajen i mitten av ugnen i 35-40 minuter.

Fetaost och lökpaj 2
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb