Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Recept på moussaka

Moussaka
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk moussaka är en av de grekiska maträtter som får gommen att minnas den där fantastiska greklandssemestern tidigare under året, förra året eller ännu längre tillbaka. När vi började resa till Grekland för ungefär tio år sedan så var moussaka vår måttstock för prissättning. Jag vet inte hur många av denna rätt vi åt den resan men än idag är det bland det mest grekiska jag kan tänka mig.

Det finns otaliga varianter av moussaka och det här är ett recept som jag brukar hålla mig till. Vissa vill bara använda aubergine medan andra, som jag, vill göra den med både potatis och aubergine.

Ingredienser

2 st aubergine
1 kg potatis
1 gul lök
2,5 dl vitt vin
1 kg blandfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
olivolja
1 msk hackad rosmarin
1 krm kanel
salt och peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl varm mjölk
2 uppvispade ägg
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj auberginen och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i ugnen tills de börjar mjukna. Skala och skär potatisen i skivor och råstek dem lät i olivolja. Salta och ta dem åt sidan. Stek löken och köttfärsen, häll på vin och krossade tomater. Tillsätt pressad vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt koka i 20-30 minuter.

Under tiden kan du gör ostsåsen. Vispa ihop mjölet med olivoljan. Tillsätt den uppvärmda mjölken och vispa ut mjölblandningen. Koka upp och låt koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och vispa i de uppvispade äggen och till sist den rivna osten.

Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen. Grädda i mitten på ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Servera med en grekisk sallad till.

Moussaka 2
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

 

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb